Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

mynameisnobody
20.01.12, 17:59
a nie produkuje tego czasem właśnie ten producent nieopłacalnych telewizorów?

TomekH
20.01.12, 18:03
Canon produkuje sobie sam matryce.
I trzeba przyznać ze zdjęcia z Canon G1X choćby na optyczne.pl robią wrażenie.
pozdr

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post był o 17:01 ----------

P.S. Nie po to wypuszcza się kompakt który w założeniu ma zmiażdżyć całą konkurencję, żeby zaraz dać matrycę z niego innemu producentowi, który zaoferowałby szybszy autofokus i lepszą optykę.

apz
20.01.12, 18:12
Canon produkuje sobie sam matryce.
I trzeba przyznać ze zdjęcia z Canon G1X choćby na optyczne.pl robią wrażenie.
pozdr

---------- Post dodany o 17:03 ---------- Poprzedni post był o 17:01 ----------

P.S. Nie po to wypuszcza się kompakt który w założeniu ma zmiażdżyć całą konkurencję, żeby zaraz dać matrycę z niego innemu producentowi, który zaoferowałby szybszy autofokus i lepszą optykę.

Pytanie było o matryce Samsunga, nieprawdaż?

Centus
20.01.12, 18:21
mam propozycje , moze zrobic takie forumowe zaklady , kto najlepiej i najdokladniej odgadnie jaki bedzie ten nowy OM-D , moze da sie to zrobic w formie ankiety , tyle ze przygotowujacy ankiete musialby dosyc szeroko podac mozliwe odpowiedzi , tak aby "wszystko" dalo sie w nich zmiescic w zaleznosci od poszczegolnych wyborow w pytaniach

wyniki beda 8 lutego ;-)

PS

Jack , jako osoba "dobrze" poinformowana nie moglby brac udzialu , ale moze zostac honorowym patronem takich zakladow

grizz
20.01.12, 18:38
Jak uchylisz rąbka tajemnicy, to będzie większa liczba.
Może Rumorsy będą przekierowywały na nasze podwórko:wink:

JUż tak kiedyś było... :D

Iwo
20.01.12, 18:50
Zgadnij - z jakiego statusu lepiej jest przejść na emeryturę: z dobrego etatu, czy z bezrobocia?:wink:

Jack, nałóż na talerze chociaż nieco marketingowej papki :smile:
Z drugiej strony Jacek również nie zaprzeczył, że nie wyjdzie... :mrgreen:

PS Jedyne co mnie teraz ciekawi, to czy jakieś szkiełko będzie ogłoszone przy okazji
(i tak wierzę w to 100mm makro naiwnie :cool: )

droplet
20.01.12, 18:53
.... wyzwalanie z kabelka....
Ja bym jednak wolał by obsługiwał w końcu pilota.
Przecież nawet kompakty Camedia miały taką zdolność.
Teraz mam problem by sobie zrobić zdjęcie PEN-em:-)

henry1
20.01.12, 19:08
Świete słowa!

Taaaak ! Świete słowa, święty korpus, zaraz zacznę budować świety ołtarzyk i zapalę świete kadziedełko. :-D :-D :-D

nightelf
20.01.12, 19:10
Taaaak ! Świete słowa, święty korpus, zaraz zacznę budować świety ołtarzyk i zapalę świete kadziedełko. :-D :-D :-D

To jeszcze nie masz stosownego ołtarzyka dla Olympusa:?:

Wstyd proszę Pana:!:

henry1
20.01.12, 19:14

Ołtarzyka jeszcze nie, ale klamotów od Olka to mam sporo. :-P

Czyli taki trochę nieuporządkowany jakby ołtarzyk. :-D

apz
20.01.12, 19:17

Kadzidło nie pomoże - pomyśl o krwi z baranka , a może jakiejś pary ptaków , to Bóg starożytny , o archaicznych wymaganiach.
Pozdrawiam AP.

Bodzip
20.01.12, 19:19

Ja to bym miał grób jakby tak Marysia się dowiedziała ile dałem za to co mam :lol:

Ar2
20.01.12, 19:19
To ja do listy życzeń dorzucę jeszcze dotykowy ekran. Bawiłem się takim w G3 i całkiem fajnie to działało.

henry1
20.01.12, 19:24
Kadzidło nie pomoże - pomyśl o krwi z baranka , a może jakiejś pary ptaków , to Bóg starożytny , o archaicznych wymaganiach.
Pozdrawiam AP.

Bogowie są szaleni. :-(
Mordowanie zwierzątek to nie dla mnie, mogę co najwyżej poświęcić jakąś pietruszkę. :-)

---------- Post dodany o 18:24 ---------- Poprzedni post był o 18:22 ----------

Ja to bym miał grób jakby tak Marysia się dowiedziała ile dałem za to co mam :lol:

Na szczęście nie muszę się ukrywać. Z partyzantką skończyłem jakiś czas temu. :-D

Ar2
20.01.12, 19:24
http://www.43rumors.com/ft5-first-olympus-om-d-leaked-image/ (http://www.43rumors.com/ft5-first-olympus-om-d-leaked-image/)

Pierwsze foto:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/Olympus_om_d5-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/Olympus_om_d5.jpg)

Bodzip
20.01.12, 19:31
Na szczęście nie muszę się ukrywać. Z partyzantką skończyłem jakiś czas temu. :-D

Och ja też :D o prostu nigdy nie pytała ile to kosztuje :-P

E-30
S-30/1,4
S-150/2,8
ZD 14-54 II
ZD 9-18
ZD 70-300
EC-20
Metz 58 AF-1
E-PL3
mZD 14-150
mZD 12/2,0
mZD 45/1,8
MMF-2
VF-3
Filtry
Statywy

Eddie
20.01.12, 19:34

E-30
S-30/1,4
S-150/2,8
ZD 14-54 II
ZD 9-18
ZD 70-300
EC-20
Metz 58 AF-1
E-PL3
mZD 14-150
mZD 12/2,0
mZD 45/1,8
MMF-2
VF-3
Filtry
Statywy

Moja nie tylko wie ile kosztują moje graty, ale jeszcze doradza kiedy i co kupować, gdy mam rozterki zakupowe. Podpowiada również rzeczy, które jeszcze mogłyby mi się przydać.

darkelf
20.01.12, 19:40

E-30
S-30/1,4
S-150/2,8
ZD 14-54 II
ZD 9-18
ZD 70-300
EC-20
Metz 58 AF-1
E-PL3
mZD 14-150
mZD 12/2,0
mZD 45/1,8
MMF-2
VF-3
Filtry
Statywy

amatorzy ;)

nightelf
20.01.12, 19:40
Moja wie ile kosztowały moje fotograficzne graty, przynajmniej większość z nich :)
Dzięki temu nie muszę się obawiać wyrzucenia :wink:

Co to za moletowanie pod przyciskiem spustu migawki na tym obrazku? Czyżby to było jakieś pokrętło?

henry1
20.01.12, 19:51
Moja wie ile kosztowały moje fotograficzne graty, przynajmniej większość z nich :)

Co to za moletowanie pod przyciskiem spustu migawki na tym obrazku? Czyżby to było jakieś pokrętło?

Tak, do przewijania matrycy. :-D

2ev
20.01.12, 19:57
No cóż, miało być profi a wyszło jak zwykle :-)

henry1
20.01.12, 20:01

E-30
S-30/1,4
S-150/2,8
ZD 14-54 II
ZD 9-18
ZD 70-300
EC-20
Metz 58 AF-1
E-PL3
mZD 14-150
mZD 12/2,0
mZD 45/1,8
MMF-2
VF-3
Filtry
Statywy

E-510 + dwa kity
E-5
14-54
12-60
50-200
EC-14
FL-50
XZ 1
Analogowe:
IS3000 + dwa konwertery wide+ tele
2x G-40
2x OM- PC
T-32
AGFA 2 6x9
Statyw TRIOPO+ dwie głowice
Czyli ołtarzyk dość spory. :-D

Bodzip
20.01.12, 20:06
E-510 + dwa kity
E-5
14-54
12-60
50-200
EC-14
FL-50
XZ 1
Analogowe:
IS3000 + dwa konwertery wide+ tele
2x G-40
2x OM- PC
T-32
AGFA 2 6x9
Statyw TRIOPO+ dwie głowice
Czyli ołtarzyk dość spory. :-D
Chyba sobie to kiedyś poukładam, zapalę kadzidełka i fotkę strzelę. Będzie ołtarzyk.
Ale ale - przez przypadek wyszło że mamy sporo szpeja, to kto kupi to nowe ??

henry1
20.01.12, 20:13
Chyba sobie to kiedyś poukładam, zapalę kadzidełka i fotkę strzelę. Będzie ołtarzyk.
Ale ale - przez przypadek wyszło że mamy sporo szpeja, to kto kupi to nowe ??

Jak to kto MYYYY ! :-D
My wierni klienci. :-P

darkelf
20.01.12, 20:33
Nie potrafię zrozumieć jak Wy żyjecie bez ZD50.

Bodzip
20.01.12, 20:47
Niedługo (na dniach) naprawię mój błąd. Mea culpa, mea maxima culpa :mrgreen:

Eddie
20.01.12, 20:49

Normalnie, wdech, wydech i do przodu.

henry1
20.01.12, 20:50
Jakoś mi kasy zabrakło. :-(

Thomasso
20.01.12, 20:51
http://www.43rumors.com/ft5-first-olympus-om-d-leaked-image/ (http://www.43rumors.com/ft5-first-olympus-om-d-leaked-image/)

Pierwsze foto:

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/Olympus_om_d5-1.jpg
źródło (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/Olympus_om_d5.jpg)

W zasadzie fajnie... dwie rolki?

T.

henry1
20.01.12, 20:52
A to nowe miało być 4/3 z przejściówką na m4/3 bo takich obiektywów nie mam!

Karol
20.01.12, 20:54
Nie rozumiem zazdrości wobec osób, które ewentualnie mają jakąś wiedzę o nowym aparacie. Co za różnica, kilka dni w jedną czy drugą stronę? A przecież tak miło sobie podywagować, nie będąc związanym żadnym glejtem. Emocje jak w kasynie - kto lepiej trafi ;-). Skoro już ten wątek jest koncertem życzeń, to ja bym sobie życzył, o tym jeszcze chyba nie było pisane, matrycę multi aspect...

darkelf
20.01.12, 20:54
To nie zazdrość tylko zwykła nienawiść.

nightelf
20.01.12, 20:55
Ja sobie życzyłem kwadratową, to prawie jak multi aspect, tylko lepiej :wink:

Karol
20.01.12, 20:57
Ja sobie życzyłem kwadratową, to prawie jak multi aspect, tylko lepiej :wink:
Fakt, przegapiłem Twój post. No to ciekawe na czyje wyjdzie ;-)

Ar2
20.01.12, 20:57
W zasadzie fajnie... dwie rolki?

T.

Na to wygląda. A czy one czasami się nie zazębiają?!

epicure
20.01.12, 20:59
Na to wygląda. A czy one czasami się nie zazębiają?!

Oczywiście. To są tzw. tryby użytkownika.

Eddie
20.01.12, 21:02

Chęć połamania komuś nóg, zawiązania tętnicy wokół szyi, wyciśnięcia z serca ostatniej kropli krwi i przemielenia jąder w maglu nazywasz nienawiścią? Przesadzasz trochę, każdy człowiek ma jakąś chwilę słabości.

Janeczek
20.01.12, 21:03
"Tryba maly i Tryba duzy" :)

Ode mnie, nowa matryca plis! dobra matryca! wreszcie jakis po(d)step!...

jesli, sprzedam Panasa i zbieram na Olka...

pozdrawiam serdecznie
Janek

Janko Muzykant
20.01.12, 21:50
Panowie, nie róbcie tu... optycznych!
A swoją drogą, ten wątek jest świetnym dowodem na to, że w fotografii najczęściej chodzi o aparaty. Trochę to smutne.

darkelf
20.01.12, 22:05
A swoją drogą, ten wątek jest świetnym dowodem na to, że w fotografii najczęściej chodzi o aparaty..

Bzdura. Od grudnia 2009 do stycznia 2012 nie zmieniałem body ani obiektywów, a zdjęć robię na pewno więcej niż większość z Was (co oczywiście nie jest powodem do chluby bo dobry fotograf zrobi jedno i będzie dobre, a ja zrobię 500 i z 3 będą może średnie).

Janko Muzykant
20.01.12, 22:08
Bzdura. Od grudnia 2009 do stycznia 2012 nie zmieniałem body ani obiektywów, a zdjęć robię na pewno więcej niż większość z Was (co oczywiście nie jest powodem do chluby bo dobry fotograf zrobi jedno i będzie dobre, a ja zrobię 500 i z 3 będą może średnie).
No przecież pisałem ''najczęściej'', a nie ''zawsze'' :)

darkelf
20.01.12, 22:13
Ale ja w ogóle nie rozumiem Twojego stwierdzenia. Jakie sa podstawy tego wniosku? Czytasz forum o aparatach i na tej podstawie wyciągasz wniosek, że ktos pisze o aparatach?

Janko Muzykant
20.01.12, 22:19
Ale ja w ogóle nie rozumiem Twojego stwierdzenia. Jakie sa podstawy tego wniosku? Czytasz forum o aparatach i na tej podstawie wyciągasz wniosek, że ktos pisze o aparatach?
Podstawy tego wniosku wyciągam z obserwacji świata, a nie tego forum. Ludzie dzielą się na trzy grupy: największą, która robi pamiątki (i mają gdzieś technikalia oraz fotografię), środkowa - ma hobby zwane niesłusznie fotografią, a interesuje ich głównie sprzęt i najmniejsza grupa - ci, co robią zdjęcia. Czasem też interesuje ich sprzęt, ale nie to jest podmiotem.
Nie lubię za bardzo tej środkowej grupy, bo jest trochę zakłamana. Chce uchodzić za ludzi sztuki, a zwykle na sztukach obiektywów się kończy.
Oczywiście to jest uproszczenie i uogólnienie (żeby ktoś nie napisał, że on nie i nigdy).

epicure
20.01.12, 22:31
Oczywiście to jest uproszczenie i uogólnienie (żeby ktoś nie napisał, że on nie i nigdy).

