Zobacz pełną wersję : Militaria wszelakie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
[
11]
12
13
14
Mocno zaniedbana ta Szyłka. Myślałem że w Anglii bardziej dbają o swoje muzealne eksponaty - ale jak widać i tam borykają się z brakiem funduszy.
ZSU-23-4 stał na zapleczu. W hali widocznej z prawej, znajduje się właściwa ekspozycja, prezentująca sprzęt wojsk lądowych. Praktycznie wszystkie eksponaty, są tam w świetnym stanie. Szyłka była wśród tych obiektów, które czekają na renowację. IWM Duxford, to potężny obiekt, składający się z 7 dużych hal, kilku pomniejszych budynków i dużej ekspozycji plenerowej. W jednym z hangarów, konserwacji poddaje się sprzęt latający. Co interesujące, również można go zwiedzać. Wszystko to mieści się przy historycznym lotnisku, gdzie cyklicznie odbywają się pokazy ''Flying Legends''. Imperial War Museums, to kompleks mający oddziały w Londynie, Manchesterze i Duxford. Ostatnia filia, to największe muzeum awiacji w UK, a także jedno z największych muzeów o profilu militarnym na świecie. Nie wydaje mi się, żeby taka instytucja miała problemy z funduszami. Na wyspach jest dużo fundacji, oraz cała masa prywatnych donatorów, wspierających finansowo tego rodzaju placówki.
Po tych przydługich wyjaśnieniach, wrzutka T-62 z kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
236192
ZSU jest piękny, wygląda jak prawdziwy weteran.
ZSU jest piękny, wygląda jak prawdziwy weteran.
Ten egzemplarz zapewne nim jest.
Wyrzutnia SPU-143 aparatu Tu-143, na nośniku BAZ-135.
236250
Bezzałogowy aparat latający Tu-143 Rejs.
236251
Rejs wygląda jak wnuk V-1, spore podobieństwo rodzinne ;)
Rejs wygląda jak wnuk V-1, spore podobieństwo rodzinne ;)
Dziwne skojarzenie, skoro obie maszyny miały zupełnie inne przeznaczenie, napęd i układ aerodynamiczny.
Dawny moździerz na ekspozycji plenerowej Muzeum Wojska w Lizbonie.
236367
APB 38 - urządzenie kierowania ogniem 75 mm armat przeciwlotniczych Vickers Model 1931. Eksponat ze zbiorów bukaresztańskiego Narodowego Muzeum Wojska.
236426
Boja ostrzegawcza FWD, w stambulskim Muzeum Rahmi M. Koç.
236520
AgustaWestland HH-101A Caesar - Farnborough 2016.
236545
Focke-Wulf FWP.149D (licencyjny Piaggio P.149) - ILA 2014 w Berlinie.
236614
Od lewej : R-3/13, S-8, RS-2US, R-60 - Muzeum Sił Powietrznych Dęblin.
236659
Sekcja torpedowa okrętu podwodnego S 341 TCG Çanakkale (ex USS Cobbler) - Muzeum Rahmi M. Koç w Stambule.
236708
Takie trochę z szuflady...
236716
236717
236718
Zaraz będzie afera, że nie napisałeś co i gdzie robione ;), ale foty super, środkową chętnie bym zobaczył z punktem ostrości przesuniętym na granicę jasnych i ciemnych blach. Nie wiem, czy byłoby lepiej, ale w obecnej wersji czuję delikatny niedosyt...
Zaraz będzie afera, że nie napisałeś co i gdzie robione
Bez przesady z tą aferą, jednak należało napisać, gdzie te MiG-i 29 były focone.
ISU-152 z kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
236727
Zaraz będzie afera, że nie napisałeś co i gdzie robione ;), ale foty super, środkową chętnie bym zobaczył z punktem ostrości przesuniętym na granicę jasnych i ciemnych blach. Nie wiem, czy byłoby lepiej, ale w obecnej wersji czuję delikatny niedosyt...
Ups, przepraszam.
Port lotniczy Mărculeşti (LUBM). 2010 r.
Mam sporo zdjęć wszystkiego, co tam stało, w tym wnętrze rządowego Mi8PS.
Byliśmy hmm... atrakcją podczas gospodarskiej wizyty prezydenta :)
236733
236734
Ostatnia fota super, tylko jakoś słabo poskręcany ten samolot ;)
Bałbym się tak poskręcanym lecieć:-) Aczkolwiek - może nie przy obecnych standardach, ale kiedyś tak poskręcane samoloty latały. Pamiętam przelot sprzed prawie 50 lat z Moskwy do Tbilisi samolotem Tu-104 - pierwszym radzieckim odrzutowcem komunikacyjnym. Miałem miejsce przy oknie z widokiem na silnik i skrzydło (w tym samolocie podobnie jak w wielu bombowcach silniki były po bokach kadłuba wbudowane w nasady skrzydeł). Niebo było zachmurzone, brak widoczności ziemi, więc podczas lotu liczyłem sobie łby śrubek lub nitów łączących blachy skrzydła - pierwszy jest, drugiego brakuje, trzeci i czwarty są, piątego brakuje...
To chyba normalne, że wytrzymałość takiego płatowca projektuje się ze sporym zapasem, z drugiej strony, to ten zapas chyba nie jest po to, żeby z niego korzystać bez istotnej przyczyny :)
Każdą konstrukcję mechaniczną buduje się z jakimś zapasem - choćby ze względu na brak możliwości dokładnego określenia zarówno jej wytrzymałości (ze względu na takie czynniki jak np. niejednorodność materiału, dokładność wykonania spawów, postępujące procesy korozji w trakcie eksploatacji) jak i sił które będą na nią działać podczas eksploatacji (np. nie wiemy jaka będzie w rzeczywistości największa prędkość wiatru oddziałującego na budynek i z której będzie wiał strony, jaka będzie największa masa śniegu zalegającego w zimie na dachu) - pewne wielkości możemy jedynie oszacować. Mam jednak wrażenie że w lotnictwie gdzie każdy kilogram dodatkowej masy przekłada się bardzo silnie na osiągi i koszt zużywanego paliwa konstruktorzy starają się te wielkości szacować możliwie dokładnie po to by umożliwić zmniejszenie marginesów bezpieczeństwa i dzięki temu zmniejszenie ciężaru konstrukcji. Spodziewam się zatem, ze te zapasy wytrzymałości są w przypadku samolotu znacznie mniejsze niż np. w przypadku mostu.
Spodziewam się zatem, ze te zapasy wytrzymałości są w przypadku samolotu znacznie mniejsze niż np. w przypadku mostu.
