Zobacz pełną wersję : pokaż swojego ptaka
taki ze mnie Maxi Kaz.... :mrgreen:
Świetny kadr :-)
Pan pleszka
221888
a to jakaś pokrzewka?
221889
https://images92.fotosik.pl/357/0560159e32937a11.jpg
pierwiosnek
A to co?
221952
Ptok....:wink:
Myślę, że to cierniówka [samczyk].
Ptok....:wink:
Nie mówi się ptok , tylko ptak....... tatusiu patrz - sraka :)
Nie mówi się ptok , tylko ptak....... tatusiu patrz - sraka :)
Przecież wiem... stare krakusy mówią ptok... :wink:
Przecież wiem... stare krakusy mówią ptok... :wink:
Młode Hanysy tesz :)
Myślę, że to cierniówka [samczyk].Jak w Wikipedii- fryzura á la Gierek , broda jak u Marksa. Nie pozostaje mi nic innego jak się zgodzić. :grin:
Dzięki.
Jeszcze raz, w trochę innej pozie.
221961
Młode Hanysy tesz :)
Niestety młode Krakusy już nie mówią po "krakosku"....
Kapturka (niestety w krzakach)
221979
Mazurek (zapozował jak profesjonalny model :grin:)
221980
Moim zdaniem to Kulczyk
222051
222052
To by potwierdzało słowa córki p. Kulczyka -" mój tata żyje " .....
To by potwierdzało słowa córki p. Kulczyka -" mój tata żyje " .....
grubo :) ale śmiesznie
Udało mi się dzisiaj trafić też na Remiza w trakcie budowy gniazda.
Bedę sprawdzał postępy. Ciekawy jestem ile czasu taki ptaszek buduje tak misterne gniazdo.
222064
222065
Buduje pewnie szybciej niż deweloper. :mrgreen:
I zezwoleń nie potrzebuje, materiały budowlane za darmo, nic tylko budować. :mrgreen:
Świetne foty. :mrgreen:
pamiętasz o strefie ochronnej gniazda ? teraz to jeszcze jak cię mogę, ale jak już będą jaja w gnieździe raczej odpuść, z drugiej strony samiec buduje kilka gniazd i nie ma pewności, że dokładnie to jest zamieszkane
pamiętasz o strefie ochronnej gniazda ? teraz to jeszcze jak cię mogę, ale jak już będą jaja w gnieździe raczej odpuść, z drugiej strony samiec buduje kilka gniazd i nie ma pewności, że dokładnie to jest zamieszkane
Jak widzisz gniazdo jest w stanie budowy. Znam zasady i napewno nie naruszę ich spokoju. Buduje to gniazdo na brzozie tuż przy ścieżce spacerowej. A po drugiej stronie ma bajorko z trzcinami więc budulca moc o sekundy lotu. :wink:
Jak widzisz gniazdo jest w stanie budowy. Znam zasady i napewno nie naruszę ich spokoju. Buduje to gniazdo na brzozie tuż przy ścieżce spacerowej. A po drugiej stronie ma bajorko z trzcinami więc budulca moc o sekundy lotu. :wink:
Te zakazy nie zawsze mają sens. Niedaleko mnie bielik zbudował gniazdo 70m od ruchliwej drogi naprzeciw przystanku autobusu miejskiego. Młody się kręci, wystawia łepek, matka siedzi na gnieździe. To już drugi rok w tym miejscu. No i etycznie będzie robić zdjęcia czekając na autobus czy nie ?
DzejPi - świetne zdjęcia Remiza
Dzisiaj wśród trzcin
Trzciniak
222129
222127
222130
Cudny , kilka aparatów temu miałem Trzciniaka , ale ten Twój pięknie się prezentuje.
https://images90.fotosik.pl/361/2c69ad4ac56276d1.jpg
https://images90.fotosik.pl/361/5f9be40807c61a6b.jpg
piegża
pięknie, i ta nazwa idealna dla obcokrajowca :)
dzięki, jakoś tak się udało, do tej pory nie miałem szczęścia do tego gatunku :)
kos jak namalowany :)
Pani Olu, ptaszor ekstra, i ta soczysta wiosenna zieleń. :roll: :wink:
Dzisiaj na łączce
Czajka
222184
222185
222186
Trzciniak w ładnym świetle ustrzelony.
Ja upolowałem dziś z pierza tylko jednego orła, ale za to chętnego do współpracy - pozował jak ta lala w przeciwieństwie do dzikich kaczek w parku, które wiały na mój widok do wody przy najmniejszym ruchu.
222189
https://images91.fotosik.pl/361/04e500eb93759ccf.jpg
pierwiosnek
się obraził
To się nazywa że strzelił focha :)
Potem mu przeszło [emoji16]
zazdraszczam spotkania, ostatnio słyszałem ale nie widziałem :(
zazdraszczam spotkania, ostatnio słyszałem ale nie widziałem :(Jak masz namiar na krętka to dość dobrze reaguje na dźwięki. Więc tylko próbować. Przez ubarwienie ciężko go wypatrzeć.
wiem, wiem, dlatego napisałem, że słyszałem :)
W niedzielę byłem na łąkach poza Gdańskiem i wabiłem kukułkę (tylko z głośniczka telefonu). Krążyła blisko dżwięku. Niestety było to dość gęsty zagajniku i o zdjęciu nie mogło być mowy. Viruuss pamiętam jak byliśmy razem w Twoich rejonach "łowczych" i zademonstrowałeś mi sytuację wabienia (z głośnikiem na gałęzi) . Natychmiast się pojawiła i chyba nie jedna. Jest to skuteczna metoda. dzisiaj kupuję głośnik Bluetooth. :wink:
W niedzielę byłem na łąkach poza Gdańskiem i wabiłem kukułkę (tylko z głośniczka telefonu). Krążyła blisko dżwięku. Niestety było to dość gęsty zagajniku i o zdjęciu nie mogło być mowy. Viruuss pamiętam jak byliśmy razem w Twoich rejonach "łowczych" i zademonstrowałeś mi sytuację wabienia (z głośnikiem na gałęzi) . Natychmiast się pojawiła i chyba nie jedna. Jest to skuteczna metoda. dzisiaj kupuję głośnik Bluetooth. :wink:kukułka to trudny przeciwnik, musisz być bardzo dobrze ukryty + zero ruchu, zrób dodatkowo atrapę przypominającą ptaka oprócz głosu, sukces gwarantowany :) jeszcze jedno, musisz wybrać miejsce gdzie nie ma w pobliżu drzew, najlepiej jakiś środek łąki z pojedyńczym kołkiem/konarem, inaczej będzie Ci siadała losowo :) powodzenia, czekam na foty !!
