Zobacz pełną wersję : pokaż swojego ptaka
Pliszka siwa, jedna para chyba zadomowiła się w lisiejjamce :)
Świetne zdjęcie :)
Jak się zadomowiły, to pozazdrościć tylko takiego sąsiedztwa :)
lisiajamka1
22.04.17, 13:33
Świetne zdjęcie :)
Jak się zadomowiły, to pozazdrościć tylko takiego sąsiedztwa :)
Dzięki :)
Mazurki też mają się dobrze :)
190010
lisiajamka1
23.04.17, 12:40
Toki batalionów
Zapewne bardzo widowiskowe, fajne zdjęcie :)
Pierwiosnek po deszczu :)
190091
190089
Pierwiosnek cudo!
To ode mnie pliszka siwa, pomiędzy słońcem a gradem - tak wczoraj i dziś jest na Podlasiu, wiosennie, fajnie i od razu ptaki widać
190102
ładne ptaszorki pokazujecie :)
mój taki zwykły, zdziś :)
190141
lisiajamka1
25.04.17, 17:35
:)
mój taki zwykły, zdziś :)
Partnerka na jajach siedzi a kaczor spacerki urządza :grin:
Grzywacz, wiało dziś trochę :grin:
190292
Piegża
190323
Szpok
190324
Bez skojarzeń, to tylko kaczuchy. :wink:
lisiajamka1
27.04.17, 18:12
Bez skojarzeń, to tylko kaczuchy. :wink:
Wygimnastykowany ten kaczorek z trzeciego zdjęcia :grin:
Grzywacz zszedł na ziemię :)
190368
nie lubię gołębi ;/ ale ten wygląda całkiem na spoko kolesia :lol:
lisiajamka1
27.04.17, 18:34
nie lubię gołębi ;/ ale ten wygląda całkiem na spoko kolesia :lol:
Dwie pary założyły u mnie w ogrodzie gniazda :)
nie lubię gołębi ;/
Chyba nie lubisz osrajdów miejskich.....
ten wygląda całkiem na spoko kolesia :lol:
Bo grzywacze (i siniaki też) to są prawdziwe kolesiowe Gołębie. ;) :D
Chyba nie lubisz osrajdów miejskich.....
Bo grzywacze (i siniaki też) to są prawdziwe kolesiowe Gołębie. ;) :D
A grzywacze lub siniaki (gołębiopodobne) też pięknie ob.....ją parapety :evil:
190377190378190379
Rozrzut gatunkowy duży ale wszystkie opierzone i fruwające.
Hej ho :)
Zabrałam się za foty z nadmorskiej podróży i coś tam postanowiłam pokazać :)
190397
wreszcie ładna pogoda, czas na częstsze wizyty na plaży - biegusy, sieweczki, kuliki zaczynają się pojawiać
Wygimnastykowany ten kaczorek z trzeciego zdjęcia :grin:
Grzywacz zszedł na ziemię :)
Całkiem przystojny Grzywacz :)
A grzywacze lub siniaki (gołębiopodobne) też pięknie ob.....ją parapety :evil:
Nie spotkałem się jakoś z takim zjawiskiem, bo zwykle te dwa gatunki widuję raczej w środowisku parkowo/cmentarno/leśnym. Może u Ciebie są bardziej spoufalone z ludźmi i na więcej sobie pozwalają. ;) :D
To ja dziś takie pospolite ;-)
To ja dziś takie pospolite ;-)
Kawka całkiem dostojnie wyszła :)
lisiajamka1
3.05.17, 09:36
taka sytuacja
:grin: Sytuacja z życia wzięta, ale trzeba przyznać, że kupka przybrała bardzo interesujący kształt :grin:
Grzywacz na czereśni :)
190459
Grzywacz na czereśni :)
Coś się tyłem do widzów odwrócił :)
lisiajamka1
3.05.17, 14:52
Coś się tyłem do widzów odwrócił :)
Po delikatnej reprymendzie ustawiał się już jak należy :wink:
190465
Takie zwykłe. :cry:
Zwykłe - niezwykłe piękne są, sierpówka kapitalna.
Po delikatnej reprymendzie ustawiał się już jak należy :wink:
I jak zapozował... :)
Twoje ostatnie ptasie kadry bardzo dobre, brawo!
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
taka sytuacja
Bardzo dobry strzał :)
Gołąbek w tym kwieciu bardzo ładnie się prezentuje:)
lisiajamka1
3.05.17, 20:21
Bardzo dobry strzał :)
Dwa bardzo dobre strzały, fotografa i fotografowanego :mrgreen:
Na pół godziny przed wschodem słońca usiadłem w czatowni. Kilka minut później usłyszałem żurawie na łące sąsiada za pasem olszyn. A zwykle lądowały u mnie. Pomyślałem, że niestety, trzeba będzie zająć się sarnami. Tymczasem dwa piękne ptaki wyszły powoli przez zarośla na moją łąkę i ok. 40 metrów od czatowni dały mi piękny pokaz ptasiej miłości. Przed i po okazywały sobie niezwykłą czułość.
190499
190500
190501
Aleksander. Kapitalne pozy żurawi, szkoda że nie podbiłeś ISO żeby skrócić czasy migawki, nie wiem jak jest w GH3 ale myślę że do ISO2000 mogłeś zaryzykować. Gratulacje.
Lisiajamka1. Masz normalnie hodowlę gołębi !. Zdjęcie na czereśni bardzo kolorystyczne
Piękne sceny - gratulacje!
A ja napotkałem taką nastroszoną bogatkę
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/P1050654_1_zpshi0bqz16-1.jpg
źródło (http://s590.photobucket.com/user/mmikolaj/media/P1050654_1_zpshi0bqz16.jpg.html)
Chyba była przemoczona...