Niektóre samoloty akrobacyjne wytrzymują przeciążenia do +/- kilkunastu g, więc powiedziałbym, że jest raczej odwrotnie.
Republic P-47D Thunderbolt - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki Le Bourget.
236800
Niektóre samoloty akrobacyjne wytrzymują przeciążenia do +/- kilkunastu g, więc powiedziałbym, że jest raczej odwrotnie.
Chyba nieco inaczej rozumiemy pojecie 'zapas wytrzymałości'. W moim rozumieniu jest to nadmiar wytrzymałości w stosunku do maksymalnych dopuszczonych przez producenta parametrów eksploatacyjnych. Jeśli więc np. producent dopuszcza dla samolotu przeciążenie 10g to zapasem wytrzymałości jest różnica między obciążeniami powodującymi uszkodzenie konstrukcji a obciążeniami występującymi przy przeciążeniu 10g.
Tadeusz Jankowski
6.09.21, 11:32
Moim zdaniem w obliczeniach wytrzymałościowych konstrukcji lotniczych wymagania są bardzo rygorystyczne.
Dla każdego materiału, z którego wykonane są części samolotu, określony jest dopuszczalne obciążenie (naprężenie materiału) w kG/mm2 i nie ma zmiłuj. Konstruktor nie ma prawa tego przekroczyć.
To dopuszczalne obciążenie jest dużo niższe niż wytrzymałość materiału i jest określane nie wytrzymałością maksymalną (gdy materiał pęka), a pewna wartością graniczną, np. granicą plastyczności podzieloną przez współczynnik bezpieczeństwa lub tzw. granicą sprężystości podzieloną przez współczynnik bezpieczeństwa.
W konstrukcjach lotniczych, które pracują zmęczeniowo, naprężenie dopuszczalne określone jest granicą wytrzymałości zmęczeniowej podzielonej przez odpowiedni współczynnik bezpieczeństwa.
Nominalnie zapas wytrzymałości jest bardzo duży, lecz dopuszczalne obciążenia przewidziane w normalnej eksploatacji są dużo mniejsze z wielu względów - wahań jakości materiału, problemów wykonawczych, montażowych, nieoczekiwanych przeciążeń, itp.
TJ
Dość tych wpisów nie na temat. Tym razem wieża czołgu Mk VIII Cromwell, z ateńskiego Muzeum Wojny.
236851
JAS 39 Gripen z Airshow Gdynia 2021
236870
Piękny samolot, chyba mogliśmy je kupić.
Powiedziałbym, że powinniśmy je kupić.
W ogóle uważam, że bezkrytyczne pakowanie się w amerykański sprzęt jest bez sensu, ale to temat na inny wątek.
W ogóle uważam, że bezkrytyczne pakowanie się w amerykański sprzęt jest bez sensu, ale to temat na inny wątek.
Popieram.
Nowogród:
Ciężki schron bojowy "Most"
237249
57mm armata przeciwpancerna wz. 1943 ZIS-2
237247
T-34-85
237248
Powiedziałbym, że powinniśmy je kupić.
Wersja F-16 którą kupiliśmy wtedy, gdy był rozstrzygany przetarg, była najlepszym wyborem, z punktu widzenia parametrów technicznych i asortymentu uzbrojenia.
Nowogród
Dzięki za interesującą miejscówkę i foty.
Wieża maksymiliańska cytadeli lwowskiej.
239968
Tegoroczny MSPO za nami, więc pora na przegląd sprzętu prezentowanego w Kielcach, który rozpocznę od najnowszej wersji 5,56 mm karabinków Black Widow Mk IIIB.
239984
Fajnie że wątek wrócił - brakowało mi go.
Fajnie że wątek wrócił - brakowało mi go.
Dzięki za zainteresowanie.
14,5 mm PG-14,5 Night Predator
240042
Piękna rzecz ten Predator :)
No piękna rzecz ( jeśli można tak powiedzieć o broni ).
Rozumiem że to karabin snajperski. Fajnie wygląda.
Prawdziwy smok - niemal 33kg i 247cm długości. Czy taki piękny? W/g mnie bardziej elegancko wygląda inny ukraiński karabin tego samego kalibru - Snipex Alligator. Fakt, że ten Night Predator (wprawdzie jednostrzałowy, podczas gdy Alligator ma magazynek na 5 naboi) ma dłuższą od Alligatora lufę (135cm, a Alligator tylko 120cm) więc można się spodziewać większego zasięgu strzału (podobno skuteczny zasięg to 4km) i większej zdolności przebijania pancerza. Co do zastosowania - przeznaczony jest do niszczenia lekko opancerzonych pojazdów i fortyfikacji. Ukraińcy twierdzą też że może być stosowany do walki z czołgami (pancerza współczesnego czołgu taki pocisk nie przebije, ale może niszczyć zewnętrzne elementy wyposażenia - celowniki, anteny itp, być może również uszkadzać gąsienice).
No piękna rzecz (jeśli można tak powiedzieć o broni).
Czy taki piękny?
Piękno jest pojęciem względnym. :wink:
ZSU-01 uzbrojone w 12,7 mm WKM-BM/NSW-UTIOS.
240091
Prawdziwy smok - niemal 33kg i 247cm długości. Czy taki piękny? W/g mnie bardziej elegancko wygląda inny ukraiński karabin tego samego kalibru - Snipex Alligator. Fakt, że ten Night Predator (wprawdzie jednostrzałowy, podczas gdy Alligator ma magazynek na 5 naboi) ma dłuższą od Alligatora lufę (135cm, a Alligator tylko 120cm) więc można się spodziewać większego zasięgu strzału (podobno skuteczny zasięg to 4km) i większej zdolności przebijania pancerza. Co do zastosowania - przeznaczony jest do niszczenia lekko opancerzonych pojazdów i fortyfikacji. Ukraińcy twierdzą też że może być stosowany do walki z czołgami (pancerza współczesnego czołgu taki pocisk nie przebije, ale może niszczyć zewnętrzne elementy wyposażenia - celowniki, anteny itp, być może również uszkadzać gąsienice).
Trudno oprzeć się wrażeniu, że to nieco unowocześnione rusznice PTRS, ten sam pocisk, taka sama przebijalność. Teraz pewnie żałują, że kiedyś złomowali PTRS jako sprzęt przestarzały ;)
Jeśli chodzi o urodę sprzętu wojskowego, to wystarczy popatrzeć na samoloty, niektóre zdecydowanie są piękne :)
Trochę poczytałem i wygląda na to, że ten Alligator, to modernizacja PTRS ;) podobny magazynek, długość lufy, z wyglądu też spore podobieństwo. Predator wygląda na nową konstrukcję do tego nowatorski tłumik redukujący odrzut i utrudniający wykrycie strzelca.
