Zobacz pełną wersję : pokaż swojego ptaka
To Edorka pożycza kukiełki od Abira. :mrgreen:
Fajny ptaszor, taki pluszowy.:shock::mrgreen:
To Edorka pożycza kukiełki od Abira. :mrgreen:
Fajny ptaszor, taki pluszowy.:shock::mrgreen:
od nikogo nic nie pożyczam... fotografuję własne kukiełki :-P
Chyba mi się udało ;-)
piękne ptaszysko :)
Chyba mi się udało ;-)
181719
Camera
E-PL3
Focal Length
54mm
Aperture
f/3.5
Exposure
1/50s
ISO
200
Czarny bocian :)
Czarny bocian :)
aby na pewno?:shock::roll:
aby na pewno?:shock::roll:
No dobra, jaskółka :)
Zdziś bardzo ładnie się prezentuje :)
---------- Post dodany o 15:38 ---------- Poprzedni post był o 15:37 ----------
A system jest gupi i nie pozwala...
chyba młody biegus malutki ?
do tego biegusa udało mi się podczołgać na jakieś 2 m :)
Łowy bardzo udane, gratuluję tylu różnych gatunków.
chyba młody biegus malutki ?
Wydaje mi się, że może to być młody biegus zmienny, proporcje dzioba bardziej pasują.
---------- Post dodany o 16:26 ---------- Poprzedni post był o 16:24 ----------
do tego biegusa udało mi się podczołgać na jakieś 2 m :)
Jak dla mnie, zbyt mało widocznych cech do pewnego oznaczenia tego gatunku.
odpoczywały w grupach po kilka osobników, może to zdjęcie coś wyjaśni ?
Ja nie miałem problemów z plusem. Piękne ptaki. GX7 w akcji jak widzę :)
Brawo, brawo :)
tak GX7, pogoda ładna to i AF szybki i celny
zdjęcia robione w Ptasim Raju na wyspie Sobieszewskiej, niestety po przebudowie grobla jest zamknięta
były jeszcze kamuszniki, ale czasu już nie było
w planie mam czwartkowy wypad, ktoś chętny ? podobno pogoda ma być jeszcze ładna ?
Nawet Krakman takiej nie złowił !!! :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Świetne !!! :mrgreen:
odpoczywały w grupach po kilka osobników, może to zdjęcie coś wyjaśni ?
Bardzo ładne zdjęcia :)
Foto robiłeś z zasiadki?
Bardzo ładne zdjęcia :)
Foto robiłeś z zasiadki?
nie, pierwsza próba była na jakichś 10-15 m, potem powoli czołgałem się do 2 m, dopiero na takiej odległości nie wytrzymały i o dziwo nie odleciały tylko odbiegły na jakieś 3-5 metrów i dalej odpoczywały, wtedy już się poddałem nie chciałem ich dalej denerwować :)
Te przedostatnie świetne, lubię takie momenty, jak się pociesznie drapią itp. Na ostatnim prosiłoby się, aby się obrócił całkiem bokiem, no ale... :)
Te przedostatnie świetne, lubię takie momenty, jak się pociesznie drapią itp. Na ostatnim prosiłoby się, aby się obrócił całkiem bokiem, no ale... :)
niestety dzisiaj były zbyt szybkie dla AF w GX7 :) leżałem nad brzegiem i próbowałem robić zdjęcia, biegusy były tak zajęte żerowaniem, że nie zwracały na mnie uwagi, kiedy miałem w kadrze jednego nagle widzę "ciemność", jak podniosłem głowę zobaczyłem biegusa dosłownie niecały metr od obiektywu :) taka mnie dzisiaj niespodzianka spotkała :)
niestety dzisiaj były zbyt szybkie dla AF w GX7 :) leżałem nad brzegiem i próbowałem robić zdjęcia, biegusy były tak zajęte żerowaniem, że nie zwracały na mnie uwagi, kiedy miałem w kadrze jednego nagle widzę "ciemność", jak podniosłem głowę zobaczyłem biegusa dosłownie niecały metr od obiektywu :) taka mnie dzisiaj niespodzianka spotkała :)
A tak. Miałam też tak ostatnio z myszą. Byłam tak szczęśliwa, że w końcu ją spotkałam "na żywo", że podchodziłam bliżej i bliżej, nagle mysz się przybliżyła i nie dało się wyostrzyć... :???:
...jak podniosłem głowę zobaczyłem biegusa dosłownie niecały metr od obiektywu :) taka mnie dzisiaj niespodzianka spotkała :)
To są właśnie te chwile..., cenniejsze od najlepszego zdjęcia:).
Pozdrawiam
Prawdopodobnie młody siwerniak
182437
Młody siewierniak z takiej odległości na pewno jest wypchany :)
Może ktoś pomoże zidentyfikować tego drapieżnika. Wiem że fotki są słabej jakości, ale nie mam dobrego tele. Zdjęcia to crop, troszkę podciągnięte by było lepiej widać. Bardzo jestem ciekaw co to za ptaszysko. Był dość duży niewiele ,mniejszy od młodego łabędzia. Ganiał kaczki.
182855182856182857182858182859
Może ktoś pomoże zidentyfikować tego drapieżnika. Wiem że fotki są słabej jakości, ale nie mam dobrego tele. Zdjęcia to crop, troszkę podciągnięte by było lepiej widać. Bardzo jestem ciekaw co to za ptaszysko. Był dość duży niewiele ,mniejszy od młodego łabędzia. Ganiał kaczki.
Dość ciemne upierzenie - obstawiam, że to bielik (2. zima), ale zakładał się nie będę... ;) :D
Com oznacza ten nawias "(2. zima)"?
Com oznacza ten nawias "(2. zima)"?
W przypadku ptaków stopniowo zmieniających szatę (upierzenie) z młodocianego na dorosłe określa się w taki sposób wiek ptaka do momentu osiągnięcia wieku dorosłego - 1 zima to po prostu określenie upierzenia młodego ptaka podczas jego pierwszej zimy itd.
W ten sposób określa się wiek dużych gatunków mew i dużych orłów.
W przypadku ptaków stopniowo zmieniających szatę (upierzenie) z młodocianego na dorosłe określa się w taki sposób wiek ptaka do momentu osiągnięcia wieku dorosłego - 1 zima to po prostu określenie upierzenia młodego ptaka podczas jego pierwszej zimy itd.
W ten sposób określa się wiek dużych gatunków mew i dużych orłów.
Dzięki za wyjaśnienie.
Taki Zdziś :wink:
To one są żółędziożerne? Są w stanie zmielić łupinę i wykorzystać orzeszka?
Wydaje mi się, że połykały w całości, nie wiem jak ich żołądki to wytrzymały, bo żołędzi było sporo :)
Śliczna kaczucha. :mrgreen:
Gdy się nie ma co się lubi, to się zjada co się ma. :roll:
srokosz - słaba pogoda, na dodatek siedział na jedynym krzaku na środku łąki, więc słabo z podejściem :)
i tak nieźle wyszedł przy tej perspektywie i kiszkowatej pogodzie
srokosz - słaba pogoda, na dodatek siedział na jedynym krzaku na środku łąki, więc słabo z podejściem :)
One tak mają z tym siadaniem i często wykorzystują te same miejsca do obserwacji i polowania, trzeba troszkę poobserwować i podejść odpowiednio wcześnie w takim miejscu.