Młodzik kosowaty:
190603
Kiedyś DzejPi wrzucił zdjęcia srokatego kosa (https://forum.olympusclub.pl/threads/10925-poka%C5%BC-swojego-ptaka?p=1312578&viewfull=1#post1312578). W związku z tym pozwolę sobie zamieścić fragment artykułu pt. "Barwne aberracje u ptaków" autorstwa Adama Zbyryta, kwartalnik "Ptaki Polski" nr 1/2017:
Siwienie
Jeden z najczęściej typów barwnych aberracji u ptaków (ang. progressive greying). Szczególnie często zdarza się u ptaków żyjących w miastach, co wiąże się z zanieczyszczeniami, stresem oraz nieodpowiednim pokarmem. Właściwie można powiedzieć, że niemal wszystkie obserwowane przez nas "łaciate", czarno-białe ptaki np. kawki, gawrony i kosy to osobniki siwiejące. Zakres bieli w upierzeniu może być różny od zaledwie kilku piórek do niemal całkowicie białego ptaka. Jedną z najważniejszych cech, pozwalającą poprawnie zdiagnozować siwienie, jest chaotyczny, losowy układ plam na ciele ptaka, w którym brak wyraźnego symetrycznego wzoru, co odróżnia je od innej bardzo podobnie objawiającej się mutacji - częściowego leucyzmu. Poza tym siwienie, inaczej niże ta mutacja, spotykane jest wyłącznie u osobników dorosłych i pogłębia się z wiekiem. W jego przypadku ptaki nawet całkowicie białe mają zawsze normalnego koloru oko.
Dla zainteresowanych w artykule jest opisane więcej typów ptasich odmieńców - ten numer Ptaków Polski powinien być dostępny w lepiej zaopatrzonych kioskach lub salonikach prasowych.
No i bardzo pikny. Tylko tonuj ekspozycję, jest za jasno.
Mały szpaczek
190622
kwiczoł
190621
Mały szpaczek
Jaki mały, dziób ma jak krokodyl :)
Fajne zdjęcia
Jaki mały, dziób ma jak krokodyl :)
Fajne zdjęciaChcesz zobaczyć gardło prawdziwego krokodyla ? :mrgreen:
190623
jeszcze jeden
190624
lisiajamka1
9.05.17, 20:25
Jak się ma dziób jak u krokodyla, to warto też nosić przy sobie małą spiżarenkę :grin:
190626
Takie zwykłe krajowe. :cry:
Też krajowy ;), siedział taki nieuczesany mądrala za szybą...
190765
:)
A ja mam takie. Wiem, że moje zdjęcia ptaków są do bani i ogólnie takie dość mało ornitologiczne, ale ten, trochę je lubię. I lubię coraz bardziej podglądactwo pierzastych braci :)
190774
Wczorajsze...
...leniwi nurogęsi
190780
... zięba rozdartek :D
190781
... pliszkolec niecierpliwek
190782
bursztynooki os...nik
190783
... pogromca dżdżownic
190784
I znów rodzinka nam sie powiększy. Cieszymy się, ze juz piąty rok z rzędu.
(zdjęcie nieostre ale co tam z radosci zamieszczę.)
190859190860
lisiajamka1
17.05.17, 07:19
Roberto73 - więcej w dziobie zmieścić już nie mógł :grin:
Nic tylko się cieszyć :grin:
Majówka na Mazurach, co to za ptaszek na ostatnim zdjęciu ? 190897190898190899190900
Natknąłem się nań przypadkiem w madryckim parku Retiro.
190908
Z życia moich Modraszek 18-05-2017 poranek:
190919
Przypadkowe spotkanie ;-)
190922
z rodziny wróblowatych, "bezgłownik pospolity"
lisiajamka1
18.05.17, 12:43
:grin:
"Moja" rodzinka wygląda podobnie :)
co to za ptaszek na ostatnim zdjęciu
Wg mnie ubarwienie pokryw skrzydłowych, słabo widoczny czarny pasek na piersi i brzuchu wskazuje na mazurka.
:D
albo "bezgłownik nieśmiały" :D
bociek
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/05/34577508422_5f6b3a698b_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4181/34577508422_5f6b3a698b_b.jpg)
Z dzisiejszych "łowów" Trzciniak:
190949
190950
Z dzisiejszych "łowów" Trzciniak:
Co się tak wydziera? ;-) Fajnie sfocony!
Mamy juz pisklaki i ciężko pracujemy (trzeba to wykarmić):
190953
Ten domek mnie zaciekawił... poproszę dokumentację techniczną ;-)
Ten domek mnie zaciekawił... poproszę dokumentację techniczną ;-)
pewnie do wglądu u dewelopera :lol:
Czas na dzisiejszą relację co u nas.
Ufff uwijamy się jak w ukropie. Ledwo łapiemy się w kadrze.
Ale jest ok!
191010
191011
Nadal mamy pełne dzioby roboty"
191139
191140
lisiajamka1
27.05.17, 19:01
Czas na dzisiejszą relację co u nas.
Ufff uwijamy się jak w ukropie. Ledwo łapiemy się w kadrze.
Ale jest ok!
Relacja super!
191163
A dzisiaj taki siedział i krzyczał na mnie
Jeszcze trochę figur bo jest pracowicie i zabawnie.
191164
191165
191166
Modraszka super, na ostatnim wygląda jakby przywaliła w ścianę ;) aż pióra poleciały..
Udało mi sie złapać rzadko widzianą Pleszkę. Zdjęcie takie sobie ale jako ciekawiostkę zamieszczam.
191223
Nurogęsiowa rodzinka 500+ :mrgreen:
191424
Tego chyba tu nie wrzucałem ;-) jeszcze ;-)
Dzisiaj już ostatnia relacja z życia naszych Modraszek.
