PDA

Zobacz pełną wersję : Macro - praca zbiorowa

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 [29] 30 31

paparapa
23.09.24, 23:32
Obejrzałem wstępnie RAWa.
To trudne do obróbki zdjęcie. Faktycznie WB trochę poszedł w las. Tinta 18 to już sporo.
Nie rozumiem też dlaczego w lewym górnym rogu jest tyle światła. Jakby słońce świeciło przez liście, a owad jest tak równomiernie oświetlony.
Badyl na którym siedzi od spodu jest ciemniejszy niż z góry. Czyli że tak napiszę normalnie. A owad wygląda inaczej. Jakby był doświetlony z prawej strony. :)

Przy lampie nie ogarnę tego jak bym chciał. Zrobię to w dzień, ale najwcześniej pojutrze bo jutro od rana do wieczora jestem zajęty.

wyszomir
24.09.24, 00:11
Marku, Ciebie również zachęcam.

Trudno będzie mnie zachęcić - w obróbce RAW-ów jestem totalnym niedołęgą. Pewnie niektórzy się oburzą ale dla mnie materiałem wyjściowym jest jpg z aparatu. Wiem że z RAW-a można więcej wycisnąć ale ja nie potrafię.

- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -

Kwadratnik:

8279.
263725

wyszomir
24.09.24, 20:45
Szeliniak sosnowiec:

8280.
263728

8281.
263729

8282.
263730

holeris
25.09.24, 01:05
Kwietnik biały. Ciekaw jestem Waszej opinii o kolorach. Balans bieli nie ruszany - został taki, jak wybrał aparat (temp +5100, tint +11). Żadnej selektywnej saturacji, ani manipulowania przy kolorach nie robiłem. Profil liniowy (już kiedyś o nich wspominałem: link (https://goodlight.us/linear-profiles.html)).

8283.
263732

paparapa
25.09.24, 16:24
Pokaż na RAWie co miałeś na myśli. Bo ta wyłażąca smolista czerń zepsuła cały efekt. Zdominowała zdjęcie i dlatego napisałem, że mi się nie podoba. Trudno mi się odnieść do poprawy kolorów, bo słabo się na tym znam, a kontrast psuje mi zupełnie odbiór. Podoba mi się jak wyszedł kolor tła, ładnie ukazał się zielony. Ale na szablaku już mniej - wydaje mi się trochę zbyt żółty. O brązach trudno się w ogóle wypowiedzieć, bo wyszły zbyt ciemne. No ale to efekt obróbki na JPGu. Pokaż co Ci wyjdzie z RAWa. A jak obrabiasz w LRC, to możesz się podzielić krokami obróbki.

Po krótkiej i nierównej walce w Lrc odpuściłem sobie obróbkę tej foty w tym sofcie.
Przesiadłem się na C1. Też nie było łatwo, ale udało się pozbyć tej pomarańczowo magentowej dominanty. I przywrócić bardziej naturalne kolory.
Oczywiście mz :). Bo jak życie p[okazuje gusta, lata patrzenie na jeden monitor i same monitory powoduje przyzwyczajenie do danej kolorystyki obrazu i zły odbiór innych wariantów kolorystycznych.

Więc zdaję sobie sprawę że Twoja reakcja może być różna.
Ja jestem zadowolony, bo zadanie dla mnie łatwe nie było. Czasem dobrze jest wysilić się i zrobić coś inaczej. Zwłaszcza że już "wieki" całe nie obrabiałem zdjęć z matryc MFT.
I ten epizod utwierdził mnie w decyzji odpuszczenie sobie raz na zawsze MFT.
No dobra... do brzegu.

263733

.

wyszomir
25.09.24, 19:15
Szablak w ostatniej wersji Paparapy mi się podoba, jedynie najciemniejsze partie odrobinę bym rozjaśnił (histogramy moje odczucia potwierdzają).

Na 8283 kolory kwietnika i roślinki wydają się OK, kolorystyka tła nie jest najładniejsza więc zacieśniłbym kadr (chyba najlepiej pasuje mi tu kwadrat) by było tego tła mniej.

Borczyńce w akcji:

8284.
263734

8285.
263735

holeris
25.09.24, 20:49
Po krótkiej i nierównej walce w Lrc odpuściłem sobie obróbkę tej foty w tym sofcie.
Przesiadłem się na C1. Też nie było łatwo, ale udało się pozbyć tej pomarańczowo magentowej dominanty. I przywrócić bardziej naturalne kolory.
Oczywiście mz :). Bo jak życie p[okazuje gusta, lata patrzenie na jeden monitor i same monitory powoduje przyzwyczajenie do danej kolorystyki obrazu i zły odbiór innych wariantów kolorystycznych.

Podobają mi się kolory skrzydeł, nóg, a zwłaszcza patyczka. Uważam jednak, że kolory ważki są nienaturalne. Szablaki późne zazwyczaj mają odwłok w kolorach brązowym / pomarańczowym / czerwonym. W Twojej interpretacji brąz ustąpił żółci. Nie przypominam sobie, żeby ta sztuka była taka żółta. Wydaje mi się, że zwrócił bym na to uwagę, bo to coś w moim odczuciu nietypowego. Ale pewności oczywiście nie mam i się nie upieram. Pamięć bywa wybiórcza i zawodna.

Tutaj sporo zdjęć tego gatunku, nawet jest w wersji żółtej :grin: Oczywiście nie są one żadną referencją kolorystyczną, ale pokazują typowe odcienie szablaków późnych.
https://wazki.pl/wazki_sympetrum_striolatum.html
"Moja" samica najbardziej jest moim zdaniem zbliżona do drugiego zdjęcia samicy z podlinkowanej strony, czyli tego: https://wazki.pl/z/wazki_sympetrum_striolatum/JW_P1850508.jpg

Podoba mi się również, że na Twojej wersji ważka ładnie oddziela się od tła. Działałeś coś na maskach? Tylko może kontrastu jak na mój gust ciut za dużo.

Generalnie ja zajmuję się fotografią raptem od 2 lat (nie licząc astrofotografii), obrabiam na nieskalibrowanym, choć nie najgorszym monitorze (ASUS PA329Q), więc moja opinia pewnie funta kłaków nie jest warta. Ale jakąś jednak mam :)

(https://wazki.pl/z/wazki_sympetrum_striolatum/JW_P1850508.jpg)

paparapa
25.09.24, 22:19
Podobają mi się kolory skrzydeł, nóg, a zwłaszcza patyczka. Uważam jednak, że kolory ważki są nienaturalne. Szablaki późne zazwyczaj mają odwłok w kolorach brązowym / pomarańczowym / czerwonym. W Twojej interpretacji brąz ustąpił żółci. Nie przypominam sobie, żeby ta sztuka była taka żółta. Wydaje mi się, że zwrócił bym na to uwagę, bo to coś w moim odczuciu nietypowego. Ale pewności oczywiście nie mam i się nie upieram. Pamięć bywa wybiórcza i zawodna.

Tutaj sporo zdjęć tego gatunku, nawet jest w wersji żółtej :grin: Oczywiście nie są one żadną referencją kolorystyczną, ale pokazują typowe odcienie szablaków późnych.
https://wazki.pl/wazki_sympetrum_striolatum.html
"Moja" samica najbardziej jest moim zdaniem zbliżona do drugiego zdjęcia samicy z podlinkowanej strony, czyli tego: https://wazki.pl/z/wazki_sympetrum_striolatum/JW_P1850508.jpg

Podoba mi się również, że na Twojej wersji ważka ładnie oddziela się od tła. Działałeś coś na maskach? Tylko może kontrastu jak na mój gust ciut za dużo.

Generalnie ja zajmuję się fotografią raptem od 2 lat (nie licząc astrofotografii), obrabiam na nieskalibrowanym, choć nie najgorszym monitorze (ASUS PA329Q), więc moja opinia pewnie funta kłaków nie jest warta. Ale jakąś jednak mam :)

(https://wazki.pl/z/wazki_sympetrum_striolatum/JW_P1850508.jpg)

Zacznę od tego że ja się na robakach nie znam. Robię im fotki ... bo coś trzeba robić. :
Po zrobieniu im paru zdjęć obawiam się, że nie mamy szansy na wierne odwzorowanie kolorów.
Dlaczego? Bo większość takich zdjęć powstaje w przypadkowym miejscu w plenerze bez jakiejkolwiek możliwości kontrolowania światła.
Współczesne aparaty mają problem z WB jeśli scena odbiega od standardu. Ja ustawiam WB na "pochmurny dzień"i to w makro dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie.
Każde takie zdjęcie jest podobne w kolorystyce i łatwiej jest je ogarniać. Z autoWB przeważnie kolory idą w las....

Dlatego już dawno temu dałem sobie spokój z bezwzględnym trzymaniem się kolorystyki.
Ja poszedłem w takie kolory, aby tego "potwora" choć trochę odciąć od tła.
Wolałem takie niż ten wściekły pomarańczowy "brąz" :)
Wstawiłeś dwa zdjęcia bardzo podobnych ważek 8271 i 8272. Skoro tak mocno trzymasz się prawdziwej kolorystyki. To dlaczego tak mocno różni się kolorystyka tych zdjęć? :)
Fajnie jak w przynajmniej w jednej wrzutce trzyma się podobną kolorystykę.

Chcesz wierności kolorów to zaproś robale do miejsca gdzie będziesz miał możliwość kontrolowania światła.
Inaczej mz to zawsze będzie naciąganie kolorystyki.
Obrabiałem fotę w dzień na moim blaszaku, a na lapie teraz przy elektrycznym świetle zdjęcie wygląda inaczej, więc nie mam złudzeń że widzisz u siebie to co ja podczas pracy.
Prawdą jest też że nie widziałem tej ważki, a u mnie takiej nie trafiłem.

Więc przyjmijmy że miałem taką wizję i wykreowałem robala ze swojej wyobraźni. :)

Tak pracuje na maskach. Bez tego nie wyobrażam sobie obróbki takich zdjęć.
Kontrastu według miary z Lrc to ca. 5-6.