Trochę poczytałem i wygląda na to, że ten Alligator, to modernizacja PTRS ;) podobny magazynek, długość lufy, z wyglądu też spore podobieństwo.
Żarty się Ciebie trzymają. Sugerujesz, że Ukraińcy odświeżyli sprzęt z czasów II wojny światowej? Poza takim samym kalibrem, tożsamym przeznaczeniem i niektórymi wspólnymi cechami np. pojemnością magazynka, podobieństwa zapewne się kończą. Dziś takie uzbrojenie jest wykonane w kompletnie innej technologii - materiały, procesy produkcyjne, o amunicji nawet nie wspominając. Co do podobnego wyglądu obu konstrukcji, to również go nie dostrzegłem.
RRB-01 uzbrojony w 7,62 mm M134D Minigun.
240126
Żarty się Ciebie trzymają. Sugerujesz, że Ukraińcy odświeżyli sprzęt z czasów II wojny światowej? ...
Nie wiem kogo żarty się trzymają. Identyczne parametry, identyczne osiągi. Co się zmieniło? Dodanie lunety, ale to nie jest nowość, już dawno zauważono, że rusznica z lunetą może być karabinem snajperskim o duży zasięgu. Zmieniły się materiały i trwałość? Ok, ale obawiam się w sprzęcie tego typu, kluczowa jest trwałość operatora, a ta raczej zmalała w porównaniu z DWS.
Tak przy okazji, jeśli wierzyć wiki, to prędkość wylotowa pocisku nawet nieco zmalała ;)
Nie wiem kogo żarty się trzymają. Identyczne parametry, identyczne osiągi. Co się zmieniło? Dodanie lunety, ale to nie jest nowość, już dawno zauważono, że rusznica z lunetą może być karabinem snajperskim o duży zasięgu. Zmieniły się materiały i trwałość? Ok, ale obawiam się w sprzęcie tego typu, kluczowa jest trwałość operatora, a ta raczej zmalała w porównaniu z DWS.
Daj jakieś miarodajne źródło tych identycznych parametrów, bo nie uwierzę, że współczesna amunicja jest tak samo skuteczna, jak ta sprzed 80 lat. Co do operatora, to akurat mógłbym się zgodzić.
Ok, amunicja się zmieniła, ale rozmawiamy o karabinie.
Ok, amunicja się zmieniła, ale rozmawiamy o karabinie.
Potężne różnice będą chociażby w precyzji wykonania obecnych komponentów broni, która ma zasadnicze znaczenie dla celności, czy też niezawodności i płynności działania poszczególnych mechanizmów. Nie zapominaj, że PTRS był wytwarzany w czasie wojny, a jak ta produkcja wyglądała wtedy w byłym ZSRR, to już tu kiedyś pisałem - liczyła się ilość, a nie jakość.
Sądzę że najważniejsza zmiana to inna, zapewniająca większą siłę rażenia amunicja (mimo tego samego kalibru) - pociski z innych materiałów, być może też inny ładunek miotający. Może się z tym wiązać konieczność zapewnienia wyższej wytrzymałości lufy i komory nabojowej, innego gwintu w lufie. Spodziewam się też że współczesna wersja ma nieco lepszą celność (i to nie tylko ze względu na lunetę) od tej sprzed lat.
Obie wersje rozpędzają pocisk o masie 60g do prędkości 1000m/s.
Obie wersje rozpędzają pocisk o masie 60g do prędkości 1000m/s.
Ciekawe jak wypadłoby porównanie obu karabinów pod względem celności, przy zastosowaniu tej samej amunicji.
23 mm ZUR-23-2SP Jodek, będący jednym z komponentów PSR-A Pilica.
240152
35 mm AG-35 na Jelczu P662D.43
240178
240179
wóz kierowania ogniem WG-35 na bazie Żubra-P
240180
Maszt oświetleniowy z agregatem prądotwórczym.
240223
Co do długości lufy i do tej lufy nabój, musi być tak zaprojektowany (lufa też) by środek miotający zdążył się spalić przed opuszczeniem pocisku z lufy. Najistotniejsza rzecz.
Co do długości lufy i do tej lufy nabój, musi być tak zaprojektowany (lufa też) by środek miotający zdążył się spalić przed opuszczeniem pocisku z lufy. Najistotniejsza rzecz.
Którego postu dotyczy ten wpis?
Radioteodolitowy System Sondażowy Atmosfery RSSA BAR (z lewej) oraz stacja systemów przyziemnych elementów meteorologicznych AGAT 20A.
240245
UKWON (Uniwersalny Kontenerowy Warsztat Obsługowo-Naprawczy).
240294
Mobilny symulator nauki jazdy kierowców pojazdów ciężarowych i autobusów.
240327
ZNMP Kosodrzewina - zestaw narzędzi do mechanizacji prac, przy budowie wiaduktów i mostów.
240354
Fotele w specyfikacji przeciwwybuchowej firmy VSS, przeznaczone dla załóg pojazdów opancerzonych.
240379
Elementy gąsienic czołgu Leclerc.
240437
66 mm granatniki M72 LAW w odmianie Mk I i ASM-RC, wraz z amunicją.
240469
Kratos XQ-58A Valkyrie
240475
Spojrzałem i... jakoś dziwnie mały i mało kanciasty jak na Valkyrie mi się wydawał. Po chwili skojarzyłem, że to nie ten Valkyrie (myślałem o XB-70 Valkyrie).
Ciekawy eksponat - być może właśnie do takich konstrukcji należy przryszłość lotnictwa wojskowego.
Bardzo spodobały mi się zapewniające sporo bezpieczeństwa fotele z pojazdów opancerzonych.
być może właśnie do takich konstrukcji należy przyszłość lotnictwa wojskowego.
Jeśli wziąć pod uwagę, jak wiele różnorodnych bezzałogowców skonstruowano chociażby od początku XXI wieku, to wszystko na to wskazuje.
Bardzo spodobały mi się zapewniające sporo bezpieczeństwa fotele z pojazdów opancerzonych.
Dzięki za uwagę.
Kolejny UAV - tym razem w formie śmigłowca.
240517
Jeśli wziąć pod uwagę, jak wiele różnorodnych bezzałogowców skonstruowano chociażby od początku XXI wieku, to wszystko na to wskazuje.