kukułka to trudny przeciwnik, musisz być bardzo dobrze ukryty + zero ruchu, zrób dodatkowo atrapę przypominającą ptaka oprócz głosu, sukces gwarantowany :) jeszcze jedno, musisz wybrać miejsce gdzie nie ma w pobliżu drzew, najlepiej jakiś środek łąki z pojedyńczym kołkiem/konarem, inaczej będzie Ci siadała losowo :) powodzenia, czekam na foty !!
Do mnie przyleciała, zapozowała, i odleciała . Siedziałem w Subaru, zdziwiony co to za dziwny gołąb, no i foty nie ma :)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
222364
kukułka to trudny przeciwnik, musisz być bardzo dobrze ukryty + zero ruchu, zrób dodatkowo atrapę przypominającą ptaka oprócz głosu, sukces gwarantowany :) jeszcze jedno, musisz wybrać miejsce gdzie nie ma w pobliżu drzew, najlepiej jakiś środek łąki z pojedyńczym kołkiem/konarem, inaczej będzie Ci siadała losowo :) powodzenia, czekam na foty !!Cała prawda o kukulce[emoji16]. Daj jej w pobliżu jakieś drzewko, dach, słup, druty.... zapomnij że szybko sądzie. To że przyleci to jeszcze daleko do pozowania.
Kukiełka powinna przypominać bardziej samiczkę [emoji2960][emoji2960]
stare płotki lubią ptaszki
222376
Catering przyleciał ;)
222377
stare płotki lubią ptaszki
Wcześnie wstałeś...
Mi się podoba, chociaż nie jestem pewna co to za ptak. Proszę podawaj nazwy, ok?
Ok.
Kukułka. Wstałem jeszcze wcześniej bo miałem plotek w bagażniku i musiałem go wkopać przed świtem [emoji85][emoji85]
Kukułka.
Dzięki, tak mi się wydawało, nie byłam pewna.
Wstałem jeszcze wcześniej bo miałem plotek w bagażniku i musiałem go wkopać przed świtem
No tak, to wymaga trochę czasu:)
Pozdrawiam.
Moje Modraszki mają pracowite dni. Muszą nakarmić kilka małych dziobów.
222386
222387
222388
222393
Na pieńku...
222394
Podpowiedzcie - makolągwa ?
222395
Dzierzba gąsiorek ?
Pierwszy raz spotkałem dzięcioła czarnego
222443
Co to, kto to ?222444
te jeszcze kwietniowe - dzisiaj nawet ich nie słyszałem222445
222446
"Co to, kto to ?" Moim zdaniem ten ładniuchny ptaszek to Gąsiorek. Ale 100% pewności nie mam.
Za ostre toto nie jest bo ze spaceru z Jagną. Rękę mi ciągnęła :roll:
222451
Co to, kto to? - makolągwa i gąsiorek.
Moi przyjaciele pracują na okrągło. Z poczatkiem czerwca pewnie już beda odpoczywać. Jak co roku od 5 lat. :wink:
222453
222454
222455
Piegża w wersji romantycznej ;)
222522
FinePix S1 - szacun :) piegża to dosyć ruchliwy ptak jest
FinePix S1 - szacun :) piegża to dosyć ruchliwy ptak jest Prowda, szybka jak błyskawica :) Ale akurat ta (moja działkowa) zajęta żerowaniem niespecjalnie przejmowała się fotografem, więc nie dość, że fociłem z bliska to jeszcze okazji dostałem sporo, bo kręciła się w promieniu jakichś 3-4 metrów.
Prowda, szybka jak błyskawica :) Ale akurat ta (moja działkowa) zajęta żerowaniem niespecjalnie przejmowała się fotografem, więc nie dość, że fociłem z bliska to jeszcze okazji dostałem sporo, bo kręciła się w promieniu jakichś 3-4 metrów.
Pięknie pięknie.
gąsiorki przybyły
222527
wielbicielka kolcy...
222551
Co to za ptaszek ?
222552
Skowronek ?
koledzy, piękności pokazujecie. gąsiorki i młotek czarny i inne. bardzo fajne spotkania
lisiajamka1
19.05.20, 20:05
Pięknie pięknie. Roberto73 - gąsiorek cudo :)
Pięknie pięknie. @Roberto73 (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=14645) - gąsiorek cudo :)
dzięki , udało mi się go podejść dość blisko , i długą lufę miałem :)
Nikt mnie nie lubi...czy ten żółty to pliszka żółta ?
Nikt mnie nie lubi...czy ten żółty to pliszka żółta ? Nie martw się, jest ktoś, kto Cię lubi, na pewno ;) Według mnie, to rzeczywiście pliszka żółta.
Nie martw się, jest ktoś, kto Cię lubi, na pewno ;) Według mnie, to rzeczywiście pliszka żółta.
O super, dziękuję, a ten drugi obrazek to skowronek czy się mylę ?
O super, dziękuję, a ten drugi obrazek to skowronek czy się mylę ?
Pliszka żółta napewno, a skowronek na 90% :wink:.
Pliszka żółta napewno, a skowronek na 90% :wink:.
Dobry z Ciebie człowiek. Dziękuję.
Co to za ptaszek ?
Skowronek ?
Nieeee to potrzeszcz ;-)
Nieeee to potrzeszcz ;-)
Czyli kraina potrzeszczy. Muszę się go nauczyć. Dzięki.
