PDA

Zobacz pełną wersję : Olympus OM-D - gdybania przed premierą

Strony : 1 2 3 [4] 5 6

tymczasowy_
31.01.12, 18:01
To, ze OM-D będzie m43 wiadomo było od początku, inaczej nie ma sensu.

Natomiast zwiększenie popularności serii OM-D może niewątpliwie przysporzyć dobra (czyli dużo lepsza niż w PEN) obsługa szkieł 4/3.
ZD14-54, nawet z przelotką, nie będzie dużo większe niż nowe mZD12-50.
Czyli zakładając, że OM-D nie idzie w miniaturyzację, to obiektywy 4/3 powinny być ergonomicznie używalne na nowych korpusach.

C+
31.01.12, 21:54
A co to za problem zrobić wymienny bagnet w korpusie - wkręcany? Tak żeby nie wystawał jak ma to miejsce w przypadku adapterów.

skow
31.01.12, 22:20
A co to za problem zrobić wymienny bagnet w korpusie - wkręcany? Tak żeby nie wystawał jak ma to miejsce w przypadku adapterów.

Tak żeby nie wystawał?
Odległość bagnetu 4/3 od matrycy to ściśle określona wartość więc czy będzie wkręcany czy przyszywany to raczej zawsze będzie wystawał.
Mylę się?

C+
31.01.12, 23:17
Tak żeby nie wystawał?
Odległość bagnetu 4/3 od matrycy to ściśle określona wartość więc czy będzie wkręcany czy przyszywany to raczej zawsze będzie wystawał.
Mylę się?

To zależy w zestawie mogłyby być 2 opcje bagnetu 4/3 i m43.

ajt
31.01.12, 23:35
Mylę się?

Jakby się uprzeć, to przy odpowiednio grubym body, matryca mogłaby jeździć tył-przód, zależnie od doczepionego bagnetu. Nawet AF możnaby w ten sposób zrobić dla szkieł manualnych :)

henry1
31.01.12, 23:44
Piszcie do OLKA może jeszcze zdążą zasadzić ten patent ! :-)

Thomasso
31.01.12, 23:47
Jakby się uprzeć, to przy odpowiednio grubym body, matryca mogłaby jeździć tył-przód, zależnie od doczepionego bagnetu. Nawet AF możnaby w ten sposób zrobić dla szkieł manualnych :)

No to jest genialny pomysl! Z AF-em gorzej ale wystarczyloby np. recznie w miare do ostrego dokrecic, a aparat sam by matryca doostrzyl jak trzeba :)

T.

ebelbeb
31.01.12, 23:48
Tak, jasne. Przechyl aparat w tył i potrząśnij - masz 4/3, przechyl w przód i trochę poskacz - masz m4/3. ;)
Nie po to każdy eliminuje drogą mechanikę i gdzie się da stosuje tanią elektronikę, żeby robić skomplikowany system "odjazdowej" matrycy. :)
A te obrazki aparatu wyglądają na totalnego fake'a. Przecież on podobno ma się nie nazywać OM-D. OM-D to ma być nowa linia (czy raczej nazwa całej nowej linii), aparat będzie miał jakąś inną nazwę (podobnie jak jedno z body z linii PEN nazywa się E-P3). Wyczytane na rumorsach.

adambieg
31.01.12, 23:51
To juz bylo w jakims analogowym Ricohu czy Yashice. Plaszczyzna filmu sie przesuwala i automatycznie ustawiana byla ostrosc.

ebelbeb
31.01.12, 23:54
Sam AF do manualnych szkieł został już dawno temu zrobiony, co prawda przez Pentaxa: http://www.bdimitrov.de/kmp/teleconverters/F1.7X.html
Mam, sprawdziłem, działa. :)

---------- Post dodany o 23:54 ---------- Poprzedni post był o 23:51 ----------

To juz bylo w jakims analogowym Ricohu czy Yashice. Plaszczyzna filmu sie przesuwala i automatycznie ustawiana byla ostrosc.
Contax AX. Rozwiązanie Pentaxa działa jednak z cyfrą, z K5 jak rakieta. :)

fret
31.01.12, 23:55
Contax to zrobił i to byłby prawdziwy OM z AF:) a przy okazji byby to AF ze wszystkimi szkłami :)

wulf
1.02.12, 00:14
A te obrazki aparatu wyglądają na totalnego fake'a. Przecież on podobno ma się nie nazywać OM-D. OM-D to ma być nowa linia (czy raczej nazwa całej nowej linii), aparat będzie miał jakąś inną nazwę (podobnie jak jedno z body z linii PEN nazywa się E-P3). Wyczytane na rumorsach.
Istotnie, na penach też jest napisane "PEN" oprócz E-PX więc tutaj na tym i każdym następnym może być OM-D a oznaczenie modelu może być E-D1 :roll:

mynameisnobody
1.02.12, 00:15
"Contax to zrobił i to byłby prawdziwy OM z AF a przy okazji byby to AF ze wszystkimi szkłami "

-ale było to wolne -znowu by było narzekanie.
Bez AF da się żyć -nawet całkiem szczęśliwie > ale jak rozwiązać kontrolę MF na tych dzisiejszych zabawkach?

Do tej pory skutecznie i szybko ostrzy się na M9, M8 i EPSONIE RD -jeśli chodzi o bezlusterkowce.

ebelbeb
1.02.12, 00:17
Z tymi "wszystkimi szkłami" to nie do końca było tak różowo. ;) Z dłuższymi tele (np. 300mm) brakowało zasięgu ruchu płaszczyzny filmu i trzeba było ręcznie ustawić ostrość wstępnie, żeby ostrzyć z wykorzystaniem AF.

Janko Muzykant
1.02.12, 00:20
Bez AF da się żyć -nawet całkiem szczęśliwie > ale jak rozwiązać kontrolę MF na tych dzisiejszych zabawkach?
Do tej pory skutecznie i szybko ostrzy się na M9, M8 i EPSONIE RD -jeśli chodzi o bezlusterkowce.
Gdy zdobędziesz się na upokorzenie i dotkniesz którejś z tych dzisiejszych zabawek, dowiesz się, że także się da: skutecznie i szybko. Chyba najskuteczniej w historii fotografii, tak w ogóle - czternastokrotnego powiększenia dostępnego natychmiast nic dotąd nie oferowało.

ebelbeb
1.02.12, 00:25
Istotnie, na penach też jest napisane "PEN" oprócz E-PX więc tutaj na tym i każdym następnym może być OM-D a oznaczenie modelu może być E-D1 :roll:
Ale żaden aparat m4/3 nie ma nazwy na frontowym panelu, a większość (jeśli nie wszystkie) mają mniejszy napis "OLYMPUS PEN" i większą czcionką nazwę modelu. Poczekamy, zrobaczymy. Ja jednak stawiam na to, że to amatorskie malunki. ;)

mynameisnobody
1.02.12, 00:27
"Chyba najskuteczniej w historii fotografii, tak w ogóle - czternastokrotnego powiększenia dostępnego natychmiast nic dotąd nie oferowało."

i jak zawsze numerologia niestosowana
w czasach gdy pisaliście jeszcze "aparaty digitalne" panie JM były już takie wynalazki jak powiększanie wycinka kadru do żadanej wielkości... pięknie się to używa gdy zmrok zapadnie panie wykładowco.
I mamy kontrolę pełnego kadru? -nic mi nie zasłania motywu...

Upokarzacie moją intaligencję.

ebelbeb
1.02.12, 00:31
Gdy zdobędziesz się na upokorzenie i dotkniesz którejś z tych dzisiejszych zabawek, dowiesz się, że także się da: skutecznie i szybko. Chyba najskuteczniej w historii fotografii, tak w ogóle - czternastokrotnego powiększenia dostępnego natychmiast nic dotąd nie oferowało.
Prawda. Ostrzyłem chyba każdym typem aparatu na film 35mm i cyfrą mało- i jeszcze-mniejszo-obazkową. I najszybciej i na pewno najprecyzyjniej manualnie ostrzy mi się na... bezlustrowcu (akurat padło obecnie na NEX-3).

---------- Post dodany o 00:30 ---------- Poprzedni post był o 00:29 ----------

mynameisnobody, chyba rozmyślnie mylisz pojęcia ostrzenia i kadrowania.

---------- Post dodany o 00:31 ---------- Poprzedni post był o 00:30 ----------

Kadruje się najszybciej przez papierową tubę zwiniętą tak, żeby odpowiadała ogniskowej (a dokładnie kątowi widzenia szkła). O. :)

mynameisnobody
1.02.12, 00:51
Jeśli to jest las czy kamienice fotografowane heliosem przymkniętym do F8 to rzeczywiście -(dodatkowo mając na obiektywie skalę GO) można się z tym zaprzyjaźnić.
Ostrzenie jest czasem dość szybko przebiegającym procesem podczas którego się (jednocześnie) szybko kadruje.
Jeśli obiekt się przemieszcza to trudno kontolować kadr widząc 10x powiększenie jego wycinka na jego całej powierzchni, lub choćby w połowie...
praktyka znów nie chce się dopasować do tak wspaniale zorganizowanych założeń.

Janko Muzykant
1.02.12, 00:54
panie wykładowco.
Życie jest zbyt krótkie na czcze rozmowy mające na celu tylko walkę. Może Ty masz taki sposób na codzienność, ja jednak mam inny. Nadto obcowanie z ludźmi, którym nic się nie podoba jest niezdrowe. Najlepiej zatem będzie skorzystać ze stosownej opcji w ustawieniach forum, co też właśnie czynię.

mynameisnobody
1.02.12, 00:58
Koledzy Janko & Muzykant...
Wszystko co w najmniejszym stopniu nie pasuje do waszej wizji rzeczywistości-jest walką i czczymi rozmowami?
Macie jakieś specjalne uprawnienia do posiadania "jedynie słusznego" -własnego zdania ?
Wypisujecie radosne hasełka jak z katalogu reklamowego czy strony inernetowej sprzedającej cyfrówki i oczekujecie że każdy się zachwyci jak gdyby to były objawienia?
Za chwilę zabłyśniecie jakimś "peak-focusing" czy trzeba jeszcze się niecierpliwić?

Karol
1.02.12, 01:06
Ostrzenie jest czasem dość szybko przebiegającym procesem podczas którego się (jednocześnie) szybko kadruje.
Jeśli obiekt się przemieszcza to trudno kontolować kadr widząc 10x powiększenie jego wycinka na jego całej powierzchni, lub choćby w połowie...
praktyka znów nie chce się dopasować do tak wspaniale zorganizowanych założeń.
Przy takich oczekiwaniach i współczesnych zabawkach całkiem fajnie kadruje się w Sony Nexach. Można powiększyć fragment kadru widząc dalej cały kadr, można też (i to jest fajniejsze) obserwować płaszczyznę ostrości w całym kadrze.

ebelbeb
1.02.12, 01:12
mynameisnobody, do szybkiego ostrzenia wystarcza sam "peaking". Precyzji, jaką dodatkowo daje powiększenie, niczym innym nie uzyskam. Ani taki dalmierz, ani żadna taka matówka nie przychodzą mi na myśl.

fret
1.02.12, 01:14
Ja bym chciał mieć zgrubny MF i precyzyjny AF, czyli coś jak Contax z ruchem matrycy 2-3mm. Przy szerokim kącie byłby full AF, a do 200mm byłby szybki ruch reką i dokładne doostrzenie AF. Czy to by było wolne? Masa matrycy nie jest chyba większa od masy ruchomego szkła w obiektywach. No i AF praktycznie z każdym szkłem przez adapter.

mynameisnobody
1.02.12, 01:14
powiększenie w SONY działa lepiej - ale dalej nie daje to szybkości obsługi dalmierza wymyślonego kilkadziesiąt lat temu.
Nie zasłania prawie wcale (plamka jest mała nawet w wizjerach o większym powiększeniu jak 0.85 w M) a jeden rzut oka i wiemy czy mamy wyostrzone przed czy za motywem (położenie obrazu pozornego)... -działa prawie w ciemności -wystarczy coś widzieć.

Peaking... mnie nie przekonał -bo nie zawsze jest to na tyle widoczne -zależy od motywu i warunków. W Ricohu GXR jest to dość słabo zrealizowane.
Ebelbeb -z jakim wizjerem w dalmierzu miałeś ostatnio do czynienia?

ebelbeb
1.02.12, 01:15
Wypisujecie radosne hasełka jak z katalogu reklamowego czy strony inernetowej sprzedającej cyfrówki i oczekujecie że każdy się zachwyci jak gdyby to były objawienia?
Za chwilę zabłyśniecie jakimś "peak-focusing" czy trzeba jeszcze się niecierpliwić?
Poluzuj gumeczkę, piszę tylko co sam widzę, nic nie reklamuję, nie sprzedaję i w ogóle.

mynameisnobody
1.02.12, 01:20
przecież to nie jest Do Ciebie!
A piszę bez majtek.:cool:

ebelbeb
1.02.12, 01:23
Proszę na mnie nie krzyczeć! ;) To ja już nie wiem do kogo, piszesz w liczbie mnogiej o zachwalających peaking, itp. Janko Ci się rozmnożył? ;)

Janko Muzykant
1.02.12, 01:25
Proszę na mnie nie krzyczeć! ;) To ja już nie wiem do kogo, piszesz w liczbie mnogiej o zachwalających peaking, itp. Janko Ci się rozmnożył? ;)
Ja nawet nie wiem, co to peaking. Muszę sobie poszukać :)
A dyskusji z tym kolegą już nie przewiduję, tak że spoko.

