Zobacz pełną wersję : Militaria wszelakie
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
14
Su-27UB - RIAT 2018 Fairford. Kolorowy zafarb na chmurze z lewej, a także smuga w górnej części zdjęcia, to pozostałości instalacji dymnej samolotów, wykonujących pokazy w powietrzu.
225147
7,62 mm M1 Garand i 7,62 mm PPSz-41 - Śląski Festiwal Nauki 2020 Katowice.
225165
25 mm Hotchkiss - Narodowe Muzeum Lotnictwa Rumuńskiego w Bukareszcie.
225271
ZSU-23-4MP Biała - MSPO 2012 Kielce.
225288
Muzeum Marynarki Greckiej w Pireusie.
225310
Części wraków samolotów Pe-2 (z lewej) oraz Ił-2 w mińskim Muzeum Techniki Lotniczej. Nie opisano do jakiej maszyny należał widoczny w środku silnik gwiazdowy.
225330
easy_rider
27.08.20, 13:57
Przez chwilę myślałem, że Czesi szykują się do wojny - i czołgi przy granicy ustawiają... :shock:
Ale czołgi okazały się starsze niż aparat którym robiłem zdjęcia - a aparat jest starszy ode mnie - więc śpię spokojnie :lol:
225334225335
Przez chwilę myślałem, że Czesi szykują się do wojny - i czołgi przy granicy ustawiają... :shock:
ale czołgi okazały się starsze niż aparat którym robiłem zdjęcia - a aparat jest starszy ode mnie - więc śpię spokojnie :lol:
Gdzie i kiedy były focone te T-34/85?
Eurocopter (obecnie Airbus Helicopters) UH-72 Lakota - ILA 2012 Berlin.
225348
easy_rider
28.08.20, 14:23
Gdzie i kiedy były focone te T-34/85?Darkovice - jakiś tydzień temu...
Darkovice - jakiś tydzień temu...
Nie domyśliłbym się. Zdjęcia wyglądają jakby miały kilkadziesiąt lat.
Śląski Festiwal Nauki 2020 w Katowicach.
225366
NHIndustries NH90 TTH Caїman - Le Bourget 2017.
225405
de Havilland DH.110 Sea Vixen - de Havilland Aircraft Museum London Colney.
225431
14,5 mm ZPU-4 - Narodowe Muzeum Lotnictwa Rumuńskiego w Bukareszcie.
225450
Tegoroczne MSPO było jedną z najgorszych, o ile nie najgorszą edycją ze wszystkich, na których byłem w Kielcach od 1999 roku. Niestety spodziewałem się tego, biorąc pod uwagę panującą pandemię. Dziwi fakt, iż udało się to zorganizować, gdyż wszystkie pokrewne wystawy tego typu w świecie, zostały odwołane, czy też przełożone. Zagranicznych wystawców było zdecydowanie mniej niż zwykle, zwiedzających również, co akurat należy zapisać na plus - brak tłumów przewalających się przed obiektywem i ogólnie więcej miejsca, zwłaszcza w halach. Relację tradycyjnie rozpocznę sprzętem wagi lekkiej.
5,56 mm Black Widow Mk I
228707
Głuptak - samobieżny ładunek do wykrywania i niszczenia min morskich.
228743
Autonomiczny pojazd podwodny Gavia.
228765
Demonstrator modułowego lekkiego trału niekontaktowego MLM II.
228787
228788
Dołożę się z moimi militariami do wątku :)
Kolejne niewypały, powojenne pociski artyleryjskie, podobno 75mm.
228862
228863
Dołożę się z moimi militariami do wątku :)
Bardzo mi miło, bo poza mną od dawna nikt tu nic nie wrzucał.
Kolejne niewypały, powojenne pociski artyleryjskie, podobno 75mm.
Można wiedzieć gdzie to było focone?
Pocisk rakietowy z wyrzutnią PZR Piorun.
228864
...Można wiedzieć gdzie to było focone?
Oczywiście, znalezione przypadkowo na terenie zbiornika Goczałkowickiego, to już kolejne takie znalezisko z końcówki wojny. Wcześniej przepadłem przez pociski moździerzowe. Saperzy to już posprzątali, niestety nie interesuje ich co leży kilka metrów dalej, dlatego co jakiś czas znajduję takie eksponaty :) przy okazji moich obserwacji ornitologicznych.
Na terenie zbiornika, od strony Strumienia pod koniec wojny trwały dosyć intensywne walki, dlatego tyle tego tam zostało. W lesie jest pełno zalanych zagłębień po wybuchach. Po wojnie wybudowali tutaj zaporę i większość terenu znajduje się teraz pod wodą, a niezalana część ukazuje takie znaleziska.
Pozdrawiam
Oczywiście, znalezione przypadkowo na terenie zbiornika Goczałkowickiego, to już kolejne takie znalezisko z końcówki wojny. Wcześniej przepadłem przez pociski moździerzowe. Saperzy to już posprzątali, niestety nie interesuje ich co leży kilka metrów dalej, dlatego co jakiś czas znajduję takie eksponaty :) przy okazji moich obserwacji ornitologicznych.
Na terenie zbiornika, od strony Strumienia pod koniec wojny trwały dosyć intensywne walki, dlatego tyle tego tam zostało. W lesie jest pełno zalanych zagłębień po wybuchach. Po wojnie wybudowali tutaj zaporę i większość terenu znajduje się teraz pod wodą, a niezalana część ukazuje takie znaleziska.
Pozdrawiam
Dzięki za wyjaśnienia. Pozdrawiam również.
Martin-Baker Mk16D
228892
Wyposażenie do skoków z dużej wysokości.
228930
Ręczny granatnik przeciwpancerny RGW-110.
228976
C-UAS Coyote Block 2
228995
Od góry : GBU-53/B StormBreaker, AIM-9X Sidewinder, AIM-120 AMRAAM.
229033
System wieżowy HITFIST 30P (KTO Rosomak).
229061
Trochę dziwnie wygląda ta dziura pod lufą...
Trochę dziwnie wygląda ta dziura pod lufą...
Lufa ma maksymalny, lub zbliżony do maksymalnego kąt wychylenia w górę, co spowodowało odsłonięcie jarzma armaty (brązowy element pod pancerzem). Obejrzałem sobie źródłowy plik w maksymalnym powiększeniu i zapewniam Cię, że nie ma tam żadnej dziury.
Opona typu run-flat.
229085
Kawasaki Versys 650
229118
Polaris Sportsman 800
229163
Żmija
Ciekawe.... To jeździ zygzakiem? :shock:
:):grin::)
Ktoś może wie jakie jest praktyczne zastosowanie takiego pojazdu?
Wyczytałem że to pojazdy dla wojsk specjalnych .
https://www.defence24.pl/zmija-wybrana-na-wyposazenie-wojsk-dalekiego-rozpoznania
Czyli kolejny pojazd misyjny...
Wyczytałem że to pojazdy dla wojsk specjalnych .
https://www.defence24.pl/zmija-wybrana-na-wyposazenie-wojsk-dalekiego-rozpoznaniaNajbardziej zainteresowało mnie zdanie:
Tak skonfigurowany pojazd powinien pozwolić na autonomiczność prowadzonych działań przez co najmniej 7 dni.Co to oznacza? :roll:
...