Skonstruowano, ale nie przetestowano ich w walce (pomijając lokalne konflikty i walkę z partyzantami). W przypadku starcia mocarstw trzeba się liczyć z zakłóceniami łączności, brakiem GPS-u itp. Możliwe są rozwiązania autonomiczne, ale nie wiem, czy już są na tyle dobre i niezawodne, żeby zastąpić człowieka.
Skonstruowano, ale nie przetestowano ich w walce (pomijając lokalne konflikty i walkę z partyzantami). W przypadku starcia mocarstw trzeba się liczyć z zakłóceniami łączności, brakiem GPS-u itp. Możliwe są rozwiązania autonomiczne, ale nie wiem, czy już są na tyle dobre i niezawodne, żeby zastąpić człowieka.
Przyszłość prawdopodobnie należy właśnie do rozwiązań autonomicznych - tak długo jak będzie łączność będą korzystały ze wsparcia z centrum dowodzenia (informacje o sytuacji, decyzje co do wyboru celów), po zaniku łączności będą się przełączały na działanie w trybie autonomicznym. Wyeliminowanie człowieka z latającego obiektu ma dużo zalet - zmniejszenie ciężaru, możliwość uzyskiwania większych przeciążeń przy manewrowaniu, wyeliminowanie czynnika zmęczenia ograniczającego długość misji. Największe znaczenie ma chyba jednak znaczne zmniejszenie ryzyka strat ludzkich - zarówno ze względu na trudność z zastąpieniem utraconych ludzi (wyszkolenie pilota jest procesem bardzo kosztownym i długotrwałym) jak i ze względów propagandowych - doniesienia o ofiarach wśród własnych żołnierzy bardzo zniechęcają społeczeństwa do wojny.
Ok, jedyne pytanie: kiedy ta przyszłość? Już jutro, czy za 50 lat? :)
Sądzę że bezzałogowce są mniejsze a wiec łatwiej ukryć ich produkcję i bardziej zautomatyzować - o kosztach nie wspomnę
Bliżej jutra niż 50 lat. A przykłady użycia np. z Górnego Karabachu sugerują że być może nawet już dzisiaj. Nie wiemy zbyt dokładnie co i w jakiej ilości posiadają potęgi militarne w swoich arsenałach.
W wojnach lokalnych ok, ale np. konflikt USA - Chiny może wyglądać bardzo różnie, może zaczną od wzajemnego wyłączenia sobie GPS-ów i już zaczynają się kłopoty dla dronów.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Sądzę że bezzałogowce są mniejsze...
Są mniejsze, bo mają do spełnienia inne funkcje. Gdyby dron miał przenosić tyle uzbrojenia, co samolot wielozadaniowy, to mniejszy by nie był :)
Stawiam dolary przeciwko orzechom, że zdecydowanie bliżej jutra, niż za pół wieku. Moim zdaniem za kilkadziesiąt lat, nie będzie w produkcji statków powietrznych pilotowanych przez ludzi, wyłączywszy takie, które będą używane dla rozrywki, czy też sportu. Obecna technologia już pozwala na wyeliminowanie człowieka, ale na razie różnorakie instytucje zapewne jeszcze nie chcą zaakceptować takiego stanu rzeczy, chociażby państwowe agencje nadzoru ruchu lotniczego, czy bardziej prozaiczne - związki zawodowe pilotów i stewardes. W przypadku lotnictwa wojskowego, korzyści z pozbycia się załóg samolotów i śmigłowców są oczywiste : odpadają przede wszystkim olbrzymie koszty wyszkolenia, późniejszego długoletniego podtrzymywania nawyków pilotażu (docelowego użytkowania sprzętu) oraz płacenia wynagrodzeń. Niebagatelne znaczenie mogą mieć też ewentualne straty ludzkie, których nie sposób uniknąć w toku działań zbrojnych.
Sądzę że bezzałogowce są mniejsze a wiec łatwiej ukryć ich produkcję i bardziej zautomatyzować - o kosztach nie wspomnę
Bezzałogowce wcale nie muszą być ani małe, ani tanie - dobrymi przykładami mogą być chociażby : X-47, MQ-20, czy też RQ-4.
Gdyby dron miał przenosić tyle uzbrojenia, co samolot wielozadaniowy, to mniejszy by nie był :)
Mógłby być mniejszy, bo odpada zbędny kokpit, wraz z pilotem (pilotami), który zajmuje w płatowcu miejsce, komplikuje konstrukcję, oraz swoje waży.
BSP prezentowany przez ITWL - Lemur.
240568
...
Mógłby być mniejszy, bo odpada zbędny kokpit, wraz z pilotem (pilotami), który zajmuje w płatowcu miejsce, komplikuje konstrukcję, oraz swoje waży.
...
Swoje waży... chyba w porównaniu z motocyklem, masa startowa F16, to ok. 17 ton :mrgreen:
Swoje waży... chyba w porównaniu z motocyklem, masa startowa F16, to ok. 17 ton :mrgreen:
Nie wiem czemu wybrałeś akurat F-16, ale to i tak bez znaczenia, bo każdy kokpit bez względu na to w jakiej maszynie nie byłby montowany, zajmuje cenne miejsce, które można przeznaczyć na dodatkowe paliwo, wyposażenie lub uzbrojenie, o sporym dodatkowym koszcie nie wspominając. Co do masy, to bardzo dużo zależy od tego, jaki typ samolotu, bądź śmigłowca weźmiemy pod uwagę. W przypadku maszyn szturmowych, dodatkowe opancerzenie kabin mające chronić załogę wcale nie jest lekkie - vide stopy tytanu, których użyto chociażby w konstrukcji Su-25 oraz A-10.
Zespół traka ZNMP Kosodrzewina.
240604
Iveco Daily z zabudową kabiny operatora systemu RSSA BAR.
240635
Opancerzona kabina Tatra Defence, typoszeregu T815-7.
240660
Tatra Tactic 6x6 (T810)
240681
Iveco Daily z zabudową kabiny operatora systemu RSSA BAR.
Nadał by się na kampera.
Nadał by się na kampera.
Pewnie tak, ale najpierw trzeba byłoby wywalić z niego całe wyposażenie.
AWRU (Artyleryjski Wóz Remontu Uzbrojenia) na tym samym nośniku, co w poprzednim poście.
240822
Wyrzutnia rakiet NSM
240855
Pojazd minowania narzutowego Baobab-K, na nośniku Jelcz serii 882 w układzie 8x8.
240884
AWA (Artyleryjski Wóz Amunicyjny) na Jelczu P882D.53
240915
Zaintrygował mnie ten AWA. Mamy jakąś artylerię na Jelczach?