Jerry_R
1.02.12, 01:26
dowiesz się, że także się da: skutecznie i szybko. Chyba najskuteczniej w historii fotografii, tak w ogóle - czternastokrotnego powiększenia dostępnego natychmiast nic dotąd nie oferowało.
Skutecznie: tak.
Szybko: nie

To jest idealne rozwiazanie, ale na... statyw. O ile sie nic nie zmienilo - u43 ani nie oferuje podgladu calego kadru, ani focus peaking.
A jesli sie zmienilo, niech mnie ktos poprawi.

Oczywiscie, mozna, da sie i z reki. Jednym z pierwszych komentarzy ludzi uzywajacych wczesniej dalmierzy, a podpinajacych szkla do cyfrowych EVIL'i jest wlasnie: "jak tym mozna szybko ostrzyc???"

Moja sciezka byla odwrotna. Tez mi sie wydawalo, ze ostrzenie w u43 za pomoca powiekszenia na manualnych szklach jest w miare szybkie.
Dopoki... Nie zaczalem uzywac na dobre dalmierza.

Rowniez od zawsze brakowalo mi w u43 podgladu calego kadru.

* * *
PS:
peaking w NEX to krok naprzod jesli chodzi o reczne ostrzenie na manualach. Ale sa dwa ale:
- niestety nie zawsze jest dokladny (jego poziom akceptowalnosci jest sporo wiekszy niz to co widac na podgladzie 100%)
- w przypadku portretow - prawie nie dziala na oczach, brwiach... jedynie na boku glowy, tam gdzie sa rzeczywiscie duze roznice w kontrascie

mynameisnobody
1.02.12, 01:28
@ebelbeb
Janko&Muzykant pisali do mnie w liczbie mnogiej to tak odpowiadam -nie lubię być niegrzeczny
Wydawało mi się że peaking będzie następnym argumentem za.
Nie myliłem się ale odebrałeś im prawo pierwszeństwa.:|

ebelbeb
1.02.12, 01:31
Voila:
http://www.youtube.com/watch?v=Wlwl7rTsHGA :)

---------- Post dodany o 01:31 ---------- Poprzedni post był o 01:30 ----------

To znalezione dla Janko. :)

mynameisnobody
1.02.12, 01:34
jak zawsze na YOUTUBE rozwijają się trendy w fotografii.
Które przekształcą się w ogólne wyobrażenie całych społeczności internetowych.
Ładnie to wygląda -teraz spróbuj np. na kwiecistej łące w słoneczny dzień -przerabiałem -nie ładnie

Są to rozwiązania jakieś -ale pod wieloma warunkami>
Nie zastąpią DZIŚ ani dalmierzowego odległościomierza (dobrze wykonanego)
Ani Porządnej matówki z klinem i rastrem w porządnym wizjerze lustrzanki.

Ocz. piszę za siebie (z mojego punktu widzenia) i moje wypowiedzi nie odbierają prawa nikomu sądzić inaczej czy też z nimi polemizować

a niech tam też skorzystam z tuby :)
od 7.28min...
http://youtu.be/1a8wzx1ByZE

ebelbeb
1.02.12, 01:36
Ale sa dwa ale:
- niestety nie zawsze jest dokladny (jego poziom akceptowalnosci jest sporo wiekszy niz to co widac na podgladzie 100%)
Jest trzy stopniowa regulacja jego tolerancji. Fakt, że lepiej nadaje się do szybkiej akcji, z pozoru również zapewnia precyzję (do oglądania na wydruczku 10x15 jest ok) ale lupa demaskuje jego nieprecyzyjność. Zresztą taka lupa demaskuje też chyba każdy inny sposób ostrzenia. :)

ajt
1.02.12, 09:39

W G3 coś takiego jest, nie wiem jak we wcześniejszych modelach. Tzn. kółkiem można wybrać powiększenie 10x lub 5x, wtedy jest na całym ekranie, albo 4x (szkoda że tak mało) w okienku widocznym na tle całego kadru. Chyba że masz na myśli coś odwrotnego, tzn. powiększenie na cały ekran, a gdzieś w okienku podgląd kadru :)

Janeczek
1.02.12, 10:07
Ja natomiast wypracowalem swoj system ostrzenia na wizierach optycznych (seria G Panasa) i jak do tej pory, to musze miec na prawde duza matowke, zeby ostrzylo mi sie rownie wygodnie, do tego sie przyzwyczailem i tego uzywam, teraz jak patrze w E5 w ciemnym pokoju, to na manualu mam problem, a Panasem robie dzyt dzyt:). Co do dalmierza to fakt, dobrze zrobiony, to rewelacja, np taka besska.

pozdrawiam serdecznie
Janek

TomekH
1.02.12, 10:12
z 43rumors:
Nazwa aparatu E-M5.
Matryca taka sama jak w G3/GX1
pozdrawiam

tymczasowy_
1.02.12, 10:39
Skutecznie: tak.
Szybko: nie

To jest idealne rozwiazanie, ale na... statyw. O ile sie nic nie zmienilo - u43 ani nie oferuje podgladu calego kadru, ani focus peaking.
A jesli sie zmienilo, niech mnie ktos poprawi.

Oczywiscie, mozna, da sie i z reki. Jednym z pierwszych komentarzy ludzi uzywajacych wczesniej dalmierzy, a podpinajacych szkla do cyfrowych EVIL'i jest wlasnie: "jak tym mozna szybko ostrzyc???"

Moja sciezka byla odwrotna. Tez mi sie wydawalo, ze ostrzenie w u43 za pomoca powiekszenia na manualnych szklach jest w miare szybkie.
Dopoki... Nie zaczalem uzywac na dobre dalmierza.

* * *
PS:
peaking w NEX to krok naprzod jesli chodzi o reczne ostrzenie na manualach. Ale sa dwa ale:
- w przypadku portretow - prawie nie dziala na oczach, brwiach... jedynie na boku glowy, tam gdzie sa rzeczywiscie duze roznice w kontrascieOstatnio mocno katuję NEX'a z obiektywami MF. W pełni podpisuję się pod powyższym.

Ostrzenie w NEX jest dobre dla statycznych sytuacji i to bez statywu, można naprawdę super wyostrzyć.
Niestety dość często obserwuję całkowity brak zaznaczania ostrych krawędzi, po prostu scena jest tak mało-kontrastowa - niestety dość często bywa tak przy portretowaniu, ratunkiem wtedy jest powiększenie, na którym też nie ma zaznaczonych krawędzi.

Dobra matówka z rastrem i klinem lub plamka w dalmierzu, dają jednak większe możliwości.

Janeczek
1.02.12, 10:58
z 43rumors:
Nazwa aparatu E-M5.
pozdrawiam

No to kibel, nie wazne jak to oprogramowali, w sumie mozna sie tego bylo spodziewac...

pozdrawiam serdecznie
Janek

mynameisnobody
1.02.12, 11:00
poczekajmy z tą białą flagą do 8go...

TomekH
1.02.12, 11:01
Myślę że nie będzie tak źle.
Co by nie mówić, ten czujnik ma jednak pewną przewagę w poziomie szumów na wysokich czułościach, nad starymi 12-mpix od panasonica.
Jeśli do tego szum będzie ładnie "obrobiony" oraz podniesiona dynamika, to nie będzie źle.
pozdrawiam

mynameisnobody
1.02.12, 11:06
dynamika może być najwyżej "przechytrzona" (pozytywnie się nastawiając) ale nie licz na wiele- dalej jak gupi mam nadzieję na inny finał.

apz
1.02.12, 11:07
Myślę że nie będzie tak źle.
Co by nie mówić, ten czujnik ma jednak pewną przewagę w poziomie szumów na wysokich czułościach, nad starymi 12-mpix od panasonica.
Jeśli do tego szum będzie ładnie "obrobiony" oraz podniesiona dynamika, to nie będzie źle.
pozdrawiam

Byle by nie była to poprawiona dynamika tylko na JPEG-ach.

Thomasso
1.02.12, 11:10
Trochę jednak szkoda. Choc nawet z takim sensorem to jakosc bedzie i tak na 100% lepsza niz E-30. Zatem jesli funkcjonalnosc (dobry AF dla szkiel 4/3, migawka 1/8000) i ergonomia (2 pokretla) obslugi beda dobre (odzaluje juz ten grip do pionowych kadrow) to rozwaze nabycie.

T.

---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:08 ----------

Byle by nie była to poprawiona dynamika tylko na JPEG-ach.

Tez sie tego obawiam, ze pogrzebia tylko w silniku od JPG-ow. Podobnie z szumem na wyzszych czulosciach.
No nic.. jeszcze 7 dni :)

T.

TomekH
1.02.12, 11:12
No nic więcej na razie nie wydumamy, pozostaje czekać dalej.

mynameisnobody
1.02.12, 11:24
Tez sie tego obawiam, ze pogrzebia tylko w silniku od JPG-ow. Podobnie z szumem na wyzszych czulosciach.
No nic.. jeszcze 7 dni :)

T.

Tak się nakręciłem a wyjdzie jak zawsze?

Thomasso
1.02.12, 11:32
Tak się nakręciłem a wyjdzie jak zawsze?

Tak jakos... :/
Dalej licze, ze to jednak calkiem nowy sensor od innego producenta...

T.

apz
1.02.12, 11:36
Tak jakos... :/
Dalej licze, ze to jednak calkiem nowy sensor od innego producenta...

T.

A ja nie liczę - dobrze , że nowszy. trudno mi uwierzyć , że całkiem inny. Ciekaw jestem jak ta współpraca ze szkłami 4/3 będzie wyglądać. Na razie przymierzam się do EPL1 - poczekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam AP.

Thomasso
1.02.12, 11:42
Abstrahujac troche od tematu.
Ciekawe jak dlugo trwa proces wdrozenia nowego produktu?
Od slow "A teraz zrobimy nowy korpus", do momentu wyprodukowania pierwszego (chocby i probnego) egzemplarza.
Moze ktos sie tym interesuje i wie? :)

T.

adambieg
1.02.12, 11:56
A ja nie liczę - dobrze , że nowszy. trudno mi uwierzyć , że całkiem inny. Ciekaw jestem jak ta współpraca ze szkłami 4/3 będzie wyglądać. Na razie przymierzam się do EPL1 - poczekam na Wasze opinie.
Pozdrawiam AP.

Dobrze piszesz. E-PL1 to świetny aparacik w rewelacyjnej cenie, szczególnie ostatnio z 14-150. Do tego Vf-2 i masz piękny sprzęcik. Do zabawy i trudnych sytuacji oświetleniowych 20/1,7 i 45/1.8 jest pięknie.

Ja właśnie nabyłem G1 dla szybszego af z 100-300 za całe 500 zł :grin:

Jeżeli ten OM-D ma dawać takie efekty jak G3 to nie ma sensu się w to pchać o ile ktoś chce tylko szkiełka m4/3 podpinać.

hades
1.02.12, 12:01
Ciekawe czy wizjer będzie taki duży jak w OM?

Jan_S
1.02.12, 12:12
Abstrahujac troche od tematu.
Ciekawe jak dlugo trwa proces wdrozenia nowego produktu?
Od slow "A teraz zrobimy nowy korpus", do momentu wyprodukowania pierwszego (chocby i probnego) egzemplarza.
Moze ktos sie tym interesuje i wie? :)

T.

Poszukaj na Optycznych, był tam kiedyś wywiad z kimś ważnym z Panasonica i padło takie właśnie pytanie.
Odpowiedź była że dwa lata, co ważniejsze, pojawił się tam wątek że projektowanie aparatu zaczyna się od marketingowców (co ma szanse się sprzedać) a kończy na inżynierach (jakie mamy technologie, i jak je najlepiej dostasowań do wymagań marketingu).

http://www.optyczne.pl/221.1-artykuł-Wywiad_z_Michiharu_Uematsu_-_konsultantem_działu_planowania_produktów_Panaso nic.html

user_jgora
1.02.12, 12:13
mialo byc tak pieknie, a wyszlo jak zawsze...

"(FT5) UPDATED: Camera name is “E-M5″! Same GX1 sensor. (http://www.43rumors.com/ft5-camera-name-is-e-m5-full-specs/)We already know the new camera series name is “OM-D”. And the first camera name will be “Olympus E-M5“!
About the sensor:
Olympus marketing guys cleary say that the 16.1 Megapixel sensor has an “Expanded Dynamic Range“. But from what I have been told it looks like the E-M5 uses the same GX1 sensor (http://www.adorama.com/SearchSite/Default.aspx?searchinfo=Panasonic+GX1&kbid=64498). I am not 100% sure yet but it looks like all the video quality and image quality improvement are coming via TruPic VI engine, a weak AA filter and probably a better circuitry around the sensor (faster readout for example). Next week you will hear BIG words form Olympus marketing about the image quality improvement, but I don’t know yet if those words are on par with the expectetions you and I have. Sources are telling em that there is a visible JPEG quality improvement.
I am working hard on other rumors. Stay online today. There are some good news too
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/02/icon_wink-1.gif
źródło (http://www.43rumors.com/wp-includes/images/smilies/icon_wink.gif) Coming soon!
UPDATE: Probably my biggest “not so good news” is that the viewfinder is the same as the VF-2. It’s not a bad viewfinder but Olympus Manager Mr. Ogawa. told Impressjapan (Click here to download the pdf of the magazine (https://www.impressjapan.jp/pr/monitor/1112_dcm/271201_free.pdf)) that Olympus new camera will empathize a new viewfinder technology. So I was hoping to see this on the E-M5."

apz
1.02.12, 12:22
-
Ciekawe czy wizjer będzie taki duży jak w OM?

