Zobacz pełną wersję : Mój Beskid Niski
Wiesz Heńku, w Beskidzkich lasach w tym roku jest bardzo bardzo dużo czerwonych muchomorów. Drżyjcie teściowe :mrgreen:
A grzybki są cudowne i bardzo fotogeniczne. Czasem pojedyncze, czasami rosną całymi stadami.
Po czerwonych można mieć podobno niezły odjazd.... Teściowe, Wasza ostatnia szansa spróbować... :mrgreen:
Potoczki z Czertyżnego
1950. 159814
1951. 159815
1952. 159816
1953. 159817
Bogdan, Ty to masz dobrze, z chałupy wyjdziesz, czy to w prawo czy w lewo a wszędzie widoki śliczne, stare cerkiewki i na podorędziu sromoty na teściową masz. :mrgreen:
Nawet ropę masz pod chałupą, szejku z BN. :mrgreen:
Malownicze zakątki :smile:
Grzybki to ja lubię pooglądać, pofotografować, nawet zbierać, ale jeść nigdy, przenigdy w życiu. :mrgreen:
W pełni Cię rozumiem :lol:
Malownicze zakątki :smile:
W pełni Cię rozumiem :lol:
Wreszcie znalazł się ktoś, kto rozumie moją niechęć do grzybów. :roll::grin:
Klikałem do oporu. I wylazło mi z boków monitora. :shock: :roll:
Zimą nie pamiętam, pamięć mam dobrą, choć krótkotrwałą. :oops:
Ale niedługo spadnie śnieg i na pewno nam pokażesz wersję zimową. :mrgreen:
Pięknie tam, na liściastych widać już jesień. :grin:
Ta z prawej to musi byc jakaś zajebista góra na którą nie wszedłem :-) 997 ?
Grzybków nie jadam, a zakątki malownicze faktycznie :)
Dwa zdjęcia góry "Kopa" nad zalewem "Klimkówka".
Te zdjęcia ładniej by wyglądały, gdybym obciął dół zdjęć i zaprezentował w formacie 3:2 lub nawet 16:9. Zdecydowałem się jednak aby pokazać w całości. Dlaczego ? Te trawy i krzaczory na pierwszym planie to teoretycznie jezioro. To wszystko powinno być pod wodą. Tak wyglądają skutki półtorarocznej suszy.
Przy okazji gra jesiennych kolorów :)
1954. 159918
1955. 159919
Dwa zdjęcia góry "Kopa" nad zalewem "Klimkówka".
Te zdjęcia ładniej by wyglądały, gdybym obciął dół zdjęć i zaprezentował w formacie 3:2 lub nawet 16:9. Zdecydowałem się jednak aby pokazać w całości. Dlaczego ? Te trawy i krzaczory na pierwszym planie to teoretycznie jezioro. To wszystko powinno być pod wodą. Tak wyglądają skutki półtorarocznej suszy.
Przy okazji gra jesiennych kolorów :)
1954. 159918
1955. 159919
ach... to pierwsze ale obcięłabym dołu osobiście. Ta pojedyncza pomarańczowa kulka drzewa ściąga wzrok bardziej niż sama góra. podoba się!
Ta pojedyncza pomarańczowa kulka drzewa ściąga wzrok bardziej niż sama góra. podoba się!
Teraz lepiej ? :mrgreen:
159949
159949
no teraz czuję jakbym wygrała milion pomarańczowych kulek w TOTKA :mrgreen:
cosik szybko się rozmnażają, szybciej niż drozofile ale czy tez taki krótki będzie ich żywot? dostałam pomarańczowego oczopląsu :-P
159949
Będziesz ojca uczył dzieci... tfu - drzewa robić ? :mrgreen:
Będziesz ojca uczył dzieci... tfu - drzewa robić ? :mrgreen:
Drzewa się sadzi a nie robi....:roll:
Drzewa się sadzi a nie robi....:roll:
Zielonym do góry, wiem :-P
Kilka jesiennych, z lasu nie przydomowego :mrgreen:
1956. 159962
1957. 159963
1958. 159964
1959. 159965
1960. 159966
Wiesz Heńku, w Beskidzkich lasach w tym roku jest bardzo bardzo dużo czerwonych muchomorów. Drżyjcie teściowe :mrgreen:
A grzybki są cudowne i bardzo fotogeniczne. Czasem pojedyncze, czasami rosną całymi stadami.
Czerwone muchomory są jadalne...........patrz czeska kuchnia :-)
Czerwone muchomory są jadalne...........patrz czeska kuchnia :-)
O ile mi wiadomo to wszystkie grzyby są jadalne, z tym, że niektóre spożywa się tylko raz.:lol:
1958. mnie urzekło :-)
Ty te wszystkie zdjęcia robisz jeżdżąc zawodowo po Beskidzie?
O, Bodzipowe włości. :roll:
Słoneczna beskidzka jesień, świetne. :mrgreen:
Hej :)
Dziś będą dwie chałupy. W kolejności - Polska i Łemkowska. Obie stare, bardzo stare. Eeech, gdybym mógł podejść do gospodarza i powiedzieć: "panie, schowaj ten rower, bo mi kadr psuje" :mrgreen:
Nie mogłem - fotografowanie chałup na oczach właścicieli, to proszenie się o kłopoty. Nadal w umysłach pokutuje: najpierw przyszedł, zdjęcia robił, potem wypędzą albo wykupią :shock:
1961. 160133
1962. 160134
1925 i 1927 bardzo mi przypasowały. Pozdrawiam :)
lisiajamka1
29.10.15, 16:15
Takie chaty to perełki w krajobrazie Beskidu Niskiego. Bardzo dobrze że je utrwalasz na zdjęciach. Łemkowska chyba jest piękniejsza :)
luzaczek82
29.10.15, 16:19
Piękne chaty,czuć klimat
Zycie spokojne,nie czuc nerwowosci.Ladnie tam.