Ostatnia, bo nadszedł czas pożegnania i usamodzielnienia się maluchów. Mieliśmy z żoną niebywałe szczęście (a może to był ich taki przyjacielski plan?), że mogliśmy obserwować opuszczenie przez nie rodzinnego gniazda. Duże przeżycie i emocje. Ile radości mogą sprawić tacy mali skrzydlaci przyjaciele.
Zaczęło sie jak zwykle od porannego pracowitego karmienia. Ale było inne, bo co rusz pokazywała się w otworze domku jakaś główka żółtodzioba. Rodzice nie wchodzili do domku. Potem coraz odważniej maluchy zaczęły wychylać się z otworu. Aż zaczęło się. Pięcioro maluszków po kolei zaczęło wyfruwać. Oczywiście nieporadnie i gdzie popadnie. Na parapet, gzyms domu, krzesło ogrodowe, krzewy. Cały czas pod baczną kontrolą rodziców (i naszą). Dwa maluchy jeszcze są w naszym ogrodzie, pochowane w cyprysie i orzechu. Co jakiś czas rodzice przylatują na kontrolę. Po raz 5-ty przeżywamy tą radość. Mamy obietnicę powrotu pary za rok. Oczywiście skwapliwie uwiecznialiśmy tą celebrę na zdjęciach, które załączam. (przepraszam za przydługie nudzenie, ale co tam.)
Kolejna rodzinka 500+
191460
DżejPi - wspaniała relacja. Brawo
Kolejna rodzinka 500+
Rewelacyjna fota!
dzięcielina ;)
191475
uwaga zagadka - znajdź ptaszka? :wink:
(podpowiedź na dole w miniaturce)
191485
w tym roku na działce sikora uwiła sobie gniazdo w... czaszce krowy... myślałem że przylatuje często na brzozy bo dużo gąsienic ale jak podszedłem bliżej to usłyszałem całe przedszkole i już wiedziałem o co chodzi :grin:
191486
pzdr
Hołek
Samiec pleszki z dostawą dla ukrytej w pobliżu młodzieży
191503
191504
jakieś wróblowate, chyba młode
191507
jakieś wróblowate, chyba młode
Młode owszem, wróblowate nie - młoda zięba.
Blisko dała się podejść?
Jakieś 6-7m , nie płoszyła się. Muszę kupić atlas ptaków ;)
Jakieś 6-7m , nie płoszyła się. Muszę kupić atlas ptaków ;)
Polecam następujące pozycje:
- Lars Jonsson - Ptaki Europy i obszaru środziemnomorskiego.
- Przewodnik Collinsa. Ptaki Europy i obszaru śródziemnomorskiego.
- Peter H. Barthel, Paschalis Dougalis - Jaki to ptak?
Pierwsze dwie to takie ornitologiczne "muszę mieć", natomiast trzecia jest może uboższa treściowo w zamian jest bardzo poręczna w terenie - niestety jest ciężka obecnie do zdobycia (może alledrogo lub inne podobne).
A co do malucha zięby to wczoraj obserwowałem podobnego z odległości niespełna metra :shock: i bezskurcyja wcale nie miała zamiaru uciekać :)
Dzięki coś zanabędę z podanych przez Ciebie :)
191510
Udało mi się ustrzelić takiego oto ptaka.
Obserwowałem parkę, samiec ma czerwonawy ogon.
Nie chcę strzelać co to może być... Może podpowiecie?
191766
Młody ziębolek
191764
191765
Udało mi się ustrzelić takiego oto ptaka.
Obserwowałem parkę, samiec ma czerwonawy ogon.
Nie chcę strzelać co to może być... Może podpowiecie?
Samica pleszki Phoenicurus phoenicurus.
rodzinna sprzeczka :) fajne.
Nie, to młode karmione, wystawiają dzioby
Roberto, świetne zdjęcie!
Przy okazji mała uwaga co do Przewodnika Collinsa - jest nowe wydanie tej książki. Różni się tym, że szczegółowe dane dotyczące gatunków ptaków, liczebności, występowania dotyczą Polski, a nie jak w poprzednim wydaniu Szwecji. Zewnętrznie różni się ono rysunkiem zięby, a nie czapli siwej.
Roberto, świetne zdjęcie!
Przy okazji mała uwaga co do Przewodnika Collinsa - jest nowe wydanie tej książki. Różni się tym, że szczegółowe dane dotyczące gatunków ptaków, liczebności, występowania dotyczą Polski, a nie jak w poprzednim wydaniu Szwecji. Zewnętrznie różni się ono rysunkiem zięby, a nie czapli siwej.
Oo nawet jakaś promo jest na nią, chyba łyknę.
Oo nawet jakaś promo jest na nią, chyba łyknę.
Ile sobie życzą?
W jednej z gorlickich księgarni jest po 99 zeta.... :/
66 najtaniej znalazłem.zresztą na alledrogo masz pełno
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
66 najtaniej znalazłem.zresztą na alledrogo masz pełno
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Aha.
Zamówiłem na bonito.pl za 67,34 z możliwością odbioru w kiosku Ruchu.
Też kupiłem, ale zwykłą paczką, cena podobna
z dzisiejszego spaceru po parku
191793
191794
191795
Dzięciołowa para fajna, ale pełzacz (ogrodowy widzi mi się) najbardziej się mi podoba. Jak blisko udało Ci się go podejść?
U mnie taki sobie dzwoniec...
191800
dzwoniec pierwsza klasa! A ten pełzacz to jakieś 8-10 metrów
dzwoniec pierwsza klasa!
Dzięki, ale w porównaniu z Twoimi zdjęciami (szczególnie z wróblami) to on taki statyczny bardzo - u Ciebie jest akcja.