Myślę, że to będzie ta sama technologia co wizjery w mikro - mam G1 i VF-2 , Chciałbym , ale niespecjalnie w to wierzę. Ciekaw jestem co oznaczać naprawdę ma nazwa półprzeźroczysty wizjer, którą gdzieś tam przeczytałem. Chciałbym , by nie było tego migotania obrazu i takiego sztucznego srebrzystego zafarbu w wizjerze, troszkę mnie to przeszkadza.

adambieg
1.02.12, 12:31
Podsumowując: E-P3 z doklejonym VF-2 i matryca od G3. Tego się spodziewałem.

apz
1.02.12, 12:39
Podsumowując: E-P3 z doklejonym VF-2 i matryca od G3. Tego się spodziewałem.

Korpusy OM są eleganckie, i klasyczne , wykorzystanie takiej bryły , da aparat ,który będzie się chciało wziąść w rękę. Dużo ciekawsza stylistyka od Takich G-X.
A co do reszty zobaczymy...
Może jaszcze nie muszę zmieniać komputera.

epicure
1.02.12, 12:40
Najwięksi zapaleńcy jeszcze przed oficjalną premierą rozczarowani topowym modelem Olympusa? Ale jaja...

Mirek54
1.02.12, 12:49
Najwięksi zapaleńcy jeszcze przed oficjalną premierą rozczarowani topowym modelem Olympusa? Ale jaja...

Obserwujesz ich czy w lustro patrzysz:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en:

Idzta piwo se szczelta,ludzie.

Thomasso
1.02.12, 12:55

Najwieksi, znaczy sie kto? :)
Ja poki co jestem tylko rozczarowany tym, ze wpakowali tam stara matryce. Choc i tak bedzielepiej niz w E-5 :)
I taniej o ironio. Nawet jak cena 1000-1300 USD bedzie cena za sam korpus. Jeszcze daje rade.
Teraz priorytetowo to się modle zeby to dobrze z szklami 4/3 wspolpracowalo :)

T.

epicure
1.02.12, 12:57
Obserwujesz ich czy w lustro patrzysz:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en:

Ani nie jestem największym zapaleńcem, ani nie jestem rozczarowany, ani ich nie obserwuję - sami rzucają się w oczy i nie sposób tego nie zauważyć nawet mimochodem.

adambieg
1.02.12, 13:03
Korpusy OM są eleganckie, i klasyczne , wykorzystanie takiej bryły , da aparat ,który będzie się chciało wziąść w rękę. Dużo ciekawsza stylistyka od Takich G-X.
A co do reszty zobaczymy...
Może jaszcze nie muszę zmieniać komputera.

I będziesz chciał za "ładność" korpusu zapłacić ekstra 2 tys. ? G3 kosztuje 2 tys. a prognozowana cena O-MD 4tys.
Biorąc pod uwagę, że matryca ta sama to obrazek będzie tylko trochę lepszy niż z panasa.

Zresztą, poczekamy zobaczymy...

darkelf
1.02.12, 13:03
"aniemówiłem"

apz
1.02.12, 13:21
I będziesz chciał za "ładność" korpusu zapłacić ekstra 2 tys. ? G3 kosztuje 2 tys. a prognozowana cena O-MD 4tys.
Biorąc pod uwagę, że matryca ta sama to obrazek będzie tylko trochę lepszy niż z panasa.

Zresztą, poczekamy zobaczymy...

Wiesz różne rzeczy kupuje się z różnych powodów, G-3 nie podobami się na przykład, nowy korpus ma być szczelny, nie wiemy jak będzie pracował ze szkłami 4/3. W zasadzie to wszystko są pogłoski i plotki.
A gdyby ta ładność była uszczelniona i dużo lepiej współpracowała z 50-200 i 12-60 , to rozważyłbym wydatek tych 2000 PLN więcej. G-3 gwarantuje mi tylko tryb manualny.

Vindex
1.02.12, 13:24
Najwieksi, znaczy sie kto? :)
Ja poki co jestem tylko rozczarowany tym, ze wpakowali tam stara matryce. Choc i tak bedzielepiej niz w E-5 :)
I taniej o ironio. Nawet jak cena 1000-1300 USD bedzie cena za sam korpus. Jeszcze daje rade.
Teraz priorytetowo to się modle zeby to dobrze z szklami 4/3 wspolpracowalo :)

T.

Pytanie czemu mialoby lepiej pracowac niz G3/GX1? To chyba wymagaloby hybrydowego systemu AF a jesli matryca jest Panasia to raczej nie bedzie go miec. Poki co wyglada na to ze jak zwykle w wypadku premier m43 Olympusa skonczy sie na szumnych zapowiedziach ...

adambieg
1.02.12, 13:31
A gdyby ta ładność była uszczelniona i dużo lepiej współpracowała z 50-200 i 12-60 , to rozważyłbym wydatek tych 2000 PLN więcej. G-3 gwarantuje mi tylko tryb manualny.

Masz rację. Tego nie wziąłem pod uwagę, używam tylko mikrusowych obiektywów.

apz
1.02.12, 13:39
Pytanie czemu mialoby lepiej pracowac niz G3/GX1? To chyba wymagaloby hybrydowego systemu AF a jesli matryca jest Panasia to raczej nie bedzie go miec. Poki co wyglada na to ze jak zwykle w wypadku premier m43 Olympusa skonczy sie na szumnych zapowiedziach ...

Potrzebne jest jakieś lustereczko, może być odbicie od matrycy i detektory to zupełnie inny układ, z matrycy jest tylko AF po kontraście. ZD na Olympusie działa , ale jest wolny , u Panasa z urzędu jest manualny.

ciukacz
1.02.12, 13:43
a ta "stara matryca" co jest lepsza w szumach na wysokich iso od ep3 o 1 ev to taki dramat ?

mynameisnobody
1.02.12, 14:17
epicure -masz pamięć dobrą ale krótką -sam niedawno rzucałeś się w oczy i uszy (teraz również ale "z prądem") a "zapalczywość" to małe słowo jak się czytało te eseje o "nieodstępowaniu tak bardzo..." e-30 itd. itp. Więc daruj sobie bardzo proszę -internet wszystko przyjmie ale pechowo > nie "zapomni"
Ja zawsze byłem zapaleńcem jak się do czegoś napaliłem.
Wszystko wskazuje że płomyk zgaśnie już 8mego.

Jeśli kanon mógł pójść po rozum do głowy (matryca G1X) a olympus wciąż ładować będzie "resztki magazynowe" Panasonica to i zapał nie pomoże.

Ocz, to wszystko JEŚLI... -choć tyle razy to już przerabialiśmy...

Thomasso
1.02.12, 14:29
Jeśli kanon mógł pójść po rozum do głowy (matryca G1X) a olympus wciąż ładować będzie "resztki magazynowe" Panasonica to i zapał nie pomoże.

Trudno sie z tym nie zgodzic... niestety...

T.

tymczasowy_
1.02.12, 14:35
Cały problem w tym, że ponoć ta matryca Canona to żaden cud świata, i nie byłbym zdziwiony gdyby prezentowała półkę zbliżoną do Panasonic'a.

Janko Muzykant
1.02.12, 14:53
A ja mam takie inne pytanie do części tu piszących, jak już kiedyś powstanie jakiś zajefajny aparat z cud-matrycą (przełączaną 6 i 60Mpx), i z kwiatkiem, i sprężynką, to czy jakieś zdjęcia będziecie robić? :)

epicure
1.02.12, 14:56
epicure -masz pamięć dobrą ale krótką -sam niedawno rzucałeś się w oczy i uszy (teraz również ale "z prądem") a "zapalczywość" to małe słowo jak się czytało te eseje o "nieodstępowaniu tak bardzo..." e-30 itd. itp. Więc daruj sobie bardzo proszę -internet wszystko przyjmie ale pechowo > nie "zapomni"

Weź pod uwagę, pamiętliwy kolego, że mój zachwyt nad E-30 miał miejsce jakieś 2-3 lata, kiedy puszka ta, mimo oczywistych wad, całkiem sporo oferowała na tle ówczesnej konkurencji. I chociaż zachwyt ten był mocno naiwny i pewnie często daleki od zdrowego rozsądku, to przynajmniej dotyczył sprzętu, którego używałem. Nie przypominam sobie za to, abym kiedykolwiek obsrywał się z podniety lub jęczał z zawodu nad jakimiś mglistymi plotkami. Już kumasz?

Eddie
1.02.12, 14:56
Cały problem w tym, że ponoć ta matryca Canona to żaden cud świata, i nie byłbym zdziwiony gdyby prezentowała półkę zbliżoną do Panasonic'a.

Kluczowe jest tutaj słowo "ponoć"...

apz
1.02.12, 14:58
A ja mam takie inne pytanie do części tu piszących, jak już kiedyś powstanie jakiś zajefajny aparat z cud-matrycą (przełączaną 6 i 60Mpx), i z kwiatkiem, i sprężynką, to czy jakieś zdjęcia będziecie robić? :)

Pewnie nie powstanie ,bo lepiej by wcisnąć dwa oddzielne aparaty.
Zamiast kwiatka w takim komplecie wolałbym wyrzutnie fajerwerków.

Eddie
1.02.12, 15:00

Aparatem, na który nie da się narzekać? Bądź poważny, po co? :)

mynameisnobody
1.02.12, 15:01
"Weź pod uwagę, pamiętliwy kolego, że mój zachwyt nad https://forum.olympusclub.pl/threads/80830-Olympus-OM-D-gdybania-przed-premierą/images/styles/UndergroundStyle/misc/vbglossarlink.gif (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=E-30) E-30 (https://forum.olympusclub.pl/vbglossar.php?do=showentry&item=E-30) miał miejsce jakieś 2-3 lata, kiedy puszka ta, mimo oczywistych wad, całkiem sporo oferowała na tle ówczesnej konkurencji. I chociaż zachwyt ten był mocno naiwny i pewnie często daleki od zdrowego rozsądku, to przynajmniej dotyczył sprzętu, którego używałem. Nie przypominam sobie za to, abym kiedykolwiek obsrywał się z podniety lub jęczał z zawodu nad jakimiś mglistymi plotkami. Już kumasz?"

Epicure -nie wiem z z jakiej przyczyny miał byś się obsrywać i jęczeć -nie obchodzi mnie to.
Ale wiem że pomyliłeś miejsce w których takich atrakcji szukasz bo tu tego nie znajdziesz -kumasz?

epicure
1.02.12, 15:06
Piękny popis głupoty, mynameisnobody. Brawo! Do tej pory miałem tylko podejrzenia, ale teraz to już pewność, że jesteś zwyczajnym sromotnym trollem.

mynameisnobody
1.02.12, 15:08
epicure napisał>
"Piękny popis głupoty, mynameisnobody. Brawo! Do tej pory miałem tylko podejrzenia, ale teraz to już pewność, że jesteś zwyczajnym sromotnym trollem."

Dziękuję -z ust Twoich to prawdziwy komplement :lol:

„Czemu to widzisz drzazgę w oku brata, a nie dostrzegasz belki we własnym oku?” (Łk 6, 41)

tymczasowy_
1.02.12, 15:16
Kluczowe jest tutaj słowo "ponoć"...Napisałem "ponoć", bo dxomark postawił matrycę Canona na półkę Panasonic'a ....

Eddie
1.02.12, 15:20
Napisałem "ponoć", bo dxomark postawił matrycę Canona na półkę Panasonic'a ....

Poczekajmy, przekonajmy się, tak najlepiej.

tymczasowy_
1.02.12, 15:24
Pewnie nie powstanie ,bo lepiej by wcisnąć dwa oddzielne aparaty.
Zamiast kwiatka w takim komplecie wolałbym wyrzutnie fajerwerków.Powinni wypuszczać identyczne body w dwóch wersjach matrycowych:
a) CCD z ISO od 50 do 1600
b) CMOS z ISO od 200 do 1 458 666 :wink:

A ja poprosiłbym jeszcze o wersję limitowaną z czarno-białą wersją CFA.

Kurde, GXR się kłania ....