Fajne chatki :) , szkoda że z blachą ta pierwsza.
Fajne chatki :) , szkoda że z blachą ta pierwsza.
Łemkowskie chyże to też w większości blachą kryte.
Chatki świetne. :mrgreen:
Mogłeś zapukać do gospodarza, powiedzieć, że w sklepie jest promocja na wódę, aż 50%. :roll:
Miałbyś problem z rowerem z głowy. :mrgreen:
Szybkie foty i szybki odwrót z tego miejsca zdecydowanie wskazany. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Mogłeś zapukać do gospodarza, powiedzieć, że w sklepie jest promocja na wódę, aż 50%. :roll:
Ale to nie była godzina debaty premierzyc :mrgreen:
Na dokładkę gospodarze mają produkt własny księżycopodobny :mrgreen:
Stale tu zaglądam i podziwiam piękno Twoich stron, te widoki w jesiennych kolorach bardzo urokliwe.
Pozdrawiam
Paręnaście dni tu nie zaglądałem a tu taka piękna jesień. Zawsze miło tu zajrzeć. Pozdrawiam.
Na dobranoc cerkiewka z Ropicy Górnej - dawniej z Ropicy Ruskiej.
1963. 160146
No to dobranoc.
ps. ładne zdjęcie.
No to dobranoc.
ps. ładne zdjęcie.
Juz tak pozno.
Nie, ale Bogdan idzie spać.
Te drewniane cerkwie powinieneś fotografować tylko jesienią.
Teraz będzie mądrze:
Drewniane deski cerkwi świetnie konweniują z barwami jesieni, żółcią, złotem czy też odcieniami wszystkich brązów i czerwieni, bo przecież drewniany, brunatny brąz cerkwi to też jesień ich życia.... rzeczonych desek. :grin:
Juz tak pozno.
Nie, ale Bogdan chodzi "spać z kurami". :mrgreen:
Choć pewien nie jestem, mogę się mylić. :cry:
Nie, ale Bogdan chodzi "spać z kurami". :mrgreen:
...
Do "kurnika"? :shock::mrgreen:
Na dokładkę gospodarze mają produkt własny księżycopodobny :mrgreen:
Siarkofrut? :mrgreen:
Po łapach powinieneś dostać za tą cerkiewkę :-P Bo taka piękna, a zdjęcie sporo na prawo leci :grin:
Siarkofrut? :mrgreen:
Soczek z gumijagód. :-P:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Po łapach powinieneś dostać za tą cerkiewkę :-P Bo taka piękna, a zdjęcie sporo na prawo leci :grin:
No tak, raczej staram się takich błędów nie robić, a jednak - 1,92 O przekrzywienia :oops: Kajam się bardzo :oops:
Poprawione.
1963b. 160210
Te drewniane cerkwie powinieneś fotografować tylko jesienią.
Teraz będzie mądrze:
Drewniane deski cerkwi świetnie konweniują z barwami jesieni, żółcią, złotem czy też odcieniami wszystkich brązów i czerwieni, bo przecież drewniany, brunatny brąz cerkwi to też jesień ich życia.... rzeczonych desek. :grin:
To ja się wymądrzam a Ty nawet się nie odniesiesz do mojej wypowiedzi świetnej Padalcze jeden Bez kicki :roll:
To ja się wymądrzam a Ty nawet się nie odniesiesz do mojej wypowiedzi świetnej Padalcze jeden Bez kicki :roll:
Odniosę się. Byś przyjechał, i razem by my pochodzili. W większości można autem [emoji1]
Kiedy masz wolne.... I czy nie wyjeżdżasz czasem...
Kiedy masz wolne.... I czy nie wyjeżdżasz czasem...
Cały ten i przyszły tydzień mam urlop. Nie wyjeżdżam. Z Karolem planujemy w jeden dzień zrobić wypad na "Piwane".
No tak, raczej staram się takich błędów nie robić, a jednak - 1,92 O przekrzywienia :oops: Kajam się bardzo :oops:
Poprawione.
1963b. 160210
o, jak się ładnie wtuliła w jesień... :)
Malownicze te chałupy 1961 i 1962. Ta na 1962 to Owczary?
Cerkiew też ładna, tylko trochę te krzaczorki na pierwszym planie niepotrzebne ;-)
Malownicze te chałupy 1961 i 1962. Ta na 1962 to Owczary?
Cerkiew też ładna, tylko trochę te krzaczorki na pierwszym planie niepotrzebne ;-)
Fajnie że zaglądasz :)
1961 - Moszczenica
1962 - Nowica
Chałupa z 1962 super jest :)
Z dedykacją dla Karola :)
A jutro troszkę więcej i ciekawa opowieść
Obie panoramy, klikamy do oporu :)
pierwsza z 19 pionowych kadrów, aby uzyskać przestrzeń, bo było blisko. Druga z 5 klasycznych kadrów, i dopiero na pełnej widać przestrzeń :)
1964. 160516
1965. 160517
lisiajamka1
2.11.15, 18:31
Efektownie wyszło, taka przestrzeń i tyle drzew, normalnie zabłądzić można :grin:
Drzewa fajne :) , tak zapytam: w tym pierwszym przypadku nie prościej było jakiegoś szerokiego szkła użyć?
Ładnie panoramy zrobiłeś, piękny las i światełko ładne było. Dobrze że składaki bo przestrzeni sporo i prosto jest :)
...Dobrze że składaki bo przestrzeni sporo i prosto jest :)
Ale zamiast nastu, przy szerszym szkiełku wystarczyło by kilka :)
Ale zamiast nastu, przy szerszym szkiełku wystarczyło by kilka :)
Wiem, ale 9-18 dość mocno gnie, wystarczy trochę podnieść.
obie panoramki mi się widzą, ale drzewa bardziej ;)
Cały ten i przyszły tydzień mam urlop. Nie wyjeżdżam. Z Karolem planujemy w jeden dzień zrobić wypad na "Piwane".
Jutro ;-) !!!
Z dedykacją dla Karola :)
O WOW - BARDZO DZIĘKUJĘ!!!
Tajemnica wzgórza Piwane.
Tytuł ekscytujący, ale zacznę trywialnie :) Spotkaliśmy się dziś z Karolem i poszliśmy szukać tajemnicy :roll: Krakman nie przyjechał, hmmm :cry:
Ale ale - na początek fizis Karola :mrgreen: (wiem, że On też się zemści i moją facjatę przedstawi)
1966. 160633
1967. 160634
1968. 160635
1969. 160636
1970. 160637
1971. 160638
Jak widze zabawa byla przednia ...:-)
Sznyty na drzewie... hmmm... to pewnie po to by się nie zgubić ;):mrgreen:
No i wlazł kolega w szkodę, "strachów" się nie przestraszył... ;):)
:roll: Krakman nie przyjechał, hmmm :cry:
Krakman od dwóch dni nie jeździ nigdzie bo się zamek od maski silnika zbiesił i nie zamyka się. Podskakuje na wertepach i muszę 50-siątką i krajem tylko.:???:
Krakman od dwóch dni nie jeździ nigdzie bo się zamek od maski silnika zbiesił i nie zamyka się. Podskakuje na wertepach i muszę 50-siątką i krajem tylko.:???:
To nie wiesz co się robi ?? :shock:
podnosi się na 18 cm i spuszcza, podnosi się na 18 cm i spuszcza.
... o kurde, co ja piszę, co ja piszę :roll:
Świntuszek... :wink: A ja taki nieuczesany... :oops:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
no i znowu mi się humor poprawił od patrzenia i czytania. i strachy i zabawa w terenie i nieuczesania mnie totalnie rozbawiły no i ta wizja zemsty też oczywiście ;)
Jest i ZEMSTA (https://forum.olympusclub.pl/threads/7396-Moim-Olkiem/page137?p=1226626&viewfull=1#post1226626) ;-)
mówią, że zemsta jest słodka.... no i chyba mają cosik racji ;)
[QUOTE=Karol;1226628]Jest i [URL="https://forum.olympusclub.pl/threads/7396
A gdzie "Papkin" ??? :roll::shock::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
no i znowu mi się humor poprawił od patrzenia i czytania. i strachy i zabawa w terenie i nieuczesania mnie totalnie rozbawiły no i ta wizja zemsty też oczywiście ;)
"W moich wątkach można offtopować :smile:"
To jest jedna z dewiz Bogdana zamieszczona w jego stopce..... Trochę śmiechu jeszcze nikomu nie zaszkodziło z wyjątkiem kilku urodzonych ponuraków... :roll:
lisiajamka1
4.11.15, 12:21
Fajnie jest pooglądać kulisy Twoich i Karola znakomitych fotorelacji :grin:
Świetna fotorelacja Bodzio. Widzę, że Karolowi obiektyw raz "opadł" :)
Pozdrówka.
"W moich wątkach można offtopować :smile:"
To jest jedna z dewiz Bogdana zamieszczona w jego stopce..... Trochę śmiechu jeszcze nikomu nie zaszkodziło z wyjątkiem kilku urodzonych ponuraków... :roll:
i ta dewiza mi się podoba, a trochę śmiechu to ja poproszę też, na śniadanie, obiad i kolację ;)
Podobno śmiech przedłuża życie. No my z Krzyśkiem to już zaczynamy o tym myśleć :D
Piwane - wzgórze w Beskidzie Niskim o wysokości 551 m n.p.m.
Niby nic ciekawego - całe zarośnięte lasem, żadnych przecinek widokowych. Miejscami skupiska głazów z piaskowca "Magurskiego".
Ciekawostką są rysunki naskalne - zegar słoneczny, krzyże, napisy w języku ukraińskim, wykute daty, jak też kamienie z wyrytym ludzikiem i herbem Ukrainy.
Można by powiedzieć, że Gorlice mają swój "Płaskowyż Nazca" :)
Daty pokazujące lata 1914 -1918 wskazują, że na tym wzgórzu stacjonowały jakieś wojska w czasie I Wojny Światowej.
Drzewa na wzgórzu mają ok 20 - 50 lat. W czasie wojny większość wzgórz Beskidu Niskiego była raczej bezleśna.
Zresztą Dušan Jurkovič i Hans Mayr - projektanci większości cmentarzy Wojennych wychodzili z założenia, że "cmentarze muszą się widzieć", co dowodzi, że wzgórza i szczyty były bezdrzewne, jako że te cmentarze na szczytach właśnie były lokalizowane.
Z militarnego punktu widzenia, wzgórze Piwane mogło panować nad drogą Gorlice - Konieczna na odcinku od Ropicy do Małastowa.
W bocznej ścianie jednego z głazów jest wykuta wnęka, w której prawdopodobnie był święty obrazek lub ikona.
Na zakończenie sugeruję przeczytać materiał na którym ja się wzorowałem pana Dariusza Zająca, który poświęcił mnóstwo czasu aby zrobić dokumentację fotograficzną i piękny opis ciekawostek tego wzgórza.
http://www.beskid-niski-pogorze.pl/ciekawostki_regionu/piwane/zegar_piwane.php
1972. 160770
1973. 160778
1974. 160777
1975. 160776
1976. 160775
1977. 160774
1978. 160773
1979. 160772
1980. 160771
1981. 160779
zaraz mi przychodzi na myśl cytat "Gdy gaśnie pamięć ludzka, dalej mówią kamienie"....
Tak, papier spłonie,
A kamień zniszczy czas,
Ale myśl płomienna wciąż
Będzie,
Będzie, będzie trwać.
Pięknie i ciekawie szejku z BN. :mrgreen:
No Bodziu! Zaglądnęlam i padłam z krzesła. Nie wiedziałam, że masz aparat, a do tego jeszcze zdjęcia robisz :-P
No Bodziu! Zaglądnęlam i padłam z krzesła. Nie wiedziałam, że masz aparat, a do tego jeszcze zdjęcia robisz :-P
Spotkałem Go ze trzy lata temu w Rożnowie i coś wspominał, że kupi..., ale, że od razu zdjęcia...:shock:
A gdzie kamień z napisem "Tu byłem!!! Tony Halik!!"? ;)
1978 -captcha...? ;):)
A gdzie kamień z napisem "Tu byłem!!! Tony Halik!!"? ;)
No właśnie - powyżej odpowiedź na Twoje pytanie. Jak gdzieś znajdują napisy, to koniecznie trzeba się dopisać :shock: - drzewo, skała... wszystko jedno. Na Orlej Perci też zrobili - a miałem taką malutką nadzieję, że w góry NIE chodzą menele. Tak niestety trzeba ich brutalnie nazwać.
Hej :)
Dziś będą dwie chałupy. W kolejności - Polska i Łemkowska. Obie stare, bardzo stare. Eeech, gdybym mógł podejść do gospodarza i powiedzieć: "panie, schowaj ten rower, bo mi kadr psuje" :mrgreen:
Nie mogłem - fotografowanie chałup na oczach właścicieli, to proszenie się o kłopoty. Nadal w umysłach pokutuje: najpierw przyszedł, zdjęcia robił, potem wypędzą albo wykupią :shock:
1961. 160133
1962. 160134
Możesz wyliczyć tych siedem różnic? Dla mnie zabudowa ma podobny plan i zadania?
A co do wandali to wtedy była taka moda, na "moim" Leskowcu andrychowskie hrabiostwo wykuwało swoje stopy w tamtych czasach na odsłoniętych kamieniach z inicjałami...
To teraz kilka jesienno-leśnych :)
1982. 160876
1983. 160877
1984. 160878
1985. 160879
1986. 160880
1987. 160881
1988. 160882
1989. 160883
1990. 160884
miło zajrzeć z Tobą do lasu i popatrzeć na te kolorowe liście ale drabina z drzewkiem jest dla mnie w tej wrzutce największym hiciorem :lol:
miło zajrzeć z Tobą do lasu i popatrzeć na te kolorowe liście ale drabina z drzewkiem jest dla mnie w tej wrzutce największym hiciorem :lol:
Poczekaj na to samo zdjęcie produkcji Karola. Miał polara założonego - na ekraniku bajkowo wyglądało :)
Poczekaj na to samo zdjęcie produkcji Karola. Miał polara założonego - na ekraniku bajkowo wyglądało :)
pewnie że poczekam.... no chyba, że los postanowi inaczej i wyśle mnie wcześniej w zaświaty :roll:
Ładne te leśno-jesienne zdjęcia:)
Niby zwykla drabia a tyle uroku.
Pięknie się spisaliście, nawet gruszki z drzewa wszystkie zebraliście. :shock::mrgreen:
Rano i wieczorem...
1991. 160910
1992. 160911
rano mi się bardziej podoba, ale to pewnie dlatego, że rano to ja lubię spać i rzadko takie rzeczy widuję ;)
Ładne jesienne kadry. "Rano" też mi się bardziej podoba, światełko jakby milsze dla oka i kadr z większą ilością cerkwi, taka esencja BN góry i drewniana cerkiew.
rano mi się bardziej podoba, ale to pewnie dlatego, że rano to ja lubię spać i rzadko takie rzeczy widuję ;)
Ja nawet rano takich krajobrazów nie widuję więc tym chętniej tu zaglądam :)
Nieważne, rano czy wieczorem, obie piękne, choć rano więcej widać. :mrgreen:
1984 bardzo fajne, "Rano i Wieczorem" też mi się podoba :)
Dziękuję za odwiedziny, cieszy to bardzo :)
Może jeszcze kilka leśno-polnych. Jesiennych oczywiście :)
1993. 160955
1994. 160956
1995. 160957
1996. 160958
1997. 160959
Mi nie musisz dziękować bo i tak tu zaglądam tylko po pijaku...
czyli prawie codziennie...:roll:
Jak Maciek wspomniał - góry i cerkiewki to kwintesencja Beskidu Niskiego. Ale są jeszcze stare wiejskie cmentarzyki. W większości zabytkowe, nieczynne. Często wpisane w rejestr zabytków.
Inne niż współczesne. Nie ma nowoczesnych drogich kamieni, za to widać rękę starych mistrzów.
Cz. I.
1998. 160981
1999. 160983
2000. 160982
2001. 160984
Fantastyczny jest ten cmentarz.
Czekam na Twoje, bo bajkowo na podglądzie wyglądały.
I ziemia jest uprawiana.. .Slonecznie i o smogu nikt nie slyszal.
cz. II
2002. 160989
2003. 160990
2004. 160991
2005. 160992
Bardzo ładna wrzutka.
Fajnie pokazane . Na 2003 fajnie cień się kładzie.
Cz. III ostatnia :)
2006. 160995
2007. 160996
2008. 160997
2009. 160998
2010. 160999
2011. 161000
2012. 161001
2013. 161002
2014. 161003
Bogdan, piękne foty z BN. :mrgreen:
Masz tam na brzózce fajną platformę do robienia fotek. :shock::mrgreen:
Cmentarze super :grin:, kiedyś byli mistrzowie, obecnie producenci a właściwie importerzy nagrobków z Chin. :cry:
Sprowadzają klocki, a potem kleją je w różnych konfiguracjach, ech, dziadostwo. :cry:
Gdzie on jest?
Gdzie on jest?
Są ładniejsze i ciekawsze, a ten to Ropica Górna [emoji4]
Podoba się "ostatnia" wrzutka.
Pozdrawiam.
Są ładniejsze i ciekawsze, a ten to Ropica Górna [emoji4]
A ja się zapytowywuje czy jest Ropniewo, Wyropnica , a może też i Ropy Niżne czy też Wyżne... :roll:
A ja się zapytowywuje czy jest Ropniewo, Wyropnica , a może też i Ropy Niżne czy też Wyżne... :roll:
Tak panie Krzysiu, ropy ci u nas dostatek :D
Fajnie wyszła ta fota z 2005 roku ;) :)
Super zdjecia Bogdanie, jesienna aura świetnie komponuje sie z BN i z tymi cmentarzykami. Masz rację, to też nieodłączny element krajobrazu BN.
patrzy się miło na Twoje fotki, tylko myśli przy nich smutnieją...
patrzy się miło na Twoje fotki, tylko myśli przy nich smutnieją...
To prawda, ale życie nie zawsze jest usłane różami. Lubię te wycieczki.
To prawda, ale życie nie zawsze jest usłane różami. Lubię te wycieczki.
nawet jeśli usłane różami to czasem da się iść po płatkach a częściej trza stąpać po kolcach...
nawet jeśli usłane różami to czasem da się iść po płatkach a częściej trza stąpać po kolcach...
Czasem pozytywne myślenie potrafi czynić cuda :wink:
Czasem pozytywne myślenie potrafi czynić cuda :wink:
Oooo dokładnie :) - łąka powyżej cmentarzyka, strachy na wróble z manekinów. Wyglądają jak ludzie. Dla śmiechu jeden ma na głowie hełm BHP a drugi oryginalny hełm milicjantów z PRL-u :mrgreen:
Tak się Karolowi nadały, że ekstra sesję im zrobił :)
2015. 161080
2016. 161081
2017. 161079
Bajeczne te strachy, to fakt i takie inne od tych z mojego dzieciństwa....
Tak panie Krzysiu, ropy ci u nas dostatek :D
Powiedział to SZEJK z BN. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Na zakończenie o cmentarzyku - takie retrospektywne zdjęcie z tej malutkiej, a jakże pięknej nekropolii:
2018. 161113
W prawie dokładnym tłumaczeniu:
"Teodor Kaszczik
uczeń 5-tej klasy
gimnazjalnej
przeżył lat 19
zmarł 31 lipca 1910 r."
Cały czas oglądam i wciąż jest ciekawie.
Na zakończenie o cmentarzyku - takie retrospektywne zdjęcie z tej malutkiej, a jakże pięknej nekropolii:
2018. 161113
"Teodor Kaszczik
uczeń 5-tej klasy
gimnazjalnej
przeżył lat 19
zmarł 31 lipca 1910 r."
Protestuję, nie cierpię zakończeń, chcę CDN. :evil:
Pięknie tam, nie to co mam za oknem. :cry:
2018.
"Teodor Kaszczik
uczeń 5-tej klasy
gimnazjalnej
przeżył lat 19
zmarł 31 lipca 1910 r."
Jeszcze te literki pamiętam i przeczytam w oryginale :)
Podobno od poniedziałku ma sypać :roll:
Poniżej zima, styczeń 2013 :)
2019. 162041
lisiajamka1
19.11.15, 19:31
Piękna zima na zdjęciu :)
...Poniżej zima, styczeń 2013 :)
2019. 162041
Ładna ta zima, brakuje mi tylko dymku z komina w tym zdjęciu. Dym (https://forum.olympusclub.pl/threads/94489-Dymne-impresje?highlight=) to maja specjalność:), a co, siem "zareklamuje" w Twoim wątku:wink::)
Ładna ta zima, brakuje mi tylko dymku z komina w tym zdjęciu. Dym (https://forum.olympusclub.pl/threads/94489-Dymne-impresje?highlight=) to maja specjalność:), a co, siem "zareklamuje" w Twoim wątku:wink::)
pamiętam :)
Ostatnie na dziś - styczeń 2013 ze złamaną pogodą, Uście Gorlickie (panoramka z 3 szt)
2020. 162044
Ciekawe czy to dobry zwiastun..
Poniżej zima, styczeń 2013 :)
2019. 162041
śliczna zima, chciałbym taką u mnie
Nareszcie przyszła, choć tylko na zdjęciach Bodzip'a. :mrgreen:
Fajna. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
śliczna zima, chciałbym taką u mnie
Też chciałbym zobaczyć u Ciebie, byle daleko ode mnie :lol:
Nie lubiem zimy, bo zimno :wink: Ale Twoje zdjęcia to lubię :mrgreen:
Aż mnie zęby rozbolały na taką ewentualność... Mam nadzieję jednak, że się nie sprawdzi, no chyba, że tylko do połowy kraju - oczywiście tej dolnej na mapie ;-)
cudna ta stara chałupka, przybrana w śnieżne ubranko rewelacyjnie się prezentuje, ale takie coś to ja tylko na zdjęciach poproszę :lol:
Fajny powrót do 2013r. Chcę takiej zimy! Wolę taką niż szaro, buro, chlapowato itp. Pozdrawiam.
Nie lubiem zimy, bo zimno :wink: Ale Twoje zdjęcia to lubię :mrgreen:
Aż mnie zęby rozbolały na taką ewentualność... Mam nadzieję jednak, że się nie sprawdzi, no chyba, że tylko do połowy kraju - oczywiście tej dolnej na mapie ;-)
cudna ta stara chałupka, przybrana w śnieżne ubranko rewelacyjnie się prezentuje, ale takie coś to ja tylko na zdjęciach poproszę :lol:
Fajny powrót do 2013r. Chcę takiej zimy! Wolę taką niż szaro, buro, chlapowato itp. Pozdrawiam.
Kurcze jak Was lubię :D, wieczorkiem jeszcze coś z zimowych odpalę :)
My też Cię lubimy. Dałbym Ci plusa za najaktywniejszy wątek ale system nie pozwala.
No i niech tak zostanie Bodzio. 2013 i będzie :)
W tym roku może tylko troszeczkę :)
Fajne te fotki.
Pozdrówka.
luzaczek82
20.11.15, 17:49
Czadowo zimowo:wink:
Obiecane zimowe :D Styczeń 2013
2021. 162097
2022. 162096
2023. 162095
Piękne Panie, pięknie, dobrze wróży na najbliższy okres. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A mnie sie bardzo podoba 2022
Czasami zima jest cudowna :)
2023. 162149
I zdjęcie też cudowne, ale ja jeszcze nie chcę zimy.
2023. 162149
Niewątpliwie :), jak zresztą widać.
Słońce, mrozik, skrzypiący śnieg pod butami, piękny krajobraz. Bajka :)
2023. 162149
Już niedługo. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Już niedługo. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Oby! :mrgreen:
I zdjęcia i zima na nich super! :)
Pięknie zimę pokazałeś, taka prawdziwa...
Pozdrawiam
Ładna zima... brrrr...:mrgreen:
lisiajamka1
22.11.15, 13:05
Nie ma ładnej zimy bez brrr :mrgreen:
Oooooj, zimowy Przysłop jest cudowny, aż mi się zrobiło ciepło na sercu :)
Ostatnie zimy to takie chlapate były. Wtedy to tak ok -10 OC. Pięknie skrzypiało pod butami :mrgreen:
Jeszcze dwa. Też Przysłup.
2024. 162175
2025. 162174
Co się tak "rozmywało" na tym 2024? :wink::mrgreen:
Znów muszę rozdać aby dać :-P A skoro nie mogę, to napiszę, że 2024 jest bardzo świetnym zdjęciem. Uwielbiam Twoje cerkiewne fotki.
tak to już jest po grzybkach halucypkach :mrgreen:
luzaczek82
22.11.15, 17:44
Ale zimno:wink: Chciałem dać plusika ale nie mogę....
Foty beskidzkie jak zawsze super. :mrgreen:
Zima zimna musi być, takie prawa natury. :mrgreen:
tak to już jest po grzybkach halucypkach :mrgreen:
Oj tam, pędzel mi "drygnął" :mrgreen:
Znów muszę rozdać aby dać :-P A skoro nie mogę, to napiszę, że 2024 jest bardzo świetnym zdjęciem. Uwielbiam Twoje cerkiewne fotki.
Ale zimno:wink: Chciałem dać plusika ale nie mogę....
No bez jaj - jeszcze :shock: :mrgreen:
Dobra, starczy na dziś. Klimat się ociepla i takie zimy to skarb.
2026. 162183
2027. 162184
2028. 162185
2029. 162186
Super te zimowe foto.
Pozdrówka.
2029. bardzo mi się podoba.
Mi też 2029. się spodobało, super.
U Bogdana letnie są fajne, ale zimowe fajniejsze. :mrgreen:
świetne zimowe ujęcia, mi chatka na 2019 bardzo się podoba, super fota.
pozdrawiam :)
Dwa ujęcia lodospadu. Wtedy było mnóstwo mroźno :mrgreen:
2030. 162240
2031. 162239
I takie powinny być zimy. :roll:
Mroźne i śnieżne. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
PS.
Przed chwilą oglądałem fotki z południowej Finlandii robione wczoraj.
Śniegu już sporo. :mrgreen:
I takie powinny być zimy. :roll:
Mroźne i śnieżne. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
PS.
Przed chwilą oglądałem fotki z południowej Finlandii robione wczoraj.
Śniegu już sporo. :mrgreen:
Ja nie muszę z Finlandii, widzę za oknem :shock:
Jako że w wątku Marcina zostałem wywołany do tablicy, to takie małe kompendium Beskidu Niskiego...
Beskid Niski (https://goo.gl/photos/5XGKFkvaMimLwM2s9) :mrgreen:
:grin::grin::grin::grin:
Jak ja Cię lubię...
Kapitalnie to wygląda:grin:
Jak ja Cię lubię...
I ja też! Wspaniałe widoki i fotografie. Serdecznie pozdrawiam :)
Super, fajnie było znowu pooglądać Twój Beskid :)
Jako że w wątku Marcina zostałem wywołany do tablicy, to takie małe kompendium Beskidu Niskiego...
A teraz poprosimy o "wielkie". :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A teraz poprosimy o "wielkie". :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Oj tam, w stopce pierwszy link to cerkiewki. Jak razem połączysz to będzie wielkie resume :mrgreen:
lisiajamka1
28.11.15, 18:09
Pięknie zaprezentowałeś Beskid Niski - brawo :)
Farensbach
29.11.15, 00:45
Fajnie, tyle zdjęć na raz :-)
zimowe wrzuty są super. 2029 też jak dla mnie naj. kurcze ten program mnie nie lubi, bo znowu mi pisze że musze rozdać innym. ale jak się tylko będzie dało to + nieunikniony :) pozdr
Przełamałem się i chciałem DAĆ... ale też system punktacji mnie nie toleruje...... :???:
I żeby nie było, że nie chciałem...
To chciałem JA, Krakman... :roll:
Jak ja Cię lubię...
Bogdan ty to masz powodzenie, LUBIĄ CIEBIE, SŁOIKI NOSZĄ ZA CIEBIE, chyba po raz pierwszy w życiu pozazdroszczę takich luksusów. :roll::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Pstrążne. To praktycznie tylko trzy domy. Całkiem na uboczu, choć asfalt na miejsce dochodzi. Obok wzgórze Piwane które niedawno pokazywałem.
Dziś chałupa. Pojedyncza, ale zamieszkała. Lubię takie starocie wyszukiwać :)
2032. 162732
Miejsca, które dzięki Tobie po raz pierwszy odwiedzam. Nazwy miejscowości, których nie znałam. Klimatyczna chatka, ale gdyby tam tak wiało jak dzisiaj u nas, chyba miałbyś historyczne zdjęcie...
Podmurówki by focił. :roll::mrgreen:
Chałupa fajna.
Czekam na taką zimę jak na Twoich zdjęciach u mnie.
Chałupa idealnie nadała by się na zlot :mrgreen:
O kurde berecik, ja chcem zlotu ! ! ! [emoji1]
Dla chcącego nic trudnego :-D
Pstrążne. To praktycznie tylko trzy domy. Całkiem na uboczu, choć asfalt na miejsce dochodzi. Obok wzgórze Piwane które niedawno pokazywałem.
Dziś chałupa. Pojedyncza, ale zamieszkała. Lubię takie starocie wyszukiwać :)
2032. 162732
zamieszkała?? podziwiam właścicieli
Chałupa idealnie nadała by się na zlot :mrgreen:
boję się o bezpieczeństwo pożarowe tej imprezy przy dużej ilości cieczy łatwopalnych na bazie spirytusu:roll:
ale Twoja firma coś wymyśli, żeby było bezpiecznie:wink:
boję się o bezpieczeństwo pożarowe tej imprezy przy dużej ilości cieczy łatwopalnych na bazie spirytusu:roll:
ale Twoja firma coś wymyśli, żeby było bezpiecznie:wink:Noooo prawdziwy Pan BHPowiec :-P Jasne, spalimy się zgodnie z przepisamy :lol: A że lubię ciepło i farelki by chodziły pełną parą to pożar murowany ;)
Gdzie komin w tej chalupie ? :-)
Gdzie komin w tej chalupie ? :-)
Bez komina Lolka nie wyleci, a kluczyki od miotły się schowa...
Jak pisałem, w Pstrążnem są trzy chałupy. W samym Pstrążnem, bo na dojazdowej jeszcze coś stoi. A ta rodzina mieszkająca w chałupce ze zdjęcia to taka troszkę inna jest. Większość rodziny głucho-niema i trudno się z nimi porozumieć. Obok tej drewnianej chatyny mają dom murowany, ale jednak ktoś z nich woli mieszkać w tym zabytku :)
Trzeba powiedzieć, że bardzo mili ludzie.
Wieczorkiem coś wrzucę.
A że lubię ciepło i farelki by chodziły pełną parą to pożar murowany ;)
Powtórzę się, Lola, jak Ty się posunęłaś ...... w czasie. :shock:
Powtórzę się, Lola, jak Ty się posunęłaś ...... w czasie. :shock: Złośliwiec! Lola zszywaczem go potraktuj.
Powtórzę się, Lola, jak Ty się posunęłaś ...... w czasie. :shock:
znalazła tunel czasowy, może w przestrzeni też umie szybko się przemieszczać:roll:
znalazła tunel czasowy, może w przestrzeni też umie szybko się przemieszczać:roll:
Pewnie, że umie. Moim SWS przemieszczała się na zloty szybciutko, szybciej od dźwięku.
Bez komina Lolka nie wyleci, a kluczyki od miotły się schowa...Phi, ja bez kluczyków odpalam :lol:
Powtórzę się, Lola, jak Ty się posunęłaś ...... w czasie. :shock:Co Ty wiesz o posuwaniu :-P
Złośliwiec! Lola zszywaczem go potraktuj.Szkoda zszywek. Ale 100 batów jak najbardziej ;)
znalazła tunel czasowy, może w przestrzeni też umie szybko się przemieszczać:roll:Rób drinki! Zaraz będę w Tczewie :mrgreen:
Pewnie, że umie. Moim SWS przemieszczała się na zloty szybciutko, szybciej od dźwięku.Jak na swój wiek to i tak pamięć jeszcze Ci nie szwankuje :cool:
Pętna
2033.
Pięknie, tylko wywołać na podwórko i proszę! :-)
No, pięknie to wyszło, zwłaszcza zimowe zdjęcia :)
Pętna
2033. 163125
Ładny zimowy widoczek. Dobrze mz., że nie korygowałeś balansu bieli.
Podoba się to kompendium, może tylko konik nie pasuje do całości.
Ładny zimowy widoczek. Dobrze mz., że nie korygowałeś balansu bieli.
Podoba się to kompendium, może tylko konik nie pasuje do całości.
Hej, dzięki za zaglądnięcie :) Koniki Huculskie to wizytówka BN. Pewnie będzie ich troszkę więcej.
...Koniki Huculskie to wizytówka BN. Pewnie będzie ich troszkę więcej.
Pewnie dlatego, że jeden, to mi nie pasuje:)
I taka powinna być zima w górach :)
Pętna
Ponętna... ta zimowa aura :-) Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Noszącą Obiektywy ;-)
Ostanie bardzo fajne. Wywołać i wkleić w okno - widok na Święta jak znalazł.
Pętna
2033. 163125
Piękna fota pięknej zimy. :roll::mrgreen:
Lubię to. :mrgreen:
no no.... zima jak się patrzy :lol:
Pętna
2033.
Super zima. Fajnie.
Osobiście pozbyłbym się z kadru tych krzaków na pierwszym planie i zrobił panoramkę.
kamil_andrzej
8.12.15, 00:02
Piękna ta zima w Pętnej, niedługo takie obrazki będą oglądali nieliczni...
Super zima. Fajnie.
Osobiście pozbyłbym się z kadru tych krzaków na pierwszym planie i zrobił panoramkę.
Oj tam oj tam. Bez tych krzaków na pierwszym planie ktoś inny by narzekał, na białe puste z przodu. Ale gdzie wy tam widzicie konia? Zamiast oglądać zdjęcie szukał. Tego konika i nic nie znalazłem:-(
Pętna
2033.
Fajna zima, ktoś słupy w trójkącik posadził..., konia nie widzę :lol::mrgreen: , balans bieli do poprawki moim zdaniem :)
Balans bieli to kwestia gustu i kwestia monitora.
A konik... odnosiło się to do kompendium BN - drugi link w stopce :)
Balans bieli to kwestia gustu i kwestia monitora.
A konik... odnosiło się to do kompendium BN - drugi link w stopce :)
Dla mnie zdecydowanie za bardzo wpada w czerwony ten balans, ale jak tam kolega uważa, ja się przezbywać nie zamierzam, jako odbiorca treści tylko zwróciłem uwagę na to co widzę.
Do konika zaglądałem w BN :)
Co do balansu to poszedł bym w takim kierunku:
przed163266 po163265 :)
Już sobie wyobraziłem jak stukasz orzeszkiem o orzeszek.
Fajnie, że wróciłeś :)
Fajnie, muszę kiedyś do Ciebie na wewurki przyjechać :-) U nas w parku są lekko zestresowane bo psy je gonią...
Z dedykacją dla Grzesia :D
2034. 163271
2035. 163272
Widzę, że u Ciebie nie tylko rude wiewióry występują. Jakieś mieszańce też :-P
Ładnie pozowała:). Miałem w ogrodzie sporo wiewiórek, właśnie w tej wersji kolorystycznej, od wiosny wszystkie zostały zjedzone przez kunę:???:.
Pozdrawiam
2034. 163271
2035. 163272
Śliczny(a) wieriór(a). :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
2034.
2035.
Wiewiór ok. :)
Widzę, że u Ciebie nie tylko rude wiewióry występują. Jakieś mieszańce też :razz:
Swojego czasu był w gorlickim parku czarny wiewiór, może to jakiś jego potomek... :D
2034. 163271
2035. 163272
Dziękuję, bardzo mi miło :-)
lisiajamka1
9.12.15, 12:02
Wdzięcznie pozowała wiewiórka :)
Ha, dorwałem ich... Krakman i spółka :mrgreen:
2036. 163313
Łapali na Żywca? ;) :mrgreen:
Jak to wedlarze-siedza spokojnie i cierpliwie.
Wiewiór dla Arka :) Trochę drzewo przejarane, ale co tam :mrgreen:
2037. 163360
2037.
Dzięki, smakował ;) :mrgreen:
2036.
Kuźwa, nawet przyczaić się nie można bo cię wypatrzą Olyszpiedzy...:mrgreen:
Remontu nadszedł czas ...
2038. 163368
Ooo, nawet podłoga wyszorowana. :grin:
Cerkiewka w Twoim wydaniu jak zawsze ekstra. :mrgreen:
---------- Post dodany o 18:10 ---------- Poprzedni post był o 18:08 ----------
2037. 163360
Wewiór świetny, rozciąganie schabów ćwiczy. :mrgreen:
Pięknie oświetlona wiewiórka. Szkoda, że nie zeszła 5cm niżej, wówczas i uszka jej byłyby oświetlone. No cóż to jest dzikie zwierze i nie będzie pozować jak my chcemy.
Ignacy Łukasiewicz siedział sobie na ławeczce na placu rynku. Władze miasta ostatnio przeniosły go pod ścianę ratusza, w miejsce gdzie lata temu była Jego apteka. Tam stworzył pierwszą użyteczną ropę z oleju skalnego, a także pierwszą lampę. Powyżej - tablica pamiątkowa i replika pierwszej lampy.
2039. 163509
Ignacy Łukasiewicz siedział sobie na ławeczce na placu rynku.
Wiesz... lepiej usiąść z własnej woli, niż mieli by go posadzić... :-D
Władze miasta ostatnio przeniosły go pod ścianę ratusza
Nie ma kary śmierci, niech się nie boi.
Pętna
2033. 163125
A dzisiejszej nie masz?
---------- Post dodany o 20:46 ---------- Poprzedni post był o 20:45 ----------
2037. 163360
Wiewiór super z właszcza z tym cieniowanym ogonem jak dzik Dolaty...
---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post był o 20:46 ----------
2034. 163271
2035. 163272
Amerykańskie, inwazyjne wiewórki? Czy nie taki WB wyszedł?
A dzisiejszej nie masz?
Nie mam, jak wiesz mam za to oskrzela załatwione :(
Wiewiór super z właszcza z tym cieniowanym ogonem jak dzik Dolaty...
Dzięki :)
Amerykańskie, inwazyjne wiewórki? Czy nie taki WB wyszedł?
Wszystko ok, nasze, WB prawidłowy :)
Bo zimy nadal ni ma :(
Pierwsza była razem z ahuttami trzaskana :)
2040. 163884
2041. 163885
Wreszcie :mrgreen:, jest śnieg :mrgreen:, są cerkiewki. :mrgreen:
To znaczy, że niedługo święta. :mrgreen:
Świetne fotki :roll:, przyjemnie się na nie patrzy, gdy za oknem szaro, mokro i ponuro :cry:, a mówią, że lepiej nie będzie. :cry:
e tam - trzeba wiedzieć gdzie i kiedy jeździć by tą zimą się nacieszyć ;)
mi wyjazd w Pieniny w ostatni weekend listopada i tamtejszy śnieg na razie wystarcza..
niemniej lekki mrozik by się przydał.
... w ostatni weekend listopada i tamtejszy śnieg na razie wystarcza..
... był i się zmył :|, podobnie jak i w mojej okolicy niestety :evil:
2040.
Piekna zimowa sceneria z cerkwia.
Pierwsza była razem z ahuttami trzaskana :)
2040. 163884
Pamiętam to jak dziś :D A najlepsze, że mam taką samą fotkę :mrgreen:
Wreszcie :mrgreen:, jest śnieg :mrgreen:, są cerkiewki. :mrgreen:
To znaczy, że niedługo święta. :mrgreen:
Świetne fotki :roll:, przyjemnie się na nie patrzy, gdy za oknem szaro, mokro i ponuro :cry:, a mówią, że lepiej nie będzie. :cry:
Snieg i cerkiewki u Bodzipa zapowiada swieta, prawie jak "Kevin sam w domu" w telewizji.
Gratuluje 500 strony.
Parkowy, jeszcze ze starego E-400
2042. 164276
Parkowy, jeszcze ze starego E-400
2042. 164276
Piekny.