100-400 nie jest taki zły jak go opisali na optycznych :)
Hahaha no nie, to nie to szkło tym razem :) . To Oly 300mm pro + TC14
[QUOTE=Roberto73;1317231]Hahaha no nie, to nie to szkło tym razem :) . To Oly 300mm pro + TC14[/QUOTE
aha :( właśnie mój plan zakupowy legł w gruzach :) muszę jeszcze dozbierać :)
Roberto73 - Zdjęcie świetne :)
dzięki, ale dalej nie wiem co to za ptaszyna ;)
dzięki, ale dalej nie wiem co to za ptaszyna ;)
Młody kos.
Kos? to czemu ten młody kos jest większy od starego kosa, bo to spory ptak był. Ale faktycznie młody kos :) jak patrzę w googla
Kos? to czemu ten młody kos jest większy od starego kosa, bo to spory ptak był. Ale faktycznie młody kos :) jak patrzę w googla
Ok.
Sporo młodych kosów z dorosłymi widuję koło mojego bloku więc raczej (raczej) nie mam zagwozdek z rozpoznaniem młodych drozdowatych. Co do innych przedstawicieli drozdów to miałem tego roku w ręce i młodego kwiczoła i młodego śpiewaka (nawet dzisiaj), więc też nie pomyliłbym kosa z nimi.
Czasem dorosły może być jakiś niedożywiony czy cóś, albo młody może dobrze podkarmiony :D...
w takim razie teraz jego stary (może)
191964
Roberto73 kos młody i stary świetni :)
Dzięki. Jutro się wybiorę na dzięcioły, może coś upoluje
Dzięki. Jutro się wybiorę na dzięcioły, może coś upoluje
Czekam(y) z niecierpliwością...
Roberto, ładny młody zielony.
Dzisiaj obserwowałem w Nowym Sączu nad Dunajcem akcję niemal jak z filmów Atenborougha - mewa śmieszka ganiała za rybitwą rzeczną dopóki ta nie wyrzuciła dopiero co złowionej ryby. Wyglądało to bardzo ciekawie, niestety sfotografowanie całej akcji było raczej trudne - dlatego załączona fotka jest raczej typu dokumentacyjnego (to w sumie krop z kropa...)
192025
niezła akcja widzę :)
A ja dzisiaj też coś wyłuskałem.
192027
Gąsiorek z zdobyczą - ładnie uchwycony.
W ciekawym jak dla mnie otoczeniu - zwykle zdarza mi się je widywać w śródłąkowych zakrzewieniach.
bo to właściwie nadbrzeżne łąki, coraz więcej tam już wysokich krzewów i drzew
Yiiiiiihaaaaaaa!!!
192191
Zapalimy ?
Wal się....
192190
Yiiiiiihaaaaaaa!!!
Szybki numerek z doskoku, a raczej z dolotu. ;) :mrgreen:
Zapalimy ?
Wal się....
Palacz i Maruda. :D
i tylko wiatr we włosach
192291
Mazurki( chyba?) świetne.
Jeśli dobrze znalazłem w moim nowym atlasie Collinsa ;) , to jest młoda i stara kląskawka .
192296
192297
Jeśli dobrze znalazłem w moim nowym atlasie Collinsa ;) , to jest młoda i stara kląskawka .
Na górnym samiec, na dolnym samica - lekko rdzawy brzuch na którym brak kreskowania mocno widocznego u młodych.
Zdjęcia bardzo ładne, a ptaki chyba przyzwyczajone do ludzi...
Podobne kadrem (nie jakością... :( ) zdjęcia udawało mi się zrobić moim poprzednim pasikonikiem z konwerterem 2.2 co dawało ogniskową bliską 900 mm. Z obecnym zestawem nie mam szans na takie kadry... :(
Na górnym samiec, na dolnym samica - lekko rdzawy brzuch na którym brak kreskowania mocno widocznego u młodych.
Zdjęcia bardzo ładne, a ptaki chyba przyzwyczajone do ludzi...
Podobne kadrem (nie jakością... :( ) zdjęcia udawało mi się zrobić moim poprzednim pasikonikiem z konwerterem 2.2 co dawało ogniskową bliską 900 mm. Z obecnym zestawem nie mam szans na takie kadry... :(
siedział tam jeszcze taki mały :)
192298
siedział tam jeszcze taki mały :)
Tak, to będzie młodzik kląskawki, zresztą porównaj jego wygląd z rysunkiem kląskawki opisanej jako "juv." w Collinsie.
Na to, że jest to tegoroczna młodzież wskazują oprócz typowo młodzieńczego upierzenia jeszcze tzw. "zajady" czyli żółte przedłużenie linii dzioba.
Masz rację, to cała rodzinka była.
Trafiłem ostatnio w empiku na taką książkę - Jonathan Elphick, John Woodward - Kieszonkowy atlas ptaków (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/202540/kieszonkowy-atlas-ptakow).
Dość ciekawa pozycja jak na format kieszonkowy - sporo dobrych rysunków, ładne fotografie - przydatna rzecz podczas plenerowych obserwacji (Collinsa czy Johnssona nie wciśnie do kieszeni spodni czy plecaczka ;))
Jak nie chcesz dźwigać, to jest przewodnik Collinsa w wersji na androida :). No, ale trochę kosztuje.
Moje dzisiejsze sikory :)
192582
192583
192584
192585
No ładne , a czemu takie mocno kadrowane ;) ?
No ładne , a czemu takie mocno kadrowane ;) ?
Warunki miejsko-balkonowe nie sprzyjają szerszym kadrom :wink:
gąsiorek , chyba młode
192591
Jak nie chcesz dźwigać, to jest przewodnik Collinsa w wersji na androida :). No, ale trochę kosztuje.
