Zobacz pełną wersję : pokaż swojego ptaka
młodziak
matka była nadzwyczaj przyjazna :)
A mnie to ostatnio ciągle uciekają ;-)
młodziak
matka była nadzwyczaj przyjazna :)
Piękny :)
---------- Post dodany o 10:12 ---------- Poprzedni post był o 10:12 ----------
Świetnie złapany :D
Nie dziw się, perspektywa skończenia w piekarniku nie każdemu się podoba. :mrgreen:
A fotka świetna. :mrgreen:
marekb1410
13.06.15, 00:18
Czapelka :)
149866
lisiajamka1
13.06.15, 13:39
Czapelka :)
149866
Ładna :)
Kosowa (?) po deszczu.
Pozdrawiam.
Kosowa (?) po deszczu.
Pozdrawiam.
Nie widać tzw. "zajadów" typowych dla ptasiej młodzieży i jest biała plama na podgardlu więc to raczej pani kosowa.
A czapelka i wiecznie uciekający bażant ok.
Kosowa (?) po deszczu.
Cierpliwy model.
czapla fajna.
kos się poustawiał z każdej strony
No ladne ptaszki nam tu serwujecie ladne:)
Gratuluje.
pozdro
Rodzinka z mojego stawku
150129
Ptasia młodzież:
kwiczoł
150616
kopciuszek
150617
@ronin75 - Świetna wrzutka :)
@ice_cat - Kaczuszki urocze :D
Ładnie pokazane samica i młodzik.
Ładnie pokazane samica i młodzik.
Bardzo dziękuję. To "parkowe" ptaszki i były bardzo śmiałe.
chyba wracały z kina i został im popcorn:mrgreen:
Przez szybę (w miarę czystą) dzisiaj w pracy.
150910
150910
Jeśli jeszcze napiszesz że latasz odrzutowcem to umrę na zawał :)
Jeśli jeszcze napiszesz że latasz odrzutowcem to umrę na zawał :)
W trosce o Twoje zdrowie informuję, że broń Boże niczym nie latam. Mewa usiadła na parapecie okna (I p.), w ogóle się mnie nie bała (bardziej ja jej, bo była wielka i tłusta), więc zrobiłam jej portret..
Pozdrawiam :grin:
W trosce o Twoje zdrowie informuję, że broń Boże niczym nie latam. Mewa usiadła na parapecie okna (I p.), w ogóle się mnie nie bała (bardziej ja jej, bo była wielka i tłusta), więc zrobiłam jej portret..
No widać, że się obżera. Chyba, że ją tuczysz, a potem na obiad :lol:
Fajna jest, czyściutka :grin:
Nawet na miotle ?! :)
Chyba, że ją tuczysz, a potem na obiad :grin:
Fuj...
Nawet na miotle ?! :)
Bo oberwiesz...:wink:
co za biel, i jak ładnie podmalowane oko, fiu fiu
Jaskółki - pora karmienia :)
151016
151017
dzioby rozdarte na maxa, fajny moment
"Piękna" ta pierwsza.
Gratuluję refleksu i pozdrawiam.
Fajne :grin:, też kiedyś takie głodomory spotkałem.
Fajne :grin:, też kiedyś takie głodomory spotkałem.
Fajnie się je obserwuje :) , się kręcą patrząc za "starymi" i wrzask jak który podlatuje...:grin:
Fajnie się je obserwuje :) , się kręcą patrząc za "starymi" i wrzask jak który podlatuje...:grin:
Najfajniejsze, że były bliziutko i się nie bały :grin:
Oto ON, przybył Bocian Zwinkożerca
151280
151281
Wypruł flacory i zjadł, poszło mu przynajmniej kilka sztuk. Chyba jeszcze więcej jak w zeszłym roku po sianokosach.
151282
lisiajamka1
29.06.15, 19:55
Świetnie, upolowałeś polującego :grin:
To był Replay z zeszłego roku, też po pierwszych sianokosach przyleciał bocian i ucztę sobie zrobił. Wcześniej przylatywał ale nie widziałem jaszczurek tam, teraz drugi rok z rzędu jest ich masa :)
Jak na zdjęcie przez szybę to bardzo ładny kadr, można tylko pozazdrościć portretu i takiej modelki, brawo!
Kapitalna chwila złapana, pierwszy kadr podoba mi się najbardziej.
Oto ON, przybył Bocian Zwinkożerca
Bocian ładnie zapozował.
jaskółka dymówka
Piękny gatunek, może troszeczkę zbyt mocno zaświeciło.
Pozdrawiam
już nie lubię bocianów :roll:
już nie lubię bocianów :roll:
zjadają Twoje modelki:mrgreen:
z tym bocianem bardzo fajna historia :) Smakowita :P
:roll: Coś ocalało :grin: , robiłem sesje dzisiaj jednej Zwince:mrgreen::)
Najpierw zwinki nauczcie latać a dopiero później do tego wątku :)
Najpierw zwinki nauczcie latać a dopiero później do tego wątku :)
No jak, przecież poleciały z bocianem...:mrgreen::twisted: . Formalnie wszystko na temat.
Bardzo dobre!
kosus-kosus :mrgreen:
151660
lisiajamka1
5.07.15, 11:35
kosus-kosus :mrgreen:
151660
Kosus - młokosus :grin:
Oooooo, Bogdan robi nową specjalizację "Ptaszorograf". :shock::shock::shock::mrgreen:
I całkiem zacnie mu to wychodzi. :mrgreen:
Był już "Beskidografem, Cerkwiografem, Oblechografem". :roll:
Ciekawe, jakie jeszcze specjalizacje zrobi. :cry::mrgreen:
kosus-kosus :mrgreen:..
brzmi jak nazwa jakiejś bakterii, z rodziny Enterobacteriales:mrgreen:, a to taki rozśpiewany ptaszek
brzmi jak nazwa jakiejś bakterii, z rodziny Enterobacteriales:mrgreen:, a to taki rozśpiewany ptaszek
Codziennie rano budzą mnie dwa takie. Przekrzykują się wzajemnie, a raczej prześpiewują :D
A potem to wrony zaczynają wrzask. Jest ich pewnie ze 2000. Hitchcock normalnie :)
Zabawa wieczorową porą nad zamojskim zalewem.
Pozdrawiam.
Zabawa wieczorową porą nad zamojskim zalewem.
Pozdrawiam.
Fajne kształty :)
kilka ptaszków
Daleko, oj daleko.
Daleko, oj daleko.
No niestety czujne są i warty mają porozstawiane. Udało mi się podejść na ok. 80m.
Te mniej płochliwe i bez oporów.
lisiajamka1
8.07.15, 17:21
Te mniej płochliwe i bez oporów.
Zatracają się w miłosnych igraszkach :grin:
Daleko, oj daleko.
Tu masz z zupełnej bliskości (ok. 4 m). Swego czasu na świerku przed moim domem zatrzymywały się w swojej podróży na kilka dni odpoczynku sowy uchate. Wiec jednej zrobiłem z okna portrety. Może nieco za mała głębia ale niech tam.
Tu masz z zupełnej bliskości (ok. 4 m). Swego czasu na świerku przed moim domem zatrzymywały się w swojej podróży na kilka dni odpoczynku sowy uchate. Wiec jednej zrobiłem z okna portrety. Może nieco za mała głębia ale niech tam.
Sowa a z byka patrzy:) Bardzo mi się podoba.
to i ja spróbuję:
152079152080152081
Wróbelki są fotogeniczne - czym to strzelałeś ?
Wróbelki są fotogeniczne - czym to strzelałeś ?
mZd 700-300 II. Nie lubię tego obiektywu i chyba go sprzedam jak się skończy cashback.
mZd 700-300 II. Nie lubię tego obiektywu i chyba go sprzedam jak się skończy cashback.
Dziwne, to mój ulubiony. Szczególnie jak go przymykać do f8. Lubiłem go bardziej niż 50-200 ale ja się nie znam :)
Jest za ciemny. Przy gorszej pogodzie z ręki dla mnie nie do utrzymania na 300 mm. Albo podbija iso albo brak ostrości. Poza tym użyteczny tylko do ok 200 mm, potem rozmywa. Poniżej "próbka": warunki pogodowe idealne, zero wiatru, statyw nieruchomy, wężyk. Ogniskowa 300 mm. I co? I kicha... Ale ptaka załączam :mrgreen:. To pokląskwa chyba...
152096
Jest za ciemny. Przy gorszej pogodzie z ręki dla mnie nie do utrzymania na 300 mm. Albo podbija iso albo brak ostrości. Poza tym użyteczny tylko do ok 200 mm, potem rozmywa. Poniżej "próbka": warunki pogodowe idealne, zero wiatru, statyw nieruchomy, wężyk. Ogniskowa 300 mm. I co? I kicha... Ale ptaka załączam :mrgreen:. To pokląskwa chyba...
152096
Faktycznie kicha, może masz popsuty :roll:
Na 300mm faktycznie trochę mydli, ale coś tam widać - w linku wycinek kadru z 300mm (robione z ręki), który kiedyś tu wstawiałem
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=107893&d=1389485503
(https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=107893&d=1389485503)Że ciemny to fakt, ale alternatywy na razie brak, za to nieduży :grin:. Często używam do makro i tu się fajnie sprawdza.
Tu jeszcze krop z powyższego (łebkiem poruszył)
152097
Faktycznie kicha, może masz popsuty :roll:
Na 300mm faktycznie trochę mydli, ale coś tam widać - w linku wycinek kadru z 300mm (robione z ręki), który kiedyś tu wstawiałem
(https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=107893&d=1389485503)Że ciemny to fakt, ale alternatywy na razie brak, za to nieduży :grin:. Często używam do makro i tu się fajnie sprawdza.
Eee tam, od razu popsuty. Nowy obiektyw? Dwa razy użyty? Raczej fotograf słaby...
Tu jeszcze krop z powyższego (łebkiem poruszył)
152097
No taka jakość już by mi wystarczyła.
[QUOTE=alnico;1202135]Faktycznie kicha, może masz popsuty :roll:
(https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=107893&d=1389485503)Że ciemny to fakt, ale alternatywy na razie brak, za to nieduży :grin:. Często używam do makro i tu się fajnie sprawdza.[/QUOTE
Przecież jest lumix 100-300 ?! ( starość nie radość dopiero teraz zauważyłem że rozmawiamy o mikro a ja się wymandrzam mając na myśli stare dobre 70-300, zmyliła mnie pierwsza cyfra 700- zamiast 75.
No jest, ale przecież nie kupię wszystkiego. Tym bardziej, że podczas testów przed zakupem wypadał nieźle. No i chciałem większy zakres ogniskowych.
Państwo Kosowie dzisiaj. 1; 2 ;3 Pani Kosowa w kąpieli. 4 Pan Kos czujny.
Kosy świetne, uwielbiam ich śpiew.
Dziś wrzucę żurawia koroniastego...
152227152228
@rados - świetna wrzuta :) Żuraw imponujący :wink:
Świetne portreciki.
Pozdrawiam.
---------- Post dodany o 09:39 ---------- Poprzedni post był o 09:38 ----------
152096
Podoba mi się takie ujęcie.
Pozdrawiam.
Dzięki. Można czarne łabędzie, czy to jednak niemile widziane?
Dzięki. Można czarne łabędzie, czy to jednak niemile widziane?
A to czemu niemile ? :shock: dawaj
Co do mZ 75-300 - u mnie problem z ustawieniem ostrości - ostatnio męczyłem kilka kosów, ale większość poruszana, nieostra. Jakieś takie zbyt ruchliwe chyba jak dla mnie. Jedynie dla celów poglądowych daję te fotki.
ISO 200, 1/800 s, f/6.7, 281 mm
152253
ISO 200, 1/500 s, f/6,5, 258 mm
152254
ISO 800, 1/250 s, f/6,5, 258mm
152255
A to czemu niemile ? :shock: dawaj
Mówisz i masz.
152263152264
Mówisz i masz.
152263152264
Piękne są :)
Mówisz i masz.
152263152264
Orzesz ale kolory, czym to złapałeś ? Bo mi się exif na Twoich zdjęciach popsuł :)
Orzesz ale kolory, czym to złapałeś ? Bo mi się exif na Twoich zdjęciach popsuł :)
mZd 75-300. Rawa pierwszego zdjęcia usunąłem. Dane II zdjęcia: 300 mm, priorytet migawki, 1/320 s, f/6.7, minus 0,7 EV, 640 ISO. Z ręki. Kolory z aparatu, tylko korekta ekspozycji + kadrowanie. Zachmurzone niebo z niewielkimi promykami słońca.
Poniżej "próbka": warunki pogodowe idealne, zero wiatru, statyw nieruchomy, wężyk. Ogniskowa 300 mm. I co? I kicha... Ale ptaka załączam :mrgreen:. To pokląskwa chyba...
Pokląskwa bardzo ładnie zapozowała na wiesiołku. Szkoda, że brak EXIF, zawsze to więcej informacji do przeanalizowania.
Państwo Kosowie dzisiaj. 1; 2 ;3 Pani Kosowa w kąpieli. 4 Pan Kos czujny.
Poidełko w ogrodzie to dobra rzecz, zwłaszcza w takie upały jakie mieliśmy.
Na moje oko, na wszystkich zdjęciach pozuje Pan Kos, widać charakterystyczną dla samca żółtą obrączkę powiekową.
Co do mZ 75-300 - u mnie problem z ustawieniem ostrości - ostatnio męczyłem kilka kosów, ale większość poruszana, nieostra. Jakieś takie zbyt ruchliwe chyba jak dla mnie. Jedynie dla celów poglądowych daję te fotki.
ISO 200, 1/800 s, f/6.7, 281 mm
ISO 200, 1/500 s, f/6,5, 258 mm
ISO 800, 1/250 s, f/6,5, 258mm
To są szpaki i faktycznie są bardzo ruchliwe, przy takich gatunkach trzeba sporo poćwiczyć z celowaniem. Na ostatnim zdjęciu widać poruszenie, zbyt długi czas w stosunku do ogniskowej, to może się udać tylko ze statywem i do tego model musi być mniej ruchliwy. Takie zdjęcia lepiej wyglądają, jeżeli są robione z niższej perspektywy, wtedy też łatwiej celować w ptaka.
Mówisz i masz.
Łabędzie i żurawie bardzo fotogeniczne.
Pozdrawiam
mZd 75-300. Rawa pierwszego zdjęcia usunąłem. Dane II zdjęcia: 300 mm, priorytet migawki, 1/320 s, f/6.7, minus 0,7 EV, 640 ISO. Z ręki. Kolory z aparatu, tylko korekta ekspozycji + kadrowanie. Zachmurzone niebo z niewielkimi promykami słońca.
Ryzykownie z tym czasem:)
No ryzykownie, ale ileż można robić zdjęcia na ISO 2000.
Muminku, dzięki za komentarz. Nie dopisałem, ale istotnie zdjęcia z ręki robione.
"Poidełko w ogrodzie to dobra rzecz, zwłaszcza w takie upały jakie mieliśmy.
Na moje oko, na wszystkich zdjęciach pozuje Pan Kos, widać charakterystyczną dla samca żółtą obrączkę powiekową."
dzięki Muminku za komentarz
Być może masz rację, aczkolwiek są to bardzo z nami zaprzyjaźnione Kosy. Czyszczą nasz trawnik z dżdżownic i rozgrzebują nasze ozdobne zrębki w poszukiwaniu robali. Ale wiem (podglądałem), że do "jakuzi" wchodziła pani Kosowa. Mokre piórka wydają się ciemniejsze:grin:. A "Kostek" - tak ma na imię nasz pan Kos w tym czasie dyżurował na dachu. Faktem jest, że z tymi Kosami (szczególnie panami kosami) może być problem bo zmienia im się kolor upierzenia i dzioba w okresie godowym więc można się pomylić. A często bywają w okresie godowym bo panie Kosowe znane są ze swego puszczalskiego i rozwiązłego charakteru angażując się w wiele związków poza małżeńskich wg. (dr. Andrzeja Kruszewicza - "Ptaki Polski") :lol:
"Poidełko w ogrodzie to dobra rzecz, zwłaszcza w takie upały jakie mieliśmy.
Na moje oko, na wszystkich zdjęciach pozuje Pan Kos, widać charakterystyczną dla samca żółtą obrączkę powiekową."
I jeszcze ogródek do tego :-)
I jeszcze ogródek do tego :-)
Niezły ptaszek :D
Niezły ptaszek :D
Puchacz europejski do podziwiania w Leśnym Parku Niespodzianek w Ustroniu :)
Nie wiem, co to za ptaszek...
152511152512
152511152512
chyba rokitniczka ?
chyba rokitniczka ?
Rokitniczka nie, ale całkiem możliwe, że jest to jakiś inny Acrocephalus lub jakaś Locustella; w każdym bądź razie coś z pokrzewkowatych.
---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
Zastanowiłbym się nad łozówką lub zaroślówką, ewentualnie nad brzęczką lub strumienówką.
Rokitniczka nie, ale całkiem możliwe, że jest to jakiś inny Acrocephalus lub jakaś Locustella; w każdym bądź razie coś z pokrzewkowatych.
---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
Zastanowiłbym się nad łozówką lub zaroślówką, ewentualnie nad brzęczką lub strumienówką.
Wymiękam przy tych nazwach...:wink: Ale to akurat jest Locustella luscinioides czyli Brzęczka.. :mrgreen: Ale zdolny jestem. Ha!
Wymiękam przy tych nazwach...:wink: Ale to akurat jest Locustella luscinioides czyli Brzęczka.. :mrgreen: Ale zdolny jestem. Ha!Się popisujesz :mrgreen:
Się popisujesz :mrgreen:
No pewnie.... :mrgreen:
Takiego dzisiaj złapałem. W centrum miasta. Od kilku dni przylatuje i siada na tych samych gałęziach. Dzisiaj zepchnął gołębia z latarni. :grin:
To drozd? Nie wiem nawet, czy wszystkich zdjęciach jest ten sam...
152535152536152537152538152539152540
lisiajamka1
15.07.15, 18:51
Drozd kwiczoł (Turdus pilaris) :)
Drozd kwiczoł (Turdus pilaris) :)
Super. Dzięki. Mój pierwszy drozd kwiczoł.:smile:
Super. Dzięki. Mój pierwszy drozd kwiczoł.:smile:
Ładne tło dla tego kwiczoła . Podoba się.
Dzisiejsze szpaki...
152713152714152715
Pierwszy - świetny.
Pozdrawiam.
lisiajamka1
18.07.15, 21:19
Tak, pierwszy jest... pierwszy :grin:
Szalejesz z tymi gatunkami:grin:
152511
Na moje oko to będzie cierniówka, ładnie pozowała na nawłoci.
Dzisiejsze szpaki...
Pierwsze świetnie trafione z ostrością, może tylko za mało szpaka w kadrze:wink:.
Pozdrawiam
Szalejesz z tymi gatunkami:grin:
Na moje oko to będzie cierniówka, ładnie pozowała na nawłoci.
Pierwsze świetnie trafione z ostrością, może tylko za mało szpaka w kadrze:wink:.
Pozdrawiam
Jak szaleć, to szaleć. Jeszcze dzisiejszy dzięcioł. O 5 rano go cyknąłęm ale było jeszcze trochę ciemno...
152746152747152748
Z wyprawy rowerowej po Drawieńskim Parku i Parku Ujście Warty
Dziś wrzucę żurawia koroniastego...
Masz w całości? Tego drugiego dawaj do galerii.
Masz w całości? Tego drugiego dawaj do galerii.
W całości nie, krzaki zasłaniały,a nie chciałem podchodzic bliżej
Ciekawe dokumentacyjnie. Gratuluję spotkania :D
Panuj nad poziomem. Bocian fajny .... do dopracowania.
czapla siwa
I jakaś tak ...strapiona..może to od tego upału? ;-) A fotka klasa!
Ryby nie brały...
dzięki :)
Z dzisiejszego spaceru nad morzem. Jeszcze nie padało.
152859 152860
152861 152858
Ale jaja - ostatnie rządzi :mrgreen: Masz refleks dziewczyno :mrgreen:
Super, na drugim puszcza oko... :grin:
Miałem napisać - ale model - w sensie, że ładnie się ustawił - ale ostatnia fota sugeruje, że ptaszyko to tematu nie podeszło poważnie ;)
lisiajamka1
19.07.15, 18:30
152859 152860
152861 152858
Ćwiczenia szyi i jelita grubego wykonane perfekcyjnie :mrgreen:
Miałem napisać - ale model - w sensie, że ładnie się ustawił - ale ostatnia fota sugeruje, że ptaszyko to tematu nie podeszło poważnie ;)
Ptaszysko organoleptycznie podpowiada - przymykaj bardziej przysłonę w tym obiektywie :)
152859 152860
152861 152858
Świetne !!! :mrgreen:
Na trzecim łeb mu opad jak u Abira, pewnie klej popuścił. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Czwarte, bez komentarza. :shock::shock::shock: :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
czapla jeszcze raz :)
Fajna, a wcześniejsza super :grin:
Seria dobra, ale model wyraźnie ma nas w (...) :wink:
W imieniu kormorana dziękuję wszystkim, którym się podobał.:)
W imieniu kormorana dziękuję wszystkim, którym się podobał.:)
Pierzastemu również dziėkujemy za pozowanie, zrobił to z klasą :lol:
Zdjęcie pierwsze - piękny jestem, no nie?
Drugie - wiem, że jestem przystojny, ale chyba już wystarczy...
Trzecie - nudne to pozowanie, czas na gimnastykę
Czwarte - Co?! Żadnej nawet małej rybki za pozowanie?! Za darmo to możesz mieć.... :mrgreen:
Fajna seria. :)
lisiajamka1
21.07.15, 22:05
Dzisiejszy spacer ;-)
Fajny spacer z ziębą :grin:
I to wyjątkowo mało płochliwą ;-)
ostatnio na spacerze zięba wylądowała koło mojej nogi , chyba młody osobnik, karmiłem bułka jak wróbla :)
niestety nie miałem aparatu :(
lisiajamka1
21.07.15, 22:40
ostatnio na spacerze zięba wylądowała koło mojej nogi , chyba młody osobnik, karmiłem bułka jak wróbla :)
niestety nie miałem aparatu :(
Na spotkanie z czaplą byłeś przygotowany - fajne zdjęcia :)
Meksykańska czapla tygrysia :grin:
153117
No coś pięknego...
kto rano wstaje :)
łozówka ?
ptaszek wydawał specyficzny odgłos, coś na wzór krótkich trzasków
http://www.xeno-canto.org/256941 mnie ten głos pasuje
Wesoła rodzinka szpaczków
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://i744.photobucket.com/albums/xx85/cckk/Stylus 1/03/corvus.corax_zpsyblcurih.png)
153117
połączenie czapli, bąka i tygrysa. co za egzemplarz:!:
Biegus zmienny - wczorajszy spacer brzegiem morza. Cała gromadka tych sympatycznych ptaków wprzedzała mnie zawsze o kilkanaście metrów, więc w ruch poszedł konwerter cyfrowy. Pewnie znów dostanę po głowie.. oj tam :)
153851 153852
153853 153850
Biegus zmienny - wczorajszy spacer brzegiem morza. Cała gromadka tych sympatycznych ptaków wprzedzała mnie zawsze o kilkanaście metrów, więc w ruch poszedł konwerter cyfrowy. Pewnie znów dostanę po głowie.. oj tam :)
153851 153852
153853 153850
Domyślam się od kogo. :mrgreen:
A ptaszek śliczny. :mrgreen:
Ptaszek cudowny, nawet z konwerterem:grin:
Ptaszek cudowny, nawet z konwerterem:grin:
gdzie ten ptaszek ma konwerter?:mrgreen:
podoba mi się 1 i 4. choć przy pierwszym rozmyłbym tło bardzo delikatnie
gdzie ten ptaszek ma konwerter?:mrgreen:
podoba mi się 1 i 4.
No właśnie to jest konwerter 1,4 x :mrgreen:
No właśnie to jest konwerter 1,4 x :mrgreen:
aaaa, teraz to rozumiem i widzę więcej, albo bliżej. gdzieś około 1,4x bliżej:mrgreen:
Biegus zmienny - wczorajszy spacer brzegiem morza. Cała gromadka tych sympatycznych ptaków wprzedzała mnie zawsze o kilkanaście metrów
Uprawiały jogging połączony z foragingiem - przyjemne z pożytecznym równocześnie. :D
Modele i zdjęcia fajne. :)
153851 153852
153853 153850
Oj tam oj tam :D
Całą historie można stworzyć z życia Biegusa
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/08/BFVxxQJbuE4gAlzseXk4iU7REUrS8a8lPV_mwGDA-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/BFVxxQJb-uE4gAlzseXk4iU7REUrS8a8lPV_mwGDAiA=w800-h755-no)
Młody dzięcioł zielony?/zielonosiwy? w ogrodzie brata:
155381
Moja kaczka jest mojsza.
Pierwsze z serii najlepsze. Jest błysk w oku :)
Bez błysku jest źle ? Mnie raczej ta rozdziawiona gęba ujęła :)
Młody dzięcioł zielony?/zielonosiwy? w ogrodzie brata:
155381
Bardzo dobra fotka.
Pozdrówka.
Bez błysku jest źle ? Mnie raczej ta rozdziawiona gęba ujęła :)
Ten dziób to swoją drogą, ale błysk musi być :wink:
Popołudniowa kąpiel
156534 156535
Popołudniowa kąpiel
Fajny ten czyścioszek (szczególnie na drugiej fotce). :)
pomocy, co to jest za ptak ?
ustrzelony w Bułgarii
hijacintus
18.09.15, 20:12
Wygląda mi na młodego gąsiorka.
ustrzelony w Bułgarii
Wygląda mi na młodego gąsiorka.
Powiedzałbym, że bezpieczniej jest napisać, że to młoda dzierzba - w Bułgarii mogą się pojawiać, choć to mało prawdopodobne, inne dzierzby, które u nas nie występują.
Ogólnie jednak przychylam się do opinii o młodym gąsiorku.
Klasycznie "łabędziowo" ;-)
Klasycznie "łabędziowo" ;-)
Pierwsze ładniejsze :) Choć dałbym kadr bardziej w prawo.
---------- Post dodany o 13:36 ---------- Poprzedni post był o 13:36 ----------
ustrzelony w Bułgarii
Nie wiem co to, ale wygląda ślicznie :)
Pierwsze ładniejsze :) Choć dałbym kadr bardziej w prawo.
Też bym dał ;-) ale było "dość dynamicznie" i uciekał z kadru - lepiej złapane mam takie :
I jeszcze takie dla kompletu z "młodzikiem" ;-)
ustrzelony w Bułgarii
Jak mogłeś .......
:wink:
Jak mogłeś .......
:wink:
upssss, powinno być:
"ustrzelony" w Bułgarii :)
Zdjęcia "czyścioszka" fajnie się prezentują. Świetnie to zauważyłaś.
---------- Post dodany o 22:32 ---------- Poprzedni post był o 22:30 ----------
I jeszcze takie dla kompletu z "młodzikiem" ;-)
Bardzo ładne sceny. Szkoda że ostrość utonęła.
Ranny myszołów przed odjazdem do ptasiego szpitala.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=157960&d=1443467237
ech, te oczy:roll:
ech, ten dziub :)
---------- Post dodany o 23:56 ---------- Poprzedni post był o 23:55 ----------
ech, ten dziub :)
dziób dziób dziób oczywiście :)
Ranny myszołów przed odjazdem do ptasiego szpitala.
Pomogli mu?
Piękne oczka :)
Pozdrawiam.
Pomogli mu?
Czuje się już lepiej, został na kwarantannie na miejscu :-) Ma uszkodzone skrzydło i jeszcze samodzielnie nie lata, ale skoczył na stół w ogrodzie i wlazł na tuję i na płot. Dziwnie na mnie patrzy, trochę się boi, ale pozwala czasem zrobić zdjęcie. Po południu oddalił się na pola - nie wiem, czy jeszcze wróci :-(
Mam przedpotopowy sprzęt, ograniczone możliwości obróbki, co się dało - wstawiam:
.157997 157996
Sprostowanie: pierwszy ptak z żółtym dziobem - to chory bielik. Jutro zabiera go lekarz. Może udami się zrobić mu jeszcze zdjęcia. Drugi - to myszołów, też jest chory. Trochę namieszałam. :roll:
Sprostowanie: pierwszy ptak z żółtym dziobem - to chory bielik. Jutro zabiera go lekarz. Może udami się zrobić mu jeszcze zdjęcia. Drugi - to myszołów, też jest chory. Trochę namieszałam. :roll:
Dlatego mi się dziup na dzioby nie odmienił :)
Eee, tam, ważne ze ptaki pięknie sfocone. :roll:
Pozdrów ptaszki od Olyklubu. :mrgreen:
Piękne oba drapole, oby jak najszybciej mogły wrócić na łono natury.
Dzisiaj na działce obserwowałem polującego krogulca (w pewnym momencie przeleciał jakieś 1 - 1.5m ode mnie), niestety łopata jest kiepskim sprzętem do fotografowania. :mrgreen:
Dzisiejsze ptice tatrzańskie:
strażnik szałasu pasterskiego :D w Dolinie Chochołowskiej - rudzik:
158205
158206
kontroler jakości szyszek kosodrzewiny :D na grani między Grzesiem, a Rakoniem - płochacz halny:
158207
158208
Rudzik piękny, no i świetne tło typu Sosnowiec nocą...Płochacz daleko :)
Rudzik piękny, no i świetne tło typu Sosnowiec nocą
Dzięki. :)
Tło takie bo siedział na progu jednego z szałasów pasterskich i w tle za nim była noc jak w Sosnowcu. :(
Płochacz daleko :smile:
Nie dał się bliżej podejść... :(
Ponieważ mam ostatnio niedosyt w fotografowaniu ptaków :mrgreen: wrzucam z dzisiejszego spaceru w Babich Dołach - była cuuudowna pogoda...
158274
Kormoran z mewką super. :mrgreen:
małe conieco...
Fajne, głodny musiał być...
małe conieco...
Szkolony :)
małe conieco...
159747
mam słabość do wróbelków, a ten jest wyjątkowy! :)
Przekupiłeś go żarciem. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
W końcu za pozowanie jakieś tantiemy być muszą. :mrgreen:
Ekstra ptaszorek. :mrgreen:
Ćwirek ma po prostu parcie na szkło... :)
Ćwirek ma po prostu parcie na szkło... :)
Czy ja wiem...Ty byś się takiemu gofrowi też nie oparł :mrgreen:
159858
159857
Miałeś więcej chętnych na tego gofra, jak widzę... ;):mrgreen:
conieco i dwa conieca - fajowe.
Pozdrawiam.
Boższszszszsz... Ile tych gofeferów kupiłeś? Jeszcze byś jastrzębia jakiegoś zwabił ;-) :-)
Ten też oswojony ;-)
Pawia schwytałeś...? ;):mrgreen:
Pawia schwytałeś...? ;):mrgreen:
Można powiedzieć że ktoś wcześniej puścił :mrgreen::wink:
A ponieważ był taki kolorowy ...:wink: ... to tylko "przyfociłem" :wink:
Wróbelkowa na drugim zdjęciu patrzy na Ciebie spojrzeniem mówiącym "ale ten Tropic przystojny, będę mu pozować i bez gofrów". ;) :mrgreen:
Fazi75 świetne zdjęcie czubatki! :D
Potrzebna pomoc - jakiego ptaka Waszym zdaniem artysta przedstawił?
Spotkałem się już z sugestiami: kura, głuszec, cietrzew...
160217
Ja tu widzę cietrzewia...chyba :mrgreen:
"Jaszczomp". :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
A ten kogut złotopióry, lata po wsi, gwałci kury [emoji1]
co to za ptak ? wąsatka ?
stadny, strasznie głośny
ten akurat ustrzelony na wysokich trzcinach/trawach dlatego taki kiepski kadr
Potrzebna pomoc - jakiego ptaka Waszym zdaniem artysta przedstawił?
Spotkałem się już z sugestiami: kura, głuszec, cietrzew...
Z pewnością jest to kurak. Najbardziej podobny do cietrzewia z dziobem od głuszca, środowisko w tle pasuje do obu gatunków, ale mamy jeszcze jeden gatunek, mniejszy, wygląda bardzo podobnie, jest to tokujący jarząbek. Mam nadzieję, że nie namieszałem...:wink:
stadny, strasznie głośny
Wąsatka przepiękna, gratuluję gatunku.
stadny, strasznie głośny
Wcale nie taki kiepski. Fajny ptaszor...
Wiosną sfotografowałem takie ptaszysko. Wedle moich ustaleń powinien to być Bielik zwyczajny, aczkolwiek w miejscu gdzie go sfotografowałem, raczej nie jest spotykanym zwierzęciem. Mogę się mylić co do diagnozy, ale nieopodal Bielika krążył też zwykły jastrząb i gabarytami znacznie odbiegał od tego mojego Bielika. Najgorsze w całym zajściu było to, że zanim wyciągnąłem z samochodu aparat, to on już się oddalał. Poniżej fotka troszkę podrasowana by zobaczyć kolory ptaszka oraz crop.
Z pewnością jest to kurak. Najbardziej podobny do cietrzewia z dziobem od głuszca, środowisko w tle pasuje do obu gatunków, ale mamy jeszcze jeden gatunek, mniejszy, wygląda bardzo podobnie, jest to tokujący jarząbek. Mam nadzieję, że nie namieszałem...:wink:
Dziękuję za odp. Wg mnie to może być to! :)
Wiosną sfotografowałem takie ptaszysko. Wedle moich ustaleń powinien to być Bielik zwyczajny, aczkolwiek w miejscu gdzie go sfotografowałem, raczej nie jest spotykanym zwierzęciem. Mogę się mylić co do diagnozy, ale nieopodal Bielika krążył też zwykły jastrząb i gabarytami znacznie odbiegał od tego mojego Bielika. Najgorsze w całym zajściu było to, że zanim wyciągnąłem z samochodu aparat, to on już się oddalał. Poniżej fotka troszkę podrasowana by zobaczyć kolory ptaszka oraz crop.
Dorosły bielik na moje oko.
Rożeniec
Piękny gatunek, gratulacje.
Piękny gatunek, gratulacje.
Dziękuję. Szkoda, że warunki i otoczenie nie takie jak by się chciało....
Czapla biała nad rozlewiskami Narwi.
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/DSC_0072JPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-N8s20LHix8g/Vj_z1ZXddfI/AAAAAAAACi0/fSb6zc_oLeQ/s800-Ic42/DSC_0072.JPG)
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/DSC_0074JPG-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-oyi81hulQuk/Vj_z1Soj8MI/AAAAAAAACiw/oLtzce8mqTA/s800-Ic42/DSC_0074.JPG)
lisiajamka1
10.11.15, 22:00
Szóstka do leczenia :grin:
161490
Świetna fotka lisiajamka :)
Pozdrawiam.
161490
+1 tyle mogę. Zarąbisty opis :mrgreen:
:D Dobre :D
No to przegląd mojej szafy ;)
Czy ktoś wie, jak nazywa się ostatni ptak?
161541161542161543161544161545161546
lisiajamka1
11.11.15, 15:10
Gawron - złodziej też może mieć później problem z zębami, przecież orzech, to taki trudny owoc do zgryzienia :grin:
Czy ktoś wie, jak nazywa się ostatni ptak?
Drozd wędrowny Turdus migratorus - link (https://pl.wikipedia.org/wiki/Drozd_wędrowny)
---------- Post dodany o 14:14 ---------- Poprzedni post był o 14:12 ----------
może mieć później problem z zębami
Wybierze się do grzywacza dentysty z Twojego zdjęcia. :D
Ładne ptaszki pokazaliście ostatnio:), brawo!
No to przegląd mojej szafy ;)...
Jeśli to nie tajemnica, możesz powiedzieć gdzie sfotografowałeś tego drozda?
Pozdrawiam
Dentysta świetny :)
---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post był o 16:19 ----------
foto
Kra dziej-znalazca ;):mrgreen:
NY - Central Park
Dziękuję, to mnie uspokoiłeś:wink:
Dziękuję, to mnie uspokoiłeś:wink:
Bałeś się inwazji obcych ? :roll:
Ptaka nie mam, ale w temacie się chyba mieści. :roll::mrgreen:
Pan Rudzik
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/DSC_0284JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-freOsd4tHu0/Vj_z-ZfFLfI/AAAAAAAACkw/TF0AalmTVPA/s800-Ic42/DSC_0284.JPG)
Pan Dzwoniec
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/DSC_0215JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-U0FAFq49CIw/Vj_z7rhSMEI/AAAAAAAACkI/t_Mnm4KC8xE/s800-Ic42/DSC_0215.JPG)
Pani Pliszka
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/DSC_0043JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-EgZA4vPAZ1M/Vj_z1WYiaHI/AAAAAAAACis/3Mz2bM7esEA/s800-Ic42/DSC_0043.JPG)
Ladne ptaszyny serwujecie mili panstwo :)
pozdro
lisiajamka1
18.11.15, 19:13
Ladne ptaszyny serwujecie mili panstwo :)
pozdro
Czas najwyższy, by miły pan nyny uraczył nas wreszcie jakimś pierzastym okazem :grin:
Zimo Lodek
Super! Więcej takich poproszę :-)
Kwiczoł w śród krokusów
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/Kwiczo25C52582JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-7OrosBXpymE/Vj_0Dwc6FYI/AAAAAAAACl8/Stf2plkyZi4/s800-Ic42/Kwiczo%25C5%2582.JPG)
Spacerujący żuraw
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/DSC_0220JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-SvBsvyYZ69Q/Vj_z8Lci-FI/AAAAAAAACkQ/IyBwSxPPx-A/s800-Ic42/DSC_0220.JPG)
Drzemiący czarny bocian
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2015/11/DSC_0192JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-OQFDZlfDEd8/Vj_z4MZRajI/AAAAAAAACjU/k5tZTceT0_8/s800-Ic42/DSC_0192.JPG)
Gratuluję boćka. Bardzo rzadka sztuka. U mnie w Gorlicach obserwuję jedną parę. Bardzo ostrożne są.
Super! Więcej takich poproszę :-)
Janusz co mnie cytujesz, ja dawno nic tu nie wrzucałem, nie mam sprzętu, nie mam talentu. Obraziłem się na Olka i wzdycham do Fuji :_)
czarnego to widziałem tylko w locie, takie spotkanie jest zawsze cenne
kwiczoł fajny w tych krokusach
w żurawiu przeszkadzają mi zaciemnione boki, to jakaś winieta? chyba niepotrzebna
Kwiczoł w śród krokusów
Spacerujący żuraw
Drzemiący czarny bocian
Gatunki interesujące, zwłaszcza bociek - gratulacje!
Może to tylko u mnie, ale zdjęcia wydają się zbyt ciemne?
Pozdrawiam
Fotki są nie ruszane, po prostu takie jak aparat wypluł na kartę. Moja ingerencja to tylko ustawienia puszki. Przy żurawiu to faktycznie jest winieta, zdjęcie było robione za pomocą refraktora achromatycznego, który miał przelot na końcu 1,25 cala i najprawdopodobniej było to za mało by oświetlić całą matrycę.
Dziękuję za wszelkie uwagi i bardzo mi miło że przynajmniej część zdjęć się podoba :-)
Co do czarnego bociana to np. nad Biebrzą jest ich sporo, mam kilka fotek, ale ich jakość jest zbyt słaba by się nimi pochwalić. Ten osobnik, który tu pokazałem sfotografowałem w całkiem innym rejonie Polski. Jak widać po ubarwieniu to małolat. Przez 3 dni koczował na tym polu, tzn na noc odlatywał do pobliskiego lasu przespać się, ale rano powracał.
Kwiczoł w śród krokusów
Kwiczoł bardzo fajnie wyszedł :D
Kolega mi podrzucił z Nowej Zelandii, więc wrzucam jako ciekawostkę - ptak o nazwie tui
162054
162055
lisiajamka1
19.11.15, 21:41
Kolega mi podrzucił z Nowej Zelandii, więc wrzucam jako ciekawostkę - ptak o nazwie tui
162054
162055
Oryginalny egzemplarz :)
Oryginalny egzemplarz :)
i na dodatek zadziorna bestia, jak wkurzysz to Cię dziobem potraktuje jak to często u miodojadów bywa :lol:.
a oto sroczka przeglądająca stan sierści małego kucyka :)
162190
162191
162193
162192
a oto sroczka przeglądająca stan sierści małego kucyka :smile:
Fajna sytuacja i obie strony pewnie zadowolone - kucyk bo mu sierść wyczyszczą z niechcianych pasażerów na gapę, a sroczka się dożywi i doposaży swój lokalik. :D
Odważna bestia :)
Może ta sroczka to Twoja koleżanka po fachu? ;) :D Taki ptasi Sanepid. :D
Z nalotu na karmnik...
162289
162290
162291
162292
Musisz je dobrze żywić skoro tak chętnie pozują. :mrgreen:
Byłem dziś z dziewczynami na interwencji. One sobie poszły, a ja wypatrzyłem gęsi. Podobno kubańskie. Klemens i Klementyna.
Zdjęcie be, ale telefonem robione i światła nie opanowałem.
162349
Acha, gąski wpieprzały tafelki lodu, nie piły wody :mrgreen:
luzaczek82
25.11.15, 16:56
Takich gęsi jeszcze nie widziałem