PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

fotomic
5.02.12, 23:23
Wsparcie AF dla 43 plisss :)

mynameisnobody
5.02.12, 23:25
sensor z e-300 plisss jak już nic innego nie macie:mrgreen: -z dzisiejszym softem...

Tobik
5.02.12, 23:28
sensor z e-300 plisss jak już nic innego nie macie:mrgreen: -z dzisiejszym softem...

Czemu nie z E-400? Gorszy chyba nie był?

epicure
5.02.12, 23:30
:idea: Może dałoby się skonstruować "moduł" z jakiegoś antypoślizgowego materiału (przypinany) zasłaniający ten telewizor -by móc za niego trzymać? -może coś opatentuję?

Łatka ze skaju + butapren = aparat marzeń.

mynameisnobody
5.02.12, 23:36
nie wiem -mój e-400 miał problemy z matrycą (lewa strona -matrycy się grzała) więc się zamknąłem w sobie...

Tobik
5.02.12, 23:39
Dosyć smutne ale zrozumiałe .....

fotomic
5.02.12, 23:41
Rzadko który e400 nie miał problemu z lewą stroną...co nie zmienia faktu, że dobra była :)

Thomasso
5.02.12, 23:43

No ale to jest wszak :)

T.

Tobik
5.02.12, 23:44
I chyba jeszcze jest póki jakiekolwiek E-400 są w użyciu.

dobas
6.02.12, 00:19
ręcyma i nogyma przyklaskuję:)

mynameisnobody
6.02.12, 00:24
UWAGA! Dementuję moją własną wątpliwość co do "wichajstra" do zahaczenia kciukiem -jest na wszystkich zdjęciach, tyle że był pod takim kątem pokazany że prawie go nie widać. -A zatem jest częścią aparatu i nie trzeba go dokupywać.
Wsparcie dla 4/3 będzie -czemu miało by być inaczej?
Tak samo jak w we wszystkich innych EP.

Jaką najtańszą i najmniejszą lampą można sterować Lampy Olympusa, Metza bezprzewodowo (w trybie RC)?

Tobik
6.02.12, 00:28
Wsparcie dla 4/3 będzie -czemu miało by być inaczej?
Tak samo jak w we wszystkich innych EP.

W obecnej formie to żaden rarytas.

mynameisnobody
6.02.12, 00:33
myśle że aż takiej rewolucji nikt się poważnie nie spodziewa?

dzarro
6.02.12, 00:41
Taka mnie refleksja naszła, że ten cały 2012 rok naprawdę podle się zapowiada. Wszyscy producenci wypuszczają skrajnie ch… we aparaty. Fuji daje ciała na całej linii(brak FF, pięciokrotnie za wysoka cena), Pentax robi kupę(w dodatku nie ma FF), Olympus kompromituje się najgorszym aparatem w historii, zamiast wydać FF z bagnetem OM na 20-letnie manuale i anomale . Jedyna nadzieja w nowym D-800. To jedyna godna uwagi pro-puszka(fakt, że cztery razy za droga), która da nieograniczone możliwości w robieniu portretów w pełnym słońcu z fleszem i nieprawdopodobnie małą GO . Jedno co(bardzo) mnie niepokoi to fakt, że D-800, podobnie jak te pokraki od Olympusa i Pentaxa, może nie mieć wbudowanej lampy błyskowej, co zaprzepaści możliwość zdalnego wyzwolenia ekstremalnie płytkiej GO w pełnej dziurze południowego słońca… Całe szczęście, że jest jeszcze Sony NEX-7, który co prawda nie ma flesza ale nadrabia to nieprawdopodobnymi możliwościami fotograficznymi – zwłaszcza inteligentnymi filtrami artystycznymi imitującymi flesz, południowe słońce i ekstremalnie płytką GO…

mynameisnobody
6.02.12, 00:49
no więc słuchaj swego serca i bądź szczęśliwy z D800 +Nex7 :) albo zainteresuj się czymś średnioformatowym -z najnieprawdopodobniejszą GO.

Tu mówimy o pokrace (bez GO jakiejkolwiek)-gdybamy i narzekamy sobie przed premierą> P O K R A K I

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Graphics/Frißmichauf.jpg)

Lailonn
6.02.12, 02:19
Ja tam myślę, że On ironizował ;p

Sergiuszone
6.02.12, 03:01
OMD dla mnie to aparat jak aparat. I chyba żadnych rewelacji/rewolucji po nim bym się nie spodziewał. Przyglądam się bacznie rynkowi tych nowości i wysiłkom producentów nad stworzeniem super aparatu i wydaje mi się, że najbliżej jest Sony i to nie z NEX a z SLT.Problemem lustrzanki stało się filmowanie, przez co gdy filmujemy lustrzanka przestaje być lustrzanką, lustro jest podniesione a obraz obserwujemy na tylnym wyświetlaczu. Straszny dyskomfort. Dalmierze z kolei mają problem z celownikiem i widocznym w nim kątem widzenia wymiennych obiektywów. Elektroniczny celownik rozwiązujete problemy ale jak wiemy pewnej grupie użytkowników nie odpowiada jego jakość. Ja zresztą też nie przepadam za tym rozwiązaniem. Ale zastanawiam się czemu nikt nie wróci do korzeni i nie zrobi lustrzanki z wymiennym pryzmatami? Kupujesz body z kominkiem a wrazie co masz LV. Jak chcesz lustrzankę to masz zwykły tradycyjny pryzmat. A jak chcesz mieć superszybki aparat z kwadrylionem klatek na sekundę i filmowaniem w coś tam HD masz w miejsce pryzmatu elektroniczny celownik z funkcją unieruchomienia lustra. Do takiego korpusu to jak by się uparł to i dalmierz by przyspawał.

C+
6.02.12, 09:08
:idea: Może dałoby się skonstruować "moduł" z jakiegoś antypoślizgowego materiału (przypinany) zasłaniający ten telewizor -by móc za niego trzymać? -może coś opatentuję?

15 zł i nożyczki

http://www.youtube.com/watch?v=wTl5FxqAqqA

---------- Post dodany o 08:08 ---------- Poprzedni post był o 08:06 ----------

a jak dobrze poszukasz to nawet za 4,99 zł

http://tanio.pl/71651635,Mata-antyposlizgowa-NANO-STICK-z-jaszczurka-GECKO,tanio.html?smmnxhcl4ticaid=6ddf1

easy_rider
6.02.12, 09:29
może nie mieć wbudowanej lampy błyskowej, co zaprzepaści możliwość zdalnego wyzwolenia ekstremalnie płytkiej GO w pełnej dziurze południowego słońca…

Ha - jak tylko zza chmur wyjdzie południowe słońce, to spróbuję lampą błyskową zdalnie wyzwolić ekstremalnie płytką głębię ostrości... :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:
Człowiek całe życie się uczy :lol:

Thomasso
6.02.12, 10:37
Ech.. dalej najazdy NEX-owcow. To raz.
Dwa. Do Nikona jest sterownik do lamp blyskowych SU-800, wiec wbudowanej nie trzeba (choc byloby to mile).
Trzy. Demonizowanie plytkiej GO, z ktora sa tylko problemy przy portretach. Juz przy f/2 jedno oko jest w stanie wylezc z GO kiedy modelka lekko glowe przekrzywi :P

T.

hades
6.02.12, 11:01
Ech.. dalej najazdy NEX-owcow. To raz.

Być może, ale co komu szkodzą? A jeśli już odczytywać w tym podtekst rywalizacji, to lepiej się sprawdzić w efektach pracy, niż przekrzykiwaniu się "o wyższości Świat Wielkiej Nocy na Świętami Bożego Narodzenia".

Dwa. Do Nikona jest sterownik do lamp blyskowych SU-800, wiec wbudowanej nie trzeba (choc byloby to mile).

Tego właśnie brakuje w sterowaniu błyskiem w Olkach. Zewnętrzny wyzwalacz, do którego można podpiąć przewód i wyciągnąć tak, by raził pozostałe lampy z lepszej pozycji niż aparat.

Trzy. Demonizowanie plytkiej GO, z ktora sa tylko problemy przy portretach. Juz przy f/2 jedno oko jest w stanie wylezc z GO kiedy modelka lekko glowe przekrzywi :P

Głębia ostrości to jedno z narzędzi. Jak nie się niema pojęcia gdzie i kiedy można to lepiej nie używać.

Thomasso
6.02.12, 11:15
Być może, ale co komu szkodzą? A jeśli już odczytywać w tym podtekst rywalizacji, to lepiej się sprawdzić w efektach pracy, niż przekrzykiwaniu się "o wyższości Świat Wielkiej Nocy na Świętami Bożego Narodzenia".

Aaa.. bo mnie denerwuja :)

Tego właśnie brakuje w sterowaniu błyskiem w Olkach. Zewnętrzny wyzwalacz, do którego można podpiąć przewód i wyciągnąć tak, by raził pozostałe lampy z lepszej pozycji niż aparat.

Niestety, a to takie fajne rozwiazanie. Mysle, ze dla inzynierow Olka nie powinno byc problemem zaprojektowanie czegos takiego.

Głębia ostrości to jedno z narzędzi. Jak nie się niema pojęcia gdzie i kiedy można to lepiej nie używać.

Taa oczywiscie. Tylko najczesciej o ta GO to krzycza Ci, ktorzy i tak jej kreatywnie wykorzystac nie potrafia. To jest paradoks jakis :)

T.

arhtus
6.02.12, 11:16
ojojoj jeśli to szkiełko po środku to macro 60mm to pewnie mnie to zmusi do zapoznania się ze światem penów na co dzień :grin:
Do tej pory mnie odstraszał brak wizjera - wizjer albo lampa :?:.
Kadrowanie na tv czasem się przydaje, ale najczęściej wolę wizjer, lepsza stabilizacja ręczna i to wyginanie się w krzakach - bezcenne:mrgreen:

I taka refleksja na koniec rodzaju gdyby.....
Gdyby olek takie 12mm, 45mm, 60mm i 75mm wydał parę latek do tyłu, ale pod zwykłe 4/3 może by ten system żył do tej pory, a tak....

Z drugiej strony odejście od lustra jest nieuniknione w każdym systemie i trzeba się z tym pogodzić.
Szkoda tylko tych szkiełek 4/3, pewnie szybciej olek wyda odpowiedniki swoich perełek dużego 4/3 niż te zaczną dobrze grać z micro.

Thomasso
6.02.12, 11:28
Tak sobie czytam jeszcze te zapowiedzi z 43rumors.
"The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4)".
No to jest ciekawe :) Z drugiej strony jak to jest z celnoscia i dokladnoscia AF-u po kontrascie?
Z testow na optycznych wynika, ze te obiektywy sa dokladniejsze niz te, ktore po fazie ostrza i w zasadzie prawie zawsze trafiaja z ostroscia?

T.