Zaintrygował mnie ten AWA. Mamy jakąś artylerię na Jelczach?
AWA przewozi 120 mm amunicję do samobieżnych moździerzy Rak. Jeśli chodzi o Jelcze używane przez artylerię, to można wymienić systemy : WR-40 Langusta, PSR-A Pilica, czy też AHS Kryl.
Czyli ma to jakiś sens. Już się bałem, że ten biedny Jelcz będzie ganiał artylerię na gąsienicach :)
Część baterii systemu przeciwlotniczego MIM-104F Patriot PAC-3+ w polskiej kompletacji (program Wisła).
Wyrzutnia M903, na naczepie M860.
240992
Pojazd transportowo-załadowczy, bazujący na Jelczu P882.57
240993
Przyczepa firmy Autosan, transportująca zasobniki pocisków rakietowych.
240994
Wyrzutnia systemu przeciwlotniczego EMADS.
241016
Łódź saperska ŁS-76M, na przyczepie PTŁ.
241072
Boeing AH-64E Guardian
241125
Sikorsky S-70i Black Hawk
241185
AgustaWestland HH-139B
241214
MD Helicopters MD 500E
241256
Śmiesznie wygląda sprzęt wojskowy pomalowany błyszczącym lakierem :)
Sądząc po namalowanej rejestracji to jednak cywilny. Na flightradar24.com są jego zdjęcia bez tych pojemników z karabinami maszynowymi i podają że właścicielem jest 'private owner'. Faktycznie dziwne - może te pojemniki z wystającymi lufami to jakieś atrapy założone na wystawę?
Śmiesznie wygląda sprzęt wojskowy pomalowany błyszczącym lakierem :)
To jest cywilny wariant maszyny, który został uzbrojony. Chodziło o pokazanie, że jest taka możliwość. Typowo militarną wersją tego konkretnego typu jest MD 500 Defender, będący następcą różnych odmian śmigłowców OH-6 Cayuse.
Faktycznie dziwne - może te pojemniki z wystającymi lufami to jakieś atrapy założone na wystawę?
To były prawdziwe zasobniki firmy Dillon Aero typu DAP-6, uzbrojone w 7,62 mm M134 Minigun.
Zatem wyjaśnienie koloru jest proste - pieniądze. Taniej było przemalować zasobniki zamontowane na czas wystawy niż cały śmigłowiec - zwłaszcza że po wystawie właściciel mógłby zażądać przywrócenia pierwotnego koloru.
Zauważyłem jeszcze jedno - zasobniki w odróżnieniu od śmigłowca pomalowane są matowym lakierem. Być może w jednym z wariantów produkcyjnych są one dostarczane w czarnym kolorze - co np. w sprzęcie przeznaczonym do operacji nocnych ma sens.
Taniej było przemalować zasobniki zamontowane na czas wystawy niż cały śmigłowiec - zwłaszcza że po wystawie właściciel mógłby zażądać przywrócenia pierwotnego koloru.
Zasobniki miały fabryczny kolor. Po prostu lepiej komponowały się z prezentowanym śmigłowcem. Oczywiście firma robi je także w innych wersjach kamuflażu, stosownie do potrzeb - link (https://dillonaero.com/wp-content/uploads/2016/07/1R-DADS0043-11-X-17-DAP-6-GUN-POD-03-22-18.pdf).
Bardzo zgrabny samochodzik, tylko w środku słabo wykończony, nawet jednej śrubki brakuje...
Bardzo zgrabny samochodzik, tylko w środku słabo wykończony, nawet jednej śrubki brakuje...
Wykończenie wnętrza w tego typu pojazdach, ma znaczenie drugorzędne. Decyduje przede wszystkim funkcjonalność. To nie auto osobowe, które ma się podobać potencjalnemu nabywcy.
M-ATV
241572
Wykończenie wnętrza w tego typu pojazdach, ma znaczenie drugorzędne. Decyduje przede wszystkim funkcjonalność. To nie auto osobowe, które ma się podobać potencjalnemu nabywcy.
...
Bzdura, to ma być trwały pojazd, który się za chwilę nie rozleci, brak śrubki jest złym sygnałem.
Bzdura, to ma być trwały pojazd, który się za chwilę nie rozleci, brak śrubki jest złym sygnałem.
Pisząc o wykończeniu, miałem na myśli wyłącznie estetykę, a nie trwałość, czy niezawodność. Być może ten otwór, który widać na focie, ma być bez śruby. W każdym razie, brak takiej pierdoły, na pewno nie ma wpływu na całą resztę.
Każda katastrofa zaczyna się od "pierdoły"...
Każda katastrofa zaczyna się od "pierdoły"...
Nie każda. Poza tym jak zwykle, czepiasz się szczegółów.
Wóz Rozpoznania Technicznego - Rosomak WRT.
241676
Jedna z premier na MSPO 2021 - Wóz Pomocy Technicznej - Rosomak WPT.
241698
Kolejna premiera - Artyleryjski Wóz Rozpoznawczy - Rosomak AWR.
241724
Rosomak uzbrojony w ZSSW-30 (Zdalnie Sterowany System Wieżowy).
241738
Rosomak z wieżą HITFIST-30P.
241787
Artyleryjski Wóz Dowodzenia, 120 mm Kompanijnego Modułu Ogniowego Rak, na bazie Rosomaka.
241876
120 mm moździerz samobieżny M120 Rak, bazujący na Rosomaku i zmodyfikowanym Lekkim Podwoziu Gąsienicowym, będącym w tej wersji kolejną premierą na zeszłorocznym MSPO.
241904
241905
Rosomak WPT.
Kurteczka..., o takiej wersji nie słyszałem....
Tak, przy okazji pozostając w zbliżonej (chyba) kategorii wagowej słyszałeś o czymś takim (a może widziałeś?) jak niemiecki Lynx 120?
Tak, przy okazji pozostając w zbliżonej (chyba) kategorii wagowej słyszałeś o czymś takim (a może widziałeś?) jak niemiecki Lynx 120?
Widzieć nie mogłem, bo to nowość, jednak Lynx w innych wersjach, był prezentowany chociażby na wystawach IDET 2017 (KF31) post # 1189 - na tej stronie (https://forum.olympusclub.pl/threads/83740-Militaria-wszelakie/page119) i Eurosatory 2018 post # 1665 (KF41) - tutaj (https://forum.olympusclub.pl/threads/83740-Militaria-wszelakie/page167).
WDSz (Wóz Dowódczo-Sztabowy) na bazie UPG (Uniwersalne Podwozie Gąsienicowe), będący elementem Dywizjonowego Modułu Ogniowego Regina.