Czyli, logicznie wnioskując, nie jest to prawda, bo uproszczenie i uogólnienie nie przestawia realnego obrazu rzeczywistości :)

Koriolan
20.01.12, 22:34

Już to widzę, jak Cię wyrzuca.. Nawet gdyby znała ceny wszystkich szpejów :-)

Wygląda fajnie, muszę przyjrzeć się na normalnym ekranie.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Janko Muzykant
20.01.12, 22:37
Czyli, logicznie wnioskując, nie jest to prawda, bo uproszczenie i uogólnienie nie przestawia realnego obrazu rzeczywistości :)
A rozkład Gaussa przedstawia? :)

Koriolan
20.01.12, 22:45
A swoją drogą, ten wątek jest świetnym dowodem na to, że w fotografii najczęściej chodzi o aparaty. Trochę to smutne.

Janko, ale co cię dziwi i smuci ? Posiadamy komputery, których moc wykorzystujemy w 10% z oprogramowaniem które wykorzystujemy w 15 %, jeździmy samochodami których Vmax podchodzi pod 200 km/h podczas gdy średnia prędkość siada coraz bardziej.. Mam wymieniać dalej ? Dlaczego fotografia - bardziej powszechna niż kiedykolwiek - mialaby wyłamać się z tego trendu ?
Ja wiem że mając nawet Nikona fafnascie FF nie zrobię lepszego zdjecia niż ( co najmniej) kilkadziesiąt osób na tym szacownym forum zrobi komórką.
Ale jedynym problemem jaki mam z powodu robienia wakacyjnych zdjęć sprzętem jak w podpisie, jest noszenie tych cholernych kilogramów.

darkelf
20.01.12, 22:46
Przecież ta środowa grupa, o której mówisz jest idealnie opisana w tym artykule http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm

epicure
20.01.12, 22:50
A rozkład Gaussa przedstawia? :)

Zależy co przedstawia. Krzywa Gaussa nakreślona według wzoru matematycznego w każdym punkcie będzie zgodna ze wzorem - powiedzmy, że z prawdą. Z kolei krzywa Gaussa łącząca jedynie wybrane punkty, prezentujące jakieś znane wartości na wykresie, nie wiadomo, czy przedstawia prawdę, czy nie, bo nie znamy innych wartości pomiędzy tymi punktami, więc nie mamy podstaw do tego, aby to ocenić :) Możemy jedynie określić prawdopodobieństwo zgodności tej krzywej z rzeczywistymi wartościami.

A tak w ogóle, to podoba mi się te kółko wokół spustu migawki :D

adambieg
20.01.12, 23:08
Przecież ta środowa grupa, o której mówisz jest idealnie opisana w tym artykule http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm

Dobre:grin: To ktoś, kto w sygnaturce ma wypisaną listę sprzętu, do której grupy się zalicza???:wink:

cadman
20.01.12, 23:09
_tymczasowemu vel. koniecpolska też się podoba. Nawet Nikoniarzom o tym "szepcze" do uszka. A Fuji jest "Be" i już! :grin:

apz
20.01.12, 23:23
Przecież pożądanie nowego aparatu ma się tak do fotografii najczęściej jak strojenie się panien przed wyjściem w niedzielę do kościoła. Na pewno to drugie mam niewiele wspólnego z rozmową z Bogiem.
Ze środkowej - najliczniejszej grupy jankowej żyją firmy foto wypuszczające 3-4 podobne modele w roku. Są jelenie, jest strzyżenie.
Pozdrawiam AP.

Janko Muzykant
20.01.12, 23:31
Janko, ale co cię dziwi i smuci ?
Nie, przesadziłem z tym ''smuci''. Samo brandzlowanie się sprzętem (bez urazy, sam tak nie raz robię) nie jest złe, jednakże niektórzy na tej podstawie bardzo lubią robić z siebie fachmanów i każdy, kto bardziej zwraca uwagę na zdjęcia niż sprzęt, jest be.
I nie chodzi mi o ''nadmiar mocy'', a o emocje związane z wypuszczaniem nowych zabawek, tak naprawdę niewiele albo nic nie zmieniających dla jakości fotografii (często też jakości technicznej).

apz
20.01.12, 23:38
Dobre:grin: To ktoś, kto w sygnaturce ma wypisaną listę sprzętu, do której grupy się zalicza???:wink:

Napisz sobie , przyjrzyj się i zakwalifikuj siebie. Twoje własne odczucie jest najważniejsze do samo-kwalifikacji.
Pozdrawiam AP.

adambieg
20.01.12, 23:45
Napisz sobie , przyjrzyj się i zakwalifikuj siebie. Twoje własne odczucie jest najważniejsze do samo-kwalifikacji.
Pozdrawiam AP.

Ostatnio jest coraz gorzej. Im więcej mam szkieł tym mniej myślę o zdjęciach a więcej o tym które zapiąć. Często na spacer po lesie biorę tylko 20/1,7 w ramach terapii. A ponieważ światełka brak to często jet to słuszny wybór.

apz
20.01.12, 23:54
Ostatnio jest coraz gorzej. Im więcej mam szkieł tym mniej myślę o zdjęciach a więcej o tym które zapiąć. Często na spacer po lesie biorę tylko 20/1,7 w ramach terapii. A ponieważ światełka brak to często jet to słuszny wybór.

A ja ostatnio uprościłem sobie wybory - 12-60, 50 i 50-200. Musi wystarczyć i nic nie wysypuje mi się z plecaka.
mój docelowy plan do mikro: 9-18, 12, 20, 45, i 100-300.

A co do nowego body - chciałbym uszczelnienia w rozumieniu niewrażliwości nasiadającą mgłę czy lekki deszczyk i sensownego ostrzenia na fazie jako układu dodatkowego w body.
Pozdrawiam AP.

Centus
21.01.12, 00:07
A ja ostatnio uprościłem sobie wybory - 12-60, 50 i 50-200. Musi wystarczyć i nic nie wysypuje mi się z plecaka.

no zobacz , zjadles moj pomysl , wlasnie finalizuje zakup ZD 50 , wydaje mi sie ze razem z 12-60 i 50-200 to bedzie swietne trio

mynameisnobody
21.01.12, 00:32
fn2 !!!
To będzie również>!< UWAGA ! PIERWSZA POTWIERDZONA WIADOMOŚĆ DOT. SPECYFIKACJI!!!
UWAGA !
TO ZAPOWIADAM OFICJALNIE!

BEDZIE >
fn1 !

a ten wbudowany grip na kcuka to do leici ponad 100€ kosztuje...

Oficjalnie odkładam palec z pozycji lewego przycisku myszki na linku (BUY NOW!) RICOHa GXR -na bok.
Dam im parę dni na tą przejścówkę m4/3>4/3 i kwadratową matrycę czasu.

Thomasso
21.01.12, 00:37
fn2 !!!
To będzie również>!< UWAGA ! PIERWSZA POTWIERDZONA WIADOMOŚĆ DOT. SPECYFIKACJI!!!
UWAGA !
TO ZAPOWIADAM OFICJALNIE!

BEDZIE >
fn1 !

Fn1 to pewnie bedzie przycisk REC, ale definiowalny :P

T.

darkelf
21.01.12, 00:41
co to jest kwadratowa matryca czasu?

mynameisnobody
21.01.12, 00:44
to takie zboczenie jak myśli i pisze w różnych językach -) Sorry.
Choć jak by się zastanowić to ... ;)

Koriolan
21.01.12, 10:21
mój docelowy plan do mikro: 9-18, 12, 20, 45, i 100-300.

A co do nowego body - chciałbym uszczelnienia w rozumieniu niewrażliwości nasiadającą mgłę czy lekki deszczyk i sensownego ostrzenia na fazie jako układu dodatkowego w body.
Pozdrawiam AP.

No właśnie -ilekroć zrobię kilka zdjęć 12-60 a zwłaszcza 50-200 i pomyśle, że z obecnymi maluchami one jednak sporo tracą (AF) , to myśl o wysłaniu e-maila do p. Joanny przechodzi mi na dłuższy czas.
niestety na codzienne utrwalanie świata to taki zestaw waży zbyt wiele kilogramów...no i jest mało dyskretny.
Jeśli wyjdzie takie body o którym wspomniałeś - o tak, będzie dla mnie.

Jan_S
21.01.12, 10:28
uff, w ramach powtórki przed napisaniem posta w temacie o którym mam blade pojęcie przebiłem się przez ponad 300 postów. W ramach korepetycji internetowych zaznajomiłem się też z historią OM.

I jedyna sensowna myśl, która przychodzi mi do głowy, to ta że najważniejszym wyróżnikiem OM-D będzie tak jak w poście 211 pisał:

jakaś postać ostrzenia fazowego (...) z odbicia światła od matrycy

OeMy zabłysnęły pomiarem światła odbitego od kliszy, dlaczego więc OM-D miałby nie zrobić czegoś podobnego ale w zakresie który najbardziej obecnie boli? Przypominam sobie też plotki na Optycznych bodaj sprzed pół roku że Olympus opatentował taki pomiar odległości.

Fantazjując, można sobie dodatkowo wyobrazić łączenie AF - fazowy i AF - kontrastowy.

Oczywiście, plotki, spekulacje i lista życzeń dot. wizjera, uszczelnień, przycisków Fn też mają sens choćby dlatego że tego u Olympusowego m4/3 nie ma, ale te rozwiązania chyba na miano "rewolucji" nie zasługują.

pozdrawiam

Jan.

ps. A matryca? oby była dobra bo inaczej będzie musiał być baaardzo dobry marketing

Rafał Czarny
21.01.12, 10:33
OeMy zabłysnęły pomiarem światła odbitego od kliszy, dlaczego więc OM-D miałby nie zrobić czegoś podobnego ale w zakresie który najbardziej obecnie boli?

Ten patent z odbiciem od kliszy działał (własciwie nadal działa) tylko ze światłem błyskowym z dedykowanymi lampami. Aparat sterował długością błysku.

Jan_S
21.01.12, 10:37
aaa czyli jednak nie doczytałem :oops:

darkelf
21.01.12, 15:30
"I got many rumors in the last 24 hours and it’s looks like the new Olympus OM-D will break many “records”. I have been told that it has the fastest AF (autofocus) of all current mirrorless cameras. Even faster than the already amazing Olympus E-P3 (http://affiliation.fotovista.com/track/click.php?bid=MTY1OzE3MTM3&desturl=http%3A%2F%2Fwww.pixmania.pl%2Fpl%2Fpl%2Fr %2FOlympus+E-P3)"

I kolejna nic nie wnosząca informacja. Chyba logiczne, że skoro w EP3 dopracowali ładnie AF to w haj-end body nie będzie gorszy. Więc nawet jak go poprawią minimalnie w stosunku do EP3 to będzie "fastest AF of all". A ludzie zaczną się zastanawiać teraz czy chodzi o obiektywy 4/3 też.

Ar2
21.01.12, 17:58
Nie ma to jak codzienna porcja świeżych informacji :-P

Interesujące jest info o cenie- 100.000Y to ok. 10% więcej niż cena e-p3 z kitem w Japonii. Zobaczymy jak będzie naprawdę..

andi
21.01.12, 18:09
jakiego EVF realnie mozna sie spodziewac waszym zdaniem? Rozumiem, ze viewfinder
byl najmocniejsza strona OM?

darkelf
21.01.12, 18:18
vf-2 lub vf-3 przyklejone na stałe

andi
21.01.12, 18:22
mam nadzieje, ze moze jednak jakis vf-1, jakosci nowego NEX-a...

dzarro
21.01.12, 18:43
mam nadzieje, ze moze jednak jakis vf-1, jakosci nowego NEX-a...

Rozdzielczość ma być sporo niższa niż w soniaczach. Wczoraj bawiłem się przez chwilę A77/65 jakość wizjera w porównaniu do G-1 jest dużo wyższa.

andi
21.01.12, 18:55
Cos musi byc nowego w tym aparacie, nie? Reklamuja go jak zbawienie swiata przeciez.
Skoro sensor ma byc Pana 16MP, LCD pewnie tez to samo, generalnie aprat jak EP-3,
to ja stawiam na nowy EVF. Mam NEX-a z nowym viewfinderem i szczerze, jesli mialbym
sie cofnac do o wiele mniejszej rozdzielczosci i jakosci to odpada.
Mysle o mini systemie OMD + 12 + 25 + 45.
NEX to dla mnie odlot jesli chodzi o manualne szkla i landscape,
ale chcialbym cos malego z AF do zabawy.

darkelf
21.01.12, 19:30
Cos musi byc nowego w tym aparacie, nie?

No właśnie nie, to ma być kolejny OM, czyli retro a nie "coś nowego".

Janko Muzykant
21.01.12, 20:10
szczerze, jesli mialbym sie cofnac do o wiele mniejszej rozdzielczosci i jakosci to odpada.
Naprawdę tak wam potrzebna duża rozdzielczość w wizjerze? Co wy, zdjęcia tam oglądacie czy może filmy pełnometrażowe? :)
Przecież to jest tylko przyrządzik do kadrowania, wymagana jest jaka taka widoczność i bardzo ogólna czytelność histogramu. To, że mam półtora megapiskeli jest fajne, ale mógłbym mieć ich równie dobrze dziesięć razy mniej.

ebelbeb
21.01.12, 20:26
Janko Muzykant, korzystasz jedynie ze szkieł AF i w dodatku wyłącznie w trybie AF ? Przy manualnym ostrzeniu jasnymi szkłami nie ma właściwie czegoś takiego jak wystarczająca jakość, rozdzielczość i szybkość odświeżania EFV. Im te parametry są lepsze tym łatwiej, precyzyjniej i szybciej można pracować. Dobre EFV jest dla mnie nie do przecenienia. Przed zakupem NEX-7 powstrzymuje mnie właściwie tylko jego niedostępność. Może do czasu aż będę go mógł sprawdzić przed zakupem olek (lub Pentax K-01...) zaskoczy mnie lepszą jakością swojego EFV.

andi
21.01.12, 20:27
Wiesz, jak cale zycie chodzisz w brudnych i peknietych okularach, to tez ci sie wydaje, ze sa OK.
Niby wszystko widac, co mozesz chciec wiecej. I gdy nagle ktos ci je przetrze,
to potem trudno sie przekonac, ze w brudnych jest fajnie...
Wizjer w nowych NEX-ach jest nie z tej ziemii, nie tylko ostry, ale po prostu super dziala.
Gdy ostrzysz manualnie i uzywasz powiekszenia i focus peaking, to uwierz mi, kazdy
zysk rozdzielczosci sie liczy.

epicure
21.01.12, 21:07
Naprawdę tak wam potrzebna duża rozdzielczość w wizjerze?