Do użytku w terenie mam tą (https://www.nieprzeczytane.pl/JAKI-TO-PTAK,product132959.html) książkę, trochę ;) zniszczoną, ale nie zmieniłbym jej na inną (no, chyba, że na nowy egzemplarz :D). A co do androidowej wersji Collinsa to nie mam sprzętu na którym można by ją odpalić.... i dobrze mi z tym. :D
gąsiorek , chyba młode
Obie odpowiedzi prawidłowe. :D
a ten co za jeden?
192592
NA co Ci ksiązka ronin75 , jak ty wszystkie rozpoznajesz ;)
NA co Ci ksiązka ronin75 , jak ty wszystkie rozpoznajesz ;)
Chociażby po to, żeby w terenie rozróżnić pokląskwę od kląskawki - a te nagminnie z sobą mylę. Podobnych przypadków mógłbym wyliczać więcej (np. pokrzewkowate, duże mewy itp., itd.).
w ten sposób lepiej się myśli
192656
Jaki to ptak?
Wczoraj "upolowałem" takie ptasię. mam problem z identyfikacją. Podejrzewam, że może to byc Pokrzywnica. Ale??
192658
Jaki to ptak?
Wczoraj "upolowałem" takie ptasię. mam problem z identyfikacją. Podejrzewam, że może to byc Pokrzywnica. Ale??
Ale.. drozd śpiewak.
Płochacz jest mniejszy, ma inny wygląd pokryw skrzydłowych i najprędzej można go pomylić z wróblami, z którymi czasem (szczególnie w okresie jesiennozimowym) przebywa w stadzie.
Dla porównania - śpiewak (https://www.google.pl/search?q=drozd+%C5%9Bpiewak&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjV-P_m1Y_VAhVEOJoKHTBtDDkQ_AUICigB&biw=1280&bih=878) i pokrzywnica (https://www.google.pl/search?q=p%C5%82ochacz+pokrzywnica&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_-4zr1Y_VAhVJEJoKHft4AwoQ_AUICygC&biw=1280&bih=878)
Ale.. drozd śpiewak.
Płochacz jest mniejszy, ma inny wygląd pokryw skrzydłowych i najprędzej można go pomylić z wróblami, z którymi czasem (szczególnie w okresie jesiennozimowym) przebywa w stadzie.
Dla porównania - śpiewak (https://www.google.pl/search?q=drozd+%C5%9Bpiewak&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjV-P_m1Y_VAhVEOJoKHTBtDDkQ_AUICigB&biw=1280&bih=878) i pokrzywnica (https://www.google.pl/search?q=p%C5%82ochacz+pokrzywnica&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj_-4zr1Y_VAhVJEJoKHft4AwoQ_AUICygC&biw=1280&bih=878)
O dziękuję bardzo. Ustawił sie niestety tak, że nie było widać charakterystycznego ubarwienia i wzoru brzuszka.
Pozdrawiam
O dziękuję bardzo.
Nie za ma co! ;) :)
Ustawił sie niestety tak, że nie było widać charakterystycznego ubarwienia i wzoru brzuszka.
Właśnie, myślałem wcześniej napisać, że szkoda, że się inaczej nie ustawił bo nie miałbyś wtedy wątpliwości. Na tym zdjęciu jest jednak coś co wskazuje na śpiewaka (oprócz jednolitego charakterystycznego ubarwienia i postury) - wzór na policzku.
Pozdrawiam
Odpozdrawiam. :)
Można z portretem ??
192700
W ogrodach w Wojsławicach
192703
Pustułka (chyba) na udanych łowach
192864
Pustułka (chyba) na udanych łowach
Ładne zdjęcie pani pustułkowej.
dzięki. W parku, w mieście. A wydzierała się w niebo głosy przy tym.
lisiajamka1
27.07.17, 20:21
Zdziś
Bliżej już podejść nie mogłeś :wink:
Ja mam taką co się za morze wybiera :roll:
192912
chyba trzciniaczek ? reagował na głos rokitniczki :)
sójka ma ciekawe upierzenie, fajnie wyszła. Trzciniaczek ładnie ujęty , ale może ciutke przyciemnić i większy kontrast?
lalalala kląskawki dwa
192931
chyba trzciniaczek ? reagował na głos rokitniczki :)
Wygląda na młodego trzcinniczka
ja z innej beczki :)
prawie pod domem mam błotniaka stawowego, od kilku tygodni go obserwuję i tutaj pojawia się pytanie, jest jakiś sposób na zwabienie? wyłożenie mięsa ? czy to latem daje jakiś rezultat, są aż tak leniwe ? :) zimą dokarmiałem skutecznie myszaki :) namiot obserwacyjny mam :)
dzięki za wszelkiego rodzaju porady :)
Z wakacji na GreenVelo Suwałki-Elbląg
ja z innej beczki :)
prawie pod domem mam błotniaka stawowego, od kilku tygodni go obserwuję i tutaj pojawia się pytanie, jest jakiś sposób na zwabienie? wyłożenie mięsa ? czy to latem daje jakiś rezultat, są aż tak leniwe ? :) zimą dokarmiałem skutecznie myszaki :) namiot obserwacyjny mam :)
dzięki za wszelkiego rodzaju porady :)Postępuj jak z myszakami. Mięso. Najlepiej jest wiosną gdy ptzylatuja oraz w okresie legowym i karmienia młodych. Ale kto wie, sztywnych reguł nie ma. Mogą się skusić i w sierpniu
Wysłane z mojego 6055P przy użyciu Tapatalka
A ja takiego dzisiaj wypatrzyłem. Kto zgadnie co to ;)
193130
A ja takiego dzisiaj wypatrzyłem. Kto zgadnie co to ;)
Krętogłów (żeby było ciekawie należy do dzięciołowatych).