Cóż wytrwałości życzę i dużo cierpliwości.

Szablak w ostatniej wersji Paparapy mi się podoba, jedynie najciemniejsze partie odrobinę bym rozjaśnił (histogramy moje odczucia potwierdzają).

Dzięki za pochwałę.
Za ciemne piszesz...
Widocznie miałem gorszy dzień :), albo mroczny nastrój.

holeris
25.09.24, 22:29
No właśnie ta niemożność kontrolowania światła. Ona też m.in. jest winna różnej kolorystyce zdjęć obu ważek - zdjęcia były robione w innym świetle. Staram się mniej więcej, żeby zdjęcia w miarę oddawały prawdziwe kolory i to co widzą oczy. Ale nie jestem w tej kwestii jakimś purystą, choć akurat żółty odwłok rzucił mi się w oczy.

Bardzo sobie cenię Twoje opinie, Twoje wersje kolorystyczne i czas, który poświęcasz na odpowiadanie mi i obrabianie moich zdjęć. Dziękuję! To samo dotyczy wszystkich, którzy wyrażają swoje uwagi. Każda wskazówka czy inny punkt widzenia rozwija mój warsztat!

A powiedz mi jeszcze, jak podchodzisz do profili? Stosujesz te od aparatu, od Adobe, jakieś kupne (Fidelity?), a może te liniowe, które podlinkowałem? W przypadku OM-1 profil aparatu w LRC (o szumnej nazwie Camera Natural) to jakaś przekontrastowana i przesaturowana kpina. Ja najczęściej stosuję Adobe Color lub Linear.

Współczesne aparaty mają problem z WB jeśli scena odbiega od standardu. Ja ustawiam WB na "pochmurny dzień"i to w makro dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie.
Każde takie zdjęcie jest podobne w kolorystyce i łatwiej jest je ogarniać. Z autoWB przeważnie kolory idą w las....
Cenna wskazówka, muszę wypróbować.

wyszomir
25.09.24, 22:58
Ja też rutynowo przy makro ustawiam balans bieli na 'pochmurny dzień' - w połączeniu z tym ze zawsze staram się zacienić fotografowany motyw znacznie ułatwia to późniejsze korekcje kolorystyki w komputerze.

paparapa
25.09.24, 23:11
No właśnie ta niemożność kontrolowania światła. Ona też m.in. jest winna różnej kolorystyce zdjęć obu ważek - zdjęcia były robione w innym świetle. Staram się mniej więcej, żeby zdjęcia w miarę oddawały prawdziwe kolory i to co widzą oczy. Ale nie jestem w tej kwestii jakimś purystą, choć akurat żółty odwłok rzucił mi się w oczy.

Bardzo sobie cenię Twoje opinie, Twoje wersje kolorystyczne i czas, który poświęcasz na odpowiadanie mi i obrabianie moich zdjęć. Dziękuję! To samo dotyczy wszystkich, którzy wyrażają swoje uwagi. Każda wskazówka czy inny punkt widzenia rozwija mój warsztat!

A powiedz mi jeszcze, jak podchodzisz do profili? Stosujesz te od aparatu, od Adobe, jakieś kupne (Fidelity?), a może te liniowe, które podlinkowałem? W przypadku OM-1 profil aparatu w LRC (o szumnej nazwie Camera Natural) to jakaś przekontrastowana i przesaturowana kpina. Ja najczęściej stosuję Adobe Color lub Linear.

Cenna wskazówka, muszę wypróbować.

Z tą pamięcią kolorów to byłbym ostrożny.
Zrób takie doświadczenie.
Wybierz zdjęcie na którym będziesz mógł dobrze wymaskować owada. Po czym odwróć maskę aby móc pracować tylko na tle.
Zacznij zmieniać kolory, jasność i kontrast tła. Patrz czy w czasie tych zabiegów kolory modela będą wydawały Ci się cały czas takie same czy będziesz miał wrażenie że się zmieniają.
Dotyczy to też kontrastu i jego jasności.
Nie trzeba wcale używać suwaka kontrastu aby fota była kontrastowa albo nie.
Praca na kolorach mz daje dużo fajniejsze efekty niż suwanie podstawowych suwaczków. Ale do tego trzeba być cierpliwym i obrabiać przy stabilnym jednakowym oświetleniu monitora.
Bo temperatura barwowa oświetlenia zewnętrznego wpływa na postrzeganie kolorów i kontrastu zdjęcia. Zwłaszcza przy lampach LED.

Ja wielokrotnie robię sobie przerwy aby oczy odpoczęły. Patrzę jak wygląda zielony kolor trawy czy liści bo po 30 minutach patrzenia w monitor zatracam poczucie realizmu. :mrgreen:

Profile w Lrc sa według mnie tragiczne. :) Są przesaturowane, przekontrastowane a kolory najczęściej zbyt rozjaśnione.
Jeśli już robię coś w Lrc to używam standardowy profil Adobe albo do portretu.

Kiedyś miałem "fazę" na liniowe. Ale już mi przeszło. Wymagają dużo pracy i uwagi. Miałem problem z nimi bo fotki wychodziły mi jakieś mdłe i bez wyrazu. . :)
Okazało się że nie jestem kompatybilny z liniowymi profilami.
Myślę że szkoda kasy na profile.
Jedyna gwarancją sukcesu jest praca , praca i jeszcze raz praca.. Samo z zakupieniem tego czy owego nie przyjdzie. :)

Stały WB w puszce oczywiście najlepiej sprawdzi się do RAWów. I nie musi to być taki jak napisałem. Musisz sam znaleźć najlepszy dla Ciebie.

wyszomir
25.09.24, 23:32
Bo temperatura barwowa oświetlenia zewnętrznego wpływa na postrzeganie kolorów i kontrastu zdjęcia.

Wpływa też na postrzeganie kolorów i kontrastu fotografowanego modela co dodatkowo komplikuje sytuację. Powstaje pytanie jakie jego kolory chcemy pokazać - takie jakie widzieliśmy czy takie jakie by posiadał w pewnym standardowym oświetleniu. A jeśli w standardowym to jakie to powinno być oświetlenie.

paparapa
25.09.24, 23:37
Wpływa też na postrzeganie kolorów i kontrastu fotografowanego modela co dodatkowo komplikuje sytuację. Powstaje pytanie jakie jego kolory chcemy pokazać - takie jakie widzieliśmy czy takie jakie by posiadał w pewnym standardowym oświetleniu. A jeśli w standardowym to jakie to powinno być oświetlenie.

Dlatego trzeba zrobić tak, aby było dobrze. :mrgreen:

Przez grzeczność nie napisaliśmy że postrzeganie kolorów zmieniają stany emocjonalne, choroby, stres i parę innych rzeczy...
I rodzi się pytanie. Czy to ma sens? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

wyszomir
25.09.24, 23:43
Dlatego trzeba zrobić tak, aby było dobrze. :mrgreen:

Tylko jak zdefiniować to 'dobrze'? Mam obawy że definicji będą setki - nawet u tej samej osoby w zależności od nastroju i pory dnia...

paparapa
26.09.24, 13:17
Tylko jak zdefiniować to 'dobrze'? Mam obawy że definicji będą setki - nawet u tej samej osoby w zależności od nastroju i pory dnia...

Sam doskonale wiesz, że tak właśnie będzie. I obawiam się że na to nic nie da się poradzić.
Można minimalizować problem organizując przestrzeń przeznaczoną do pracy z kolorem i trzymając się pewnych reżimów przy pracy. Ale komu się chce?
Najczęściej zabawa w fotki to spontan.
Sprzęt i sott to niestety następny smutny rozdział tej opowieści.
I można tak do jutra... :)

Dlatego napisałem że trzeba zrobić "dobrze" . :mrgreen:

holeris
26.09.24, 14:21
Siadłem do tej ważki jeszcze raz. Tym razem poświęciłem obróbce trochę więcej czasu. Użyłem też sporo więcej narzędzi niż zazwyczaj i zarówno globalnie jak i lokalnie z maskami manipulowałem przy niektórych barwach. Podoba mi się jak to Paparapa wykadrowałeś, więc pożyczyłem ;)

W moim odczuciu wyszło dużo lepiej i jestem zadowolony z tej obróbki. Aż pozwolę sobie nadać numer :D Ciekaw jestem Waszych opinii.

EDIT: Podmieniłem na wersję, gdzie niektóre ciemne obszary są dodatkowo przyciemnione.

8286.
263749

wyszomir
26.09.24, 20:56
Moim zdaniem na 8286 uzyskałeś bardzo dobry efekt. Nie ma się czego czepiać:-)

Dopaska kreskówka:

8287.
263755

paparapa
26.09.24, 22:25
Siadłem do tej ważki jeszcze raz. Tym razem poświęciłem obróbce trochę więcej czasu. Użyłem też sporo więcej narzędzi niż zazwyczaj i zarówno globalnie jak i lokalnie z maskami manipulowałem przy niektórych barwach. Podoba mi się jak to Paparapa wykadrowałeś, więc pożyczyłem ;)

W moim odczuciu wyszło dużo lepiej i jestem zadowolony z tej obróbki. Aż pozwolę sobie nadać numer :D Ciekaw jestem Waszych opinii.

EDIT: Podmieniłem na wersję, gdzie niektóre ciemne obszary są dodatkowo przyciemnione.

No no no...
Kolego nie rozpędzaj się tak.... Nie przystoi tak poprzeczkę podnosić.
Potem będziemy musieli siedzieć nad każdym fociszczem parę godzin.

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

holeris
26.09.24, 23:40
Dzięki za miłe komentarze! Fajnie, że się podoba :)
Nie spodziewałem się, że na pozór zwykłe zdjęcie ważki zrobi tyle zamieszania :D :-P

holeris
27.09.24, 16:22
Bokochód zajadający się jakąś błonkówką. A może muchówką? Stack z 16 klatek.