Co to oznacza? :roll:
Pewnie nic, bo potrzebny na siedem dni zapas paliwa i amunicji zależy od rodzaju działań ;)
Most pontonowy SRB z kutrem Vedette F2.
229283
229284
Przyczepa PTŁ z łodzią saperską ŁS-76M.
229308
ZDPSR Soła
Zdolna ta Soła :-)
Wóz kierowania środkami walki Nadbrzeżnego Dywizjonu Rakietowego.
229400
Mam pytanie dla znawców tematu. Czy nie było by korzystniejsze zamontowanie zestawu rakietowego SPZR Poprad na pojeździe Tur lub Żmija? Czy jest on aż tak ciężki, że potrzebuje aż tak wielkiego pojazdu jak Żubr?
Mam pytanie dla znawców tematu. Czy nie było by korzystniejsze zamontowanie zestawu rakietowego SPZR Poprad na pojeździe Tur lub Żmija? Czy jest on aż tak ciężki, że potrzebuje aż tak wielkiego pojazdu jak Żubr?
Podejrzewam, że nie chodzi o ciężar zestawu, tylko o możliwości terenowe podwozia. Dziwi mnie raczej, że nie ma tego zestawu na gąsienicach.
Czy nie było by korzystniejsze zamontowanie zestawu rakietowego SPZR Poprad na pojeździe Tur lub Żmija? Czy jest on aż tak ciężki, że potrzebuje aż tak wielkiego pojazdu jak Żubr?
Żmija z pewnością nie nadawałaby się do tego celu. Tur jest zbliżony rozmiarem, więc może mógłby zostać do tego dostosowany.
Podejrzewam, że nie chodzi o ciężar zestawu, tylko o możliwości terenowe podwozia. Dziwi mnie raczej, że nie ma tego zestawu na gąsienicach.
Moim zdaniem wybór Żubra-P podyktowany był unifikacją pojazdów. Poprad i Soła współdziałają ze sobą, używając tych samych nośników, co znacznie upraszcza logistykę. Co do pojazdów gąsienicowych, to są one z reguły zawsze cięższe i droższe od swoich kołowych odpowiedników.
Stacja radiolokacyjna TRS-15M Odra.
229453
RSW-15 - jednostka wskaźnikowa powyższego radaru.
229455
Oba pojazdy są na podwoziach Tatra ARMAX z napędem 8x8 i 6x6.
...
Moim zdaniem wybór Żubra-P podyktowany był unifikacją pojazdów. Poprad i Soła współdziałają ze sobą, używając tych samych nośników, co znacznie upraszcza logistykę. Co do pojazdów gąsienicowych, to są one z reguły zawsze cięższe i droższe od swoich kołowych odpowiedników.
...
Ok, ale mamy trochę podwozi gąsienicowych, a raczej powinniśmy mieć, np. z BWP, starszych czołgów itp. Pojazdy kołowe np. nie nadążą za czołgami, czy gąsienicowymi BWP w trudnym terenie.
Pytanie czy wykorzystywanie tych podwozi do przebudowy jest opłacalne. One mają po kilkadziesiąt lat i może się okazać, że są już skrajnie wyeksploatowane. Poza tym nie wiem jak jest z dostępnością części zamiennych do nich.
Pytanie czy wykorzystywanie tych podwozi do przebudowy jest opłacalne. One mają po kilkadziesiąt lat i może się okazać, że są już skrajnie wyeksploatowane. Poza tym nie wiem jak jest z dostępnością części zamiennych do nich.
Tak samo można zapytać, czy jest opłacalne pozostawianie batalionu czołgów bez osłony? ;) Na mój chłopski rozum te rakiety powinny występować w formie kontenera zabudowywanego na różnych podwoziach, dostosowanych do konkretnych potrzeb.
Czołgów bez osłony niewątpliwie pozostawiać się nie powinno. Budowanie tej osłony powinno jednak odbywać się w rozsądny sposób - i jeśli (zaznaczam - jeśli - nie mam wiedzy na temat faktycznego stanu tych podwozi) używane podwozia są w złym stanie technicznym lub brak części zamiennych powoduje znaczne ryzyko konieczności ich wycofania z eksploatacji wskutek awarii inwestowanie w ich przebudowę jest marnowaniem posiadanych funduszy i należy szukać możliwości zapewnienia czołgom osłony w inny sposób. Inaczej może się okazać że w sytuacji konfliktu zbrojnego czołgi i tak pozostaną bez osłony gdyż ta nie będzie w stanie z nimi wyruszyć lub utknie na trasie przemarszu wskutek awarii.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Pomysł stworzenia zestawu rakiet przeciwlotniczych w formie może nie koniecznie kontenera a modułu możliwego do zintegrowania z różnymi podwoziami wydaje się rozsądny a nawet dość oczywisty - i nie byłbym zaskoczony gdyby w takim właśnie kierunku szły prze rozwojowe.
...
Pomysł stworzenia ...
To jest klucz, czyli pomysł na armię. Mam wrażenie, że rok 39 niczego nas nie nauczył. Brniemy w rozwiązania misjonarskie licząc na to, że z wdzięczności USA nas przed wszystkim obroni.
Pojazdy kołowe np. nie nadążą za czołgami, czy gąsienicowymi BWP w trudnym terenie.
Musiałby to być ekstremalnie trudny teren, żeby nie nadążały. W terenie utwardzonym, są znacznie szybsze od gąsienicowych. Poza tym kto powiedział, że Poprad ma współdziałać z czołgami, czy BWP? Chyba zapomniałeś, iż to system przeciwlotniczy, stworzony do innego celu.
Na mój chłopski rozum te rakiety powinny występować w formie kontenera zabudowywanego na różnych podwoziach, dostosowanych do konkretnych potrzeb.
Dokładnie tak jest. Poprad wykorzystuje PPZR Grom, czyli system przenośny. Stosuje się go chociażby w plot. zestawach Jodek-G, czy też jako indywidualne uzbrojenie żołnierzy.
Brniemy w rozwiązania misjonarskie licząc na to, że z wdzięczności USA nas przed wszystkim obroni.
Po 1989 roku wszystkie rządy u nas były i są nadal ślepo zapatrzone w USA, co jest moim zdaniem kompletną głupotą. Kupowanie lub przyjmowanie w darze na potęgę amerykańskiego sprzętu powoduje, że wszyscy płacimy i będziemy jeszcze długo płacić za to w przyszłości grubą kasę, nie mówiąc już o politycznej zależności.
RZRA Liwiec
229490
Trochę doczytałem. Producent pisze o zgrupowaniach wojsk. Nie wyklucza przy tym zgrupowań wojsk pancernych i zmechanizowanych. Trudny teren? Wystarczy średnio śnieżna zima i na wiosnę cały kraj staje się trudnym terenem, to cudo na kołach nie pojedzie na skróty przez pola ;)
Pocieszające jest, że producent pisze o możliwości instalowania sprzętu na podwoziach gąsienicowych.
Trochę doczytałem. Producent pisze o zgrupowaniach wojsk. Nie wyklucza przy tym zgrupowań wojsk pancernych i zmechanizowanych.