Ładne zdjęcie.
dzięki, szkoda , że słońca nie było
ronin75 co to za cholera?
193209
ronin75 co to za cholera?
Po sylwetce i kształcie dzioba ewidentnie jakiś trznadlowaty, po wzorze na głowie, kolorze dzioba, szerokości pasków na brzuchu i pod skrzydłem - potrzeszcz.
.
.
.
Chorobcia, biorą mnie za autorytet... :roll: :shock: :rotfl:, trza się wreszcie wziąć na poważnie za naukę rozpoznawania ptaków....
nic mi nie pasowało ze świętej księgi
ostatnie łowy. Wszystko właściwie na jednej, miejskiej, nadrzecznej łące :)
193243
193244
193245
193246
193251Witam... Dziwuszka ogrodowa
Mój przyjaciel Kos:
193473
Jakoś dziwnie spokojny i niepłochliwy był ;) :mrgreen:
193731
Może ta opróżniona puszka po Żubrze tłumaczy odwagę kaczora? :wink:
Zjdjęcia prezentujące polowanie czapli na rybkę. W przeciwieństwie do bielika rybołowa, kani, czapla atakuje dziobem nie szponami
193732
193733
Faktycznie piękne. Podziwiać i gratulować!
Przepraszam za jakość fotek - mam pytanie co to za młodzież?
193911
193912
193913
Łyska? Kokoszka?
Ja czekałem na czarnego bociana albo na białą czaplę a przyleciało tylko takie maleństwo.
193918
Ja czekałem na czarnego bociana albo na białą czaplę a przyleciało tylko takie maleństwo.
Za to masz ładne zdjęcie pliszki, którą nie jest tak prosto sfotografować z tej odległości...
Mnie w niedzielę chciały przyprawić o zawał zrywające się prawie spod nóg kszyki(?) lub dubelty(?).
Czapla super. Świetne zdjęcia.
Mój pierwszy zimek:
193943
Fajny zimorodek, pierwszy więc na pewno cieszy. Ode mnie również gąsiorek, próbował wkraść się mi na działkę :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=194011&d=1504282745
nic ciekawego nie mogę ostatnio upolować to wstawię wróblowate
194989
194990
Zimorodek - jeden z trzech obserwowanych
195305
Prawdopodobna mewa srebrzysta (nie do końca dorosła)
195306
Z dzisiejszego spotkania w parku:
195853
A ja dzisiaj dorwałem mysikrólika (najmniejszy ptak Europy), i to na działce w środku miasta. Kadr nie jest idealny, ale nie chciał pozować :)
195854
Kadr nie jest idealny
Jak na takiego wiercipiętę to jest całkiem, całkiem...
Sójka. Chyba coś ciekawego zobaczyła...
195931
Ciekawe co takiego zobaczyła ??? :roll:
Śliczne ptaszki pokazujecie . :mrgreen:
lisiajamka1
7.11.17, 20:07
Super sójka :)
Z dzisiejszego spotkania w parku:
Ładnie zapozował, tło przepiękne :)
Wygląda jakby śpiewała... :)
A ja dzisiaj dorwałem mysikrólika (najmniejszy ptak Europy), i to na działce w środku miasta. Kadr nie jest idealny, ale nie chciał pozować :)
One mało kiedy chcą pozować :) , są bardzo ruchliwe.
Pozdrawiam ptasiarzy
Ola_Olga dzięcioł ekstra!
Mazurek 2x
196165
196166
Sójka magnoliowa :D
196167
Miałbym może i fotkę jera, ale przy pierwszej obserwacji w obecnym sezonie karmnikowym nie chciał zbytnio współpracować, a przy drugiej uciekł przed krogulcem...
sójki, mazurki, dzięcioły pięknie Wam pozują, swe oblicza pokazują :lol:
światła mało dzisiaj , ale dorwałem raniuszka :)
196216
dzięki ;) , nie miałem go w swojej skromnej kolekcji
Raniuszki są prześliczne!
pierwsza przymiarka z czatowni, coś czuję, że będzie się działo ? :)
Dobrze się zapowiada :-), czy jak powiadają inni, obiecujące początki :-) Pozwodzenia!
Kotlet większy od ptaka. :shock::mrgreen:
Jak on to pożre, to przez dwa dni od ziemi się nie oderwie.:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Czeczotka, w czasie przelotów chyba
196309
Czeczotka, w czasie przelotów chyba
Zazdraszczam, mi z przelotowców trafił się jer, ale jego zdjęcia nie można nawet podciągnąć pod dokumentacyjne...
Mazurek
196315
Jakiś mewiszon...
196316
subtelne , ładne , brawo :)
Co to za ptak? Pelikan?
https://c1.staticflickr.com/5/4571/38574207662_72193d2fe8_b.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4571/38574207662_72193d2fe8_b.jpg)
Chyba zgadłeś - wygląda na pelikana.
Fajnie nurkowały po rybę.
https://c1.staticflickr.com/5/4516/38549705896_ba1f4e9684_b.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4516/38549705896_ba1f4e9684_b.jpg)
https://c1.staticflickr.com/5/4523/38549702846_d4fc238ef3_b.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4523/38549702846_d4fc238ef3_b.jpg)
To się chyba nadaje do pokaż swojego ptaka? Daję słowo on tam sam wlazł :D
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=196427&d=1511640562
Odnalazłem dziś fotkę tej jejmośćki podczas przeglądania zdjęć z Ukrainy...
196482
To się chyba nadaje do pokaż swojego ptaka? Daję słowo on tam sam wlazł :D
Czy ja wiem, jakiś taki mało upierzony ten ptak. A i tak Ci nikt nie uwierzy, że sam tam wlazł :)
Próbuje po raz pierwszy dodawać fotki i to na dodatek
Z telefonu i jakoś strasznie mi to idzie pod górkę. No nic, trzecie próba i może się uda.
Fotki z wczorajszego polowania w Nature's Valley,
RPA. Piękne miejsce, ogrom ptactwa i za mało czasu ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/7260c05b261d8e4dmed-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/922/7260c05b261d8e4d.jpg)
Sombre Greenbul
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/1055f2f9dab227edmed-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/922/1055f2f9dab227ed.jpg)
Chorister robin-chat
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/2a987b5a38caa324med-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/922/2a987b5a38caa324.jpg)
Tego malucha jeszcze nie zidentyfikowałem, pomoże ktoś?
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/2a987b5a38caa324med-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/922/2a987b5a38caa324.jpg)
Tego malucha jeszcze nie zidentyfikowałem, pomoże ktoś?
Wg mnie to Nektarnik krasnopierśny. Piękny kolorowy ptaszek, sam go również upolowałem i mam w swoje kolekcji ;)
Dzięki Lilien, zgadza się to Nektarnik Krasnopierśny (Greater double-collared sunbird). Dziś na kolejnym szlaku znów go wypatrzyłem ale z dość daleka.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/b6c737deadee7975gen-1.jpg
źródło (https://images83.fotosik.pl/921/b6c737deadee7975.jpg)
I dodatkowo:
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/11/2ad18261f415dd86gen-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/923/2ad18261f415dd86.jpg)
Black-headed oriole
Czy ja wiem, jakiś taki mało upierzony ten ptak. A i tak Ci nikt nie uwierzy, że sam tam wlazł :)
Sam tam wlazł, ja ich tylko potem na dach samochodu przestawiłem :)
zazdroszczę takich plenerów ehhh . Tu zimno i buro całe tygodnie , i pozostają mi miejskie sikorki np.
196534
zazdroszczę takich plenerów ehhh . Tu zimno i buro całe tygodnie , i pozostają mi miejskie sikorki np.
Ale nasze sikorki są przecież bardzo urocze, nie można ich tak degradować :)
Sikorkę mam i ja :)
(z dzisiejszych testów obiektywu 300mm f/4 z TC1.4x)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/sikorka_bogatka_001-1.jpg
źródło (http://opioom.com/fauna/birds/sikorka_bogatka_001.jpg)
Czapla rdzawoszyja
https://c1.staticflickr.com/5/4565/24915232238_71210a995d_h.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4565/24915232238_71210a995d_h.jpg)
Czapla rdzawoszyja
Niezłe ptaszysko :)
Sikorcza (sikorza?) telenowela.
Sikorka modra i jej podgatunek sikorka akrobatka ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/sikorki_002-1.jpg
źródło (http://opioom.com/fauna/birds/sikorki_002.jpg)
2 sikorki to para ale 3 to już tłum, więc nie ma entuzjazmu dla trójkąta.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/sikorki_003-1.jpg
źródło (http://opioom.com/fauna/birds/sikorki_003.jpg)
... ale dla bogacza yyy tzn. dla sikorki bogatki
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/sikorki_005-1.jpg
źródło (http://opioom.com/fauna/birds/sikorki_005.jpg)
...szczególnie z raną na głowie, zawsze znajdzie się miejsce.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/sikorki_004-1.jpg
źródło (http://opioom.com/fauna/birds/sikorki_004.jpg)
Można w spokoju podzielić się posiłkiem.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/sikorki_001-1.jpg
źródło (http://opioom.com/fauna/birds/sikorki_001.jpg)
...szczególnie z raną na głowie, zawsze znajdzie się miejsce.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/sikorki_004-1.jpg
źródło (http://opioom.com/fauna/birds/sikorki_004.jpg)
Obawiam się, że niestety nie jest to efekt jakiejś rany/zakażenia rany ale objaw ptasiej ospy - http://www.birdwatching.pl/wiadomosci/18/art/125
Addo Elephant Park, PE, RPA
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/ae2de5c1110c945bgen-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/938/ae2de5c1110c945b.jpg)
Martial Eagle (daleko byl skubaniec, dosc mocny crop)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/3dabfbafe7c711e9gen-1.jpg
źródło (https://images83.fotosik.pl/936/3dabfbafe7c711e9.jpg)
Pale chanting goshawk
Addo Elephant Park, PE, RPA
Mniejszy kaliber ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/80c42a7e35fbf603gen-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/938/80c42a7e35fbf603.jpg)
Speckled Mousebirds
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/2bd863a679d736a9gen-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/938/2bd863a679d736a9.jpg)
Fiscal Flycatcer
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/93d3de2229228997gen-1.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/937/93d3de2229228997.jpg)
Glossy starling
Parkowe i inne...
Kowalik
196966
Prawdopodobnie sikora uboga
196967
Dzięcioł duży
196968
Raniuszki w parku były :), ale nie chciały współpracować tak ładnie jak w tamtym tygodniu :(
nurogęsiowo
196969
196970
łuszczaki dwa - dzwoniec i grubodziób
196965
Kolejny wypad do Addo Elephant Park, PE, RPA i jedna ciekawa scenka gdzie Black Winged Kite (Kaniuk Zwyczajny) rozprawia się ze swoją zdobyczą...
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/9be1b4c125baca9b-1.jpg
źródło (https://images83.fotosik.pl/941/9be1b4c125baca9b.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/e1766f3858fd2edd-1.jpg
źródło (https://images83.fotosik.pl/941/e1766f3858fd2edd.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/6e7639a03696b356-1.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/942/6e7639a03696b356.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/1db3038c5a598c84-1.jpg
źródło (https://images82.fotosik.pl/943/1db3038c5a598c84.jpg)
A dziś będą Pingwiny Afrykańskie z pod Cape Town (Boulders Beach)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/be453d9b5136185e-1.jpg
źródło (https://images84.fotosik.pl/945/be453d9b5136185e.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/de6dcc82109a0d6d-1.jpg
źródło (https://images81.fotosik.pl/946/de6dcc82109a0d6d.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/41407212c3e2f432-1.jpg
źródło (https://images81.fotosik.pl/946/41407212c3e2f432.jpg)
Bardzo ciekawe gatunki prezentujecie :)
Sikorcza (sikorza?) telenowela.
Fajna sikorkowa (sikorowa) :) seria.
Pozdrawiam
Kilka fotek z dzisiejszego szlaku, The Islands, Seaview, PE, RPA
Vervet Monkey (Koczkodan tumbili) - znalazł się w tym wątki ze względu na okoliczność ;)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/38646847074_da44698861_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/21T6ccy)PC280659 (https://flic.kr/p/21T6ccy) by Marcin Klimczak (https://www.flickr.com/photos/158322382@N02/), on Flickr
Loerie (Turak niebieskozielony)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/27578127049_0b2f53a9cb_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/J1Z7n8)PC280392 (https://flic.kr/p/J1Z7n8) by Marcin Klimczak (https://www.flickr.com/photos/158322382@N02/), on Flickr
Cape glossy starling (Błyszczak lśniący)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2017/12/27578090319_fbc558fb12_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/J1YVrR)PC280509 (https://flic.kr/p/J1YVrR) by Marcin Klimczak (https://www.flickr.com/photos/158322382@N02/), on Flickr
Kilka fotek na nowy rok, tym razem z okazji wypadu do "Birds of Eden", ~Plettenberd Bay, RPA
Powiem tak nazwa nie wzięła się z nikąd, dla każdego miłośnika fotografi ptaków jest istny raj i absolutny "must visit". Gorąco polecam a poniżej na zachętę zaledwie promil z kilku godzin fotografii.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/24550933327_a413a399f9_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/DptX8V)PC300748 - Routhern red bishop (Wiklacz ognisty) (https://flic.kr/p/DptX8V) by Marcin Klimczak (https://www.flickr.com/photos/158322382@N02/), on Flickr
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/38708980414_222b5c58df_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/21YzDh3)PC300708 - Double-toothed barbet (Wasal szkarlatny) (https://flic.kr/p/21YzDh3) by Marcin Klimczak (https://www.flickr.com/photos/158322382@N02/), on Flickr
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/27639994479_82696eb109_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/J7scoX)PC300497 - Knysna Turcao "Lorie" (Turak niebieskozielony) (https://flic.kr/p/J7scoX) by Marcin Klimczak (https://www.flickr.com/photos/158322382@N02/), on Flickr
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/38538471265_ccb8d889f8_b-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/21HvJR8)PC300290 - Vulturine Guineafowl (Perlica Sepia) (https://flic.kr/p/21HvJR8) by Marcin Klimczak (https://www.flickr.com/photos/158322382@N02/), on Flickr
Sójka - parę fistaszków i zawsze przyleci.:)
197585
197586
Kilka fotek na nowy rok, tym razem z okazji wypadu do "Birds of Eden", ~Plettenberd Bay, RPA
Powiem tak nazwa nie wzięła się z nikąd, dla każdego miłośnika fotografi ptaków jest istny raj i absolutny "must visit". Gorąco polecam a poniżej na zachętę zaledwie promil z kilku godzin fotografii.
Jak mus to mus - czuję się zachęcony :)
Ładna :)
I nawet miałeś szczęście, że usiadła... Tam gdzie ja je fotografowałem chwytały fistaszka i natychmiast odlatywały - próbowałem robić film 4k 30kl/s i pozostawały w kadrze na 2-3 kolejnych klatkach... Na nieporuszone zdjęcie nie było szans.
Nie wiem co to za ptaszek?
Spotkaliśmy się w Alpach na wys.2700m.
197589
I nawet miałaś szczęście, że usiadła... .
To prawda, że jest szybka jak błyskawica - ułamki sekund i już nie ma ani sójki, ani orzechów... Czasem jednak na moment usiądzie, pomimo, że stoję dość blisko drzewa. Zawsze robię z ręki - statyw tu się nie sprawdza. Oczywiście część zdjęć jest poruszonych i ląduje w koszu.
@Lilen (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=15688) - dziękuję.
Nie wiem co to za ptaszek?
Muminek na pewno będzie wiedział :) Ptaszek bardzo ładny.
Piękna :) , kolory bardzo przyjemne.
Muminek na pewno będzie wiedział :) Ptaszek bardzo ładny.
Pewnie, że wiem :) to śnieżka zwyczajna, bardzo przyjazny ptaszek, często skacze po stołach w poszukiwaniu okruchów.
Pozdrawiam
"Pewnie, że wiem :) to śnieżka zwyczajna, bardzo przyjazny ptaszek, często skacze po stołach w poszukiwaniu okruchów. "
Dziękuje Muminek. Tak właśnie było.:grin:
Myszołów
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/24955324827_ad17a39ab8_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4712/24955324827_ad17a39ab8_h.jpg)
Czajka koroniasta
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/38629419645_75f3d8bd39_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4738/38629419645_75f3d8bd39_h.jpg)
Czapla czarnogłowa
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/39120521854_cf0d379544_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4655/39120521854_cf0d379544_h.jpg)
I jako ciekawostka zdjęcia z wypuszczania na wolność pingwinów po kilku tygodniowej/ miesięcznej rehabilitacji.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/38706951215_eac9574085_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4742/38706951215_eac9574085_h.jpg)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2018/01/39573768712_6b22084e49_h-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4755/39573768712_6b22084e49_h.jpg)
Super te ptaszyska w RPA :)