8288.
263762

wyszomir
27.09.24, 20:39
8288 - plus za ciekaw akcję w kadrze. Ciekawe że takie miejsce w cudzej pajęczynie do konsumpcji sobie obrał. Cienie na ofierze nieco zbyt smoliste - histogram to potwierdza:

263763

Trzy kadry samca kolczaka (nie jestem pewien - zbrojny czy trawny):

8289.
263764

8290.
263765

8291.
263766

paparapa
28.09.24, 15:27
.

8230

263769

...

wyszomir
28.09.24, 21:09
8230 - ciekawa akcja i bardzo ładnie pokazana. Samiczka bardzo sterana życiem - pewnie ciężko już jej się lata.

Jakiś młodziutki pasikonikowaty - przypuszczam ze długoskrzydlak sierposz:

8231.
263770

Na określenie 'długonóg' też zasługuje:-)

8232.
263771

wyszomir
29.09.24, 19:54
Zbójniczka:

8233.
263812

paparapa
29.09.24, 19:56
...

8234

263814

wyszomir
30.09.24, 20:19
Ważki nie są moją specjalnością ale wydaje mi się że 8234 to samiec szablaka krwistego.

Samica kwietnika z ofiarą:

8235.
263820

wyszomir
1.10.24, 19:45
Rozdestnica wrotyczówka:

8236.
263829

wyszomir
2.10.24, 22:21
Smuklik:

8237.
263836

8238.
263837

wyszomir
3.10.24, 20:44
Darownik przedziwny:

8239.
263839

paparapa
4.10.24, 19:18
...

Jeszcze jedno "latadełko"

8240

263851

.

wyszomir
4.10.24, 20:57
8240 - ładnie uchwycony. Bardziej mi się podoba od 8234 gdyż skrzydła nie zasłaniają tułowia ważki.

Gąsienica - chyba niedźwiedziówki:

8241.
263855

wyszomir
5.10.24, 19:50
Pętlak czteropaskowy:

8242.
263868

wyszomir
6.10.24, 20:46
Pszczoła na kwiatostanie nawłoci:

8243.
263880

8244.
263881

wyszomir
7.10.24, 23:15
Śpiesznik rysień:

8245.
263905

paparapa
8.10.24, 08:11
Foty ..41 i ..44 podobają mi się najbardziej.
Ahaa w ..45 ciekawy kadr, ale nieostrości już chyba ciut za dużo.

wyszomir
8.10.24, 21:02
Na 8245 też bym wolał większą głębię ostrości ale przy tych rozmiarach motywu szans bez stackowania nie było (przysłona była przymknięta do 11). A na stackowanie nie zawsze są warunki - model nie zawsze chce cierpliwie pozostawać w bezruchu, wiatr też potrafi stackowanie uniemożliwić. Nie pamiętam już jak było w przypadku tego konkretnego zdjęcia ale nie podjąłem próby wykonania sekwencji do stacka więc zapewne szans na jej wykonanie nie było.

Dzięki za komentarz!

Bledniczka:

8246.
263911

8247.
263912

8248.
263913

wyszomir
9.10.24, 18:21
Bokochód niepasek:

8249.
263923

wyszomir
11.10.24, 09:37
Czasem trudno rozróżnić gdzie przód a gdzie tył modelki:

8250.
263963

Zmiana perspektywy na niższą często pomaga:

8251.
263964

paparapa
11.10.24, 19:37
Trzeba popatrzyć w którą stronę się czołga.. :)

8252

263995

.

wyszomir
11.10.24, 21:22
8252 - nici pajęczyny ładnie uzupełniają kompozycję. Coś chyba ten pająk (czaik?) właśnie je - niestety posiłek został już dość dokładnie zmielony szczękoczułkami i co tym padło ofiarą pająka się nie dowiemy.

Krasanka przepaskówka:

8253.
263998

8254.
263999

wyszomir
12.10.24, 21:32
Kraśnik:

8255.
264021

8256.
264022

paparapa
13.10.24, 09:33
Zdecydowanie pierwszy kadr bardziej mi się podoba.
Bardzo dobrze "wchodzi" to foto.
Ewentualnie przyciąłbym trochę od dołu.

wyszomir
13.10.24, 14:49
Zdecydowanie pierwszy kadr bardziej mi się podoba.
Bardzo dobrze "wchodzi" to foto.
Ewentualnie przyciąłbym trochę od dołu.

Twoja opinia potwierdza mój pogląd że nie zawsze warto dążyć do zmieszczenia jak największej części motywu w głębi ostrości. Mi również bardziej podoba się pierwszy kadr. A zamieściłem też drugi bo na nim widać że nie jest to najpospolitszy kraśnik sześcioplamek. Niestety który dokładnie gatunek nie potrafię powiedzieć - kilka wchodzi w grę.
Dzięki za komentarz!

wyszomir
13.10.24, 20:14
Larwy - prawdopodobnie jakiejś błonkówki z rodziny pilarzowatych:

8257.
264051

holeris
14.10.24, 15:29
8255 i 8257 super.

Ode mnie tym razem coś zupełnie innego niż zazwyczaj. Górskie krajobrazy w drewnie naturą rzeźbione.

8258.
264056

8259.
264057

I jeszcze mucha z tej samej wyprawy. Być może Helina impuncta.

8260.
264058

paparapa
14.10.24, 17:17
Larwy - prawdopodobnie jakiejś błonkówki z rodziny pilarzowatych:

8257.

Ale breakdance... :lol: Dobre.

wyszomir
14.10.24, 19:24
Dzięki za komentarze!

8258, 8259 - bardzo ciekawie wypatrzone. Kojarzy mi się ze starożytnymi miastami gdzie ludzie mieszkali w grotach wykutych na skalistych zboczach.

Warzywnica kapustna:

8261.
264064

8262.
264065

holeris
14.10.24, 20:48
Dzięki za komentarz. Ja mam podobne skojarzenia. Kojarzy mi się to jeszcze z makietą. Bo ma jakąś taką plastykę, pastelowość w sobie, że wydaje się sztuczne.

Bardzo fajna warzywnica.

8263 - wtyk amerykański. Zdjęcie z dyfuzorem i lampą.
264071

wyszomir
15.10.24, 22:04
Dzięki za komentarz!

8263 - trochę po świetle widać że z lampą. A pozycja modela bardzo fajna - wyprostowany jak świeca:-)

Złotolitka:

8264.
264080

paparapa
16.10.24, 07:54
Widzę że autoportret popełniłeś... No chyba że źle widzę.

wyszomir
16.10.24, 20:18
Widzę że autoportret popełniłeś... No chyba że źle widzę.

Być może, ale nie jestem pewny czy w tych wypukłościach chityny to ja się odbijam. Może to być też coś większego za mną - np. jakieś drzewo.

Dzięki za komentarz!

Zmróżki złotawe w akcji:

8265.
264102

wyszomir
17.10.24, 23:42
Samica kwietnika z ofiarą:

8266.
264106

8267.
264107

8268.
264108

wyszomir
18.10.24, 20:08
Samica podłatczyna - nie jestem pewien czy to podłatczyn szary czy podłatczyn białoplamek:

8269.
264118

wyszomir
19.10.24, 20:43
Sprężyk:

8270.
264141

wyszomir
20.10.24, 22:11
Strojnica baldaszkówka:

8271.
264148

8272.
264149

lisiajamka1
21.10.24, 16:22
Samica podłatczyna pięknie się prezentuje - super fota :)

wyszomir
21.10.24, 21:50
Dzięki za komentarz!

Larwy borczyńców:

8273.
264163

8274.
264164

holeris
22.10.24, 16:58
8266 - 8268 - kawał ofiary sobie upolowała :D

8269 - jak na tak ciasny kadr, trochę mi brakuje szczegółów. Zresztą jak patrzę na wrzucanego przeze mnie jakiś czas temu mułka rudzielca (8265 (https://forum.olympusclub.pl/threads/7884-Macro-praca-zbiorowa?p=1444856&viewfull=1#post1444856)), to jego również to dotyczy. Ani na Twoim, ani na moim zdjęciu nie widać kratki na oku. Domyślam się, że na pełnej rozdzielczości jest u Ciebie widoczna, bo u mnie tak. Hmmm, może trzeba zacząć publikować w wyższej rozdzielczości.

8274 - piękna kompozycja kolorystyczna.

8275 - Helina impuncta - poprawiłem oraz ciaśniej skadrowałem niedawno prezentowaną muchę (8260 (https://forum.olympusclub.pl/threads/7884-Macro-praca-zbiorowa?p=1445169&viewfull=1#post1445169)). Bez zmniejszania rozdzielczości. BTW to zdjęcie również z lampą i dyfuzorem, ale że nie robione mocno z bliska, to tło się nie zamieniło w czarną plamę. Za to nogi, które są bliżej lampy, są zbyt jasne, co starałem się w trakcie obróbki zwalczyć.
264175

8276 - jeszcze jedna muchówka, ale tym razem nie potrafię zidentyfikować nawet rodziny. Zdjęcie raczej w ramach ciekawostki, bo i mocny crop, i tło od lampy / dyfuzora słabe. Ale że moja ulubiona kratka na oku jest, to prezentuję ;)
264176

8230

Ha! Mam Cię ;) ;) ;)
Jak wrzucałem linki do swoich starszych zdjęć, to coś mi numeracja nie pasowała, bo zaczęła się powtarzać po pewnym czasie.

wyszomir
22.10.24, 18:55
Dzięki za komentarz!

Nie mam w tej chwili dostępu do oryginału zdjęcia sprężyka 8270 (siedzę w lesie na działce a zdjęcie zostało na dysku w domu) ale przypuszczam że na oryginalnym zdjęciu struktura oka jest widoczna. Niestety zmniejszenie zdjęcia zawsze powoduje utratę niektórych szczegółów. Co do pokazywania w większym rozmiarze - faktycznie szczegółów będzie więcej ale jeśli ktoś ma monitor w najczęściej chyba obecnie używanych rozdzielczościach 1920x1200 lub 1920x1080 oglądanie takich zdjęć w całości będzie dość niewygodne - a widząc jedynie część zdjęcia trudno wyrobić sobie zdanie o jego kompozycji. Niestety coś za coś...

Helina impuncta w ciaśniejszej wersji 8275 prezentuje się w/g mnie lepiej.

Ozdobnik lucernowy - akurat u tego gatunku nawet po znacznym zmniejszeniu kratka na oku pozostaje dobrze widoczna:-)

8277.
264184

wyszomir
23.10.24, 21:07
Tłum młodych pajączków przy gnieździe. Niestety gatunku nie jestem w stanie zidentyfikować. Zastanawiam się jak lepiej się prezentują - w prostokącie czy w kwadracie:

8278.
264202

8279.
264203

wyszomir
24.10.24, 22:01
Smukwa czwórplamna:

8280.
264216

wyszomir
25.10.24, 20:11
Ścierwiec:

8281.
264226

wyszomir
26.10.24, 20:26
Ślizgun z ofiarą:

8282.
264246

lisiajamka1
27.10.24, 18:08
Ścierwiec niezbyt sympatycznie wygląda, ale foty przednie :)

wyszomir
27.10.24, 19:00
Cóż - sympatycznego wyglądu to on nie ma, zresztą tryb życia też niezbyt sympatyczny prowadzi - zarówno dorosłe chrząszcze jak i larwy odżywiają się padliną, ekskrementami, butwiejącą materią organiczną lub owocnikami grzybów. Ale cóż - świat jest taki jaki jest i również te wstrętne dla nas substancje musi ktoś spożywać by nie zalegały w naszym otoczeniu na wieki.

Dzięki za komentarz!

Larwa tarczówki rudonogiej:

8283.
264261

wyszomir
28.10.24, 21:08
Samica bokochoda z upolowaną ogrodnicą niszczylistką:

8284.
264286

wyszomir
29.10.24, 18:11
Glinik lulkarz:

8285.
264324

8286.
264325

8287.
264326

wyszomir
30.10.24, 21:58
Wtyk straszyk na etapie rozwoju larwalnego (tzw. nimfa):

8288.
264335

wyszomir
31.10.24, 20:51
Samiec zawijaka żółtawego obok upolowanej muchy:

8289.
264338

wyszomir
1.11.24, 21:57
Okazała samica krzyżaka ogrodowego:

8290.
264350

8291.
264351

wyszomir
2.11.24, 22:29
Zalęszczyca:

8292.
264358

8293.
264359

wyszomir
4.11.24, 00:29
Samica kwietnika:

8294.
264415

8295.
264416

paparapa
4.11.24, 14:16
Z ostatnich najbardziej mi się podobają
8282
8283 fajny efekt. Chodzący po... no właśnie, po czym? :)
8292
8295 kadr

wyszomir
4.11.24, 17:06
8283 fajny efekt. Chodzący po... no właśnie, po czym? :)

Kwiatostan z przekwitniętymi kwiatami jakiejś rośliny - przypuszczam że z rodziny baldaszkowatych. Niestety dokładnego gatunku rośliny nie znam.

Dzięki za komentarz!

wyszomir
4.11.24, 19:58
Ogładzik buraczak:

8296.
264446

8297.
264447

8298.
264448

wyszomir
5.11.24, 21:51
Zmięki żółte:

8299.
264486

8290.
264487

wyszomir
6.11.24, 23:10
Osa:

8291.
264558

wyszomir
7.11.24, 20:18
Nawarżki długonogie:

8292.
264571

8293.
264572

paparapa
8.11.24, 13:18
Dawno tu nie wrzucałem fotek, bo deficyty w tym temacie ogromne w tym roku. Więc trzeba szanować to co się ma w zasobach. :)

8294

264582

8295

264583

.

wyszomir
8.11.24, 20:18
Bardzo mi przypadło do gustu 8295 - spotkanie strzępotka ruczajnika z bęblikiem dwuplamkiem.

Kruszczyca złotawka:

8296.
264623

paparapa
10.11.24, 17:12
Dzięki :).

8297

264647

8298

264648

.

wyszomir
10.11.24, 21:56
Dziwny ten chrząszcz na 8297. Wygląda jak pętlak czteropaskowy (zwany też baldurkiem pręgowanym), ale nie zgadzają się kolory czułków i nóg. Pętlak ma całe nogi czarne, u samca czułki też są całe czarne a u samicy jedynie końce czułków rozjaśnione. A tu i nogi i czułki żółto-czarne... U innych gatunków o podobnym kolorze pokryw (strangalia wysmukła i zmorsznik podobny) też kolory czułków i nóg są zdecydowanie inne niż na Twoim zdjęciu. Czyżby jakiś nowy gatunek? A może krzyżówka międzygatunkowa?

Trzmiel - prawdopodobnie trzmielec ogrodowy (dla wyjaśnienia - nazwa łacińska trzmielca ogrodowego to Bombus barbutellus - zatem tak jak i inne trzmielce należy do rodzaju trzmiel):

8299.
264660

8300.
264661

8301.
264662

VasT
11.11.24, 18:46
Dziwny ten chrząszcz na 8297.

strangalia plamista Rutpela maculata :)

Z ostatnich wstawek najbardziej przypadły mi do gustu 8292, 8295 i trzmielec od frontu :wink:

wyszomir
11.11.24, 20:51
strangalia plamista Rutpela maculata :)

Tego gatunku nie znałem. Dzięki za identyfikację!

Z ostatnich wstawek najbardziej przypadły mi do gustu 8292, 8295 i trzmielec od frontu :wink:

Za miłe słowa też dzięki:-)

Paciepnica zielonka:

8302.
264680

8303.
264681

8304.
264682

wyszomir
12.11.24, 21:58
Samiec zmorsznika czerwonego:

8305.
264728

8306.
264729

8307.
264730

8308.
264731

wyszomir
13.11.24, 23:19
Kołyśnik wielobarwny z ofiarą:

8309.
264759

wyszomir
14.11.24, 20:36
Smukleniec komarnicowaty:

8310.
264768

paparapa
15.11.24, 12:03
Samiec zmorsznika czerwonego:

Bardzo fajnie pokazany "jegomość". Aczkolwiek wolałbym kadry bez łodygi kwiatka która mz trochę psuje kompozycję.

wyszomir
15.11.24, 20:00
Bardzo fajnie pokazany "jegomość". Aczkolwiek wolałbym kadry bez łodygi kwiatka która mz trochę psuje kompozycję.

Na kadrach z łodygą (8306, 8308 ) chciałem pokazać nie tylko owada ale i cały kwiat. Obcięcie łodygi z pozostawieniem całego kwiatu przy zachowaniu proporcji boków kadru 3:2 powodowałoby nadmiar niezagospodarowanej pustej przestrzeni nad motywem. Oczywiście można by zmienić proporcje np. na 16:9 i wtedy kadr bez łodyżki wyglądałby dobrze.

Dzięki za komentarz!

Opylak żółtawy:

8311.
264781

wyszomir
17.11.24, 00:47
Nie widzę wczoraj wstawionego opylaka - chyba jakiś błąd wystąpił przy wstawianiu - zatem pokazuję go jeszcze raz:

8311.
264810

Siwoszek błękitny. Najłatwiej spotkać go na ziemi, ale jak widać czasem zdarza mu się też przysiąść nieco wyżej:

8312.
264815

wyszomir
18.11.24, 00:23
Modliszka europejska - jeszcze w postaci larwalnej:

8313.
264828

Niestety spojrzeć mi w oczy nie chciała:

8314.
264829

wyszomir
18.11.24, 23:44
Samica bokochoda:

8315.
264849

8316.
264850

wyszomir
19.11.24, 23:36
Ślipienie trzmielowce:

8317.
264879

wyszomir
20.11.24, 20:47
Nerkosz:

8318.
264884

wyszomir
21.11.24, 21:03
Klecanka pospolita:

8319.
264896

wyszomir
22.11.24, 20:24
Samica pająka z rodziny pogońcowatych - prawdopodobnie wałęsaka tygrysiego - z kokonem jajowym. Zastanawiam się który kadr lepszy:

8320.
264903

8321.
264904

wyszomir
23.11.24, 21:42
Złotawek złotawiec:

8322.
264923

8323.
264924

wyszomir
24.11.24, 18:37
Czerwończyki uroczki w miłosnej ekstazie:

8324.
264944

Makromaniak
24.11.24, 23:58
Marku , gratulacje za fotkę, Lata spędziłem na łażeniu za motylami, a tylko raz trafiłem taką scenką w wykonaniu pospolitego w sumie czerwończyka uroczka

wyszomir
25.11.24, 20:33
Marku , gratulacje za fotkę, Lata spędziłem na łażeniu za motylami, a tylko raz trafiłem taką scenką w wykonaniu pospolitego w sumie czerwończyka uroczka

Dzięki! Chyba po prostu miałem szczęście. W sumie niewiele robię zdjęć motyli i mi się trafiło. Zresztą do momentu gdy napisałeś nie wiedziałem że podpatrzenie akurat tego gatunku podczas kopulacji jest takie trudne.

Okazała samica dyląża garbarza - chyba największego polskiego chrząszcza z rodziny kózkowatych - z boku:

8325.
264954

- i od frontu:

8326.
264955

Makromaniak
26.11.24, 02:38
Dyląż Garbarz, zawsze mam do niego sentyment :-) "robal" od którego zaczęła się moja pasja entomologiczna, znalazłem w dzieciństwie takiego giganta utopionego w kałuży :-)

8327 Moje uroczki wyglądają tak :-)
https://i.imgur.com/UYMtKia.jpg
Jak dla mnie do dopiero fotka parki motyli koronuje fotografowanie danego gatunku, co widać zresztą po moim awatarze :-)
mam foty chyba dobrze ponad połowę naszych gatunków dziennych, musze kiedyś policzyć:-)
U większości motyli to rzadkie zjawisko, oczywiście łatwo trafić na parkę bielinków czy ikarusków, ale reszta to kwestia szczęścia, a czasem wiedzy (zdarzało mi się przynosić świeżutko wyhodowaną samicę na stanowisko z samcami :-)
Uświadomie wam problem jedną fotką, zdjęcie Pawika ma pewnie każdy kto próbował fotografować motyle...ale kto ma takie:

8328
https://i.imgur.com/RTUrMrY.jpg
8329
https://i.imgur.com/uyPsQrG.jpg

co ciekawe to fotki sprzed kilkunastu lata , jeszcze z minolty 7D, od tego czasu nigdy już nie spotkałem parki...czasem jedynie - wiosenne zaloty:
8330
https://i.imgur.com/m1ru86J.jpg

VasT
26.11.24, 20:02
Dyląż Garbarz, zawsze mam do niego sentyment :smile: "robal" od którego zaczęła się moja pasja entomologiczna, znalazłem w dzieciństwie takiego giganta utopionego w kałuży :smile:

8327 Moje uroczki wyglądają tak :smile:

Rewelacyjne zdjęcie - kadr, światło i głębia ostrości :wink:
Dzięki również za "wątek" edukacyjny, bo wiele osób w fotografowaniu przyrody o tym zapomina, a jest to niezmiernie ważne.

Dlatego też male sprostowanie do wypowiedzi wyszomira :wink:

Okazała samica dyląża garbarza - chyba największego polskiego chrząszcza z rodziny kózkowatych - z boku:

Przeciętnie większe są z pewnością kozioróg dębosz Cerambyx cerdo oraz borodziej cieśla (próchnik) Ergates faber.
Przy czym kozioróg jest raczej "dłuższy", nie tak masywny jak wspomniany dyląż garbarz czy borodziej :wink:

wyszomir
27.11.24, 12:59
Dzięki za komentarze!

Dlatego też male sprostowanie do wypowiedzi wyszomira :wink:

Przeciętnie większe są z pewnością kozioróg dębosz Cerambyx cerdo oraz borodziej cieśla (próchnik) Ergates faber.
Przy czym kozioróg jest raczej "dłuższy", nie tak masywny jak wspomniany dyląż garbarz czy borodziej :wink:

Tego nie wiedziałem. Dobrze zatem ze zamieściłem słowo 'chyba' w swojej wypowiedzi:-)
Dziękuję za sprostowanie!

Jak dla mnie do dopiero fotka parki motyli koronuje fotografowanie danego gatunku, co widać zresztą po moim awatarze :smile:
mam foty chyba dobrze ponad połowę naszych gatunków dziennych, musze kiedyś policzyć:smile:
U większości motyli to rzadkie zjawisko, oczywiście łatwo trafić na parkę bielinków czy ikarusków, ale reszta to kwestia szczęścia, a czasem wiedzy (zdarzało mi się przynosić świeżutko wyhodowaną samicę na stanowisko z samcami :smile:
Uświadomie wam problem jedną fotką, zdjęcie Pawika ma pewnie każdy kto próbował fotografować motyle...ale kto ma takie:

Faktycznie zdjęcia grupowe to wyższa szkoła jazdy - nie dość że trzeba napotkać odpowiednią sytuację to jeszcze problemy z rozplanowaniem kadru i wykorzystaniem głębi ostrości narastają lawinowo.
Przejrzałem wczoraj swoje archiwa i kopulujących pawików nie znalazłem. Znalazłem za to wśród zdjęć które nie były jeszcze wcześniej przeglądane na monitorze udokumentowaną ciekawą akcję z inną rusałką którą dziś pokazuję.

Rusałka - przypuszczam że rusałka pokrzywnik - podczas składania jaj:

8331.
264974

Jako ze lubię fotografować owady w momentach gdy robią coś ciekawego zacząłem sesję. W pewnym momencie spod liścia pokrzywy wysunęła się larwa zażartki mrówkowatej i zaczęła dobierać się do jaj składanych przez rusałkę:

8332.
264975

8333.
264976

Zbliżenie na posilającą się larwę zażartki:

8334.
264977

Po kilkunastu minutach rusałka odleciała a larwa zażartki kontynuowała ucztę:

8335.
264978

Makromaniak
28.11.24, 01:56
świetnie uchwycone Marku, szczególne gratulacje za zażardke. Składanie jaj, zwłaszcza u gatunku robiącego to w złożach, też jest trudne do uchwycenia, bo samica zawyczaj długo bada miejsce i rośliny i jest wtedy dosyć płochliwa, może łatwo odlecieć. Ale jak już zacznie składać jaja to jest bardziej cierpliwa i można sobie pozwolić na więcej , np.błyskanie lampą....
Z tym ze tu u ciebie jest to również pawik - pokrzywnik ma dużo jaśniejsze przednie skrzydło od spodu.

8336. Też mi się udało nakryć samicę pawika przy takiej czyności i też z dodatkiem :-) Wypatrzyłem osobnika który kręcil się po pokrzywach i siadał pod spodem liści, pomyśłałem ze to samica poszukujaca odp. miejsca.
https://i.imgur.com/dAasNsY.jpg

8337 Takie układanie jaj w duże czubate złoże ma na celu ich zabezpieczenia przed pasożytami, bo narażaone sa głównie te na wierzchu, czyli te głębiej położone sa jakby chronione
https://i.imgur.com/VaCVcmf.jpg

8338 W moim wypadku wypatrzyłem mikroskopijnego kruszynka który od razu wykonywał swoją robotę. Trudno to było złapać w głębi ostrości, ale to jest zdkjęcie terenowe! Mam zresztą gdzieś więcej fotek tego złoża i może kiedyś sróbuje to ręcznie "zestackować"
https://i.imgur.com/uMcm832.jpg

gdzieś wyczytałem, że kruszynki potrafią przyczepiać się do samicy np. na kwiatach i podróżują z nią w czasie składanai jaj, co jest bardziej ekonomiczne niż samodzielene poszukiwanie złoża wśród tysięcy liści :-) I tak chyba było w moim wypadku.

8339 Kruszynki też mam złapane "in flagranti" na złożu jaj bielinka kapustnika. Wydaje mi się że te ciemne jaja są już opanowane przez kruszynki
https://i.imgur.com/J4myAqa.jpg?1

wyszomir
28.11.24, 19:38
Dzięki za miłe słowa, identyfikację rusałki, dużą porcję porcję wiedzy i ciekawe zdjęcia:-)

Dziś modliszka pokazana w nieco odmienny sposób - z fragmentem miejskiego krajobrazu w tle. W nietypowy dla mnie sposób użyłem obiektywu makro Panasonica o ogniskowej zaledwie 30mm. W słoneczny dzień nie mogłem zacienić modelki (byłaby wtedy zbyt ciemna w stosunku do oświetlonego ostrym słońcem tła) ale matryca Panasonica GX-8 całkiem dobrze poradziła sobie z kontrastami:

8340.
265002

paparapa
29.11.24, 11:23
Czerwończyki uroczki w miłosnej ekstazie:

8324.

Świetne zdjęcie.

Tadeusz Jankowski
29.11.24, 18:02
89340 - Piękna sprawa, smukła, intensywna, zadziorna modliszka i rozmyty kościół (wieża) w tle
TJ

wyszomir
29.11.24, 18:50
Dzięki za komentarze!

89340 - Piękna sprawa, smukła, intensywna, zadziorna modliszka i rozmyty kościół (wieża) w tle
TJ

Miło to czytać, ale ten rozmyty kościół po podejściu bliżej wygląda tak (zdjęcie z Google Earth - nie chciało mi się w taką pogodę wychodzić z aparatem) :-)

265022

wyszomir
29.11.24, 22:45
Jeszcze jedno zdjęcie w słońcu z ogniskową 30mm - samica tygrzyka paskowanego z ofiarą:

8341.
265037

Tadeusz Jankowski
29.11.24, 23:48
8341 przyciąga oko, zaciekawia różnorodność elementów wypełniających kadr, w tym nieoczekiwana czerwień dachów.
TJ

wyszomir
30.11.24, 23:35
Dzięki za komentarz!

Barciel pszczołowiec:

8342.
265058

8343.
265059

wyszomir
1.12.24, 22:43
Jakaś gąsienica - niestety gatunku nie potrafię określić:

8344.
265062

8345.
265063

wyszomir
2.12.24, 21:21
Larwa złotooka:

8346.
265068

wyszomir
3.12.24, 22:56
Przeplatka atalia:

8347.
265093

wyszomir
4.12.24, 20:53
Larwa (nimfa) wtyka nakrzewnego:

8348.
265101

8349.
265102

wyszomir
5.12.24, 23:08
Osmyki w akcji - od frontu:

8350.
265127

- i z profilu:

8351.
265128

wyszomir
6.12.24, 22:09
Samica bokochoda z ofiarą:

8352.
265139

8353.
265140

8354.
265141

8355.
265142

paparapa
7.12.24, 10:38
8327 Moje uroczki wyglądają tak :-)
https://i.imgur.com/UYMtKia.jpg

Świetne zdjęcie.
Ja najbardziej lubię wszelkie owadzie "latadła".

8325.

Ta "panienka też mi się podoba. :)

wyszomir
7.12.24, 20:14
Dzięki za komentarz!

Chrabąszcz odpoczywający pod źdźbłem trawy. Za nim poza głębią ostrości jeszcze mszyca się do kadru załapała:

8356.
265150

8357.
265151

wyszomir
8.12.24, 22:57
Miernik zieleniak - gdzieś stracił przednią nogę:

8358.
265181

8359.
265182

8360.
265183

8361.
265184

Makromaniak
8.12.24, 23:03
Ja zawsze czekam żeby chrabąszcz, a zwlaszcza samiec, jak tutaj rozłożył wachlarzykowate czułki :-)

to jeszcze zapodam kilka parek czerwończyków :-)

8358 Czerwończyk nieparek. Stareńkie zdjecie jeszcze z hybrydki SONY828 (8mix). Technicznie trochę slabe, od tego czasu udało mi się zrobić inne parki, ale ten kadr ma w sobie "coś" przez ten błękit w tle i współgranie z kolorem skrzydeł
https://i.imgur.com/F1N2LAx.jpg

8359 Czerwończyk fioletek
https://i.imgur.com/87OyeUT.jpg?1

8360 Czewończyk dukacik . Chetny do trójkącika :-)
https://i.imgur.com/U8NTnhh.jpg

8361 Czerwończyk płomieniec
https://i.imgur.com/rNws0lX.jpg

wyszomir
9.12.24, 00:46
Dzięki za komentarz!

8358-8361 - piękny zestaw ciekawych zdjęć. Szkoda tylko że w takich małych rozmiarach.

wyszomir
9.12.24, 22:12
Samica darownika przedziwnego podczas posiłku. Niestety jak to u darowników posiłek został na początku dokładnie przemielony szczękoczułkami i nie da się ustalić kto został przez darownika upolowany:

8362.
265201

8363.
265202

wyszomir
10.12.24, 22:11
Pienik:

8364.
265220

wyszomir
11.12.24, 21:51
Błyszczek elegancik:

8365.
265235

wyszomir
12.12.24, 21:49
Gąsienica przeplatki:

8366.
265243

wyszomir
13.12.24, 22:38
Krzyżaczek ugorowy:

8367.
265251

8368.
265252

wyszomir
15.12.24, 00:20
Kosarz z daleka:

8369.
265274

- i z bliska:

8370.
265275

wyszomir
15.12.24, 23:23
Dziś długa seria modliszki pożerającej swoją ofiarę - jakąś małych rozmiarów krewniaczkę pszczoły:

8371.
265296

8372.
265297

8373.
265298

8374.
265299

8375.
265300

8376.
265301

8377.
265302

Tadeusz Jankowski
16.12.24, 00:32
Bardzo ładna ornamentowa seria z modliszką, szczególnie 8374.
TJ

wyszomir
16.12.24, 21:52
Dzięki za komentarz!

Tym razem zdjęcie robione długą ogniskową - Olympus 100-400 + telekonwerter TC14. Uzyskana ogniskowa 560mm umożliwia fotografowanie motyli z odległości nie powodującej ich niepokojenia.
Dostojka latonia:

8378.
265309

wyszomir
17.12.24, 21:20
Kolcoróg bizoniak - pochodzący z kontynentu północnoamerykańskiego maleńki pluskwiak z rodziny zgarbkowatych który kilka lat temu zaczął się rozpowszechniać w Polsce:

8379.
265325

holeris
17.12.24, 23:20
Wow. Wysyp świetnych zdjęć ostatnimi czasy. Mam wrażenie, że są lepszej jakości niż wcześniej. Jakaś zmiana sprzętu Marku? Zdawało mi się, że zdjęcia z 90 mm macro już wrzucałeś.
Z najnowszych przypadły mi do gustu zwłaszcza: 8327, 8333 / 8334, 8342, 8350, 8354, 8360, 8369.

Ja sprawiłem sobie ostatnio nową pupilkę. Jeszcze nie zdecydowałem się do końca na imię, ale chyba stanie na Matyldzie ;)
Matylda jest jeszcze młodziutka, to dopiero L3 i ma ok. 1 - 1,5 cm. A i jak dorośnie, to olbrzymem nie będzie, bo ten gatunek - Pseudocreobotra wahlbergi - dorasta do 4 - 5 cm.

To są jej pierwsze zdjęcia, takie bez specjalnego planu - po prostu posadziłem ją na kwiatku i tam nakarmiłem. Muszę pomyśleć nad jakimś ciekawym kadrem, ale nie jestem w tym najlepszy, więc jak ktoś ma jakiś pomysł, to chętnie wysłucham.
Zdjęcia wykonane z lampą błyskową i dyfuzorem.

8380.
265328

8381.
265329

8382.
265330

wyszomir
18.12.24, 21:23
Dzięki za miłe słowa!

Modelka ze zdjęć 8380-8382 bardzo ciekawa - zarówno pod względem kształtu jak i ubarwienia. Przy niewielkich rozmiarach i skomplikowanym kształcie wykorzystanie głębi ostrości jest karkołomnym zadaniem. Nie wiem jak z jej ruchliwością, ale jeżeli potrafi zastygnąć w bezruchu warto by spróbować stackowania. Kadr 8380 jest całkiem udany i po zwiększeniu głebi ostrości (gdy modelka trochę urośnie lub pozwoli się zestackować) takie ustawienie modelki może dać świetny efekt. Na 8381 sugerowałbym ustawienie dokładnie od frontu aby uzyskać pełną symetrie i ostrość na obu oczach. 8382 z kolei daje dodatkowy bonus w postaci akcji w kadrze.

Konik polny - jakoś nietypowo ubarwiony - może forma albinotyczna?

8383.
265338

wyszomir
19.12.24, 21:12
Kwietnik z ofiarą - jak widać nie tylko na kwiatkach polują:

8384.
265349

8285.
265350

8286.
265351

wyszomir
20.12.24, 22:25
Maleńka larwa rośliniarki tuż po linieniu na które niestety się spóźniłem (stack z 3 klatek):

8287.
265362

wyszomir
21.12.24, 22:29
Omomiłki wiejskie w akcji:

8288.
265373

holeris
22.12.24, 15:42
Kwietnik super. Ja teraz będę przynudzał przez kilka miesięcy modliszką Matyldą :)
Focus stack 31 klatek + dyfuzor + lampa błyskowa.
Wciąż L3.

8289.
265381

wyszomir
22.12.24, 19:40
Sama modelka wyszła bardzo ładnie. Przyjemne światło - gdybyś nie napisał że oświetlane lampą błyskową nie domyśliłbym się. Proponuję zmianę kolorystyki tła na jakieś lepiej udające naturalne. Może warto pomyśleć o dodatkowym jego doświetleniu by było nieco jaśniejsze. Kiedyś eksperymentowałem nieco ze sztucznymi tłami i ciekawym tłem może być ekran monitora na którym wyświetlasz odpowiedni obraz. Trzeba tylko ustawić go pod takim kątem aby lampa i inne źródła ostrego światła w nim się nie odbijały. Jasność tła regulujemy jasnością obrazu na monitorze oraz czasem ekspozycji. Sugerowałbym też nieco więcej dołu zamiast góry by uniknąć przycięcia końca nóżki. Przy wykonywaniu sekwencji do stacka warto kadrować nieco luźniej gdyż często okazuje się że podczas składania stacka program dodatkowo przycina zdjęcia i uzyskany kadr wychodzi ciaśniejszy niż planowaliśmy.

Oprzędzik łubinowy:

8290.
265382

wyszomir
23.12.24, 21:50
Krzywonóg półskrzydlak zwany też koślawką:

8291.
265396

8292.
265397

wyszomir
24.12.24, 22:53
Byliniak glinik:

8293.
265414

8294.
265415

8295.
265416

wyszomir
25.12.24, 16:14
Kwadratnik perłowy:

8296.
265425

8297.
265426

Zastanawia mnie czym jest obiekt widoczny pod lewą przednią nogą pająka - może tarcznik? Niestety zauważyłem go dopiero na monitorze komputera i nie mam zdjęcia które by go dokładniej pokazywało. Poniżej crop bez zmniejszania z oryginalnego zdjęcia:

265427

wyszomir
26.12.24, 22:22
Lśniak szmaragdek:

8298.
265438

8299.
265439

8300.
265440

wyszomir
28.12.24, 00:13
Bokochód niepasek:

8301.
265447

8302.
265448

wyszomir
28.12.24, 21:47
Borczyniec:

8303.
265454

8304.
265455

8305.
265456

wyszomir
29.12.24, 22:13
Klecanka - z kwiatka na kwiatek:

8306.
265464

8307.
265465

8308.
265466

8309.
265467

Tadeusz Jankowski
29.12.24, 22:36
Pocieszna jest ta klecanka w szpagacie - 8308, urocza na szczycie kwiatka - 8309. Zgrabne ujęcia bez przegięcia.
TJ

wyszomir
30.12.24, 21:21
Dzięki za komentarz!

Kruszczyca złotawka:

8310.
265473

8311.
265474

8312.
265475

wyszomir
31.12.24, 23:54
Na pożegnanie starego roku kilka jaj:

8313.
265476

wyszomir
1.01.25, 21:10
Rączyca na kwiatku:

8314.
265481

8315.
265482

8316.
265483

8317.
265484

wyszomir
2.01.25, 22:07
Szeliniak sosnowy:

8318.
265488

8319.
265489

wyszomir
3.01.25, 22:11
Trzmiel - ale jaki? Wydaje mi się że wchodzą w rachubę trzy gatunki - zamaskowany, wschodni lub różnobarwny:

8320.
265504

8321.
265505

8322.
265506

wyszomir
4.01.25, 23:12
Straszyk łąkowy:

8323.
265514

8324.
265515

wyszomir
6.01.25, 00:29
Pasikonik - jeszcze w postaci larwalnej:

8325.
265539

wyszomir
6.01.25, 20:54
Gąsienica narożnicy zbrojówki:

8326.
265551

8327.
265552

wyszomir
8.01.25, 01:29
Samica rozdestnicy wrotyczówki z odwłokiem wypełnionym jajami:

8328.
265578

wyszomir
8.01.25, 20:52
Sprężyk:

8329.
265583

8330.
265584

wyszomir
9.01.25, 22:37
Pętlak czteropaskowy zwany też baldurkiem pręgowanym:

8331.
265602

8332.
265603

wyszomir
10.01.25, 20:27
Latem na kwiatkach bywa tłoczno...

8333.
265604

wyszomir
11.01.25, 20:50
Młody bagnik:

8334.
265614

8335.
265615

wyszomir
12.01.25, 18:40
Smukwa kosmata:

8336.
265631

8337.
265632

Przez kilka dni kolejnych 'robali' nie będę pokazywał - jeśli wszystko dobrze pójdzie kolejne zdjęcia pokażę w drugiej połowie nadchodzącego tygodnia.

wyszomir
15.01.25, 21:41
Modliszka europejska:

8338.
265647

wyszomir
16.01.25, 17:29
Samica bokochoda śmiałego lub grzebieniastego podczas posiłku (stack z ośmiu klatek):

8339.
265661

wyszomir
17.01.25, 19:47
Tłok pod kwiatkiem - w prostokącie:

8340.
265674

- i w kwadracie:

8341.
265675

wyszomir
18.01.25, 21:31
Wrzeciążka:

8342.
265687

wyszomir
19.01.25, 21:55
Para ścięg łąkowych - na dole samica, na górze samiec:

8343.
265706

wyszomir
20.01.25, 20:51
Zawijak żółtawy z ofiarą:

8344.
265710

8345.
265711

paparapa
20.01.25, 23:40
Latem na kwiatkach bywa tłoczno...

8333.

Prawie jak w maglu... :)

wyszomir
21.01.25, 23:58
Dzięki za komentarz!

Wtyk straszyk:

8346.
265742

8347.
265743

wyszomir
22.01.25, 20:48
Tym razem zdjęcia wykonane mZD100-400 - rusałka pawik od góry:

8348.
265756

8349.
265757

- i od spodu:

8350.
265758

wyszomir
23.01.25, 19:45
Łokaś garbatek:

8351.
265772

8352.
265773

wyszomir
24.01.25, 20:15
Samica bokochoda w pozycji obronnej:

8353.
265791

8354.
265792

8355.
265793

Barte1
24.01.25, 20:55
Szczerze.. jestem pod wrażeniem

wyszomir
24.01.25, 22:07
Szczerze.. jestem pod wrażeniem

Miło mi z tego powodu:-) Dzięki!

paparapa
25.01.25, 19:58
Parę robaczków ode mnie... :)

8356

265794

8357

265795

8358

265796

.

wyszomir
25.01.25, 23:57
8356-8358 - ładne światło i przyjemne kadry. Osobiście nieco silniej bym zdjęcia podostrzył po zmniejszeniu, ale w sumie to kwestia indywidualnego gustu.

Konik polny - w pionie:

8359.
265806

- w kwadracie:

8360.
265807

- i w poziomie:

8361.
265808

wyszomir
26.01.25, 20:53
Dyląż garbarz:

8362.
265813

8363.
265814

paparapa
26.01.25, 21:33
Ostatnia mi przypadła do gustu najbardziej.

Pewnie chodziło Ci o coś takiego... :)
Nie nauczę się w LR... :mrgreen:

8364

265815

8365

265816

8366

265817

.

.

wyszomir
26.01.25, 21:49
Pewnie chodziło Ci o coś takiego... :)

Dokładnie tak. 8364 to właśnie taka wersja o jaką mi chodziło.
8365 i 8366 też miłe dla oka.

Nie nauczę się w LR... :mrgreen:

Nie podpowiem - nie używam Lightrooma.

paparapa
27.01.25, 17:11
Dokładnie tak. 8364 to właśnie taka wersja o jaką mi chodziło.
8365 i 8366 też miłe dla oka.

Nie podpowiem - nie używam Lightrooma.

Ja używam jak fociszcza są zaszumione.
Wolę każdy inny soft, ale gdy jest szum nie chce mi się gimnastykować.
No i miało być jak z C1, a Wyszomir wypatrzył że to jakaś wydmuszka. :)

8367

265830

.

wyszomir
27.01.25, 20:27
Ja używam jak fociszcza są zaszumione.
Wolę każdy inny soft, ale gdy jest szum nie chce mi się gimnastykować.
No i miało być jak z C1, a Wyszomir wypatrzył że to jakaś wydmuszka. :)

Może nie od razu wydmuszka:-) Napisałem tylko że osobiście wolę zdjęcia nieco silniej podostrzone po zmniejszeniu.

Na 8367 kadr całkiem ładny ale przeszkadzają mi jasne pasy (rozmyte liście suchej trawy?) trochę te w tle i najbardziej na froncie po prawej.

Kolczak - nie mam pewności zbrojny czy trawny:

8368.
265831

8369.
265832

Tadeusz Jankowski
27.01.25, 22:22
Drapieżność pająka doskonale wzmocniona pokrętnością elementów łodygi.
TJ

wyszomir
28.01.25, 22:12
Dzięki za komentarz!

Długoskrzydlak sierposz - jeszcze postać młodociana ale już z pokładełkiem wskazującym że jest to samica:

8370.
265846

- i również młodociana samiczka ale już w nieco starszym wieku z większym pokładełkiem i nieco dłuższymi skrzydłami - przytrafiło się jej jakieś nieszczęście w którym utraciła jedną nogę:

8371.
265847

wyszomir
29.01.25, 22:03
Larwa (tzw. nimfa) odorka zieleniaka:

8372.
265853

8373.
265854

wyszomir
30.01.25, 21:59
Maleńka (mniej więcej wielkości mszycy) larwa pienika:

8374.
265871

paparapa
30.01.25, 22:42
.

8375

265872

.

wyszomir
31.01.25, 20:31
8375 - kadr bardzo ładny ale obrobiłbym inaczej. W obecnej wersji jak na mój gust zbyt silny kontrast co potwierdza histogram w kanałach czerwonym i niebieskim.

265875

Obecny plik jpg zyskuje w/g mnie po podniesieniu gammy do ok. 1.25 i późniejszym delikatnym podniesieniu nasycenia kolorów (obecnie nasycenie kolorów jest bardzo silne ale podniesienie gammy powoduje równoczesny spadek nasycenia kolorów). I jak to ja - nieco silniej bym na koniec podostrzył:-)

Piórolotek:

8376.
265876

wyszomir
1.02.25, 22:22
Podrzut myszaty:

8377.
265889

wyszomir
2.02.25, 19:10
Pospiesznik:

8378.
265892

8379.
265893

wyszomir
3.02.25, 20:09
Potul kłosowiec:

8380.
265905

8381.
265906

8382.
265907

wyszomir
4.02.25, 22:18
Schylik:

8383.
265920

wyszomir
5.02.25, 18:55
Modliszka europejska - zastanawiam się które tło lepsze:

8384.
265924

8385.
265925

8386.
265926

wyszomir
6.02.25, 21:07
Modraszki w miłosnej ekstazie:

8387.
265941

wyszomir
7.02.25, 21:12
Gąsienica prządki pierścienicy:

8388.
265954

8389.
265955

8390.
265956

wyszomir
8.02.25, 21:40
Dwa kadry złotolitki - albo złotolitek. Zastanawiam się czy to ta sama a różnice w kolorystyce wynikają z innego kąta padania światła na błyszczący pancerzyk czy też dwa różne egzemplarze - może nawet różnych gatunków:

8391.
265981

8392.
265982

wyszomir
9.02.25, 21:34
Zalęszczyca:

8393.
266028

wyszomir
10.02.25, 20:08
Zmróżka złotawa:

8394.
266035

wyszomir
11.02.25, 19:34
Siwoszek błękitny - dzięki swojej kolorystyce znakomicie maskuje się w podłożu na skraju sosnowego lasu:

8395.
266045

wyszomir
12.02.25, 21:52
Skorek:

8396.
266063

8397.
266064

wyszomir
13.02.25, 20:50
Żuk leśny:

8398.
266083

8399.
266084

wyszomir
14.02.25, 20:41
Pszczoła:

8400.
266095

OLYIRASS
15.02.25, 11:32
Schylik fajnie wyszedł :). Co do tła modliszki to oglądając na kompie bardziej mi pasuje 8384 zaś na telefonie 8385 :).

wyszomir
15.02.25, 21:00
Dzięki za komentarz!

Zażartka mrówkowata zaczajona na kwiatostanie nawłoci kanadyjskiej:

8401.
266102

wyszomir
16.02.25, 20:46
Przeplatka atalia:

8402.
266105

wyszomir
17.02.25, 22:21
Samica kwietnika:

8403.
266113

8404.
266114

wyszomir
18.02.25, 20:36
Larwa (nimfa) borczyńca:

8405.
266116

8406.
266117

wyszomir
19.02.25, 19:32
Samica bokochoda podczas posiłku:

8407.
266127

8408.
266128

wyszomir
20.02.25, 20:38
Larwa rośliniarki:

8409.
266143

wyszomir
21.02.25, 21:12
Bzygi na kwiatkach:

8410.
266145

8411.
266146

wyszomir
22.02.25, 22:03
Lśniak szmaragdek:

8412.
266152

wyszomir
23.02.25, 19:08
Larwa biedronki. Sądząc po leżących obok resztkach mszycy prawdopodobnie odpoczywa po posiłku:

8413.
266159

wyszomir
24.02.25, 20:15
Omomiłek wiejski:

8414.
266170

8415.
266171

wyszomir
25.02.25, 22:06
Paciepnica zielonka:

8416.
266179

8417.
266180

Makromaniak
26.02.25, 10:54
8418. Widzieliście kiedyś zaloty krocionogów??
https://i.imgur.com/rfBMO85.jpg

8419 Scutigera coleopteracta, synantropijny wij z ciepłych krajów, np Chorwacja, często w nocy biega po ścianach tamtejszych "apartamanów" . Podobny nieco do naszego wija drewniaka, tylko ma sporo dłuższe nogi i czesciej wychodzi na otwarte przestrzenie (sciany , sufity). Niebywale szybki, ale delikatny. Kiedyś noca takiego zapałem w słoik, żeby na spokojnie obfotografować w dzień, liczyłem też ze bedzie mniej ruchliwy, a rano juz biedaczek był martwy, wysechł .....
https://i.imgur.com/9Jpg1uX.jpg

8420 A tu milusi krocionóg zwiniety w kłębuszek. Trochę w stylu H.R. Gigera :-) Jest w nich coś takiego archaicznego
https://i.imgur.com/wtyQjKL.jpg

wyszomir
26.02.25, 13:49
Ostatnia wstawka bardzo ciekawa z przyrodniczego punktu widzenia - szczególnie zaloty krocionogów 8418. Z fotograficznego punktu widzenia wygrywa w/g mnie piękna kompozycja 8420.

wyszomir
26.02.25, 21:06
Wardzanka żądlica:

8421.
266183

8422.
266184

wyszomir
27.02.25, 19:47
Samica krzyżaka zaczajona pod liściem:

8423.
266191

Makromaniak
28.02.25, 13:21
O wardzanka !, Jakoś wyjątkowo rzadko je spotykam, widziałem moze raz czy dwa. Bardzo ciekawy owad odnajdujący swoje gniazdo (a rzaczej norkę w piachu z larwami) ze sporej odległości. Bembex rostrata była kiedyś obiektem szczególowych badań nad zachowaniem owadów i ich orientacją przestrzenną. Miałem kiedyś okazje oznać prof. Chmurzyńskiego który tym się zajmował....Można znalezć w sieci jego publikacje na ten temat. Wogóle odnajdowanie gniazd przez owady samotne to coś niezwykłego (u owadów społecznych zawsze któryś osobnik odnajdzie gniazdo :-) )

wyszomir
28.02.25, 15:56
Dla mnie też wardzanka jest rzadkością. Zdjęcia które pokazałem pochodzą z 2023 roku. Nie jestem pewny czy nie był to jedyny raz kiedy zdarzyło mi się spotkać wardzankę.

wyszomir
28.02.25, 20:02
Chrabąszcz majowy:

8424.
266196

wyszomir
1.03.25, 20:35
Samica modliszki europejskiej:

8425.
266210

wyszomir
2.03.25, 19:35
Modraszek. Wydaje mi się że to samic modraszka agestisa, ale pewności nie mam:

8426.
266222

wyszomir
3.03.25, 21:42
Pluskwiaki z rodziny tasznikowatych są często trudne do zidentyfikowania. Przypuszczam że ten to ozdobnik czarnowłos:

8427.
266229

wyszomir
4.03.25, 19:30
Plusknie jagodziaki w trakcie kopulacji:

8428.
266236

wyszomir
5.03.25, 20:06
Samica szablaka krwistego:

8429.
266241

wyszomir
6.03.25, 22:01
Jakaś gąsienica - gatunku niestety nie znam:

8430.
266253

wyszomir
7.03.25, 21:10
Darownik przedziwny:

8431.
266263

8432.
266264

paparapa
8.03.25, 21:22
Samica szablaka krwistego:

8429.

Ładna paniusia. Miała chyba ciężkie lądowanie z szorowaniem skrzydłami po pasie startowym. :)

wyszomir
8.03.25, 23:46
Niewątpliwie miała za sobą jakieś ciężkie przejścia. Dzięki za komentarz!

Krasanki w miłosnej ekstazie:

8433.
266293

wyszomir
9.03.25, 20:22
Kruszczyca złotawka:

8434.
266295

8435.
266296

8436.
266297

wyszomir
10.03.25, 21:29
Oprzędzik łubinowy:

8437.
266302

wyszomir
11.03.25, 19:38
Dostojka na kwiatostanie nawłoci kanadyjskiej:

8438.
266317

wyszomir
12.03.25, 19:50
Nerkosz (prawdopodobnie nerkosz żółty) - muchówka z rodziny koziułkowatych:

8439.
266324

wyszomir
13.03.25, 19:18
Samica bokochoda z upolowaną mrówką:

8440.
266335

8441.
266336

wyszomir
14.03.25, 20:06
Samiec klecanki polnej:

8442.
266345

8443.
266346

8444.
266348

wyszomir
15.03.25, 19:30
Strangalia czarniawa:

8445.
266377

8446.
266378

wyszomir
16.03.25, 21:17
Warzywnica ozdobna:

8447.
266407

8448.
266408

wyszomir
17.03.25, 19:33
Trzmielec:

8449.
266416

8450.
266417

wyszomir
18.03.25, 22:13
Sprężyk:

8451.
266444

8452.
266445

wyszomir
19.03.25, 20:50
Borczyniec:

8453.
266448

8454.
266449

8455.
266450

wyszomir
20.03.25, 22:31
Młoda modliszka europejska - forma brązowa - w miejscach gdzie fotografuję rzadsza od zielonej:

8456.
266461

8457.
266462

8458.
266463

wyszomir
21.03.25, 21:27
Nalistnik:

8459.
266476

holeris
22.03.25, 01:12
Pięknie się nalistnik w tych kwiatach prezentuje!

Ja miałem dłuższą przerwę od zdjęć przyrody, ale powracam wraz z początkiem nowego sezonu. Póki co raczej skromnie - nie ma jeszcze zbyt wiele stawonogów, ale z tygodnia na tydzień przyroda budzi się do życia. Jednak główny cel zeszłotygodniowej wyprawy został zrealizowany. Udało mi się odnaleźć ootekę modliszki. Za jakiś miesiąc - półtora wykluje się z niej kilkadziesiąt maluchów.

8460.
266484

Powychodziły już oleice krówki, których spotkałem całkiem sporo.

8461.
266485

8462 - na tym zdjęciu dobrze widać przetchlinki, które służą owadom do oddychania. To te "otwory" w tylnej części odwłoka.
266486

Wszędzie jest też pełno wałęsaków. Ale są bardzo ruchliwe i płochliwe, więc trudno o dobre zdjęcie.

8463.
266487

wyszomir
22.03.25, 20:00
Takich ootek modliszki już kilka w tym roku przeniosłem w spokojniejsze miejsca. A przeniosłem bo Na dużym dzikim trawniku niedaleko mojego domu długie trawy które w zeszłym roku wyrosły na wysokość prawie metra w zimie zeschły i położyły się na ziemię. Teraz zrobiło się tam dobre miejsce na spacery z psami i sporo ich właścicieli (zresztą włącznie ze mną) codziennie tam spaceruje przy okazji wydeptując resztki traw. Ooteki które tam zostały maja niewielkie szanse na przetrwanie więc gdy je spotykałem przenosiłem kilkadziesiąt metrów dalej gdzie roślinność się zachowała i prawdopodobieństwo zdeptania jest znacznie mniejsze. W ubiegłym roku znajomy chcąc uchronić przed zdeptaniem zabrał nieopatrznie stamtąd taką ootekę do domu. Był to błąd - w cieple po kilku dniach wykluły się maleńkie modliszki i wyginęły gdyż nie miał czym ich wykarmić.

Z tej wstawki najlepsza w/g mnie oleica 8461. Sympatyczny kadr, jedynie odrobinę więcej dołu bym dodał kosztem góry. Też dziś spotkałem kilka oleic ale biegały jak szalone i tylko jednej przyłapanej podczas jedzenia udało się zrobić w miarę udane zdjęcia - nawet stack wyszedł. Pokazuję go w innym wątku : https://forum.olympusclub.pl/threads/111152-Moje-foto-zrobione-dzi%C5%9B-w%C4%85tek-zbiorowy/page566?p=1446957&viewfull=1#post1446957

A tu coś ze starych zapasów - para złotek:

8464.
266502

holeris
23.03.25, 13:41
Dzięki za komentarz!

Ja nigdy nie korzystam z focus stackingu wbudowanego w aparat. Wyniki mnie nie zadowalają. Na Twoim zdjęciu oleicy jest mnóstwo artefaktów po składaniu. Wolę zrobić to na komputerze, choć to zawsze sporo pracy.

Jeszcze jedna oleica krówka.

8465.
266518

wyszomir
23.03.25, 20:29
Ja nigdy nie korzystam z focus stackingu wbudowanego w aparat. Wyniki mnie nie zadowalają. Na Twoim zdjęciu oleicy jest mnóstwo artefaktów po składaniu. Wolę zrobić to na komputerze, choć to zawsze sporo pracy.

Też do niedawna nigdy nie korzystałem. Mam świadomość że obrabiając w komputerze zdjęcia wykonane za pomocą bracketingu ostrości mamy większe możliwości i posiadając odpowiednie oprogramowanie i umiejętności można uzyskać efekty lepsze niż stackując zdjęcia bezpośrednio w aparacie. Wykonałem jednak pod koniec ubiegłego sezonu kilka prób i okazało się że często efekty stackowania w aparacie nie są wcale gorsze od tych które uzyskałem w komputerze. Bardzo możliwe że to kwestia moich umiejętności - nie uważam się za specjalistę od obróbki zdjęć w komputerze:-)
A co do tej pokazanej wczoraj w wątku 'zdjęcie zrobione dzisiaj' oleicy - na samej modelce z wyjątkiem lewej przedniej nóżki nadmiernych artefaktów nie widzę - jest ich trochę w tle ale w przypadku przesłaniających się wzajemnie elementów w różnych odległościach również przy składaniu w komputerze też mi podobne artefakty wyłażą. Artefakty na lewej nóżce oleicy wynikają z tego że oleica poruszała nią podczas wykonywania sekwencji do stacka. Niestety szans na powtórzenie mi nie dała - po wykonaniu dwóch sekwencji zaczęła się ruszać nie dając szans na dalsze zdjęcia. Musiałem więc wybierać z tego co zdążyłem zrobić.

A Twoja oleica 8465 bardzo dobra. Przyjemne światło, ładny kadr i tło, jedynie dołu bym odrobinę więcej dodał.

Larwa złotooka szukająca pożywienia:

8466.
266520

8467.
266521

8468.
266522

holeris
23.03.25, 21:48
Fajne. Oczy wyglądają trochę jak jeżyny :D

Ode mnie coś z października. Tym razem nie owad, a śluzowiec. A konkretnie rulik nadrzewny. Tym razem nie w cieniu i bez żadnego zmiękczania. Stack z 2 klatek.

8469.
266524

wyszomir
24.03.25, 20:00
Łanocha pobrzęcz:

8470.
266532

8471.
266533

wyszomir
25.03.25, 20:39
Rączyca:

8472.
266545

8473.
266546

holeris
26.03.25, 01:46
Jeszcze jedno zdjęcie z jesieni 2024. Jakiś wałęsak. Stack z 2 klatek.

8474.
266554