W fotografii niewiele potrzeba, bo prawie wszystko już jest. Sprzęt, przynajmniej ten amatorski, nie służy do spełniania potrzeb, tylko zachcianek. Jak jest dobrze jakościowo, to jest fajnie, miło i przyjemnie - nie tylko w czasie oglądania ładnych zdjęć, ale też i w momencie ich wykonywania. I tego się od sprzętu oczekuje.

Janko Muzykant
21.01.12, 21:15
Janko Muzykant, korzystasz jedynie ze szkieł AF i w dodatku wyłącznie w trybie AF ?
Nie, zawodowo korzystam z ostrzenia manualnego (prawie zawsze), wystarczy mi lcd canona 450D z pokładową lupą aż za dobrze.

Przy manualnym ostrzeniu jasnymi szkłami nie ma właściwie czegoś takiego jak wystarczająca jakość, rozdzielczość i szybkość odświeżania EFV.
Nie, te wszystkie parametry mają swoją wystarczającą jakość, którą ogranicza iloczyn rozdzielczości sprzętowej i powiększenia. Inaczej, jeśli w wizjerze damy radę oglądać obraz 1:1 (jeden piksel wizjera=jeden piksel matrycy), zwiększanie rozdzielczości to kwestia tylko estetyczna. Szybkość odświeżania też jest ograniczona lagiem własnym człowieka obsługującego aparat, który nie jest krótszy niż ok. 0,3 sekundy (szybciej tylko przy zjawiskach periodycznych). Szybciej - znowu estetyka.

Dobre EFV jest dla mnie nie do przecenienia.
Też lubię to, co ładne, ale jestem szczery z technicznymi ograniczeniami człowieka :)

Wiesz, jak cale zycie chodzisz w brudnych i peknietych okularach, to tez ci sie wydaje, ze sa OK.
Jakbym całe życie miał łazić w wizjerze, to bym był bardzo nieszczęśliwy jego marną jakością. Jednak na zaglądanie w wizjer poświęcam jakieś 0,000001 życia i jestem w stanie iść na pewien kompromis.

Tak naprawdę napisałem poprzedniego posta na zasadzie wsadzenia kija w mrowisko. Chciałem znowu zobaczyć zjawisko, gdy od zdjęć ważniejszy jest sprzęt :)

---------- Post dodany o 20:15 ---------- Poprzedni post był o 20:14 ----------

W fotografii niewiele potrzeba, bo prawie wszystko już jest. Sprzęt, przynajmniej ten amatorski, nie służy do spełniania potrzeb, tylko zachcianek. Jak jest dobrze jakościowo, to jest fajnie, miło i przyjemnie - nie tylko w czasie oglądania ładnych zdjęć, ale też i w momencie ich wykonywania. I tego się od sprzętu oczekuje.
Święta racja :)

darkelf
21.01.12, 21:36
A można kupić wizjer do E-30 i ostrzyć na nim manualnie? Bo próbowałem tego z LV ale jak sami rozumiecie nie jest to zbyt wygodne.

ebelbeb
21.01.12, 21:44
Nie, te wszystkie parametry mają swoją wystarczającą jakość, którą ogranicza iloczyn rozdzielczości sprzętowej i powiększenia. Inaczej, jeśli w wizjerze damy radę oglądać obraz 1:1 (jeden piksel wizjera=jeden piksel matrycy), zwiększanie rozdzielczości to kwestia tylko estetyczna. Szybkość odświeżania też jest ograniczona lagiem własnym człowieka obsługującego aparat, który nie jest krótszy niż ok. 0,3 sekundy (szybciej tylko przy zjawiskach periodycznych). Szybciej - znowu estetyka.
Nie ma EFV o rozdzielczości dorównującej współczesnym matrycom. 2 359 296 - to rozdzielczość najlepszego, bezlusterkowego EFV. Przy matrycy 24,3 MP (NEX-7) dopiero dziesięciokrotne powiększenie obrazu z matrycy pozwala na zrównanie rozdzielczości. Co do laga w dotychczasowych EFV to ja go dostrzegam, mniej lub bardziej w zależności od modelu. Dlatego chcę przed zakupem sprawdzić jak wygląda to w przypadku NEX-7.
Producenci mają w tym temacie jeszcze sporo do zrobienia do czasu, gdy będą się już mogli wykazywać jedynie zwiększaniem "estetyki". ;)

Tak naprawdę napisałem poprzedniego posta na zasadzie wsadzenia kija w mrowisko. Chciałem znowu zobaczyć zjawisko, gdy od zdjęć ważniejszy jest sprzęt :)
Ależ po co tak się zniżać do poziomu sprzętowych onanistów? Nie lepiej dyskutować o sztuce w jakimś bardziej stosownym miejscu niż wątek sprzętowy w dziale sprzętowym? :-P

apz
21.01.12, 21:47
A można kupić wizjer do E-30 i ostrzyć na nim manualnie? Bo próbowałem tego z LV ale jak sami rozumiecie nie jest to zbyt wygodne.

Wiesz, że nie można , to inny sposób ostrzenia. W mikro jest możliwość wyświetlenia obrazu z matrycy tylko na którymś telewizorku. Małym lub dużym. nie ma co ( lustra) odbić trochę światła do pryzmatu i dalej do wizjera. Tych kolejnych elementów też nie ma.
Pozdrawiam AP.

ebelbeb
21.01.12, 21:54
Do wygodniejszego ostrzenia z E-30 możesz użyć innej matówki (np. KatzEye), zamiast standardowej. Nie wiem czy w E-30 jest możliwość użycia lupki powiększającej obraz w wizjerze, przy makro jest to bardzo pomocne narzędzie.

2ev
21.01.12, 22:20
A propos E-30, mi to się marzy taki E-30 z bagnetem mikro.....
Można by go nazwać E-P30 :-)

Janko Muzykant
21.01.12, 22:23
Nie ma EFV o rozdzielczości dorównującej współczesnym matrycom.
Miałem na myśli wyświetlanie fragmentu 1:1, do ostrzenia wystarczy (zresztą przy typowych wielkościach kątowych obrazu wizjerów żaden człowiek nie będzie w stanie dojrzeć szczegółów pojedynczych pikseli, jeśli ten zaoferuje je w ilości równej rozdzielczości matrycy).

darkelf
21.01.12, 22:49
Do wygodniejszego ostrzenia z E-30 możesz użyć innej matówki (np. KatzEye), zamiast standardowej. Nie wiem czy w E-30 jest możliwość użycia lupki powiększającej obraz w wizjerze, przy makro jest to bardzo pomocne narzędzie.

Chodziło mi o nieinwazyjne rozwiązanie, nie chcę rozwalić sobie aparatu. I tak się martwię jak ja w nim naprawię migawkę gdy już padnie (mocno przekroczyłem deklarowaną żywotność).

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------

wracając do OM-D to chodzą plotki że ma to być jakaś mieszanka CDAF z PDAF

Karol
21.01.12, 22:51
CDAF z PDAF
Brzmi dobrze, prawie jak ZPAF, a to już jest coś ;-)

henry1
21.01.12, 22:58
Dobrze, ze skróty czteroliterowe bo do trzy literowych nie mam zaufania. :-(

fret
21.01.12, 23:09
Im więcej czytam o oczekiwaniach, tym mniejszy widzę związek z systemem OM. W końcu to było szczytowe osięgnięcie działu foto Olka, a w tym wątku kreuje się obraz markentingowej zapchajdziury. Pen jednak był jakiś logicznym nawiązaniem do tradycji.

Vindex
21.01.12, 23:23
Chodziło mi o nieinwazyjne rozwiązanie, nie chcę rozwalić sobie aparatu. I tak się martwię jak ja w nim naprawię migawkę gdy już padnie (mocno przekroczyłem deklarowaną żywotność).

---------- Post dodany o 21:49 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------

Obawiam sie ze to tylko pobozne checi - bylby to faktycznie duzy postep ale biorac pod uwage ze Oly nie robi sam matryc to jest to malo prawdopodobne

Vindex
21.01.12, 23:25
Dobrze, ze skróty czteroliterowe bo do trzy literowych nie mam zaufania. :-(

A do czteroliterowych (np. PZPR) masz? ;)

henry1
21.01.12, 23:39
A do czteroliterowych (np. PZPR) masz? ;)

Ta już dawno przestała istnieć.
Ale te trzyliterowe istnieją :CIA,FBI,CBA,NIK,ABW,PIS,PSL itd. :-)

Bodzip
21.01.12, 23:44
<OT>Ostatnio jest ACTA, która wszystkim zrobi kuku
</OT>

Karol
21.01.12, 23:45
OK, skończmy offtopa o skrótach, jakkolwiek dziwnie to brzmi w wątku o aparacie, o którym w zasadzie nikt jeszcze niczego nie wie.

Jack
21.01.12, 23:51
...o aparacie, o którym w zasadzie nikt jeszcze niczego nie wie.Ale za to ile jest oczekiwań...

adambieg
22.01.12, 00:04
Ale za to ile jest oczekiwań...

Notujecie i uwzględnicie to wszystko w kolejnym aparacie?

To by była maszyna, wizjer z kartą graficzną 512MB żeby wyciągał przynajmniej te 6Mpix przy 60 ramkach na sekundę:wink:

ebelbeb
22.01.12, 00:20
Żadna z możliwości, które wymieniłem powyżej nie wymaga inwazyjnych rozwiązań. E-30 aparat ma wymienną matówkę, wymiana jest na pewno opisana w instrukcji. A lupkę powiększającą zakłada się na sanki wizjera. :)

darkelf
22.01.12, 05:38
"For what it's worth, when I was at B&H looking at the Pen line on Tuesday, the Olympus rep was there holding court. He said that the camera division has been wholly insulated from the financial woes and has been carrying on as though nothing was different. He said that in February we'd see the new line of Micro43 cameras from Olympus. He said that the viewfinder technology was really something special, and unlike anything in competitor's products. Finally, he said that Olympus will be pushing hard with this camera to get the FourThirds shooters to come over, offering a free FourThirds to Micro43 adapter to existing E-series owners that purchase the new camera. Olympus clearly sees the digital OM line as the replacement for the E-series.

All to be taken with a shaker of salt, but that's what he was telling the folks at the Olympus booth at B&H, trying to speak so that customers couldn't hear."

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2012/01/om-goodness.html?cid=6a00df351e888f88340168e5dedde797 0c#comment-6a00df351e888f88340168e5dedde7970c

andi
22.01.12, 06:20
viewfinder technology was really something special

Nice! Jesli viewfinder bedzie naprawde special, to ja go biore :) Jesli nie, to nie...
Taka moja prywatna deklaracja :)

apz
22.01.12, 08:39

Powiedział facet, który ma największą radochę od lat, i zarazem cierpi najbardziej nie mogąc ukoić nas w oczekiwaniu na cud, którego z oczywistych powodów nie będzie.

W dzisiejszej technologii gdyby spelnić te wszystkie życzenia w jednym aparacie to co można by było produkowac potem. Wszak konkurencja bezpośrednia wypuszcza 3 - 4 modele aparatów rocznie, różniace sie guziczkiem , kolorem i innymi tym podobnymi bzdetami. I trzeba coś nowego pokazać dla jej neutralizacji.

Pozdrawiam AP.

Jan_S
22.01.12, 09:41

(...) na cud, którego z oczywistych powodów nie będzie.

Święte słowa (niestety) święte słowa

Rafał Czarny
22.01.12, 09:56
Będzie bagnet OM, pełna klata i 10 kg. moich oemowskich klamotów będę mógł podpiąć bez przejściówki. Potwierdzenie ostrości mi wystarczy, obejdę się bez AF. ;-)

Ar2
22.01.12, 13:31
Codzienna porcja (gorących?!) nowości od rumorsów:

1) “The improved dynamic range is a result of the new sensor“. -> In response of my question if the higher dynamic range was a result of a software feature or new hardware design.

2) “The 3 inch LCD is a tilting touchscreen“.
3) “AF is not faster…it is MUCH faster than on the Olympus E-P3 (http://www.amazon.it/gp/search?ie=UTF8&keywords=Olympus+E-P3&tag=rumors-21&index=aps&linkCode=ur2&camp=3370&creative=23322)”
4) About the leaked picture: “The mode dial is on the other side. imagine the OM4-TI (here on eBay) (http://rover.ebay.com/rover/1/724-53478-19255-0/1?icep_ff3=9&pub=5574825908&toolid=10001&campid=5336676702&customid=&icep_uq=OM-4T&icep_sellerId=&icep_ex_kw=&icep_sortBy=12&icep_catId=&icep_minPrice=&icep_maxPrice=&ipn=psmain&icep_vectorid=229494&kwid=902099&mtid=824&kw=lg) – almost there in looks.”
5) “425 g is the weight with the Li-ion battery and a memory card, 373 g is without them“.
6) “The image processor is TruePic VI.”
7) “Price Body+kit lens = 1150 Euro.”
8.) “The cameras name is not OM-D (that’s just the new series name).”

Thomasso
22.01.12, 13:46
8.) “The cameras name is not OM-D (that’s just the new series name).”

To jest pewnego rodzaju dobra wiadomosc. Moze oznaczac, ze moze bedzie jakas faktycznie PRO puszka w tej lini.. kiedys...

T.

Iwo
22.01.12, 14:24
W dzisiejszej technologii gdyby spelnić te wszystkie życzenia w jednym aparacie to co można by było produkowac potem. Wszak konkurencja bezpośrednia wypuszcza 3 - 4 modele aparatów rocznie, różniace sie guziczkiem , kolorem i innymi tym podobnymi bzdetami. I trzeba coś nowego pokazać dla jej neutralizacji.
Ja nie widzę problemu, niech zrobią ten "aparat marzeń" a potem nowe "różniące się guziczkami",
aż powstanie nowy aparat marzeń :cool:

No to panowie i panie w takim razie macie ostatni moment na kupienie używanego 14-54mm w trzycyfrowej cenie :)

mynameisnobody
22.01.12, 14:26
albo ZD50-200mm w trzycyfrowej (€)

Karol
22.01.12, 14:37
No to panowie i panie w takim razie macie ostatni moment na kupienie używanego 14-54mm w trzycyfrowej cenie :)
Hehe, a to z pewnością był Twój ostatni trzycyfrowy post (999).

niech zrobią ten "aparat marzeń"
Przecież aparaty marzeń są od dawna na rynku, można je kupić za nieduże pieniądze. Z tym, że to marzenia sprzed 2-4 lat, bo ewoluują one w szybkim tempie. To jest bardzo ciekawe zjawisko - im więcej sprzętu i im sprzęt ten jest lepszy, tym większy niedosyt wśród rzeszy fotografujących i parcie na nowości, przeświadczenie, że już niedługo objawi się jakiś święty graal...