Tobik
6.02.12, 11:37
Szkoda tylko tych szkiełek 4/3, pewnie szybciej olek wyda odpowiedniki swoich perełek dużego 4/3 niż te zaczną dobrze grać z micro.

Skoro bezlusterkowce forsowane są jako aparat do kieszeni to nie spodziewałbym się tego. Micro w obecnym wydaniu ma sens z jasnymi stałkami i do tego nie tele czy supertele. Skonstruowanie jasnego zuma (jako antywzór mZD 12-50) znacząco mniejszego i o podobnej jakości obrazu jak te w 4/3 jest trudne o ile nie niewykonalne. Być może kiedyś kogoś oświeci, że większe aparaty bez lustra też mają sens.

TomekH
6.02.12, 11:38
No nie do końca. Pomiar ostrości na zasadzie detekcji kontrastu nie ma tendencji do ustawiania ostrości przed lub za obiektem, na który bywa podatna detekcja fazy. Dlatego też testy optycznych, wykonywane w studio, a więc w dobrych warunkach świetlnych wykazują to co napisałeś.
Ale jeśli chodzi o sprawność i celność autofokusu w gorszych warunkach, sytuacja się odwraca, bo detekcja kontrastu jeśli nie widzi zmiany np. krawędzi, wzoru, faktury obiektu, to aparat jest praktycznie ślepy.
PS.
Wygląd aparatu z udostępnionych zdjęć mi się podoba, zwłaszcza wersja czarna ze srebrnym wykończeniem.
Myślę że ciekawie wypada też porównanie rozmiarów:
E-PM5 122mm x 89mm x 43mm
GH2 124mm x 90mm x 76mm
G1 124mm x 84mm x 45mm
E-P3 122mm x 69mm x 34mm
pozdrawiam

GrzegorzMaj
6.02.12, 11:39
Tak sobie czytam jeszcze te zapowiedzi z 43rumors.
"The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4)".
No to jest ciekawe :) Z drugiej strony jak to jest z celnoscia i dokladnoscia AF-u po kontrascie?
Z testow na optycznych wynika, ze te obiektywy sa dokladniejsze niz te, ktore po fazie ostrza i w zasadzie prawie zawsze trafiaja z ostroscia?

T.

Ta nowa stabilizacja może być przyczyną szybkiego AFu, jeśli matryca porusza się w kierunkach do, i od obiektywu, to jednocześnie z ruchem soczewek w obiektywie można poruszać matrycą sprawdzając kontrast. Soczewki wtedy dojeżdżają do punktu ostrości i się zatrzymują. Kontrastowy AF jest celniejszy.

TomekH
6.02.12, 11:40
Ciekawa teoria.

Fatman
6.02.12, 11:55
The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4)

I ciekawe jak to sprawdzili, zwłaszcza że premiera D4 była niedawno, nie można go jeszcze kupić, trudno nawet o zdjęcia z tej puchy, większość D4 do macania to egzemplarze przedprodukcyjne, OM-D nie miał jeszcze premiery........ ;-) Poczekajmy aż jedno i drugie wpadnie w łapy zwykłego fotografa.

hades
6.02.12, 12:21
Być może kiedyś kogoś oświeci, że większe aparaty bez lustra też mają sens.

To może być następna puszka 4/3. Takie płynne przejście z mikro4/3 do 4/3. W dodatku jakie tanie w projektowaniu. Większość elementów już jest. Trzeba to tylko upakować w body po E-3/5 ;).

glos_ludu
6.02.12, 13:03
;-) Poczekajmy aż jedno i drugie wpadnie w łapy zwykłego fotografa.
Dokładnie. Obecnie to można powiedzieć, że aparat jest ładny lub nie, a i to jest jeszcze nieoficjalnie. Rozpoczynanie dyskusji o sprawności autofokusa to już nadużycie. Mi się podoba, jeśli cena będzie znośna, to warto się nad nim zastanowić.

TomekH
6.02.12, 13:19
Apropos lampy:

The camera is packed with an external GN10 flash called FL-LM2, which is also “weather sealed” and can be used as remote trigger (just like E-P3)

pozdrawiam

easy_rider
6.02.12, 13:31
Ale jeśli chodzi o sprawność i celność autofokusu w gorszych warunkach, sytuacja się odwraca, bo detekcja kontrastu jeśli nie widzi zmiany np. krawędzi, wzoru, faktury obiektu, to aparat jest praktycznie ślepy.
A niby detekcja fazy to działa np. na gładkiej ścianie?

Moje "szybkie testy" pokazują że autofokus w PEN-P3 jest tak samo szybki jak ten w Canonie 7D - i to bez względu na ilość światła.
Czasem jeden zadziała nieco szybciej, czasem drugi... z tym że częściej Canon gubi się zupełnie niż Olympus.

Oczywiście wiele zależy od użytych szkieł. Porównywałem kit 14-42 IIR i 17-55/2,8 IS (20/1,7 jest duuuużo wolniejszy), oraz teleobiektywy Lumix 100-300 i EF70-300L - wyniki zawsze podobne.

darkelf
6.02.12, 13:34
Ja co prawda się na robieniu zdjęć nie znam, ale zauważyłem, że E-1 oraz D-200 przy AF mają taką lampkę która oświetla nam obiekt i dlatego AF ładnie działa, a E-30 takiej funkcjonalności nie posiada i mu trudniej. Tak więc z mojego punktu widzenia posiadanie takiej lampki jest istotniejsze w body niż ilość megapikseli, ale jak mówię ja się nie znam. Za to wbudowana lampa błyskowa z mojego punktu widzenia to niepotrzebny element body - na sankach i tak mam zawsze wyzwalacz, a flasz mieści się zawsze w torbie.

epicure
6.02.12, 13:39
Dokładnie. Jak nie ma lampki, to choćby AF był najdoskonalszy na świecie, i tak będzie miał problemy w ciemnicy. A z lampką nawet bidny kompakt jako tako sobie da radę.

TomekH
6.02.12, 13:39
Moje "szybkie testy" pokazują że autofokus w PEN-P3 jest tak samo szybki jak ten w Canonie 7D - i to bez względu na ilość światła.
Czasem jeden zadziała nieco szybciej, czasem drugi... z tym że częściej Canon gubi się zupełnie niż Olympus.

Możesz mieć rację, ja nie mam E-P3 i bazuję na doświadczeniu z E-PL1, który radzi sobie dosyć przeciętnie (ale biorąc pod uwagę brak wspomagania diodą i tak dobrze) w gorszych warunkach. Co ciekawe miałem kiedyś aparat czysto kompaktowy Lumix FZ18 i przysiągłbym że radził sobie lepiej (miał diodę). Oczywiście E-PL1 (i chyba każdy sprzęt) działa tym lepiej im jaśniejszy jest obiektyw.
pozdrawiam

easy_rider
6.02.12, 13:42
W czasie moich porównań nie używałem lampki doświetlającej - żeby wyrównać warunki...

apz
6.02.12, 13:46
Możesz mieć rację, ja nie mam E-P3 i bazuję na doświadczeniu z E-PL1, który radzi sobie dosyć przeciętnie (ale biorąc pod uwagę brak wspomagania diodą i tak dobrze) w gorszych warunkach. Co ciekawe miałem kiedyś aparat czysto kompaktowy Lumix FZ18 i przysiągłbym że radził sobie lepiej (miał diodę). Oczywiście E-PL1 (i chyba każdy sprzęt) działa tym lepiej im jaśniejszy jest obiektyw.
pozdrawiam

Miałem EP-1 , mam G-1 , Używałem okazyjnie EP+3 i EPL+3 Peny trzecie mają tak samo szybki autofokus po kontraście jak Panasoniki, znacznie szybszy od tego znanego mi z EP-1 i jak sądzę z EPL-1.
Pozdrawiam AP.

epicure
6.02.12, 13:51
Na przykładzie tego, czego używałem: 5DII (na środkowym punkcie AF) jest minimalnie (wręcz na granicy percepcji) wolniejszy w dobrym świetle, niż GF2 i X10. W gorszym świetle, bez lampki, GF2 i X10 bardzo często nie mogą złapać ostrości (mimo jaśniejszych szkieł), za to Canon zazwyczaj trafiał, ale mogło to zająć 2-3 sekundy. Z włączoną lampką (w Canonie użyłem wspomagania z zewnętrznej lampy) 5DII był trochę szybszy.

easy_rider
6.02.12, 13:55
Potwierdza to tylko szybką pracę autofokusa najnowszych aparatów bezlusterkowych.
Jeśli w OD-D jeszcze go przyspieszyli... będzie rakieta :mrgreen:

Januszek
6.02.12, 13:58
Olympus OM-D E-M5 Plotki dotyczące Olympusa w ostatnich dniach zostały zdominowane przez wycieki zdjęć (http://photorumors.com/2012/02/04/olympus-om-d-e-m5-camera-looks-like-a-dslr-with-the-optional-battery-grip/) modelu E-M5, czyli pierwszego przedstawiciela serii Olympus OM-D. W serwisie Photo Rumors pojawiła się także jego domniemana specyfikacja :

matryca 16 Mpix,
5-osiowa stabilizacja obrazu,
zakres czułości ISO 200–25.600,
tryb zdjęć seryjnych do 4 kl/s,
czasy migawki 60–1/4000 s,
wizjer elektroniczny o rozdzielczości 1.44 mln punktów,
3-calowy, dotykowy ekran OLED o rozdzielczości 610 tys. punktów,
brak wbudowanej lampy błyskowej,
maksymalny czas nagrywania wideo: 29 minut,
wymiary: 122×89×43 mm,
waga: 369 g (sam korpus).

Mówi się, że aparat ma zostać zaprezentowany wraz z obiektywami 75 mm f/1.8 i 60 mm f/2.8 Macro oraz kilkoma akcesoriami, które podobno są widoczne na tym zdjęciu (http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/om-dlenses.jpg). A wszystko to powinno odbyć się już w najbliższą środę.

easy_rider
6.02.12, 14:04
Jak już sobie tak gdybamy, również o nowych szkłach - jestem ciekaw co w systemie u4/3 zaprezentuje Tamron.
Porównując obiektywy Tamrona z konstrukcjami Canona, Nikona czy nawet Sigmy - to modele o tych samych parametrach (jasność, ogniskowa) są wyraźnie mniejsze.
Jeśli ta tendencja się utrzyma, to jest szansa na obiektywy o niezłych parametrach, umiarkowanej cenie i niewielkich gabarytach - cecha w bezlusterkowym systemie mile widziana :grin:

Jd
6.02.12, 14:14
Jak dotąd Tamron nie zgrzeszył żadnym szkłem do m43 chociaz zrobił ukłon w strone Sony E (Tamron 18-200mm F/3.5-6.3 Di III VC ) mimo że system Sony E jest "młodszy" od m43.

easy_rider
6.02.12, 14:25
Dajmy im czas - minął ledwie tydzień od ogłoszenia wejścia Tamrona do obozu u4/3
Ale trochę mogli by się pośpieszyć :mrgreen:

gietrzy
6.02.12, 14:32
Powoli ten wątek przypomina "Co nowego u Canona" na CB więc b. rzadko tu zaglądam, mam pytanko: ponieważ na 43R jest magiczna fotka (z moim następnym szkiełkiem) a wcześniej czytałem, że te szkiełka (75 i 60m) mają być doopiero wczesnym latem... więc jak to jest będzie można za 30-60 dni cieszyć się super portretówką "w programie" czy trzeba czekać do sierpnia?
Czy gdzieś coś pisali o cenie, sorry nie mam czasu teraz by to wszystko czytać a specyfikacja szkiełka przyprawia o stan przedzawałowy :)
Jakby co ja obstawiam tyle co ta nowa puszka czyli $1200. No i lampa :mrgreen: miodzio :)

GrzegorzMaj
6.02.12, 15:13
Ciekawa teoria.