Producent może sobie pisać co chce. Wytwarza sprzęt dla wojska, pod konkretne zamówienie.
Wystarczy średnio śnieżna zima i na wiosnę cały kraj staje się trudnym terenem, to cudo na kołach nie pojedzie na skróty przez pola
Skąd ta pewność? Wiesz jaka jest dzielność terenowa tego pojazdu? Byłeś na próbach Żubra-P, że wygłaszasz takie opinie?
Pocieszające jest, że producent pisze o możliwości instalowania sprzętu na podwoziach gąsienicowych.
Pocieszające dla kogo? Skoro czytałeś coś na ten temat, to powinieneś wiedzieć, iż jednym z wymogów zamawiającego, była możliwość transportu rzeczonego sprzętu transportem lotniczym, a konkretnie przez C-130. Poza tym, zabudowa tak małego i lekkiego systemu plot. jakim jest Poprad na nośniku gąsienicowym jest nieuzasadniona, chociażby tylko z ekonomicznego punktu widzenia. Chyba nie muszę Ci udowadniać, że w naszej armii priorytetem jest zawsze możliwie najniższa cena za dany wyrób.
WR-40 Langusta
229499
Wyrzutnia pocisków NSM Nadbrzeżnego Dywizjonu Rakietowego.
229532
Komponenty systemu plot. Patriot - ciągnik HEMTT z wyrzutnią rakiet M860.
229563
229562
Komponenty systemu plot. Patriot - ciągnik HEMTT z wyrzutnią rakiet M860.
Ciągnik robi wrażenie...
Wydaje mi się, czy na dolnych krawędziach kaset widzę rdzę?
Ciągnik robi wrażenie...
Jest dość duży. :wink: Jako uzupełnienie dodam, iż M860 to oznaczenie naczepy, natomiast wyrzutnię określa nazwa M901.
Wydaje mi się, czy na dolnych krawędziach kaset widzę rdzę?
Dobrze widzisz. Co ciekawe na Eurosatory 2018 też wystawiano Patriota i tam także zasobniki rakiet nosiły ślady rdzy. Wynika z tego, że zabezpieczenie antykorozyjne tych elementów jest słabe, lub też nie ma go wcale.
CKPEiRT Hardun
229577
Makieta pneumatyczna KTO Rosomak.
229605
Ciekawe, ile taka makieta waży. Lufa też nadmuchiwana, czy tam jednak jakiś sztywny element wstawili?
Makieta pneumatyczna KTO Rosomak.
Pływa lepiej od oryginału :wink:
Pływa lepiej od oryginału :wink:
Tylko gdy wieje pewnie kurs utrzymać ciężko;-) Zapewne ma pod spodem jakieś zaczepy które pozwalają przymocować makietę do podłoża by z wiatrem nie odleciała.
Dobrze widzisz. Co ciekawe na Eurosatory 2018 też wystawiano Patriota i tam także zasobniki rakiet nosiły ślady rdzy. Wynika z tego, że zabezpieczenie antykorozyjne tych elementów jest słabe, lub też nie ma go wcale.
Lata temu służyłem w wojsku. Rdza na sprzęcie by nie przeszła.
Ciekawe, ile taka makieta waży. Lufa też nadmuchiwana, czy tam jednak jakiś sztywny element wstawili?
Zbyt lekka raczej chyba nie jest. Lufa jest nadmuchiwana, ale być może ma wewnątrz jakieś usztywnienie. W załączniku ze strony producenta, jest lakoniczny opis tej konstrukcji.
Zapewne ma pod spodem jakieś zaczepy które pozwalają przymocować makietę do podłoża by z wiatrem nie odleciała.
To niewykluczone, choć może też być obciążona jakimś balastem.
152 mm haubicoarmata DANA-M
229650
Dzięki za odpowiedź i załączony opis. Faktycznie producent zbyt wielu danych nie podaje.
https://www.altair.com.pl/e-report/view?article_id=213
To cudo będzie jeszcze wyposażone w grzejnik mający zmylić czujniki podczerwieni :D
Ja rozumiem, że w czasie DWS było to modne i nawet skuteczne, ale technika trochę się zmieniła i jakoś brak mi wiary w to coś.
Ciekawy ten link. Okazuje się, ze ta makieta jest znacznie bardziej skomplikowana niż by się na pierwszy rzut oka wydawało.
Dzięki za odpowiedź i załączony opis.
Proszę bardzo.
To cudo będzie jeszcze wyposażone w grzejnik mający zmylić czujniki podczerwieni :D
Nie będzie, tylko już od dawna jest. Link pochodzi z 2010 roku. Widziałem ten sprzęt na kilku edycjach MSPO.
Ja rozumiem, że w czasie DWS było to modne i nawet skuteczne, ale technika trochę się zmieniła i jakoś brak mi wiary w to coś.
Producent makiety jest spółką akcyjną, więc raczej nie stworzył jej kierując się jakąś fanaberią. Musiał być konkretny cel, stworzenia tej specyficznej konstrukcji.
155 mm AHS Krab
229678
...
Producent makiety jest spółką akcyjną, więc raczej nie stworzył jej kierując się jakąś fanaberią. Musiał być konkretny cel, stworzenia tej specyficznej konstrukcji...
To oczywiste, cel producenta był prosty: zarobek.
Bardziej interesuje mnie cel MON-u ;)
W czasie interwencji NATO w Jugosławii wiele celów zniszczonych przez pilotów USAF okazało się być makietami i to o wiele prymitywniejszymi niż ta makieta Rosomaka.
Pod koniec minionego roku podczas walk między Azerbejdżanem, a Armenią też były stosowane makiety różnego rodzaju sprzętu wojskowego - na jednym z filmów opublikowanych przez Azerbejdżan jest widoczne jak amunicja krążąca niszczy ormiańską makietę zestawu przeciwlotniczego 9K33-1T Osa.
T-72M1R - jedna z premier na MSPO.
229741
Ta modernizacja to taka dyskusyjna jest trochę. Chyba bardziej żeby Bumar Łabędy w Gliwicach miał co robić niż dla rzeczywistych korzyści.
No wiesz, Leopardów nie ma jak modernizować, a przemysł obronny warto jednak utrzymać.
No wiesz, Leopardów nie ma jak modernizować, a przemysł obronny warto jednak utrzymać.Leopardy też modernizujemy 2A4 do 2PL? Tylko nie pamiętam kto to robi...
Ta modernizacja to taka dyskusyjna jest trochę. Chyba bardziej żeby Bumar Łabędy w Gliwicach miał co robić niż dla rzeczywistych korzyści.
Ta modernizacja jest kolejną reanimacją sprzętu, który już dawno powinien być wycofany z uzbrojenia. W naszej armii niemoc decyzyjna i absurdalnie wydłużany czas służby całej masy sprzętu, to niestety standard.
Leopardy też modernizujemy 2A4 do 2PL? Tylko nie pamiętam kto to robi...
Robi to Bumar Łabędy - link. (https://bumar.gliwice.pl/strefa-militarna/o/modernizacja-czolgow-leopard-2a4)
Przegląd sprzętu zeszłorocznego MSPO, zakończy M261 - zasobnik rakiet Hydra 70, podwieszony pod pylonem AH-64D Apache Longbow.