Gratulacje za kolejny gatunek.
Pozdrawiam
One tak mają z tym siadaniem i często wykorzystują te same miejsca do obserwacji i polowania, trzeba troszkę poobserwować i podejść odpowiednio wcześnie w takim miejscu.
Gratulacje za kolejny gatunek.
Pozdrawiam
wydaje mi się, że widziałem go już kilka razy w tym samym miejscu ? muszę "zapolować" na poważnie :)
chyba ostatnie biegusy w tym roku ?
chyba ostatnie biegusy w tym roku ?
Bardzo ładne, zwłaszcza to pierwsze :)
Ja też mam jakiegoś ptaka; wydaje się że jednego z tych większych. :lol:
Ostatnie zdjęcie zrobione z czatowni ptakowi znikającemy w śnieżycy. Póżniej nie dało sie już wyostrzyć, bo z każdą chwilą śnieżyca gęstniała (jedyna taka u mnie minionej zimy). Obiektyw 40-150 mm f/2,8 + TC 1,4.
185774
Znalazłem jeszcze jednego z tych dużych. :)
Tym razem szkłem 60 mm macro.
185775
...Ostatnie zdjęcie zrobione z czatowni ptakowi znikającemu w śnieżycy...
Lubię zaśnieżone kadry i ten bardzo mi się podoba.
lisiajamka1
16.12.16, 17:52
Ostatnie zdjęcie zrobione z czatowni ptakowi znikającemy w śnieżycy. Póżniej nie dało sie już wyostrzyć, bo z każdą chwilą śnieżyca gęstniała (jedyna taka u mnie minionej zimy). Obiektyw 40-150 mm f/2,8 + TC 1,4.
Super.
Oba zdjęcia bardzo dobre. Tak zasniezonych kadrów dawno nie widziałem
Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za przychylność. To teraz może być już tylko gorzej. :cry: Ale pokażę, z tym że ptak jakiś mały, a właściwie to go wcale nie ma.
Mam problem z nowymi oknami na wsi. Ptaki uderzają w nie, ale zwykle szybko dochodzą do siebie i odlatują. Muszę w przyszłym roku kupić naklejki z jakimś szponiastym.
Jedno starcie sójki z oknem zaowocowało niesamowitym obrazem. Na oknie pozostał ślad. Nigdy czegoś takiego ptaki nigdy nie pozostawiały. Nie mam pojęcia, co to jest. Sójce nic się nie stało; odleciała. Na zdjęciu zwiększyłem kontrast i wyostrzyłem je dla wzmoscnienia śladu na szybie.
185780
lisiajamka1
16.12.16, 19:18
Dziękuję za przychylność. To teraz może być już tylko gorzej. :cry: Ale pokażę, z tym że ptak jakiś mały, a właściwie to go wcale nie ma.
Mam problem z nowymi oknami na wsi. Ptaki uderzają w nie, ale zwykle szybko dochodzą do siebie i odlatują. Muszę w przyszłym roku kupić naklejki z jakimś szponiastym.
Jedno starcie sójki z oknem zaowocowało niesamowitym obrazem. Na oknie pozostał ślad. Nigdy czegoś takiego ptaki nigdy nie pozostawiały. Nie mam pojęcia, co to jest. Sójce nic się nie stało; odleciała. Na zdjęciu zwiększyłem kontrast i wyostrzyłem je dla wzmoscnienia śladu na szybie.
Mam podobne problemy z ptakami i zdarzały się też podobne ślady, ale jak do tej pory nie wpadłem na pomysł żeby je fotografować :)
Zdjęcie fajne, koguta w locie przypomina :)
A to nie będzie odbicie jakiegoś łoju pokrywającego pióra? Nie wiem czy akurat u sójki, ale u niektórych ptaków pióra pokryte są czymś pomiędzy łojem a woskiem. To zdjęcie żurawia (to żuraw, prawda?) w śnieżycy bardzo fajne. Dośc unikatowe. Zawsze spotyka się "ładnie ptaszki na gałęzi" a tu taka niespodzianka. Bardzo mi się podoba.
A ja pokażę takie o:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2016/12/28454373384_4838903b48_c-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/9/8045/28454373384_4838903b48_c.jpg)
;)
A to nie będzie odbicie jakiegoś łoju pokrywającego pióra? Nie wiem czy akurat u sójki, ale u niektórych ptaków pióra pokryte są czymś pomiędzy łojem a woskiem. To zdjęcie żurawia (to żuraw, prawda?) w śnieżycy bardzo fajne. Dośc unikatowe. Zawsze spotyka się "ładnie ptaszki na gałęzi" a tu taka niespodzianka. Bardzo mi się podoba.;)
Tak, to żuraw.
Mam też ptaszki na gałęzi, ale pokażę jednego nad gałezią.
185781
Ale zachęcony tym "łojem czy woskiem", poczytałem i znalazłem. Otóż niektóre ptaki mają pióra pudrowe!
Pióra te ptaki ścieraja dziobem na puch i rozprowadzają je jak talk na powierzchni innych piór dla utrzymania ich w czystości.
I teraz najważniejsze sprostowanie. Po wielkości "odbitki" sądziłem, że ślad zostawiła sójka - mam ich zatrzęsienia. Tymczasem okazało się, że z naszych ptaków pióra pudrowe mają czaple i gołębie. Nie znalazłem informacji, zeby miały je sójki. Teraz wszystko mi się poukładało. To nie ślad po sójce tylko po grzywaczu. W tym roku grzywacze założyły wiosną gniazdo na świerku (powyższe zdjęcie przez szybę okienną) kilka metrów od tego właśnie okna z puchowym śladem. Wielkość też się zgadza, no może grzywacz jest troche większy od sójki, ale tylko trochę.
alcha, dziękuję za "łój i wosk"
A nie ma za co :) Ten gołąb też fajny. Lubię takie zdjęcia "w akcji" :)
W/g mnie gołąbek nad gałęzią rewelacyjny! Chyba najlepsze zdjęcie gołębia jakie kiedykolwiek widziałem.
No, taka pochwała od Marka! Dziękuję.
Ostatnie już obrazki w tym wątku, żeby pokazać że mam też małe ptaszki.
185787
185788
Jeżeli podobało się, na te i inne przyrodnicze tematy zapraszam tu: http://naturephotocloseup.eu/
Chwalę, bom jest za co. Na obu ostatnich zdjęciach jaskółek też świetnie uchwycone momenty - szczególnie scena karmienia.
"mały poradnik" jak fotografować ptaki drapieżna, może komuś się przyda ?
https://www.youtube.com/watch?v=-iYpb4-K1vM
185774
super, lubię takie klimaty; widzę że fota z lutego - czy żurawie jeszcze odlatują czy tylko migrują gdzieś w bardziej przyjazne regiony kraju? koło mnie na wsi darły się jeszcze w zeszły weekend pod lasem a to już połowa grudnia...
pzdr
Hołek
Super poradnik :)
...widzę że fota z lutego - czy żurawie jeszcze odlatują czy tylko migrują gdzieś w bardziej przyjazne regiony kraju? koło mnie na wsi darły się jeszcze w zeszły weekend pod lasem a to już połowa grudnia...
Żurawie w ostatnich latach wielokrotnie podejmowały próby zimowania w Polsce, wybierają do tego cieplejsze regiony kraju. Ostatnie ciepłe i bezśnieżne zimy tylko temu sprzyjają, jak tylko ptaki wyczują nadchodzącą srogą zimę, szybko wyniosą się w cieplejsze części Europy.
W Twojej okolicy znajduje się ulubione miejsce odpoczynku żurawi - podwrocławskie pola irygacyjne :).
Pozdrawiam
widzę że fota z lutego - czy żurawie jeszcze odlatują czy tylko migrują gdzieś w bardziej przyjazne regiony kraju? koło mnie na wsi darły się jeszcze w zeszły weekend pod lasem a to już połowa grudnia...
Od wielu lat w moich okolicach (między Łodzią a Bełchatowem) żurawie pozostają na zimę na rozległych łąkach nad Grabią, gdzie utrzymują się właściwie przez cały rok.
185920
Czasemje słyszę, ale na moją łąkę przylatują dopiero na przedwiośniu, podchodzą pod dom
185913
czasem udają orła
185914
a gniazdują na bagienku ok.500m dalej. Kiedy wiosny były bardziej mokre gniazdowały zaledwie 200 m od domu. Wtedy im nie przeszkadzam. Marzy mi się spotkanie z młodymi.
dużo szczęścia, że żurawie masz przy domu. Jeśli tam odbywają lęgi to masz dużą szansę że w pewnym momencie wyprowadzą młode. Są wtedy bardzo ostrożne
https://www.youtube.com/watch?v=-iYpb4-K1vM
Krótko i na temat. Wspaniały poradnik
Kilka fotek po dzisiejszej cudownej ;) samonaprawie obiektywu:
186302
186301
186300
186299
186298
Te wątki tematyczne jakoś mnie mobilizują do wrzucania fotek, haha. Znalazłam takie cos na dysku:
186303
Znalazłam takie cos na dysku:
Poszukaj jeszcze takich rarytasów w swojej szuflandii, dobrze? :)
Coś mi się to widzi, że to płochacz pokrzywnica - dwa razy tylko udało mi się go obserwować - w obu bardzo krótko... :(
Ja niestety nie wiem co to za ptak, tylko kilka rodzajów ptaków rozpoznaję i zdjęcia ptaszkom robię na zasadzie "o ptaszek!" :/ A tych to pełno tu jest, fakt niezwykle płochliwe są, nie wolno oddychać ani nic, bo zaraz uciekają, spotkany na spacerze na obrzeżach lasu, w takich większych krzaczorach.
Kawka zwyczajna
Ale spojrzenie, pięknie zapozowała :)
Ja niestety nie wiem co to za ptak, tylko kilka rodzajów ptaków rozpoznaję i zdjęcia ptaszkom robię na zasadzie "o ptaszek!" ...
Na moje oko to pasówka białogardła, ale mogę się mylić.
Chętnie pooglądam sobie wszelkiego rodzaju ptaszki z Twojej okolicy, jest to egzotyka dla nas, czekam na kolejne okazy :)
Od wielu lat w moich okolicach (między Łodzią a Bełchatowem) żurawie pozostają na zimę na rozległych łąkach nad Grabią, gdzie utrzymują się właściwie przez cały rok...
Kapitalne kadry, brawo!
Kilka fotek po dzisiejszej cudownej :wink: samonaprawie obiektywu:
To super, że obiektyw ożył:grin:. Dużo gatunków upolowałeś, u nas już prawie wszędzie woda pokryła się lodem:|, mróz już zaczyna dawać w kość ptakom...
nie bijcie! to nie foty i nie Olympus ale nosiłem się z zamiarem nagrania karmnika więc pokazuję kawałek, z 40min posklejałem 2min aktywności ptaków;
myślałem też że będą bardziej aktywne i hałaśliwe ale się nie udało; czekam jeszcze na sójki bo w zeszłym roku miałem plagę i w 10min potrafiły wyczyścić ten mały karmniczek i przekrzywić daszek :wink:, przylatywały nawet po 8szt a w tym roku w lesie jak by ich mniej jest;
https://www.youtube.com/watch?v=lNtrnXe_cn8
pzdr
Hołek
Przyjemny film, jakie waleczne te sikory:), a sójki jeszcze przylecą, jak im się zapasy skończą, to dopiero początek zimy :)
nie bijcie! to nie foty i nie Olympus ale nosiłem się z zamiarem nagrania karmnika więc pokazuję kawałek, z 40min posklejałem 2min aktywności ptaków;
myślałem też że będą bardziej aktywne i hałaśliwe ale się nie udało; czekam jeszcze na sójki bo w zeszłym roku miałem plagę i w 10min potrafiły wyczyścić ten mały karmniczek i przekrzywić daszek :wink:, przylatywały nawet po 8szt a w tym roku w lesie jak by ich mniej jest;
hm.... na jesieni zauważyłam, że na mój balkon zaglądają sikory,
postanowiłam więc zamontować dla nich karmnik...
na początku i owszem przylatywały ale....
teraz jak jest naprawdę zimno nie ma żadnego ptaka...nie rozumiem dlaczego?
...teraz jak jest naprawdę zimno nie ma żadnego ptaka...nie rozumiem dlaczego?
Powodów może być kilka: trzeba systematycznie uzupełniać właściwy pokarm, brak pokarmu powoduje, że ptaki przenoszą się na inny teren, przylatują ponownie po kilku dniach lub tygodniach.
W okolicy może grasować jakiś drapieżnik, kot lub krogulec. Jeżeli pojawia się regularnie przy karmniku, to ptaki wyniosą się w bezpieczniejsze miejsce. Krogulca ciężko przypilnować i dostrzec, jego atak na karmnik trwa kilka sekund.
Pozdrawiam
Powodów może być kilka: trzeba systematycznie uzupełniać właściwy pokarm, brak pokarmu powoduje, że ptaki przenoszą się na inny teren, przylatują ponownie po kilku dniach lub tygodniach.
W okolicy może grasować jakiś drapieżnik, kot lub krogulec. Jeżeli pojawia się regularnie przy karmniku, to ptaki wyniosą się w bezpieczniejsze miejsce. Krogulca ciężko przypilnować i dostrzec, jego atak na karmnik trwa kilka sekund.
Pozdrawiam
Mieszkam w centrum miasta na 3 piętrze,
Karmnik zaopatrzony w słoninkę, ziarna luzem i tzw. "kluskę".
Trzecie piętro im nie przeszkodzi, dajesz im same rarytasy, jeżeli w sąsiedztwie nie ma kota przesiadującego na balkonie, to można podejrzewać tylko polującego w okolicy krogulca.
U mnie jest podobnie, drobne ptaki wracają systematycznie, po atakach wynoszą się na kilka dni i tak w kółko. Zapomniałem napisać, że ostatnie wystrzałowe dni również mogły wypłoszyć ptaki na dłużej, niestety...:|
Jedno jest pewne, jak zgłodnieją to wrócą :)
Trzecie piętro im nie przeszkodzi, dajesz im same rarytasy, jeżeli w sąsiedztwie nie ma kota przesiadującego na balkonie, to można podejrzewać tylko polującego w okolicy krogulca.
U mnie jest podobnie, drobne ptaki wracają systematycznie, po atakach wynoszą się na kilka dni i tak w kółko. Zapomniałem napisać, że ostatnie wystrzałowe dni również mogły wypłoszyć ptaki na dłużej, niestety...:|
Dziękuję za informacje. Będę wypatrywać głodnych ptaszków :-)
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dziękuję za informacje. Będę wypatrywać głodnych ptaszków :-)
Rodzina łabądków, tak myślę.
186316
Kawka zwyczajna
186306
Ach! Czyż nie smutno temu ptaku, bez maleńkiego mejkapu?
Ja także upolowałem bogatkę.
a do mnie jak skończyłem nagrywać sikory przyleciał taki rozbójnik i wszystkie przegonił; niestety sprzęt już był złożony więc tylko z daleka przez okno go złapałem :roll:
186476
pzdr
Hołek
Ja także upolowałem bogatkę.
może to ta sama ? :)
Nie brakuje tych ptaszków w naszym kraju ;) Słyszałem gdzieś w oddali czubatkę i kowalika, wczoraj wieczorem podkarmiłem, zobaczymy, może w sobotę znajdzie się czas i pogoda na zdjęcia.
a do mnie jak skończyłem nagrywać sikory przyleciał taki rozbójnik i wszystkie przegonił; niestety sprzęt już był złożony więc tylko z daleka przez okno go złapałem :roll:
pzdr
Hołek
Gil zwyczajny, żaden z niego rozbójnik, co najwyżej rozrabiaka ;-)
przyleciał taki rozbójnik i wszystkie przegonił;
Gil zwyczajny, żaden z niego rozbójnik, co najwyżej rozrabiaka :wink:
Rozbójniki czy rozrabiaki to są dzwońce albo szczygły, ale największymi gangsterami w karmniku są czyże (w małym ciele wielki... tupet :mrgreen: )
z dzisiejszej wizyty w Papugarni Bydgoszcz, więcej zdjęć z wizyty w moim wątku :)
186497
... a ten to nakrzyczał dzisiaj na mnie :)
taka niespodzianka mnie dzisiaj spotkała :)
ciekawe czy jest na gościnnych występach czy na dłużej ?
od jutra zaczynam akcję -zimorodek 2017 :)
zdjęcie zrobione z zaskoczenia- bardziej mojego :)
taka niespodzianka mnie dzisiaj spotkała
Fajna niespodzianka. Jakoś nie mam szczęścia "ustrzelić" zimorodka, zawsze jest szybszy ode mnie.
A to moje dwa "Zdzisie", tzn. dzięcioł i kowalik.
186556
186557
lisiajamka1
15.01.17, 19:33
Super "Zdzisie" ze wskazaniem na kowalika :)
Bardzo fajny kowalik i dzięcioł :) Brawo! :)
taka niespodzianka mnie dzisiaj spotkała :)
ciekawe czy jest na gościnnych występach czy na dłużej ?
od jutra zaczynam akcję -zimorodek 2017 :)
zdjęcie zrobione z zaskoczenia- bardziej mojego :)
Ty byłeś zaskoczony, a on przyjął spotkanie z Tobą z pełnym spokojem... - ciekawe, którym fotografem byłeś w tym dniu? ;) :D
Oli_Olgi Zdzisiowie fajni - obaj zdają się mówić - cześć Ola, fajnie Cię znowu widzieć! :D
Moje fotki skrzydlatych... (tak skromnie i słaboświetlnie... :( )
186612
186611
Z pewną nieśmiałością pokazuję Wam mojego ptaka złapanego na ulicznej latarni. :oops:
Nie jest tak piękny jak Wasze, ale to też ptak.:mrgreen:
Z pewną nieśmiałością pokazuję Wam mojego ptaka złapanego na ulicznej latarni. :oops:
w ostatnim momencie złapany :)
fajne zmarzluchy :)
Bardzo fajne zdjęcia :)
Zwłaszcza pierwsze :D
na balkonie :)
Ładnie, ładnie!:wink: Ktoś udane polowanie na balkonie urządził :-)
lisiajamka1
26.01.17, 22:07
Nie masz się czego wstydzić, Twój ptak jest piękny i jak wygimnastykowany :grin:
na balkonie :)
186922
Camera
E-M1
Focal Length
100mm
Aperture
f/3.5
Exposure
1/640s
ISO
1000
Sikorka to brzmi dumnie. Gratulacje.
sójki jeszcze przylecą, jak im się zapasy skończą, to dopiero początek zimy :)
Przyleciały :grin: (musisz rozdać trochę punktów :evil: kto to wymyślił? :roll:)
https://youtu.be/CivxxSXwPAg
pzdr
Hołek
To może moje skromne zimowe.
To może moje skromne zimowe.
wow, ale wysypało :) fajne :)
Przyleciały :grin:
się doczekałeś :) ładny głodomorek.
Dziękuję, potwierdzacie że ten jeden w brązowym umaszczeni to sikorka uboga ?!
podobna, ale ja ekspertem w tej dziedzinie nie jestem :roll:
Na 7 może być Sikora uboga lub Czarnogłówka. Bardzo trudno je rozróżnić. ( str. 137 Ptaki Polski **A.G. Kruszewicza).
Na 4 i 8 może być Kowalik. (str. 148; 149 Ptaki Polski** A.G. Kruszewicza)
4 i 8 to raczej pełzacz, 7 to sikorka szara, pozostałe z niebieską główką to sikorka modra.
Sikorka uboga, często jest nazywana również sikorką szarą lub szarytką.
4 i 8 to na 100 % kowalik
4 i 8 to na 100 % kowalik
Oczywiście kowalik. Muminkowa edukacja:)
Dziękuję za informacje. Kowalika znam, rozbójnik chodzi z głową do dołu a tylko w zimie mogę dostatecznie się do niego zbliżyć. Z sikorkami myślałem że znam już wszystkie a tu taka niespodziewajka.
Marnej jakości,ale spotkałem takiego pracującego na umowę zlecenie w sadzie...;-)
187005
Marnej jakości,ale spotkałem takiego pracującego na umowę zlecenie w sadzie...;-)
Ale zapalikowane, latanie o podwyższonym stopniu ryzyka :)
Przyleciały :grin: ...
Nie miały innego wyjścia, sójki to inteligentne bestie :)
...Z sikorkami myślałem że znam już wszystkie a tu taka niespodziewajka.
A ja kolejny raz namieszam z oznaczaniem :)
Może to jednak czarnogłówka?
-na lotkach II rzędu widać wyraźne, jasne przebarwienia
-czarny śliniak wydaje się szeroki, rozszerza się do dołu
Na moje oko najbardziej widoczną cechą, przemawiającą za czarnogłówką są jasne obrzeża lotek na skrzydłach.
Pozdrawiam :)
Ale zapalikowane, latanie o podwyższonym stopniu ryzyka :)
Nie miały innego wyjścia, sójki to inteligentne bestie :)
A ja kolejny raz namieszam z oznaczaniem :)
Może to jednak czarnogłówka?
-na lotkach II rzędu widać wyraźne, jasne przebarwienia
-czarny śliniak wydaje się szeroki, rozszerza się do dołu
Na moje oko najbardziej widoczną cechą, przemawiającą za czarnogłówką są jasne obrzeża lotek na skrzydłach.
Pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję, jak się wezmę to kiedyś podjadę do BB i osobiście Ci podziękuję :)
Kwiczoły i inne z dzisiejszego spaceru.
187126187127
jezeli to jest "dziki" drapol i zrobione zestawem e czy + 70-300 to chylę czoła aż do ziemi !! okazuje sie, że 70-300 nie jest taki zły optycznie !!
ps.
system nie pozwala na plusa !!
Na pewno 70-300 jest lepszy od tych drogich popierdułek 100-300 i 75-300.
Na pewno 70-300 jest lepszy od tych drogich popierdułek 100-300 i 75-300.
cos na poparcie tych słów ? miałem 70-300 ale z e510 i e620, cudów nie było, juz chyba wiem czyja to wina :)
Kiedyś coś wrzucę, miałem 70-300 z E3, z Panasiem G1, plus mnóstwo zdjęć w sieci tych z dużego tele jak i ze skoku na kasę w postaci micro.Na zdjęcia z mikro napatrzyłem się w necie - nie przekonało mnie.
Dla mnie wynik jest prosty, z łaski na uciechę za ponad 2 tys tele jak z kompaktów.
jezeli to jest "dziki" drapol i zrobione zestawem e czy + 70-300 to chylę czoła aż do ziemi !! okazuje sie, że 70-300 nie jest taki zły optycznie !!
ps.
system nie pozwala na plusa !!
Śmiem twierdzić, że to jest ten gorszy obiektyw ;) tzn. drugi w moim użytkowaniu, pierwszy ducha wyzionął, ale zasłużył sobie na odpoczynek - większość, jak nie wszystkie nim wykonane wtedy chyba jeszcze z E510: https://forum.olympusclub.pl/content/268-Z-zami%C5%82owania-do-przyrody-wystawa-Kasprzyka (oczywiście zwierzaki)
...
Świetnie zapozował, bardzo ładne zbliżenie.
Na latających stworzeniach prawie zupełnie się nie znam, a przy okazji testowania 40-150 udało mi się upolować Kwiczoła tak sądzę, w dwóch różnych miejscach i prosiłbym o pomoc w identyfikacji ostatniego ptaka ;)
187418
187419
187420
prosiłbym o pomoc w identyfikacji ostatniego ptaka ;)
Samica kosa.
Mówisz masz:) Pani Kos, Półkos, Kos bez nóżek, niewiadomoco przytulone do drzewa - może Ktoś pomoże ustalić co to ?
może Ktoś pomoże ustalić co to ?
Pełzacz.
Pełzacz.
Bardzo dziękuję. Olgi są super :)
:oops:
Wiem, bo moja Córka ma tak na imię :)
Bardzo dziękuję, jak się wezmę to kiedyś podjadę do BB i osobiście Ci podziękuję :)
Zawsze zapraszam :)
Kwiczoły i inne z dzisiejszego spaceru.
Kwiczoły dopisują w tym roku, ładnie się ułożyły na gałązce.
Pełzacz.
Wygląda na to, że leśny. Najczęściej wszyscy fotografują ogrodowego.
Pozdrawiam
Zawsze zapraszam :)
Kwiczoły dopisują w tym roku, ładnie się ułożyły na gałązce.
Wygląda na to, że leśny. Najczęściej wszyscy fotografują ogrodowego.
Pozdrawiam
Sekcja południowa jest niezawodna :) Dziękuję za szczegóły.
Jesteś za skromny, ptak piękny i super uchwycony. Do tego jesteś bardzo spostrzegawczy, gdy inni przechodzą i nic nie widzą i oczywiście mają mniej pozytywnych emocji. Pewno bajdurzę ale, taki jestem i znając siebie "się nie zmienię". Pozdrawiam
Taki jeden w krzaczkach. Po prostu Ptok.
A kuku...
Jakiś taki nieśmiały :wink:.
Taki jeden w krzaczkach. Po prostu Ptok.
Ale się przyczaił, u mnie już pięknie śpiewają wczesnym rankiem.
Ale się przyczaił, u mnie już pięknie śpiewają wczesnym rankiem.
Tylko dalej nie wiem co to za ptak..
Muminku, no...:roll:
Moje wczorajsze - kowalik i sikorka.
188607 188608
Tylko dalej nie wiem co to za ptak..
Muminku, no...:roll:
Wygląda na kosa, tylko jakiś roztrzepany :)
Wygląda na kosa, tylko jakiś roztrzepany :)
Tak myślałam, że to kos, ale poczekam jeszcze aż Muminek zjedzie z góry:)
Wygląda na kosa, tylko jakiś roztrzepany :smile:
I wybielony... :)
Tak myślałam, że to kos...
Dobrze pomyślałaś Olu i kasprzyk potwierdził :), ta żółta obrączka oczna jest bardzo charakterystyczna dla kosa, kolorystyka piór może być myląca, ale spotyka się takie odbarwione osobniki.
Moje wczorajsze - kowalik i sikorka.
Sikorka "żyleta", oba ptaki ładnie zapozowały, chociaż kowalik wydaje się troszkę poruszony, ja zawsze podbijam ISO jeszcze wyżej, by uzyskać jeszcze krótszy czas naświetlania, ta 1/320 to takie minimum na fotografowanie "z ręki".
Odlot w stronę słońca.
Majestatyczne ptaki. Pięknie wyglądają, kiedy podrywają się do lotu.
Pozdrawiam
I wybielony... :)
Dobrze pomyślałaś Olu i kasprzyk potwierdził :), ta żółta obrączka oczna jest bardzo charakterystyczna dla kosa, kolorystyka piór może być myląca, ale spotyka się takie odbarwione osobniki.
Sikorka "żyleta", oba ptaki ładnie zapozowały, chociaż kowalik wydaje się troszkę poruszony, ja zawsze podbijam ISO jeszcze wyżej, by uzyskać jeszcze krótszy czas naświetlania, ta 1/320 to takie minimum na fotografowanie "z ręki".
Majestatyczne ptaki. Pięknie wyglądają, kiedy podrywają się do lotu.
Pozdrawiam
Mój Guru odpowiedział, ech ...
Mewia Łacha - Lodówka
też Mewia Łach tylko nie za bardzo wiem co to za gatunek ?
Raniuszek
Odlot w stronę słońca.
Wszystkie fajne ale ostatnie kapitalne!
...też Mewia Łach tylko nie za bardzo wiem co to za gatunek ?...
Lodówki zazdroszczę u Ciebie łatwiej ją spotkać, jeżeli drugi ptak to młody perkoz rogaty w szacie zimowej, dość nietypowej to też zazdroszczę. Nie mam 100% pewności, najbardziej przemawia za tym czerwone oko i czerwony pasek biegnący od oka do dzioba i biały koniec dzioba, bardzo charakterystyczny. Można sobie porównać: TUTAJ (https://www.google.pl/search?q=podiceps+auritus+winter&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQsLjnm8DSAhUhGZoKHRpmAJwQsAQIIw&biw=1224&bih=905)
Pozdrawiam
Lodówki zazdroszczę u Ciebie łatwiej ją spotkać, jeżeli drugi ptak to młody perkoz rogaty w szacie zimowej, dość nietypowej to też zazdroszczę. Nie mam 100% pewności, najbardziej przemawia za tym czerwone oko i czerwony pasek biegnący od oka do dzioba i biały koniec dzioba, bardzo charakterystyczny. Można sobie porównać: TUTAJ (https://www.google.pl/search?q=podiceps+auritus+winter&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjQsLjnm8DSAhUhGZoKHRpmAJwQsAQIIw&biw=1224&bih=905)
Pozdrawiam
dzięki :)
Lodówek jest od zatrzęsienia :) wygląda, ze to perkoz :) niestety pogoda była dzisiaj kiepska :(
Z dzisiejszego spotkania z sójką. Brakowało tylko odrobiny słońca.
188824
188825
Z dzisiejszego spotkania z sójką. Brakowało tylko odrobiny słońca.
Ładnie zapozowała.
Drugie bardzo fajne zdjęcie, szkoda trochę braku ostrości na oku.
Ja dziś takiego łabądka na testach Pana 100-300 ustrzeliłem....
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/03/33243448132_11cdfb856e_b-2.jpg
źródło (https://flic.kr/p/SDBmWQ)P3120401 (https://flic.kr/p/SDBmWQ) by Nipo80 (https://www.flickr.com/photos/114914815@N07/), on Flickr
Trochę nietypowo, ale w końcu to ptasi wątek i może zainteresuje miłośników i fotografów ptaków.
W Gdyni na kominie elektrociepłowni znajduje się gniazdo sokoła wędrownego. Zainstalowano w nim kamerę i ptaki można podglądać na żywo. Gospodarzami są tu Bryza i Bosman, para sokołów, która właśnie doczekała się czwartego jajka. Inkubacja potrwa ok. 30 dni.
Z informacji z Wiki - po wylęgu przez ok. 3 tyg. pisklętami zajmuje się tylko matka, w tym czasie samiec karmi samicę i młode. Małe zostają w gnieździe ok. 5-6 tygodni a po jego opuszczeniu przez miesiąc są dokarmiane jeszcze przez rodziców.
Podglądanie maluchów będzie z pewnością ciekawe. Dla zainteresowanych dalszymi losami tych pięknych, będących pod ścisłą ochroną ptaków, podaję link:
http://webcam.peregrinus.pl/pl/gdynia-edf-podglad
(http://webcam.peregrinus.pl/pl/gdynia-edf-podglad)Sokoły można również podglądać w Gdańsku, Warszawie i Płocku.
188876
Wczoraj miałem spotkanie z sowami uszatkami. Pierwszy raz widziałem je na wolności a nie w zoo.
188877
188878
Wczoraj miałem spotkanie z sowami uszatkami. Pierwszy raz widziałem je na wolności a nie w zoo.
Nie wiem co tej pierwszej pokazałeś, że zrobiła taaakie oczy:)
Super fotki ustrzelone między gałęziami. Z jakiej odległości tak mniej więcej?
Ładnie zapozowała.
Drugie bardzo fajne zdjęcie, szkoda trochę braku ostrości na oku.
Wydaje mi się, że ostrość jest trafiona idealnie. Fotografowany ptak dziobie w pokarm przytrzymywany palcami, sójka robi to z bardzo dużą prędkością, dlatego głowa jest poruszona, tutaj tylko czas naświetlania w granicach 1/1000 może zamrozić głowę :) .
Ja dziś takiego łabądka na testach Pana 100-300 ustrzeliłem....
Testy udane :), łabędzie to bardzo cierpliwe ptaki, można na nich trenować do woli...
Trochę nietypowo, ale w końcu to ptasi wątek i może zainteresuje miłośników i fotografów ptaków.
W Gdyni na kominie elektrociepłowni znajduje się gniazdo sokoła wędrownego...
Takich informacji nigdy za wiele, dziękuję.
Wczoraj miałem spotkanie z sowami uszatkami. Pierwszy raz widziałem je na wolności a nie w zoo...
Zazdroszczę tak bliskiego spotkania, piękny gatunek.
Pozdrawiam
Pewnie w takich bliskich spotkaniach łatwiej jest gdy na sobie mamy maskę siatkującą :) Podpowiedzcie ile tego kupić, gdzie, jaki rodzaj i dlaczego tak drogo.
Sowa piękna !
udane z podejścia czy z czatowni ? zazdraszczam !! :)
Tez miałem przed kilku laty b.bliskie spotkania z tymi ptakami. Odpoczywały kilka dni w czasie przelotu na świerkach w ogrodzie. Mogłem je fotografowac z okna pokoju. piekne ptaki, piękne przeżycie. Brawo Yac. Zmobilizowałes mnie. :wink:
Moje podobne:
Cieszy mnie że sowy się podobają ;)
Po prostu dostałem cynk że są to podjechałem z aparatem i już. Ja pod drzewem - sowy u góry. Mimo dnia za jasno w tej gęstwinie nie było.
Po paru minutach wróciłem do domu mając zrobionych kilkadziesiąt zdjęć.
Tez miałem przed kilku laty b.bliskie spotkania z tymi ptakami. Odpoczywały kilka dni w czasie przelotu na świerkach w ogrodzie. ...
Piękności... i to spojrzenie :)
Pewnie w takich bliskich spotkaniach łatwiej jest gdy na sobie mamy maskę siatkującą :) Podpowiedzcie ile tego kupić, gdzie, jaki rodzaj i dlaczego tak drogo.
Sowa piękna !
Przerabiałem już różne siatki i po kilku latach stosowania mogę polecić siatkę maskującą typu "glony", bardzo dobrze maskuje, nie szeleści i jest w miarę trwała.
188951
Kupując taką siatkę, warto troszkę dopłacić i kupić nową (jest bardzo szczelna), kilka razy kupiłem używaną i była już zwietrzała z minimalnymi ubytkami materiału maskującego, a z upływem czasu maskowanie szybko się wykruszyło.
Na co należy zwrócić uwagę: w zależności w jakich warunkach siatka będzie używana, jeżeli będzie taka możliwość, można sprzedawcy zasugerować wycięcie odpowiedniego odcinka z większą ilością koloru zielonego lub brązowego. Do trzcin, traw, krzewów w okresie wegetacji lepiej mieć więcej zielonego, na okres jesienny oraz do błota lepiej mieć więcej brązowego.
Jeżeli chodzi o wielkość siatki: stosuję kilka rozmiarów, na przykrycie w pozycji leżącej siatka musi być dłuższa o co najmniej 1 metr od rozmiarów naszego ciała, jeżeli zastosujemy kabłąki (mogą być w różnych rozmiarach w zależności od potrzeb, leżąc na karimacie potrzebujemy krótkich, leżąc w błocie na wyższym, pompowanym materacu potrzebujemy dłuższych), trzeba sobie to dobrze pomierzyć, siatka będzie musiała mieć dużo większe rozmiary. Jest bezpieczniej, kiedy siatka leży po bokach z nadmiarem.
Tego typu siatka nadaje się również do maskowania w pozycji siedzącej, mając większą siatkę można ją wykorzystać właśnie do tego celu, najlepiej złożyć ją na pół, ma wtedy jeszcze lepsze krycie, zwłaszcza jak za plecami mamy mocne światło i widać każdy nasz ruch.
Tego typu siatki kupuję w sklepach z militariami i na portalach aukcyjnych.
Od dwóch lat stosuję również siatkę TAKĄ (http://www.traperzy.pl/siatka-maskujaca-p-101.html)
188950
wykonaną z bardzo lekkiej tkaniny pokrytej kamuflażem, która bardzo dobrze sprawdza się w różnych warunkach, ma wiele zalet, niska waga, dobra pakowność ( bo niestety glony zajmują dużo miejsca i trochę ważą), siatka zapewnia doskonałą widoczność na zewnątrz! Można ją kupić w różnych wersjach maskowania, niestety nie można sobie wybrać dowolnego rozmiaru. Po rozłożeniu dosłownie zlewa się z otoczeniem.
Do maskowania stosuję również szal snajperski (występuje w różnych kolorach), jeden szal zapewnia maskowanie od przodu, przy samej głowie, jego struktura nie ogranicza pola widzenia, również do kupienia w sklepach z militariami i na portalach aukcyjnych.
Dla uzyskania większej powierzchni krycia, można je pozszywać w większy kawałek.
Pozdrawiam
siatka to podstawa jednak warto rozważyć zakup namiotu typu norka, te podstawowe są w cenie do 150 zł, po małych modyfikacjach ( głównie chodzi o zmniejszenie wysokości) dają większy komfort niż leżenie pod siatką, przy wprawie rozkładanie trwa mniej niż 10 min, jakiś czas temu była dostępna w JULA czatownia w śmiesznie niskiej cenie ( 149 zł), ale niestety już nie ma :(
Ja mam taką https://www.hanet.com.pl/Siatka-Maskujaca-3D-3x2m-Hunter-Brown a właściwie takie bo dokupiłem drugą taką samą. Siatka jest lekka i nie zajmuje dużo miejsca. To dla mnie ważne bo nie poruszam się samochodem. Wszystko muszę zapakować do torby. Gdybym jeździł autem kupiłbym "glony". Siatka leśna MFH jest dwustronna.Jedna strona wygląda jak kupa suchych liści. Druga strona to odcień zieleni (tak bym ten kolor nazwał). Jedną narzucam na nogi i statyw (w zależności od potrzeb) drugą na siebie. Niestety z pod siatki jest słaba widoczność i dobrze jest mieć osobne nakrycie głowy.Ta siatka najlepiej się sprawdza jak jest wymięta (pognieciona) i słabo naciągnięta. Pod siatkę zakładam jeszcze na siebie pałatkę wojskową lub kombinezon maskujący.Wszystko mieści się w jednym worku.http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=8619
http://webcam.peregrinus.pl/pl/gdynia-edf-podglad
(http://webcam.peregrinus.pl/pl/gdynia-edf-podglad)Sokoły można również podglądać w Gdańsku, Warszawie i Płocku.
Tu więcej: http://peregrinus.pl/pl/podglad-gniazd-na-zywo
Muminkom, Viruskom i Tyrkandom kłaniam się nisko za cenne wskazówki.
Fajnie, że są na forum takie wątki, można poczytać i pooglądać, uszatka, łabędzie - świetne. Nad Narwią łatwo teraz spotkać i obserwować duże stada gęsi. W ten weekend pogoda nie sprzyjała, ale myślę że jeszcze pochodzę za nimi, zazwyczaj "pasą" się na okolicznych łąkach do końca marca.
https://forum.olympusclub.pl/newattachment.php?do=assetmanager&values[t]=10925
dzisiaj niestety bez zdjęć- pogoda do ......, ale w Ptasim Raju pojawiły się pierwsze sieweczki obrożne :) lada chwila będą też biegusy :)
Z wiosennego spotkania:
Kos
189071
Kwiczoł
189072
Szpak
189070
Z wiosennego spotkania:
Kos
Kwiczoł
Szpak
spacer widzę udany, pamiątkowe fotki do domu przyniosłaś :lol:
A mnie kos się podoba :-)
skowronek, edycja 2017, w powietrzu szybki jest skubaniec :)
Pierwszy spacer z 45-150mm i udało się złapać kaczki w tandemie ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/03/32852296763_b0d6b0f690_o-2.jpg
źródło (https://c2.staticflickr.com/4/3698/32852296763_b0d6b0f690_o.jpg)
Dzisiaj nad morzem skakało po konarach drzew coś takiego małego. Nie wiem co to za ptaszek, Muminek ratuj :)
189179
Dzisiaj nad morzem skakało po konarach drzew coś takiego małego. Nie wiem co to za ptaszek, Muminek ratuj :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Strzy%C5%BCyk_zwyczajny
Viruuss - dziękuję! :) Nie spotkałam go wcześniej, ale to takie maleństwo i ruchliwe bardzo.
Viruuss - dziękuję! :) Nie spotkałam go wcześniej, ale to takie maleństwo i ruchliwe bardzo.
ptaszek jest mega, czasami potrafię siedzieć i go obserwować z pół godziny :) zabawnie "kuca" i rusza ogonem:)
...to takie maleństwo i ruchliwe bardzo.
A jak pięknie śpiewa... :)
Sikoreczka. Dziubek za mały trochę:)
189214
No piękna "siksa". Ale chwyciła przynętę. :grin:
kilka działkowych wróbli i sikora
189215
189216
189217
A ja znowu mam swojego dużego ptaka; przylatuje codziennie rano i po południu.
189220
A ja znowu mam swojego dużego ptaka;
Chwalipięta :D
Chwalipięta :D
Duży to duży! Z daleka widać i łatwo ustrzelić. A nad małymi to trzeba się napracować, być cierpliwym i mieć trochę szczęścia. Ja miewam; ta dymówka (samiec) sama do mnie przyleciała przez otwarte okno.
189235
Jak się ma szczęście to się ma; tu piskle wodnika z odległosci ok. 3 m. z czatowni na czaple.
189236
Szczęście było niezbędne, bo wodniki to niezwykle tajemnicze ptaki, trudne do wypatrzenia, prawie jak derkacze. Często je słyszę, ale zobaczyć?
A tu proszę, piskle z rodzicem. Niekorzystna perspektywa, bo czatownia na czaple. :cry:
189238
Ale najwygodniejszą czatownią u mnie jest okno kuchenne. Łatwo z niego fotrografować nmawet całkiem małe ptaszki:
189237
No, widać więc, że u mnie i duze i małe. Tak jak chce edorka. :)
Aleksandr masz szczęście. Same tobie wchodzą a nawet wlatuja przed obiektyw. I to ładniutkie.
fajne wróblowate :)
Aleksandr garną się do Ciebie te ptoki, i te duże i małe, a Ty potrafisz to doskonale wykorzystać :grin:
Pisklę wodniaka wygląda jak na szczudłach, takie małe to jeszcze proporcje ma zaburzone.
Ojeżu... wieki całe nie widziałam jaskółki, jest piękna :-) Pozostałe też niczego sobie! Świetne!
[QUOTE=Rabbit;1312347]fajne wróblowate :)
Dzięki :)
Dziękuję oglądającym moje duże i małe za dobre słowo.
A ja jednak swoje - co duże to duże: :lol:
189244
189245
Nawet jak łowią ryby, to też wybierają te duże:
189246
Sikoreczka. Dziubek za mały trochę:smile:...