241923
Agregat prądotwórczy z zespołem prostowniczym.
241924
Najnowsza propozycja modernizacji BWP-1, przedstawiona przez WZM. Pojazd wyposażono w system wieżowy Cockerill 1030, uzbrojony w 30 mm armatę Mk44 Bushmaster II oraz wyrzutnie ppk Spike LR.
241955
Sporo wcieleń Rosomaka jak i BWP świadczy o możliwościach rozwoju rodzimego przemysłu zbrojeniowego. Fajnie by było aby portfel zamówień się nie zamykał.
Sporo wcieleń Rosomaka jak i BWP świadczy o możliwościach rozwoju rodzimego przemysłu zbrojeniowego. Fajnie by było aby portfel zamówień się nie zamykał.
Tylko obawiam się, ze znaczna część tych konstrukcji to tylko prototypy lub nawet makiety. Zastanawiam się jaki procent tych pokazywanych od lat na różnych targach konstrukcji jest faktycznie użytkowanych w naszym wojsku.
Widzieć nie mogłem, bo to nowość, jednak Lynx w innych wersjach, był prezentowany chociażby na wystawach IDET 2017 (KF31) post # 1189 - na tej stronie (https://forum.olympusclub.pl/threads/83740-Militaria-wszelakie/page119) i Eurosatory 2018 post # 1665 (KF41) - tutaj (https://forum.olympusclub.pl/threads/83740-Militaria-wszelakie/page167).
Jakoś tak mi się to kojarzy z naszym programem pt. Anders..., gdybyśmy kontynuowali go jak trza to może byłby już na stanie WL...
No, ba, nasz przemysł zbrojeniowy ma możliwości, tylko żeby nasi wojskowi chcieli to zauważyć..., bo zwykle dzięki ich podejściu do sprawy (w moim odbiorze) to jest raczej tak jak napisał Wyszomir
Tylko obawiam się, ze znaczna część tych konstrukcji to tylko prototypy lub nawet makiety. Zastanawiam się jaki procent tych pokazywanych od lat na różnych targach konstrukcji jest faktycznie użytkowanych w naszym wojsku.
Jeśli chodzi o Rosomaki prezentowane tutaj z ostatniego MSPO, tylko wersje AWR, WPT i wóz wyposażony w ZSSW nie są na stanie naszego wojska. Dwa pierwsze są nowościami, które z czasem pewnie wejdą na wyposażenie, szczególnie AWR będący istotnym elementem KMO Rak. Co do ostatniego, to czas pokaże, czy znajdzie on u nas swoich odbiorców. W każdym razie, na pewno mógłby być ciekawą ofertą eksportową.
No, ba, nasz przemysł zbrojeniowy ma możliwości, tylko żeby nasi wojskowi chcieli to zauważyć..., bo zwykle dzięki ich podejściu do sprawy (w moim odbiorze) to jest raczej tak jak napisał Wyszomir
Nasi wojskowi nie mają w kwestiach zakupów uzbrojenia nic do gadania, bo o tym decydują politycy, a w szczególności MON. To jest właśnie najgorsze. Gdyby wszyscy ministrowie obrony po 1989 roku, włącznie z obecnie panującym, byli kompetentni i chcieli słuchać doradców, mających rzeczywiste pojęcie o uzbrojeniu, to wyposażenie i ogólny stan naszej armii wyglądałby zupełnie inaczej. Dość tych żali, które i tak niczego nie zmienią. Pora na polska premierę czeskiej 155 mm armatohaubicy DITA.
242022
242023
DITA jest piękna i ma bardzo ciekawy makijaż.
Coś się dzisiaj zmieniło, może warto przemianować wątek na "militarne zabytki" ?
Coś się dzisiaj zmieniło, może warto przemianować wątek na "militarne zabytki" ?
Nie widzę takiej potrzeby. Nazwa wątku dobrze oddaje treść w nim zawartą. Są zarówno zabytki, jak i sprzęt współczesny, czy też taki, który dopiero wejdzie na wyposażenie. Jako stały bywalec tutaj, pewnie wiesz o tym doskonale.
155 mm AHS Krab.
242069
Amunicja do 120 mm armaty czołgu Abrams : M1028, IM HE-T, M1002, M831A1, KE-WA1, M829A3, M865.
242128
M1A2 SEPv2 Abrams, z aktywnym systemem obrony Rafael Trophy HV. Na górnym pancerzu kadłuba, dobrze widoczne hełmofony załogi.
242129
242130
M88A2 Hercules
242207
242208
Ciekawa maszyna i dużo rzadziej pokazywana od Abramsów które zapewne obsługuje. Napis na wysięgniku 'NEXT INSPECT AUG.2018" - zdjęcie sprzed kilku lat, czy nie dotrzymują terminów przeglądów?
Napis na wysięgniku 'NEXT INSPECT AUG.2018" - zdjęcie sprzed kilku lat, czy nie dotrzymują terminów przeglądów?
Wciąż kontynuuję przegląd z ostatniej edycji MSPO, więc fota była robiona w zeszłym roku. Napis dotyczący przeglądu w sierpniu 2018, rzeczywiście dziwny. Obejrzałem zdjęcia, na których wysięgnik jest widoczny z drugiej strony. Co ciekawe, data inspekcji została tam zamalowana. Nie umiem tego sensownie wytłumaczyć.
MID (Maszyna Inżynieryjno-Drogowa), bazująca na WZT-3.
242231
Leopard 2A5 w mobilnym kamuflażu multispektralnym.
242308
Przegląd sprzętu zeszłorocznego MSPO, zakończy makieta pneumatyczna czołgu T-72.
242357
18-19 IX 2021 odbyła się kolejna edycja pokazów NATO Days w Ostrawie. Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią (imprezę w 2020 zorganizowano bez udziału publiczności), znów można było zobaczyć wiele różnorodnego i ciekawego sprzętu. Na początek 125 mm amunicja do armat czołgów i 152 mm stosowana w armatohaubicach.
242444
Bomby Mk 106 i BDU-33, poniżej taśma z 27 mm nabojami DM28.
242464
Ciekawy przegląd - domyślam się że inspirowany doniesieniami z wojny na Ukrainie...
Ciekawy przegląd - domyślam się że inspirowany doniesieniami z wojny na Ukrainie...
Jednak nie, te zdjęcia były zaplanowane do zamieszczenia w zeszłym roku.
120 mm moździerz vz. 82 PRAM-L, z widocznymi za nim wózkami transportowymi.