Nieeee to potrzeszcz ;-)
Tak i to na 100% :grin:
Zapewne potrzeszcz ? :) 222605
Potrzeszcz 2 :)222606
Zapewne potrzeszcz ? :)
Potrzeszcz 2 :)
pierwszy to trznadel , a drugi pewnie piegża/cierniówka
Dziękuję Roberto 73/ Boost.
blisko, bliżej, najbliżej :) to jest droga do sukcesu, ale i tak gratki !!! trznadel to jeden z najłatwiejszych modeli :)
blisko, bliżej, najbliżej :) to jest droga do sukcesu, ale i tak gratki !!! trznadel to jeden z najłatwiejszych modeli :)
Blisko to jest zając. Miałem problem żeby uszy w kadrze zmieścić :)
Wstydliwa kopciuszkowa(?).
222627
Z mojego "archeo" Sowa Uchata.
222693
Bajka.
222694
222695
Wstydliwa kopciuszkowa(?)
Tak, ładnie pozuje.
Z mojego "archeo" Sowa Uchata.
Kapitalny kadr i piękny gatunek, gratulacje.
Bajka
Gąsiorek super.
Rudzielec prawie usiadł mi na obiektywie
222701
Szczygieł(?) siedział na czubku przyciętego platana
222700
Ładnie Tobie zapozowały i Rudzik i Szczygieł.(!)
Coś Ty temu rudzielcowi z dziobem zrobił ? :)
Ptasiarze, dzisiaj w kiosku widziałem album ptaków, z płytą z nagraniami ich treli. :wink:
Niestety kiosk był zamknięty i sobie nie pooglądałem tego wydania. :cry:
Może kogoś to zainteresuje.
Pytam z ciekawości - zdjęcia są piękne i wyraźne. Robicie je z ręki czy ze statywu? Albo czy częściej z reki czy ze statywu?
Jeżeli ze statywu to znaczy z ukrycia, czatowni? Chociaż dużo widzę zdjęć podchwyconych na gorąco, to chyba z ręki? :shock:
Pytam z ciekawości - zdjęcia są piękne i wyraźne. Robicie je z ręki czy ze statywu? Albo czy częściej z reki czy ze statywu?
Jeżeli ze statywu to znaczy z ukrycia, czatowni? Chociaż dużo widzę zdjęć podchwyconych na gorąco, to chyba z ręki? :shock:
Zdecydowana większość z ręki.
Robicie je z ręki czy ze statywu? Albo czy częściej z reki czy ze statywu?Jeśli o mnie chodzi, to z ręki. Łażę sobie i czasem coś bardziej mi zapozuje albo się zapomni niż ja coś upoluję. :-P
Praca wre, Figury są fantastyczne . Pewnie za ok. 1,5 tygodnia maluchy wyfruną w swoją podróż życia. Ale jeszcze przedtem pozwolą się sfotografować.:wink:
222771
222772
...a gdzież ta dzierzba skryła się, a ...?:)
222804
Sójka coraz odważniej pozuje. Zdjęcia przed i po kąpieli.
222811
222812
sójka pierwsza klasa
Ta, ale nieuczesana...
Jeżeli ze statywu to znaczy z ukrycia, czatowni? Chociaż dużo widzę zdjęć podchwyconych na gorąco, to chyba z ręki? :shock: Widzę, że przymierzasz się do ptaków. Zapomnieli dodać, że trzeba mieć dużo cierpliwości przez co ja w zasadzie odpadam.
Zaloty- przygotowania do drugiego lęgu sierpówek :)
222854
I taka nietypowa z przerostem dzioba.
222855
A to co za "ptica"?
222906
A to co za "ptica"?
Dzwoniec - samiec :)
Szkoda, że nie zdążyłem przestawić ekspozycji. Miałem manual a on siedział w cieniu. Przez chwilę :-P
Szkoda, że nie zdążyłem przestawić ekspozycji. Miałem manual a on siedział w cieniu. Przez chwilę :-P
Ja bym go trochę rozjaśnił :) Fajny..
Już go rozjaśniłem i to sporo. :)
Już go rozjaśniłem i to sporo. :)
To umów się z nim żeby znowu przyleciał i przygotuj się na to spotkanie :)
Tak szybko odleciał, że nie zdążyłem się umówić. :|
Remanent:
ptaków ci u nas dostatek.
222923
Wyspa "skazańców"
222924
Jego wysokość
222925
Wiosna u mnie jest bardzo ptasia. Zacznę od zaprzyjaźnionego młodego żurawia, ktrórego na przedwiośniu przegonili rodzice. Przylatuje 2-3 razy każdego dnia na odległą łąkę, a po kilkudziesięciu minutach i pokonaniu zarośli, defiluje utartym żurawiowym szlakiem przed moją czatownią. Zdjęcia Sigmą 60-600 mm; 1200 px w pionie.
222944
222945222946
Aleksandr, pokaż swoją czatownię. :)
Aleksandr, pokaż swoją czatownię. :)
Mam kilka w różnych miejscach (nie tylko u siebie). Jednak wszystkich nie uwieczniłem.
Ale proszę bardzo - to co mam na zdjęciach pokażę. Obrazki można powiększyć.
1. Moja ulubiona (bo można poczytać albo się wygodnia zdrzemnąć). Okna na wszystkie strony. Postawiona na łące nad rowem, jakieś 300 m od siedliska. Dokumentacja konstrukcji w budowie na betonowych słupkach bo grząsko.Obok przypadkowy dokument - jak obok już gotowej spaceruje żuraw (zdjęcie nędzne, bo przypadkowe i z dużej odległości).
222962 222963
2. Czatownia (też w budowie) na borsuki/lisy przy ich norach (cztery okna), a nawet zasiedlał je przejściowo jenot.
222964
W stałych czatowniach mam imadełkowe mocowanie sprzętu. Tu akurat w oknie zrobionym w kawałku drewnianej ścianki na skraju przydomowych świerków.