Niezłe rarytasy im serwujecie, ten mazurek to pewnie od karmnika nie może się oderwać... :)
...Jak się ma szczęście to się ma; tu piskle wodnika z odległosci ok. 3 m. z czatowni na czaple...
Ciekawe kadry, zazdroszczę pisklaka wodnika, nie miałem jeszcze przyjemności oglądać na żywo, czaple pięknie zapozowały.
Faktycznie, piękne ujęcia tych czapelow, czapel, czaplow..... czapek
Szczęście trzeba jeszcze umieć wykorzystać. Ty to potrafisz :)
Dla kontrastu coś mniejszego - zięba
189279
zięba bardzo ładna :lol: ja jakoś nie potrafię tak upolować :cry:
Modelka pięknie wyszła, światło i kolory też dopisały - szkoda tylko, że uciekła w dół kadru a koniec pazurka nawet poza kadr wyszedł:-(.
Dla kontrastu coś mniejszego - zięba
Bardzo ładnie, a i błysk w oku jest :D
Dzisia trafił mi (zupełnie przypadkowo, ledwie zdażyłem wymienic obiektyw:grin:) się Kos! Wpadł do mnie wykąpać się. I nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, że ten Kos był nadzwyczajny. Używając nomenklatury końskiej był to kos-"srokacz".
Piekne cudo.
Podobają mi się zdjęcia. Chodzące worki na ryby czyli czaple, pstrokate kosy, no zięba. Wrzucam też od siebie trznadla
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=189306
Używając nomenklatury końskiej był to kos-"srokacz". Piekne cudo.
Chyba do białej farby wpadł. Dziwny ale przepiękny.
Wrzucałbyś większe zdjęcia, co? Naklikać się trzeba.:wink:
Wrzucam też od siebie trznadla
Nie spotkałam jeszcze tak blisko. Fajny.
Dzisia trafił mi (zupełnie przypadkowo, ledwie zdażyłem wymienic obiektyw:grin:) się Kos! Wpadł do mnie wykąpać się. I nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie to, że ten Kos był nadzwyczajny. Używając nomenklatury końskiej był to kos-"srokacz".
Piekne cudo.
No faktycznie ten kos jest unikatowy.
Zięba i trznadel baradzo łądnie pokazane.
U mnie szpaki pięknie śpiewają dla swoich partnerek.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/04/szpak_001-1.jpg
źródło (http://opioom.com/ptaki/szpak_001.jpg)
Witam, u mnie taki oto z wczoraj :)
189404
Nie spotkałam jeszcze tak blisko. Fajny.
trznadel bardzo dobrze reaguje na głos, tym sposobem można go zwabić na 2-3 metry :)
http://www.xeno-canto.org/explore?query=Emberiza+citrinella
Piekne cudo.
Takiego cudaka jeszcze nie widziałem. Plamy się jednak nie domyły ;)
Witam, u mnie taki oto z wczoraj :)
Świetne ujęcie :)
189474
189473
takie coś pstryknąłem, ale się nie znam :)
takie coś pstryknąłem, ale się nie znam :)
Pierwsze zięba drugie sójka:grin:
Roberto foty pierwyj sort, czyli oly 300/4 z konwerterem?
Dzięki. Tak to 300/4 , ale bez konwertera. Może jak się zrobi cieplej to się wybiorę dalej, na polowanie ptaszków, i wtedy wezmę konwerter ;)
Piękne modelki i dobre strzały :grin:
Świetne ujęcie :)
Dziękuję :) choć na ptaszorkach się nie znam :oops: przyjemnie ogląda się Wasze zdjęcia :).
Dziękuję :) choć na ptaszorkach się nie znam :oops: przyjemnie ogląda się Wasze zdjęcia :).
Twoja samiczka kosa bardzo ładnie zapozowała, ładny kadr.
Zięba śliczna, na sójce nieco przeszkadza cień gałęzi na modelce.
189480
189482
no to jeszcze coś takiego koło domu trzasnąłem ;)
W fajnym miejscu masz dom, jeśli takie modelki wokół niego hasają:-)
Pięknie tą czaplę uchwyciłeś w kadr.
no jakieś niecałe dwa kilometry od domu. A mieszkam w centrum Wrocławia prawie ;)
Czaple pięknie ustrzeliłeś.
189533189534189535
Remiz Pierwiosnek Trznadel
ładne trio :grin:
Dzięcioł "Zdziś". :wink: Chyba już się zaprzyjaźniliśmy.
189558
lisiajamka1
8.04.17, 20:38
Przyjaźń zaowocowała przepięknym zdjęciem :)
Dzięcioł i czaple bardzo ładne. Gratki
Dzięcioł cudo. Muszę takiego uchwycić
Pięknie zapozował w ramach tej przyjaźni :)
Pójdź w me "ramiona"
189599.
Dzisiaj w Rymanowie Zdroju. Ustrzelone z Panaska 100-300.
No fajne. Ale przy tym obiektywie staraj się kiedy nie potrzeba nie używać ogniskowej 300mm , najlepiej do maks 250mm potem ostrość już spada dość nieciekawie. A jak używasz 300mm (i nie tylko 300) to przymykaj do F7 , nawet kosztem ISO. Popatrzyłem na exif
Piękni modele.
Ładnie zapozował, ostrość idealnie trafiona, super.
Pójdź w me "ramiona".
Dobre... :)
Dzięki Roberto za rady. Dużo jeszcze nauki mam przed sobą a łeb już stary i tępy na naukę:grin:.
Dzisiaj w Rymanowie Zdroju. Ustrzelone z Panaska 100-300.
Ładne strzały, drugi kadr ciekawszy z tym spojrzeniem. W przypadku takich kadrów sprawdza się niższa perspektywa.
Pozdrawiam
Takie coś mniej więcej :
189605
Ja musiałem swoje z pomostu robić, bo woda otoczona barierką i są kamery, więc nie chciałbym być na filmie:lol:.
Twoja fota to pełna profeska.
bardzo ładny efekt przyjaźni :)
bardzo ładny efekt przyjaźni :)
Trochę nad tym pracowałam - kieszeń zawsze pełna fistaszków:wink:. Pozwala czasem dość blisko podejść do siebie dopóki nie wydziubie wszystkich orzechów.
Dziękuję wszystkim, którym się podobał:grin:
Trochę nad tym pracowałam - kieszeń zawsze pełna fistaszków:wink:. Pozwala czasem dość blisko podejść do siebie dopóki nie wydziubie wszystkich orzechów.
Dziękuję wszystkim, którym się podobał:grin:
Czyli trafiłaś na dzięcioła łapówkarza/łapownika. Zastanawiam się która forma językowa jest właściwsza....
Pospolite ;-) - dzisiejszy spacer ;-)189632189633189634189635
Fistaszkowy dzięcioł znakomity :)
Pteroczapla
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=189658
lisiajamka1
14.04.17, 17:07
Mazurek wielkanocny lekko wilgotny :wink:
189739
Wielkanocne narodziny :)
189812
pliszka żółta
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pliszka_%C5%BC%C3%B3%C5%82ta
Łabunć wielkanocny
189849
189850
lisiajamka1
20.04.17, 11:34
Pliszka siwa, jedna para chyba zadomowiła się w lisiejjamce :)
189882