242653
UGV-Pz na bazie platformy bezzałogowej TAROS V2.
242708
Samobieżny trał przeciwminowy Božena 5.
242753
Samobieżny trał przeciwminowy Božena 5.
Ciekawy sprzęt. To chyba zupełna nowość?
Ciekawa zwłaszcza konstrukcja gąsienic. Takiego rozwiązania jeszcze nigdy nie widziałem.
To chyba zupełna nowość?
Ten sprzęt widziałem już na brneńskich targach IDET w 2013 roku, więc nowością tego nazwać nie można.
Ciekawa zwłaszcza konstrukcja gąsienic. Takiego rozwiązania jeszcze nigdy nie widziałem.
Gąsienice da się chyba zdejmować, tak aby maszyna jeździła tylko na kołach. Oczywiście wtedy, gdy podłoże jest wystarczająco spoiste. Tak było to rozwiązane w mniejszym trale Božena 4, który użytkowano też w naszym wojsku.
KTM 1290 Super Adventure R.
242793
Land Rover Defender w trzech wersjach.
242835
242836
242837
Toyota Hilux
242876
242877
KMW Mungo 2
242913
KMW Mungo ESK
242914
KMW Mungo 2, KMW Mungo ESK
Mungo 2 wygląda na solidny pojazd, ale Mungo ESK z tą liną do holowania budzi wątpliwości :wink:
Pamiętasz może, gdzie sfocone te auta?
Pamiętasz może, gdzie sfocone te auta?
Wciąż kontynuuję przegląd sprzętu zeszłorocznego NATO Days, więc jesteśmy na lotnisku w Ostrawie.
Tym razem dwa ambulansy, użytkowane w czeskim i polskim wojsku.
Iveco MUV LZTOP
242963
Iveco 40-10 WM/AMZ
242964
Jeszcze jeden ambulans, tym razem większy - Tatra T 815-2 Armax POP-2.
243007
Jeszcze jeden ambulans, tym razem większy - Tatra T 815-2 Armax POP-2.
Dla felczera z prawem jazdy kat. C :wink:
Tatra T 815-2 Armax CTS
243048
Tatra T 815-7 CN 5K-A
243070
Tatra T 815 VVN 6x6
243095
Tatra T 810
243128
243129
243130
Tatra T 815-7T3RC1
243154
Ciekawe...:wink:
Co też te Tatry maja do ukrycia pod kamuflażem :grin:
Co też te Tatry maja do ukrycia pod kamuflażem :grin:
Raczej nic specjalnego.
Kolejna Tatra typoszeregu T 815-7, w odmianie wozu ewakuacji technicznej.
243206
KrAZ-260
Dziarski pięćdziesięciolatek:)
Dziarski pięćdziesięciolatek
Egzemplarz ze zdjęcia, jest pewnie zdecydowanie młodszy.
Scania 650S
243271
Operator
Fajne maszyny :). Z ciekawości, czy zdjęcie Scanii robiłeś z polarem?
Fajne maszyny :).
Dzięki.
Z ciekawości, czy zdjęcie Scanii robiłeś z polarem?
Tylko ''goły'' obiektyw.
ATF Dingo 2CZ A2
243288
.....
ATF Dingo 2CZ A2
Unimog który trafił do wojska :wink:
(ATF Dingo jest produkowany przez firmę Krauss-Maffei Wegmann (KMW) na podwoziu ciężarówki Unimog)
Unimog który trafił do wojska :wink:
(ATF Dingo jest produkowany przez firmę Krauss-Maffei Wegmann (KMW) na podwoziu ciężarówki Unimog)
Tak jest - bazą był Unimog U 5000.
Oshkosh M-ATV
243314
Ponownie ATF Dingo 2CZ A2, tym razem bez kamuflażu.
243557
Ponownie ATF Dingo 2CZ A2, tym razem bez kamuflażu.
Ze starym, dobrym MG na dachu. Karabin maszynowy od czasów II wojny światowej tylko nieznacznie zmodyfikowany, za to w zdalnie sterowanej obudowie.
Ze starym, dobrym MG na dachu. Karabin maszynowy od czasów II wojny światowej tylko nieznacznie zmodyfikowany, za to w zdalnie sterowanej obudowie.
Tak jest - 7,62 mm MG3.
Trójwspółrzędna stacja radiolokacyjna ST-68U CZ (36D6)
243600
152 mm ShKH vz.77 Dana
243677
120 mm Grkpbv90 Mjölner w konfiguracji bojowej i marszowej.
243693
243694
Średni transporter pływający PTS-10
243718
Wyrzutnia 2P25M2 z rakietami szkolnymi 3M9M, systemu przeciwlotniczego 2K12 Kub.
243761
Boeing Insitu ScanEagle, na wyrzutni Mk IV.
243813
243814
General Atomics MQ-9 Reaper
243851
Aero L-39NG Albatros
243878
Saab JAS 39D Gripen
243959
Lockheed Martin F-35A Lightning II
244001
General Dynamics (Fokker) F-16AM Fighting Falcon
244027
McDonnell Douglas CF-18B (CF-188B) Hornet
244056
Boeing KC-135R Stratotanker
244098
Lockheed C-5M Super Galaxy
244120
Rozmiar Galaxy robi wrażenie:-) Szokuje też niskość podwozia - ułatwia to niewątpliwie wyładunek , ale... droga kołowania nie może być zbyt wyboista by nie zahaczył :wink:
Rozmiar Galaxy robi wrażenie:-) Szokuje też niskość podwozia - ułatwia to niewątpliwie wyładunek , ale... droga kołowania nie może być zbyt wyboista by nie zahaczył :wink:
Spoko, ta niskość, to chyba tylko do rozładunku/załadunku ;)
Myślisz że ma podwozie o regulowanej wysokości? Z logistycznego punktu widzenia byłoby to bardzo fajne ale nie wiem czy ciężar takiego rozwiązania (musiałoby wytrzymywać ogromne obciążenia przy starcie i lądowaniu załadowanego samolotu) nie byłby zbyt wysoką ceną.
Popatrz sobie na zdjęcia/filmiki startujących. Nie szorują brzuchem po betonie, całe koła są wyraźnie pod kadłubem ;)
Myślisz że ma podwozie o regulowanej wysokości?
Spoko, ta niskość, to chyba tylko do rozładunku/załadunku
Podwozie C-5M umożliwia zmianę wysokości kadłuba względem podłoża, by ułatwić załadunek. Ma to szczególne znaczenie w przypadku pojazdów, które mogą samodzielnie wjechać do ładowni.