Pomyślałem o tym kiedy jaad75 w opinii o stabilizacji wspomniał, że może być używana dla obiektywów manualnych.
Zasada działania jest prosta: obiektyw relatywnie wolno zaczyna ustawiać ostrość matryca z racji że jest stabilizowana może poruszać się bardzo szybko do przodu i do tyłu sprawdzając kontrast, w pewnym momencie kontrast jest największy, obiektyw dostaje sygnał stop po czasie t, matryca wraca do położenia początkowego.

W takim systemie, obiektyw nie musi przechodzić przez punkt ostrości, żeby później do niego wrócić - wykonuje więc tylko jeden ruch, następstwami tego mogą być prostsze obiektywy - bez specjalnych szybko poruszających się grup soczewek, prostsze - czyli tańsze, albo jaśniejsze(większe soczewki, o większej masie). Stare obiektywy powinny również dostać kopa, bo nie muszą przechodzić przez punkt ostrości i potem do niego wracać.
To czy istotnie zaimplementowano takie rozwiązanie będzie widać w zachowaniu wolnego obiektywu (20/1.7), oraz różnicy dla OM-D i GX-1 (obydwa mają tę samą matrycę z możliwością odczytu 60Hz), 75/1.8 wygląda na masywny to też może być dowodem.

Jest jeszcze jeden plus. na starcie ostrzenia najpierw matryca może się ruszyć, zdjąć dwa pomiary dla pozycji skrajnych, żeby poznać kierunek ostrzenia - obiektyw będzie wiedział w którą stronę powinien się kręcić tak jak w PDAF.

TomekH
6.02.12, 15:15
Ciekawie kombinujesz :grin: tylko czy inżynierowie Olympusa też tak kombinowali - pożyjemy zobaczymy.

epicure
6.02.12, 15:27
Skąd przekonanie, że łatwiej i szybciej jest poruszyć całą matrycą, niż jedną malutką soczewką w obiektywie?

GrzegorzMaj
6.02.12, 15:59
Skąd przekonanie, że łatwiej i szybciej jest poruszyć całą matrycą, niż jedną malutką soczewką w obiektywie?
Nie zawsze ta soczewka jest malutka, i, jak mi się wydaje, nie tylko jedną soczewką ustawia się ostrość, zostaje jeszcze obudowa soczewki i bezwładność silnika. Obiektywy jasne, czy tele nie mają tak małych soczewek, jak 14/2.4. A matryca, jeśli jest stabilizowana i tak musi się szybko poruszać.

Jan_S
6.02.12, 16:17
@ GrzegorzMaj (https://forum.olympusclub.pl/members/13422-GrzegorzMaj)

Pomysł ciekawy, ale chyba nierealny. Skok matrycy (kompensacja poruszenia) to chyba ułamki milimetra, skok soczewek w obiektywie to czasem nawet kilka centymetrów. Nie wydaje mi się rówież żeby tak małe ruchy matrycy mogły określić kierunek ostrzenia - różnice w kontraście na rozogniskowanym obiektywie będą chyba zbyt małe żeby elektronika to przetwożyła.

Z tego pomysłu to może tylko jakaś forma doostrzania będzie realna do wdrożenia

darkelf
6.02.12, 16:23
czy ktoś nie mówił że ostrzenie w ten sposób juz bylo zaimplementowane chyba w Ricoh?

easy_rider
6.02.12, 16:32
Nie wydaje mi się rówież żeby tak małe ruchy matrycy mogły określić kierunek ostrzenia - różnice w kontraście na rozogniskowanym obiektywie będą chyba zbyt małe
Patrząc na pracę obiektywu 20/1,7 ruch "wsteczny" przy starcie ogniskowania jest ledwie zauważalny - można by to bez problemu wykonać matrycą.
Co innego pod koniec ogniskowania. Przeostrzenie i powrót jest bardzo wyraźny - i tu matryca raczej nie da rady, ale na pewno mogła by proces wspomóc.

PiterM
6.02.12, 16:50
Ten aparat to bedzie bomba! Wlasnie jestem w Bukowinie, -20 na zewnatrz... Ilez ja bym dal za uszczelniony korpus i ten zoom 12-50! Przy takich warunkach jak tu mam swiatlo typu 6 czy nawet 8 jest wrecz preferowane! a do knajpy wieczolem PL25/1.4 i tak rzadzi!

easy_rider
6.02.12, 16:53
Bomba czy niewypał - poczekamy zobaczymy, już niedługo.
Specyfikacja obiecująca, ale wszystko zależy od jakości zdjęć jakie będzie wypuszczał z matrycy...

Koriolan
6.02.12, 17:19
Ten aparat to bedzie bomba! Wlasnie jestem w Bukowinie, -20 na zewnatrz... Ilez ja bym dal za uszczelniony korpus i ten zoom 12-50! Przy takich warunkach jak tu mam swiatlo typu 6 czy nawet 8 jest wrecz preferowane! a do knajpy wieczolem PL25/1.4 i tak rzadzi!
a przy -20 to wszystkoodporny kompakt nie wystarczy?

PiterM
6.02.12, 17:31
a przy -20 to wszystkoodporny kompakt nie wystarczy?
Absolutnie nie, obrazek z innej bajki.

fret
6.02.12, 17:54

Jeśli 8 jest preferowane, to faktycznie kompakt może sie przydać, a do knajpy 25, to chyba ciut za wąsko... Jakoś mało trafione te Twoje przykłady :)

darkelf
6.02.12, 18:09
Specyfikacja obiecująca, ale wszystko zależy od jakości zdjęć jakie będzie wypuszczał z matrycy...

A który konkretnie aparat Cię pod tym względem rozczarował i nie wyszły przez to zdjęcia?

Janko Muzykant
6.02.12, 18:23
Ten aparat to bedzie bomba! Wlasnie jestem w Bukowinie, -20 na zewnatrz... Ilez ja bym dal za uszczelniony korpus i ten zoom 12-50!
No patrz, a ja tydzień temu przy podobnym mrozie pstrykałem w Tatrach, nieuszczelnianym epl1 z nieuszczelnianym 14-150. I to nie pierwszy raz, właściwie od początku ery cyfrowej chadzam sobie ze sprzętem po mrozie, deszczu, pływam kajakiem i jakoś nic się nie dzieje :)

darkelf
6.02.12, 19:02
No patrz, a ja tydzień temu przy podobnym mrozie pstrykałem w Tatrach, nieuszczelnianym epl1 z nieuszczelnianym 14-150. I to nie pierwszy raz, właściwie od początku ery cyfrowej chadzam sobie ze sprzętem po mrozie, deszczu, pływam kajakiem i jakoś nic się nie dzieje :)

ja kiedyś robiłem sesję w Chrząstawie Wielkiej, tam jest taka góra piasku, cały plecak miałem w piasku, cały E-30 i jeszcze ZD50 się dostało, a żeby było śmieszniej to jeszcze lekko kropiło z nieba :)

epicure
6.02.12, 19:19
Szczelność korpusu może się przydać podczas ulewy. Na mrozy nie pomoże, chyba że w grę wchodzi tarzanie się w śniegu.

Thomasso
6.02.12, 19:21
ja kiedyś robiłem sesję w Chrząstawie Wielkiej, tam jest taka góra piasku, cały plecak miałem w piasku, cały E-30 i jeszcze ZD50 się dostało, a żeby było śmieszniej to jeszcze lekko kropiło z nieba :)

Trzeba zapamietac jakys kiedys chcial sprzedawac. Wpi-su-jeee-myyy "darkelf - E-30 w piachi i ZD50 tez - uwazac!" :P

A faktem jest, ze aparaty na mroz odporne. W tamtym roku z zapalencami robilismy maly fotoplener w KRK w zimie, i przy -20 stopniach i lazeniu ze 2 godziny po polu w takich warunkach wszystko banglalo ladnie :)

T.

darkelf
6.02.12, 20:43
Nie po to kupuję aparat by go sprzedawać, jest do zajeżdżenia.
A obiektyw kupiony parę lat temu na tym forum, ciekawe co jego poprzedni właściciel teraz robi ;)

mynameisnobody
6.02.12, 20:46
jak to co : kupuje, sprzedaje, kupuje, sprz...

yoggie
6.02.12, 23:50
Ta nowa stabilizacja może być przyczyną szybkiego AFu, jeśli matryca porusza się w kierunkach do, i od obiektywu, to jednocześnie z ruchem soczewek w obiektywie można poruszać matrycą sprawdzając kontrast. Soczewki wtedy dojeżdżają do punktu ostrości i się zatrzymują. Kontrastowy AF jest celniejszy.

Chyba jest coś na rzeczy. Zwróćcie uwagę, że aparat ma 4 FPS z szybkim autofocusem, lub 9 z normalnym. czyli zdjęcie co 0.25s lub 0.11s, a te 0.14s różnicy na powrót matrycy do stanu początkowego po ustawieniu focusa? Może taki sam mechanizm działałby ze szkłami z 4/3 przyspieszając focusa?
W sumie czemu nie, jak soczewka fokalna ma dużą inercję i potrzebuje dużo czasu za każdym razem jak się ją rusza, to może szybciej ruszyć matrycą?

Thomasso
7.02.12, 00:00
Chyba jest coś na rzeczy. Zwróćcie uwagę, że aparat ma 4 FPS z szybkim autofocusem, lub 9 z normalnym. czyli zdjęcie co 0.25s lub 0.11s, a te 0.14s różnicy na powrót matrycy do stanu początkowego po ustawieniu focusa? Może taki sam mechanizm działałby ze szkłami z 4/3 przyspieszając focusa?
W sumie czemu nie, jak soczewka fokalna ma dużą inercję i potrzebuje dużo czasu za każdym razem jak się ją rusza, to może szybciej ruszyć matrycą?