Janko Muzykant
22.01.12, 15:54
Przecież aparaty marzeń są od dawna na rynku, można je kupić za nieduże pieniądze. Z tym, że to marzenia sprzed 2-4 lat
Ja na to mówię ''syndrom spadającego ze stołu''. Dzieci mają tak, że wczorajsze marzenie kładą na krawędzi stołu niby przypadkiem, gdy mają ochotę na nową zabawkę, a rodzice tłumaczą ''przecież masz''.
Dorośli postępują bardzo podobnie. Istotą dzisiejszych zakupów jest najczęściej uzależnienie od nowości. Da się z tym walczyć, ale równie ciężko jak z uzależnieniem od wódki.

Rafał Czarny
22.01.12, 16:06
Ja na to mówię ''syndrom spadającego ze stołu''. Dzieci mają tak, że wczorajsze marzenie kładą na krawędzi stołu niby przypadkiem, gdy mają ochotę na nową zabawkę, a rodzice tłumaczą ''przecież masz''.
Dorośli postępują bardzo podobnie. Istotą dzisiejszych zakupów jest najczęściej uzależnienie od nowości. Da się z tym walczyć, ale równie ciężko jak z uzależnieniem od wódki.

Wychodzi na to, że jakiś dziwny jestem. Kupuję aparaty najwcześniej 3 lata po premierze, za relatywnie małe pieniądze.

nightelf
22.01.12, 16:08
Zawsze jest coś nowego co można jeszcze wprowadzić do aparatu.
Ja to bym chciał np sterowanie okiem :)

Z jednej strony piszą, że wizjer będzie o rozdzielczość VF2, z drugiej że to coś specjalnego, ciekawe.

apz
22.01.12, 16:16
Wychodzi na to, że jakiś dziwny jestem. Kupuję aparaty najwcześniej 3 lata po premierze, za relatywnie małe pieniądze.

Nie jesteś dziwny , gospodarnością nasiąkłeś w Krakowie.
Ile można kupić bardzo podobnych aparatów, gdy producent wypuszcza nowy model co 4-6 m-cy, a mój aparat ma 2 lata i 10.000 klatek na liczniku?

Pozdrawiam AP.

Centus
22.01.12, 17:49

zebys nie czul sie w tym samotny , podpowiem ze wielu tak ma , ja tez tak kupuje

fret
22.01.12, 18:24
Zawsze jest coś nowego co można jeszcze wprowadzić do aparatu.
Ja to bym chciał np sterowanie okiem :)

Z jednej strony piszą, że wizjer będzie o rozdzielczość VF2, z drugiej że to coś specjalnego, ciekawe.

Ta nowość ma już 17 lat (EOS 50E, 1995).

ebelbeb
22.01.12, 19:45
darkelf, było, coś się zmieniło od poprzedniej strony?

voovoo2
22.01.12, 22:53
Moja nie tylko wie ile kosztują moje graty, ale jeszcze doradza kiedy i co kupować, gdy mam rozterki zakupowe. Podpowiada również rzeczy, które jeszcze mogłyby mi się przydać.
Sadzisz,ze nikt nie wie dlaczego jest taka wyrozumiała :-)

Jd
22.01.12, 23:05
zebys nie czul sie w tym samotny , podpowiem ze wielu tak ma , ja tez tak kupuje

Bo Ty jesteś z tej dzielnicy Polski co ludzie też tak mają jak Krakusy, a może i więcej (bardziej jak Szkoci):)

henry1
22.01.12, 23:53
Bo Ty jesteś z tej dzielnicy Polski co ludzie też tak mają jak Krakusy, a może i więcej (bardziej jak Szkoci):)

Eeeee tam, trochę przesadzasz. :-D

Harnas
23.01.12, 00:07
To jest bardzo ciekawe zjawisko - im więcej sprzętu i im sprzęt ten jest lepszy, tym większy niedosyt wśród rzeszy fotografujących i parcie na nowości, przeświadczenie, że już niedługo objawi się jakiś święty graal...
Niestety manipulacje producentów powodują, że kolejny nowy model pośród swoich kilku świetnych cech, przez przypadek ma kilka wad, albo słabszych parametrów. Ale w kolejnym modelu poprawią... A jakby ktoś mimo wszystko był zadowolony to zaprojektuje się trwałość, że i tak się zepsuje po gwarancji.

andi
23.01.12, 05:56
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/3127/1261eb7a.jpg)

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img809.imageshack.us/img809/7306/6cf60d0b.jpg)

niezle :)
Niech tylko odslonia ten viewfinder...

darkelf
23.01.12, 06:01
a źródłem tych zdjęć jest?
IMHO to są te fejki które już były wcześniej

grizz
23.01.12, 07:37
Fejki, fejki. Proporcje body-szkło są złe - body miałoby 40mm wysokości :D

wulf
23.01.12, 09:12
Fejki, fejki. Proporcje body-szkło są złe - body miałoby 40mm wysokości :D
Coś mnie niepokoiło w tych obrazkach a teraz już wiem co. :lol:
Ten wątek ma tyle stron! Proponuję w dniu premiery zamknąć go i otworzyć nowy o tym jak to nie spełniono oczekiwań. A ten wydrukować, oprawić w skórę i sprzedawać (przymusowo) uczestnikom dyskusji. :mrgreen:

Jd
23.01.12, 09:51
Według mnie około 70 mm w miejscu wizjera a tak około 50 mm:)

Janko Muzykant
23.01.12, 09:53
A z mojej strony jedyne, co jest w miarę pewną informacją (o ile matryca będzie naprawdę wyraźnie różniła się na plus) - zanabędę sobie, ale OMD-... L :)
Tak, jestem z Krakowa ;)
Ale nie do końca: wystarczy zestawić ze sobą EP1 i EPL1, tylko esteta wybierze tego pierwszego.

dzarro
23.01.12, 10:15
Oby to był fejk bo taki OM-D wyglądałby - delikatnie mówiąc - fajansiarsko...

Thomasso
23.01.12, 10:32
Ten wątek ma tyle stron! Proponuję w dniu premiery zamknąć go i otworzyć nowy o tym jak to nie spełniono oczekiwań. A ten wydrukować, oprawić w skórę i sprzedawać (przymusowo) uczestnikom dyskusji. :mrgreen:

A dlaczego uczestnikom dyskusji, a nie gosciam z Olympusa? :)

T.

wulf
23.01.12, 10:50

T.
Dla nich będzie specjalne wydanie na pergaminie, oprawne w cielęcą (koniecznie) skórę i ręcznie kaligrafowane przy pomocy gęsiego pióra.
Deklaruję, że jeśli ten aparat nie będzie dobry to sam przepiszę ze 3 strony pismem gotyckim :wink:

darkelf
23.01.12, 11:33
http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/omd_olympus.jpg
(http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/omd_olympus.jpg)

Jack
23.01.12, 12:22

T.Właśnie, że nie. Widziałeś na forum jakiegoś gościa z Olympusa, które dywaguje na temat niespełnionych oczekiwań w czymś, czego i tak jeszcze nie ma:?::wink: A czy będzie, to tylko "rumors" ("rumors" = "plotki":-P)

TomekH
23.01.12, 12:24
Jak myślicie, czy ten "trybik" wkoło chyba spustu migawki, to jakieś dodatkowe pokrętło, czy tylko taki ozdobnik?
pozdrawiam

Janko Muzykant
23.01.12, 12:28
Zaraz zszopuję jakiś fragment nowego olka i poślę rumorsom, trzeba dostarczać ludziom emocji.
''Tajemnicze źródło z Polski (Europa) ukazało nam kolejną odsłonę...'' :)

arhtus
23.01.12, 12:31
Niezłe byłyby jajeczka jakoby to był tak jak nazwa sugeruje OM-Digital :lol: Ciekawe czy reaktywacja szkieł OM poprzez digitalizację była by możliwa :?: - znaczy się mocowania OM

Karol
23.01.12, 12:45
Ale nie do końca: wystarczy zestawić ze sobą EP1 i EPL1, tylko esteta wybierze tego pierwszego.
Prawdziwy esteta patrzy na pliki ;-), zresztą E-PL1 ładny jest, nawiązuje jakoś do Olków C-XXXX, do którym mam sentyment. Mydelniczki nie mają duszy ;-).

Zaraz zszopuję jakiś fragment nowego olka i poślę rumorsom, trzeba dostarczać ludziom emocji.
''Tajemnicze źródło z Polski (Europa) ukazało nam kolejną odsłonę...'' :)
Weź jeszcze wstaw sample, ot. 16 mpix sklejone z kilku i obrobione na Foveona, z wersją softu w exifie 0,7... i podlinkuj na kilku naszych forach. Rumorsy by mieli taki ruch na serwerach, że mogliby pomyśleć, że to atak hakerów ;-)

hades
23.01.12, 12:48

Pewnie taki wątek ktoś zarzuci w dniu premiery.

Jak myślicie, czy ten "trybik" wkoło chyba spustu migawki, to jakieś dodatkowe pokrętło, czy tylko taki ozdobnik?
pozdrawiam

A to nie jest fragment naciągu matrycy.
;)

TomekH
23.01.12, 12:57
A to nie jest fragment naciągu matrycy.
;)

no, to by wiele tłumaczyło
:grin:pozdrawiam

hades
23.01.12, 13:01
Niezłe byłyby jajeczka jakoby to był tak jak nazwa sugeruje OM-Digital :lol: Ciekawe czy reaktywacja szkieł OM poprzez digitalizację była by możliwa :?: - znaczy się mocowania OM

Mało prawdopodobne, ale Olympus potrafił w przeszłości zaskoczyć na plus jak i na minus. W przypadku reaktywacji, oryginalny PEN stał się dawcą nazwy i stylizacji dla nowych E-PEN-ów, a bagnet dostał nowy. Tu raczej będzie podobnie. Pytanie tylko czy mocowanie będzie 4/3 czy m4/3 (raczej to drugie).

TomekH
23.01.12, 13:08
m4/3 na 100%
pozdrawiam

nightelf
23.01.12, 19:13
Też stawiam na m4/3.

tjszl
23.01.12, 19:51
Jeśli bagnet będzie m4/3 to nie spodziewałbym się niczego szczególnego po tej puszcze.
Będzie to, ot kolejny mikrus.

andi
23.01.12, 21:02
zenada z tym pokazywaniem po kawalku...
naprawde obciach, ze tak powiem czar pryska
jak dla mnie. Niech podadza wszystkie dane
albo spadaja na drzewo. Caly ten tzw
marketing internetowo-forumowo-rumorsowy
przypomina przedszkole.

Jack
23.01.12, 21:09
przypomina przedszkole.:?::roll:

grizz
23.01.12, 21:10
przypomina przedszkole.

Masz datę premiery. Po co czytasz coś co Ci się nie podoba. Poczekaj na luty i dostaniesz wszystko na tacy.

Ar2
23.01.12, 21:23
A tak mamy puzzle i można trochę pokombinować :cool:

andi
23.01.12, 21:23
e tam, jest super gdy ktos podejrzal gdzies
nowy aparat, pstryknal zdjatko, cool.
Ale gdy sie pokazyja te kawalki albo
nieostre zdjecia to po prostu producenci
mysla, ze to ekstra pomysl tak
"podtrzymywac napiecie". Jak dla mnie zenada

snuffi
23.01.12, 21:29
Ale jednak sam wchodzisz na rumorsy i czytasz ten temat.
Zachowujesz się jak takie obrażone dziecko które nie może odpakować prezentów przed wigilią.

Wejdź 8 lutego np o 10 na np optyczne.pl przeczytaj całość i oceń.

Według mnie pokazywanie po kawałku jest w pewnym sensie

Janeczek
23.01.12, 21:33
A tam wiecie co? dajcie matryce jaka jest w designie fuji serii X, jak udziugam kase, to kupie

NIECH ZYJE OLYMPUS!

pozdrawiam serdecznie
Janek

Ar2
23.01.12, 21:34
Olympus osiągnął dokładnie to co zamierzał- o aparacie mówi się cały czas.

Takie czasy, że nie podaje się od razu wszystkiego gotowego na talerzu..

grizz
23.01.12, 21:41

... no forum olka i olkowych rumorsach :P

epicure
23.01.12, 22:03
A powinno huczeć ;)

apz
23.01.12, 22:07
... no forum olka i olkowych rumorsach :P

No nie tylko, w sezonie ogórkowym jakieś linijki i ploteczki są prawie na wszystkich portalach foto zajmujących sie trochę oceną sprzętu, chociaż pewnie liczba tych niusów jest proporcjonalnia do liczby użytkowników Olympusów.
Za to zmasowana kampania reklamowa PEN-ów dała tyle, że kilka razy byłem zaczepiany z XZ-tem w ręku - z pytaniem - czy to jest ten Olympus PEN, co nie zdarza mi się , gdy mam w ręku E-30-stkę.
Pozdrawiam AP.

ebelbeb
23.01.12, 23:07
kilka razy byłem zaczepiany z XZ-tem w ręku - z pytaniem - czy to jest ten Olympus PEN
Tak, tylko obiektyw się zakleszczył i za diabła go odczepić nie idzie. ;)

tomek76k7
23.01.12, 23:28
Może ta wiadomość ma coś wspólnego z nową matrycą olympusa może to będzie sony http://www.sonyalpharumors.com/impossible-rumors-sony-to-make-a-deal-with-olympus/ Impossible rumors: Sony to make a deal with Olympus? As you know Olympus made a big mess trying to hide big losses made over twenty years ago. They lied to shareholders for all those years until the ex British CEO Woodford unveiled the scandal. No Olympus has to find a partner that is willing to invest into the company. With a huge surprise Reuters (Click here) reports that Sony is the company that will very likely look for an agreement with Olympus. I don’t know for what reason Sony is doing that. probably the medical part from Oly is where Sony wants to get in. It’s hard for me to believe that Sony wants to move into the m43 system and it’s also impossible to think that Olympus will join the NEX system. The only realistic option is that like Nikon, Pentax and Ricoh also Olympus will use Sony sensors inside their cameras. Let’s see what will happen soon…

ebelbeb
23.01.12, 23:28
tomek76k7, kot Ci usiadł na ctrl+v?

grizz
23.01.12, 23:30
Ech... tak tak om-d zaprojektowali i matryce mu wsadzali zdecydowanie kilka miesięcy po ujawnieniu skandalu.

apz
23.01.12, 23:31
Tak, tylko obiektyw się zakleszczył i za diabła go odczepić nie idzie. ;)

Może to i dobrze ,że się zakleszczył? Jest inne wyważenie i świetnie fotografuje się z ręki na długich czasach.