222967
3. Czatownia przenośna na plastikowych rurkach do wody, a obok fotoparawan.
222965 222966
Pozdrawiam i zapraszam po więcej o moich sposobach na ptaki i inne zwierzaki. :lol:
Obszerne opisy daję na blogu na mojej stronie naturephotocloseup. eu
Dzisiaj bardzo wiało ale:
Trzciniak na hustawce:
222971
Figury Rybitwy rzecznej
222972
to i mój trzciniak sprzed kilku dni
222973
Trzciniakom nie można dać pkt, to rasizm czy cuś...
Żurawie w Warszawie :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=222974&d=1590766972
Trzciniakom nie można dać pkt, to rasizm czy cuś...
Wyręczyłem :)
2. Czatownia (też w budowie) na borsuki/lisy, a nawet zasiedlał ją jenot.
222964
Powiem, że ładny ten jenot :mrgreen:
Perkoz dwuczuby (niestety światło miał od strony ...)
222975
Mam kilka w różnych miejscach (nie tylko u siebie). Jednak wszystkich nie uwieczniłem.
Ale proszę bardzo - to co mam na zdjęciach pokażę. Obrazki można powiększyć.
1. Moja ulubiona (bo można poczytać albo się wygodnia zdrzemnąć). Okna na wszystkie strony. Postawiona na łące nad rowem, jakieś 300 m od siedliska. Dokumentacja konstrukcji w budowie na betonowych słupkach bo grząsko.Obok przypadkowy dokument - jak obok już gotowej spaceruje żuraw (zdjęcie nędzne, bo przypadkowe i z dużej odległości).
222962 222963
2. Czatownia (też w budowie) na borsuki/lisy, a nawet zasiedlał ją jenot.
222964
W stałych czatowniach mam imadełkowe mocowanie sprzętu. Tu akurat w oknie zrobionym w kawałku drewnianej ścianki na skraju przydomowych świerków.
222967
3. Czatownia przenośna na plastikowych rurkach do wody, a obok fotoparawan.
222965 222966
Pozdrawiam i zapraszam po więcej o moich sposobach na ptaki i inne zwierzaki. :lol:
Obszerne opisy daję na blogu na mojej stronie naturephotocloseup. eu
świetnie zrobione miejscówki. aż się chce rzucić robotę i tam zamieszkać :) plus tylko jeden mogłem dać :(
mając kilka stałych czatowni nie masz kłopotów z dewastacją? z różnych pobudek zazdrość lub głupota.
Wyręczyłem :)
Powiem, że ładny ten jenot :mrgreen:
Dzięki!
Miało być "czatownia przy norze ...". Czasem człowiek idzie na skróty i błądzi. Sprawdzę, czy da się poprawić tekst. Ale wypada mi w końcu owego jenota pokazać, chociaż to nie jest właściwy wątek. Może mi moderator wybaczy. Na usprawiedliwienie tylko napomknę, że jenoty gustują w zawartości ptasich gniazd.
A wnuczka tylko testowała stabilność konstrukcji.
222976
Ale żeby jakieś ptaki też się tu znalazły, dołączę parkę raniuszków, które zasiedliły jałowiec pred domem, a ja przygotowałem im wygodne lądowisko przed wlotem do gniazda. Zaprzyjaźniliśmy się i fotografuję je z odległości 4-5 metrów "oczy prosto w oczy" bez żadnego ukrywania się. Akceptują oczywiście wszytkich domowników, którzy cały kręcą im się pod gniazdem.
222979222980
222977222978
Dzikie zatem czy udomowione? Fotografować podczas gniazdowania czy nie fotografować - co zaleca kodeks ptasiarzy? Kiedyś może napiszę na ten temat więcej - jak to robić nie niepokojąc ptaków, a nawet im pomagając. To w oparciu o własne obserwacje i doświadczenie z dudkami, kopciuszkami, pleszkami, pliszkami i inną podwórkową gawiedzią. Pozostając przy raniuszkach, podstawiona obok jałowca deska uwolniła je od wstępnego przysiadania przed wlotem do gniazda. A ponadto stanowiła doskonałe miejsce do obserowania latających obok owadów, do których co kilka sekund startowały.
świetnie zrobione miejscówki. aż się chce rzucić robotę i tam zamieszkać :) plus tylko jeden mogłem dać :(
mając kilka stałych czatowni nie masz kłopotów z dewastacją? z różnych pobudek zazdrość lub głupota.
To wszystko zależy od wkomponowania sie w wiejskie społeczeństwo (22 lata doświadczenia). Sąsiedzi u których też postawiłem w promieniu 1 km dwie czatownie, nawet pomagali mi je przewieźć i ustawić na ich terenie.
Wandalizmu doznałem tylko ze strony miejskich grzybiarzy, którzy przewrócili w moim lesie czatownię przy norze na borsuki. A przecież z miejsca postawienia 10 m od nor i konstrukcji czatowni widać było wyraźnie, że nie jest to myśliwska ambona. Musiałem ją zatem przymocować drutem do sosny. Dlaczego "miejskich"? Bo sąsiedzi zaakceptowali mnie, a są nawet tacy, z którymi zprzyjaźniliśmy się. Spotykamy się też "na grzybach". Natomiast miastowi robią najazd wandali, kopiąc niejadalne grzyby i pozostawiając puste butelki, puszki i inne śmieci. Idąc "na grzyby" zabieram zawsze reklamówkę na śmieci. Mieszkańcy wsi też czasem (coraz rzadziej) zaśmiecają, ale inaczej - na polu butelki , sznurki z belowanego siana czy słomy, strzępy worków po nawozie. Dawniej było gorzej.