No niewykluczone, ale bardziej chyba jednak chodzi o moc obliczeniowa prcesora, ktory musi ten AF realizowac. Albo i jedno i drugie, co razem daje spowolnienie.

T.

epicure
7.02.12, 00:05
4 kl/s pewnie jest wtedy, gdy AF dostraja się między klatkami. A 9 kl/s przy AF zablokowanym przy kolejnych klatkach.

yoggie
7.02.12, 00:06
No niewykluczone, ale bardziej chyba jednak chodzi o moc obliczeniowa prcesora, ktory musi ten AF realizowac. Albo i jedno i drugie, co razem daje spowolnienie.

T.

Te czynności się wzajemnie wykluczają - albo ostrzysz, albo robisz zdjęcie. Więc autofocus nie "podbiera" mocy obliczeniowej potrzebnej na odczyt zdjęcia z matrycy.

wulf
7.02.12, 00:07
Obyś miał rację yoggie. Ale nie spodziewam się jakiejś kolosalnej poprawy we współpracy ze szkłami 4/3 zwłaszcza SWD. Dla tych obiektywów jest E-5, który jest całkiem niezły. A E-M5 nie wygląda mi na jego następcę.
Myślę, że trzeba jeszcze z rok przynajmniej poczekać na coś co może go zastąpić.
A jeśli nie, to w każdej chwili można nabyć sobie fufu z jego dobrodziejstwami i przekleństwami.

Matryca w E-M5 też nie będzie przecież jakaś ponadczasowa. Ma być tylko 1EV lepsza od tej w E-P3. W związku z tym na wyższych czułościach będzie wyraźnie gorsza od najnowszych matryc aps-c.
Na szczęście aparat to nie tylko matryca a fotografia to nie tylko aparat.

yoggie
7.02.12, 00:16
4 kl/s pewnie jest wtedy, gdy AF dostraja się między klatkami. A 9 kl/s przy AF zablokowanym przy kolejnych klatkach.
tzn w czasie gdy aparat robi zdjecie? To by chyba spowodowało że robione zdjęcie będzie miało rozjechaną ostrość :)

Ale, przy krótkich czasach migawki, to mogłoby być wytłumaczenie.

Thomasso
7.02.12, 00:19
Obyś miał rację yoggie. Ale nie spodziewam się jakiejś kolosalnej poprawy we współpracy ze szkłami 4/3 zwłaszcza SWD. Dla tych obiektywów jest E-5, który jest całkiem niezły. A E-M5 nie wygląda mi na jego następcę.
Myślę, że trzeba jeszcze z rok przynajmniej poczekać na coś co może go zastąpić.
A jeśli nie, to w każdej chwili można nabyć sobie fufu z jego dobrodziejstwami i przekleństwami.

Matryca w E-M5 też nie będzie przecież jakaś ponadczasowa. Ma być tylko 1EV lepsza od tej w E-P3. W związku z tym na wyższych czułościach będzie wyraźnie gorsza od najnowszych matryc aps-c.
Na szczęście aparat to nie tylko matryca a fotografia to nie tylko aparat.

Ja ten aparat odbieram troche jak nastepce E-30 :) I chyba byloby to najtrafniejsze.

T.

epicure
7.02.12, 00:22
tzn w czasie gdy aparat robi zdjecie? To by chyba spowodowało że robione zdjęcie będzie miało rozjechaną ostrość :)

Ale, przy krótkich czasach migawki, to mogłoby być wytłumaczenie.

Nie w czasie naświetlania zdjęcia, tylko w odstępach między zdjęciami. Dlatego jest mniej klatek na sekundę, bo te odstępy muszą być dłuższe. Ale to tylko moje przypuszczenia.

---------- Post dodany o 23:22 ---------- Poprzedni post był o 23:21 ----------

Ja ten aparat odbieram troche jak nastepce E-30 :) I chyba byloby to najtrafniejsze.

E-30 i E-620 w jednym. W zależności od tego, ile gripów sobie doczepisz :)

yoggie
7.02.12, 00:41
Nie w czasie naświetlania zdjęcia, tylko w odstępach między zdjęciami. Dlatego jest mniej klatek na sekundę, bo te odstępy muszą być dłuższe. Ale to tylko moje przypuszczenia.

Całkiem możliwe że słuszne przypuszczenia :) Ale czy wtedy nie byłoby tak, że reklamowaliby go jako 9FPS MF i 4FPS AF? Czytając to na 43rumors:

The camera has the fastest autofocus of all digital interchangeable market currently on market! (yeah even faster than a $5000 Nikon D4) It shoots 4fps or 9fps without that powerful AF in action.

odnoszę wrażenie że porównują ilośc FPS przy szybkim AF do normalnego, a nie AF vs MF. Ale to trochę grząski grunt..

darkelf
7.02.12, 02:59
Matryca w E-M5 też nie będzie przecież jakaś ponadczasowa. Ma być tylko 1EV lepsza od tej w E-P3. .

Nigdy nie rozumiałem takich oczekiwań. Skąd się ma brać ta lepszość? Czy analogicznie E-30 miał o kilka EV lepszą matrycę niż E-5x0? A E-5 lepszą niż E-30? Zawsze przed premierą słyszę, że matryca ma w jakiś magiczny sposób uzyskac lepszość, ale skąd ona ma sie brać? A potem jest smutek, bo jedyne na co zwracają ludzie uwagę w recenzjach to testy szumów i dr i okazuje się, że lepszość nie nastąpiła. I jest "rozczarowanie" bo "oszukali".

TomekH
7.02.12, 09:59
Na rumorsach napisali:

"The 16.1 Megapixel E-M5 sensor is 0% less noisier then the previous 12 megapixel sensor from the Olympus E-P3 (http://affiliation.fotovista.com/track/click.php?bid=MTY1OzE3MTM3&desturl=http%3A%2F%2Fwww.pixmania.pl%2Fpl%2Fpl%2Fr %2FOlympus+E-P3)."

czyżby "frojdowska" pomyłka?

---------- Post dodany o 08:59 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------

Poprawili się na 40% :)

dzarro
7.02.12, 10:04
Jakaś tam "lepszość" jest. Z opublikowanego wczoraj na optycznych testu wynika, że szumy NEX-ów i NX-ów w cale nie są niższe od matryc m4/3, choć te ostatnie odstają pod względem DR. I w tej tu chyba jest regres, skoro niektórzy twierdzą , że antyk G-1 jest nadal najlepszy pod tym względem. Oczywiście dla jakości fotografii nie ma to większego znaczenia. W końcu każda współczesna matryca 4/3 i tak bije na głowę to co można było osiągnąć z kliszy. Ważne, że nową serią OLY robi (prawdopodobnie) poważny ukłon w stronę ergonomii. Pod tym względem, w ramach m4/3, Panas był do tej pory samotnym liderem - reprezentując dobry poziom amatorskiej lustrzanki.

sando
7.02.12, 10:15
Aparat zapowiada się interesująco i fajny ma też ten wygląd retro. Szkoda, że cena ma być wysoka, ale pewnie pomimo wysokiej ceny będzie na niego i tak sporo chętnych (czytaj "nie ma szans aby cena mocno spadła") . Ciekawe czy Olek wypuści też coś tańszego z wbudowanym wizjerem i w okolicach 2000 zł (taki konkurent G3). Przydał by się do tego aparatu też jasny zoom standardowy.

Jeśli chodzi o pracę AF to obstawiam, że w trybie 9fps AF będzie ustawiony na pierwszej klatce i zablokowany w trakcie trwania całej serii zdjęć. Natomiast w trybie 4fps, AF będzie mógł być ustawiany przed każdą klatką w serii. Moim zdaniem to bardzo dobry wynik (o ile nie będzie pudłował).

geo
7.02.12, 11:05
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151251878530403&set=a.10150169870525403.425936.208209875402&type=1&theater

heyahero
7.02.12, 11:13
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151251878530403&set=a.10150169870525403.425936.208209875402&type=1&theater
Niezły "knyfel" na kciuk. BTW - czyżby kolejna lampa od olka (oprócz FL600R)?

Jan_S
7.02.12, 11:26
Ergonomia bryły, przycisków i pokręteł to jedna sprawa. Tu Olympusowi trzeba 5+ przyznać. (mam "starą" E-P1 i zawsze ją miło do ręki wziąć).

Ale chciałbym żeby w nowym korpusie została poprawiona "ergonomia" tego co na wyświetlaczu. Brakuje mi choćby tego co w bezlusterkowcach konkurencji - czyli skali (linijki) obrazującej na jaką wartość ustawiona jest odległość ostrzenia obiektywu.

Również, jeśli proporcje zdjęcia mam nastawione na 3/2 to na ekraniku 4/3 chciałbym żeby obraz był przesunięty nieco w górę a na czarnym pasku u dołu były parametry ekspozycji. Obecnie obcięte jest po równo a napisy są "na obrazku"

Z kolei w trybie przeglądania - chciałbym opcję - obrazek na całym ekranie + parametry ekspozycji + opcjonalnie przepalenia i niedoświetlenia. Obecnie taki zestaw informacji mogę mieć tylko przy podglądzie miniaturki.

Czy są jakieś plotki na temat tego trybów LV i przeglądania?

epicure
7.02.12, 11:26
Wygląda całkiem przyjemnie. Na rzucie z góry widać, że to chudzinka.

gietrzy
7.02.12, 12:01
Niezły "knyfel" na kciuk. BTW - czyżby kolejna lampa od olka (oprócz FL600R)?

Na 43R pisze, że do tej nowej puszki będą rozdawać lampkę nakładkę o GN10

źródło (http://www.biccamera.com/images/product/L/4545350040451l.jpg)
Ta będzie moja jeśli się będzie ładować przynajmniej tak szybko jak 420EX II

źródło (http://www.biccamera.com/images/product/L/4545350040444l.jpg)

sam korpus ujrzymy dziś w nocy o 3 nad ranem

Jan_S
7.02.12, 12:03
sam korpus ujrzymy dziś w nocy o 3 nad ranem

A jest jeszcze coś czego nie widzieliśmy?

(sorki za sarkazm, proszę nie bić)

Jd
7.02.12, 12:04
Ciekawe kto pierwszy jutro ogłosi co i jak.... ( o trzeciej nad ranem smacznie spię:) )

adambieg
7.02.12, 12:06

Chyba najważniejszego nie wiemy, jakie ten aparat robi zdjęcia:grin:

I ile kosztuje.

gietrzy
7.02.12, 12:10
Szkła szkła szkła! ;)
Kiedy 75/1.8 i ile w programie, więc czekanka na Jack'a a reszta... no cóż, admin 43R pisze, że korpus spuszcza dane z niesamowitą prędkością, co pomaga w video, można spokojnie wsadzać karty 30+ MB/s i strzelać :)

Koriolan
7.02.12, 12:12

Tak
ja nie widziałem jak ten aparat pracuje z obiektywami dużego E- ze szczególnym uwzględnieniem
tych z SWD.

apz
7.02.12, 12:22

A jest cokolwiek co wiemy napewno?