---------- Post dodany o 14:24 ---------- Poprzedni post był o 14:20 ----------

Poczekajmy, przekonajmy się, tak najlepiej.Tak będzie najlepiej, bo wg. mnie RAWy z NEX-5N i G3, które sam obrobiłem były niemalże identyczne, czyli w realu Canon też powinien być lepszy. Niemniej jednak, pokazuje to, że z rozmiaru 4/3 o takim samym napakowaniu, dwie konkurencyjne formy wyciągnęły podobny rezultat ....

user_jgora
1.02.12, 15:40
ostatnia nadzieja w tym, ze chociaz panasonic czyms wiecej blysnie niz tylko wygladem i szczelnoscia...

tymczasowy_
1.02.12, 15:52
ostatnia nadzieja w tym, ze chociaz panasonic czyms wiecej blysnie niz tylko wygladem i szczelnoscia...To, że matryca jest taka jak G3, GX1 nie świadczy o tym, że identycznie taka sama będzie w OM-G. Ponoć w NEX-5N, K5, Xpro1, Ricoh A16 jest 16mpix matryca Sony, co nie oznacza, ze jest to identycznie ta sama matryca. Xpro1 ma inny CFA, A16 ma inne mikrosoczewki. Może Olympus też zlecił Panasonikowi jakieś modyfikacje ... typu inne mikrosoczewki, wzmacniacze, przetworniki AD, wkomponowane czujniki fazy AF ... Okaże się po premierze.

user_jgora
1.02.12, 16:09
Pentax K-5 ma matryce z nex-5 jeszcze, ale ogolnie chcialbym wierzyc w to co piszesz, natomiast kwestia rozpietosci tonalnej jest tu chyba nie do przeskoczenia na poziomie rawa, ot juz te matryce tak maja i tyle :(

darkelf
1.02.12, 16:46
To jest naprawdę piękne jak czyta się ludzi robiących fotki które dałoby się zrobić Nokią dyskutujących nad ograniczeniami lustrzanek sprzed paru lat.

Janko Muzykant
1.02.12, 16:47
To jest naprawdę piękne jak czyta się ludzi robiących fotki które dałoby się zrobić Nokią dyskutujących nad ograniczeniami lustrzanek sprzed paru lat.
:) :) :)

dzarro
1.02.12, 16:49

To może podasz jakiś link do zdjęć "w stopce" zamiast katalogu puszek i słoików. Chętnie poszerzę horyzonty.

tymczasowy_
1.02.12, 16:53
natomiast kwestia rozpietosci tonalnej jest tu chyba nie do przeskoczenia na poziomie rawa, ot juz te matryce tak maja i tyle :(No bo coś do wszystkiego jest po prostu do niczego .... niestety.
Abu abu.
Abu high pierdylion ISO, abu DR.

Nawet na paznokciu z LX5 można mieć większy DR niż w m43, no ale w LX5 jest CCD, co do high iso pasuje jak pięść do nosa.

Niestety DR ma pecha bo high iso łatwiej jest unaocznić niż dużą DR, po prostu 8-10eV wystarcza z zapasem, a jak ktoś wlezie do piwnicy to musi mieć minimum te 128 256 iso bo kolega się bedzie smiał, ze ma szumy.

TomekH
1.02.12, 17:44
No dziś podkręcili nieźle tempo na rumorsach.
Coraz więcej danych.
pozdrawiam

darkelf
1.02.12, 17:46
admin rumorsów napisał że ma ich duzo ogólnie dla wielu systemów, dlatego się produkuje i na 43 i na mirrorless

grizz
1.02.12, 17:56
Taaaaa admin rumorsów ... nakręcił cały ten bajzel, trzepie kasę na reklamach... a teraz ludzie krzyczą, ze Olympus cos powiedział i ściemnia...

Dar-i-jush
1.02.12, 18:11
Za rumorsami:
...
HLD-6 external battery grip
...
Jeszcze niech ciut szybciej ostrzy z 14-54II (niż E-P3) i biorę.

Jednak...
"9fps without the super fast AF. 4.2 with super fast AF enabled."
Tego nie rozumiem. Jaka jest zależność między fps, a szybkością ostrzenia?

Szkoda, że LCD ma być tylko odchylany a nie obrotowy...

andi
1.02.12, 18:18
Czyli ten sam sensor co Panasonic, ten sam VF co do tej pory???
Na serio? Ale rewolucja :lol:

henry1
1.02.12, 18:23
Tak, ale foty będzie tłukł jak Kartaczownica Gatlinga :-D

tymczasowy_
1.02.12, 20:11
Czyli ten sam sensor co Panasonic, ten sam VF co do tej pory???
Na serio? Ale rewolucja :lol:A kto tu mówił o rewolucji. Olek nie miał body z wbudowanym EVF, więc zamiast puszki a'la Gx/GHx oraz zamiast powiekszania PENów wyszedł ze stylizowaną puszką a'la OM. Że matryca 4/3 to nie nowina. Samo 4/3 na bocznym torze, więc nadzieja że szkła 4/3 zostaną lepiej potraktowane - ale wcale nie na pewno.

ebelbeb
1.02.12, 20:24
Za rumorsami:
"9fps without the super fast AF. 4.2 with super fast AF enabled."
Tego nie rozumiem. Jaka jest zależność między fps, a szybkością ostrzenia?
Może chodzić o moc obliczeniową procesora, zużywaną albo na szybką rejestrację obrazów, albo na szybką analizę kontrastu dla szybkiego AF.

---------- Post dodany o 20:24 ---------- Poprzedni post był o 20:21 ----------

Może będzie podatny na overclocking... ;)

ciukacz
1.02.12, 20:54
9 zdjec na sekunde przy manual focus a 4.2/s z ostrzeniem przed kazda ekspozycja (to chyba nie jest s-af) ?

Thomasso
1.02.12, 21:02
O bedzie grip.. fajnie.. to ja chyba sie skusze ostatecznie :P Powinien byc tez uszczelniany. Git.
Moze jednak wyjdzie z tego taka semi-pro puszka? Nie bedzie wygladala moze jak E-30, ale to nic.
Ekranik tylko uchylny akurat mnie obojetny. W zasadzie nie mialem sytuacji takiej gdzie musialbym ten odchylany z E-30 w jakiejs dziwnej pozycji wykrzywiac.

T.

Dar-i-jush
1.02.12, 21:10
Może chodzić o moc obliczeniową procesora, zużywaną albo na szybką rejestrację obrazów, albo na szybką analizę kontrastu dla szybkiego AF.[COLOR="Silver"]
No tak, czyli jak ciukacz sugeruje, chodzi o c-af. Nie widzę przeszkód, żeby dla s-af była szybka analiza kontrastu dla af i po złapaniu 9fps. No, ale zobaczymy co to ostatecznie będzie. Będzie battery grip i wbudowany wizjer, to już dobrze i tak :-)

andi
1.02.12, 21:20
A kto tu mówił o rewolucji...

Wszyscy a przede wszystkim Olympus.
"Rewolucyjna DR", "jakosc obrazka powala na kolana"
Teraz oczywiscie sie wykreca jak i wszyscy, ktorzy
tu w tym watku przyklaskiwali i oczekiwali na nadejscie
zbawiciela.
Pare razy tu napisalem, ze takie nakrecanie
hype'u zwraca sie zawsze tylko czkawka.
Niestety tak samo jest teraz.
Jak dla mnie ten "rewolucyjny" aparat
przestal byc choc odrobine interesujacy.

Janeczek
1.02.12, 21:41
Fuji zrobilo to samo ze swoimi cudownymi zabawkami najlepszymi w historii...

Ja nie mam juz dylematu OMG czy tam D vs G1 = 4k vs 400zl, se drugiego G1 dokupie i cos jeszcze....

pozdrawiam serdecznie
Janek

PS
Od poczatku bylo wiadomo, ze pod publiczke bedzie, bo niby skad maja wykrzesac matryce jak nie od Panasa?

Moominek
1.02.12, 21:43
Jak z E-P3... Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle ;) Tzn jeszcze nie wyszło, poczekałbym IMHO na premierę i pierwsze testy. Tak to tylko 85 stron gdybań (choć temat wątku uczciwie to mówi).

wulf
1.02.12, 22:30
Matryca od Panasonica -O.K. wizjer znany i lubiany - O.K. ale skąd u licha ta nazwa? Że niby co? Następca OM-4?
Czemu nie zaczęli od E-M1?

Panowie i panie postarajmy się! Jak zauważył Moominek zostało tylko 85h. Dociągnijmy do 100stron na premierę! :cool:

Jan_S
1.02.12, 22:39
Panowie i panie postarajmy się! Jak zauważył Moominek zostało tylko 85h. Dociągnijmy do 100stron na premierę! :cool:

Moominek pisał o 85 stronach gdybań a nie 85 godzinach do premiery,

Bo premiera ma być 8-mego?

hades
1.02.12, 22:43
Jak tak czytam ten wątek, to dochodzę do wniosku, że mamy tu silny zespół specjalistów, szczególnie od matryc. Może by tak zmontować jakiegoś "prototypa multibagnetowego" (a co się będziemy ograniczać - w każdym systemie są jakieś fajne szkła). Ja tylko podsunę myśl by uwzględnić w projekcie łatwą wymianę matrycy i filtry artystyczne programowane przez użytkownika w jakimś bajeranckim, wizualnym narzędziu. Albo lepiej żeby od razu czytał presety Lightrooma i wtyczki PS-a, ewentualnie GIMP-a.

Ale poważnie? Wyluzujcie. Plotki jakie są takie są. Pewnie część, a może nawet wszystkie się sprawdzą. Ten aparat jeszcze się nie pojawił, a już piszecie stwierdzenia graniczące z pewnością, że "miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle". Dajcie doczekać temu wątkowi do premiery. Zobaczymy pewnie testy prasowe, jakieś testy na YouTube. Może nawet ktoś mimo jojczenia tłumu kupi i udostępni tutaj test. Wtedy będziemy jakieś powody do narzekania ponad miarę jakie to "zuooo" uczynił Olek.

Jan_S
1.02.12, 22:56
nie o to chodzi by złapać króliczka
---- ale by gonić go, ale by gonić go!

nightelf
1.02.12, 23:00
Fajnie jak będzie oficjalny grip na dodatkową baterię :)

Thomasso
1.02.12, 23:05

No fajnie. Zapewne bedzie tez uszczelniony, jak cale body. :)

T.

Jan_S
1.02.12, 23:08
a jak będzie dodatkowy grip na oficjalną baterię to będzie mniej fajnie...

--- tzn. ciekawe czy do gripa da się wsadzić zamienniki (coś mi się obiło o uszy że ostatnio jakieś problemy ze stosowaniem zamienników były)

grizz
1.02.12, 23:58

Gdzie to Olympus mówił? Linki do oficjalnych wypowiedzi proszę, nie do strony zarabiajacej na reklamach i odwiedzinach.

hades
2.02.12, 00:20
Teraz oczywiscie sie wykreca jak i wszyscy, ktorzy
tu w tym watku przyklaskiwali i oczekiwali na nadejscie
zbawiciela.
Pare razy tu napisalem, ze takie nakrecanie
hype'u zwraca sie zawsze tylko czkawka.
Niestety tak samo jest teraz.
Jak dla mnie ten "rewolucyjny" aparat
przestal byc choc odrobine interesujacy.

Niepostrzeżenie stałeś się ofiarą "nakręcania".

apz
2.02.12, 01:40
No fajnie. Zapewne bedzie tez uszczelniony, jak cale body. :)

T.

Ciekawe po co PEN-owi dodatkowe baterie? może po to by szybciej ruszać dużymi zoomami , do 45/1,8 raczej tyle prądu nie potrzeba. Może w tych dodatkach będą dodatkowe smaczki tego aparatu. Trzeba poczekać.
AP.

C+
2.02.12, 09:02
Ciekawe po co PEN-owi dodatkowe baterie? może po to by szybciej ruszać dużymi zoomami , do 45/1,8 raczej tyle prądu nie potrzeba. Może w tych dodatkach będą dodatkowe smaczki tego aparatu. Trzeba poczekać.
AP.

A to nie było takiego patentu, że nakłada się gripa razem z bagnetem na mały korpus m43 i mamy duży korpus 4/3 ;)

Eddie
2.02.12, 09:12
A to nie było takiego patentu, że nakłada się gripa razem z bagnetem na mały korpus m43 i mamy duży korpus 4/3 ;)

Nie chcę puszczać ploty, ale jak C+ przebąkuje coś mimo chodem, niby żartem, to zazwyczaj jest coś na rzeczy...

hades
2.02.12, 09:59
Puszka uniwersalna? No to byłby spełniony warunek, że Olek raz na jakiś czas zaskakuje odbiorców czymś, czego się zupełnie nie spodziewali.

Eddie
2.02.12, 10:02
Puszka uniwersalna? No to byłby spełniony warunek, że Olek raz na jakiś czas zaskakuje odbiorców czymś, czego się zupełnie nie spodziewali.

I to mogłoby mieć sens!

Jack
2.02.12, 10:14
A to nie było takiego patentu, że nakłada się gripa razem z bagnetem na mały korpus m43 i mamy duży korpus 4/3 ;)Był, pięćdziesiąt lat temu: http://www.pixelio.de/media/300060

Eddie
2.02.12, 10:18
Był, pięćdziesiąt lat temu: http://www.pixelio.de/media/300060

Czas na tyle odległy, że można powtórzyć w dobie fotografii cyfrowej :)

dzarro
2.02.12, 10:32
Cena takiego ustrojstwa będzie pewnie jak za połowę body.

apz
2.02.12, 10:38

Cena E-5 + EP-3 (lub ich następców) nie będzie mniejsza .
Pozdrawiam AP.