229776
"Robi" to chyba za duo powiedziane. W takim tempie, to ostatnie sztuki zdążą przerdzewieć na wylot przed modernizacją ;)
Żandarmeria konna na terenie pałacu Topkapı w Stambule.
229796
Pustynia Błędowska.
Armata przeciwpancerna D-44 , oraz chyba działo przeciwlotnicze.
229809
229810
229811
Przeciwpancerna ;-)
Mój błąd :oops:
Dzięki za zwrócenie uwagi.
Poprawiłem :)
chyba działo przeciwlotnicze.
Jest to 37 mm armata przeciwlotnicza wz.1939 (61-K).
Naval Aircraft Factory N3N-3 - Le Bourget 2017.
229817
12,7 mm K-50 Hammer - IDEB 2016 Bratysława.
229874
Mimo tłumika odrzutu zapewne mocnych kości barku wymaga strzelanie z tego cuda:-)
Mimo tłumika odrzutu zapewne mocnych kości barku wymaga strzelanie z tego cuda:-)
Tłumik i zapewne niemała masa broni, mogą skutecznie skompensować odrzut.
Saab JAS 39C Gripen - ILA 2016 Berlin.
229898
Wyrzutnia 5P72W z rakietą 5W28E, systemu plot. S-200WE Wega-E - Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie.
229918
Muzeum Militarnych Dziejów Śląska w Pszczynie.
229951
Bomba głębinowa z miotaczem trzonowym - Muzeum Marynarki Greckiej Pireus.
230000
Hełm ZSz-7 i kombinezon WKK-15, będące ekwipunkiem załóg bombowców Tu-160 - Państwowe Muzeum Lotnictwa w Kijowie.
230024
11,43 mm pistolet maszynowy M3, 7,62 mm karabin M1 Garand oraz hełm M1 - Śląski Festiwal Nauki 2020 Katowice.
230052
MQ-9 Reaper - RIAT 2018 Fairford.
230120
Westland Whirlwind HAS.7 - IWM Duxford.
230145
Stacja radiolokacyjna RP-21, samolotu MiG-21 - Narodowe Muzeum Lotnictwa Rumuńskiego w Bukareszcie.
230208
9 mm WIST 94 - Air Show Radom 2018.
230246
Bell CH-146 Griffon - RIAT 2018 Fairford.
230289
85 mm armata przeciwlotnicza wz.1939 (52-K) - Muzeum Sił Powietrznych Dęblin.
230326
Fieseler Fi 103 (V1) - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki Le Bourget.
230364
Ekspozycja armat przy Muzeum Morskim w Stambule.
230391
Niemiecki bojowy schron jednoosobowy (kochbunkier) z okresu II W.Ś. - Muzeum Militarnych Dziejów Śląska Pszczyna.
230435
Umundurowanie żołnierza amerykańskiego z czasów II W.Ś. - Muzeum Wielkiej Wojny Ojczyźnianej Mińsk.
230464
Dassault Rafale B - ILA 2018 Berlin.
230493
Stacja radiolokacyjna P-37 Miecz - Narodowe Muzeum Lotnictwa Rumuńskiego Bukareszt.
230537
Jak widać rozwój technologiczny naszego świata napędzają wojny także te "zimne"
Jak widać rozwój technologiczny naszego świata napędzają wojny także te "zimne"
Niewątpliwie tak.
Mark IV ''męski'' - Królewskie Muzeum Wojska i Historii Wojskowości w Brukseli.
230581
Piękny zabytek - chyba niewiele ich się zachowało. Masz więcej zdjęć - może z wnętrza? A tam z tyłu za szklaną gablotą widać kawałek gąsienic - też chyba z podobnego okresu?
Piękny zabytek - chyba niewiele ich się zachowało. Masz więcej zdjęć - może z wnętrza?
Wikipedia podaje 7 egzemplarzy, w tym tylko dwa warianty ''męskie''. Co do fot wnętrza, to skasowałem wszystkie które miałem, bo wyszły beznadziejnie. Wyjątkowo trudno było je zrobić porządnie - szyby (chyba z pleksi) oddzielające zwiedzających i słabe oświetlenie w środku wozu, skutecznie psuły efekt. O używaniu flesza w tym muzeum, można oczywiście zapomnieć. W internecie są zdjęcia wnętrza, tego konkretnego eksponatu. Mam za to jeszcze fotografię, przedstawiającą czołg z tyłu.
230641
A tam z tyłu za szklaną gablotą widać kawałek gąsienic - też chyba z podobnego okresu?
Okres ten sam, a gąsienica należy do czołgu Mark A Whippet, który jest jeszcze bardziej unikatowy, bo zachowało się ich tylko 5 sztuk na świecie. Chyba częściowo Cię usatysfakcjonuję, gdyż mam jedno znośne zdjęcie wnętrza, prócz całego wozu.
230642
230643
Bardzo ciekawe zdjęcia. Nawet widać ślady eksplozji która zapewne unieruchomiła tego Whippeta. Dopiero z wnętrza widać, jak kiepską widoczność miała załoga takiego czołgu.
Nawet widać ślady eksplozji która zapewne unieruchomiła tego Whippeta.
Podejrzewam, że unieruchomiła też skutecznie załogę. :???:
Tatra 148 będąca prawdopodobnie nośnikiem aparatury zasilającej wysokościomierz RW-31 Bożena - Muzeum Sił Powietrznych Dęblin.
230691
Panavia Tornado IDS - RIAT 2018 Fairford.
230719
Armata brytyjska z XIX wieku, eksponowana przy Muzeum Morskim w Stambule.
230754
Armata morska - Muzeum Marynarki Greckiej Pireus.
230775
Mi-24W - ILA 2014 Berlin.
230844
Od lewej : Mosin, TT, PPSz (wszystko kalibru 7,62 mm) - Exploseum w Bydgoszczy.
230874
KMZ K-750 na Motolegends 2020 w Sosnowcu.
230928
Tatra T815-7 z przyczepą FAST II - IDET 2017 Brno.
230954
IS-2M - Narodowe Muzeum Historii Ukrainy w II wojnie światowej Kijów.
231012
Tatra T815-7 z przyczepą FAST II - IDET 2017 Brno.
Fajna ta przyczepa, cały zestaw wygląda bardzo dobrze. Tatra robi swoje od lat.
IS-2M - Narodowe Muzeum Historii Ukrainy w II wojnie światowej Kijów.
Widać farby nie żałowali. Nacisk na ilość nie szedł w parze z jakością tej farby. A może to wina stosowanej technologii konserwacji ?
Tatra robi swoje od lat.
Dobrze, że jeszcze się trzyma, bo szkoda byłoby zaprzepaścić oryginalny dorobek tej firmy.
Widać farby nie żałowali. Nacisk na ilość nie szedł w parze z jakością tej farby. A może to wina stosowanej technologii konserwacji ?
Badziewne malowanie dobrze koresponduje z precyzją wykonania tego czołgu, która woła o pomstę do nieba (w szczególności odlewy). IS-2 nie jest tu wyjątkiem, taki był standard sowieckich wozów pancernych tamtych lat. Estetyka nie miała znaczenia, liczyła się ilość, a nie jakość.