Bell-Boeing CV-22B Osprey
244245
Sikorsky UH-60M Black Hawk
244259
244260
244261
Mi-24W
244302
Mi-24P
244303
30 mm GSz-30-2
244304
Boeing AH-64D Apache Longbow
244360
70 mm M261
244361
Bell AH-1Z Viper
244416
70 mm LAU-61
244417
Na koniec przeglądu sprzętu prezentowanego w Ostrawie, będzie Bell UH-1Y Venom.
244521
Baszta Prochowa we Lwowie.
244615
SU-100 - kijowskie Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
244786
Douglas DC-8 SARIGuE - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki Le Bourget.
244801
244802
244803
Ekspozycja dawnej artylerii, na dziedzińcu Muzeum Wojska w Lizbonie.
244833
UAZ-69 na terenie byłego Gimnazjum nr 13 (obecnie stowarzyszenia Pro Fortalicium w Bytomiu).
244863
Schron jednoosobowy typu LS Splitterschutzzelle (Einmannbunker) - miejsce to samo, co w poprzednim poście.
244899
Continental AV1790 - silnik czołgu M47 Patton. Eksponat Muzeum Rahmi M. Koç w Stambule.
244958
Poławiacz torped HNLMS Mercuur, będący również jednostką wsparcia dla okrętów podwodnych. Z prawej okręt podwodny typu Walrus. Holenderskie jednostki, uchwycone przypadkowo w malagijskim porcie. Zdjęcie mocno wykadrowane, robione na maksymalnym zoomie z niezbyt korzystnego miejsca, a do tego przez ogrodzenie. Ta część portu była niedostępna dla postronnych osób, pewnie dlatego właśnie tam, przybiły oba okręty.
245169
Saunders-Roe Skeeter AOP.12 - RIAT 2017 Fairford.
245193
SKOT-2AP w dąbrowskim Parku Militarno-Historycznym ''Reduta''.
245207
T-55AM - Narodowe Muzeum Wojskowe w Bukareszcie.
245223
BRDM-2 na terenie Parku 12C Sztolni Królowa Luiza w Zabrzu.
245316
Piasecki H-21C Shawnee - Muzeum Wojskowo-Historyczne Bundeswehry Berlin.
245350
Airbus A330 MRTT (KC-30 Voyager) - RIAT 2018 Fairford.
245411
87,6 mm Ordnance QF 25-pounder w ateńskim Muzeum Wojny.
245435
Hawker Hurricane Mk I - Air Show Radom 2017.
246149
Arsenał Miejski we Lwowie, pełniący obecnie funkcję muzeum.
246186
Skansen Morski w Kołobrzegu.
Chyba nie było z tego miejsca nic w wątku.
Morska mina kontaktowa wzór 1908/39
247120
Dalmierz morskie DM-3
247121
Miotacz bomb głębinowych
247122
Skansen Morski w Kołobrzegu.Chyba nie było z tego miejsca nic w wątku.
Nie przypominam sobie.
8 mm Breda Mod.37 - Muzeum Wojny w Atenach.
247236
Nie przypominam sobie.
No to w takim razie kilka kolejnych.
Automatyczna morska armata.
247249
Morska armata przeciwlotnicza prod. ZSRR.
247250
Park amunicyjny ( z ORP Burza )
247251
Kilka następnych .
Działo morskie ( wzór B-34 U )
247274
Wyrzutnia niekierowanych pocisków rakietowych .
247275
Wielkokalibrowy karabin maszynowy DSzK
247276
22-26 VI odbyła się kolejna edycja salonu ILA w Berlinie. Ten post, rozpocznie przegląd sprzętu, który można było tam zobaczyć. Na początek klasyk, stojący nieco na uboczu właściwej ekspozycji - Mercedes-Benz 250 GD Wolf.
247291
IRIS-T SLS - bazą jest Mowag Eagle 6x6.
247368
Skyranger 30 (GTK Boxer)
247387
247388
GTK Boxer w odmianie ambulansu.
247399
Pełnowymiarowa makieta wyrzutni JFS-M, na nośniku Iveco Trakker.
247417
Counter-UAS bazujący na Unimogu serii U4023/U5023.
247444
Eurofighter Typhoon
247553
IRIS-T
247555
goleń przednia
247554
Kilka dalszych ze Skansenu .
Dalmierz morski wz. DM-3
247561
Armata morska wzór ZU-23-2M
247562
247563
247564
Kilka dalszych ze Skansenu.
Na ostatniej focie, aparat poległ przy ustawianiu ostrości.
Lockheed Martin F-35A Lightning II
247595
McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle
247659
Przyłapany gdzieś nad Morzem Czerwonym, nie znam nazwy modelu.
247660
Przyłapany gdzieś nad Morzem Czerwonym, nie znam nazwy modelu.
To egipski Boeing CH-47 Chinook.
General Dynamics F-16C Fighting Falcon
247687
Co oznaczają te wymalowane paski pod kabiną? Ilość ukończonych misji?
Co oznaczają te wymalowane paski pod kabiną? Ilość ukończonych misji?
To nie paski, a symbole bomb. Chodzi pewnie o użyte uzbrojenie.
Airbus Helicopters H145M
247718
Eurocopter UH-72A Lakota
247808
Przód bardzo podobny do poprzedniego, za to tył zupełnie inny.
Przód bardzo podobny do poprzedniego, za to tył zupełnie inny.
Protoplastą obydwu konstrukcji był Eurocopter EC145, więc podobieństwo nie powinno dziwić.
Boeing AH-64E Guardian
247869
Boeing CH-47F Chinook
249256
Sikorsky CH-53GA Sea Stallion
249303
Prezentację sprzętu z ILA 2022, zakończy moim zdaniem najciekawsza maszyna, którą tam pokazano - Sikorsky CH-53K King Stallion.
249363
249364
249365
Pora na kolejny przegląd sprzętu lotniczego, który odbył się 15-17 VII. Będzie nim największy wojskowy air show świata, a mianowicie coroczny RIAT, odbywający się na lotnisku bazy RAF-u w Fairford. Impreza miała dwuletnią przerwę, spowodowaną pandemią. W tym roku pogoda dopisała aż nadto, bo w lipcu temperatury na wyspach, były najwyższe w historii ich notowań, przekraczając 40°C. Na pokazach jak zwykle, można było zobaczyć wiele ciekawych maszyn, które przyleciały do UK z kilku kontynentów. Prezentację tradycyjnie rozpoczną oldtimery - na pierwszy ogień pójdzie Auster AOP.6.
249440
Avro Lancaster Mk I
249553