Thomasso
2.02.12, 10:41
Tutaj tak niektorzy narzekaja, ze sie podniecami jakimis rumorsami, ze jakies wycieki, niby przypadkowe.
Sledze rownolegle witryne nikonrumors.com i tam jest taki sam hajp na D800 teraz. Pokazuja jakies niby przypadkiem wyciagniete zdjecia puszki,
jakies inwitejszyny na impreze Nikona (z domniemaniem, ze chodzi o prezentacje D800), nie mowiac juz o jakichs obrazkach na flickrze, ktore to sie pojawiaja niby przypadkiem, a dzien pozniej juz ich nie ma.
Takie czasy - trzeba podgrzewac atmosfere :)

T.

---------- Post dodany o 09:41 ---------- Poprzedni post był o 09:40 ----------

Noooo.. to byloby nieglupie nawet :)

T.

Eddie
2.02.12, 10:54

Pewnie tak. Pamiętajmy jednak kiedy pojawił się E-5 i jak kształtowała się jego cena od dnia premiery do dnia dzisiejszego. Nie wiele się zmieniła, prawda? Do tego samego odbiorcy byłoby kierowane ustrojstwo, o którym piszemy.

tymczasowy_
2.02.12, 10:55
Noooo.. to byloby nieglupie nawet :)
Technicznie możliwe, i nawet bardzo sprawne jak pokazało Sony na przykładzie LA-EA2. Wyeliminować jedynie pokraczność i byłoby super. Z resztą Olek już coś takiego robił patrz E-10, E-20.

Thomasso
2.02.12, 13:12
http://www.43rumors.com/ft5-two-new-olympus-m43-lenses-to-arrive-after-the-e-m5/

Ok, let’s start to talk about a very good news. Olympus will announce two new Micro Four Thirds lenses that will be available early summer:

1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.

A dlaczego 75-tka nie uszczelniana? :) Ale swiatelko fajne. Juz mi sie podoba :)

T.

Janeczek
2.02.12, 13:24
No i tego nam brakowalo w systemie, bedzie fajna makrowka i bedzie sliczne jasne tele, mniuuut:)

pozdrawiam serdecznie
Janek

Eddie
2.02.12, 13:31
Prośby użytkowników E-Systemu zostały wysłuchane, będą jasne stałki. Czy tanie? Raczej nie, ale jest spore prawdopodobieństwo, że będą dobre. I tak trzymać.

Karol
2.02.12, 14:31
Dzień dobry Pani Joanno, zamawiam:
V311030SE450 4575123456789 M.ZUIKO DIGITAL ET-M7518 srebrny, 1420 PLN..., ups sorki pomyliłem pocztę z forum ;-)

A na poważnie - takie szkiełko 75/1.8 - to ma szanse wyrywać z butów, ciut jaśniej i ciut za połową zakresu ZD 35-100, niewiele większy gabarytowo i cenowo ;-) od m.zd 45/1.8 - dla mnie to byłaby ciekawsza premiera niż jakakolwiek puszka. Zastanawiam się czy Japończycy nie czytali mojego opisu 35-100 sprzed wielu miesięcy:

Gdyby było jakieś stałoogniskowe Zuiko, powiedzmy 80/2 lub 100/2, dające obrazek jak 35-100, ale siłą rzeczy mniejsze, lżejsze i tańsze niż ZD 35-100 – kupuję w ciemno.

Jan_S
2.02.12, 14:52
1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.

fajnie, fajnie, ale cena pewnie nie będzie optymistyczna. Swoją drogą to marzy mi się 67/1,4 czyli taki odpowiednik lustrzankowych 135/2,8 (bo tak się to chyba przelicza co do kąta widzenia i głębi ostrości?) ale na takie cos to jeszcze trzeba będzie poczekać :)

W każdym razie news pozytywny

Lailonn
2.02.12, 14:58
Nie rozumiem po co tyle osób marudzi jak to źle i brzydko. DR? W konkurencyjnych puszkach, po wrzuceniu dodatkowych MP jest taki sam jak u nas. Szumy? Upakowanie piksli na matrycach konkurencji jest momentami nawet większe a mimo to nie jest gorzej co oznacza, że DA SIĘ z 4/3 wycisnąć więcej(wielu zapowiadało, że przy takim upakowaniu jest to niemożliwe...) i pozostaje tylko pogonić ewentualnie w cholerę Panasonica i dogadać się z SONYm ;) Pewnie to się nie wydarzy ale pomarzyć można :)

Ja od nowego mikrusa wymagałbym jedynie dobrego działania z dużymi szkłami. Miałem D300, nie miałem ale dość długo bawiłem się D700/5D mII i o ile puszki były świetne o tyle zawsze brakowało mi szkła jak 14-35 czy 50. Te szkła(zwłaszcza 14-35) to chyba jedyny powód, dla którego nie umiem zmienić systemu :) Jako, że nie używam ISO ponad 800 nie mam na szczęście takiego ciśnienia, choć fajnie byłoby dostać coś nowoczesnego w końcu. Tak czy siak zamiast analizować czy da się wycisnąć o 0,5EV z świetlówki więcej lepiej analizujcie co da się wycisnąć dzięki takim zajefajnym obiektywom jakie ma nasz system.

Eddie
2.02.12, 15:04
Na wstępie jednak proponuję przeanalizować, co, kogo, gdzie, jak długo i w jaki sposób należy wyciskać, żeby mieć kasę na 35-100 albo 14-35 :)

fret
2.02.12, 15:08
... zawsze brakowało mi szkła jak 14-35 czy 50. ...

Mógłbyś rozwinąć? Akurat setek w żadnym systemie nie brakuje...

Ar2
2.02.12, 15:19
No, no, no.. Nowe szkiełka Olka wyglądają bardzo obiecująco :D

Lailonn
2.02.12, 15:26
@Eddie jak stać na D700/5d to i na 14-35 stać. Jak nie stać na w/w to po co w ogóle się podniecać sprzętami? Nie stać mnie na Maybacha i nie złoszczę się czy am silnik o 405 groszy niż konkurencyjne Ferrari :P

@fret ostrość obrazu jest rewelacyjna. Natomiast 14-35 to jak kilka stałek w 1 :)

Eddie
2.02.12, 15:33
@Eddie jak stać na D700/5d to i na 14-35 stać. Jak nie stać na w/w to po co w ogóle się podniecać sprzętami? Nie stać mnie na Maybacha i nie złoszczę się czy am silnik o 405 groszy niż konkurencyjne Ferrari :P

D700/5D ma się nijak do 14-35...
Co do reszty, klepnąłeś tak jakoś bez sensu.

PiterM
2.02.12, 16:16
Jak czytam rumorsy o tej nowej puszce to mi sie geba cieszy strasznie! Uszczelnienia, wizjer, male rozmiary, sterowanie powyciagane na puszke, 9 fps (bez AF czyli idealnie do HDR!) i sensor z GX1, czyli w sumie bardzo dobry! Juz odkladam kase, a G3 powoli pakuje do pudelka. Na lato bede mial wreszcie puszke idealna :)

henry1
2.02.12, 16:22
Kto przyjmuje wpłaty na tą nową puszke ??? :-D

apz
2.02.12, 16:24
Kto przyjmuje wpłaty na tą nową puszke ??? :-D

Świnka - skarbonka, nie wiedziałeś?
A Olympus już zmienia magazyny w Hamburgu.

Tobik
2.02.12, 16:25
Uszczelnienia, wizjer, male rozmiary, sterowanie powyciagane na puszke, 9 fps (bez AF czyli idealnie do HDR!) i sensor z GX1, czyli w sumie bardzo dobry!

Dajcie nam jeszcze lepszą współpracę ze szkłami 4/3 albo adapter taki jak ostatni sony i jest całkiem przyzwoicie.

tymczasowy_
2.02.12, 16:34
Dajcie nam jeszcze lepszą współpracę ze szkłami 4/3 albo adapter taki jak ostatni sony i jest całkiem przyzwoicie.Amen.

.

henry1
2.02.12, 16:36
Świnka - skarbonka, nie wiedziałeś?

Świnkę to sobie jakąś poszukam. :-P

A magazyny będą nowe i większe, aby więcej szpeju Olkowego było pod ręką. :-D

Karol
2.02.12, 16:40
żeby mieć kasę na 35-100
Kasa kasą, kto bardzo chce to pewnie może się szarpnąć bez sprzedaży narządów, kawał kloca to jednak jest. No chyba, że ktoś chce tragarza to eksploatacja może kosztować ;-)

Faktycznie, trafne skojarzenie w kontekście nadchodzących premier. Ciekawe czy nowe hale będą większe czy mniejsze od dotychczasowych? To może dużo mówić... ;-)

darkelf
2.02.12, 17:26
http://m.blog.hu/ml/mlzphoto/image/hirek/2012_02/oly1.jpg
http://m.blog.hu/ml/mlzphoto/image/hirek/2012_02/oly2.jpg
http://m.blog.hu/ml/mlzphoto/image/hirek/2012_02/oly3.jpg

TomekH
2.02.12, 17:52
Ciekawe czy toto ma wbudowaną lampę.
pozdrawiam

Dar-i-jush
2.02.12, 18:04
Ciekawe czy toto ma wbudowaną lampę.
pozdrawiam
No właśnie wygląda jakby nie miało. Trochę szkoda, bo przyzwyczajony jestem do wyzwalania przez fotocelę wykorzystując słaby błysk wbudowanej.

EDIT: To przy stopce wygląda trochę dziwnie. Może jednak to rodzaj transformera i jakoś ta lampka wyskakuje?

Adamss68
2.02.12, 18:06
Pryzmat:roll:?

easy_rider
2.02.12, 18:33
szkiełko 75/1.8 ... niewiele większy gabarytowo i cenowo ;-) od m.zd 45/1.8
Tak... "75mm f/1.8. It has a metal design" - stawiam na 3200PLN na początek :twisted:

nightelf
2.02.12, 18:38
Tak... "75mm f/1.8. It has a metal design" - stawiam na 3200PLN na początek :twisted:

Ja stawiam na 2000 zł. Ten metal design może oznaczać tworzywo w kolorze metalu :)

adambieg
2.02.12, 18:45
Ja stawiam na 2000 zł. Ten metal design może oznaczać tworzywo w kolorze metalu :)

Żartujesz? Taniej od aktualnych puszek?

:oops:Coś mi się pomieszało, patrząc na cenę 12/2 to raczej taniej nie będzie.

Okolice wizjera są jakieś dziwne. Może to wyskakująca lampa sod sankami???

epicure
2.02.12, 18:53
Wygląda na to, że:

- jest uchylny ekran;
- nie ma lampy błyskowej;
- to nad wizjerem to zaślepka portu akcesoriów, taka na sterydach, żeby nie wyglądało to łyso;
- stylistyka podobna do E-400.

user_jgora
2.02.12, 18:58
stawiam ze lampy nie bedzie, skoro ma byc dedykowana dobra lampa - FL-600, to takie gowno jak daja np do nexa, czy sprzedawali do EP1 uwazam ze totalnie bez sensu...

easy_rider
2.02.12, 19:13
No tak - jeśli to będzie "metalowy plastik" to cena 2000 wydaje się wiarygodna.

Co do korpusu - szkoda że nie ma lampy wbudowanej - to jeden z moich priorytetów przy zakupie aparatu

Bodzip
2.02.12, 19:23
Mnie tam te nowe obiektywy zainteresowały. Jak będą, kiedy będą, jeśli będą - to pewnie sobie kupię :D

easy_rider
2.02.12, 19:29
Mnie akurat odwrotnie - 75 wydaje się ciut za krótki, coś koło setki bym wolał,
a makro gdybym już miał kupować to wolę Leicę - trochę krótsza, ale ma stabiliazcję...

Ar2
2.02.12, 19:46
Kurczę.. Liczyłem, że będzie wbudowana lampa :( Chociaż dalej mam cichą nadzieję, że aparat będzie ulegać magicznej transformacji i jednak znajdzie się chociaż niewielka lampka...

Może nazwiemy go Olympus Prime? :) (tak,tak był wprawdzie czerwony, ale..)

nightelf
2.02.12, 20:05
Może jednak będzie wbudowana lampa. Jeszcze tylko tydzień i zobaczymy :)

Też bym pewnie wolał 100 mm macro.
Ale to 75 mm bardzo mnie interesuje.

Thomasso
2.02.12, 20:13
Ladnie mu w srebrnym :P

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://m.blog.hu/ml/mlzphoto/image/hirek/2012_01/olynew.jpg)
T.

Lailonn
2.02.12, 20:22
@Eddie D700 do 14-35 ma się całkiem nieźle, bo podobna cena ;) A z samochodami chodziło mi o to, że jeśli czegoś I TAK I TAK nie kupię, bo mnie nie stać, to nie marnuję czasu ani energii na podniecanie się tym.

Podejrzewam, że gdyby z dyskusji o systemach, dziadowskości 4/3 i wyższości FF C nad N (i na odwrót) wyeliminować osoby, które I TAK I TAK nie stać, poziom dyskusji podniósłby się i to znacznie.