Janko Muzykant
23.01.12, 23:36
Naprawdę myślisz, że to robota z góry? Dzieci się bawią głupio i tyle. Inna sprawa, że w sumie na rękę ta zabawa górze.

andi
23.01.12, 23:55
Naprawdę myślisz, że to robota z góry? Dzieci się bawią głupio i tyle. Inna sprawa, że w sumie na rękę ta zabawa górze.

Daje sobie obciac reke, ze to sterowane z gory.
Wytlumacz mi jak mozna w 2012 zrobic
nieostre i niewyrazne zdjecie nowego
aparatu stojac kolo niego?
Nawet moj zegarek albo moj dlugopis
robia lepsze zdjecia, nie mowiac o iphonie.
Albo dlaczego pojawia sie kawalek
aparatu, ktory na mur okaze sie prawdziwy.

Janko Muzykant
24.01.12, 00:27
Daje sobie obciac reke, ze to sterowane z gory.
Wytlumacz mi jak mozna w 2012 zrobic nieostre i niewyrazne zdjecie nowego aparatu stojac kolo niego?
Komórką?
Wytłumacz mi, jak najpopularniejsze techniczne serwisy foto testujące sprzęty (nie będę pisał jakie :) mogą wystawiać tak beznadziejne sample. A potem przypatrz się typowym zdjęciom np. na allegro. Niesamowite, jak bardzo można spieprzyć coś tak prostego jak ''pstryk''

Albo dlaczego pojawia sie kawalek aparatu, ktory na mur okaze sie prawdziwy.
O ile będzie, jakiś któryś mniej ważne mający dostęp chciał się poczuć bardziej ważny. Jeśli to jest oficjalne, to ze względu na formę jest bardzo obciachowe.

Ar2
24.01.12, 00:38

No właśnie- na rękę. A ja nie wierzę w przypadki.. A już na pewno nie w biznesie..

Janko Muzykant
24.01.12, 00:49
No właśnie- na rękę. A ja nie wierzę w przypadki.. A już na pewno nie w biznesie..
To rzecz ogólnie znana, ludzie nie lubią wierzyć w przypadki :)

andi
24.01.12, 01:34
Jeśli to jest oficjalne, to ze względu na formę jest bardzo obciachowe.

+1
Dokladnie, obciachowe. Zobacz, ostatnio
wszyscy tak robia. Nikon nie wiem juz ile
zdjec D4 czy 800 czy jles tam wypuscil...

Szczegolnie gdy np wszyscy mowia o nowym
Fuji, ktory naprawde cos zaprezentowal,
inni staraja sie zwrocic uwage idiotyczna
reklama "nasz niewiadomo jaki cud nadchodzi"
i wypuszczaja wycinki ukladanki.
Podsyca to spekacje nie z tej ziemii
i w efekcie koncowy produkt zawsze jest
rozczarowaniem.

apz
24.01.12, 05:34
+1
Dokladnie, obciachowe. Zobacz, ostatnio
wszyscy tak robia. ...

Akurat Olympus jest uczulony na nieujawnianie swoich sprzętów do premiery. Za to zastępy poszukiwaczy plotek i sensacji i wszelkiej maści żartownisiów wydają się
być nieprzebrane w czasach tabloidów.
Pozdrawiam AP.

andi
24.01.12, 07:29
Akurat Olympus jest uczulony na nieujawnianie swoich sprzętów do premiery. Za to zastępy poszukiwaczy plotek i sensacji i wszelkiej maści żartownisiów wydają się
być nieprzebrane w czasach tabloidów.
Pozdrawiam AP.

wydaje mi sie, ze przemawia przez ciebie sentyment... te ostatnie przecieki
na mur wyrezyserowane, oni wiedza, ze Fuji uderzyl dosc mocno
a NEX-y wreszcie zaczynaja byc dostepne w sklepach. musza sie bronic jakos...

ja jestem nowy i niewiele wiem o Olympus, ale mam wrazenie, ze zbyt lekko
wypuszczaja modele bez wiekszych zmian. raptem po pol roku model jest juz "stary",
to troche oslabia renome marki IMO...

grizz
24.01.12, 07:38
wypuszczaja modele bez wiekszych zmian. raptem po pol roku model jest juz "stary",

Reo co? Sprzedaży widocznie nie osłabia.

heyahero
24.01.12, 08:55
(...)
ja jestem nowy i niewiele wiem o Olympus, ale mam wrazenie, ze zbyt lekko
Matryce 43/m43 zawsze były o krok za APS-C/DX. Nie przeszkadzało to, żeby puszki schodziły z półek jak świeże bułeczki. Ale żeby kupować nową "co chwilę"? Przy takiej strategii chyba trudno inwestuje się w nowe szkiełka, hmm? :)

apz
24.01.12, 09:13
A może przyczyna kilku niewiele różniących się modeli jest zupełnie inna?
Podobno ( wiem z przeczytania) puszki produkuje się skokowo - partiami. Planuje się x egzemplarzy i puszcza partię , potem kolejną , przy większej sprzedaży potrzebne są nowe partie albo nowe klony poprzedniego modelu uwzględniające pracę laboratoriów wdrożeniowych.
Podejrzewam, że partie są krótkie, po problemach sprzedaży puszek 4/3.
Pozdrawiam AP.

Jan_S
24.01.12, 09:43
Za to zmasowana kampania reklamowa PEN-ów dała tyle, że kilka razy byłem zaczepiany z XZ-tem w ręku - z pytaniem - czy to jest ten Olympus PEN,

mam odmienne wrażenia, gdy we wrześniu tego roku pokazywałem PENa znajomym i dokładnie opisałem (zademonstrowałem) wymienność obiektywów to zatrybili o co chodzi dopiero gdy jeden się zreflektował "aaaa, czyli to takie coś jak Sony NEX"

dzarro
24.01.12, 10:35
mam odmienne wrażenia, gdy we wrześniu tego roku pokazywałem PENa znajomym i dokładnie opisałem (zademonstrowałem) wymienność obiektywów to zatrybili o co chodzi dopiero gdy jeden się zreflektował "aaaa, czyli to takie coś jak Sony NEX"

Co nie zmienia faktu, że - może poza drogim NEX-7 - soniacze to aparaty-potworki dla nikogo, a więc i dla "wszystkich". Stąd pewnie bierze się sukces komercyjny tego standardu. Aktorów "Klanu" lub "M jak Mymłon" też wszyscy rozpoznają, choć większość z nich o aktorstwie nie ma pojęcia.

Janko Muzykant
24.01.12, 14:08
Panowie... no sorry, nie mogę więcej, ale jestem w szoku :)
http://as.elte-s.com/temp/niespodzianka.jpg
(nie szukajcie exifa... jeszcze :)

TomekH
24.01.12, 14:12
no dobra - ale co to? czyżby ... ?
pozdr

ebelbeb
24.01.12, 14:21
Polska. Zdjęcie zrobione na oko standardem, może nieco przymkniętym, sądząc po ostrości w całym kadrze.

TomekH
24.01.12, 14:25
Polska a nawet chyba Kraków, 15 mb rozdzielczość:grin:

Janeczek
24.01.12, 14:46
Janko,

Znowu heliosa odpaliles?:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

ebelbeb
24.01.12, 14:54
Hłe hłe hłe :D

darkelf
24.01.12, 15:26
Nokia ma teraz 15MP?

TomekH
24.01.12, 15:30
Nokia ma teraz 15MP?

:)
Wszystko przed nami ...

Jan_S
24.01.12, 17:58
Proszę poniższy post potraktować bez emocji, albo go nie czytać bo nie zamierzam wszczynać wojny systemowej.

(...) soniacze to aparaty-potworki dla nikogo, a więc i dla "wszystkich". (... i tak dalej i tak dalej...)

-----
Moje życiowe doświadczenie mówi, że jeśli jeden z konkurentów, wyraża się o drugim bez szacunku, wręcz drwiąco i lekceważąco, to zazwyczaj pragnie tym zamaskować swoje kompleksy i rzeczywistą niską własną wartość.

Ja wybrałem kiedyś PENa, przez wiarę, że otwarty standard mocowania m4/3 da mi duży wybór dobrej i przystępnej cenowo optyki tudzież korpusów. Niestety, jak na razie marzenia te pozostają płonne.
- Ceny optyki (po za nielicznymi wyjątkami) są zarąbiście wysokie.
- Oferta obiektywów, choć w sumie najszersza wśród bezlusterkowców, i tak jest uboga (raptem dwa szkła ze światłem lepszym lub równym 1,4).
- Jakość obiektywów - to rodzaj mitu zbudowany na rzeczywiście wysokich MTFach - przy całkowitym pominięciu sporych, wręcz niekiedy potężnych dystorsji i aberacji (bo przecież się w programie skoryguje)

W puszkach też nie lepiej:
1. Ceny, zwłaszcza u Olympusa to czasami kosmos,
2. Ceny akcesoriów też nie niskie
3. Jakość matryc - trzy lata w tyle za konkurencją
4. Nowoczesność rozwiązań - żenada. Trzy generacje potrzebował Olympus by wbudować lampę błyskową do swego flagowego PENa. O HDRze z puszki, czy panoramkach można pomarzyć.

Oczywiście, PENem da się robić zdjęcia, jest to nawet całkiem przyjemne ale NEXem też się da. Ta rodzina też ma swoje wady (choćby dużo mniejszy wybór szkieł) ale ja o Sony'm wypowiadać się będę tylko z szacunkiem. Za innowacyjność, za szukanie nowych rozwiązań ale też za skuteczny marketing też, bo dzięki temu Sony się sprzedaje i wydaje się być tańsze, bardziej dostępne niż "szlachetnie urodzone".

Powiem szczerze, mam wrażenie że rodzina m4/3 przespała swoje 5 minut. To mógł być hit. Przypomnijcie sobie, jeszcze dwa lata temu (ba rok nawet) mówiło się że do m4/3 dołączy Fuji, że dołączy Sigma. Mówiło się nawet, choć to bardziej myślenie życzeniowe było, że w m4/3 wejdzie Pentax. I co? i nic, Fuji i Pentax wybrały własną drogę. Sigma, po dwóch latach zapowiedzi wreszcie pokazała obiektywy dla m4/3 ale powiedzmy sobie szczerze - to tylko efekt uboczny produkcji obiektywów do NEXa.

m4/3 jest niszą dla fanatyków i chyba taką pozostanie. Niestety. Niestety, bo (choćby we własnym interesie) chciałbym żeby było inaczej. I żaden OM-D już tego nie zmieni, zwłaszcza jeśli jego cena będzie taka jaka to w tym wątku w zapowiedziach się przewija :(

fret
24.01.12, 18:06
...
Ja wybrałem kiedyś PENa, przez wiarę, że otwarty standard mocowania m4/3 da mi duży wybór dobrej i przystępnej cenowo optyki tudzież korpusów. Niestety, jak na razie marzenia te pozostają płonne.
...

Prowokacja? Nie znałeś historii dużego 4/3?

Jan_S
24.01.12, 18:12
Prowokacja? Nie znałeś historii dużego 4/3?
nie, nie prowokacja, historii dużego 4/3 nie znałem gdy zaczynałem wchodzić na poważnie w fotografię cyfrową, a idea m4/3 mi się naprawdę i szczerze podobała. Zresztą, dwa czy trzy lata temu były inne realia cenowe i ofertowe.

adambieg
24.01.12, 18:13
Po tekście Jan_S nie pozostaje mi nic tylko sobie żyły ciąć... Ale zbłądziłem kupując pena :wink:

Otrzorzyłem torbę i sprawdziłem. Tym starodawnym sprzętem da sie jeszcze robić zdjęcia, ufff...

Myślałem że o czymś nie wiem i że minął już okres przydatności do użycia :):mrgreen:

grizz
24.01.12, 18:16
Ja wybrałem kiedyś PENa, przez wiarę, że otwarty standard mocowania m4/3

Systemy Ci się pomyliły. Otwarte jest 4/3, nie mikrusy.

A co do reszty to jakieś odjechane wizje snujesz. Tak jakby w innych systemach było lepiej.

ad.1 a ceny u konkurencji, to są niższe. taaa
ad.2 .jw.
ad 3. ziaf.
ad.4. No tak to dopiero masz ciekawe wyzjnaczniki nowoczesności - HDR i Panoramki z puszki i wbudowana lampka...Szaleństwo.

Bezlusterkowce dopiero raczkują i w żadnym systemie nie ma się wszystkiego. Jest za to spora różnorodność i każdy może wybrać sobie, co najlepiej mu pasuje.

---------- Post dodany o 17:16 ---------- Poprzedni post był o 17:14 ----------

Zresztą c'mon..., jakie wchodzenie w system? Napkupiłeś 5 szkieł i 2 body i 3 lampy? Co za problem zmienić? Uważasz, zę Nex lepiej CI pasuje. Kup Nexa.

nightelf
24.01.12, 18:32
Ano, jeszcze żaden bezlusterkowiec nie ma silnego systemu.
Pojawiło się dopiero po kilka puszek i kilka obiektywów. Każdy system ma wady, jak też i zalety. Trzeba tylko wybrać ten, który nam najbardziej pasuje :)

Jan_S
24.01.12, 18:44
@ Adambieg, @Grizz

nie napisałem nigdzie że PENy są do bani, ani że się nie nadają do robienia zdjęć. Jeśli jest inaczej to wskażcie proszę stosowny fragment. Więc nie wiem skąd wynika ta "agresja" z Waszej strony.

Starałem się tylko opisać jak ja odbieram rodzinę m4/3. To są moje poglądy i moje oceny. Starałem się opisać te cechy systemu które uważam za wady (a i tak sporą część pominąłem)

Co zaś się tyczy wchodzenia w system: nie, nie kupiłem 5 szkieł i dwóch korpusów. Mam tylko jeden korpus, 3 szkła i lampę (plus kabel synchronizacyjny :) ). Niedawno byłem napalony na kupno kolejnego obiektywy (Pan Adambieg pamięta pewnie sprawę bo nabroiłem nieco przy okazji) ale na razie skończyło się tym że tylko odłożyłem na ten zakup kasę. Co będzie dalej? zobaczymy. Z systemu wychodzić bym nie chciał, ale jeśli nie będzie widać realnego postępu to kiedyś taka decyzja pewnie kiedyś zostanie podjęta.

a na marginesie, to ciekawe jakie cechy powodują że aparat można nazwać go nowoczesnym.

pozdrawiam

Jan.

andi
24.01.12, 18:55
mam wrażenie że rodzina m4/3 przespała swoje 5 minut. To mógł być hit.

W 100% sie zgadzam.
Teraz moim zdaniem powinni uderzyc w szkla typu te nowe 12 i 45, to jest nisza, ale dobra nisza :)
Tak jak od zawsze mowilem, ze jedyna szansa dla Pentaxa bylo reklamowanie na chama ich szkiel Limited
i tego, ze aparaty sa male. Gdyby to zrobili, to by byli pierwszym malym systemem, jak jeszcze nie bylo m43.
Teraz Pentax jest dead. NEX jest bezkonkurencyjny jesli chodzi o jakosc zdjec i otwartosc systemu.
Ale nigdy nie bedzie tak maly jak te nowe stalki. To jest sila m43. Zamiast tryliona nudnych zoomow,
pokazcie ze jestescie serio systemem i malym do tego. Odrozni was to od Fuji i NEX-a.

heyahero
24.01.12, 19:01
Proszę poniższy post potraktować bez emocji, albo go nie czytać bo nie zamierzam wszczynać wojny systemowej.

Przeczytałem. Również nie odbieraj tego jako osobistej wycieczki - ciekaw jestem, co napiszesz za jakiś czas na forum KKM po nabyciu, powiedzmy, NEX-5N z kompletem "wymarzonych", jasnych, tanich szkieł systemowych.

Pozdrawiam

grizz
24.01.12, 19:03
@Jan_S nie wiem gdzie widzisz agresję...

Tak samo nie widzę, ze m4/3 coś przespało...

Sprzedaje się bardzo dobrze, sukcesywnie pojawiają się nowe szkła i to coraz ciekawsze i bardziej cieszące wymagających... ma najpełniejszą ofertę ssytemową, w kilku aspektach odstawia konkurencję na długi dystans (AF!)... Gdzie tu przespanie?

Koriolan
24.01.12, 19:08
Andi, jasne stalki skierowane są do niewielkiego grona użytkowNików. Jakieś 80% nie wychodzi poza kity - są na to stosowne badania.
Zoom ze stałym lub prawie stałym światłem, dobry optycznie , taki m14-54 byłby bardzo pożądanym elementem systemu.

adambieg
24.01.12, 19:08
Niedawno byłem napalony na kupno kolejnego obiektywy (Pan Adambieg pamięta pewnie sprawę bo nabroiłem nieco przy okazji) ale na razie skończyło się tym że tylko odłożyłem na ten zakup kasę. Co będzie dalej? zobaczymy. Z systemu wychodzić bym nie chciał, ale jeśli nie będzie widać realnego postępu to kiedyś taka decyzja pewnie kiedyś zostanie podjęta.

a na marginesie, to ciekawe jakie cechy powodują że aparat można nazwać go nowoczesnym.

pozdrawiam

Jan.

adambieg, po prostu:grin: Ale o brojeniu, to nic nie wiem. Pisałeś w wątku o m.zd 9-18, z tego co pamiętam.
Ja w listopadzie zakupiłem ten obiektyw używany ponad 600 zł taniej niż jego średnia cena i jestem z niego bardzo zadowolony. A co do systemu...
Szczyt techniki to może nie jest ale jego walory użytkowe, to, że do torby od lustrzanki i dwóch kitów wchodzą dwa korpusy mikro i 4 obiektywy a całość jest znacznie lżejsza od wspomnianego zestawu lustrzankowego jest dla mnie ogromną zaletą. Jakość zdjęć jest moim zdaniem wystarczająca dla fotoamatora i nie tylko. Czego mi więcej trzeba? Odbitki A3 trzymane w ręku są ostre, o jakości na potrzeby przeglądania zdjęć na telewizorze czy komputerze nie wspomnę.

Oczywiście również czekam na lepszą jakość na iso 1600 ale poza tym nie mam zastrzeżeń. A wnikanie co tam w rogu kadru zniekształcił obiektyw zostawiam innym:grin: Nie mam na to czasu ani ochoty.

Jan_S, system pewnie tani nie jest. Ja staram się łapać okazję na lekko używane z gwarancją, a ceny w Olyjedi do którego niebawem też będziesz miał dostęp są całkiem przyjazne.

Ceny Nexów też nie są niskie. Nex 5N > 2tyś., że o cenie Nex 7 nie wspomnę :wink: a ciekawych obiektywów brak...

grizz
24.01.12, 19:13
Zoom ze stałym lub prawie stałym światłem, dobry optycznie , taki m14-54 byłby bardzo pożądanym elementem systemu.

Toć panas sie zapowiedział... tylko cena :P

romeq
24.01.12, 19:47
Witam
Chyba pierwszy konkret do OM-D czy jak on się tam będzie nazywał.
Adapter 43 na m43 uszczelniony. Czyżby jednak?
Pozdrawiam. romeq

Roberto73
24.01.12, 19:50
Z jednym się zgodzę z Janem_s , ceny obiektywów mikro sa poprostu odjechane. Nie rozumiem czemu np. taki 9-18 kosztuje w okolicach 2 tysięcy , to malutkie w dużym procencie plastikowe szkło.

Karol
24.01.12, 19:58
Z jednym się zgodzę z Janem_s , ceny obiektywów mikro sa poprostu odjechane. Nie rozumiem czemu np. taki 9-18 kosztuje w okolicach 2 tysięcy , to malutkie w dużym procencie plastikowe szkło.
Ja też bym wolał dać pół z tego, albo i ćwierć, ale przecież większa wersja specjalnie tańsza nie była, innosystemowa konkurencja też. Niestety na wagę tego nie sprzedają i przełożenia malutkie > tańsze pewnie nie będzie. Każdy system trzeba kupować i analizować pod szkła, które się chce mieć. I m4/3 wcale źle nie wypada - ot. np. 45/1.8 ma cenę całkiem miłą. Tylko nie piszcie proszę, że canonowski 50/1.8 jest przez pół tańszy...

adambieg
24.01.12, 20:00
Witam
Pozdrawiam. romeq

Czyżby jednak, co? Nowa przejściówka z poprawioną obsługą obiektywów 4/3 ? Fajnie by było.

Ale ta przejściówka na zdjęciu to będący od dawna na rynku MMF-2. Dali zdjęcie jakie mieli.

romek1967
24.01.12, 20:01
4. Nowoczesność rozwiązań - żenada. Trzy generacje potrzebował Olympus by wbudować lampę błyskową do swego flagowego PENa.

Fascynujące :D Najpierw się zarzuca że coś jest żenująco nienowoczesne a potem samemu się zastanawia co też to jest ta nowoczesność. Duży szacunek.

a na marginesie E-PL2 czyli druga generacja też ma wbudowaną lampę.

grizz
24.01.12, 20:04

Brak konkurencji.

Roberto73
24.01.12, 20:06
I m4/3 wcale źle nie wypada - ot. np. 45/1.8 ma cenę całkiem miłą. Tylko nie piszcie proszę, że canonowski 50/1.8 jest przez pół tańszy...

No chyba nie sądzisz aby mogło kosztować jeszcze więcej , spójrz na cenę nowego nikona 50 1.8 .

nightelf
24.01.12, 20:08
Czyżby jednak, co? Nowa przejściówka z poprawioną obsługą obiektywów 4/3 ? Fajnie by było.

Ale ta przejściówka na zdjęciu to będący od dawna na rynku MMF-2. Dali zdjęcie jakie mieli.

Raczej wątpię. To pewnie stara dobra przejściówka z dodanymi uszczelnieniami i to wszystko.

Karol
24.01.12, 20:13
No chyba nie sądzisz aby mogło kosztować jeszcze więcej , spójrz na cenę nowego nikona 50 1.8 .
Pewnie, że by mogło, wiem ile kosztuje ZD 50/2. Nikkora 50/1.8 za bardzo nie znam, ale canonowski odpowiednik owszem. Skwituję stwierdzeniem - pieniądze to nie wszystko...., czasem warto zobaczyć co się za nie dostaje.

Jan_S
24.01.12, 20:13
Przeczytałem. Również nie odbieraj tego jako osobistej wycieczki - ciekaw jestem, co napiszesz za jakiś czas na forum KKM po nabyciu, powiedzmy, NEX-5N z kompletem "wymarzonych", jasnych, tanich szkieł systemowych.

Pozdrawiam
Między wierszami czytam insynuację jakobym był forumowym trolem. Trochę to odbieram jako osobistą wycieczkę ale spieszę z wyjaśnieniem. NA RAZIE nie przymierzam się do zmiany systemu, choć fakt, apetyt na dalsze zakupy osprzętu m4/3 trochę osłabł. Póki co, PEN działa wiec nie ma sensu go wyrzucać tylko dlatego, że w pewnych sytuacjach jest wyraźnie słabszy od apartów konkurencji. Z tego powodu nie zamierzam też się uaktywniać na innych forach bo po prostu mnie nie dotyczą.

@Jan_S nie wiem gdzie widzisz agresję...

Wybacz, ale poniższe sformułowania:

Systemy Ci się pomyliły. (...) jakieś odjechane wizje snujesz (...) Szaleństwo (...) jakie wchodzenie w system? Napkupiłeś 5 szkieł i 2 body i 3 lampy? (...)

odbieram jako krytykę ad personam a nie dyskusję z poglądami. Mam prawo się mylić, jeśli jestem w błędzie to bardzo proszę o wskazanie rzeczowe tychże. W szczególności byłbym zainteresowany argumentami podpierającymi tezy że:

1. Ceny, zwłaszcza u Olympusa są bardzo przystępne,
2. Ceny akcesoriów takoż
3. Jakość matryc - wyprzedza rozwiązanie konkurencji a przynajmniej nie jest gorsza
4. Puszki m4/3 są nośnikiem nowoczesności w sensie wbudowanych innowacyjnych funkcji których nie ma u konkurencji

Tak samo nie widzę, ze m4/3 coś przespało...

Sprzedaje się bardzo dobrze, sukcesywnie pojawiają się nowe szkła i to coraz ciekawsze i bardziej cieszące wymagających... ma najpełniejszą ofertę ssytemową, w kilku aspektach odstawia konkurencję na długi dystans (AF!)... Gdzie tu przespanie?

Ale na bezlusterkowcach świat się nie kończy. Szybki AF? ok, ale za jaką cenę? Kiedyś na szkoleniu organizowanym przez Olympusa zapytałem o ceny to odpowiedź była jedna - jest drogo, bo mechanizmy AF obsługujące szybkie ostrzenie po kontraście są kosztowne. To zaś się przenosi na dostępność szkieł. Co z tego że oferta duża, skoro skompletowanie jakiegoś ambitniejszego zestawu dla m4/3 może okazać się droższe niż ekwiwalenty na FF?

Szczyt techniki to może nie jest ale jego walory użytkowe, to, że do torby od lustrzanki i dwóch kitów wchodzą dwa korpusy mikro i 4 obiektywy a całość jest znacznie lżejsza od wspomnianego zestawu lustrzankowego jest dla mnie ogromną zaletą. (..)

Oczywiście również czekam na lepszą jakość na iso 1600 ale poza tym nie mam zastrzeżeń.

Tu się z Panem zgodzę, poręczność zestawu jest tym co i u mnie zaważyło kiedyś na decyzji o sprzedaży lustrzanki Canona i przesiadkę na mikrusy. I takoż brakuje mi lepszego iso 1600, lepszej dynamiki...

Ale nie jestem Olympusomaniakiem. Widzę zalety i widzę też wady i widzę że świat idzie do przodu a w m4/3 postęp jakby mniejszy. Przecież nie będzie tak, że zawsze Sony będzie miał złe obiektywy. Pojawił się świetny Fuji. Pojawił się Canon taki, że choć bez wymiennego obiektywu, to gdybym dziś stał przed wyborem aparatu to na serio bym go rozważał.

Jeśli Olympus z Panasonikiem nie zaczną tego świata gonić, to ja niestety, ale gdy PEN odmówi posłuszeństwa, to przesiądę się do innego pociągu.

apz
24.01.12, 20:15

...
No to może o konkretach?
Masz podobno pena i 3 szkła, jak napisałeś - może zauważyłeś coś co nazywają przedostrzeniem ( nie pomyliłem? ), to jest przykład tej nowoczesności oszczędzającej czas w trakcie ostrzenia, przyglądałeś się małym obiektywom i ich sposobowi ostrzenia - te nowe szybkie dochodzą do punktu i staja, te starsze idą poza punkt i podostrzają cofając się. Tajemnica tkwi w oprogramowaniu , wadze obiektywu i nowych silniczkach krokowych. To są te niektóre przykłady nowoczesności w mikro43. A składane 9-18, masz coś podobnego w jakimś innym systemie?
Pozdrawiam AP.

Mirek54
24.01.12, 20:16

Dlatego sa stosunkowo tanie,bo to w sumie plasik i jakosc marna.Dla zastosowan amatorskich jakosc jednak w zupelnosci jest wystarczajaca.Cena tez stosunkowo nie jest wysoka.
Wszystko w miare.

Thomasso
24.01.12, 20:17

Yyyy.. ladne.. Ostrzone, czy tak z puszki wylazi? :)

T.

Jan_S
24.01.12, 20:18
Fascynujące :D Najpierw się zarzuca że coś jest żenująco nienowoczesne a potem samemu się zastanawia co też to jest ta nowoczesność. Duży szacunek.

Co do nowoczesności - to była moja ocena, że PENy nie są w niej liderami. Grizz zakwestionował ten pogląd, więc zapytałem co w takim razie może być wyznacznikiem nowoczesności.

To chyba normalne, że jeśli jakiś pogląd jest negowany to próbujemy dociec gdzie jest błąd. Ja nie roszczę sobie prawa do nieomylności

a na marginesie E-PL2 czyli druga generacja też ma wbudowaną lampę.
Tak, i klient miał wybór - E-P2 z czasem 1/4000 i pokrętełka itd. albo wbudowana lampka ale czas 1/2000

trzeba było dopiero kolejnej generacji żeby te dwie cechy w jednym korpusie pogodzić

pozdrawiam

Vindex
24.01.12, 20:21

Rozumiem ze mowiac o plastiku masz na mysli obudowe? Ja nie widze w tym nic zlego biorac pod uwage fakt ze jednym z plusow m43 jest mniejsza waga. Co do ceny - R&D swoje kosztuje a biorac pod uwage ile sprzedaje sie obiektywow to cena raczej nie powinna dziwic. Wszystkie stalki Fuji do nowego systemu maja kosztowac 600$ - jakos nie widzialem strajkow i flag na budynkach. Nie zebym nie wolal nizszych cen (zwlaszcza zoomy Panasia mocno zabola) ale poki nie ma konkurencji to raczej nie spodziewalbym sie spadkow ceny

ajt
24.01.12, 20:21

Czyli jednak matryca Panasa?
4592x3448 wygląda znajomo :)

darkelf
24.01.12, 20:24
Zawsze mnie rozwalały opinie, że obiektywy Olympusa są drogie. No ale z ludźmi porównującymi 50/1.8 canikona z ZD50 trudno dyskutować merytorycznie.

romek1967
24.01.12, 20:26
Co do nowoczesności - to była moja ocena, że PENy nie są w niej liderami.
Się zdecyduj, czy są żenująco nienowoczesne czy nie są liderami w nowoczesności. To jest dla Ciebie to samo?

Zarzucasz innym brak konkretów, a sam stosujesz ogólniki, w zasadzie jedynym, w dodatku półkonkretem była sprawa lampy.

Janeczek
24.01.12, 20:30
Fakt, od czasow G1 postep w mikro jest taki sobie, choc przyznac trzeba, ze AF jest juz diabelny takiego GH2 czy EP3, jest pare fajnych gadzetow w puszkach w innych systemach sa tez inne, czy Olek albo Panas odstaje? od czego odstaje? nie ma przeciez innej konkurencji w mikrusach.

Odwrocilbym pytanie, co duze lustra robia, by nie dac sie zlapac takim mikrusom?

Tylko nie przytaczajcie prosze matrycy Sonego pliss....

pozdrawiam serdecznie
Janek

grizz
24.01.12, 20:31
odbieram jako krytykę ad personam a nie dyskusję z poglądami. u.

O widzisz i to jest Twój problem. Jak zresztą większości dyskutujacych na forach. Wszystko odbierają ad personam.

Dokonałeś wyboru i teraz sobie racjonalizujesz przeskakując z kwiatka na kwiatek w argumentach. Takie przegadywanie znudziło mi się już dawno.

Ale nie jestem Olympusomaniakiem. Widzę zalety i widzę też wady i widzę że świat idzie do przodu a w m4/3 postęp jakby mniejszy. Przecież nie będzie tak, że zawsze Sony będzie miał złe obiektywy. Pojawił się świetny Fuji. Pojawił się Canon taki, że choć bez wymiennego obiektywu, to gdybym dziś stał przed wyborem aparatu to na serio bym go rozważał.

Jeśli Olympus z Panasonikiem nie zaczną tego świata gonić, to ja niestety, ale gdy PEN odmówi posłuszeństwa, to przesiądę się do innego pociągu..

To tylko sprzęt, jak na hobby to nawet tani. Zmiana jest bezbolesna. Widzisz teraz na rynku coś lepszego - zmień jak CIę to boli - po co jojczyć, że firma X nie trafiła w Twój gust i wymagania.

adambieg
24.01.12, 20:40
Czy pen jest drogi? Hmm... 1600-1700 zł za body z dwoma kitami to dużo?

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/929032

grizz
24.01.12, 20:43
Witam
Pozdrawiam. romeq

Czyżby jednak - co?

Uszczelnienie adaptera to dość logiczne posunięcie.

Miejmy nadieję, ze jeszcze bardziej poprawili działanie AF z dużymi szkłami 4/3. Cały czas mam wrażenie, że to tylko kwestia algorytmów...

mynameisnobody
24.01.12, 20:45
No jeśli te "dachy" są z matrycy którą będą montować w tym OM cośtam to jednak wezmę ricoha.

Vindex
24.01.12, 20:46

W puszkach też nie lepiej:
1. Ceny, zwłaszcza u Olympusa to czasami kosmos,
2. Ceny akcesoriów też nie niskie
3. Jakość matryc - trzy lata w tyle za konkurencją
4. Nowoczesność rozwiązań - żenada. Trzy generacje potrzebował Olympus by wbudować lampę błyskową do swego flagowego PENa. O HDRze z puszki, czy panoramkach można pomarzyć.

m4/3 jest niszą dla fanatyków i chyba taką pozostanie. Niestety. Niestety, bo (choćby we własnym interesie) chciałbym żeby było inaczej. I żaden OM-D już tego nie zmieni, zwłaszcza jeśli jego cena będzie taka jaka to w tym wątku w zapowiedziach się przewija :(

Pozwolilem sobie zostawic to do czego sie odnosze

1. Widziales ceny Nikona 1?
2. Widziales ceny akcesoriow do Nikona1? V1 nie ma nawet dolaczonej lampy a badziewie ktore jest dostepne kosztuje 150&euro; i ma moc wbudowanej lampy u konkurencji
3. Jakaz to matryca 4 lata temu miala mozliwosci tej z GH2? I to przy takiej wielkosci?
4. Lampa blyskowa, HDR i panorama w puszcze to Twoim zdaniem kryteria nowoczesnosci?

Co do fanatykow - nie widze ich tu wiecej niz w jakimkolwiek innym systemie. Powiedzialbym nawet ze mniej bo spora czesc ludzi tutaj miala stycznosc z innymi systemami czego np. o Canikonowcach nie da sie juz tak latwo powiedziec

Vindex
24.01.12, 20:50
No jeśli te "dachy" są z matrycy którą będą montować w tym OM cośtam to jednak wezmę ricoha.

Strasznie kiepski musi byc ten Ricoh skoro tak dlugo sie zbierasz zeby go kupic ...

heyahero
24.01.12, 20:52
Między wierszami czytam insynuację jakobym był forumowym trolem. (...)
Nie wiem czy jesteś trolem, czy też nie, ale proponuję byś poświęcił nieco więcej czasu na przeczytanie tego, co ci tu inni odpisują. Polemika polemiką, ale "cut'n'paste po łebkach" jest w twoim wydaniu jest nieco osobliwy:

Systemy Ci się pomyliły. (...) jakieś odjechane wizje snujesz (...) Szaleństwo (...) jakie wchodzenie w system? Napkupiłeś 5 szkieł i 2 body i 3 lampy? (...)
Zamiast:

Systemy Ci się pomyliły. Otwarte jest 4/3, nie mikrusy.

A co do reszty to jakieś odjechane wizje snujesz. Tak jakby w innych systemach było lepiej.

ad.1 a ceny u konkurencji, to są niższe. taaa
ad.2 .jw.
ad 3. ziaf.
ad.4. No tak to dopiero masz ciekawe wyzjnaczniki nowoczesności - HDR i Panoramki z puszki i wbudowana lampka...Szaleństwo.

Bezlusterkowce dopiero raczkują i w żadnym systemie nie ma się wszystkiego. Jest za to spora różnorodność i każdy może wybrać sobie, co najlepiej mu pasuje.

---------- Post dodany o 17:16 ---------- Poprzedni post był o 17:14 ----------

Zresztą c'mon..., jakie wchodzenie w system? Napkupiłeś 5 szkieł i 2 body i 3 lampy? Co za problem zmienić? Uważasz, zę Nex lepiej CI pasuje. Kup Nexa.
Tak, pomyliły ci się systemy - 4/3 miał charakter otwarty, m4/3 już nie - byle kto sobie ot tak szkiełek nie poprodukuje.

Co do dalszych uwag grizza - system nie żona, zmieniać można ile się chce i jak się chce. Ceny jakie są każdy widzi. Idziesz do sklepu, kupujesz i nikt ci naładowanego pistoletu nie trzyma przy skroni. Każdy inny system ma wady mniejsze lub większe, ale czekając z gotówką w ręce na ideał żadnego zdjęcia nie popełnisz.

Pozdrawiam

romeq
24.01.12, 20:57
Czyżby jednak - co?

Uszczelnienie adaptera to dość logiczne posunięcie.

Miejmy nadieję, ze jeszcze bardziej poprawili działanie AF z dużymi szkłami 4/3. Cały czas mam wrażenie, że to tylko kwestia algorytmów...
Witam
I o tym właśnie pomyślałem, o lepszej współpracy dużych obiektywów 43 z OM-D, a nie tylko o uszczelnieniu adapteru jako sztuka dla sztuki. Przecież co drugie życzenie piszących w tym wątku, to możliwość podpięcia i używania dużych obiektywów z szybkością zbliżoną co najmniej do 4/3 na nowym body.
Pozdrawiam. romeq

Thomasso
24.01.12, 21:02

Poniewaz?

T.

Karol
24.01.12, 21:06
Spokojnie to pewnie jakiś egzemplarz przedprodukcyjny...

Tak, pomyliły ci się systemy - 4/3 miał charakter otwarty, m4/3 już nie - byle kto sobie ot tak szkiełek nie poprodukuje.

Ta "otwartość" 4/3 chyba ciut na czym innym polegała - przede wszystkim każdy mógł się przyłączyć i produkować korpusy, udostępnienie pełnej specyfikacji bagnetu to inna sprawa, ale szkiełka i bez tego produkować można. Systemy Canona, Nikona, Pentaxa "otwarte' nie są, a niezależni producenci szkła jednak tłuką...

Roberto73
24.01.12, 21:11
Zawsze mnie rozwalały opinie, że obiektywy Olympusa są drogie. No ale z ludźmi porównującymi 50/1.8 canikona z ZD50 trudno dyskutować merytorycznie.

No pewnie mi powiesz merytorycznie, że ten plastikowy 45 1.8 jest tak doskonałym szkłem, że użytkownicy systemu mikro muszą wybulić za niego ponad tysiąc . Ja porównuje podobne (nikt mi nie powie że gorsze) szkło nikona 50 1.8 AF-S , jego jakość spokojnie można porównać do ZD 1.8 . Faktycznie na kilogramy się nie kupuję , owszem ale jednak trochę więcej materiału idzie na produkcję obiektywu APS-C ( w komplecie dostajemy też osłonę przeciwsłoneczą). Tak więc ta różnica w cenie to po prostu dojenie z nas kasy.

adambieg
24.01.12, 21:11
Nie wiem czy jesteś trolem, czy też nie, ale proponuję byś poświęcił nieco więcej czasu na przeczytanie tego, co ci tu inni odpisują.

Trolem kolegi Jan_S nie nazywajmy bo założył całkiem ciekawy wątek a w wielu innych się udziela i z sensem pisze, ale co do reszty to się zgadzam.

A m4/3 jest jaki jest. Wejście do systemu (E-PL1 + kity) jest tanie a efekty zdjęciowe uważam za dobre. Lepszych szkiełek wybór dosyć duży aczkolwiek ceny mało przyjazne. Ale w każdym systemie tak to już jest. Proponuje robić zdjęcia i cierpliwie czekać co tam nam wpakują w nową puszkę. Jak to będzie znowu ta sama matryca to też się wkurzę:twisted:

grizz
24.01.12, 21:19
No pewnie mi powiesz merytorycznie, że ten plastikowy 45 1.8 jest tak doskonałym szkłem, że użytkownicy systemu mikro muszą wybulić za niego ponad tysiąc . Ja porównuje podobne (nikt mi nie powie że gorsze) szkło nikona 50 1.8 AF-S , jego jakość spokojnie można porównać do ZD 1.8 . Faktycznie na kilogramy się nie kupuję , owszem ale jednak trochę więcej materiału idzie na produkcję obiektywu APS-C ( w komplecie dostajemy też osłonę przeciwsłoneczą). Tak więc ta różnica w cenie to po prostu dojenie z nas kasy.

1. Użytkownik nic nie musii.
2. CO z tego, ze szkło podobne jak z innego systemu i zarówno z m/43, nexem, czy 1 będzie pokraczne?
3. Dojony? Patrz pkt 1.

epicure
24.01.12, 21:26
Odwrocilbym pytanie, co duze lustra robia, by nie dac sie zlapac takim mikrusom?

Nic, bo nie muszą. Jeszcze przez parę lat będą odcinać kupony od tego, że mają kompletne systemy, sprawdzone, w miarę tanie rozwiązania zarówno dla amatorów, jak i zaawansowanych użytkowników. Dopiero za jakiś czas zacznie się zabawa w ganianego, gdy mikrusy zaczną w pełni wykorzystywać swój potencjał.

Czy pen jest drogi? Hmm... 1600-1700 zł za body z dwoma kitami to dużo?

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/929032

Ja bym zadał inne pytanie: jakim cudem on jest jeszcze w sprzedaży?

adambieg
24.01.12, 21:31
Ja bym zadał inne pytanie: jakim cudem on jest jeszcze w sprzedaży?

Takim, że jest jeszcze w hurtowniach, sklepach, marketach itp. To chyba dobrze? Szkoda tylko, że w jego miejsce E-PL2 nie ma lepszej ceny.

grizz
24.01.12, 21:35
Takim, że jest jeszcze w hurtowniach, sklepach, marketach itp. To chyba dobrze? .

A jest? Czy tylko na www wisi ;)

romek1967
24.01.12, 21:38
A jest? Czy tylko na www wisi ;)

Grizz TUTAJ (http://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=e-pl1) mają choć drożej

grizz
24.01.12, 21:41
Olympus PEN E-PL1 + 14-150 mm - ma cenę przekapitalną ;)

epicure
24.01.12, 21:41
Dobrze to jest wtedy, jak się aparat sprzeda szybko i najlepiej jak najdrożej. A jak pojawia się już druga z kolei generacja, podczas gdy stare jeszcze zalegają w magazynach i trzeba się ich pozbywać za półdarmo, to nie jest dobrze.

adambieg
24.01.12, 21:42
Część stron rzeczywiście podaje, że chwilowo niedostępny, większość że dostępny. Osobiście widziałem tydzień temu w markecie w moim mieście.
Może tak: jak ktoś chce to jeszcze kupi :grin:

Roberto73
24.01.12, 21:42
1. Użytkownik nic nie musii.
2. CO z tego, ze szkło podobne jak z innego systemu i zarówno z m/43, nexem, czy 1 będzie pokraczne?
3. Dojony? Patrz pkt 1.

Bardzo to upraszczasz widzę. Wielu nowych (zielonych) użytkowników , którzy zakupili sobie np. takiego E-PL1 (jeszcze dostaną nowego) , nie analizując cen optyki wcześniej, po jakimś czasie porówna jednak ceny i może sobie zadać pytanie o co tu chodzi. I nie piszę tu o szkłach typu 12 2.0 . piszę o plasticzakach 40-150 , 14-42 , 45 , czy 9-18 . No chyba że stajemy się tacy wyjątkowi posiadając Olympus PEN , że cena nie gra roli.

grizz
24.01.12, 21:44
Dobrze to jest wtedy, jak się aparat sprzeda szybko i najlepiej jak najdrożej. A jak pojawia się już druga z kolei generacja, podczas gdy stare jeszcze zalegają w magazynach i trzeba się ich pozbywać za półdarmo, to nie jest dobrze.

Zależy jak dla kogo ;) Ja sobie chwalę takie nabycie za półdarmo ;) Zresztą zobacz ile osób weszło w mikrusy właśnie przez cenę e-pl1... trudno jednoznaczne wnioski wydawać o sprzedaży masa zależności do rozważenia.

A tak w ogóle, to wracając do tematu - adapter coś nei wywołał poruszenia :P czy to na + czy -.

darkelf
24.01.12, 21:45
Ja porównuje podobne (nikt mi nie powie że gorsze) szkło nikona 50 1.8 AF-S , jego jakość spokojnie można porównać do ZD 1.8 .

mogę zobaczyć jakieś Twoje zdjęcia?

adambieg
24.01.12, 21:46
Bardzo to upraszczasz widzę. Wielu nowych (zielonych) użytkowników , którzy zakupili sobie np. takiego E-PL1 (jeszcze dostaną nowego) , nie analizując cen optyki wcześniej, po jakimś czasie porówna jednak ceny i może sobie zadać pytanie o co tu chodzi. I nie piszę tu o szkłach typu 12 2.0 . piszę o plasticzakach 40-150 , 14-42 , 45 , czy 9-18 . No chyba że stajemy się tacy wyjątkowi posiadając Olympus PEN , że cena nie gra roli.

A który z tych obiektywów jest taki zły, że nie zrobisz z niego odbitki A3? Dużo zrobiłeś większych odbitek ze swoich zdjęć?

Mam takie powiększenia ze zdjęć zrobionych 40-150 i 14-42. Trudno sie do nich przyczepić. Oczywiście 20/1,7 jest lepszy ale pokaż mi kity z innego systemu o lepszej jakości.

grizz
24.01.12, 21:48
Bardzo to upraszczasz widzę. Wielu nowych (zielonych) użytkowników , którzy zakupili sobie np. takiego E-PL1 (jeszcze dostaną nowego) , nie analizując cen optyki wcześniej, .

Wielu wzieło za żonę złe kobiety... studia złe wybrała... samochód... też wcześniej nie analizowała. Nie usprawiedliwiajmy własnego błędu w wyborze, zrzucając winę na czynniki zewnętrzne czy paskudne korporacje.

Zresztą ktoś, kto wszedł w system z podstawową puszką i to taniuśką (e-pl1) nie ma problemu z wyjściem z systemu...

Roberto73
24.01.12, 21:49
A który z tych obiektywów jest taki zły, że nie zrobisz z niego odbitki A3? Dużo zrobiłeś większych odbitek ze swoich zdjęć?

A co tu ma piernik do wiatraka???? Pisałem o cenie . ale chyba nie zrozumialeś.

Jan_S
24.01.12, 21:51
Do grizz, romek1967

Bardzo przepraszam za popełnienie myślozbrodni powątpiewając w to że Olympus był i jest najlepszy. Przestrzegano mnie, żeby nie ujawniać tu swoich poglądów. Nie wierzyłem więc mam za swoje. Faktem jest, że duży i mały 4/3 chyba mi się trochę pomieszały.

Bardzo przepraszam i już więcej nie będę.

Do apz

W burzy wywołanej moim postem, Pana odpowiedź - Post 449 - była chyba jedyną merytoryczną a nie emocjonalną. Niestety, opisanego przez Pana zjawiska w swoim zestawie nie obserwuję (ale to jak na m4/3 leciwy zestaw)

do adambieg

Też z ciekawością będzie się przyglądał zapowiadanej nowości OM-D i generalnie rodziny m4/3 ale zarazem cieszę się że dziś mam wybór - Sony, Samsung, Fuji czy choćby ten pokraczny Nikon 1. Gdy kupowałem Pena wybór miałem tylko między m4/3 a lustrzanką. Z perspektywy czasu, pomimo licznych zastrzeżeń, wierzę że wybrałem dobrze. Jednak dziś, Panasonic czy Olympus, jeśli będą chcieli na mnie coś zarobić to muszą się postarać, i to nie ideologią ale faktami. Ot choćby takimi o jakich pisał apz.

pozdrawiam

epicure
24.01.12, 21:52
Zresztą zobacz ile osób weszło w mikrusy właśnie przez cenę e-pl1...

No właśnie nie wiem ilu.

A tak w ogóle, to wracając do tematu - adapter coś nei wywołał poruszenia :P czy to na + czy -.

Ja bym nawet nie pomyślał, że taki adapter może być nieszczelny. Jestem zdziwiony, że trzeba go jeszcze uszczelniać i wypuszczać nowy, zapewne droższy, model.

Bodzip
24.01.12, 21:54
deja vu - wszystko już było...

Bo to nie jest nowy adapter, nawet nie jest uszczelniony. To fake - napisali tylko że nowy.
No mam dokładnie taki sam :mrgreen:

adambieg
24.01.12, 21:55
A co tu ma piernik do wiatraka???? Pisałem o cenie . ale chyba nie zrozumialeś.

Nie rozumiem, plasticzaki jak to nazwałeś z wyjątkiem 9-18 mają niskie ceny. Szerokie szkiełka jak 9-18 który jest bardzo przyzwoity we wszystkich systemach są dosyć drogie. A kupując E-PL1 z dwoma kitami masz podstawowy zakres ogniskowych w dobrej cenie i dobrej jakości.

Moominek
24.01.12, 21:55
Wielu wzieło za żonę złe kobiety... studia złe wybrała... samochód... też wcześniej nie analizowała. Nie usprawiedliwiajmy własnego błędu w wyborze, zrzucając winę na czynniki zewnętrzne czy paskudne korporacje.

Jak to powiedział mój kolega innemu jeszcze nie żonatemu - zanim się ożenisz, pozwiedzaj trochę świata i zapoznaj wiele kobiet. I tak w końcu wybierzesz tę najgorszą ale przynajmniej poznałeś inne ;)

grizz
24.01.12, 21:56
Do grizz, romek1967

Bardzo przepraszam za popełnienie myślozbrodni powątpiewając w to że Olympus był i jest najlepszy.

Teraz to już trolujesz na całego i zdecydowanie nie czytasz co się do Ciebie pisze.

No właśnie nie wiem ilu.

Jak orientacyjnie patrzę, na nowe (i stare) twarze na forum, to aparacik cieszy się popularnością.

romek1967
24.01.12, 21:56
Do grizz, romek1967

Bardzo przepraszam za popełnienie myślozbrodni powątpiewając w to że Olympus był i jest najlepszy. Przestrzegano mnie, żeby nie ujawniać tu swoich poglądów. Nie wierzyłem więc mam za swoje. Faktem jest, że duży i mały 4/3 chyba mi się trochę pomieszały.

Bardzo przepraszam i już więcej nie będę.

Wypaczasz sens naszych wypowiedzi. Celowo?

Jednak dziś, Panasonic czy Olympus, jeśli będą chcieli na mnie coś zarobić to muszą się postarać, i to nie ideologią ale faktami. Ot choćby takimi o jakich pisał apz.

Te chciałbym przeczytać fakty w Twoich wypowiedziach.

Mirek54
24.01.12, 21:57
. piszę o plasticzakach 40-150 , 14-42 , 45 , czy 9-18 . No chyba że stajemy się tacy wyjątkowi posiadając Olympus PEN , że cena nie gra roli.

Z tych plasticzkow widzialem kadry 2x3 metry.Naprawde byly rownie dobre jak z innych szkiel i puszek.
Roznica jest widoczna kiedy pan x wezmie w obroty jedna puszke z plasticzkiem a druga ze szklem.Wtedy widac wyzszosc szkla.
Zakladam,ze jak przedstawie Ci w necie kadr z plasticzka i ze szkla to nie odroznisz.

adambieg
24.01.12, 21:58
deja vu - wszystko już było...

Bo to nie jest nowy adapter, nawet nie jest uszczelniony. To fake - napisali tylko że nowy.
No mam dokładnie taki sam :mrgreen:

Do starego adaptera dostaniesz puszkę smaru silikonowego do uszczelnienia połączenia i będzie uszczelniony adapter. Proste? :wink:

darkelf
24.01.12, 21:59
cenzura!!!!!! ACTA!!!!!

Roberto73
24.01.12, 22:07
Nie rozumiem, plasticzaki jak to nazwałeś z wyjątkiem 9-18 mają niskie ceny. Szerokie szkiełka jak 9-18 który jest bardzo przyzwoity we wszystkich systemach są dosyć drogie. A kupując E-PL1 z dwoma kitami masz podstawowy zakres ogniskowych w dobrej cenie i dobrej jakości.

Nie mówię , że olympus jest tu wyjątkiem jeśli chodzi o dziwne ceny dla tego typu szkiełek w bezlusterkowcach , bo wystarczy popatrzeć na ceny w systemie NEX. Chodziło mi tylko o to , że za obiektywy w systemach APS-C ( jak by nie było znacznie większe) żądano od nas jednak mniej pieniędzy, nigdy żadna 50 1.8 (a sprzedaję sprzęt foto od wielu lat ) nie kosztowała tylu co ten ZD 45 ( to szklo dobre ale tylko dobre). Producenci zaoferowali nam coś innego (bezlusterkowce) , ale jednocześnie postanowili na tym trochę więcej zarobić, i tego faktu nikt nie obali.

grizz
24.01.12, 22:16
Nie mówię , że olympus jest tu wyjątkiem jeśli chodzi o dziwne ceny dla tego typu szkiełek w bezlusterkowcach , bo wystarczy popatrzeć na ceny w systemie NEX. Chodziło mi tylko o to , że za obiektywy w systemach APS-C ( jak by nie było znacznie większe) żądano od nas jednak mniej pieniędzy, nigdy żadna 50 1.8 (a sprzedaję sprzęt foto od wielu lat ) nie kosztowała tylu co ten ZD 45 ( to szklo dobre ale tylko dobre). Producenci zaoferowali nam coś innego (bezlusterkowce) , ale jednocześnie postanowili na tym trochę więcej zarobić, i tego faktu nikt nie obali.

Ale nikt nie chce obalać.

Po prostu nie rozumieją marudzenia na ceny dóbr nie do końca suplementarnych... miedzy mikrusami a dslrami apsc jest troszkę róznic poza cenami.
I jeszcze krzyczenie, że firma robi kogoś w konia... jakby ceny nei znał przed zakupem i nie mógł porównać z alternatywami.

---------- Post dodany o 21:16 ---------- Poprzedni post był o 21:13 ----------

Ba! Co więcej OM-D (czy tam nowe Fuji) też będzie miał cenę wysoką... za którą kupisz dslr'a, że hoho... tylko co z tego... jak ktoś nie chce dslr'a...

adambieg
24.01.12, 22:17
Przyznaje rację, jeżeli o 45/1,8 chodzi. Mógłby być ze 3 stówki tańszy. Ale jest na rynku dosyć krótko i cena pewnie jeszcze trochę spadnie. Ale 9-18 na tle swoich odpowiedników w innych systemach drogi nie jest a to całkiem dobre szkiełko.

grizz
24.01.12, 22:34
Ekhm... Panowie... (Tyczy się skasowanych postów) Wyluzujcie, bo nieprzyjemne się robi.

Roberto73
24.01.12, 22:57
No przyznam trochę marudzę , ale jest to jednak przykre. Patrzcie na system samsung NX , na ceny tak dobrego szkła jak 30 2.0 albo 30 2.8 czy kita. Mogą być jednak znacznie mniejsze. A dlaczego tak jest ?? Ano Samsung po prostu zawsze był postrzegany jako firma z mniejszymi tradycjami foto , nie tak prestiżowa , a więc chce się przebić lepszymi cenami. Czyli jednak można zaoferować cos takiego w dobrej cenie. A jak ktoś nie wie to jakość wykonania takiego szkła jak samsung 55-200 i zuiko 40-150 to przepaść na korzyść samsunga.
Tylko mi nie piszcie abym sobie kupił samsunga.

romek1967
24.01.12, 23:00
No przyznam trochę marudzę , ale jest to jednak przykre. Patrzcie na system samsung NX , na ceny tak dobrego szkła jak 30 2.0 albo 30 2.8 czy kita. Mogą być jednak znacznie mniejsze. A dlaczego tak jest ?? Ano Samsung po prostu zawsze był postrzegany jako firma z mniejszymi tradycjami foto , nie tak prestiżowa , a więc chce się przebić lepszymi cenami. Czyli jednak można zaoferować cos takiego w dobrej cenie. A jak ktoś nie wie to jakość wykonania takiego szkła jak samsung 55-200 i zuiko 40-150 to przepaść na korzyść samsunga.

I na pewno nie ma tu zależności mniejsza matryca - mniejsze soczewki - mniejsze obiektywy. Nie. Na pewno nie!

Tylko mi nie piszcie abym sobie kupił samsunga.

Jak tu tego nie pisać? Powiedz sam.

Roberto73
24.01.12, 23:02
Ale nikt nie chce obalać.

Po prostu nie rozumieją marudzenia na ceny dóbr nie do końca suplementarnych... miedzy mikrusami a dslrami apsc jest troszkę róznic poza cenami..

Tak , a jakie to są różnice , które miały by wpływ na wyższą cenę wyprodukowania takiego mikro 45 1 .8 ??? Oświeć mnie.