Coś znacznie lepiej wykonanego - Douglas A-4N Skyhawk na ILA 2016 w Berlinie.
231054
Badziewne malowanie dobrze koresponduje z precyzją wykonania tego czołgu, która woła o pomstę do nieba (w szczególności odlewy). IS-2 nie jest tu wyjątkiem, taki był standard sowieckich wozów pancernych tamtych lat. Estetyka nie miała znaczenia, liczyła się ilość, a nie jakość.
Dokładnie. I to nawet nie tylko jakość w sensie estetyki ale i jakość w sensie trwałości. W sytuacji, gdy przeżywalność czołgu na polu bitwy liczyła się w godzinach a nie miesiącach to, czy jego silnik wytrzyma bez remontu 2000 czy 20000km miało drugo- a może nawet trzeciorzędne znaczenie. Ogromna większość z wyprodukowanych czołgów i tak ulegała zniszczeniu zanim ten silnik zdążył się zużyć. I nie tylko armii sowieckiej to dotyczyło - obniżenie standardów jakościowych sprzętu wojskowego było w mniejszym lub większym stopniu odczuwalne we wszystkich krajach. Trzeba było gwałtownie zwiększyć produkcję, brakowało surowców, maszyn, wykwalifikowanej siły roboczej, w wielu krajach dochodził problem dezorganizacji pracy przez bombardowania lub konieczność ewakuacji fabryk dalej od linii frontu - to wszystko wpływało na jakość. W okresie pokoju czołg czy samolot bojowy mają służyć co najmniej kilka a często nawet kilkadziesiąt lat (produkcję amerykańskich bombowców B52 zakończono w 1962 roku a są nadal używane i przewiduje się ich wycofanie dopiero po 2050 roku), w czasach wojny czołg ma dojechać na front (z czego znaczną część drogi transportem kolejowym) i wytrzymać na nim... dobrze jeśli kilka tygodni, czasem zaledwie kilka godzin.
Ruskie czołgi i tak wypadały lepiej od niemieckich. Wiem, to szok, ale oddziałach T-34 było średnio 85% sprzętu zdolnego do walki, W batalionach Panter tylko 35%. Niemcy lubią trochę przekombinować i podobno to samo dotyczy Leopardów. Przeciążony ukłąd jezdny. Soviecki sprzęt miał po prostu działać i działał.
Pantery i Tygrysy były konstrukcją nadmiernie skomplikowaną i właściwie do koca wojny nie zostały dopracowane pod kątem niezawodności. Dużo bardziej niezawodne i do tego mniej materiałochłonne i paliwożerne były PzKW 4 i wielu autorów uważa, ze gdyby zamiast forsować produkcję Panter i Tygrysów dostarczano w większej ilości PzKW 4 pokonanie Niemiec mogłoby być znacznie trudniejsze.
Ruskie czołgi i tak wypadały lepiej od niemieckich. Wiem, to szok, ale oddziałach T-34 było średnio 85% sprzętu zdolnego do walki, W batalionach Panter tylko 35%. Niemcy lubią trochę przekombinować i podobno to samo dotyczy Leopardów. Przeciążony ukłąd jezdny.
Co do przewagi sowieckich czołgów nad niemieckimi z okresu II wojny, to można polemizować. Przykładem niech będzie PzKpfw IV - podstawowy wóz państw osi tamtego okresu, który był bez porównania bardziej dopracowany i niezawodny od Pantery. Porównywanie T-34 do Sd.Kfz.171 jest nietrafne - masa, jakość uzbrojenia i opancerzenia, a także ogólne zaawansowanie techniczne, stawiaja niemiecką konstrukcję dużo wyżej. Mówiąc obrazowo to nie ta liga. Należałoby ją raczej zestawiać z wozami IS-2. Poza tym T-34 jest często nadmiernie gloryfikowany. Wcześniejsza wersja (T-34/76) nie była rewelacją. Co do Leopardów, to pierwsze słyszę, by miały coś nie tak z układem jezdnym. Nie wiem czy chodzi Ci o Leoparda 1, czy też Leoparda 2? Ten drugi jest najpopularniejszym i używanym w największej liczbie krajów obecnie produkowanym czołgiem, który regularnie wygrywał w ostatnich latach przetargi na całym świecie, pokonując swoich zachodnich konkurentów - Abramsa, Leclerca i Challengera. Niektóre z państw, przyjęło też używane, starsze wersje Leopardów 2 z nadwyżek Bundeswehry. Świadczy to bez dwóch zdań o technicznym zaawansowaniu i dojrzałości tej konstrukcji.
Jedna z armat, eksponowanych w stambulskim parku Barbarossy.
231073
23 mm GSz-23 i 57 mm Mars-4 - Muzeum Sił Powietrznych Dęblin.
231112
Mars-4 to ta szara wyrzutnia po prawej, za nią - dwulufowe działko GSz-23, a czym jest ta trochę grubsza lufa za działkiem?
a czym jest ta trochę grubsza lufa za działkiem?
37 mm Nudelman-Suranow NS-37.
76 mm wz.1942 ZIS-3 - Narodowe Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej Kijów.
231144
Republic F-84F Thunderstreak - Muzeum Wojny Ateny.
231200
Bristol 171 Sycamore Mk 52 - RIAT 2018 Fairford.
231334
Ural-375 jako nośnik stacji radiolokacyjnej P-18 Laura, w dęblińskim Muzeum Sił Powietrznych.
231452
7,62 mm M1919 Browning - Festiwal Nauki 2020 Katowice.
231489
25 cm schwerer Minenwerfer przy Królewskim Muzeum Wojska i Historii Wojskowości w Brukseli.
231534
Goliath (Sd.Kfz. 302) - Muzeum Armii Paryż.
231560
155 mm DIANA - IDEB 2016 Bratysława.
231601
Żołnierz Armii Czerwonej, uzbrojony w 7,62 mm PPSz - Muzeum Wielkiej Wojny Ojczyźnianej w Mińsku.
231654
Peugeot P4 - Motolegends 2020 Sosnowiec.
231791
Obiekt 478 - jeden z prototypów czołgu T-80UD, znajdujący się w kijowskim Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
231873
231874
Ciekawie 'patriotycznie' pomalowany. Zastanawiam się, dlaczego akurat w tym muzeum go umieścili. Nie chciało mi się sprawdzać w sieci, ale przypuszczam, że to konstrukcja z lat 80-tych lub 90-tych ubiegłego stulecia.
Zastanawiam się, dlaczego akurat w tym muzeum go umieścili.
Trudno powiedzieć. Jest tam wiele sprzętu współczesnego, który nie współgra z nazwą tej placówki.
Nie chciało mi się sprawdzać w sieci, ale przypuszczam, że to konstrukcja z lat 80-tych lub 90-tych ubiegłego stulecia.
Nie znalazłem informacji w którym dokładnie roku powstał ten wóz, jednak najprawdopodobniej w połowie lat 80-tych.
Kolejny sprzęt ukraiński - Su-27S, na Air Show Radom 2013.
232019
Pocisk rakietowy systemu przeciwlotniczego MIM-23 Hawk - Muzeum Wojny w Atenach.