Raniuszki, piękna romantyczna parka :grin:
Chcę się podzielić tutaj naszą (żony i moją ) radością dzisiejszego poranka. Dzisiaj opuściły domek lęgowy pozostałe Modraszki, którym od 5-ciu lat użyczamy z ochotą i życzliwością ogromną ,naszego niewielkiego ogródka. To już 5-te pokolenie tych ptaszków, których ogromne poświęcenie od chwili pojawienia się do spełnienia powinności przedłużenia gatunku każdego roku przeżywamy. Angażujemy się w to całym sercem i dlatego sprawia nam to taką radość kiedy wszystko się udaje. (niestety nie zawsze tak bywało). Tym razem szczęśliwie. Na szczęście potrafimy po tych kilku latach trafiać na dzień kiedy zaczną opuszczać gniazdo i dokumentować ten fakt fotograficznie (oczywiście robimy to bez najmniejszego narażania tych maleństw na żadne niebezpieczeństwo). Prawdę mówiąc odnosimy wrażenie, że pary zakładające gniazda w przygotowanym domku a później maluchy wygladające przes otwór w budce szybko się przyzwyczajają do naszej codziennej obecności w bezpośrednim ich sąsiedztwie.
Przepraszam za te przydługie peregrynacje ale dla mnie jest to czymś nieco innym niż sfotografowanie przypadkowego ptaszka.
W załączeniu zdjęcia mające charakter wyłącznie dokumentacyjny pokazujące chwile przed opuszczeniem domku i miejsc gdzie udało im się wylądować. Zdjecia wykonane były z ukrycia w oknie piętra naszego domu. :grin:
222999
223000
223001
223002
Przyjemne chwile. Kto będzie zgarniał 500+? [emoji12]
Po Twoich ostatnich wyczynach : otwieram okno - Abir, otwieram lodówkę - Abir . A ja próbuję zapomnieć .....
Zrezygnowałem z utrzymywania ich z pieniędzy podatnika! Moja i żony emerytura wystarczą na ich utrzymanie. :wink:
Po Twoich ostatnich wyczynach : otwieram okno - Abir, otwieram lodówkę - Abir . A ja próbuję zapomnieć .....
A ja bym z przyjemnością wytapetował mieszkanie jego fotami ptaków.:grin: Lodówkę też bym okleił. :mrgreen:
Zrezygnowałem z utrzymywania ich z pieniędzy podatnika! Moja i żony emerytura wystarczą na ich utrzymanie. :wink:
A ja bym z przyjemnością wytapetował mieszkanie jego fotami ptaków.:grin: Lodówkę też bym okleił. :mrgreen:
Ale jak żyć przy takich dziełach, no jak ...
DzejPi, toście z żoną rodzice chrzestni. :mrgreen:
Jakieś przyjęcie było ??? :-P:mrgreen:
Ale różnorodność gatunków w wątku :) , czatownie też niczego sobie...
...chwile przed opuszczeniem domku i miejsc gdzie udało im się wylądować. Zdjecia wykonane były z ukrycia w oknie piętra naszego domu. :grin:
Piękne chwile, gratulacje :)
Dzisiejsza sójka.
223016
I może jaszcze taki profil...
223017
lisiajamka1
30.05.20, 18:02
Ale różnorodność gatunków w wątku :)
Piękne chwile, gratulacje :)
Dzisiejsza sójka.
I może jaszcze taki profil...
Rewelacja! :)
Muminku Sójka piękna - modnisia :grin:
Jakość marna ale ciekawość zwyciężyła. :-P
Kto zacz, da się rozpoznać?
223034
Widzę, że przymierzasz się do ptaków. Zapomnieli dodać, że trzeba mieć dużo cierpliwości przez co ja w zasadzie odpadam.
Nie, nie przymierzam się, Trzeba mieć do tego zacięcie.
Podziwiam koleżanki i kolegów którzy serwują nam tu przepiękne zdjęcia i znając siebie wiem, że im nie podskoczę. :grin:
https://images92.fotosik.pl/375/dd866a0fd35751dd.jpg
moje pierwsze podejście do pluszcza
dosyć ruchliwy osobnik, niestety nie chciał współpracować :(
Trudno ocenić od .. strony. Ale mz to Dzwoniec lub Trzanadel.
Bardzo ładny. gratulacje.
Kiepsko współpracował bo ma jedna nóżkę. Ale na jednej nóżce nie był tak ruchliwy, wiec dobrze. :mrgreen:
... Tranadel.Trznadel?
A może to być czyż?
Trznadel?
A może to być czyż?
Czyż ma delikatniejszy dziób.Ten dziób jest masywniejszy, raczej "Dzwoncowy" Po kolorze upierzenia trudno ocenic.
Po kolorze upierzenia trudno ocenic.Niestety siedział wysoko i miał mnie w ... niedopowiedzeniu. :evil:
Trudno ocenić od .. strony. Ale mz to Dzwoniec lub Trzanadel.
Kiepsko współpracował bo ma jedna nóżkę. Ale na jednej nóżce nie był tak ruchliwy, wiec dobrze. :mrgreen:
za nic w świecie nie chciał usiąść tam gdzie można było spokojnie zrobić zdjęcie z poziomu ptaka i dużo bliżej, dodatkowo lało, wiało i było ciemno :( z jedną łapa to jego "normalna" postawa :)
Na moje oko to może być kulczyk.
To dosyć trudny zawodnik, z moich obserwacji wynika, że tylko długie obserwacje i znalezienie miejsca, gdzie najczęściej przesiaduje to połowa sukcesu, najlepiej znaleźć kamień na którym jest najwięcej odchodów :)
Jeżeli chodzi o termin, kiedy zaczynają tokowanie bardzo dobrze reagują na wabienie, podlatują chętnie. W tym roku podczas liczenia pluszczy w połowie lutego, już zaczynały pięknie śpiewać i chętnie współpracowały.
Pierwsze pokolenie już dorasta :)
223040
A tutaj rodzice...
223041
223042
Na moje oko to może być kulczyk.Może być, pokopałem w sieci.
Ciemne wzorki na piersi i podbrzuszu podobne jak u czyża ale pokrywa skrzydeł wygląda na bardziej brązową (u czyża raczej żółto-czarna). Dziób też wygląda na masywniejszy niż u czyża.
Wczorajsza muchołówka szara
223050
Młode dziwi się sobie, że ma taki wielki brzuch.
A to tylko dowód, że ma dobrych rodziców.