TomekH
7.02.12, 12:26
No wygląd już chyba można uznac za pewny.
pozdr

Jan_S
7.02.12, 12:28

Chyba najważniejszego nie wiemy, jakie ten aparat robi zdjęcia

I ile kosztuje.

Zdjęcia pewnie takie jak zawsze u Olympusa (doskonałe oczywiście :) )

A cena pewnie też taka jaka zawsze u Olympusa - odzwierciedlająca poziom zastosowanych technologii i staranność wykonania połączoną z wysoką jakością użytych matariałów

(z tą ceną to ja na poważnie - Peny nie są tanie, ale zrobione tak że miło je do ręki wziąść)

Tak
ja nie widziałem jak ten aparat pracuje z obiektywami dużego E- ze szczególnym uwzględnieniem
tych z SWD.

Tego na premierze chyba nie zobaczysz, ale może się mylę. A jeśli się mylę, to pewnikiem współpraca będzie idealna.

mynameisnobody
7.02.12, 12:30
"A jest cokolwiek co wiemy napewno?"

tak- że to kurdupel zbyt mały żeby używać go do obiektywów HG...
czyli konik zdechł zanim go osiodłano...

jutro najprawdopodobniej do sprzedania będzie parę fajnych szpejów do 4/3

Thomasso
7.02.12, 12:40
jutro najprawdopodobniej do sprzedania będzie parę fajnych szpejów do 4/3

Super :P

T.

arhtus
Już ustawiam się w kolejce :-P

Jan_S
A jest cokolwiek co wiemy napewno?

Myślę, że niewiele informacji nas jutro zaskoczy. Owszem, w plotkach spekulowano o różnych wariantach (ot choćby czy to będzie 4/3 czy m4/3) ale ostatnie "opinie i informacje" są w miarę spójne i zgodne.

pozdrawiam

mynameisnobody
7.02.12, 12:46
:mrgreen: no dla wszystkich nie starczy...
E-1 zostaje > służy jako młot na marketingownice
Do zobaczenia o trzeciej w nocy .

Thomasso
7.02.12, 12:48
Super :P

T.

Chociaz... jakby tak sprzedac wszystkie klamoty z 43 i conieco dolozyc, to moze by tak D800E nabyc? :P

T.

mynameisnobody
7.02.12, 13:11
a potem tylko nikkor 50mm f1.8 i POSMAKOWAĆ PRAWDZIWEGO ŻYCIA :)

Thomasso
7.02.12, 13:24
a potem tylko nikkor 50mm f1.8 i posmakować prawdziwego życia :)

1.4! :)

t.

darkelf
7.02.12, 13:25
a potem tylko nikkor 50mm f1.8 i POSMAKOWAĆ PRAWDZIWEGO ŻYCIA :)

dla onanisty sprzętowego d40 czy d60 z 50/1.8 nawet bez AF będzie o niebo lepszy od E-30 z ZD50, bo szumy będą mniejsze, DR lepsze, a tablice testowe swoich opinii na temat zdjęć i tak nie wyrażają, po dzisiejszej premierze znowu się dowiemy, że "Olympus rozczarowował" i że "pora zmienić system"

mynameisnobody
7.02.12, 13:28
50mm 1.4 to w przeliczeniu na 4/3 > 25mm f1.0 - zbyt płytka GO...

epicure
7.02.12, 13:31
dla onanisty sprzętowego d40 czy d60 z 50/1.8 nawet bez AF będzie o niebo lepszy od E-30 z ZD50, bo szumy będą mniejsze, DR lepsze...

Czyli jak ktoś chce mieć większy DR i mniejsze szumy to jest onanistą sprzętowym? Wychodzi na to, że prawdziwy świadomy fotograf zapewne chce mieć mały DR i dużo szumu, więc pewnie wybiera najgorszy możliwy pod tym względem sprzęt na rynku. Ciekawa filozofia :D

hades
7.02.12, 13:41
No to jeszcze chwile i będzie można zamknąć ten wątek...

Thomasso
7.02.12, 13:51

Eeee.. nie jest tak zle... na dystans 2 metrow to dla 25mm i f/1 GO rozciaga sie w zakresie 1.91 do 2.1m wiec nie tak zle.
Dla ogniskowej 50mm wszak jest juz gorzej... obszar GO to jakies 5 cm wiec gorzej.

T.

sando
7.02.12, 13:56
Nie 1.0 ale 0.7.

mynameisnobody
7.02.12, 14:01
0,7? -zawsze myślałem że 2 x jaśniej od f1.4 to f1.0 ale cały czas się uczę...
nnno tak to pełna klata będzie.. -a więc 2 kroki przysłony mają*wpływ na GO.

i tak...
nie ma szans = moja modelka jest pulchna więc nie mieści się w GO (a także w paru innych rzeczach) a w nadłuższym pomieszczeniu w mieszkaniu (korytarz) stoi przykręcony do ściany wieszak. Dlatego po dogłębnym przeanalizowaniu moich potrzeb zdecyduję się*na 50 f1.8
No chyba żebym ja stał*za wieszakiem , otworzy się*drzwi z łazienki a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?

epicure
7.02.12, 14:08

No i dobrze myślałeś. Ale jak już chcesz mieć taką samą GO, to musisz mieć 4 razy jaśniej w 4/3 w porównaniu do FF.

darkelf
7.02.12, 14:08

autocenzura bo mnie znowu będziecie na PW krytykować

Thomasso
7.02.12, 14:10
nnno tak to pełna klata będzie.. -a więc 2 kroki przysłony mają*wpływ na GO.

i tak...
nie ma szans = moja modelka jest pulchna więc nie mieści się w GO (a także w paru innzch rzeczach) a w nadłuższym pomieszczeniu w mieszkaniu (korytarz) stoi przykręcony do ściany wieszak. Dlatego po dogłębnym przeanalizowaniu moich potrzeb zdecyduję się*na 50 f1.8
No chyba żebym ja stał*za wieszakiem , otworzy się*drzwi z łazienki a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?

No dobra, ale zawsze mozesz takie 1.4 przymknac do 1.8 :)
I byc moze takie 1.4 przymkniete do 1.8 bedzie ostrzejsze niz samo 1.8 na pelnej dziurze...

T.

Mirek54
7.02.12, 14:11
a ona usiądzie na muszli... :idea: to można by za pomocą kreatywnej GO spłóczkę rozmyć?

Kurde.Nie masz jej wbudowana w sciane(nie muszle)??Ja mam.Lekko tylko wystaja przyciski.I tym sposobem juz nie mam mozliwosci zostania artysta.

Eddie
7.02.12, 14:12
Kurde.Nie masz jej wbudowana w sciane(nie muszle)??Ja mam.Lekko tylko wystaja przyciski.I tym sposobem juz nie mam mozliwosci zostania artysta.

Zyskujesz za to przynajmniej kawałek w miarę czystego tła.

Koriolan
7.02.12, 14:13
dokładnie o 3 w nocy naszego czasu.
I założyć nowy- narzekania po premierze.

mynameisnobody
7.02.12, 14:14
I byc moze takie 1.4 przymkniete do 1.8 bedzie ostrzejsze niz samo 1.8 na pelnej dziurze...

mając 36 000 000 pikseli jest mi to obojętne -wykadruję korytarz,resztę zmniejszę do 12 000 000 i będę miał*żyletę.
A zaoszczędzone pieniądze zainwestuję w zakup nowego kompa na i7 do zmniejszania obrazu.
Bo na nową spłuczkę już chyba nie starczy...

darkelf
7.02.12, 14:40
mając 36 000 000 pikseli jest mi to obojętne -wykadruję korytarz,resztę zmniejszę do 12 000 000 i będę miał*żyletę.

na 1x.com są zdjęcia składające się z mniej niż miliona pikseli a i tak biją na głowę wszystko co onaniści sprzętowi kiedykolwiek stworzą

henry1
7.02.12, 15:24

Tak, jak wkładać kliszę do aparatu :-D :-D :-D

heyahero
7.02.12, 15:28
dokładnie o 3 w nocy naszego czasu.
I założyć nowy- narzekania po premierze.
Pytanie - co na to Premier?! Coraz głupszy się ten wątek robi...

PS. @Korolian: nie chodziło mi o twój post (tak sobie tylko dograłem "do rymu"), ale o całokształt wątkowych rozważań.

TomekH
7.02.12, 15:34
Pytanie - co na to Premier?!

Premier jak zobaczy ilość komentarzy, to będzie za - potraktuje jak sondaż :)

darkelf
7.02.12, 15:39
ludzie ciągle dopytują o adapter na obiektywy OM, nie dociera do nich że taki adapter był zarówno na 4/3 jak i m4/3 od dawna

TomekH
7.02.12, 17:40
no i jest specyfikacja na www.43rumors.com (http://www.43rumors.com)
pozdrawiam

epicure
7.02.12, 17:59
Dotykowy ekran OLED 3", jak w E-P3.

andi
7.02.12, 18:18
Viewfinder jest zdecydowanie najslabszym punktem. Juz nawet z 16MB sensorem da sie zyc,
ale budowac aparat wokol tego kopca kreta by wlozyc do niego taki VF to troche wstyd w 2012
ze tak powiem.... Rozdzielczosc LCD tez moglaby byc wyzsza.

apz
7.02.12, 18:22
Viewfinder jest zdecydowanie najslabszym punktem. Juz nawet z 16MB sensorem da sie zyc,
ale budowac aparat wokol tego kopca kreta by wlozyc do niego taki VF to troche wstyd w 2012
Poczekaj trochę , może nie jest tak źle - na razie znamy tylko rozdzielczość wizjera. Za parę tygodni będzie można przez niego popatrzeć, nie koniecznie jest tak jak w VF-2.
Pozdrawiam. AP.

Eddie
7.02.12, 18:22

A gdyby dodatkowo po tyłku drapał bez przypominania, to byłby sukces w pełni :)

epicure
7.02.12, 18:29
Bawiłem się niedawno Nikonem V1, który ma chyba taką samą rozdzielczość wizjera. Jak dla mnie było on całkiem spoko, mógłbym używać takiego na co dzień. Chociaż nie widziałem jeszcze tego wypasionego wizjera Sony, więc może nie wiem, co tracę :)

grzyboo
7.02.12, 18:53
A miał być rewolucyjny wizjer i sensor. Wyszło jak zawsze ;)
Wizjer będzie mniejszy niż w GH2, rozdzielczość ta sama. Pytanie jak będzie z odświeżaniem? Jeżeli wyraźnie zmniejszą laga i równie wyraźnie poprawią odwzorowanie kolorów w stosunku do GH2 to można uznać, że jest jakiś postęp.
Bawiłem się chwilę A77 i wizjer Sony jest wyraźnie lepszy niż ten w GH2. Powalającej różnicy nie ma, ale jest po prostu lepiej. Jak GH3 będzie o miał o tyle lepszy wizjer od sony jak teraz sony ma lepszy niż GH2 to będzie już prawie doskonale ;)

grizz
7.02.12, 18:57
A miał być rewolucyjny wizjer i sensor.