No bo jeśli przystanę na zdanie, że to wszystko jest "poza zasięgiem ręki", to okazuje się, że fora to zbiory szczekających na księżyc psiaczków, które i tak nigdy go nie zobaczą...a to żałosne.

Karol
2.02.12, 20:28

Zgadzam się "design" raczej nie wróży metalowej budowy, a coś w rodzaju m.zd 45/1.8, o którym w materiałach reklamowych Olek pisze "Niezależnie od wysokiej jakości metalowego wykończenia obiektyw ten charakteryzuje się wyjątkowo przystępną ceną...". W sumie dobrze - będzie tańszy.

Wygląda na to, że:
- jest uchylny ekran;
- nie ma lampy błyskowej;
- stylistyka podobna do E-400.
W sumie same plusy, chociaż z tych "zdjęć" niespecjalnie można wyrokować czy jest lampa czy nie.

Moominek
2.02.12, 20:33
http://www.43rumors.com/ft5-two-new-olympus-m43-lenses-to-arrive-after-the-e-m5/

Ok, let’s start to talk about a very good news. Olympus will announce two new Micro Four Thirds lenses that will be available early summer:

A dlaczego 75-tka nie uszczelniana? :) Ale swiatelko fajne. Juz mi sie podoba :)

T.

A sobie ponarzekam - a czemu nie 67,5 f/2 macro :p Byłby ładny odpowiednik 135/4 na 35mm... A tak trzeba dwa kupić ;)

Zanabyłem niedawno takie dwa w jednym w postaci Tamrona 60/2 macro i jestem zadowolony. Swoją drogą chciałbym widzieć to szkiełko z bagnetem mikro.

PS. Korpus zewnętrznie bardzo ładny (tylko rozmyty jakiś...), mam wrażenie że lampa jest (pokrywa "pryzmatu" jest jakby doczepiona, widać łączenie).
PPS. Nawet jak lampy nie ma, to jest port akcesoriów i można dopiąć lampkę mini z serii 3 która wreszcie nie będzie się gryzła z wizjerem.
PPPS. No i czas wreszcie na jakieś sensowne tele w stylu 50-200 lub porządną obsługę dużego 4/3 przez adapter.

Eddie
2.02.12, 20:50
@Eddie D700 do 14-35 ma się całkiem nieźle, bo podobna cena ;) A z samochodami chodziło mi o to, że jeśli czegoś I TAK I TAK nie kupię, bo mnie nie stać, to nie marnuję czasu ani energii na podniecanie się tym.

Podejrzewam, że gdyby z dyskusji o systemach, dziadowskości 4/3 i wyższości FF C nad N (i na odwrót) wyeliminować osoby, które I TAK I TAK nie stać, poziom dyskusji podniósłby się i to znacznie.

No bo jeśli przystanę na zdanie, że to wszystko jest "poza zasięgiem ręki", to okazuje się, że fora to zbiory szczekających na księżyc psiaczków, które i tak nigdy go nie zobaczą...a to żałosne.

Ok, jeśli o cenie mówimy, to faktycznie podobne :)

Wiesz co, nie wiem czy tak wielu nie stać, nie mi to oceniać. Na pewno jednak wielu by chciało coś takiego posiadać. A poza tym też wielu na pewno w zasięgu podwórka, na którym się bawią chciałoby mieć to co najlepsze w dostępnej dla nich cenie. To normalne.
Zresztą, tak naprawdę rozmawianie o samochodach, na które nie możemy sobie pozwolić też jest normalne. Zauważ, że robi to większość facetów, tak jak mnóstswo kobiet chciałoby robić zakupy w butikach z najwyższej półki. :)

Lailonn
2.02.12, 21:01
Tylko, że w fotografii to ma o tyle idiotyczne efekty,że stykam się bardzo często z ludźmi bluzgającymi na C/N/O/S z najwyższej półki i stawiających się w roli eksperta podczas gdy sami mają najwyżej D40/400D.

To właśnie tacy ludzie piszą potem, że bez MINIMUM ISO 6400 nie da się zrobić zdjęcia rzucania welonu na ślubie(true story) i psują poziom dyskusji.

Wszystko, co jak na razie "wiadomo" o nowym mikrusie pasuje mi do moich potrzeb i pragnień. Brakuje tylko wzmianki o sensownym AF przy dużych zuiko.

Iwo
2.02.12, 21:18
Prośby użytkowników E-Systemu zostały wysłuchane, będą jasne stałki. Czy tanie? Raczej nie, ale jest spore prawdopodobieństwo, że będą dobre. I tak trzymać.
60mm 2,8 makro... wolałbym 100mm. No ale miło. Jak nie będzie droższe od ZD 50mm 2,8...
i dużo tańsze od 45mm 2,8 Panasonica...to może wymienię na nie moją ulubioną Sigmę 105mm.
a jak będzie drożyzna, to poczekam z Sigmą co powie Tamron,
bo jego 90mm makro też jest niczego sobie pod APS-C i miło by było ujrzeć je w wersji m43.

Kurczę.. Liczyłem, że będzie wbudowana lampa :sad: Chociaż dalej mam cichą nadzieję, że aparat będzie ulegać magicznej transformacji i jednak znajdzie się chociaż niewielka lampka...
spoko, nieuszczelniana wersja E-ML4 może będzie udoskonalona o te elementy :)

z 43rumors:
Nazwa aparatu E-M5.
Hmm w takim razie czekamy na nowa matrycę od Panasonica.... w nadchodzących korpusach Panasonica :cool:

C+
2.02.12, 21:26

T.

hmmm...

Dlaczego jest cisza o nowych uszczelnianych szkłach?

---------- Post dodany o 20:26 ---------- Poprzedni post był o 20:20 ----------

Ladnie mu w srebrnym :P

https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://m.blog.hu/ml/mlzphoto/image/hirek/2012_01/olynew.jpg)
T.

ale to jest OM-D a nie E-M5 :lol:

BTW i dlaczego E-M5 chyba powinno być E-M1 ;) e-em-jedynka po dziadku ;)

Eddie
2.02.12, 22:32
Tylko, że w fotografii to ma o tyle idiotyczne efekty,że stykam się bardzo często z ludźmi bluzgającymi na C/N/O/S z najwyższej półki i stawiających się w roli eksperta podczas gdy sami mają najwyżej D40/400D.

To właśnie tacy ludzie piszą potem, że bez MINIMUM ISO 6400 nie da się zrobić zdjęcia rzucania welonu na ślubie(true story) i psują poziom dyskusji.

Wszystko, co jak na razie "wiadomo" o nowym mikrusie pasuje mi do moich potrzeb i pragnień. Brakuje tylko wzmianki o sensownym AF przy dużych zuiko.

Takich dyskusji nigdy, ale to przenigdy nie unikniesz.
Podejrzewam, że masz na myśli teoretyków, którzy w ręku nie trzymali, zdjęcia nie zrobili, ale wszystko wiedzą już po samej specyfikacji :)
To jest internet. Jeśli na świeżym powietrzu można gadać bzdury, od których głowa puchnie, to tutaj tym bardziej.

Swoją drogą, jakie to radosne, gdy pojawia się wieść o nowych słoikach z przyzwoitymi parametrami i zaraz też jest reakcja w stylu "szkoda, że nie..." :)

easy_rider
2.02.12, 22:40
Swoją drogą, jakie to radosne, gdy pojawia się wieść o nowych słoikach z przyzwoitymi parametrami i zaraz też jest reakcja w stylu "szkoda, że nie..." :)
Nie bardzo rozumiem... mam skakać z radości że Olympus wypuści nowe szkła, które do niczego mi nie są potrzebne i na pewno ich nie kupię?

heyahero
2.02.12, 22:42
Eee, ten garb na tych "wyciekłych" fotkach jakiś taki nieludzki... (ten z OM-1 jest piękny!)

Eddie
2.02.12, 22:57
Nie bardzo rozumiem... mam skakać z radości że Olympus wypuści nowe szkła, które do niczego mi nie są potrzebne i na pewno ich nie kupię?

Masz rację! Nie rozumiesz :)

Janko Muzykant
2.02.12, 23:00
Szkoda, że od trzech lat nie ma nie ma najbardziej podstawowego, najpierwszego, naj-do wszystkiego woła roboczego czyli ekwiwalentu 28-100/2,8. To jest trochę mało poważne, a nie brak stokrotki i parówki w nowym, najsraj, ósmym z kolei body :(
Zwłaszcza, że się marni 14-54 i 12-60, wystarczyłoby lekko zmodyfikować pupę i niech sobie już nawet ostrzy powoli.

apz
2.02.12, 23:19
Szkoda, że od trzech lat nie ma nie ma najbardziej podstawowego, najpierwszego, naj-do wszystkiego woła roboczego czyli ekwiwalentu 28-100/2,8. To jest trochę mało poważne, a nie brak stokrotki i parówki w nowym, najsraj, ósmym z kolei body :(
Zwłaszcza, że się marni 14-54 i 12-60, wystarczyłoby lekko zmodyfikować pupę i niech sobie już nawet ostrzy powoli.

Ale w tej technologi oba na pewno ostrzą , tylko dzieje się to za powoli. Potrzebne jest 2- 4 -krotne przyspieszenie i już będzie dużo lepiej - dla mnie w pola by wystarczyło , tam rzadko coś mi ucieka.
Pozdrawiam AP.

Eddie
2.02.12, 23:19

Nie nadążysz za pomysłami producenta, nie odgadniesz zamiarów. Zamiast upragnionego woła roboczego masz roboczego, choć pewnie mocno leniwego i niestety niezbyt silnego muła, 12-50/3,5-6,3 - przy czym 6,3 wydaje mi się tutaj zupełnie nie wiadomo skąd. No, ale ludzie przecież chcieli stałek jasnych...

easy_rider
2.02.12, 23:21
Masz rację! Nie rozumiesz :)
Skakać z radości to będę gdy Panasonic wypuści zapowiedziane jasne zoomy - a jeszcze bardziej gdy będą w zasięgu mojej kieszeni :mrgreen:
Co jest w sumie bardzo prawdopodobne, bo moja kieszeń po sprzedaży systemu Canona ma pewne rezerwy :lol:

C+
2.02.12, 23:30
Ale w tej technologi oba na pewno ostrzą , tylko dzieje się to za powoli. Potrzebne jest 2- 4 -krotne przyspieszenie i już będzie dużo lepiej - dla mnie w pola by wystarczyło , tam rzadko coś mi ucieka.
Pozdrawiam AP.

Wystarczy zamontować af fazowy w matrycy jak w F300EXR.

Janko Muzykant
2.02.12, 23:35
Nie nadążysz za pomysłami producenta, nie odgadniesz zamiarów. Zamiast upragnionego woła roboczego masz roboczego, choć pewnie mocno leniwego i niestety niezbyt silnego muła, 12-50/3,5-6,3 - przy czym 6,3 wydaje mi się tutaj zupełnie nie wiadomo skąd. No, ale ludzie przecież chcieli stałek jasnych...
Stałki służą do zabawy w torbę z aparatem, albo do robienia zdjęcIA. Do robienia zdjęĆ, przy minus dwudziestu, albo w deszczu, albo podczas trzydziestego kilometra łażenia, albo przy seriach w studio, docenia się zoom.

Eddie
2.02.12, 23:40
Stałki służą do zabawy w torbę z aparatem, albo do robienia zdjęcIA. Do robienia zdjęĆ, przy minus dwudziestu, albo w deszczu, albo podczas trzydziestego kilometra łażenia, albo przy seriach w studio, docenia się zoom.

Ja wiem co i kiedy się docenia, ale teraz spróbuj to przetłumaczyć producentowi. I użytkownikom, którzy przecież chcieli tych stałek :)

darkelf
2.02.12, 23:59
- nie ma lampy błyskowej;.

W jakim stylu fotograficznym używa się wbudowanej lampy błyskowej? Co prawda nie umiem robić zdjęć, ale próbuję od 2005 roku i jedyny przypadek, gdy wbudowana lampa błyskowa była użyteczna to fotografowanie dokumentów.

Eddie
3.02.12, 00:03
W jakim stylu fotograficznym używa się wbudowanej lampy błyskowej? Co prawda nie umiem robić zdjęć, ale próbuję od 2005 roku i jedyny przypadek, gdy wbudowana lampa błyskowa była użyteczna to fotografowanie dokumentów.

Powiedz o tym niezliczonym użytkownikom, aparatów fotograficznych wszelkiej maści i rodzaju, którzy używają wbudowanej lampy błyskowej nie tylko od święta.
Poza tym, jak masz coś wyzwalane foto-celą, to takie niby g.wno czasem się przydaje.

Dar-i-jush
3.02.12, 00:08
Poza tym, jak masz coś wyzwalane foto-celą, to takie niby g.wno czasem się przydaje.
Nawet często się przydaje. Powiem więcej, zwykle się przydaje. Oczywiście można przejść na wyzwalanie radiowe, albo dokupić kolejną lampę w sanki i jazda ;-)

apz
3.02.12, 00:16
Nawet często się przydaje. Powiem więcej, zwykle się przydaje. Oczywiście można przejść na wyzwalanie radiowe, albo dokupić kolejną lampę w sanki i jazda ;-)

A może będzie też w zestawie takie maleństwo jak w PEN-ach trzecich , i wtedy po sprawie, mniej wygodne, ale do użycia. wizjera wszak wpinać nie trzeba.
W e-1 nie ma wbudowanej był precedens..

Thomasso
3.02.12, 00:22

:P
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=5028&pos=0

T.

Dar-i-jush
3.02.12, 00:34
A może będzie też w zestawie takie maleństwo jak w PEN-ach trzecich , i wtedy po sprawie, mniej wygodne, ale do użycia. wizjera wszak wpinać nie trzeba.

Gdyby dorzucali tego pypcia zamiast wbudowanej, to by mnie to zadowalało. Bo jednak gdyby przyszło pypcia dokupić, to chyba lepiej nawet jakiegoś manualnego Yongnuo za dwie stówy. Mniej wygodnie, ale więcej mocy może się przydać.

Rafał Czarny
3.02.12, 07:57
Ludzie, Wy z tą wbudowaną lampą to tak na poważnie czy se jaja robicie? Dla mnie wbudowana lampa może nie istnieć, jeszcze nigdy nie użyłem. Fotocele są do d.py, a radiówki tanie jak barszcz.

adambieg
3.02.12, 08:01
Ludzie, Wy z tą wbudowaną lampą to tak na poważnie? Dla mnie wbudowana lampa może nie istnieć, jeszcze nigdy nie użyłem.

Czasem się przydaje, uwierz na słowo:wink: W penach nawet od sufitu można światełko odbić, przy jasnym szkiełku i małej odległości da radę. A i w terenie pierwszy plan można czasem lekko rozświetlić.

No ale ten nowy OM-D to ma być podobno puszka wyższej kategorii albo raczej my byśmy tak chcieli to i bez lampy się obędzie :grin::mrgreen:

wulf
3.02.12, 08:02
Przydałaby się wbudowana lampa zdecydowanie. O ile można przeżyć bez lampy wbudowanej przy zdjęciach pod słońce (można w końcu założyć normalną lampę albo użyć blendy) bezprzewodowe sterowanie jest super wynalazkiem. Z tego powodu gdy nabyłem E-1 po E-30 pierwszą rzeczą którą kupiłem był wyzwalacz bezprzewodowy - niestety bez TTL, przez to ile kilometrów trzeba narobić do lampy i z powrotem... Gdyby był w komplecie albo niedrogo do kupienia jakiś mały pierdek o sile błysku nawet GN10 to było by miło (oczywiście gdyby miał funkcję sterowania) Ale nie ma co narzekać.
Zapowiada się ciekawy sprzęt. Patrząc na te skrawki zdjęć odnoszę wrażenie, że powrót do przeszłości stylistycznej w nowym wykonaniu został uwieńczony sukcesem. Jednym słowem może to być najładniejszy i najlepszy bezlusterkowiec jaki dotychczas powstał.
:esystem2:

Rafał Czarny
3.02.12, 08:05
Ale ten wątek dotyczy aparatu dla świadomego fotografisty. A ten z reguły wie, że wbudowana lampa zabija zdjęcia i się jej po prostu nie używa. Dla "niezliczonych użytkowników" jest pierdyliard innych aparatów "gupich Jasiów".

Argument o wyzwalaniu fotoceli zupełnie mnie nie przekonuje, bo jak napisałem wyżej to rozwiązanie jest do d.py. Fotocela nie działa (lub działa bardzo kiepsko) na zewnątrz i może ją wyzwolić każdy Ziutek swoją wbudowana lampą.

epicure
3.02.12, 08:09
Jeśli wbudowana lampa ma odchylany palnik i/lub synchronizuje się krótkimi czasami migawki, aby dało się doświetlać ludzi w słoneczny dzień, to ja jestem jak najbardziej za.

adambieg
3.02.12, 08:10
Wystarczy takie maleństwo jak dodają do E-PL3, błysk wyzwoli a i awaryjnie za lampę główna do rodzinnych fotek się nada. W końcu ten nowy mikrus będzie miał ISO do nieskończoności to i lampa mało potrzebna:mrgreen:

Rafał Czarny
3.02.12, 08:13
Czasem się przydaje, uwierz na słowo:wink: W penach nawet od sufitu można światełko odbić, przy jasnym szkiełku i małej odległości da radę.

Jeśli można odbić od sufitu to zgoda. Miałem Panasa L1 i tam wbudowana lampa miała dwie pozycje - w sufit i na wprost. Bardzo fajne rozwiązanie, szkoda, że nie powszechne.

A i w terenie pierwszy plan można czasem lekko rozświetlić.

W teren zabieram zewnętrzną lampę, filtry na lampę i wyzwalacz radiowy. Dopalanie na wprost małą lampką bez korygowania temperatury filtrami daje opłakane rezultaty.

---------- Post dodany o 07:13 ---------- Poprzedni post był o 07:11 ----------

Jeśli wbudowana lampa ma odchylany palnik i/lub synchronizuje się krótkimi czasami migawki, aby dało się doświetlać ludzi w słoneczny dzień, to ja jestem jak najbardziej za.

Wymień aparaty, które mają wbudowaną, odchylaną lampkę.

wulf
3.02.12, 08:18
RC nie chodzi o wyzwalanie tylko o sterowanie i dostęp do TTL be konieczności zakupu drogich wyzwalaczy TTL.
We wnętrzach działa to bardzo dobrze i nikt obcy nie jest w stanie wyzwolić lampy systemowej ustawionej na sterowanie.
Używałem wiele razy z E30 i metzem 48-AF1. Odległość około 7-10m. Na zewnątrz tylko ze 3 razy użyłem w pochmurny dzień i nie było problemu z komunikacją.
Dodatkowo metz był schowany w softboksie parasolkowym i sterowanie nadal działało!
A są w ogóle dostępne jakieś wyzwalacze radiowe z obsługą TTL i HSS do Olympusa?

Rafał Czarny
3.02.12, 08:27
RC nie chodzi o wyzwalanie tylko o sterowanie i dostęp do TTL be konieczności zakupu drogich wyzwalaczy TTL.
We wnętrzach działa to bardzo dobrze i nikt obcy nie jest w stanie wyzwolić lampy systemowej ustawionej na sterowanie.
Używałem wiele razy z E30 i metzem 48-AF1. Odległość około 7-10m. Na zewnątrz tylko ze 3 razy użyłem w pochmurny dzień i nie było problemu z komunikacją.
Dodatkowo metz był schowany w softboksie parasolkowym i sterowanie nadal działało!
A są w ogóle dostępne jakieś wyzwalacze radiowe z obsługą TTL i HSS do Olympusa?

W tym jednym szczególnym przypadku może się przydać. Ale w praktyce ktoś, kto fotografuje strobingowo, ze statywami, parasolkami itp. to z reguły świadomy fotografista. I musi mieć niezawodne radiówki, które błysną zawsze. I te radiówki zabiera na sesję we wnętrzach.

To nieprawda, że wbudowana lampa przy sterowaniu błyskami nie ma udziału w ekspozycji. Nie wiem jak to jest w Olku, ale Nikon nawet produkuje specjalną zaślepkę nakładaną na lampę wbudowaną. Domowym sposobem ludzie robią to to z kawałka kliszy.

http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blyskowych/nikon-sg-3-ir,6022s

Sterowanie błyskami też jest niestety do d.py.

wulf
3.02.12, 08:55
To nieprawda, że wbudowana lampa przy sterowaniu błyskami nie ma udziału w ekspozycji. Nie wiem jak to jest w Olku, ale Nikon nawet produkuje specjalną zaślepkę nakładaną na lampę wbudowaną. Domowym sposobem ludzie robią to to z kawałka kliszy.

http://fotozakupy.pl/akcesoria-lamp-blyskowych/nikon-sg-3-ir,6022s

Sterowanie błyskami też jest niestety do d.py.
Nigdy nie sprawdzałem czy ma wpływ czy nie a teraz nie mam możliwości.
Musiałby się pofatygować i sprawdzić ktoś z E-3/30/620/520/5
Ustawić tryb sterowania w aparacie i lampie systemowej. Błysk na drugą kurtynę, czas otwarcia migawki koło 1s żeby było widać co i kiedy błyska.
No i zobaczyć czy błysk lampy systemowej jest w tym samym momencie co wbudowanej.

Rafał Czarny
3.02.12, 09:08
Ten efekt widać wyaźnie wtedy, kiedy fotografujesz z bliska (np. ciasny portret). Przy uruchamianiu wbudowaną zwykłych lamp z fotocelą udział wbudowanej będzie zdecydowanie bardziej widoczny.

Zastanówcie się - dlaczego aparaty profesjonalne pozbawione są tych gówienek? Gdyby to było choć trochę przydatne do robienia dobrych zdjęć to Canon i Nikon zapakowaliby to przecież do swoich flagowych okrętów obok miliona innych bardziej lub mniej przydatnych bajerów. Lampa wbudowana służy tylko i wyłącznie do psucia zdjęć.

Argument, że wbudowana lampka może się przydać u cioci Krysi na imieninach odrzucam. Moja ciocia jest fajna i staram się jej robić fajne zdjęcia z lampą zewnętrzną. ;)

Dar-i-jush
3.02.12, 09:34
Zastanówcie się - dlaczego aparaty profesjonalne pozbawione są tych gówienek? Gdyby to było choć trochę przydatne do robienia dobrych zdjęć to Canon i Nikon zapakowaliby to przecież do swoich flagowych okrętów.
Czyszczenie matrycy i odchylane lcd też jest bardzo amatorskie:P

Tak poważnie, to wiadomo, że może popsuć zdjęcie, a może mu wcale nie zaszkodzić, a z nałożonym rozpraszaczem nawet pomóc może. Trzeba wiedzieć co się robi i tyle.

A teraz poleć szybko sprawdzone wyzwalacze radiowe:) I koniec offtopa o przydatności wbudowanej.

Rafał Czarny
3.02.12, 09:42
A teraz poleć szybko sprawdzone wyzwalacze radiowe:) I koniec offtopa o przydatności wbudowanej.

Używam PAWN TF-362RX. Trochę droższe niż najtańsze radiówki z Allegro, ale niezawodne. Działają na częstotliwości 2,4 GHz. Warto kupić wersję dedykowaną pod system (jest wersja Olkowa), bo wtedy można używać tego ustrojstwa jako bezprzewodowego radiowego wyzwalacza migawki.

Janeczek
3.02.12, 09:44
Rafale,

Zgodnie z zasada, lepiej miec lampe niz jej nie miec wcale, po to jest lampa wbudowana, oczywiscie z 2ki zewnetrza, wbudowana, wybiore te pierwsza.
Sterowanie wbudowana nawet fotoceli, uwazam, ze sie przydaje i znow: lepiej miec niz nie miec.
Kazdemu wg potrzeb.

pozdrawiam serdecznie
Janek

TomekH
3.02.12, 09:45
Przyłączam się do głosów za wbudowaną lampą - świadomy wszystkich za i przeciw podnoszonych przez Was, ale mimo wszystko w sprzęcie który aspiruje do bycia uniwersalnym nowoczesnym aparatem, a nie tylko drogim gadżetem stylizowanym dla miłośników tradycji, powinna być i gorąca stopka i wbudowana lampa.

Rafał Czarny
3.02.12, 09:48
...a może mu wcale nie zaszkodzić, a z nałożonym rozpraszaczem nawet pomóc może.

Po co zakładać rozpraszacz jeśli można założyć zewnętrzną lampę i kręcić palnikiem we wszystkie strony?

---------- Post dodany o 08:48 ---------- Poprzedni post był o 08:46 ----------

Zgodnie z zasada, lepiej miec lampe niz jej nie miec wcale, po to jest lampa wbudowana,

Janku, generalnie z tą zasadą się zgadzam. Ale w przypadku wbudowanej lampy i mojego wieloletniego pstrykania życie pokazało, że nie używam wbudowanej lampy NIGDY, PRZENIGDY. Gdyby nowy Olek miał wbudowaną lampę to by mi to nie przeszkadzało. Wszystkie moje cyfrowe aparaty mają takie cóś. Ale jej brak nie jest argumentem na minus.

I tyle. Z mojej strony - wyczerpałem temat. Uciekam popracować.

Dar-i-jush
3.02.12, 10:01
Po co zakładać rozpraszacz jeśli można założyć zewnętrzną lampę i kręcić palnikiem we wszystkie strony?[COLOR="Silver"]

Słuszność masz Rafale, tylko trzeba ją kupić ;-) No i często majtam aparatem bo to kadr pionowy, a to poziomy i oprócz ciężaru zewnętrznej, który mi czasem przeszkadza, muszę dodatkowo majtać palnikiem, a czasem przy pionowym kadrze nie mogę ustawić palnika tak jakbym chciał, żeby się odbiło.

A teraz czekamy na kolejny kawałek aparatu :-D

hades
3.02.12, 10:31

Przydaje się przy doświetlaniu pierwszego planu oraz wyzwalaniu fotoceli, jak napisał Eddie. Użyteczny dodatek, ot tyle.

tymczasowy_
3.02.12, 10:33
Ale ten wątek dotyczy aparatu dla świadomego fotografisty. A ten z reguły wie, że wbudowana lampa zabija zdjęcia i się jej po prostu nie używa. Dla "niezliczonych użytkowników" jest pierdyliard innych aparatów "gupich Jasiów".
I owszem, zabija, jak się ją używa bez głowy.

apz
3.02.12, 10:44
Przydaje się przy doświetlaniu pierwszego planu oraz wyzwalaniu fotoceli, jak napisał Eddie. Użyteczny dodatek, ot tyle.

Jak popatrzycie uważnie to tam po lewej stronie wizjera jest przycisk , w tym miejscu, gdzie u mnie w e-30 jest otwieranie wbudowanej lampy, i widać podwójną linię dookoła pokrywy wizjera. O ile to zdjęcie jest zdjęciem aparatu , a nie produktem Photoshopa.

Thomasso
3.02.12, 10:45
Od siebie powiem tak - wbudowana sie przydaje. Chocby do lekkiego doswietlenia pierwszego planu w sloneczny dzien, ale takze np. przy makro zdjeciach po zastosowaniu wlasnej produkcji dyfuzora. No i jednak sterowanie lampami systemowymi z pelnym TTL-em. Nie do przecenienia.

T.

Eddie
3.02.12, 10:52
I owszem, zabija, jak się ją używa bez głowy.

No tak, bez głowy zdjęcia nie zrobisz. Można próbować strzelać na ślepo, ale i tak efektu nie ocenisz.

TomekH
3.02.12, 10:59
Nowe zdjęcie na rumorsach. pozdr
http://farm8.staticflickr.com/7004/6800658863_6cac7c5d93_o.jpg

tymczasowy_
3.02.12, 11:02
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/02/6800658863_6cac7c5d93_o-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7004/6800658863_6cac7c5d93_o.jpg)

apz
3.02.12, 11:17
http://farm8.staticflickr.com/7004/6800658863_6cac7c5d93_o.jpg

Jak do jest prawdziwa fotka, to ten aparat będzie wielkości niewiele większej od EP-3

Eddie
3.02.12, 11:18
Ładnie się to prezentuje na tyle, ile widać. Osobiście bardzo chętnie zobaczę całość.. Faktycznie może być najładniejszy bezlusterkowiec na rynku :)

TomekH
3.02.12, 11:19
Zgadzam się - wygląda ładniutko. Temat wbudowanej lampy nadal otwarty - zdjęcie tego ostatecznie nie rostrzyga.
p.s. wielkość body będzie mi się ładnie komponować do 14-150 :wink:

Thomasso
3.02.12, 11:34
Ładny. Byle obrazek z tego był równie ładny.
Dwie roleczki, grip, fiu, fiu...

Za to ten nowy obiektyw 12-50 z tym światłem co zapodali to jakiś żart :/

T.

TomekH
3.02.12, 11:46
Dwie roleczki, grip, fiu, fiu...

... a także wbudowany wizjer, uchylny (szkoda że nie obrotowy) ekran, lampka wspomagająca AF

ciekawe co dokładnie kryje się pod pojęciem "5-axis image stabilisation" ?

Thomasso
3.02.12, 11:56
... a także wbudowany wizjer, uchylny (szkoda że nie obrotowy) ekran, lampka wspomagająca AF

ciekawe co dokładnie kryje się pod pojęciem "5-axis image stabilisation" ?

Lampka wspomagajaca AF, albo (co ja obstawiam) czujnik WB :)

T.

TomekH
3.02.12, 11:59
hmm, ciekawy pomysł

Tobik
3.02.12, 12:05
Ciekawe czy pod względem DR utrzyma poziom matryc 12 mpix. Nawet jeśli wysokie ISO będzie faktycznie lepsze, to jeżeli dorówna do G3/GH2 - czyli 5,3 EV, to żal.pl

TomekH
3.02.12, 12:15
Lumixy mają iso 160-12800, a to nowe cudo podobno 200-25600. Sugeruje to właśnie sztuczki mające na celu zwiększenie DR tak jak w Penach.
no ale to tylko gdybania

mynameisnobody
3.02.12, 12:18
"Ciekawe czy pod względem DR utrzyma poziom matryc 12 mpix. Nawet jeśli wysokie ISO będzie faktycznie lepsze, to jeżeli dorówna do G3/GH2 - czyli 5,3 EV, to żal.pl"

;) -ee tam : ważne żeby cool wyglądał -nie "jęcz" bo to wbrew tutejszym hedonistycznym trendom.
Trza się cieszyć i mieć nadzieję* = ta umiera zawsze na końcu (np. 08.02.2012)

* -że nie będzie ... gorzej

Tobik
3.02.12, 12:34
;) -ee tam : ważne żeby cool wyglądał -nie "jęcz" bo to wbrew tutejszym hedonistycznym trendom.
Trza się cieszyć i mieć nadzieję* = ta umiera zawsze na końcu (np. 08.02.2012)

Ok:wink:. Nie będę psuł w takim razie odświętnego nastroju. Ale pozwolisz, że zatknę jeszcze wisienkę na moim torcie konsternacji - te 6 EV z matryc 12 mpix to też nie jest rarytas, a z kolei ostatnio trend rozwoju brzmi : DR < MPIX + sweet higher ISO akwarela ....

mynameisnobody
3.02.12, 12:44
Uważaj bo stąpasz po kruchym lodzie -poczytaj sobie o "zmniejszaniu" i ugryź się w klawiaturę.
Ja mam nawet lepszy patent <nie było na żadnym forum!>-ściągam okulary i nie widzę żadnych różnic na niekorzyść.
Nawet sąsiadka wygląda porównywalnie do Claudii Schiffer (bez zmniejszania).

Tobik
3.02.12, 12:50
Już się zapoznałem z założeniami ogólnej teorii zmniejszania. Tyle, że kwestia DR została została pominięta.
A co do patentu to jest to całkiem ciekawa myśl. Może zacznę nosić okulary z korekcją odwrotnie proporcjonalną do mojej wady ( zakładam, że na pewno jakaś jest) i wtedy wiele kwestii stanie się nieistotnych.

adambieg
3.02.12, 12:58
mynameisnobody i Tobik...

Czy istnieje w ogóle jakiś cyfrowy aparat z którego bylibyście zadowoleni? Jeżeli tak to proponuje zanabyć i cieszyć się doskonałymi zdjęciami. Te ciągłe narzekania są już nudne.

mynameisnobody
3.02.12, 12:59
nie istnieje.

Tobik
3.02.12, 13:07
mynameisnobody i Tobik...

Czy istnieje w ogóle jakiś cyfrowy aparat z którego bylibyście zadowoleni? Jeżeli tak to proponuje zanabyć i cieszyć się doskonałymi zdjęciami. Te ciągłe narzekania są już nudne.

Co najmniej zadziwiające jest natomiast to, że obecnie "niecofanie się" zaczyna być uznawane ku powszechnej aprobacie za swojego rodzaju "rozwój". Odnośnie ulubionej cyfrówki to ortodoksyjnym dogmatem dla mnie jest magiczny kodak zamknięty w opakowaniu E-1:wink:

mynameisnobody
3.02.12, 13:08
"jakiś cyfrowy z którego bylibyście zadowoleni?"
po namyśle dopiszę że miałem nadzieję że taki będzie jakiś olympus (od 2004r. tą nadzieję karmię a ona tak schudła!).

Tobik
3.02.12, 13:13
"jakiś cyfrowy z którego bylibyście zadowoleni?"
po namyśle dopiszę że miałem nadzieję że taki będzie jakiś olympus (od 2004r. tą nadzieję karmię a ona tak schudła!).

Będąc nieprzyzwoicie poprawnym to miała ona premierę 24.06.2003 AD

mynameisnobody
3.02.12, 13:18
od tamtej pory mówię jej (nadziei) :"Mamo" :)

Tobik
3.02.12, 13:20
W takim razie ja jestem nieco mniej wrażliwy.

mynameisnobody
3.02.12, 13:23
...nobody is perfect.

Tobik
3.02.12, 13:28
.... ale czasem zdarza mi się go/ją pogłaskać, zadbać o jak najlepszy image czy położyć przed snem gdzieś w pobliżu.

user_jgora
3.02.12, 13:28
jak dla mnie do tej pory na miare swoich czasow najlepszym z najlepszych byl Oly E-330 z 14-54 - ukochany komplet, zawsze bede go dobrze wspominac...

Jack
3.02.12, 14:55
Kocham ten wątek:grin:

adambieg
3.02.12, 14:59
Ale jesteś :evil:

Saboor
3.02.12, 15:03
Jack! Chcesz oberwać w ... latawca??:-P

dzarro
3.02.12, 15:04
Malizna :mrgreen:

Bodzip
3.02.12, 15:17
Jesteś mi winien na wycieraczki do monitora :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

hades
3.02.12, 15:26
Malizna :mrgreen:

Taki OM-10 z 50-tką.

Eddie
3.02.12, 15:44

Łech, łech, łech, za to Cię lubię :)

Saboor
3.02.12, 15:47
Oddaj mi aparat, to dziadka! :-D

apz
3.02.12, 15:49

Rewelacja - Wszystko widać, świetny aparat . Liczyłem na Twoją wenę, że w koncu się przełamiesz i pokażesz , ale ... niewiadomoco. Jest super.
Pozdrawiam AP.

nightelf
3.02.12, 15:53
Nie ma to jak zdjęcie z dobrego źródła :grin:

Czyżby był on z tą nową 75/1.8 czy mi się tylko wydaje?

Eddie
3.02.12, 15:55
A tak szczerze mówiąc, absolutnie serio, gdy pojawiły się pierwsze przebąkiwania, że Olympus wypuści coś nowego na początku tego roku, przyszło mi do głowy, że wcale nie było by dziwne, gdyby to był aparat nawiązujący do OM. Taki OM-Digital. I kurde mogę tylko żałować, że nie napisałem tego dokładnie wtedy, gdy pomyślałem, szczerzyłbym japę jeszcze bardziej :)

TomekH
3.02.12, 16:06
Mielibyśmy Cię wtedy za proroka :grin:

glos_ludu
3.02.12, 16:17

Zawsze zastanawiałem się co czujesz czytając rumorsowe wątki :D
szacunek i pozdrowienia

henry1
3.02.12, 16:47
Mielibyśmy Cię wtedy za proroka :grin:

Dobra, dobra na następny ołtarzyk chwilowo nie mam miejsca. :-(

---------- Post dodany o 15:47 ---------- Poprzedni post był o 15:43 ----------

To jakaś atrapa z tektury i do tego jeszcze rozmazana. Jack możesz być spokojny o emeryturę. :-D :-D :-D
Za małe na obiekrywy 3/4. :-(
A latawca i tak Tobie zestrzelimy ! :-) :-D

nightelf
3.02.12, 16:49
Dobra, dobra na następny ołtarzyk chwilowo nie mam miejsca. :-(

Razem zbudujmy ołtarz w centrum kraju.
Niech będzie w kształcie klasycznego OM-1.
Będą tam zbierać się OlyTalibowie na modły.

henry1
3.02.12, 16:53
Razem zbudujmy ołtarz w centrum kraju.
Niech będzie w kształcie klasycznego OM-1.
Będą tam zbierać się OlyTalibowie na modły.

Tak, a we wnętrzu będzie siedział JACK, z tą rozmazaną tekturową atrapą. :-D :-D :-D

TomekH
3.02.12, 16:54
A potem przyjdzie pewien znany poseł i nałoży mu maskę :)

henry1
3.02.12, 16:56
No i mamy 100 stron i prawie 1000 postów. :-D

TomekH
3.02.12, 17:00
No i mamy 100 stron i prawie 1000 postów. :-D\

Oby aparat okazał się ich wart (czytaj: przewyższył nasze oczekiwania).

Lailonn
3.02.12, 17:04
Problem jest taki, że nawet taki wszystko mający i idealny aparat jak D4 spotkał się z krytyka 'znafcuf" na forach. Jak D4 rzekomo jest słaby to po prostu NIE MA OPCJI by cokolwiek zostało przyjęte pozytywnie. Kto ma kupić to kupi a znafcy będą dalej pluć na forach i ulicach.

Przypomniało mi się ostatnie starcie z w/w. "Bezlusterkwoce są do bani, lepiej w tej cenie kupić porządną lustrzankę, która ma przynajmniej szklany sensor i jakość" ^^

TomekH
3.02.12, 17:11
Problem jest taki, że nawet taki wszystko mający i idealny aparat jak D4 spotkał się z krytyka 'znafcuf" na forach. Jak D4 rzekomo jest słaby to po prostu NIE MA OPCJI by cokolwiek zostało przyjęte pozytywnie. Kto ma kupić to kupi a znafcy będą dalej pluć na forach i ulicach.

Wiadomo że wszystkich się nie zadowoli. Ale póki jeszcze nie wiemy wszystkiego, możemy wciąż jeszcze pomarzyć sobie do ósmego, o aparacie (prawie) idealnym.
pozdrawiam

ciukacz
3.02.12, 17:17
czy mi sie wydaje czy na tej zamazanej fotce Jacka jest po prostu epm1 + flash ? :)

Jan_S
3.02.12, 17:35
Czy te przecieki są kontrolowane czy nie, faktem jest że oczekiwania i nastroje zostały nieźle podgrzane

1000-ny post!