232092
Widać, ze nieco sfatygowany eksponowaniem na świeżym powietrzu. Poniżej po prawej końcówka skrzydła a na niej chyba AIM-9 Sidewinder?
Poniżej po prawej końcówka skrzydła a na niej chyba AIM-9 Sidewinder?
Nie inaczej.
Armata morska - Muzeum Marynarki Greckiej Pireus.
232203
TAI Anka - Le Bourget 2017.
232343
TAI Anka - Le Bourget 2017.
Ciekawe po co mu ten garb z przodu, skoro jest bezzałogowy :)
Być może jakieś anteny wymagające określonego rozmiaru w pionie wymusiły takie podwyższenie. Czasami antena wymaga odsunięcia od innych anten, elementów metalowych lub źródeł zakłóceń na określoną odległość. Sama antena jeśli jest nadawcza (np. radarowa) też może generować zakłócenia od których warto odsunąć wrażliwą na nie elektronikę. W dolnej części jest sporo metalu - chowa się tam podwozie, głowica optoelektroniczna też zapewne wymaga jakichś silników napędowych. Sama głowica też może generować jakieś zakłócenia. To wszystko mogło wymusić zrobienie garbu na owiewce w celu odsunięcia tam innych czułych elementów.
Ciekawe po co mu ten garb z przodu, skoro jest bezzałogowy :)
Być może jakieś anteny wymagające określonego rozmiaru w pionie wymusiły takie podwyższenie. Czasami antena wymaga odsunięcia od innych anten, elementów metalowych lub źródeł zakłóceń na określoną odległość. Sama antena jeśli jest nadawcza (np. radarowa) też może generować zakłócenia od których warto odsunąć wrażliwą na nie elektronikę. W dolnej części jest sporo metalu - chowa się tam podwozie, głowica optoelektroniczna też zapewne wymaga jakichś silników napędowych. Sama głowica też może generować jakieś zakłócenia. To wszystko mogło wymusić zrobienie garbu na owiewce w celu odsunięcia tam innych czułych elementów.
Na zdjęciu jest wersja S, którą wyposażono w radar łączności satelitarnej, stąd podwyższona przednia część kadłuba. Wcześniejsze warianty : A i B nie posiadały tego elementu wyposażenia. Co do metalu użytego w konstrukcji Anki, to raczej nie ma go tam zbyt wiele, gdyż ten UAV ma budowę kompozytową. Poniżej fota wersji B, którą sfociłem na salonie ILA 2014 w Berlinie.
232408
Mi-26 z Muzeum Techniki Lotniczej w Mińsku.
232443
Dzięki za wyjasnienie tematu. Co do metalu - spodziewałem się, że konstrukcja jest oparta na kompozytach, ale przednie podwozie chowane w dolną część kadłuba chyba jednak wykonane jest z metalu. Z kolei zarówno elektronika obsługująca głowicę optoelektroniczną jak i silniki sterujące jej ruchami są prawdopodobnie całkiem sporym źródłem zakłóceń.
... Z kolei zarówno elektronika obsługująca głowicę optoelektroniczną jak i silniki sterujące jej ruchami są prawdopodobnie całkiem sporym źródłem zakłóceń.
Tak jest w przypadku walki z partyzantami, na prawdziwej wojnie największym źródłem zakłóceń będzie przeciwnik. Nie bez powodu Rosja nie oddaje sprzętu przedelektronicznego na złom, tylko dobrze go konserwuje.
Przeciwnik niewątpliwie będzie zakłócał, ale pamiętaj że natężenie pola zakłócającego maleje z kwadratem odległości od nadajnika. Zatem aby uzyskać z odległości 1km takie samo natężenie pola zakłócającego jak w przypadku źródła odległego o metr trzeba nadawać z mocą milion razy większą. Oczywiście w przypadku nadawania za pomocą anteny kierunkowej skierowanej w stronę obiektu którego działanie chcemy zakłócić te proporcje dość znacznie się zmienią, ale i tak promieniowanie od blisko położonego źródła małej mocy może być porównywalne z promieniowaniem pochodzącym z odległego nadajnika zakłócającego.
Podejrzewam, że w brzuszku takiego drona ważniejsze jest ekranowanie, niż oddalanie. Możliwości oddalania są umiarkowane.
Ekranowanie też zapewne jest stosowane ale trzeba pamiętać że każdy ekran ma swoja masę i im grubszy tym jest skuteczniejszy - a w przypadku konstrukcji latającej wzrost masy to poważna wada. Może się zatem okazać, ze lepiej jest wrażliwe na zakłócenia elektryczne moduły odsunąć od źródeł zakłóceń rezygnując lub redukując ekrany niż umieszczać blisko siebie i silniej ekranować. Oczywiście to tylko teoretyczne rozważania i nie sposób się o konkretnej konstrukcji jednoznacznie wypowiadać nie znając dokładnie założeń konstrukcyjnych i wszystkich uwarunkowań.
Chyba trochę popłynąłeś z tymi grubymi ekranami. To nie pancerze ;). Unikania wzajemnego oddziaływania też nie dokonuje się zazwyczaj dodawaniem pustych przestrzeni, tylko odpowiednim rozmieszczeniem elementów.
W przypadku drona puste przestrzenie zwiększają objętość konstrukcji, czyli zwiekszają masę, opór aerodynamiczny, podatność na wykrycie i zniszczenie, zużycie paliwa, prędkość itp. Same wady. Nie sądzę, żeby konstruktorzy szli tą drogą.
Nie pancerze, ale metr kwadratowy blachy stalowej (stalowa jako że tłumi również wektor pola magnetycznego jest skuteczniejsza) o grubości nawet 0.5mm swoje jednak waży. Poza tym ekran to metal - a elementy metalowe umieszczone w pobliżu anteny potrafią wpływać na jej charakterystykę kierunkową i impedancję falową. Wreszcie kolejna sprawa - dlaczego zakładasz, że pomiędzy odsuwanymi elementami pozostaje pusta przestrzeń? Jestem niemal pewien, że przestrzeń tę wykorzystano i coś tam umieszczono (choćby zapas paliwa). To co piszesz o wadach dodatkowej objętości jest słuszne, ale to wszystko nie jest takie proste i na proces projektowania wpływa wiele czynników. Nie można też wykluczyć, że decydowała po prostu ekonomia - skoro istniały wcześniejsze wersje do których trzeba było dołożyć radar, to znacznie prościej było dołożyć garb i w nim ten radar umieścić niż w istotny sposób przebudowywać całą konstrukcję. Przy okazji logistyka jest też łatwiejsza - więcej części zamiennych pasuje do obu wersji.
Ale - kończmy już tę dyskusję, bo Operator w końcu się zezłości i zruga nas za zaśmiecanie wątku:-)
Dzięki za wyjasnienie tematu.
Proszę bardzo.
Nie bez powodu Rosja nie oddaje sprzętu przedelektronicznego na złom, tylko dobrze go konserwuje.
Mógłbyś podać jakieś wiarygodne źródło tych informacji? Gdyby tak było, to Rosjanie w jakimś przyszłym konflikcie zbrojnym, musieliby używać sprzętu z lat 50-tych i wcześniejszego, który po długoletniej eksploatacji, jest zwyczajnie zużyty. Jak przydatne w dzisiejszych czasach byłoby takie wyposażenie? Oczywiście zawsze wskazana jest jakaś rezerwa sprzętowa - nadwyżka, którą w razie wojny można spożytkować. Trzeba jednak mieć świadomość, że konserwacja i magazynowanie jakiejkolwiek techniki, wiąże się z niemałymi kosztami, szczególnie w długiej perspektywie.