223049
No końsekwentny jesteś, miał być pluszcz no i jest, gratulacje. Ja z pluszczem mam tylko umowę na komórkę :)
[QUOTE=Muminek;1384568]Na moje oko to może być kulczyk.
To dosyć trudny zawodnik, z moich obserwacji wynika, że tylko długie obserwacje i znalezienie miejsca, gdzie najczęściej przesiaduje to połowa sukcesu, najlepiej znaleźć kamień na którym jest najwięcej odchodów :)
Jeżeli chodzi o termin, kiedy zaczynają tokowanie bardzo dobrze reagują na wabienie, podlatują chętnie. W tym roku podczas liczenia pluszczy w połowie lutego, już zaczynały pięknie śpiewać i chętnie współpracowały.
:)
staram się być przygotowanym kiedy mam do czynienia z nowym gatunkiem :)
ten akurat osobnik miał 3 miejsca, pierwsze- gdzie był najszybszy nurt, brzegi to praktycznie pionowe ściany skał + ciemnica,najczęściej w tym miejscu był, drugie miejsce - pod mostem, można było tam wejść ale nie było miejsca na zaczajenie się + totalna ciemnica, 3 miejsce - koło szlaku gdzie było dużo ludzi i ciągle się płoszył, miałem 1,5 dnia na fotografowanie, pierwszy dzień wykminienie co i jak , "drugi" dzień już walka , zdjęcie jest z 3 miejsca, dosyć mocno padało + wiało do tego było zimno więc ludzi było mniej na do datek poziom wody był dosyć wysoko i nie mogłem zejść tak aby położyć się na kamieniach, ze zdjęcia jestem średnio zadowolony natomiast obserwacja była fantastyczna !!
[QUOTE=Muminek;1384568]Na moje oko to może być kulczyk.
:)
staram się być przygotowanym kiedy mam do czynienia z nowym gatunkiem :)
ten akurat osobnik miał 3 miejsca, pierwsze- gdzie był najszybszy nurt, brzegi to praktycznie pionowe ściany skał + ciemnica,najczęściej w tym miejscu był, drugie miejsce - pod mostem, można było tam wejść ale nie było miejsca na zaczajenie się + totalna ciemnica, 3 miejsce - koło szlaku gdzie było dużo ludzi i ciągle się płoszył, miałem 1,5 dnia na fotografowanie, pierwszy dzień wykminienie co i jak , "drugi" dzień już walka , zdjęcie jest z 3 miejsca, dosyć mocno padało + wiało do tego było zimno więc ludzi było mniej na do datek poziom wody był dosyć wysoko i nie mogłem zejść tak aby położyć się na kamieniach, ze zdjęcia jestem średnio zadowolony natomiast obserwacja była fantastyczna !!
Viruuss Wojownik !!
Mama pleszka przyleciała z cateringiem ;)
223067
Jak nie ma Abira to sobie Potrzeszczę :) 223126
I ten sam zrywający się do lotu223127
Mam nadzieję że to szpak223136
...Mam nadzieję że to szpak
Tak, to młody szpak :)
Tak, to młody szpak :)
Dziękuję.
Trochę się wstydził 223153
pluszcza zazdroszczę, gratki. super gość
cóż, też jestem z cateringiem :)
223184
Chwala nie tylko swój ogonek ale i bojową postawę :grin:
Pliszki siwe
223234
Trznadel
223235
Cho cho cho, postacie z mojej bajki :)
Pokląskwa
223288
Kukułka
223289
kukułka daleko, nie jest to łatwy przeciwnik ale i tak gratki !!
zmasakrowałeś kukułkę , chyba nie warto było ;)
oj tam, widać, że to kukułka :) radość się liczy :)
oj tam, widać, że to kukułka :) radość się liczy :)
dzięki o tą radość chodziło! :grin: Kukułka to nie gołąb (dla fotografa)
Ja taką radością wtedy cieszę się w samotności ;)
Zaprzyjaźniłem się też z pleszkami, które zasiedliły drugą dziuplę przygotowaną dla dudków na wysokości nieco ponad metr. Gniazdują w niej już trzeci rok. Fotografuję je z odległości kilku metrów z czatowni. Samiec w mocnych kolorach, jak to często u ptaków bywa. Zdjęcia 1200 px w pionie.
223376
223377
223378
Wszystkie trzy bardzo przyjemne. Zdecydowanie wyróżnia się świetnie uchwycony moment dolatywania samicy pleszki do gniazda.
Bardzo fajna seria z pleszkami
Drobnica nie dopisuje.... :(, więc dwa klekoty :D
223402
223403
Zdziwienie po nieudanym ataku... :)
223420
Piękny on. Zdjęcie "miodne".
Fajny krogul.
pluszcza zazdroszczę, gratki. super gość
cóż, też jestem z cateringiem :)
223184
Dla mnie ptak-motyl. Zawsze cieszy. Brawo :-)
Trzciniak "Zdziś"
Czy to Ty go tak wnerwiłeś? :roll::wink::)
Ależ skąd, one tak zawsze dzioba drą. :grin: (z irokezem na głowie)
Takie pytanie do "ptasiarzy" - czy spotkaliście w tym roku skowronka. Jakoś dziś dotarło do mnie na spacerze, że chodzę po polach a jeszcze nie słyszałem jego świergotu.
są, moje pierwsze obserwacje w okolicy GD to połowa marca :)
Takie pytanie do "ptasiarzy" - czy spotkaliście w tym roku skowronka. Jakoś dziś dotarło do mnie na spacerze, że chodzę po polach a jeszcze nie słyszałem jego świergotu.
Skowronek z 03-czerwca b.r. z nad warmińskich pól.
Małe toto i płochliwe, (a szybkie) ale dla archiwaliów zrobiłem.
223484
nadzwyczaj dobrze reaguje na głos :)
Zdzisie dwa - jeden duży, drugi trochę mniejszy. Ten drugi nie dał się bliżej podejść, dał dyla.