Gdzie miał być? Na rumorsach?

darkelf
7.02.12, 19:04
A miał być rewolucyjny wizjer i sensor. Wyszło jak zawsze ;)

Miał być też fullfrejm według niektórych. I znowu nie ma. Może następnym razem się uda.

mynameisnobody
7.02.12, 19:07
źródło (http://dl.dropbox.com/u/41363470/Foto für WEB/kurdupelVsX1Pro)

diabolique
7.02.12, 19:09
pozdrawiam uczestników dyskusji absolutnie świeżą, dzisiejszą foteczką :)

http://www.365.ostroleka.pl/wp-content/uploads/2012/02/LUT_6700_.jpg

darkelf
7.02.12, 19:10
https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/423001_10151251878530403_208209875402_22855442_125 2625480_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/419453_10151251881940403_208209875402_22855445_103 6810953_n.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7142/6832739979_f83301b22b_b.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7175/6834561895_4d3ce95e19.jpg

mynameisnobody
7.02.12, 19:16
Diabolique -świetna fota ! >:)

"Kochanie zmniejszyłem nasze OM"

Matryca> stara dobra 12Bit 16Mpx z G3... -zobaczymy czy w przeciwieństwie do niejakiego Salomona olympus nawet "z pustego naleje" (DR).

Karol
7.02.12, 19:55
Malutki i ładniutki skubaniec. Będzie się dobrze sprzedawać, ludzie kupują oczami, sentymentami, emocjami. Jeszcze sensowne sample z tego aparatu + m.zd 75/1.8 i nie mam pytań o szczegóły specyfikacji.

darkelf
7.02.12, 20:01
Malutki i ładniutki skubaniec. Będzie się dobrze sprzedawać, ludzie kupują oczami, sentymentami, emocjami. Jeszcze sensowne sample z tego aparatu + m.zd 75/1.8 i nie mam pytań o szczegóły specyfikacji.

jakie sample? każdym aparatem da się robić dobre zdjęcia, a 100% cropy interesują tylko ludzi, którzy i tak nie robią zdjęć :)

tymczasowy_
7.02.12, 20:02
Interesuje mnie już tylko jedna sprawa, a mianowicie, czy MMF-3 różni się jedynie od MMF-1/2 uszczelnieniem, czy jeszcze czymś innym. Bo w "przeciekach" jakoś cicho sza na temat współpracy E-M5 i obiektywów 4/3.

darkelf
7.02.12, 20:05
Interesuje mnie już tylko jedna sprawa, a mianowicie, czy MMF-3 różni się jedynie od MMF-1/2 uszczelnieniem, czy jeszcze czymś innym. Bo w "przeciekach" jakoś cicho sza na temat współpracy E-M5 i obiektywów 4/3.

to jest jedyna istotna rzecz w bebechach OM-D, niestety obawiam się, że odpowiedź jest negatywna, gdyby było lepiej to by to mocno reklamowali, a nie ma ani jednego słowa sugerującego, że obiektywy 4/3 uzyskują coś ponad to co było w penach

różnica jest w uszczelnieniu

Janko Muzykant
7.02.12, 20:07
jakie sample? każdym aparatem da się robić dobre zdjęcia, a 100% cropy interesują tylko ludzi, którzy i tak nie robią zdjęć :)
No albo tę małą grupę do końca świadomych ograniczeń technicznych, którzy robią zdjęcia i nie mają ograniczeń tam, gdzie większość je ma.

wulf
7.02.12, 20:10
Poratujta mój kulejący angielski. :oops:
Czy tam w tej specyfikacji jest coś napisane o wyborze punktu AF wzrokiem?

epicure
7.02.12, 20:12
Czy tam w tej specyfikacji jest coś napisane o wyborze punktu AF wzrokiem?

Nie, nic takiego nie ma.

darkelf
7.02.12, 20:13
No albo tę małą grupę do końca świadomych ograniczeń technicznych, którzy robią zdjęcia i nie mają ograniczeń tam, gdzie większość je ma.

tak, są tacy ludzie, ale oni nie mają czasu na fora internetowe, więc spokojnie mozna założyć, że moje stwierdzenie jest prawdziwe w 99.9%

tymczasowy_
7.02.12, 20:22
No albo tę małą grupę do końca świadomych ograniczeń technicznych, którzy robią zdjęcia i nie mają ograniczeń tam, gdzie większość je ma.Nic dziwnego w tym, że chcemy posiadać coś co jest aktualnie "naj" - samochód, komputer, telefon, aparat, rower, motocykl, buty, dżinsy, trampki, motykę, grabie .... Rzecz w tym ile, realnie, taka przewaga w posiadaniu czegoś "naj" przekłada się na osiągane rezultaty.

Jak dla mnie różnica pomiędzy sprzętami sprzed 10 lat, a tymi aktualnie "naj" jest właściwie nieistotna - żadnej rewolucji nie było.

Ostatnia "rewolucyjka" to krzemowe przetworniki obrazu, kolejna będzie jak krzem zostanie wymieniony na coś innego, bo jak na razie, od momentu wynależienia, krzem przechodzi jedynie face lifting, bardziej lub mniej dynamiczny, ale jednak lifting.

nightelf
7.02.12, 20:22
Ten przykręcany pierwszy grip ma dodatkowy spust migawki na wybrzuszeniu?
Ciekawe po co.

epicure
7.02.12, 20:24
...100% cropy interesują tylko ludzi, którzy i tak nie robią zdjęć :)

źródło (http://fairfoodfight.com/wp-content/uploads/2010/11/ernie.jpg)

darkelf
7.02.12, 20:26
Jak dla mnie różnica pomiędzy sprzętami sprzed 10 lat, a tymi aktualnie "naj" jest właściwie nieistotna - żadnej rewolucji nie było.

Nie mam pewności, ale czy oświetlenie studyjne 10 lat temu było tak łatwo dostępne jak obecnie? Chodzi mi o tanie lampy studyjne i szeroki wachlarz softów. Nawet wprowadzenie tanich YongNuo to pewnego rodzaju rewolucja, dawniej lampa błyskowa byla czymś "drogim".

epicure
7.02.12, 20:26
tak, są tacy ludzie, ale oni nie mają czasu na fora internetowe, więc spokojnie mozna założyć, że moje stwierdzenie jest prawdziwe w 99.9%

A cóż takiego różni ich życie od Twojego, że Ty masz czas na fora internetowe, a oni nie mogą go mieć?

darkelf
7.02.12, 20:27
A cóż takiego różni ich życie od Twojego, że Ty masz czas na fora internetowe, a oni nie mogą go mieć?

To, że oni zajmują się fotografią na poważnie.

C+
7.02.12, 20:31
Ten przykręcany pierwszy grip ma dodatkowy spust migawki na wybrzuszeniu?
Ciekawe po co.

Bo z gripem inaczej trzymasz.

tymczasowy_
7.02.12, 20:33
Nie mam pewności, ale czy oświetlenie studyjne 10 lat temu było tak łatwo dostępne jak obecnie? Chodzi mi o tanie lampy studyjne i szeroki wachlarz softów. Nawet wprowadzenie tanich YongNuo to pewnego rodzaju rewolucja, dawniej lampa błyskowa byla czymś "drogim".Ale to nie są różnice techniczne, to są różnice socjalnie i ekonomiczne - ludzie więcej kupują (bo "cyfra" stała się popularna), a jak większy popyt, to większa produkcja, a jak większa produkcja, to mniejsze jej koszty ..... itp itd.

Mirek54
7.02.12, 20:39
Nie mam pewności, ale czy oświetlenie studyjne 10 lat temu było tak łatwo dostępne jak obecnie? Chodzi mi o tanie lampy studyjne i szeroki wachlarz softów. Nawet wprowadzenie tanich YongNuo to pewnego rodzaju rewolucja, dawniej lampa błyskowa byla czymś "drogim".

Od 30 lat jest to samo.Nic sie nie zmienilo.30 lat temu szedlem do sklepu i kupowalem,poogladalem w katalogu poczytalem.Katalog przychodzil regularnie jak zamowilem.W sklepie jesli nie mieli to przeprosili,zamowili sprowadzili i do domu przyniesli.Teraz jest ta roznica,ze ogladasz nie w sklepie a na monitorze.Zmawiasz,dostajesz,placisz.Jak nie maja maila wysla lub zadzwonia,sms podesla,sprowadza i do domu dostarcza.

Nie-dawniej lampa blyskowa nie byla czyms drogim.

tymczasowy_
7.02.12, 20:40
Co do patrzenia na cropy. To ja, jak robię post procesing, nie mam wyjścia i widzę 100% powiększenie. Jakbym na tym poprzestawał, to bez body FF lub dupki MF nabawiłbym się wrzodów żołądka ... na szczęście od razu drukuję do albumu (zazwyczaj A4).
Np. wczoraj, gdybym nie miał silnych nerwów to po obejrzeniu rezultatów skanowania rolki 120 Ilforda Delta 400, musiałbym popełnić sepuku, ale na wydruku A4 zrobiła się rewelka, taka że kopara opada.

darkelf
7.02.12, 20:41
Od 30 lat jest to samo.Nic sie nie zmienilo.30 lat temu szedlem do sklepu i kupowalem,poogladalem w katalogu poczytalem.Katalog przychodzil regularnie jak zamowilem.W sklepie jesli nie mieli to przeprosili,zamowili sprowadzili i do domu przyniesli.Teraz jest ta roznica,ze ogladasz nie w sklepie a na monitorze.Zmawiasz,dostajesz,placisz.Jak nie maja maila wysla lub zadzwonia,sms podesla,sprowadza i do domu dostarcza.

a koszty? okta 150cm kosztuje 300zł, lampka yn kosztuje 200zł, czy przypadkiem 10 lat temu koszty nie były 10x uwzględniając inflację?

epicure
7.02.12, 20:43

Skoro więc nie zajmujesz się fotografią na poważnie, skąd wiesz, jak nie spędzają wolnego czasu ludzie, którzy są w nią bardziej zaangażowani? I skąd przekonanie, że to właśnie powaga, a nie np. chęć dobrej zabawy, potrzeba ekspresji artystycznej, eksperymentowania, poszerzania horyzontów, jest kluczem do zrozumienia fotografii?

dzemski
7.02.12, 20:47
Shutter: Computerized focal-plane shutter. Shutter speed 1/4000 – 60 sec. - miało byc pro a jest sro (przy minimalnym ISO200 1/4000s i mozna zapomnieć o używaniu jasnych szkieł latem i w okolicach pomiędzy zwrotnikami, chyba, że chce się cały czas mieć nakręcony filtr ND)
RAWy znów 12 bit, czemu nie 14 bit ?

jak dla mnie niestety znów aparacik dla gawiedzi

Mirek54
7.02.12, 20:50
a koszty? okta 150cm kosztuje 300zł, lampka yn kosztuje 200zł, czy przypadkiem 10 lat temu koszty nie były 10x uwzględniając inflację?