Ale - kończmy już tę dyskusję, bo Operator w końcu się zezłości i zruga nas za zaśmiecanie wątku:-)
Dyskusja dotycząca tematu, może być wartościowa, a więc jest ok. Rugać można by ewentualnie za off-topy, których nie trawię.
de Havilland DH.100 Vampire - de Havilland Aircraft Heritage Centre London-Colney.
232478
Mógłbyś podać jakieś wiarygodne źródło tych informacji? Gdyby tak było, to Rosjanie w jakimś przyszłym konflikcie zbrojnym, musieliby używać sprzętu z lat 50-tych i wcześniejszego...
Fakt, że o bardzo trudno ocenić wiarygodność danych na temat rosyjskiej armii, ale większość mówi o rezerwach na poziomie 20000 czołgów z czego ok. 1/4 to T6x, przyjąłem założenie, że one jeszcze nie mają nadmiaru elektroniki i na manualu też powalczą. Natomiast jeśli chodzi o T34, to sprawa jest prosta, wystarczy pozbierać to, co stoi na pomnikach i w muzeach ;)
Fakt, że o bardzo trudno ocenić wiarygodność danych na temat rosyjskiej armii, ale większość mówi o rezerwach na poziomie 20000 czołgów z czego ok. 1/4 to T6x, przyjąłem założenie, że one jeszcze nie mają nadmiaru elektroniki i na manualu też powalczą.
W Twoim poprzednim poście, mowa była chyba o całości sprzętu ''przedelektronicznego''? Tutaj piszesz tylko o czołgach. T6x - co to ma być T-62 lub T-64?
Natomiast jeśli chodzi o T34, to sprawa jest prosta, wystarczy pozbierać to, co stoi na pomnikach i w muzeach.
Część tych które stoją w muzeach, pewnie jest jeszcze na chodzie, ale te z pomników, to raczej puste skorupy, pozbawione kluczowych elementów wyposażenia.
T-10M z kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
232499
McDonnell Douglas KC-10A Extender - RIAT 2018 Fairford.
232600
Fahrpanzer produkcji Krupp-Gruson, znajdujący się w ateńskim Muzeum Wojny.
232679
Bardzo ciekawy ten przewoźny bunkier, bo pokazany na wózku transportowym. Jeśli to oryginalny wózek a nie późniejsza rekonstrukcja, to zapewne jedyny zachowany do naszych czasów. Swoją drogą mobilność takiego obciążonego kilkutonowym bunkrem wózka na wąskich kołach z zaprzęgiem konnym musiała być w przypadku grząskich lub piaszczystych dróg bardzo ograniczona.
Jeśli to oryginalny wózek a nie późniejsza rekonstrukcja, to zapewne jedyny zachowany do naszych czasów.
Nie wiem czy jest oryginalny, w każdym razie na taki wygląda. Co ciekawe Fahrpanzera widziałem też u nas, był eksponowany w stołecznym Forcie Czerniakowskim.
Sud-Aviation SA-316B Alouette III - Rossio dos Olivais Lizbona.
232741
12,7 mm M2 Browning na podstawie morskiej - Muzeum Marynarki Greckiej w Pireusie.
232814
Fotel katapultowy KM-1M w dęblińskim Muzeum Sił Powietrznych.
232869
Miotacz ognia z okresu I wojny światowej - Królewskie Muzeum Wojska i Historii Wojskowości Bruksela.
232923
120 mm moździerz wz.1943 - Muzeum Armii w Paryżu.
232968
Granatnik PIAT - Śląski Air Show 2015 Katowice.
233014
IAR 330L - Narodowe Muzeum Wojska w Bukareszcie.
233056
Lubię tu zaglądać....:grin:
Ja też regularnie zaglądam - choć nie zawsze komentuję.
.... Jeśli to oryginalny wózek a nie późniejsza rekonstrukcja, to zapewne jedyny zachowany do naszych czasów. Swoją drogą mobilność takiego obciążonego kilkutonowym bunkrem wózka na wąskich kołach z zaprzęgiem konnym musiała być w przypadku grząskich lub piaszczystych dróg bardzo ograniczona.
... to raczej oryginalny wózek . Co zaś do mobilności tego ruchomego stanowiska artyleryjskiego , to jego masa (niewiele ponad 2000 kg ) i tak była niższa niż na przykład 75 mm armaty polowej , gdzie masa transportowa wynosiła ponad 2400 kg . Koncepcja była jednak taka , ze to miało być wywiezione z magazynu i ustawione na specjalnie przygotowanych i obetonowanych stanowiskach . Załozenie , to obrona fortów , mostów i wiaduktów . Ale jak się pojawiły czołgi to koncepcja straciła zasadność.
Lubię tu zaglądać....:grin:
Ja też regularnie zaglądam - choć nie zawsze komentuję.
Miło mi, że wątek budzi zainteresowanie.
Amerykańska mina morska typu Mk 6, w ateńskim Muzeum Wojny.
233124
122 mm haubica wz.1910/30 - Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej Kijów.
233171
Focke-Wulf Fw 190 - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Le Bourget.
233200
James Clavell Square Londyn.
233234
Tatra T815 VVN 8x8 - IDET 2015 Brno.
233283
7,62 mm SG-43 ; Muzeum Wielkiej Wojny Ojczyźnianej w Mińsku.
233321
25 mm armata przeciwlotnicza wz.1940 (72-K) - Narodowe Muzeum Wojska Bukareszt.
233349
Na terenie Aeroklubu Włocławskiego im. Stanisława Skarżyńskiego.
PZL-Mielec TS-11 Iskra B
233426
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
PZL-Mielec LIM-5
233427
Iskra pięknym samolotem jest.
Iskra pięknym samolotem jest.
Noooo.... Może tylko trochę pokraczna jak na odrzutowiec.:grin:
Pokraczna jest jak stoi, ale jak schowa kółka, to zostaje sam miód...
Na terenie Aeroklubu Włocławskiego im. Stanisława Skarżyńskiego.
PZL-Mielec TS-11 Iskra B
PZL-Mielec LIM-5
Dobra wrzutka. Jeśli masz jeszcze coś w ten deseń, to wstawiaj śmiało.
BTR-80 na terenie kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
233450
Dzięki brakowi kół można podziwiać szczegóły zawieszenia.
Jedna z dawnych armat, eksponowanych przy Muzeum Morskim w Stambule.
233535
SIAI-Marchetti SF-260D - NATO Days 2013 Ostrawa.
233587
ZiŁ-131 - IWM Duxford.
233611
T-64BW na terenie kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
233656
233657
Domyślam się że te rury zamocowane z tyłu wieży były wykorzystywane do dostarczania powietrza podczas przekraczania przeszkód wodnych po dnie?
Domyślam się że te rury zamocowane z tyłu wieży były wykorzystywane do dostarczania powietrza podczas przekraczania przeszkód wodnych po dnie?
Dokładnie tak.
Patrolowiec klasy OPV 54 (P678 Pluvier), przy terminalu promowym w Rydze.
233703
Kawasaki C-2 - RIAT 2018 Fairford.
233831
Dawny moździerz - Muzeum Armii w Paryżu.
233864
SW-4 Puszczyk - Air Show Radom 2017.
233883
North American T-6G Harvard - Muzeum Wojny w Atenach.
233901
UAZ-452 z dęblińskiego Muzeum Sił Powietrznych.
233971
Zündapp KS 750 - Narodowe Muzeum Wojska w Bukareszcie.
234007
5,56 mm M16A1 - Królewskie Muzeum Artylerii Londyn.
234063
Westland Sea King Mk 41 - NATO Days 2016 Ostrawa.
234112
BMD-1 ; Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej Kijów.
234141
Tu-141 Striż - Państwowe Muzeum Lotnictwa w Kijowie.
234186
78,5 mm Krupp model 1868 - Narodowe Muzeum Wojska Bukareszt.
234211
Boeing E-6B Mercury - RIAT 2018 Fairford.
234250
Brytyjski schron z okresu II wojny światowej, znajdujący się na terenie Muzeum Wojny w Atenach.
234290
Symulator TŁ-M I samolotu TS-11 Iskra - Muzeum Sił Powietrznych Dęblin.
234365
Teren Les Invalides w Paryżu.
234421
Dawne czasy, kiedy broń była jeszcze dziełem sztuki:-)
Dawne czasy, kiedy broń była jeszcze dziełem sztuki:-)
W tamtych czasach bogato zdobiono nie tylko broń.
CASA C-207C Azor - Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Madrycie.
234486
Renault R 35 - Narodowe Muzeum Wojska Bukareszt.
234549
Casa c-295 m
Gdzie uchwycona?
75 mm armata górska Schneider 75 M model 1919 - Muzeum Wojny w Atenach.
234615
Gdzie uchwycona?
EPWA - górka przy al. Krakowskiej
EPWA - górka przy al. Krakowskiej
Dzięki za szybki odzew.
Bomby burzące : FAB-3000M-54, FAB-5000M-54, FAB-9000M-54 - Państwowe Muzeum Lotnictwa Kijów.
234656
Westland Super Lynx Mk 88A - NATO Days 2016 Ostrawa.
234701
Rockwell B-1B Lancer - RIAT 2018 Fairford.
234742
Kusza z XVI wieku, poniżej mechanizm napinający cięciwę. Fragment ekspozycji broni dawnej, z Łotewskiego Muzeum Wojny w Rydze.
234868
7,92 mm ČZ M1936 - Muzeum Wojny Ateny.
234917
Bardzo dziwną podstawę ma ten karabin maszynowy. Łukowate osłony po bokach wskazują, ze możliwe było odchylenie niemal pionowo do góry - zapewne w celu prowadzenia ognia przeciwlotniczego. Z drugiej strony nogi na których stoi uniemożliwiają takie odchylanie. Może te nogi nie stanowią elementu oryginalnej podstawy i jedynie w muzeum służą jako stojak?
Zawsze przeglądanie tego wątku budzi we mnie skrajne emocje podziw dla techniki i technologii a słabość kruchego człowieka.
Bardzo dziwną podstawę ma ten karabin maszynowy. Łukowate osłony po bokach wskazują, ze możliwe było odchylenie niemal pionowo do góry - zapewne w celu prowadzenia ognia przeciwlotniczego. Z drugiej strony nogi na których stoi uniemożliwiają takie odchylanie. Może te nogi nie stanowią elementu oryginalnej podstawy i jedynie w muzeum służą jako stojak?
Ten karabin był montowany w samolotach. Nogi na których go umieszczono, to element ekspozycji, a nie integralna część broni.
Kawasaki P-1 na ILA 2018 w Berlinie.
234965
Ten karabin był montowany w samolotach. Nogi na których go umieszczono, to element ekspozycji, a nie integralna część broni.
Dzięki za wyjaśnienie. Tak się domyślałem, ze te nogi to tylko muzealny stojak. Ale o montażu na samolotach nie pomyślałem - rozważałem raczej montaż na jakimś samochodzie, czołgu lub jakiejś małej jednostce pływającej.
Dzięki za wyjaśnienie.
Proszę bardzo.
Raduga Ch-22 ''Burza'' - Państwowe Muzeum Lotnictwa Kijów.
235021
Mi-171Sz - NATO Days 2016 Ostrawa.
235094
BTR-3DA na terenie kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
235120
40 mm rosyjski eksperymentalny moździerz okopowy z 1923 roku - Łotewskie Muzeum Wojny w Rydze.
235143
Pływak trału akustycznego BAT - Narodowe Muzeum Wojska Bukareszt.
235187
Replika trebusza, przy Muzeum Militarnych Dziejów Śląska w Pszczynie.
235214
ATS-59 na terenie Narodowego Muzeum Wojska w Bukareszcie.
235258
Schronohangar na obszarze kijowskiego Państwowego Muzeum Lotnictwa.
235308
Wyrzutnia rakiet balistycznych RSD-10 Pionier, na nośniku MAZ-547W, znajdująca się w kijowskim Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej. Jeśli wierzyć rosyjskojęzycznej Wikipedii, to jest tylko jednym z 4 egzemplarzy, jakie zachowano w muzeach - 2 w Rosji i 2 na Ukrainie.
235340
Jeden z modułów brytyjskiego morskiego systemu kierowania ogniem, z okresu II wojny światowej - Muzeum Wojny Ateny.
235387
Grumman TBM-3E Avenger - Le Bourget 2017.
235493
7,92 mm MG 08 - Łotewskie Muzeum Wojny w Rydze.
235526
Jedna z dawnych armat, na terenie Les Invalides w Paryżu.
235605
Tablica przyrządów kokpitu bombowca Tu-22M3, z Państwowego Muzeum Lotnictwa w Kijowie.
235667
Eurocopter EC665 Tiger UHT - ILA 2012 Berlin.
235700
7,63 mm Mauser C96 - Łotewskie Muzeum Wojny Ryga.
235743
Boeing CH-47F Chinook - Le Bourget 2017.
235774
T-54 z kijowskiego Muzeum Historii Ukrainy w II Wojnie Światowej.
235813
Pojazd transportowy systemu R-17 Elbrus, składający się z samochodu ZiŁ-131, naczepy 2T3M i rakiety 8K14, eksponowany w bukaresztańskim Narodowym Muzeum Wojska.
235872
Boeing 737 AEW&C (E-7A Wedgetail) - RIAT 2018 Fairford.
235902
Niemiecka mina morska, w ateńskim Muzeum Wojny.
235993
Dawna armata z Muzeum Armii w Paryżu.
236012
Holownik ratowniczy - Muzeum Rahmi M. Koç Stambuł.
236054
Pistolety skałkowe z XVI wieku - Łotewskie Muzeum Wojny w Rydze.
236092
ZSU-23-4 Szyłka - IWM Duxford.
236170
Mocno zaniedbana ta Szyłka. Myślałem że w Anglii bardziej dbają o swoje muzealne eksponaty - ale jak widać i tam borykają się z brakiem funduszy.