223549
223550
https://images89.fotosik.pl/383/2098e98b8643d846.jpg
https://images92.fotosik.pl/382/1f3b4f0fc0ae10cd.jpg
pokląskwa (samica)
Ola_Olga - brawo !!
Czapla Oli bardzo się podoba. Wiem jak trudno do nich podejść, tym bardziej gratuluję.
viruuss, tyrkand - dziękuję:) Czapla poderwała się kiedy zmieniałam baterię. Uwielbiam to.
viruuss, tyrkand - dziękuję:) Czapla poderwała się kiedy zmieniałam baterię. Uwielbiam to.
Czapla fajna, dzięcioł krawężnikowy też. :mrgreen:
Widać, że czaple nie lubią wymiany baterii. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Super - a u mnie w okolicy jak nie słychać tak i nie słychać.
Bardzo przyjemny środowiskowy kadr.
Zdzisie dwa - jeden duży, drugi trochę mniejszy. Ten drugi nie dał się bliżej podejść, dał dyla.
Czapla super, musiała być blisko...:)
pokląskwa (samica)
Ola_Olga - brawo !!
Pierwszy kadr bardziej mi się podoba, piękny gatunek.
Sóweczka
223584
https://images89.fotosik.pl/383/2098e98b8643d846.jpg
https://images92.fotosik.pl/382/1f3b4f0fc0ae10cd.jpg
pokląskwa (samica)
Ola_Olga - brawo !!
Ja tu widzę zdjęcie ślimaka - tylko że obiektyw się omsknął :)
Ja tu widzę zdjęcie ślimaka - tylko że obiektyw się omsknął :)
To nie obiektyw się omsknął, tylko za szeroko kadrował. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
ślimaka zostawiłem specjalnie :)
Sóweczka Muminka jak marzenie.
U mnie, gdzie spojrzę tam skrzydlaci rezydenci. Na ceglanym gzymsie nad kuchennym oknem, za kurtyną z bluszczu uwiły sobie gniazdo muchołówki szare. Teraz mają już drugi lęg. Buszują pod oknem w krzakach derenia czerwonego i przesiadują nieco dalej - na starym płocie ze sztachetek. Zdjęć w dereniu nie dało się robić, więc go trochę przyciąłem odsłaniając wnętrze. Ptaki natychmiast zaczęły wykorzystywać jeden ze skrajnych kikutów po gałązce jako lądowisko przed dolotem do gniazda. Podobnie jak wcześniej raniuszki, muchołówki chętnie przyjęły robione przeze mnie udogodnianie. Mam więc dwa doskonałe miejsca do fotografowania przez okno w odległości kilku metrów. Z obserwacji wszystkich ptasich rezydentów wynika, że przed dolotem do gniazda prawie zawsze przysiadają na czymś stabilnym w pobliżu, rozglądają się i dopiero po kilku-kilkunastu sekundach lecą do gniazda. Teraz muchołówki mają drugi lęg, ale młode z pierwszego trzymają się blisko.
Ptak dorosły:
223623
Młody:
223624
Młody co chwilę przeskakiwał z jednej sztachetki na drugą, postanowiłem zatem połączyć dwa zdjęcia w jeden obrazek, jakby ptaszek przeglądał się w lustrze:
223625
Chociaż to klub firmowy, niestety nic nie było od Olympusa. M.Zuiko 40-150 mm okazał się za krótki. Zdjęcia robione Lumixem GX8 z podpiętą uniwersalną Sigmą 60-600 mm na pełnym otworze przez podwójną szybę okienną. Ogniskowa zwykle między 400 a 600 mm. Po niewielkim przycięciu dla poprawienia kompozycji i zmniejszeniu do 1200 px w pionie lekkie wyostrzenie przy promieniu 0,3-0,4.
Aleksandr, te dwa zdjęcia połączone podobają mi się.
Nie mogę dodać pkt..... jak zmienić ten nielucki system ?!
Nie mogę dodać pkt..... jak zmienić ten nielucki system ?!
Jest sposób. Czytałeś "Ogniem i pałaszem" ? Tam na pal nawlekali niejakiego imigranta o azjatyckich korzeniach. Wystarczy tak naszych adminów ... :mrgreen:
Sóweczka
Sóweczka pierwsza klasa :)
Jest sposób. Czytałeś "Ogniem i pałaszem" ? Tam na pal nawlekali niejakiego imigranta o azjatyckich korzeniach. Wystarczy tak naszych adminów ... :mrgreen:
Ależ się waszmość rozmarzył.......:mrgreen:
Niezwykle ruchliwe stworzenie - zniczek.
223827
223828
I jak widać - pyskate :)
Piękny ptaszek. Gratuluję udanych "łowów" :grin:
lisiajamka1
24.06.20, 19:51
Brawo!!! :)
I jak widać - pyskate :)
:mrgreen:
Piękny ptaszek. Wygląda egzotycznie.
Zniczek super :)
Pierwszy raz widzę takiego cwaniaka z rubensowską czuprynką. :shock:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Brawo, świetny maluch :-)
Cieszę się, że zniczek podobał się - dziękuję:)
Cieszę się, że zniczek podobał się - dziękuję:)
Podobał to mało powiedziane- jest zachwycający :)
Jest faktycznie przecudny (piszę o rzeczywistości, nie o zdjęciu). Taka mała kulka radości:)
Dzięki szamaniec:grin:
Podlot drozda śpiewaka, przypadkowo spotkany wieczorem w żywopłocie :)
223905
Zniczek - krzykacz, a młody drozd- pełna powaga, ładne fotki :grin:
Dzisiejsza młodzież :) - mazurek
223951
Pierwsze kąpiele :) - bogatka zwyczajna
223953
Takie zdjęcia i nie mogę dać lajka. Czy jest na sali lekarz ?!
Pierwsze kąpiele :) - bogatka zwyczajna
Czy te wszystkie cudne stworzenia małe i duże to z Twojego magicznego ogrodu?
https://images89.fotosik.pl/389/8685a0f0fdd4de88.jpg
młoda łyska, brzydactwo :)
Czy te wszystkie cudne stworzenia małe i duże to z Twojego magicznego ogrodu?
