Zobacz pełną wersję : pokaż swojego ptaka
https://images90.fotosik.pl/455/474a3e96037f5028.jpg
zdjęcie raczej dokumentacyjne, ale bardzo mnie cieszy- pierwszy dziki puszczyk w moim życiu :)
To wypatrzyłes okaz ;)
zbyt kiepski jestem w wypatrywaniu, dostałem namiary :)
Wesołych Świąt:mrgreen:
228944
https://images89.fotosik.pl/456/3c00805854d70e3c.jpg
https://images89.fotosik.pl/456/91ad0d8c13ff215f.jpg
karmnikowo, sójka + dzięcioł duży
karmnikowo, sójka + dzięcioł duży
Opłaciło się to dokarmianie obu stronom. Ty masz modele jak kukiełki, a ptaki podkarmione rarytasami. :lol:
lisiajamka1
26.12.20, 17:44
zdjęcie raczej dokumentacyjne, ale bardzo mnie cieszy- pierwszy dziki puszczyk w moim życiu :)
Moje ciągle niespełnione marzenie o sowie w jej naturalnym środowisku. Gratki :)
Póki co sójka :grin:
229008
Ślicznie trafiłeś tą sójkę. Szacunek.
lisiajamka1
26.12.20, 17:48
Ślicznie trafiłeś tą sójkę. Szacunek.
A dziękuję :) Trochę poirytowana moją obecnością :lol:
Gratulacje, piękny gatunek :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Moje ciągle niespełnione marzenie o sowie w jej naturalnym środowisku. Gratki :)
Póki co sójka :grin:
Ślicznie zapozowała, sójki pięknie wyglądają z takimi nastroszonymi piórkami :)
uszatka niby zdjęcie jest ale niedosyt ogromny :)
Sójka śliczna. Na mnie tylko taki czort krzyczał
229021
Sójka śliczna. Na mnie tylko taki czort krzyczałI dobrze, uchwyciłeś go w akcji.
lisiajamka1
26.12.20, 20:01
Rewelacja :grin:
Pewnie dopingował Cię do zrobienia takiego ciekawego zdjęcia. To się nazywa konstruktywna współpraca :)
za tę fotę pełen szacun !!
Piękna poza gawrona. Sójka też fajna.
lisiajamka1
28.12.20, 15:25
Zimno,ciemno, wiatr... ptaki pochowały się w krzaczorach :)229073
lisiajamka1
1.01.21, 19:51
Noworoczna sikora :grin:229191
Noworoczna sikora :grin:
Oswojona jak nic :wink: Podoba mi się zdjęcie.
Dosiego Roku!
lisiajamka1
1.01.21, 20:01
Oswojona jak nic :wink: Podoba mi się zdjęcie.
Dosiego Roku!
Jeszcze trochę, a będą mi z ręki jadły :wink: Dzięki. Spokojnego i zdrowego! :)
Fajnych ptasich modeli tu prezentujecie, aż miło popatrzeć :) Gratuluję spostrzegawczości i cierpliwości.
Zimno,ciemno, wiatr... ptaki pochowały się w krzaczorach :)
Tych jest pełno na łące , ale takie płochliwe , że rzadko mam okazję na dobrą fotę. Tobie się udało , mimo , że w kawałku ;)
Roberto73,Viruuss,Lisiajamka1
Bardzo łande kadry:cool:
229287
229301
lisiajamka1
6.01.21, 17:04
Camilo - śliczne maluszki - super foty :)
Jak się nie ma co się lubi.... :roll:229334
229333
@Camilo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=57083) - śliczne maluszki - super foty :)
Jak się nie ma co się lubi.... :roll:
... to się lubi wróbelka:-)
Bardzo ładnie pokazane.
Jak się nie ma co się lubi.... :roll:
Bardzo ładne mazurki:wink:
Taki tam łabądek z działki
229356
ech ostatnio mialam frajde z polowania na ptaszorki (oczywiscie aparatem nie spluwą ;) )
radochy dało mi sporo - zobaczymy czy bedzie cos do pokazania
ale tym bardziej podziwiam was za te cudne kadry :) :) :)
taak zima nie rozpieszcza co do kadrów , ale i tak ładnie pokazane te wasze ptaszorki ;) . Ten pierwszy Camilo to co za gatunek , bo nie chce mi się sięgać do książki?
ech ostatnio mialam frajde z polowania na ptaszorki (oczywiscie aparatem nie spluwą ;) )
radochy dało mi sporo - zobaczymy czy bedzie cos do pokazania
ale tym bardziej podziwiam was za te cudne kadry :) :) :)
Wrzucaj:wink:
taak zima nie rozpieszcza co do kadrów , ale i tak ładnie pokazane te wasze ptaszorki ;) . Ten pierwszy Camilo to co za gatunek , bo nie chce mi się sięgać do książki?
Pokrzywnica
:) ile zdjęć było w serii ? czy fart ? zazdraszczam !!
:) ile zdjęć było w serii ? czy fart ? zazdraszczam !!
Z kilkanaście było ;) , podam więcej w swoim wątku niebawem
pustułka
Podziwiam. System nie pozwala wynagrodzić plusem...
też zazdraszczam...:roll:
u mnie znowu przy żarełku... mój "karmik" odwiedziła pani krogulcowa, ale orzeszki nie smakują, słoninka za tłusta, kule z robaczkami - ble, a słonecznik w łupinach... no to podleciała obok na płot koło młodego gęstego modrzewia, gdzie siedziały już w kolejce sikory i chciała się z nimi pobawić w berka, ale że gałązki gęste i szarpią ładne piórka to stwierdziła, że z oszustami się bawić nie będzie i sobie odleciała... :wink:
229396
pzdr
Hołek
pustułka
Ładnie ustrzelona, gratulacje :)
też zazdraszczam...:roll:
u mnie znowu przy żarełku... mój "karmik" odwiedziła pani krogulcowa, ale orzeszki nie smakują, słoninka za tłusta, kule z robaczkami - ble, a słonecznik w łupinach... no to podleciała obok na płot koło młodego gęstego modrzewia, gdzie siedziały już w kolejce sikory i chciała się z nimi pobawić w berka, ale że gałązki gęste i szarpią ładne piórka to stwierdziła, że z oszustami się bawić nie będzie i sobie odleciała... :wink:
pzdr
Hołek
Widzę, że nie żałujesz jedzonka dla drobnicy :). Pięknie pozuje do obiektywu, teraz to już nie odpuści tego miejsca...
ano, zakupy robię już w okolicach sierpnia, wiadro kul, wór słonecznika i troszkę innych ziaren, orzechy, słonina na bieżąco :wink: przez allegro po trochu i zapas się robi, za to dzieciaki mają radochę przy oknie a ja razem z nimi - to też przez okno zdążyłem cyknąć :grin:
pzdr
Hołek
fajna krogulcowa, może jakieś mięsko jej zawieś ;)
Roberto73,Holek Ładne drapole
229425
229439
229438
229459
Tak kupię ci zmywarkę ....229475
Tadeusz Jankowski
11.01.21, 14:35
Ssssuperseria, a dwa czarne ptaszki cudowne. Jeden nadąsany, a drugi prosi o wybaczenie.
TJ
Dzięki Tadeuszu:wink:
Jest taki jeden rudy grubasek co mi ptaszki przegania!229477
Ssssuperseria, a dwa czarne ptaszki cudowne. Jeden nadąsany, a drugi prosi o wybaczenie.
TJ
Tak kupię ci zmywarkę ....
sam se kup
uwielbiam - aż prosi się o memy :mrgreen:
https://images90.fotosik.pl/463/60a920cc25c38906.jpg
dzięcioł zielonosiwy - oby 2021 dalej był dla mnie tak łaskawy :)
dzięcioł zielonosiwy - oby 2021 dalej był dla mnie tak łaskawy :)
Piękny. Rok się Tobie dobrze zaczął.
Moje dzisiejsze"
Droździk
229508
229509
młoda Mewa Śmieszka
229510
A u mnie dwie pokrzywnice postanowiły zimować :) , to zdjęcie z dzisiaj...
229519
Jeju, cudo :)
A u mnie dwie pokrzywnice postanowiły zimować :) , to zdjęcie z dzisiaj
zazdraszczam, od 2 lat za nimi ganiam z marnym skutkiem :(
Wspaniałe zdjęcia a raczej portrety skrzydlatych przyjaciół.
Bardzo ładne ptaszki panowie:wink:
Jakieś takie zamglone to zdjęcie :cry:
229541
lisiajamka1
14.01.21, 14:41
Gratuluję spotkania, super fota :)
Bardzo ładne ptaszki panowie:wink:
Jakieś takie zamglone to zdjęcie :cry:
Angielska pogoda? Bardzo fajne ptaszory nam pokazujesz :)
Tak angielska,żeby chociaż kawałek ogrodu było to i coś można byłoby pokazywać:cry:
229544
229547
https://images92.fotosik.pl/463/6ee3d709da92bfcd.jpg
zielonosiwy przy karmniku
zielonosiwy przy karmniku
ja sie ciesze bo go widzialam na swe ślepia przez pol sekundy - o zdjeciu nawet nie marzylam ;)
piekny osobnik
jak i pozostale ptaszki ostatnio tu wrzucone
ja sie ciesze bo go widzialam na swe ślepia przez pol sekundy - o zdjeciu nawet nie marzylam ;)
piekny osobnik
jak i pozostale ptaszki ostatnio tu wrzuconekto smaruje ten ma zdjęcia :)
Rudzik
229625
Kwiczoł w "spiżarni "
229626
no !! jednak można bliżej :) gratki !!
Kwiczoł fajnie wyszedł. Trochę za mocno brzuch świeci , ale łatwe do skorygowania
Rudzik i kwiczoł po prostu bajka.
Widać, że te dzisiejsze ptaszki zmarznięte. Być może dzięki temu łatwiej dawały się podejść. A zdjęcia - śliczne.
Pani Trznadlowa
229659
Pan Trznadel
229660
Trznadle, a wcześniej rudzik i kwiczoł bardzo fajne. Brawo DzejPi :)
Ja jestem "za" ale system mówi, że "musisz rozdać..." :-P:evil:
lisiajamka1
18.01.21, 16:58
@DzejPi (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15025) Świetne ptaszki. Brawo! :)
Nie chciałem jej przeszkadzać :grin:229661
Spała czy dziobała ziarno?
U mnie zawsze biora z kamika zarno słonecznika i trzymajac łapkami rozdrabniają. :grin:
Obserwowanie tych małych istot (a jeszcze bardziej jak się uda zdjęcie zrobć) daje ogromną radochę.:wink:
lisiajamka1
18.01.21, 17:46
Spała czy dziobała ziarno?
U mnie zawsze biora z kamika zarno słonecznika i trzymajac łapkami rozdrabniają. :grin:
Obserwowanie tych małych istot (a jeszcze bardziej jak się uda zdjęcie zrobć) daje ogromną radochę.:wink:
Dziobała :grin:
229662
Pani Trznadlowa...,Pan Trznadel
Brawo, piękna ta i poprzednia seria :)
Dziobała :grin:
Świetnie wyglądają takie napuszone :)
lisiajamka1
18.01.21, 18:31
Świetnie wyglądają takie napuszone :)
Muszą sobie jakoś radzić z mrozem, dziś u mnie było ponad -20C :)229663
Ale fajne ptaszki, brawo :)
lisiajamka1
19.01.21, 16:39
:grin:
229694
229689
229688
Troszkę się powtarzam ale co tam...?
229710
229711
229712
lisiajamka1
21.01.21, 17:21
Troszkę się powtarzam ale co tam...?
Na tak fajnie pokazane ptaszki zawsze warto rzucić okiem :)
Dziś po raz pierwszy widziałem na żywo pełzacza, nie podejmuję się określenia który, leśny czy ogrodowy. Pokazał mi się dosłownie na ułamek sekundy i tyle go widziałem :)229762
Tradycyjnie ciekawska sójka :grin:
229761
Ogląda się super takie zdjęcia.
Na tak fajnie pokazane ptaszki zawsze warto rzucić okiem :)
Dziś po raz pierwszy widziałem na żywo pełzacza, nie podejmuję się określenia który, leśny czy ogrodowy. Pokazał mi się dosłownie na ułamek sekundy i tyle go widziałem :) ...
Tez raz udało mi sie sfotografować pełzacza. Moim zdaniem jest to leśny. Ogrodowy ma wyraźniej brązowe podbrzusze, krótszy tylny pazur i równiejszy zygzak na skrzydle. Chociaż nie mam 100% pewności. Te wszystkie parametry, które przytoczyłem z Przewodnika Collinsa są też trudne do jednoznacznej oceny. Ale ptaszek piękny, rzadki i sukces fotograficzny niewątpliwy. :grin:
lisiajamka1
22.01.21, 17:28
Sikorki :grin:229789
229788
https://images92.fotosik.pl/466/9e64508fdd56c22a.jpg
dzięcioł duży
https://images89.fotosik.pl/466/46659d699ff55d82.jpg
gil
https://images90.fotosik.pl/465/42ad8cc1df7a6ee4.jpg
sójka
Zimowa sceneria i piękne ptaszki.
Świetne zdjęcia.
Zdjęcie z zaskoczenia, krogulec usiadł przed oknem na kilka sekund :)
Szyby niestety zmasakrowały jakość.
229859
lisiajamka1
25.01.21, 11:21
Pięknie się wystawił :) Byłem w podobnej sytuacji, ale zdjęcia nie zdążyłem zrobić.
no no no ostatnia wasza seria bardzo ładna
Fajnie wyglądaja sikorki na waszych zdjęciach :) Ptasiarzem już nie będę, ale postanowiłem zwabić trochę ptaszków na balkon, żeby sobie je na żywo pooglądać. Kupiłem w tym celu ptasie knedle Lidla, takie w plastikowych siateczkach. Dla mnie jest ok, ale mam pytanie, czy dla sikorek też? Zauważyłem, że z tych knedli wyjadają głównie ziarna słonecznika. Może jest jakiś lepszy patent na ich karmienie? Podstawowy warunek: nie chcę wabić dużych ptaków, typu wrony, gołębie itp. no i chcę, żeby ptaszek był widoczny, czyli odpadają jakieś karmniki z małymi wejściami, butelki plastikowe itp.
Piekny (nie szkodzi, że z za szyby :grin:)
Dzisiaj dwukrotnie pdchodziłem Pustułkę i jak tylko przyłożyłem aparat do oka to uciekała.
Ale trafiły mi się:
Pełzacz Leśny
229877
Gil
229878
Fajnie wyglądaja sikorki na waszych zdjęciach :) Ptasiarzem już nie będę, ale postanowiłem zwabić trochę ptaszków na balkon, żeby sobie je na żywo pooglądać. Kupiłem w tym celu ptasie knedle Lidla, takie w plastikowych siateczkach. Dla mnie jest ok, ale mam pytanie, czy dla sikorek też? Zauważyłem, że z tych knedli wyjadają głównie ziarna słonecznika. Może jest jakiś lepszy patent na ich karmienie? Podstawowy warunek: nie chcę wabić dużych ptaków, typu wrony, gołębie itp. no i chcę, żeby ptaszek był widoczny, czyli odpadają jakieś karmniki z małymi wejściami, butelki plastikowe itp.
Ja robiłem coś takiego z najtańszej mieszanki + smalec
229880
229881
Fajny pomysł :) Zrobię coś podobnego i zobaczę co wybiorą, to, czy knedla ;)
https://images89.fotosik.pl/467/b1afbe7e9d3ad116.jpg
Łyska
do tej pory myślałem, że to ptak raczej roślinożerny - od tej strony go nie znałem
Na pierwszy rzut oka wygląda jak drapieżna kaczka :shock: :)
lisiajamka1
26.01.21, 18:12
fret Coś takiego ?
https://youtu.be/TMXVjEhk50M
Może i ja tak zrobię bo na słoninę nikt nie chce się łapać.
Faktycznie czad i prostota :)
W oczekiwaniu na odrobinę słońca :)
229944
229945
ożesz - Muminek - ale super :)
co to za osobnik z drugiego kadru ??
ciągle uczę się z tego wątku ptaszorków - a tego zapomniałam ;)
ożesz - Muminek - ale super :)
co to za osobnik z drugiego kadru ??
ciągle uczę się z tego wątku ptaszorków - a tego zapomniałam ;)
To czyż, pozdrawiam :)
lisiajamka1
28.01.21, 11:11
Świetne zdjęcia Muminku :)
Moje takie nie jest, leciała wprost na mnie, ale co tam... :mrgreen:229949
Moje takie nie jest, leciała wprost na mnie, ale co tam... :mrgreen:
Normalnie Hitchcock :mrgreen:
Łyska
do tej pory myślałem, że to ptak raczej roślinożerny - od tej strony go nie znałem
Smutny widok tym bardziej, że zjada swój gatunek. Chruściele mają mieszaną dietę, więc to jest typowe zachowanie. Ciekawy kadr i sytuacja.
Moje takie nie jest, leciała wprost na mnie, ale co tam... :mrgreen:
Pięknie złapana, takie naloty nie są łatwe do fotografowania :)
A u mnie dzisiaj na chwilę zaświeciło słońce i od razu ptaki nabrały kolorów...
Czyż - samica
229964
Czyż pierwsza klasa , gratulacje
Wczoraj była wiosna, a dzisiaj zima w pełni :) , czyże coraz chętniej pozują...
229990
Wczoraj była wiosna, a dzisiaj zima w pełni , czyże coraz chętniej pozują...
Muminek, nie jesteś oryginalny. Już Abir przed Tobą kukiełki fotografował:wink:
PS. Świetne foto!
@Muminek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507), nie jesteś oryginalny. Już Abir przed Tobą kukiełki fotografował:wink:
PS. Świetne foto! Rick Dobrej jakości kukiełka to podstawa, zwłaszcza przy takich zbliżeniach ... :wink:
Pozdrawiam Ryszardzie :)
Pustułka - samiec
-zanim wkleję zdjęcia opowiem historię ich zrobienia. Historię ponieważ taka może się pewnie zdarzyć niespodziewanie tylko raz w życiu.
Wracając ze spaceru troszke zdegustowany brakiem efektów fotograficznych zobaczyłem na lampie przy deptaku pustułkę, która wydawała się zupełnie obojętna na moją obecność. Zbliżyłem się na ok. 10 -12m i wycelowałem aparat. W tym momencie się zerwała. Zrezygnowany chciałem wyłączyć aparat aż nagle zawisła nade mną na wysokości ok. 5m . Ponieważ miałem 300mm + MC1,4 nie zmieściła mi się w kadrze . Ale na część zdjęć z serii AF zadzałał dobrze. (Zdjęcie niestety kompozycyjnie do kosza ale nie mogę się powstrzymać wklejenia jego.) Po ok. kilkudziesięciu sek. siadła na kolejnej lamie i pozoliła sie zbliżyć na ok. 10m. Niestety latarnia nie jest elementem na którym by się chciało ją sfotografować. Ale jak sie nie ma co się lubi to się lubi co było.
(zdjęcie bez cropowania)
230008
230009
Kapitalna pustułka:) Widzę, że ten "nieostry" mc1.4 aż taki "nieostry" wcale nie jest:)
Kapitalna pustułka:) Widzę, że ten "nieostry" mc1.4 aż taki "nieostry" wcale nie jest:)
Dziekuję. Co do MC 14, nie słuchaj ludzi, którzy jego nie mają :wink:
czyż i pustułka super, gratulacje !!
fajnie wyszło , gratuluję
Kadry fajne, ale jeśli te zdjęcia świadczą o ostrości obiektywu... ;)
Pustułka piękna. Miałeś szczęście (zawsze trochę trzeba go mieć)
lisiajamka1
1.02.21, 17:00
DzejPi, gratuluję spotkania :)
Dziekuję.
Dzisiaj było "Raniuszkowo"
Piękne, małe i bardzo ruchliwe ptaszki. Mam wielką radość z tego spotkania.
230100
230101
230102
Dziekuję.
Dzisiaj było "Raniuszkowo"
Piękne, małe i bardzo ruchliwe ptaszki. Mam wielką radość z tego spotkania.
Fajne ptaszki, przyjemna wrzuta. System nie pozwala dać + :-(
Fajne ptaszki, przyjemna wrzuta. System nie pozwala dać + :-(
No właśnie :(
za raniuszki duży plus, ciężkie ptaki do fotografowania, ciągle w ruchu :)
u mnie miał być biegus morski z Helu, niestety brak szczęścia dzisiaj :( ale....
https://images92.fotosik.pl/469/55b190737b1c3740.jpg
kwiczoł
https://images91.fotosik.pl/468/a91097fdec52dbbc.jpg
trznadel
Bardzo ładnie panowie:wink:
Dzięki. Kwiczoł i trznadel tez pięknie w światełku złapane.
Mi system pozwala, wec zaplusuje Raniuszki. Piekne, szczegolnie pierwszy portrecik. Blisko byles? To chyba dosyc plochliwe ptaszki, w kazdym razie wedlug moich doswiadczen.
Mi system pozwala, wec zaplusuje Raniuszki. Piekne, szczegolnie pierwszy portrecik. Blisko byles? To chyba dosyc plochliwe ptaszki, w kazdym razie wedlug moich doswiadczen.
Dziękuję.
Byłem od nich. ok. 4m. Właśnie nie są płochliwe ale bardzo! ruchliwe. Na szczęście zlatują się graomadnie i można wybierać modeli. Problem w tym, że ciągle się przemieszczają w różne miejsca. I już od kilku dni nie widzę ich w tym miejscu i okolicach. Ale ptaszyny cudowne.
To jeszcze 2 maluszki na zakończenie tego "rozdzaiału"
230151
230152
Raniuszki tak zatrzymane w kadrze to piękny widok. System przeciwnie zły:evil:.
Tyran melancholijny. 230160
Dziękuję.
Byłem od nich. ok. 4m. Właśnie nie są płochliwe ale bardzo! ruchliwe. Na szczęście zlatują się graomadnie i można wybierać modeli. Problem w tym, że ciągle się przemieszczają w różne miejsca. I już od kilku dni nie widzę ich w tym miejscu i okolicach. Ale ptaszyny cudowne.
To jeszcze 2 maluszki na zakończenie tego "rozdzaiału"
Tyran melancholijny.
Bardzo ładne ptaszki :wink:
Dzisiaj na spacerze znów się spotkaliśmy. Może się nawet zaprzyjaźnilismy. Zobaczyłem go jak leciał i pomyslałem to ten sam. Usiadł ok 100 m dalej. Kurczę ma dziwny zwyczaj siadania na niezbyt ładnych konstrukcjach . Podszedłem na ok 10 m od niego. Spokojnie dał się sfotografować. Jak już skończyłem odleciał. Muszę się jemu odwdzięczyć jakąś piersią kurczęcą. :grin:
Wystemplowałem koszmarny kawałek słupa.
230175
Siedzi na słupie ale obserwację baczną prowadzi, zasłużył na dobry kawałek drobiu.
Ladny.
Niestety one maja zly gust, a moze brak wyboru, tyle tego nastawialismy.
Jedyny pikujacy zimorodek jakiego uadlo mi sie mniej wiecej uchwycic pikuje z 4 drutami elektrycznymi w. tle. I to w "dzikiej" Guyanie francuskiej :roll:
https://images92.fotosik.pl/470/e9a26c8644372a99.jpg
parkowy rudzik
Dzisiaj na spacerze znów się spotkaliśmy. Może się nawet zaprzyjaźnilismy. Zobaczyłem go jak leciał i pomyslałem to ten sam. Usiadł ok 100 m dalej. Kurczę ma dziwny zwyczaj siadania na niezbyt ładnych konstrukcjach . Podszedłem na ok 10 m od niego. Spokojnie dał się sfotografować. Jak już skończyłem odleciał. Muszę się jemu odwdzięczyć jakąś piersią kurczęcą. :grin:
Piękny.
lisiajamka1
6.02.21, 17:41
Camilo Brawo! :)
Och te kolce :roll:
Miodnie :)
Jak przegladam zdjęcia na fejsie na grupie w UK to tłumacz przekłada nazwę na ,,długi cycek'' :mrgreen:
230266
Piękne ptaszki. "Długi cycek" dobre, toż to nasz Raniuszek. :grin:
pokrzywnicą (?) rozwaliłeś !!
"Spokojnie dał się sfotografować. Jak już skończyłem odleciał. Muszę się jemu odwdzięczyć jakąś piersią kurczęcą" A może zamiast piersi on by wolał długi cycek ? :)
Piękne zdjęcia panowie.
A to moje balkonowe :)
230318
230317
jera zazdroszczę, jeszcze nie miałem okazji spotkać
Dzisiaj nad moim osiedlem. :grin: (w mieście Gdańsk. Czy to jakiś znak, dobra wróżba?)
230418
Camilo pokrzywnica i rudzik pierwsza klasa, gratki.
Lodówka
Piękny gatunek. Szkoda, że tak rzadko zalatują na południe Polski :)
A to moje balkonowe :) Rabbit Bardzo ładnie pokazane, podoba się.
Dzisiaj nad moim osiedlem. :grin: (w mieście Gdańsk. Czy to jakiś znak, dobra wróżba?) DzejPi Świetnie wypatrzone, gratulacje :)
parkowy rudzik viruuss Ładnie zapozował, bardzo przyjemne kolory.
Na ptakach się nie znam, ale dla mnie sikorka niemal doskonała, ok gatunek pospolity, ale zdjęcie fajne, obróbka trafia w mój gust, brakuje mi zachowania tradycji w kadrze (więcej przed niż za), ale to drobiazg, fotoszop nie takie cuda robi :)
wczorajszy Dzwoniec.
230453
Szkoda, że niektórzy usuwają EXIF w wstawianych zdjęciach.
Szkoda, bo to zawsze jakaś forma nauki:)
Szkoda, bo to zawsze jakaś forma nauki:)Nie tylko, można dowiedzieć się czym fotografują.
gratuluję obserwacji !! niestety ale nawet 300/4 nie uratuje jakości zdjęcia kiedy fotografowany obiekt jest daleko :(
gratuluję obserwacji !! niestety ale nawet 300/4 nie uratuje jakości zdjęcia kiedy fotografowany obiekt jest daleko :(
Masz oczywiście rację. Praw fizyki nie da sie oszukać. :wink: Ale czasem właśnie chodzi o pokazanie czegoś co nie jest codzienną oczywistością.
Masz oczywiście rację. Praw fizyki nie da sie oszukać. :wink: Ale czasem właśnie chodzi o pokazanie czegoś co nie jest codzienną oczywistością.
Gdybyś nam pokazał np. żołnę jakimś cudem zimującą ;) , a ty byś niedaleko przechodził, i niespodziewanie zrobił taką fotkę , to bym się z tym stwierdzeniem zgodził :mrgreen: . Ale jak pokazujesz pospolitego , rozmytego w oparach jpga dzwońca ..... to jednak nie
Gdybyś nam pokazał np. żołnę jakimś cudem zimującą ;) , a ty byś niedaleko przechodził, i niespodziewanie zrobił taką fotkę , to bym się z tym stwierdzeniem zgodził :mrgreen: . Ale jak pokazujesz pospolitego , rozmytego w oparach jpga dzwońca ..... to jednak nie
Trudno mi się odnosić do Twoich komentarzy bo nie wiem w jakich "oparach" Ty funkcjonujesz. Żołnę bardzo bym chciał zrobić tak jak wiele innych ptaków, ale jeszcze nie udało się. Ale cały czas jestem czujny. Moja uwaga w odpowiedzi na wpis viruussa odnosiła sie do Bielika w wielkim mieści ( a nie jest to oczywistością) A co do Dzwońca to też PTAK i zamieściłem go w wątku o ptakach.! Co do jakości zdjęcia możemy oczywiście dyskutować . Tylko pokaż swoje w jakichkolwiek "oparach". Mniej cynizmu wiecej empatii!
Trudno mi się odnosić do Twoich komentarzy bo nie wiem w jakich "oparach" Ty funkcjonujesz. Żołnę bardzo bym chciał zrobić tak jak wiele innych ptaków, ale jeszcze nie udało się. Ale cały czas jestem czujny. Moja uwaga w odpowiedzi na wpis viruussa odnosiła sie do Bielika w wielkim mieści ( a nie jest to oczywistością) A co do Dzwońca to też PTAK i zamieściłem go w wątku o ptakach.! Co do jakości zdjęcia możemy oczywiście dyskutować . Tylko pokaż swoje w jakichkolwiek "oparach". Mniej cynizmu wiecej empatii!ja o dzwońcu pisałem :) gdyby to miało jakieś znaczenie :) najważniejsza i tak jest obserwacja !!
Pokazał tyły ale wszystko ma pod kontrolą. :wink:
230592
A u mnie dzisiaj tylko zwykła krzyżówka... :)
230593
Razem nie chcieli usiąść, więc im pomogłem :mrgreen:
230733
Razem nie chcieli usiąść, więc im pomogłem :mrgreen:
Cwaniara...
lisiajamka1
20.02.21, 20:40
U mnie w ogrodzie królują gile :grin:230802
230801
U mnie w ogrodzie królują gile :grin:
Ty to masz szczęście. Ja to muszę się na łazić, żeby coś sfocić.
230804
230808
Łażenie przeważnie się opłaca. :grin:
U mnie w ogrodzie królują gilePiękne, jak namalowane.
Gile "śniadają" na czereśni ? Super zdjęcia pana i pani gil, modraszki i kowalika
Tadeusz Jankowski
21.02.21, 15:08
Tyrkand, super. Dwie fotki ptaszków z charakterem sfocone w tym samym miejscu. Delikatne światełko, kolorystycznie, bokehowo, kompozycyjnie cieszą oko.
Podziwiam obiektyw.
TJ
Gili bardzo zazdroszczę, jakoś u mnie ostatnio ich nie ma, chociaż bywały.
Kowalik w świetnym świetle, modraszka chyba lekko nietrafiona.
Strzyżyk świetny
August68 dziękuję:wink:
230831
Czapla jaka jest każdy widzi :wink:
230847
230848
Chyba jeszcze za głęboka woda i ma ciężko?
Chyba jeszcze za głęboka woda i ma ciężko?
I do tego jedyny fragment wolny od lodu.(przy zasilaniu stawu strumieniem).
Matrwię się o Zimoriodki czy nie zginą z głodu. Dla nich zbiorniki skute lodem przez dłuższy czas to brak możliwości wyżywienia się.
Sądzę, że zimorodki sobie poradzą. Żyją w Polsce od wieków a jeszcze kilkadziesiąt lat temu skucie zbiorników lodem przez kilka zimowych miesięcy było u nas standardem.
https://images90.fotosik.pl/475/f2674caeb021e3ed.jpg
Bąk
Bąk O proszę, z martwych wstał? Świetny kadr.
Piękny Bąk. Chciałem + ale... :mrgreen:
Bardzo ładny bączek:wink:
O proszę, z martwych wstał? Świetny kadr.
to nie ten sam, ten jest z Gdańska nie z okolic Warszawy
https://images92.fotosik.pl/476/872429cd986cbc67.jpg
Bąk, już ostatni bo zaraz "oberwę", że nieetyczne fotografowanie
tak na poważnie nic lub prawie nic nie robiły sobie z mojej obecności, w którymś momencie miałem bąka około 3 metrów od siebie w trzcinie, niestety ale AF + trzciny+ motyw zlewający się z trzcinami poległ :( z drugiej strony bałem się nawet oddychać aby nie spłoszyć ptaka, tak sobie z nimi siedziałem 2 godzinki - zrobiłem się głodny patrząc jak jedzą:) mają odmienną metodę polowania niż czaple- zanurzają dziób w wodzie i tak stoją, nie wiedziałem o tym, zdjęcie poglądowe :)
https://images90.fotosik.pl/475/349e6ab43d833f62.jpg
Już są! :) Chyba się trochę pospieszyły, nadają jeszcze powrót zimy.
O proszę, z martwych wstał? Świetny kadr.
Faktycznie piękny model i świetnie się komponuje z suchymi trzcinami. A biorąc pod uwagę, że Autor zdjęcia mieszka kilkaset km od miejsca znalezienia tego martwego przypuszczam że to inny egzemplarz.
Z trzech zdjęć bąka - drugie i trzecie ciekawe, ale pierwsze zdecydowanie najbardziej mi się podoba.
dzięki za dobre słowa :) ostatnie jest z cyklu poglądowe ( już o tym wspomniałem) pokazuje w jakiej pozycji bąk poluje na lodzie, inaczej niż czapla choć to ta sama rodzina :)
I ja podziwiam bąka bo go nigdy nie spotkałem - słabo pewnie szukałem :) . Żurawie też już na Podlasie zleciały, to raczej normalna dla nich pora.
Dzięki ! viruussowi pierwszego z życiu Bąka mam i ja. :grin:
230955
Zdziwiony taki.. :wink: Może viruuss za tanio go sprzedał? :)
Fajna fotka! Gratuluję!
Dziękuję viruussowi i Wam.
System nie pozwala, gratulacje :)
Otworzy ktoś okno! coś tu śmierdzi b....:mrgreen:
DzejPi-bardzo ładnie
230955dziwnie się to czyta, że dzięki mnie masz pierwszego bąka ale niech będzie :) aaaa, bąk ładny :)
Połamaniec-nie trafiłem z kadrowaniem:mrgreen:
230967
dziwnie się to czyta, że dzięki mnie masz pierwszego bąka ale niech będzie :) aaaa, bąk ładny :)
przeczytałes z małej litery a mój był z B a to nie ten sam bąk :mrgreen:
Młoda Mewa śmieszka
230995
Młoda Mewa śmieszkaO, zaobrączkowałeś ją.
lisiajamka1
2.03.21, 20:07
Przykre
Przykre :roll:
@DzejPi (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15025) viruuss - bąki kapitalne :)
231089
Na Kaszubach już się wydzierają
231093
YAC to dzięcioł ? Ładny :grin:
lisiajamka1
7.03.21, 12:06
:)
231212
Pięknie trafiłeś z kolorkami. Super fota.
lisiajamka1
7.03.21, 16:47
Pięknie trafiłeś z kolorkami. Super fota.
Dzięki! :)
Dziś mazurek mniej kolorowy, bo pogoda szarobura :grin:231215
lisiajamka1
8.03.21, 16:52
Pięknie ptaszki:roll:
Bo ptaszki są zawsze piękne :grin:231278
Bo ptaszki są zawsze piękne :grin:
Zwłaszcza w takim wydaniu.
Śliczny mazurek na galązce :wink:
Z końcem miesiąca może zniosą ograniczenia i będzie można wyjśc z domu:)
231279
231280
ładnie Panowie, ładnie !!
Piękne zdjęcie i pięknego ptaszka.
lisiajamka1
11.03.21, 17:23
Camilo - cudny rudzik :)
Ale różnorodność gatunków :) piękne kadry.
A u mnie dzisiaj stali bywalcy... :)
Kos - samica
231368
Bogatka
231369
Modraszka
231370
Podchodzą do Ciebie na pół metra? Po prostu rewelka.
Piękne ptaszki pokazujecie:wink:
231396
Jakim obiektywem robisz takie ładne zdjęcia?
Jakim obiektywem robisz takie ładne zdjęcia?
Dzięki, prawie trzydziestoletnia konstrukcja canona EF400mm f5.6
231402
Piękne ptaszki pokazujecie:wink:
231396
Ładny ptaszek ale fotomontaż słaby ;-)
Ładny ptaszek ale fotomontaż słaby ;-)
Dzięki, to nie chodzi o fotomontaż tylko o pokazanie ptaszka w innej pozycji na jednym zdjęciu:wink:
Podchodzą do Ciebie na pół metra? Po prostu rewelka. tyrkand :) niestety, często są zbyt blisko i dlatego nie mieszczą się w kadrze...
Dzisiaj troszkę chętniej pozowały i w końcu pojawił się śpiewak.
231472
Samica kosa zagląda do obiektywu.
231473
Pokrzywnica
231474
tutaj oczywiście zbyt blisko i ledwo zmieściła się w kadrze, to tylko testowe zdjęcie, sprawdzałem jak działa śledzenie ostrości na oko ptaka.
231475
cudne, masz czatownię koło domu czy pod siatką siedzisz ?
niestety, często są zbyt blisko i dlatego nie mieszczą się w kadrze...
Bardzo ładnie:wink:
231508
..
tutaj oczywiście zbyt blisko i ledwo zmieściła się w kadrze, to tylko testowe zdjęcie, sprawdzałem jak działa śledzenie ostrości na oko ptaka.
231475
Myślę, że z bliskiej odległości ten sposób jest dobry.
cudne, masz czatownię koło domu czy pod siatką siedzisz ?
Miło, że się podoba. Mam czatownię w ogrodzie już chyba od pięciu lat, ptaki już się oswoiły z tą konstrukcją :)
Myślę, że z bliskiej odległości ten sposób jest dobry.
Może i dobry, ale często ptaki są za blisko i kadry są zbyt ciasne, lubię jak jest więcej przestrzeni, zwłaszcza przed ptakiem :)
@lisiajamka - piękny ten wróbel z #5702 (https://forum.olympusclub.pl/threads/10925-poka%C5%BC-swojego-ptaka?p=1401536&viewfull=1#post1401536) Camilo - też wiele ładnych wrzutek (osobiście wolę bez tych efektów specjalnych typu cienie, ramki itp)
(osobiście wolę bez tych efektów specjalnych typu cienie, ramki itp)
mi tu :D
naturalne lepsze :)
są tak świetne ze nie trzeba im efektow specjalnych :)
@lisiajamka - piękny ten wróbel z #5702 (https://forum.olympusclub.pl/threads/10925-poka%C5%BC-swojego-ptaka?p=1401536&viewfull=1#post1401536) @Camilo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=57083) - też wiele ładnych wrzutek (osobiście wolę bez tych efektów specjalnych typu cienie, ramki itp)
mi tu :D
naturalne lepsze :)
są tak świetne ze nie trzeba im efektow specjalnych :)
Dzięki
231543
zajumales kukielki abirowi - ostatnie dla mnie bomba
Kilka dzisiejszych, bo nawet chętnie pozowały ...
Pokrzywnica
231604
Czyż - samiec
231605
Czyż - samica
231606
Kos - samica
231607
Rudzik
231608
Modraszka
231609
Rudzik sliczny, taki wysmukly. A modraszka cos napuszona. Pare dni zaledwie nie zagladalam a tyle pieknych zdjec przybylo.
Kilka dzisiejszych, bo nawet chętnie pozowały ...
Muminek, dlaczego nie podepniesz zoom'ów? Od oswojonej starej czatowni nie co oczekiwać mobilności. Piękne ptaszki by się w kadrze pomieściły.
lisiajamka1
19.03.21, 11:53
Piękne ptaki, piękne zdjęcia, ale najbardziej zazdroszczę rudzika :grin: Moje rudziki jakoś bardzo bojaźliwe są :roll:
W takim razie czyż zamiast rudzika :lol:231612
i modraszka :)
231611
i mazurek :grin:
231610
zajumales kukielki abirowi - ostatnie dla mnie bomba
Nie :-P
Kilka dzisiejszych, bo nawet chętnie pozowały .
Piękne ptaki, piękne zdjęcia, ale najbardziej zazdroszczę rudzika :grin: Moje rudziki jakoś bardzo bojaźliwe są :roll:
Bardzo ladnie panowie:wink:
231634
Nie :-P
Bardzo ładnie panowie:wink:
Wczoraj byłem nad rzeką i taki jeden rudy przy nogach mi skakał, chwyciłem za telefon ale zapomniałem że w pionie filmów się nie nagrywa:lol:
[/QUOTE]
Ten gościu (gościówa) z czerwonym dziobem to tak jakby prosto z gabinetu piękności wyszli.
Hełmiatki mają bujną czuprynę:mrgreen:
Rudzik wyszedł zarąbiście. Camilo dobrze, że zrezygnowałeś z ramki:).
Camilo dwie ostatnie wrzutki bardzo ładne!
Rudzik wyszedł zarąbiście. Camilo dobrze, że zrezygnowałeś z ramki:).
@Camilo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=57083) dwie ostatnie wrzutki bardzo ładne!
Dzięki:wink:
231674
231675
Jedno w gratisie:mrgreen:
231677
lisiajamka1
21.03.21, 16:22
Camilo - ślicznoty pokazujesz :grin:
Rudziki jeden lepszy od drugiego. Dozujesz napięcie:). Czapla równie piękna ale czerwonak to już inna liga:grin:.
@Muminek (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8507), dlaczego nie podepniesz zoom'ów? Od oswojonej starej czatowni nie co oczekiwać mobilności. Piękne ptaszki by się w kadrze pomieściły.
Z zoom-em byłoby zbyt łatwo :wink:, a na poważnie to testuję automatyczne śledzenie ostrości na oko ptaka C-AF TR, dlatego podpinam 300mm.
Wczorajszy rudzik.
231684
lisiajamka1
21.03.21, 18:36
Z zoom-em byłoby zbyt łatwo :wink:, a na poważnie to testuję automatyczne śledzenie ostrości na oko ptaka C-AF TR, dlatego podpinam 300mm.
Wczorajszy rudzik.
Piękny! :) Masz Muminku już jakieś spostrzeżenia co do pracy C-AF TR na oku M1X z trzysetką?
Piękny! :) Masz Muminku już jakieś spostrzeżenia co do pracy C-AF TR na oku M1X z trzysetką? lisiajamka1 Jeszcze nigdy nie miałem tylu ostrych zdjęć przy drobnych, ruchliwych ptakach. Zawsze wybierałem punkt ostrości, raz z prawej raz z lewej strony, by zdążyć z nastawem w zależności jak ptak usiądzie,
przy mniej ruchliwych trafiałem centralnie w oko i przesuwałem aparat dla wykadrowania, ale wiadomo jak się to najczęściej kończyło.
Teraz jest czas na kadrowanie, aparat trzyma ostrość tam gdzie trzeba. Samą sylwetkę ptaka rozpoznaje błyskawicznie, a oko dopiero po chwili, ale i tak trwa to ułamki sekund.
Jeżeli ptak ukryje się gdzieś za gęstymi gałązkami to sylwetkę rozpoznaje od razu, natomiast oko nie może być zasłonięte, bo go nie znajdzie.
Jedyny minus jaki jest, to szybsze zużycie baterii spowodowane ciągłym szukaniem sylwetki i ostrości na oku, oczywiście przy wciśniętym częściowo spuście migawki.
Fajnie jak technika pozwala na tak niesamowite ujęcia tych drobnych przepięknych ptaszków.
@Camilo (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=57083) - ślicznoty pokazujesz :grin:
Rudziki jeden lepszy od drugiego. Dozujesz napięcie:). Czapla równie piękna ale czerwonak to już inna liga:grin:.
Bardzo mi miło:oops:
Muminku cudny robin:wink:
https://www.youtube.com/watch?v=bpqyBRbVWbM
Kurde ale szalejecie koledzy :)
ten nieśmiało wrzuce swoje ptasie polowanie
nie umywa sie do ostatnich kadrów - ale jak je robiłam to jarałam się jak pochodnia :mrgreen:
no i lekka zdrada bo foty z Canona :shock::roll: sorry - ale moim to nic by mi nie wyszło a wtedy też radość byłaby sporo mniejsza ;)
kowalik, modraszka i bogatki :mrgreen:
231714
231715
231717