No wlasnie.koszta.Wszystko zalezy jak liczymy.Jesli z mojej pensji 30 lat temu po normalnych wydatkach zostawalo 20 razy wiecej niz dzis.To ???????
To nawet jak byly drozsze to i tak byly tansze-zagmatwane,no nie???

leszekkl

Mirek my rozmawiamy o Polsce, nas 30 lat temu nikt nie przepraszał i katalogu nam nie dawał :grin:, a zarabialiśmy 10 razy mniej, wszystko było drogie i jest nadal.

wulf
Poważnie?

tymczasowy_
7.02.12, 20:55
Nie-dawniej lampa blyskowa nie byla czyms drogim.Zależy gdzie, ja 30 lat (mniej więcej) temu kupiłem chińską lampkę TOPCA 25 (szczyt techniki w porównaniu z wytworami Sdiełano w CCCP), zapłaciłem 30$ - była to miesięczna średnia wypłata.

PS
Owszem katalogi były, najczęściej z Niemiec (tych dalszych) - ogladanie wywoływało silny ślinotok i zawroty głowy (najpierw z powodu ilości, w następnej kolejności z powodu ceny).

---------- Post dodany o 19:55 ---------- Poprzedni post był o 19:52 ----------

jak dla mnie niestety znów aparacik dla gawiedziPo "wpadce" z E-1 Olympus innych nie robi i chyba nie ma nawe zamiaru takie robić.

darkelf
7.02.12, 20:57
PS
Owszem katalogi były, najczęściej z Niemiec (tych dalszych) - ogladanie wywoływało silny ślinotok i zawroty głowy (najpierw z powodu ilości, w następnej kolejności z powodu ceny).

jestem od Was młodszy, ale mam książki o fotografii z okresu PRL i np. w tej o filtrach pod koniec autor pisze, że "opisaliśmy dużo róznych filtrów ale czytelnik i tak nie będzie miał gdzie ich kupić", rozwalił mnie ten fragment

leszekkl
Zależy gdzie, ja 30 lat (mniej więcej) temu kupiłem lampkę TOPCA 25 (szczyt techniki w porównaniu z wytworami Sdiełano w CCCP), zapłaciłem 30$ - była to miesięczna średnia wypłata.

PS

Trafnie i obrazowo to wytłumaczyłeś :cry::lol:,płakać i śmiać się chce zarazem.

tymczasowy_
No wlasnie.koszta.Wszystko zalezy jak liczymy.Jesli z mojej pensji 30 lat temu po normalnych wydatkach zostawalo 20 razy wiecej niz dzis.To ???????
To nawet jak byly drozsze to i tak byly tansze-zagmatwane,no nie???Ciesz się póki możesz, u nas jest dokładnie tak samo, z tym że zarabimy 4x mniej niż w tej lepszej Europie, a ceny na wszystko mamy takie same, jak nie wyższe.

C+
7.02.12, 20:59
Wytrzymacie do tej 2:00 :lol:

Dar-i-jush
7.02.12, 21:01
Nowe akumulatory... 5 styków. Mam nadzieję, że stare mimo wszystko będą działały. Trochę ich mam.

nightelf
7.02.12, 21:05
Bo z gripem inaczej trzymasz.

Mogli od razu dać taki grip, a tak mamy dwa spusty migawki jeden pod drugim.
Ale pewnie jakiś sens w tym jest, tylko ja go nie widzę :wink:

---------- Post dodany o 20:05 ---------- Poprzedni post był o 20:04 ----------

Nowe akumulatory... 5 styków. Mam nadzieję, że stare mimo wszystko będą działały. Trochę ich mam.

Próżna Twoja nadzieja.

epicure
7.02.12, 21:08
Mogli od razu dać taki grip, a tak mamy dwa spusty migawki jeden pod drugim.
Ale pewnie jakiś sens w tym jest, tylko ja go nie widzę :wink:

Sens jest taki, że gdyby aparat był z gripem, wielu ludzi kręciłoby nosem, bo wolą aparaty bez gripa. A tak wszyscy są zadowoleni, oprócz tych, którym przeszkadzają dwa spusty migawki ;)

nightelf
7.02.12, 21:09
A tak wszyscy są zadowoleni, oprócz tych, którym przeszkadzają dwa spusty migawki ;)

No tak.
Masz absolutnie rację :mrgreen:

tymczasowy_
7.02.12, 21:16
Olśniło mnie. Grip. Po co taki grip dla szkieł m43? Czyżby jednak ukłon w stronę 4/3 :wink:

PS
Znając jednak przebiegłość producentów, okaże się, że dopiero E-M10 będzie lepiej obsługiwał szkła 4/3 :wink:

Tobik
7.02.12, 21:26
Olśniło mnie. Grip. Po co taki grip dla szkieł m43? Czyżby jednak ukłon w stronę 4/3 :wink:

PS
Znając jednak przebiegłość producentów, okaże się, że dopiero E-M10 będzie lepiej obsługiwał szkła 4/3 :wink:

W końcu kiedyś przyznali, że chcieliby żeby 4/3 i m4/3 "spotkały się" w przyszłości.

darkelf
7.02.12, 22:04
W końcu kiedyś przyznali, że chcieliby żeby 4/3 i m4/3 "spotkały się" w przyszłości.

z przecieku cytowanego wcześniej (nawet w tym wątku) wynikało, że chcieli by stało się to w tym aparacie, ale obawiam się, że będzie jak napisał tymczasowy

dzarro
7.02.12, 23:38
Koncepcja mi się podoba, wygląd tym bardziej. ALE cena ponad 5 tys. za uszczelnianego Pena z przechodzonym wizjerem i(być może) lepszym kitem to śmiech na sali. Za tę kasę można mieć K-5 z firmowym zoomem 17-70. Body A65 Sony jest tańsze o jakieś 10%. Panasonic GH-2 z kitem jest tańszy prawie o połowę, X-100 też jest dużo tańszy. NEX-7 będzie tylko 10% droższy Nie jestem matrycowym fetyszystą, ale każdy z tych aparatów daje więcej za mniejsze pieniądze... A przecież żeby zwiększyć walory użytkowe trzeba by jeszcze dokupić co najmniej jeden z tych fajowskich uchwytów.
Gdyby była tam lepsza matryca oraz wizjer cena byłaby uzasadniona - nawet na poziomie 6-6,5 tys za body z kitem 12-50. Tak - biorąc pod uwagę, że w kompatybilności z 4/3 nie będzie chyba większego przełomu - będzie to jedna z najmniej konkurencyjnych ofert na rynku. Mówienie, że to nowość nie jest wyjaśnieniem skoro technologia włożona do tego ślicznego korpusu jest sprzed jakichś 3 lat.

---------- Post dodany o 22:38 ---------- Poprzedni post był o 22:26 ----------

Sens jest taki, że gdyby aparat był z gripem, wielu ludzi kręciłoby nosem, bo wolą aparaty bez gripa. A tak wszyscy są zadowoleni, oprócz tych, którym przeszkadzają dwa spusty migawki ;)

To drugie pokrętło wokół spustu można by wykorzystać - choć sensowniej byłoby chyba gdyby pokrętło we właściwym body było z tyłu w zasięgu kciuka. Wtedy byłaby dodatkowa korzyść z gripa.

Koriolan
7.02.12, 23:38
A skąd cena 5kPLN za body ?
Skąd stwierdzenie że technologia sprzed 3 lat ?
Poczekamy - zobaczymy

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

dzarro
7.02.12, 23:42
Poczekamy - zobaczymy

WG rumorsów 1100 euro za body i 1300 za wersję z 12-50. Biorąc pod uwagę absurdalną cenę za jaką sprzedaje się dziś E-5, to w realu może być jeszcze gorzej.

mynameisnobody
7.02.12, 23:50
ja stawiam na 1100 z 2 gripami i lampką -drożej się nie da.
Do tego MMF 2/3 kosztuje 200 -to już się zbliżamy do E-5 jak się zsumuje.

Oczywiście za sensor można by dopłacić -ale nie za sensor z G3
więc...
Za chwilę się dowiemy -:)

darkelf
7.02.12, 23:54
Koncepcja mi się podoba, wygląd tym bardziej. ALE cena ponad 5 tys. za uszczelnianego Pena z przechodzonym wizjerem i(być może) lepszym kitem to śmiech na sali. Za tę kasę można mieć K-5 z firmowym zoomem 17-70. Body A65 Sony jest tańsze o jakieś 10%. Panasonic GH-2 z kitem jest tańszy prawie o połowę, X-100 też jest dużo tańszy. NEX-7 będzie tylko 10% droższy

Nie przypominam sobie aby w trakcie jakiejkolwiek premiery nowego aparatu Olympusa nie padały takie stwierdzenia. Zawsze jest "nie opłaca się".

dzarro
8.02.12, 00:03
Kurczę, bo to jednak trochę dziwne, że Olympus oferuje najsłabsze technologicznie rozwiązania zawsze w cenie wyższej od konkurencji. K-5 jest też świetny od strony jakości wykonania i ergonomii. Jeśli te ceny się potwierdzą to nawet d-7000 jest niewiele droższy(chyba w cenie najwyższego Nexa). W przypadku m4/3 odpada też argument świetnej optyki, w każdym razie nie jest to tak świetna oferta dla amatora jak w dużym 4/3. A żeby korzystać z tej optyki trzeba bulić za E-5, który jest słabszym aparatem od k-5 a kosztuje 2 razy więcej.

epicure
8.02.12, 00:12
Nie no, ten aparat nie może kosztować 5000 zł.

3000-3500 zł max. Pewnie będzie o połowę tańszy, niż Fuji X-Pro 1.

dzarro
8.02.12, 00:16
Nie no, ten aparat nie może kosztować 5000 zł.

3000-3500 zł max. Pewnie będzie o połowę tańszy, niż Fuji X-Pro 1.

Będzie o połowę tańszy, ale Fuji ze standardem ma ponoć chodzić po 9000 :evil:

andi
8.02.12, 00:23

Kurcze, jak dlugo mozna zaprzeczac oczywistosci.
Pokazuje sie kawalki aparatu - fake, wiecej kawalkow - fake,
stare 16MP - fake, ten sam stary viewfinder - tez musi byc fake itd itd.
Teraz jest caly aparat odsloniony jak wol, za $1100,
w socjalistycznej Europie oczywiscie drozej, nadal neguja.
Na serio ktokolwiek jeszcze uwaza, ze te dokladne dane to jest nieprawda?
Ze nagle bog Oly zstapi z nieba i poda na tacy bajke-aparat za $300
z nowym wizjerem i nowym sensorem?

epicure
8.02.12, 00:26
Wszyscy tu wierzymy w miłosierdzie Oly Dżedaja.

andi
8.02.12, 00:27
Wszyscy tu wierzymy w miłosierdzie Oly Dżedaja.

oszczedz nam milosierny tych watpiacych :lol:

GrzegorzMaj
8.02.12, 00:29
CNET first look:

http://www.youtube.com/watch?v=ydznRIa7fbw

epicure
8.02.12, 00:33
Mały... ładny... i mały.

Karol
8.02.12, 00:34
Taki mały, że aż matryca się większa wydaje ;-)

andi
8.02.12, 00:36
To video z pewnoscia tez jest fake :lol:
A na serio "nie moge nic powiedziec o jakosc viewfindera zanim nie dostane produkcyjnego egzemplarza"
To nie wrozy zbyt dobrze, kiedy aparat ma byc w sprzedazy?
A w ogole to wyglada super moim zdaniem, duzo lepiej niz Fuji.

Janko Muzykant
8.02.12, 00:36
Profi puszka, a nie ma customów :(
A co, też się przyłączę do narzekania :)
Ale tak serio, nie kupię - czekam na OM-DL, jak zwykle.

Koriolan
8.02.12, 00:37
Powiem tak - będzie kosztował coś koło łącznej ceny Ep-3 i wizjera.

Thomasso
8.02.12, 00:40
CNET first look:

Straszna malizna. Jednak Jack trzymal prawdziwy aparat w rekach.
Boje sie ze, za male dla mnie toto. Nawet z gripami. Choc jako turystyczny pstryk akurat :)

T.

epicure
8.02.12, 00:41
Już mnie tak nie razi ten kopiec kreta ;) W rękach proporcje wyglądają korzystniej, niż na zdjęciach bez żadnego punktu odniesienia. Nawet ten obiektyw ładnie się komponuje z puszką.

merti
8.02.12, 00:45
Matryca pewnie z G3 czyli już lepiej ale znów rok do tyłu. Olek robi nową modę: teraz nazwy będą coraz dłuższe tak jak numerki beta wersji programów ;)
Na rumorsach ceny już mają:

Olympus OM-D E-M5 body only: $1000 or 1.100 Euro
Olympus OM-D E-M5 with 14-42mm lens: $1100 (don’t know the price in Euro yet)
Olympus OM-D E-M5 with 12-50mm lens: $1300 or 1300 Euro

dzarro
8.02.12, 00:50
Powtórzę się, ale to dla mnie podstawowa zaleta tego aparatu - z naleśnikami będzie niewiele większy od Penów, z gripami powinien być OK nawet z takim 14-54.

Koriolan
8.02.12, 00:50
Ile wynosiła sugerowana cena EP-3 w dniu premiery ?
1100 eur to obecnie faktycznie 5 kola.

gietrzy
8.02.12, 00:52
prawdziwy leak ;)

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/02/OlympusEM5price-1.jpg
źródło (http://photorumors.com/wp-content/uploads/2012/02/Olympus-E-M5-price.jpg)

mynameisnobody
8.02.12, 00:55
klapka na złącza to taka gumka... -osoby podeszłe wiekiem pamiętają jak to wyglądało na E-1 ?

apz
8.02.12, 01:30
Ciekawe jak rozwiązali problem tasiemki która pod ekranem w EPL-3 jest prawie na wierzchu i ile razy można zginać i prostować ten kabelek bez niebezpieczeństwa łamania się żył tego przewodu.

---------- Post dodany o 00:30 ---------- Poprzedni post był o 00:29 ----------

klapka na złącza to taka gumka... -osoby podeszłe wiekiem pamiętają jak to wyglądało na E-1 ?

Tamto rozwiązanie budziło zaufanie.

Lailonn
8.02.12, 02:17
Kurczę, bo to jednak trochę dziwne, że Olympus oferuje najsłabsze technologicznie rozwiązania zawsze w cenie wyższej od konkurencji. K-5 jest też świetny od strony jakości wykonania i ergonomii. Jeśli te ceny się potwierdzą to nawet d-7000 jest niewiele droższy(chyba w cenie najwyższego Nexa). W przypadku m4/3 odpada też argument świetnej optyki, w każdym razie nie jest to tak świetna oferta dla amatora jak w dużym 4/3. A żeby korzystać z tej optyki trzeba bulić za E-5, który jest słabszym aparatem od k-5 a kosztuje 2 razy więcej.

Zdefiniuj najsłabsze? Każde jedno zestawienie technologiczne XBOX360 vs PS3 pokaże przewagę PS3 a XBOX schodzi lepiej - pomimo wyższej ceny. iPhone 4 vs SGSII ponownie pokaże przewagę technologiczną duużo tańszego produktu a mimo to iPhone jest nr 1 sprzedaży. Gdyby to faktycznie "przewaga technologiczna" decydowała o sprzedaży, to handlowano by tylko 1-2 aparatami w danym segmencie cenowym. K-5 bije w testach wsio co APS-C a mimo to nikt go nie kupuje(patrząc na %ty)

D7000 nie jest ani metalowy ani uszczelniany a do tego 3x większy i cięższy + ma problemy z AF. Co do optyki to popatrz na ofertę szkieł Samsunga/Sony/Nikona a potem na u4/3. Popatrz też na testy szkieł do NEXów a u4/3. Argument o świetnej optyce i szerokim wachlarzu jak najbardziej jest prawdziwy.

E-5 to koń roboczy z lepszą migawką i o niebo lepszym AF niż Pentax. 2 gniazda na karty + lepszy LCD do tego wizjer o większym powiększeniu. Wszystko rozbija się o to CZEGO ktoś potrzebuje. Problemem jest totalny debilizm forumowych znafcuf. Przykro mi, że są i tacy na tym forum.

Nie można oceniać wszystkiego przez pryzmat ISO/DR! Czy jako osoba używająca max ISO 800 zauważę mniejsze szumy D5100? NIGDY WY ŻYCIU, bo nawet biblia dxo pokazuje, ze do 800 włącznie każdy aparat idzie łeb w łeb. DR? Nooo to moi drodzy pora na lekcję historii(dziwne, bo zbliżam się ledwo do 30tki), bo istnieje Fuji S5Pro, który ma DR lepszy niż jakikolwiek istniejący aparat APS-C/FF a kosztuje bagatela 2500zł !!

Dlaczego więc osoby biadolące o ISO nie kupią jaśniejszych niż 3,5 szkieł? Dlaczego osoby biadolące na DR nie kupią S5pro? Zbiorowa demencja? Brak słów...

apz
8.02.12, 02:41
Zdefiniuj najsłabsze? Każde jedno zestawienie technologiczne...
Dlaczego więc osoby biadolące o ISO nie kupią jaśniejszych niż 3,5 szkieł? Dlaczego osoby biadolące na DR nie kupią S5pro? Zbiorowa demencja? Brak słów...

Przecież to wygląda czasami jak zbiorowe modły do bożka nowości , ma być nowe, musi być lepsze, nie trochę, skokowo lepsze i to za każdym razem gdy pojawia się kolejna nowość. A na ogół jest tylko stopniowy postęp wynikający z usilnego poprawiania najbardziej uciążliwych szczegółów
.
Poza tym czym innym staje się internetowa wiedza, a czym innym realne potrzeby i konieczność wydania prawdziwych pieniędzy.
Pozdrawiam AP.

darkelf
8.02.12, 03:11
Nie można oceniać wszystkiego przez pryzmat ISO/DR! Czy jako osoba używająca max ISO 800 zauważę mniejsze szumy D5100? NIGDY WY ŻYCIU, bo nawet biblia dxo pokazuje, ze do 800 włącznie każdy aparat idzie łeb w łeb. DR? Nooo to moi drodzy pora na lekcję historii(dziwne, bo zbliżam się ledwo do 30tki), bo istnieje Fuji S5Pro, który ma DR lepszy niż jakikolwiek istniejący aparat APS-C/FF a kosztuje bagatela 2500zł !!

wow, sensowna wypowiedź i to z Wrocławia, jestem pod wielkim wrażeniem :)

---------- Post dodany o 02:11 ---------- Poprzedni post był o 01:55 ----------

http://e-p1.net/olympus-om-digital-cameras/olympus-releases-the-om-digital-e-m5-%28samples!%29/

andi
8.02.12, 03:39
wow, sensowna wypowiedź i to z Wrocławia, jestem pod wielkim wrażeniem :)

Glos rozsadku pozal sie boze :(
Typowe pitolenie bez sensu, jak to "pan artysta" swoim rzechowatym aparatem dziela sztuki plodzi
a my biedne robaczki ekscytujemy sie bez sensu nowymi gadzetami.
Moze zejdziesz na moment na ziemie i pokazesz artysto swoje dziela?

apz
8.02.12, 03:54
Glos rozsadku pozal sie boze :(
Typowe pitolenie bez sensu, jak to "pan artysta" swoim rzechowatym aparatem dziela sztuki plodzi
a my biedne robaczki ekscytujemy sie bez sensu nowymi gadzetami.
Moze zejdziesz na moment na ziemie i pokazesz artysto swoje dziela?

[/COLOR][/COLOR]

Powstrzymaj się z wycieczkami osobistymi.

darkelf
8.02.12, 04:18
www.dpreview.com/news/2012/02/08/Olympus_OM-D_E-M5_announced (http://www.dpreview.com/news/2012/02/08/Olympus_OM-D_E-M5_announced)

www.dpreview.com/previews/olympusem5/ (http://www.dpreview.com/previews/olympusem5/)

www.imaging-resource.com/news/2012/02/07/history-reinvent... (http://www.imaging-resource.com/news/2012/02/07/history-reinvented-olympus-om-d-e-m5-announced-previewed)

http://youtu.be/6i2dlKvv170

http://www.youtube.com/watch?v=_yutTntpDhE"]www.youtube.com/watch?v=_yutTntpDhE

http://www.youtube.com/watch?v=xG6RraONBzs

http://www.youtube.com/watch?v=KAbIPoR31ZM

k@czy
8.02.12, 04:56
No i juz wszystko wiadomo.
Cena: $999 za samo body.
$1299 z 12-50mm.
Lampek gratis.
https://us.buyolympus.com/digital-cameras/om-d-system.html
http://olympusomd.com/en-US/
http://www.olympusamerica.com/cpg_section/product.asp?product=1583&utm_source=web&utm_medium=global_site&utm_campaign=global_microsite#/productViews
Osoby o wrazliwym ukladzie krazenia proszone sa o nie branie wszystkiego do siebie :D

hades
8.02.12, 05:10
Gdybania zamknięte... rzeczywistość -> https://forum.olympusclub.pl/threads/81154