Niestety tak, nie mam ostatnio czasu na dłuższe wypady...
młoda łyska, brzydactwo :)
Tutaj i tak wygląda już całkiem przyjemnie, młodsze z czerwoną głową to dopiero diablice :)
Mazurek i sikorka świetnie złapane w Twoim ogrodzie :)
Młoda łyska- odnóża robią wrażenie :)
Kolejny młodziak : mazurek
223979
Kiedy czekam na coś małego, a przed obiektywem ląduje gigant i tylko tyle mieści się w kadrze :) - grzywacz
223980
Ten drugi, sportretowany mazurek jakiś inny od pierwszego - aż taki dymorfizm płciowy? :lol:
Już widzę - opis drugiego zdjęcia w innym miejscu niż zwykle:-)
Tradycyjnie,223990
223991
lisiajamka1
1.07.20, 16:40
Muminek - rewelacyjnie pokazana ptasia młodzież :)
Widziałem dzisiaj czarnego bociana - jakieś 10 m ode mnie. Taak - miałem aparat. właśnie zjeżdżałem z 3 metrowego urwiska. Bociek się spłoszył i odleciał, aparat cały, ręka rozwalona.
Widziałem dzisiaj czarnego bociana - jakieś 10 m ode mnie. Taak - miałem aparat. właśnie zjeżdżałem z 3 metrowego urwiska. Bociek się spłoszył i odleciał, aparat cały, ręka rozwalona.
Z jednej strony gratuluję spotkania :) , a z drugiej strony nie zazdroszczę jazdy bez trzymanki, mam nadzieję, że ręka nie poszła do gipsu ...?
Tradycyjnie...
Podoba mi się ten pierwszy kadr, ładnie zapozował...
Z jednej strony gratuluję spotkania :) , a z drugiej strony nie zazdroszczę jazdy bez trzymanki, mam nadzieję, że ręka nie poszła do gipsu ...?
Wszystko ok, tylko obdarta. Jak adrenalina dział to nic nie czujesz :)
Podoba mi się ten pierwszy kadr, ładnie zapozował...
Muminek dodaje skrzydeł !
Mały (kwiczoł ?) czeka aż stanowisko się zwolni . ( ten u góry co za jeden ?)
224071
ten na górze to pokląskwa (https://pl.wikipedia.org/wiki/Pokl%C4%85skwa), na dole chyba samica potrzosa ? (https://pl.wikipedia.org/wiki/Potrzos_zwyczajny)
Za gorąco jak dla mnie, nie chce się zdjęć robić. Tylko jedno z dzisiaj.
224077
Za gorąco jak dla mnie, nie chce się zdjęć robić. Tylko jedno z dzisiaj.
Nie mogłaś wleźć w te glony ? Wiesz jak to działa na cerę :mrgreen:
Yac, viruuss ma occzywiście rację to Poklaskwa.
224087
Duzy potrzeszcz?
Alez piekne te wasze zdjecia. Az sie chce wyjsc z aparatem, albo chociaz zwolnic i uwaznie popatrzec wokol siebie.
[QUOTE=canimo;1387062]Duzy potrzeszcz?
Potrzeszcze som tylko moje...Sio
Ha, jeśli nie potrzeszcz to co ?! 224182
No i po ptokach :)224185
krętogłów, taki dzięcioł :) zazdraszczam spotkania !! / https://pl.wikipedia.org/wiki/Kr%C4%99tog%C5%82%C3%B3w_zwyczajny /
Viruuss dziękuję. Miałem tylko 7 sekund na niego.224188
Viruuss dziękuję. 224189
Miałem tylko 7 sekund na niego.
Zdjęcie może nie jest perfekcyjne, ale wiem jak trudno sfotografować tak ruchliwy „obiekt” tak jak by się chciało. Czasem samo spotkanie z rzadkim ptakiem sprawia więcej radości niż idealne zdjęcie. I tej radości jak najwięcej Ci życzę.:)
Viruuss dziękuję. Miałem tylko 7 sekund na niego.
dla nikona 7200 to cała wieczność :)
dla nikona 7200 to cała wieczność :)
7 sekund: wyhamować z 200km/h moją bestią, wyłączyć silnik, otworzyć okno, dobyć i włączyć luszczankę, wyostrzyć i zamknąć usta ze zdziwienia co to za piękność.
7 sekund: wyhamować z 200km/h moją bestią, wyłączyć silnik, otworzyć okno, dobyć i włączyć luszczankę, wyostrzyć i zamknąć usta ze zdziwienia co to za piękność.
A bez wyhamowania, wysiadania, gaszenia, otwierania, włączania, ostrzenia i zamykania ust się nie da ??? :shock::shock::shock:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A bez wyhamowania, wysiadania, gaszenia, otwierania, włączania, ostrzenia i zamykania ust się nie da ??? :shock::shock::shock:
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Da się, ale wtedy Potrzeszcz :)
Taki maluch spotkany na drodze. Chyba strzyżyk? Nie jestem pewna. (Orzech tym razem nie ode mnie).
224203
Olga to maleństwo chyba padło na płasko przed Twoim urokiem. Bardzo fajna i nietypowa strzyżykowa fota :-)
Eee.. no nie..on po prostu "kąpał się" w piasku przez chwilę.
Dzięki, pozdrawiam:)
I ponownie mój ulubieniec - zniczek.
224274
224275
Śliczny. :roll::mrgreen:
Na Twój widok aż dziób rozdziawił i fryzurkę nastroszył. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
I ponownie mój ulubieniec - zniczek.
I mi podoba się ten jegomość:)
Jakkolwiek to zabrzmi ... mam kilka:
224276
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=224276&d=1594496291
zniczek pierwsza klasa !!
Nie, ale wkurzony mocno :)
Pokrzewka czarnołbista [pani pokrzewkowa].
Szkoda, że u niektórych zdjęciach brakuje exifu.
Pokrzewka czarnołbista ...Dzięki :grin: