Zobacz pełną wersję : E-3 subiektywne odczucia posiadaczy
londonpeter
28.09.08, 22:32
Mam E-3 od miesiaca, juz w pierwszym tygodniu mial chrzest bojowy.
Bedac w grecji i turcji wykonalem ponad 2000 strzalow. Sprzet z kitowym 12-60mm SWD swietnie sie spisywal. Slonce wysoko w pionie i ostre az do konca dnia, a przepalow nie mialem.
Ostrzenie, rewelacja - jasno, ciemno, kontrastowo czy nie - ostro jak zyleta.
Balans za dnia wciaz ustawiony na sloneczko, wieczorem juz na automacie. Pogubil sie pare razy w kolorach, ale to bylo w klubach gdzie kolory blyskaly z roznych kierunkow.
Jest tylko jeden feler - nieszczelnosc kurpusu i szkla.
Deszczu tam wogole nie mialem, ale wykonywalem zdjecia w wodnym parku i doszlo pare razy do ochlapania. Oczywiscie sciereczka z mikrofibry w pogotowiu i na miejscu przecieralem do sucha. Niestety, pod plastikiem ekranu zebrala sie woda. Widac zaciek w miejscu gdzie teoretycznie szkielko ekranu powinno byc przyklejone do obudowy tegoz ruchomego ekranu. Minely dwa tygodnie, a slad wody wciaz jest widoczny. Druga sprawa to obiektyw. Bedac na wyspach greckich mozna zauwazyc slady soli w postaci delikatnego pylu osiadajacego niczym kurz. Tak jak pisalem powyzej, o sprzet dbalem czysczacz czesto mikrofibra. Obawiam sie, ze jednak nieszczelnosc obiektywu jest przyczyna jego popsucia sie. Obiektyw ostrzy, obraz jest swietny, ale naped focusa jest glosny. Wydaje nieprzyjemny dzwiek podczas ostrzenia.
Jutro zanosze sprzet do serwisu i zobaczymy co zrobia.
Nawiazujac do szczelnosci Olympusa, nieprzyjemna sytuacja mnie spotkala z modelem 1030 SW, kupilem go specjalnie na ten wyjazd opisany. Zdechl po dwoch dniach, sie okazalo ze w jakis sposob jednak woda sie dostala poprzez klapke baterii. A w srodku model ten nie jest uszczelniony podwojnie. Otweirajac klapke baterii i karty pamieci widac cala elektronika i kondensator flesza. Straszne niedopracowanie.
chciałbym mieć 'kit' 12-60 SWD ;)
Jestem mocno zaskoczony nieszczelnościa E-3.
Mój też przeszedł chrzest już po kilku dniach, od momentu rozpakowania. Zdjęcia w ostrym deszczu, dość długo. Wyświetlacz odchylony na zewnątrz (tak mi się jakoś wygodniej parametry ustawia).
Sprzęt spisał się świetnie, nawet nie jęknął :)
Jestem mocno zaskoczony nieszczelnością E-3.
Mój też przeszedł chrzest już po kilku dniach, od momentu rozpakowania. Zdjęcia w ostrym deszczu, dość długo. Wyświetlacz odchylony na zewnątrz (tak mi się jakoś wygodniej parametry ustawia).
To czegoś nie rozumiem .
Spisał się i nie jęknął ...czy tez był tak bardzo nieszczelny ??
To czegoś nie rozumiem .
Spisał się i nie jęknął ...czy tez był tak bardzo nieszczelny ??
Zalał się i ani jęknął :grin:
Zalał się i ani jęknął :grin:
hehe . jak ja się zaleję to też nie jęczę
londonpeter
2.10.08, 13:32
Moze sie bal cokolwiek jeczec ;)
Moze sie bal cokolwiek jeczec ;)
Jeśli się zalał poza domem i do domu wróćił, to się bał.
Jeśli się zalał poza domem i na noc do domu nie wracał, to nie miał siły jęczeć.
londonpeter
2.10.08, 13:45
chciałbym mieć 'kit' 12-60 SWD ;)
No taki wlasnie kit sobie kupilem:)
Cena w UK to 1500 funtow, stoi w sklepie na polce.
W ebayu za 1200 (ten sam kit).
Ja natomiast kupilem na lotnisku lecac do wyzej wspomnianej Grecji.
Na bezclowce zaplacilem 1234.79 funta.
Sprzet zanioslem dopiero wczoraj, za pozno 5 dni.
Gdybym zaniosl w przeciagu 28 od zakupu, to dostalbym nowke sztuke, bez mrugniecia oka.
Lecz niestety sprzet leci do serwisu Olympa i bedzie w jakis sposob naprawiany.
Nie chcialbys slyszec dzwieku jaki sie wydobywal z obiektywu podczas ostrzenia.
Cos jakbys biegi zmienial bez sprzegla, tyle ze w nieprzyjemnych ultradzwiekach.
Cos jakbys biegi zmienial bez sprzegla, tyle ze w nieprzyjemnych ultradzwiekach.
Ultradźwięków się nie słyszy... :roll:
Ultradźwięków się nie słyszy... :roll:
Powiedz to delfinom i nietoperzom ;)
Powiedz to delfinom i nietoperzom ;)
Nie usłyszą ;)
No tak, pomyliło mi się z infradźwiękami.
[edit]
Nie no, dobrze było. O ultradźwięki chodzi. Zakręciłem się :)
Pierwsze wrażenie z urzytkowania E-3 - po kilku minutach - TOTALNY ZAWIAS! Aparat został odpalony tak jak go inżynierzy stworzyli (pytanie czy chińscy czy japońscy) i po kilku fotachprzestał reagować na cokolwiek, nawet na wyłącznik "ON/OFF" tylko coś w nim szumiało tak jakby się włączył wentylator ..., musiałęm wyjąć na "chama" chama baterię.
Tak się zatanawiam, czy to nie było po prostu robienie zdjęcia z dłuuuugim naświetlaniem. Może nie zdjąłeś dekielka, nie włączyłeś lampy błyskowej i zrobiłeś zdjęcie. Wtedy IS będzie szumiał i sobie "trochę" poczekasz na zdjęcie, co więcej potem poczekasz drugie tyle aż się dark frame odejmie z noise filter.
To tylko takie skojarzenie, bo raz tak zrobiłem z e-520. Tylko nie próbowałem wyłączać aparatu, więc nie wiem czy na wyłącznik by zareagował.
Jakby się czas ustawił na np. 60 sekund, to z dwie minuty byś takiego szumu miał zanim aparat by się "odwiesił".
Dokladnie. Akurat szczelność to jedna z najmocniejszych stron E-3. Pare miesiecy temu zabralem go z 11-22 pod Niagare (w zasadzie to doslownie, na Maid of Mist - czy jakos tak sie ten stateczek nazywa). Wrazenie sa takie, jakby sie pod gigantyczny prysznic weszlo. Niestety, ze zdjec mi prawie nic nie wyszlo - ale to dlatego ze bylo tak mokro, ze: 1) prawie nie bylo nic widac, 2) zanim zdazylem przetrzec obiektyw, to juz byl pelen kropel (na zewnatrz oczywiscie).
Szkoda ze, jak widac, nie dotyczy to wszystkich egzemplarzy E-3. :-(
Przemo,
czy jesteś zaskoczony nieszczelnością czy zaskoczyła Cię jednak szczelność E3 ? :D
.... bo skoro sprzęt spisał się świetnie i nawet nie jęknął to raczej był szczelny :) , przynajmniej stwarzał takie wrażenie ;)
londonpeter
3.10.08, 15:49
Inna sprawa to ten nieszczęsny wskaźnik baterii. Mam podpięty grip i dwa dodatkowe akumulatorki, niestety nie oryginalne. Już mi się parę razy zdarzyło pakować paluszki do koszyczka, bo wkaźnik pokazał wyczerpanie baterii i wystarzyło na kilkanaście strzałów. Jestem dobrze wyposażony w zasilanie, ale co z ludźmi, którzy wychodzą z jednym akumulatorkiem. Idzie zima, ogniwa będą krócej trzymały, a rezerwa wystarczy na parę pstryknięć. Soniacz jest pod tym względem wzorem, który Olek mógłby naśladowac.
Jestem dobrze wyposażony w zasilanie, ale co z ludźmi, którzy wychodzą z jednym akumulatorkiem. Idzie zima, ogniwa będą krócej trzymały, a rezerwa wystarczy na parę pstryknięć.
Kupią sobie dodatkowe aku..?
Kupią sobie dodatkowe aku..?
Nie, bez jaj. Soniaka kupia przeciez, nie? ;D
Używam od miesiąca, ponad 4k strzałów - poza wysokim ISO wrażenia bardzo pozytywne. Wreszcie można ostrzyć na ludzi w ruchu... Gdyby E-3 miał inną matrycę, kupiłbym sobie drugiego...
londonpeter
3.10.08, 21:09
Nie, bez jaj. Soniaka kupia przeciez, nie? ;D
Pod względem przekazywania informacji o stanie baterii. Maja pojecie o przenosnych urzadzeniach rejestrujacych obraz. Taka kamere na kasete to chyba kazdy zna:)
Gadki o stanie baterii wydają mi się zabawne... To nie zabawka dla dzieci i każdy kto myśli poważniej o foceniu już dawno ma przynajmniej 2-3 zapasowe ogniwa. Pomijacie jedną rzecz: lepsze wskazania stanu akumulatora mogłyby się wiązać z odejściem od BLM-1 lub jego modyfikacją przez producenta a dopiero wtedy byłby lament, żeby nie powiedzieć rozwolnienie.
nowy soft w E-3 powinien zmienić na lepsze oszczędzanie energii podczas pracy z gripem
Ja używam oryginalnych akumulatorków w zapasie mam dwa. Zdarzały się krótkie wyjazdy podczas to których robiłem przez cały dzień zdjęcia i w momencie kiedy wkładałem rano świeżo co naładowane aku, nie zdarzyło mi się żebym musiał je wymieniać.:cool:
A tak w ogóle polecam oryginalne aku, droższe ale się opłaca i nie będziecie narzekać. Bo w końcu to oryginalne są dedykowane do tego aparatu. Więc zarzuty powinny być kierowane w stosunku do akumulatorów innych firm, a nie E-3.
Apropos zasilania i ogniw - mam w sumie 4 ogniwa BLM-1 (E-510, niestety nie E-3) z gripem Ownusera. Wczoraj robiłem impreze i tylko na 2 załadowanych akku w grip, zrobiłem 2500 zdjęc i praktycznie nie są rozładowane - podejrzewam ze kolejny tysiąc zrobią. Na razie ich nie bede ładował, poleżą, popstrykam jeszcze - zobaczę kiedy będą mieć dość. Owszem, nie uzywam LCD praktycznie do kadrowania (LV) lub przegladania fotek, poza zmianami ustawień ISO,przesłony, migawki itp., a lampę mam zewnętrzną.
Co oryginał to oryginał. Mam gdzies też akku podróbę z tych lepszych, ale kiedyś jak sprawdzałem bez gripa to 400 zdjęc było dla niego max. Dlatego podziekowałem mu i teraz sobie gdzies tam lezy. Ale nie wśród sprzetu którego uzywam.
Na razie ich nie bede ładował, poleżą, popstrykam jeszcze - zobaczę kiedy będą mieć dośćCzy wyłączasz gripa kiedy tak "leżakuje"? W instrukcji do niego jest napisane żeby wyłączać podczerwień bo czerpie trochę prądu na czuwaniu. Ja wyłączam też drugim przełącznikiem sterowanie, a mimo to po tygodniu akumulator (oryginał Olympus) się rozładował. Może lepiej go wyjmować, a może mam jakiegoś "prądożercę" ?
Czy wyłączasz gripa kiedy tak "leżakuje"? W instrukcji do niego jest napisane żeby wyłączać podczerwień bo czerpie trochę prądu na czuwaniu. Ja wyłączam też drugim przełącznikiem sterowanie, a mimo to po tygodniu akumulator (oryginał Olympus) się rozładował. Może lepiej go wyjmować, a może mam jakiegoś "prądożercę" ?
Jesli chodzi o podczerwień, to mam ją wyłaczoną. Ale grip jest zawsze w pozycji ON. Lezakował juz tydzień z akku i nie zauwazyłem by akumulatory sie rozładowały. Chyba masz faktycznie jakiegoś "prądożdecę". Moze kontakt z serwisem załatwiłby sprawę ? Tym bardziej ze Ty masz oryginał grip, a nie jak ja, taiwańską podróbę :twisted:
W/g mnie czy akku w aparacie, czy akku w gripie powinien trzymac tyle samo na wyłączonym urządzeniu, niezaleznie od 1 czy 2 akku w gripie, zwazywszy na to ze jeszcze jego też wyłaczasz gdy nie uzywasz.
Ja w temacie E-trójki siedzię krótko, bo raptem kilka dni :) ale już na pierwszy rzut oka i pierwsze macanie powiedziedzieć mogę, że jeśli ktoś kiedyś, w zamierzchłych latach 90 trzymał bardziej zaawansowaną lustrzankę (typu Eos 5 czy F90), to bez problemu "łyknie" guzikologię tego aparatu. Nawet instrukcja obsługi wtedy niepotrzebna. Ale jeśli ktoś zaczynał od kompaktowej cyfry i teraz się przesiadł na wyższe modele - może mieć nielada problem. Jest on jednak szybko do opanowania. Resztę dopowiem, jak się z nim obędę - w Bieszczady go zabieram niebawem:)
londonpeter
9.10.08, 15:07
Tydzien temu oddalem moje baby do serwisu. Dluzy mi sie jak cholera, z domu nawet sie nie chce wyjsc. Jeszcze dwa, trzy tygodnie wegetacjiw swiecie nieutrwalanych obrazow:(
Londonpeter, współczuję problemów z babami Twoimi. Ja swoich na szczęście nie muszę do serwisu oddawać. Jak trzeba to stawiam do pionu zdrowym huknięciem i obydwie chodzą jak szwajcarskie zegarki.
Tydzien temu oddalem moje baby do serwisu. Dluzy mi sie jak cholera, z domu nawet sie nie chce wyjsc. Jeszcze dwa, trzy tygodnie wegetacjiw swiecie nieutrwalanych obrazow:(
Trzeba było prosić o aparat zastępczy.
Czy wyłączasz gripa kiedy tak "leżakuje"? W instrukcji do niego jest napisane żeby wyłączać podczerwień bo czerpie trochę prądu na czuwaniu. Ja wyłączam też drugim przełącznikiem sterowanie, a mimo to po tygodniu akumulator (oryginał Olympus) się rozładował. Może lepiej go wyjmować, a może mam jakiegoś "prądożercę" ?
No więc sprawa z gripem do E-510 wyglada tak:
Mam jak pisałem 4 akku BLM-1 (oryginał)
Na 2 szt w gripie zrobiłem 2500 zdjęc. Po tygodniu leżakowania, wziałem aparat na wycieczkę trzasnałem 200 zdjęc, z tego 10 z pilotem IR. Przy ostatnich zdjęciach juz czerwony wskaznik baterii sie pokazał. Wróciłem, wyjałem akku do ładowania, włozyłem kolejny kpl w grip.
Dla mnie bomba.
Olyjan- jak Twój grip ? posłałes do serwisu ?
Ja w E-3 z gripem mam 2 orginalne aku + 2 z Hamy i jak narazie cykam i cykam na orginalnych i sie nie rozładowują, a co do E-400 to też mam grip z Ownusera i mam tam 2x 3900 z maXpowera(kupione na allegro) na 2 takich aku po pełnym załadowaniu jestem w stanie cyknąć do 2 tys fotek więc też nie marudze;p
poruszałem juz ten temat w innym wątku - zwieszanie sie E-3 przy słabych aku.
Wskaźnik baterii sugeruje że aku jest pełne, natomiast aparat w trakcie pstrykania wyłącza się.
Dziś wiem, że to słaby aku, ale i tak nie mam pewności,że rozładowuje sie do końca. Ostatnio po czyms takim( zawieszanie sie aparatu) zapiąłem aku do ładowarki i z ciekawośc sprawdziłem czas ładowania - 3 h - to chyba troche mało jak na pełne ładowanie?
I tak się zastanawiam, jak słaby jest aku, że aparat wariuje i zawiesza się? W e-510 aparat sygnalizował że aku jest rozładowane, ale foty robił do końca, a w e-3 ni cholery - losowo sie wyłącza... bleeeee
mam E-3 od pół roku, nie stwierdziłem żadnych problemów z rozładowaną baterią, zastanawiam, się czy nie pownieneś przeczyścić styków czy to baterii czy to aparatu.
Jeśli zaśniedziały, to może są tu duże straty prądowe podczas zasilania.
Hmmm to trzeba było do razu tak napisać - wyrzucamy kolegę xt6000 z forum bo nie zna się na fotografii, tylko że Wy wszyscy od razu mieliście chipa w głowie z zaprogramowaną 30 letnią praktyką a w ręce dano Wam najlepsze aparaty i najjaśniejsze obiektywy. Myślałem że to wątek o opiniach E-3, ale się pomyliłem, przepraszam, już więcej nie będę Wam zaśmiecał.
Najchętniej to byście chcieli aby te Wasze E-3 stały na ołtarzykach w domu i robiły zdjęcia lepsze od najlepszego aparatu, a złego słowa pod ich adresem powiedzieć nie można, zwłaszcza początkującemu bo nikt początkującym z Was nigdy nie był...zapomniałem.
Dotyczy #482 i dalej.
Miło tak po kimś poskakać, prawda? Najlepiej jak jeden adoruje drugiego i każdy ma na klacie olka.
Nie pozdrawiam.
diabolique
16.10.08, 08:47
Najchętniej to byście chcieli aby te Wasze E-3 stały na ołtarzykach w domu i robiły zdjęcia lepsze od najlepszego aparatu
A nie jest tak?? :grin:
Najchętniej to byście chcieli aby te Wasze E-3 stały na ołtarzykach w domu i robiły zdjęcia lepsze od najlepszego aparatu, a złego słowa pod ich adresem powiedzieć nie można, zwłaszcza początkującemu bo nikt początkującym z Was nigdy nie był...zapomniałem.
Po co te nerwy, na forum jest kącik początkującego. Moim zdaniem o odczuciach powinien mówić ktoś kto ma jakieś doświadczenie z DSLR-ami bo inaczej mija się to z celem.
Po co te nerwy, na forum jest kącik początkującego. Moim zdaniem o odczuciach powinien mówić ktoś kto ma jakieś doświadczenie z DSLR-ami bo inaczej mija się to z celem.
Tys prowda
Ech.. cóż mogę powiedzieć.... kolega w gorącej wodzie kąpany. Myślę że zapewne zmieni system, i prze chwilkę będzie szczęśliwy, a potem znowu będzie mu coś nie pasować. No cóż niektórzy inaczej nie potrafią.
poruszałem juz ten temat w innym wątku - zwieszanie sie E-3 przy słabych aku.
Wskaźnik baterii sugeruje że aku jest pełne, natomiast aparat w trakcie pstrykania wyłącza się.
Dziś wiem, że to słaby aku, ale i tak nie mam pewności,że rozładowuje sie do końca. Ostatnio po czyms takim( zawieszanie sie aparatu) zapiąłem aku do ładowarki i z ciekawośc sprawdziłem czas ładowania - 3 h - to chyba troche mało jak na pełne ładowanie?
I tak się zastanawiam, jak słaby jest aku, że aparat wariuje i zawiesza się? W e-510 aparat sygnalizował że aku jest rozładowane, ale foty robił do końca, a w e-3 ni cholery - losowo sie wyłącza... bleeeee
Witam,
u mnie było (.... było, a teraz nie jest) tak samo
w 510 wskaźnik sygnalizował o częściowym rozładowaniu, a w E-3 ma do wyboru stan naładowany lub rozładowany :(
przy słabych aku "zatrzymuje" aparat i dopiero po wyłączeniu go i ponownym załączeniu powraca do pracy. Przy pojedyńczych strzałach nic nie wskazuje, że coś się złego dzieje, ale przy serii już na trzeciej fotce się zawiesza.
Teraz pytanie może do kogoś :
ile można / udało się w E-3 zrobić fotek w RAWie na jednym naładowanym aku ? Ja zrobiłem niecałe 520 i nie zawiesił się jak to wcześniej miało miejsce, ale też nic nie sygnalizował, że słabe aku. Po prostu pojawił się napis "bateria rozładowana" ;)
Wraz z body używałem gripa i dlatego nie wiem czy to wina body czy może grip szaleje
Pozdrawiam
Na I ładowaniu zrobiłem około 700 fotek(trochę w LV)RAW + JPG. Na II ładowaniu około 800. 0 problemów z zawieszaniem czy nagłym rozładowywaniem.
no to nie jestem pocieszony :(
aktualnie nie blokuje się - styki wyczyszczone w gripie, prawdopodobnie pomogło; natomiast martwi mnie brak sygnalizacji częściowego rozładowania aku i ilość fotek zdecydowanie za mała :(
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
a może ktoś z Was używał E-3 z Gripem, w którym zamiast BLM-1 były baterie lub akumulatorki ? ;)
oprócz wagi, bo jest prawie idnentyczna :D ( 2 x BLM-1 = 6 x R6 AA) jaki był możliwy przebieg fotek do zrobienia i przy jakiej pojemności tych aku ?
Ktoś, kiedyś, gdzieś .... na forum napisał, że przy dwóch aku BLM-1 zrobił około 2500 fotek. :?
Przy pojemności 6 aku, każdy np po 2800 mAh powinno sie zrównać z wydajnościa dwóch aku BLM-1 .... a może się mylę jednak .... ;) :D
Pozdrawiam,
Sebu$ , widze , że mamy podobne problemy:), ale ... dzis sie miło zaskoczyłem, lub lepiej powiedzieć, zaskoczył mnie dziś aparacik. Byłem dziś z córką gdzieś tam, i kiedy zacząłem focic , mignął mi w wizjerze sygnał baterii ( że niby juz słaba). I o dziwo strzeliłem jakies 200 fotek z lampą ( głębokie krakowskie piwnice), a aku nawet nie stęknął.
Jak to było? ...bądź tu mądry i pisz wiersze.
Wygląda na to , że aku działa w zależności od pogody i własnego widzimisię raz dłużej raz krócej, choć Twoje sugestie ( grip) , jak i moje odczucia są te same - cosik ten grip daje się we znaki. ( zagroziłem mu że jeśli nadal będzie takie chece robił to się z nim rozstanę :grin: ).
Nadal będę obserwował co się dzieje.
Pozdrawiam
Kupiłem ostatnio te cudo :)
Wiedziałem ,że będzie różnica ale aż taka to się nie spodziewałem .
To co pisaliście wcześniej ,że jasny i duży wizjer , że szybki AF i łapiący w półmroku .
Ale nie wiem czy pisaliście o tym ,że np nie mam możliwości przez przypadek przełączenia AF ze stałego na np na ręczny lub ciągły . Co mnie bardzo wkurzało w E 300 i E 330
Aparat po pierwszej serii zdjęć spisuje się bez zarzutu ale więcej napisze później jak poznam go lepiej .
jest z tego wyjście ;)
ustawiasz w menu AF na :
S-AF+M
lub C-AF+M ..... i dostrajasz ostrość ręcznie pierścieniem na obiektywie :D
Ale on się właśnie cieszy, że nie przełączy tego przypadkowo jak to miał w starszych korpusach ;]
Co do aku to nie mam gripa. W sumie już kilka osób na forum sygnalizowało problemy z baterią w czasie gdy grip jest w użyciu. Może jakaś wadliwa partia?
sorki, nie miałem E-300 i 330 :?
zrozumiałem, że potrzebuje przełącznika manual / auto :(
ale już wyjaśnione :D
właśnie tak ciesze się ,że przez przypadek nie włącze czegoś czego nie chcę
A ja za e3 mam takie problemy:
- zawiesza sie ale wiem że to wina zasilania. na 2 oryginalnych blm1 ok 500 fot, wynik oczywiście z podpiętym gripem.
- a na bateriach (paluszkach) zaznaczam najlepszej klasy paluszkach to jest ok 5 raw i zawiecha.
i kto oprucz mnie tak ma rączki do góry.
jestem niemal pewien że to grip bo ta sama bateria po prawej stronie w gripie padocha dokumentna a po lewej jeszcze działa.
zapytacie czemu gripa nie odepnę? bo z nim zdecydowanie wygodniej i nierobie ostatnio więcej jak kilkanaście fot na tydzień bo niemam czasu.
ps. a w 12 60 swd mi przednia soczewka od środka paruje i niejest to wina uszczelnień na tubusie tylko żle wklejona. bo jak ktoś niewie to przednia soczewka jest sklejana w tuleji z drugą element nierozłączny
za wszystkie bł. ort. przepraszam.
ok, po pewnych naradach z Sebu$iem, doszlismy do wniosku, że to chyba jednak nie problem z gripem, ale z firmware.
A o co chodzi dokładnie: na stronie oly, przy body e-3 jest zakładka "aktualizacja firmawe", i jest tam opisany właśnie problem zawieszającego się aparatu, oraz niewłaściwie działającego wskaźnika stanu naładowania aku.
Cytat ze strony:
"Zawieszanie się aparatu po pobraniu nowego firmware’u, 15.02.2008
• Zjawisko to występuje, jeśli przed aktualizacją firmware’u do menu dodano poprzez oprogramowanie Olympus Master 2 (lub Olympus Studio 2) jakakolwiek inną wersję językową niż domyślna. Po aktualizacji do najnowszej wersji firmware’u (E-3: wersja 1.1/E-510: wersja 1.3), aparat może ponownie uruchomić się po naciśnięciu przycisku IS odpowiadającego za funkcję stabilizacji obrazu.
Rozwiązanie problemu:
• Można to rozwiązać poprzez pobranie żądanej wersji językowej i dodanie jej do menu aparatu. Z tego względu, że ten sam język nie może być pobrany jako dodatkowy język, prosimy, by najpierw pobrać inny język, a dopiero później ten, który użytkownik chce faktycznie wgrać do aparatu. Proces jest taki sam dla oprogramowania Olympus Master 2 oraz Olympus Studio 2.
Uwaga:
• Zjawisko to nie występuje, jeśli do menu aparatu nie została dodana opcjonalna wersja językowa lub gdy oprogramowanie Olympus Master 2/Olympus Studio 2 używane jest w systemie operacyjnym Macintosh. W takich przypadkach nie trzeba korzystać z przedstawionego powyżej rozwiązania.
Jest to typowy problem w Windows i zostanie rozwiązany w przyszłości poprzez aktualizację oprogramowania Olympus Master 2/Olympus Studio 2."
Kombinowaliśmy troszkę z tym aktualizowaniem no i pewnie okaże się jak to będzie. Na ten moment, moge powiedzieć, że aku w gripie starcza na ok 500 fotek, a wskaźnik naładowania pokazuje stan faktyczny. Póki co, body zwiesiło się, ale zaraz po tym fakcie, na panely wyskoczył komunikat o rozładowanym aku. Wyglada na to, że sytuacja wraca do normy - aku działa jak należy, wskaźnik pokazuje prawdę. Czy tak będzie dalej, zobaczę i dam znać.
Pozdrawiam</B>
A ja z e3 mam takie problemy:
- zawiesza sie ale wiem że to wina zasilania. na 2 oryginalnych blm1 ok 500 fot, wynik oczywiście z podpiętym gripem.
- a na bateriach (paluszkach) zaznaczam najlepszej klasy paluszkach to jest ok 5 raw i zawiecha.
Faktycznie masz cos do bani. :shock:
na dwóch aku 500 fotek ? to tak o jakieś 2000 za mało ;)
Teraz testuję na paluszkach aku i już mam zrobione ok 200 fotek i dalej działa. (wsztystkie w raw`ie) ale że, .... aż 5 u Ciebie ?! :shock: :shock: :shock: i się zawiesza ... :shock:
Spróbuj zrobić to co ja i zeman2 zrobiliśmy z firmware, czyli dołóż inna wersję językową i możliwe, że błąd ustąpi, ale to tylko teoria, resztę pokaże życie
Pozdrawiam,
Panowie - nie kombinujcie tylko zróbcie dokładnie to, co podaje instrukcja aktualizacji oprogramowania, którą cytowaliście. Kombinowanie kończy się często czyms przeciwnym do zamierzonego celu. Jesli macie z tym problem wyślijcie aparat do serwisu.
Panowie - nie kombinujcie tylko zróbcie dokładnie to, co podaje instrukcja aktualizacji oprogramowania, którą cytowaliście. Kombinowanie kończy się często czyms przeciwnym do zamierzonego celu. Jesli macie z tym problem wyślijcie aparat do serwisu.
Z całym szacunkiem, ale Twój głos nie wnosi niczego w ten podtemat dotyczący problemów z zasilaniem i zawieszaniem sie aparatu.
Jeśli doczytasz uważnie instrukcję , którą cytowałem okaże się, że jednak trzeba KOMBINOWAĆ, a dlaczego ? - doczytaj proszę. ( ewentualne wątpliwości co do instrukcji z chęcią na PW co by nie naśmiecić zbytniu w wątku)
pozdrawiam
zeman, lessie ma rację. Po prostu powoli przestudiuj i krok po kroku zrób wszystko od nowa ale z instrukcją w ręku
czy sprawa nie sprowadza się do tego, że mając problem z zawieszką związany z zasilaniem i aktualizacją firmware należy postąpić tak jak podaje producent i problem powinien zniknąć?
Jaśli zrobłeś tak i nadal nie zniknął to albo to źle zrobiłeś albo jest coś nie tak z body, więc należy przestać kombinować tylko wysłać sprzęt do serwisu gdzie wgrają najprawdopodobniej nowy soft.
Tyle w temacie.
wywołany do odpowiedzi sie poczuwam :wink:
wracając do tematu instrukcja - napisana jest niejasno - "język żądany", "język domyślny"... np. Ze strony oly mozna sobie ściągnąć kilka języków np słowacki, słoweński, grecki...(po polskim ani śladu) i tu pierwsza zagwozdka, no ale jeszcze raz odsyłam własnie do tej instrukcji, kto przeczyta i spróbuje pójść właśnie krok po kroku ten nie będzie wiedział o co chodzi... a może ze mnie jakiś taki niekumaty gość?
Tak zupełnie dla własnej ciekawości ( Lessie, Zibi) spróbujcie przeczytać to co sugeruje oly
pozdrawiam
Faktycznie masz cos do bani. :shock:
na dwóch aku 500 fotek ? to tak o jakieś 2000 za mało ;)
Teraz testuję na paluszkach aku i już mam zrobione ok 200 fotek i dalej działa. (wsztystkie w raw`ie) ale że, .... aż 5 u Ciebie ?! :shock: :shock: :shock: i się zawiesza ... :shock:
Spróbuj zrobić to co ja i zeman2 zrobiliśmy z firmware, czyli dołóż inna wersję językową i możliwe, że błąd ustąpi, ale to tylko teoria, resztę pokaże życie
Pozdrawiam,
tak tylko te do 5 to jest bez stabilizacji i podglądu bo z tymi funkcjami to ani 1 foty nie zrobi.
kiedyś na nóweczkach batyeriach diuracel udało mi sie zrobic ok 10 fot i było to w słoneczny dzień. a co radzicie zrobić z słoikiem? coprawda udało mi sie odparować z soczewki ale niebardzo mam do niego zaufanie
ps. właśnie dodałem język i na nówezkach bateriach energizer ultimate liczba fot "0". po wł zasilania status bateri na zielono, próba zrobienia foty a tu NIC zawiecha. kolejnych 5 prób i tak samo.no i chyba czeka mnie rozmowa z serwisem
tak tylko te do 5 to jest bez stabilizacji i podglądu bo z tymi funkcjami to ani 1 foty nie zrobi.
kiedyś na nóweczkach batyeriach diuracel udało mi sie zrobic ok 10 fot i było to w słoneczny dzień. a co radzicie zrobić z słoikiem? coprawda udało mi sie odparować z soczewki ale niebardzo mam do niego zaufanie
ps. właśnie dodałem język i na nówezkach bateriach energizer ultimate liczba fot "0". po wł zasilania status bateri na zielono, próba zrobienia foty a tu NIC zawiecha. kolejnych 5 prób i tak samo.no i chyba czeka mnie rozmowa z serwisem
Naprawde uzywasz baterii do zasilania aparatu cyfrowego??
Nie slyszales nic o akumulatorach? Nie wierze!
Czesc.Ch.
Naprawde uzywasz baterii do zasilania aparatu cyfrowego??
Nie slyszales nic o akumulatorach? Nie wierze!
Czesc.Ch.
ogólnie to ja używam tylko blm1 tych baterii to tylko w ramach testu ale i tak aparat powinien "kilka fot zrobić"
...ale i tak aparat powinien "kilka fot zrobić"
Miałem kiedyś jakąś małpkę na dwa paluszki. Po włożeniu baterii robiła trzy (słownie trzy) fotki. Na akumulatorkach pracowała do wypełnienia karty i jeszcze długo, długo.
Proszę napiszcie jakich aku używacie to spróbuje.
londonpeter
25.10.08, 02:24
Uzywam oryginalnego akumulatorka i zazwyczaj dwoch innych wpakowanych do gripa.
Mam wrazenie, ze na jednym oryginalnym aparat dziala mi dluzej, anizeli na tych dwoch w gripie. Nie robilem testow, nie mam na to czasu, a i koszyka na paluszki tez nie uzywalem.
Gripa uzywam tylko ze wzgledu na wygode trzymania. Nie widze poprawy w zasilaniu przy uzywaniu gripa. Jak dla mnie jest z nim cos nie tak.
PS. wciaz czekam na moje baby z serwisu:/
ogólnie to ja używam tylko blm1 tych baterii to tylko w ramach testu ale i tak aparat powinien "kilka fot zrobić"
Nie uzywa sie baterii alkalicznych, padaja po kilku fotkach, to normalne. Tylko accu. Kup Eneloopy Sanyo albo Sony Blue Cycle, czy jakos tak.
Myslalem ze wiecie, a tu serwis od razu. ;-)
czesc.Ch.
Nie uzywa sie baterii alkalicznych, padaja po kilku fotkach, to normalne.
czesc.Ch.
A co kolega taki pewny siebie? dobre alkaliczne paluszki są znacznie lepsze niż jakiekolwiek aku. Nie wspominajac o jednej ''odmianie'' panasoniców (coś koło 5zł sztuka) kiedyś takowe miałem i w wielu urządzeniach nie mogłem ich najzwyczajniej w swiecie rozładowac...
Dobra, zadam pytanie, ktore chodzi mi po glowie od poczatku posiadania E-3...
Czy u Was licznik pokazuje zanizona ilosc zdjec mozliwych do wykonania na karcie?
Juz tlumacze o co chodzi...
Laduje karte 2GB i dostaje informacje, ze moge zrobic 119 zdjec w formacie RAW. W rzeczywistosci na karcie miesci mi sie cos ok 250 lub wiecej. Tez tak macie?
Czy u Was licznik pokazuje zanizona ilosc zdjec mozliwych do wykonania na karcie?
Laduje karte 2GB i dostaje informacje, ze moge zrobic 119 zdjec w formacie RAW. W rzeczywistosci na karcie miesci mi sie cos ok 250 lub wiecej. Tez tak macie?
Nie sprawdzałem tego ale wydaje mi się, że nie ma w tym nic dziwnego bo przecież pliki mają różną ''wagę'' w zależnosci podobno od wartości ISO:) Sam sprawdzę to przy najbliższej okazji.
Pozdrawiam;MicSzu.
dobre alkaliczne paluszki są znacznie lepsze niż jakiekolwiek aku.
W jakim sensie lepsze? W pilocie mogą wytrzymać 2x dłużej a w aparacie cyfrowym 20x mniej niż aku... Różne urządzenia mają różną specyfikę poboru energii. Tak się składa, że do większości aparatów cyfrowych bat. alkaliczne się nie nadają - nawet te najlepsze wysiadają po kilku klatkach, można je jeszcze długo używać w innych urządzeniach.
W jakim sensie lepsze? W pilocie mogą wytrzymać 2x dłużej a w aparacie cyfrowym 20x mniej niż aku... Różne urządzenia mają różną specyfikę poboru energii. Tak się składa, że do większości aparatów cyfrowych bat. alkaliczne się nie nadają - nawet te najlepsze wysiadają po kilku klatkach, można je jeszcze długo używać w innych urządzeniach.
A to ciekawe...Bo tak mi się wydaje, że najabrdziej prądozerne urządzenie fotograficzne to lampa..a na dobrych bateriach alkalicznych wypstrzyka około 150 błysków pełną mocą przy czym łądowanie będzie szybsze bo i napięcie taka bateria ma wyższe od aku..a prądowo też wyrabia:) Nie mówię o jakiśc tandetnych lecz DOBRYCH bateriach ALKALICZNYCH:) --> nie zasilałem takimi nigdy aparatu (tego cyfrowego) ale nie wydaje mi się by był to jaki kolwiek problem dla baterii.
Ja tak mam w E-510. Na karcie 4GB mam informacje, że zmieści mi się jakieś 240 RAW-ów, podczas gdy w rzeczywistości wchodzi ponad 400...
A to ciekawe...Bo tak mi się wydaje, że najabrdziej prądozerne urządzenie fotograficzne to lampa..a na dobrych bateriach alkalicznych wypstrzyka około 150 błysków pełną mocą przy czym łądowanie będzie szybsze bo i napięcie taka bateria ma wyższe od aku..a prądowo też wyrabia:) Nie mówię o jakiśc tandetnych lecz DOBRYCH bateriach ALKALICZNYCH:) --> nie zasilałem takimi nigdy aparatu (tego cyfrowego) ale nie wydaje mi się by był to jaki kolwiek problem dla baterii.
Charakterystyka pracy zasilania w aparacie jest inna niz w lampie...
RAWy z E-3 czy 510tki są kompresowane, dlatego to co widzisz na wyświetlaczu to tylko szacunkowa ilość zdjęć jakie można jeszcze wykonać i zapisać na karcie.
pozdrawiam
Zonkinho, Willow, dzieki za informacje.
Tak jak sie spodziewalem, zadna anomalia. I dobrze. Z drugiej strony jednak szkoda, ze trzeba sobie samemu obliczac ilosc zdjec, ktore zmieszcza sie na karcie.
Ale przecież to łatwo policzyć... Jeden RAW to tak na oko 9 MB, więc na karcie 4GB zmieści się przynajmniej 400 a na 2GB 200. ;)
Choć wiadomo, że przydałoby się mieć dokładne wskazania na zawołanie...
Ale przecież to łatwo policzyć... Jeden RAW to tak na oko 9 MB, więc na karcie 4GB zmieści się przynajmniej 400 a na 2GB 200. ;)
Choć wiadomo, że przydałoby się mieć dokładne wskazania na zawołanie...
O to mi wlasnie chodzi, bo ze latwo policzyc to wiem :)
Licznik jest po to, zeby liczyl :)
RadioErewan
25.10.08, 14:33
Tak macie. 8GB, raportuje 450, robię 700 i jeszcze jest trochę miejsca.
Pozdrawiam
A Ja wrócę do gripa. załączam skan z instrukcji obsługi odnośnie zasilania rodzajem baterii
wynika jak dlamnie z tego że powinienem muc iść do kiosku kupić baterie alkaiczne nieważne jakie i cieszyć się foceniem ale z jakiegoś przypadku tak nie jest i ilość do 500 fot na 2 blm1 to chyba jednak coś jest nie tak
ps. z serwisem jeszcze nie rozmawiałem narazie badam temat
i jeszcze jedno po foceniu w deszczu woda dostała sie między obudowe a szybke wyświetlacza widać na boku plamy jednak do samego wyś. jeszcze nie doszło
Troche offtopicznie sie zrobilo ;)
Ja w FL50 mam accu Sanyo Eneloop (rewelacja), gripa nie mam wiec nie wiem jak to jest, a co do baterii alkalicznych, to jako ciekawostke napisze, ze jedne z najlepszych dostepnych w naszym kraju to...... zolte baterie sprzedawana w sklepach IKEA ;)
I to nie zart w roznych urzadzeniach mialem najrozniejsze Energizery czy Duracele i zadne nie trzymaja tak dobrze i tak wydajnie nie pracuja jak baterie z IKEA (z tego co wiem robi je VARTA).
A zeby do tematu powrocic, E3 to naprawde swietny aparat :) - co prawda uzywa go glownie moja zona, ale przesiadla sie z E-300... najpierw po tym jak powiedzialem jej ile nowy prezent kosztowal troche zla byla, ale po kilku zdjeciach, stwierdzila ze warto bylo.
Nie oceniam jakosci obrazowania itp. bo ja "techniczny" jestem ;).
Tak macie. 8GB, raportuje 450, robię 700 i jeszcze jest trochę miejsca.
Pozdrawiam
Niby nic wielkiego, ale wkurzajace troche.
RadioErewan
25.10.08, 16:13
A mnie to zwisa i powiewa, choć byli tacy, których to skłoniło do zmiany systemu.
Pozdrawiam
A mnie to zwisa i powiewa, choć byli tacy, których to skłoniło do zmiany systemu.
Pozdrawiam
E tam, bez przesady, kiepskiej baletnicy i tak dalej...
Tez z tym zyje, przez dlugi czas nawet nie zadalem sobie trudu sprawdzenia ile faktycznie tych zdjec na karte wchodzi. Az do wczoraj chyba, zupelnie przypadkiem do glowy mi to przyszlo.
londonpeter
26.10.08, 01:21
i jeszcze jedno po foceniu w deszczu woda dostała sie między obudowe a szybke wyświetlacza widać na boku plamy jednak do samego wyś. jeszcze nie doszło
to tak jak u mnie (watek 501), sprzet jest w serwisie juz trzeci tydzien, wiec dam znac jak sie odniesli do tej nieszczelnosci.
Piotr Grześ
26.10.08, 09:54
Co do baterii z IKEA potwierdzam - znakomite!
londonpeter--> mnie się wydaje, że takie nieszczelności to wina ''partactwa'' podczas produkcji...w końcu body jest ''made in china''..mam nadzieję, że mnie się taki zaciek nie przytrafi, choc ten u Ciebie to chyba nie pierszy przypadek na forum co mnie najbardziej martwi ( jest na forum tej puszki może w chwili obecnej z 50sztuk) i na taka ilośc kilka przypadków tego samego problemu to coś jest nieteges..:(
Pozdrawiam;MicSzu.
A czyścicie tak swój sprzęt?:shock:
http://www.youtube.com/watch?v=2oDvgDDmSDE&feature=related
Było...ja jeszcze nie sprawdzałem i raczej nie sprawdzę szczelnosci w taki sposób xD
Niby już było, ale jest to wkurzające. Mam teraz drugiego E-3 bo pierwszy przebywa po raz czwarty w serwisie. O ile pierwszy nosiłem na pasku i mogę zrozumieć, że muszlę oczną wypchnąłem sobie sam. To w drugim aparacie nie mam paska i noszę go zawsze w ręce. I muszla też mi odpadła w lesie, przy okazji z jakąś zaślepką chyba od lampy. Możliwe jak się raz ją ściągnie i założy to już więcej nie będzie pewnie siedziała. Przykleić jej nie mogę bo nie wchodzi mi do obudowy podwodnej. Takich problemów nie mam z ME-1 w E-510. Można muszle do E-3 gdzieś kupić tanio?
Ja jakoś nie mam (narazie i mam nadzieję, że nie będę miał ) z muszlą problemu--> oby bo kosztuje 100zł:(
taki test szczelności to bez problemów przejdzie. wiem co pisze, kiedyś na rybach taki deszcz mnie zastał że ho ho. Aparat leżał na ziemi i całego go błotem okleiło. najpierw było lekkie mycie w rzece a po powrocie do domu myłem właśnie w taki sposób jak powyżej i nic mu sie nie stało. uszczelnienia są naprawdę solidne i dopracowane.
Pozdrawiam
w D80 jest to samo, także nie tylko u nas.
w D80 jest to samo, także nie tylko u nas.
Luzik, znaczy, ze nie beda sie z nas nasmiewac we wsiach i miastach, ze liczniki mamy poprzekrecane ;D
A co kolega taki pewny siebie? dobre alkaliczne paluszki są znacznie lepsze niż jakiekolwiek aku. Nie wspominajac o jednej ''odmianie'' panasoniców (coś koło 5zł sztuka) kiedyś takowe miałem i w wielu urządzeniach nie mogłem ich najzwyczajniej w swiecie rozładowac...
Kolega jest pewny siebie, gdyby nie byl to by nie pisal banialukow, tak jak kolega! ;-)
Sprawdz! potwierdz!
czesc.Ch.
P.s. nie uzywa sie alkalicznych baterii do zasilania aparatow cyfrowych, padaja natychmiast. Rzeczywiscie w urzadzeniach o malym poborze pradu radza sobie znakomicie, nie maja problemow z samorozladowaniem, ale w aparatach cyfrowych jest odwrotnie! Probowalem.
a ja mam takie pytanie. włożyłem aku 2700mAh i po włączeniu pokazuje że bateria słaba, coprawda to foty trzaska aż miło ale jeszcze niewiem w jakiej ilości poczekamy zobaczymy.czy u Was też tak jest z tym wskaźnikiem że na wpełni naładowanych aku pokazuje czeroną ikonę?
.... aku 2700mAh i po włączeniu pokazuje że bateria słaba, coprawda to foty trzaska aż miło ale jeszcze niewiem w jakiej ilości poczekamy zobaczymy.czy u Was też tak jest z tym wskaźnikiem że na wpełni naładowanych aku pokazuje czeroną ikonę?
I tak będzie. Naładowane ogniwo Ni-MH ma normalne napięcie pracy ok. 1,25V, które w przypadku baterii alkalicznej oznacza prawie koniec życia... Urządzenia mające wskaźnik stanu baterii typu "dobra/zła" powinny być kalibrowane w zależności od rodzaju źródła zasilania, w praktyce są kalibrowane dla typowych ogniw zalecanych przez producenta. Przykładowo moja stara mp3 ma w setupie nastawę "bat. alk/aku" co przekalibrowuje wskaźnik.
black_bird
29.10.08, 12:21
Sebu$ , widze , że mamy podobne problemy:), ale ... dzis sie miło zaskoczyłem, lub lepiej powiedzieć, zaskoczył mnie dziś aparacik. Byłem dziś z córką gdzieś tam, i kiedy zacząłem focic , mignął mi w wizjerze sygnał baterii ( że niby juz słaba). I o dziwo strzeliłem jakies 200 fotek z lampą ( głębokie krakowskie piwnice), a aku nawet nie stęknął.
Jak to było? ...bądź tu mądry i pisz wiersze.
Wygląda na to , że aku działa w zależności od pogody i własnego widzimisię raz dłużej raz krócej, choć Twoje sugestie ( grip) , jak i moje odczucia są te same - cosik ten grip daje się we znaki. ( zagroziłem mu że jeśli nadal będzie takie chece robił to się z nim rozstanę :grin: ).
Nadal będę obserwował co się dzieje.
Pozdrawiam
a nie mignęła to wtedy zielona ikonka, ze accu jest ok, czyli naladowany? tylko czerwona ostrzega, wtedy panowie z zamiennikami --> radze wymieniac.
a nie mignęła to wtedy zielona ikonka, ze accu jest ok, czyli naladowany? tylko czerwona ostrzega, wtedy panowie z zamiennikami --> radze wymieniac.
Twoim zdaniem przy zamienniku wskaźnik baterii ostrzega na czerwono a przy oryginałach nie :?: :shock:
Czy Cię źle zrozumiałem :?:
Czy oryginał umie się porozumieć z aparatem i zakomunikować, że to on jest ten właściwy a nie jakaś podróba :?: :!:
Pozdrawiam
nie wiem skąd te źle działające czerwone wskaźniki, mam oryginalny aku, zapasowy firmy HAMA, kupiony w MM, oba działają bez zarzutu, a nawet pokusiłbym się o danie oceny wyższej zamiennikowi, sygnalizacja słabej baterii pokazuje się w odpowiednim momencie, po pierwszym znaku, zależnie od obiektywu mogę wykonać jeszcze kilkadziesiąt zdjęć.
W mojej ocenie, za dużo oczekujecie od kupionych za parę groszy dziadowskich akumulatorów. W pewnym stopniu cena jest wyznacznikiem jakości baterii
stosuję aku oryginalne, więc to raczej nie problem zamienników, aże zdażyło sie to przy obu akumulatorach, to wyeliminowałem kwestię uszkodzonego aku.
A przy okazji , póki co wszystko działa jak należy, choć nie pstrykałem ostatnio zbyt dużo.
Pozdrawiam
Jak wyżej. Mam 2 dzień te body ale po prostu wizjer mnie rozwala. Niesamowity jest porównując do e-510 to tak jak ktoś tu pisał przesiadka z poloneza do najnowszej S klasy.
Pewnie się powtarzam ale co tam ;)
Jak wyżej. Mam 2 dzień te body ale po prostu wizjer mnie rozwala. Niesamowity jest porównując do e-510 to tak jak ktoś tu pisał przesiadka z poloneza do najnowszej S klasy.
Pewnie się powtarzam ale co tam ;)
Wiesz co, tez mialem taka jazde, ale przeszlo mi, gdy zajrzalem w okienko Kieva ;)
W mojej ocenie, za dużo oczekujecie od kupionych za parę groszy dziadowskich akumulatorów. W pewnym stopniu cena jest wyznacznikiem jakości baterii
Kto wspominał, że taki błąd jest na "dziadowskim" zamienniku ? Błąd występował u mnie na oryginalnym BLM-1. Coś body świrowało, bo nawet nie było sygnalizacji słabego aku. Po prostu E-3 się nagle zawiesił, a po ponownym włączeniu pokazał się napis "bateria rozładowana"
Pozdrawiam
Kto wspominał, że taki błąd jest na "dziadowskim" zamienniku ? Błąd występował u mnie na oryginalnym BLM-1. Coś body świrowało, bo nawet nie było sygnalizacji słabego aku. Po prostu E-3 się nagle zawiesił, a po ponownym włączeniu pokazał się napis "bateria rozładowana"
Pozdrawiam
chyba mam podobnie poprostu w większości wypadków wyłącza bez sygnalizacji stanu rozładowania aku. jak już czasem pokaże to mogę zrobić może 10 fot. pisze o blm1 nie r6 tych ostatnich używam teraz w ramach testu. ostatnio jak mi blm1 w gripie siadło i body sie już nawet wł. nie chciało z ciekawości odpiąłem go i samą baterie włożyłem do body. przełącznik w poz. on a tam wskaźnik na zielono i ani myślał sie zmienić na inny kolor. próbowałem go do tego zmusić ale nic ani lv ani stabi nie dały rady przez długi czas
Pewnie juz bylo odswieze - jesli blad dotyczy zlego wskazywania stanu aku to w FAQ na Olku jest napisane jak pozbyc sie bledu. Warto postapic zgodnie z instrukcja ewentualnie oddac do serwisu to to zrobia (zakladam ze wiekszosc ma jeszcze gwarancje. Faktem jest ze E-3 na wlaczonym IS potrafi sie po prostu zawiesic z podniesionym lustrem a po wylaczeniu i wlaczeniu czasem dopiero wyswietli "bateria rozladowana". Jesli nie a zawiecha sie powtorzy ja po prostu wkladam naladowane aku.
niestety na 6 aku 2700mAh tylko ok. 40 fot.softa mam 1.2 i od 1.1 aktualizacje robione na MAC, tak więc problem z błędem nie powinien mnie dotyczyć. chyba pozostaje tylko serwis
Pierwsze wrażenia po 2 tygodniach od przesiadki z E-330:
1. Pucha "szyta na miarę" - idealnie leży w dłoniach
2. Zaje..ście szybki i precyzyjny AF ze szkłami SWD
3. Cudowny wizjer - czytelny duży obraz
4. Guzikologia - trzeba będzie popracować żeby się nauczyć i przyzwyczaić
5. Od pierwszego dotknięcia widać i czuć że to "pancerne" body
6. Mój plecak staje się zbyt mały....:wink:
Pierwsze wrażenia po 2 tygodniach od przesiadki z E-330:
1. Pucha "szyta na miarę" - idealnie leży w dłoniach
2. Zaje..ście szybki i precyzyjny AF ze szkłami SWD
3. Cudowny wizjer - czytelny duży obraz
4. Guzikologia - trzeba będzie popracować żeby się nauczyć i przyzwyczaić
5. Od pierwszego dotknięcia widać i czuć że to "pancerne" body
6. Mój plecak staje się zbyt mały....:wink:
Mam tak samo ;) Bez szkieł SWD też ma szybki AF.
Spadająca muszla oczna - 3 cm czarnej taśmy izolacyjnej (jak np. w analogowych Canonach serii EOS) rozwiązują sprawę. No i umiejętnke wkładanie / wyciąganie z torby czy plecaka.
Guzikologia jest naprawdę OK - trzeba sie tylko nauczyć rozmieszcznia przycisków. Wg mnie jest intuicyjne.
Witajcie,
tak jak wcześniej się wypowiadałem na temat nagłego blokowania się E-3 tak i tym razem problem nie zniknął.
Akumulator naładowany na full. E-3 plus Grip.
Ostatnio zrobiłem dokładnie 520 fotek w RAWie i aparat sie zawiesił. Teraz prawie dwa razy tyle. Ale ponownie, nagle bez zadnej informacji o stanie aku .... zawiesił się :(
Po ponownym załączeniu, historia się powtórzyła niestety. Odłączyłem Grip, wsadziłem ten sam akumulator bezpośrednio do body i bez problemu zrobiłem kolejne 200 fotek, a wskaźnik aku świeci na zielono i ani mrugnie. :D
Dla pewności założyłem Grip, te same aku i po ok 20 klapnięć lustrem ponowna zawieszka.
Pozdrawiam,
No to fakt - mnie też się zawieszał. Przeczyściłam styki i na razie gra. Ale jeśli tak będzie nadal - to trzeba dać do serwisu widocznie.
Chyba nie ma znaczenia, czy robimy w JPG czy RAW ;)
No to fakt - mnie też się zawieszał. Przeczyściłam styki i na razie gra. Ale jeśli tak będzie nadal - to trzeba dać do serwisu widocznie.
Chyba nie ma znaczenia, czy robimy w JPG czy RAW ;)
Również przeczyściłem styki w Grip`ie, założyłem naładowane aku, a problem się powtarza :(
Czy ktoś może wie lub to już "przechodził" jak wygląda oddanie sprzętu do serwisu ? Jak to jest czasowo ? Czy po odebraniu sprzętu problem się powtarza po jakimś czasie ?
Grip jest bardzo wygodny, ale prawdopodobnie będę musiał się z nim rozstać :( , albo używać go z dwoma aku na raz.
Jeszcze zrobię test z 6-ma bateriami AA, nie aku tylko normalnymi alkalicznymi, a potem z aku R6 ..... zobaczymy ;)
Pozdrawiam
Również przeczyściłem styki w Grip`ie, założyłem naładowane aku, a problem się powtarza :(
Czy ktoś może wie lub to już "przechodził" jak wygląda oddanie sprzętu do serwisu ? Jak to jest czasowo ? Czy po odebraniu sprzętu problem się powtarza po jakimś czasie ?
Grip jest bardzo wygodny, ale prawdopodobnie będę musiał się z nim rozstać :( , albo używać go z dwoma aku na raz.
Jeszcze zrobię test z 6-ma bateriami AA, nie aku tylko normalnymi alkalicznymi, a potem z aku R6 ..... zobaczymy ;)
Pozdrawiam
O serwisie jest dużo na forum - wpisz w szukajkę serwis, albo po prostu wejdź w ten link: http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm
A to Ci powiem, że ja nawet nie próbowałam używać gripa z jednym aku! Hehe Jakoś mi to do głowy nie przyszło heh
O serwisie jest dużo na forum - wpisz w szukajkę serwis, albo po prostu wejdź w ten link: http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm
A to Ci powiem, że ja nawet nie próbowałam używać gripa z jednym aku! Hehe Jakoś mi to do głowy nie przyszło heh
No cóż ;) zmuszony jestem dokupić aku BLM-1 w takim razie :)
Dzięki za link ;)
Pozdrawiam,
Mija trzeci tydzień odkąd do ręki przykleił mi się E 3. Zewnętrzna guzikologia jest szybka i sprowadza się do naciśnij właściwy i pokręć rolką. Efekty widoczne na trzech panelach i w zależności od sposobu trzymania aparatu można sobie wybrać. Na górnym panelu co prawda mogły być trochę większe symbole. Umiejscowienie rolek a jak kto woli pokręteł wymusza do świadomego ruszenia palca i nastawienia właściwego parametru i tu jakby wydawało się
że mogły one leżeć pod palcem to w czasie pracy istnieje możliwość mimowolnego przestawienia a tak problem z głowy. Uchwyt, ciężar i użyte zewnętrzne materiały obudowy świadczą o trzymaniu w rękach solidnego sprzętu. Działanie AF precyzyjne i niesamowicie szybkie lecz przy tym wymusza dokładność przy obieraniu punktu ostrzenia. Wizjer i jego 100% pole krycia pozwalają na dopracowanie podziału kadru a nie jak do tej pory niewidoczne w domyśle. Podgląd na żywo jest, działa i na pewno będzie pomocny przy kadrowaniu specyficznych ujęć a do tego jeszcze możliwość wyświetlania linii podziału zapewni komfort pracy. Szkoda, że takich linii nie można wyświetlić w wizjerze. Co najważniejsze zdjęcia są w dużo lepszej jakości, oddają więcej szczegółów w porównaniu do eksploatowanego do tej pory E 300. Pomiar światła jest stabilny i nie zmienia parametrów przy drgnięciu aparatem. Do tego jak w OM 4Ti naświetlanie bieli i czerni. Na pewno jeszcze ze dwa miesiące będę podczas obsługi myślał i sprawdzał w instrukcji działanie poszczególnych funkcji zanim to wejdzie w krew i wywołanie pożądanego działania będzie odbywało się mechanicznie. Chciałbym jeszcze dodać, że po niecałych dwóch tygodniach od zakupu do domu zapukał kurier z lampą za co Firmie Olympus serdecznie dziękuję. Jest to moja druga lampa FL 50R więc mam do dyspozycji małe studio a tym samym możliwość sprawdzenia się w innych dziedzinach fotografii. Jeszcze nie wspomniałem o obowiązkowych szumach a to dlatego, że po przesiadce z E 300 problem przestał istnieć, a w E 3 i tak mam jeszcze duży zapas do dziedzin jakie fotograficznie uprawiam. Aby też dołożyć kolca to trochę denerwuje mnie wsadzanie paznokcia w wycięcie podnoszenia ekranu bo inaczej się nie da, wydaje mi się, że jest też bardziej prądożerny od poprzednika ale dokładnie jeszcze się nie wypowiem, gdyż sporo energii idzie na zaznajomienie się z obsługą i zabawę z lampami.
Reasumując, po zassaniu zdjęć z E 3 i obejrzeniu ich na monitorze co się stało już w drodze powrotnej z salonu Fotozakupy jestem bardziej jak zadowolony. To czego oczekiwałem od aparatu w tym modelu jest spełnione a także jest on bodźcem do dalszego rozwoju.
O ile pierwszy nosiłem na pasku i mogę zrozumieć, że muszlę oczną wypchnąłem sobie sam. To w drugim aparacie nie mam paska i noszę go zawsze w ręce. I muszla też mi odpadła w lesie, przy okazji z jakąś zaślepką chyba od lampy. Możliwe jak się raz ją ściągnie i założy to już więcej nie będzie pewnie siedziała. Przykleić jej nie mogę bo nie wchodzi mi do obudowy podwodnej. Takich problemów nie mam z ME-1 w E-510. Można muszle do E-3 gdzieś kupić tanio?
Proponuję założyc muszlę od E-510, pasuje i jest mniejsza , zatem mniej skłonna
do wysunięcia.
Zbyszek_0271
20.11.08, 13:22
Witam. W najbliższych dnia będę posiadaczem E-3. Mam nadzieję że potwierdzą się przedstawiane na tym forum zalety tego korpusu. Jak już pofocę to też coś dorzucę od siebie. Czeka już na niego 14-54:grin:. Dotychczas fociłem E-300. Solidny korpus.
wujek.samo.h
20.11.08, 13:57
Mija trzeci tydzień odkąd do ręki przykleił mi się E 3. Zewnętrzna guzikologia jest szybka i sprowadza się do naciśnij właściwy i pokręć rolką. Efekty widoczne na trzech panelach i w zależności od sposobu trzymania aparatu można sobie wybrać. Na górnym panelu co prawda mogły być trochę większe symbole. Umiejscowienie rolek a jak kto woli pokręteł wymusza do świadomego ruszenia palca i nastawienia właściwego parametru i tu jakby wydawało się
że mogły one leżeć pod palcem to w czasie pracy istnieje możliwość mimowolnego przestawienia a tak problem z głowy...
Ile czekałeś na przesyłkę w Fotozakupach?
Wujku nie czekałem, byłem tam osobiście po telefonicznym uzgodnieniu, że aparat jest w sklepie.
Ja wysyłką czekałem 24 godz. :) kurier zapukał o 10.00 :) i jestem posiadaczem E-3 od poniedziałku :D
waligorsky
24.11.08, 20:46
Witam!
Wykonuję zdjęcia na ślubach.. posiadam e 510 (+obiektywy 14-42 i 40-150).. planowałam kupno obiektywu SWD 12-60 pod tego swojego olka z myślą że kiedyś sięgnę po E3 i AF by śmigało.
Zastanawiam się teraz nad wymianą body na E3 zamiast inwestować w obiektyw.
Co byłoby bardziej racjonalne? Jestem zaawansowanym amatorem.
Z czasem dokupiłabym jakiś obiektyw z SWD.
Acha kupno body teraz + lampa 50-tka gratis. By się przydała :)
Na co stawiać szybciej na szkiełko czy porządne body w mojej sytuacji?
Co byście wybrali?
Nie mam tyle kasy żeby zakupić równocześnie korpus i obiektyw.
Ech...
Help i tyle!
Witam!
Wykonuję zdjęcia na ślubach.. posiadam e 510 (+obiektywy 14-42 i 40-150).. planowałam kupno obiektywu SWD 12-60 pod tego swojego olka z myślą że kiedyś sięgnę po E3 i AF by śmigało.
Co byście wybrali?
Ech...
Help i tyle!
A może przemyślisz zakup E-3 plus używany 14-54 razem wyniesie Cię to ok 4700zł i do tego gratis FL-50
A zestaw bejera :grin:
waligorsky
24.11.08, 21:02
dzięki za propozycję :grin:
pomyślę..
ma ktoś jeszcze jakieś?
:wink:
czekam na radę..
Jak obecnie chcesz zyskać najwięcej za najmniej to kup 14-54...
waligorsky
24.11.08, 21:12
chodzi o szybkość AF i jakość. W granicach 3500... planowałam kupno fajnego szkiełka SWD a ta E3 kusi możliwościami. Chodzi o konkrety.
chodzi o szybkość AF i jakość. W granicach 3500... planowałam kupno fajnego szkiełka SWD a ta E3 kusi możliwościami. Chodzi o konkrety.
Jak o AF to lepiej mieć E-3+14-54 niż E-510+12-60... Puszka więcej wnosi do AF niż rodzaj silnika w obiektywie - w tym przypadku...
Kup szkło i poczekaj na E-30
waligorsky
24.11.08, 21:25
czyli proponujesz coś pomiędzy... miałabym niedosyt na tym sprzęcie zapewne.. Chodzi mi już o cięższą maszynkę... na której stracę zęby ale rozgryzę..
:grin: Ktotek coś czuję że masz rację.. bo po mojej myśli.
Trochę szkoda tego mojego olka też dawał radę ale w trudnym świetle ginął.. Liczę że cud techniki E3 może pomoże..
Ja proponuje E-3 i 14-54. Jestem od tygodnia posiadaczem E-3 a obiektywik kupiłem m-ac wcześniej do swojego e-500 to w zestawie z E-3 AF po prostu śmiga :D
Witam!
Co byście wybrali?
Ech...
Help i tyle!
E-3 do tego co masz nie za wiele wniesie niestety. Natomiast lampa i obiektywy tak.
To nie body robi fotki tylko światło i obiektywy które łapią te światło. E-3 to ta sama matryca co 510. No ciut lepiej wyżyłowana ;) Stawiam na szkło + lampa a na końcu body . Na pewno nie inwestował bym w body nie posiadając szkieł
black_bird
24.11.08, 22:33
robisz sluby na jednym korpusie?? Ja tak nie ryzykuję mimo iż mam pełne zaufanie do sprzetu, zdarzają się losowe wypadki ... i upadki. Poprzednik ma całkowitą rację ale ja bym wziął puszkę z 50-ką a po kilku slubach uzupelnial jasnym szkłem ...
Pozdrowienia
waligorsky
24.11.08, 23:25
Ze mną jest ktoś kto w razie "w" ma drugą puszkę... ja niestety nie posiadam chyba że kupię E3 i nie odsprzedam swojego olka ;)
zawsze jakaś alternatywa..
Serdeczne dzięki za porady :grin: Idę spać z tym dylematem..
Jestem raczej za nowym korpusem i tymi swoimi kitami...
Pozdrawiam!
Do slubu E-3 i sigma EX30 1,4. Z czasem 14-54.
robisz sluby na jednym korpusie?? Ja tak nie ryzykuję mimo iż mam pełne zaufanie do sprzetu, zdarzają się losowe wypadki ... i upadki. Poprzednik ma całkowitą rację ale ja bym wziął puszkę z 50-ką a po kilku slubach uzupelnial jasnym szkłem ...
...podpisuję się pod tym w 100% wszystkimi rękoma ;)
Najważniejszy obiektyw i lampa a puszka, owszem solidna i stabilizowana matryca ale to nie wszystko :)
Znacznie lepiej i bardziej komfortowo pracuje się z E-500 i 14-54 niż z E-3 i jakimś ciemnym szkłem !!
To moje własne spostrzeżenia :)
Oczywiście najlepiej miec E-3 i jasne szkło :)
Pozdrawiam!!
E-3 do tego co masz nie za wiele wniesie niestety. Natomiast lampa i obiektywy tak.
To nie body robi fotki tylko światło i obiektywy które łapią te światło. E-3 to ta sama matryca co 510. No ciut lepiej wyżyłowana ;) Stawiam na szkło + lampa a na końcu body . Na pewno nie inwestował bym w body nie posiadając szkieł
tak, tylko system AF inny. Młodzi tańczą spoglądają na Ciebie do zdjęcia a AF jeżdzi, jeżdzi, jeżdzi przyjemne uczycie, a ciśnienie rośnie :(
Moim skromnym laickim zdaniem:
zainwestowalbym w E-3 + FL50 gratis
Ale zamiast 12-60 chyba wybralbym juz 14-54 fakt bez SWD ale gdzies tu na forum w testach wyszlo ze 14-54 jest ciut jasniejszy na porownywanych ogniskowych (jesli sie myle poprawcie mnie). I bez SWD ladnie smiga ta kombinacja. A idealne szkielko to chyba Panasonic Leica 25mm 1.4.
waligorsky
25.11.08, 20:05
Jesteście niesamowici!
:grin:
No więc planuję kupno E3 i chyba szkiełka 14-54 (używane). Żaden inny lepszy pomysł mi nie wpada może faktycznie jakaś jaśniejsza stałka ale zależy za ile.. Na E3 szalę przeważa lampa 50.
Gdybym robiła przyrodę śmigałabym ze swoim olkiem..
Tak jak piszecie tak było - strzelam w młodych w danym momencie a to cho......o jeździ i jeździ i nic. Krew zalewa.
Mąż poszedł na ugodę ale szantażuje mnie kupnem auta (o dziwo dzisiaj się rozkraczyło) ;) Strach się bać.
Słuchajcie proponujecie stałki wiem że to bardzo dobra jakość kumpel mi polecał ja jednak wolę coś uniwersalnego czy dużo na tym tracę?
światełko niezłe w tych stałkach..
Kup lepsze szkło i zobacz jak się sprawuje, AF powinien działać dużo lepiej nawet na 510+14-54 w porównaniu z kitem, bo być może warto poczekać na E 30, a to już niedługo. Leica 25/1.4 to koszt około 3000 zł, z prywatnego importu.
Jesli kupisz zmiennoogniskowy o parametrach gorszych niz ma 14-35 2.0 to tracisz jasnosc, ostrosc i plastyke. A to w fotografii slubnej chyba jedna z wazniejszych rzeczy za uchwyceniem chwili. Tak mi sie wydaje, choc slubow nigdy nie focilem
waligorsky
25.11.08, 22:08
ok! :) wieeeelkie dzięki!
jasna stalka np sigma 30mm 1.4
bokeh (plastycznie) z 14-54 rewelacyjny raczej nie jest... cięzko też czasem odzielić pierwszy plan od tła. dobrego zakresu mu odmowić nie można.
Z tego co pisza to z Sigma jest roznie, roznie jest z ostroscia, roznie jest z AF. Panasonic Leica z tego co sie orientuje trzyma rowny poziom. Wiadomo ze zmiennoogniskowym (pomijajac gorna polke) nie osiagniesz takich efektow jak porzadna stalka :) Ale nie sugeruj sie tylko moja opinia :) Ja slubow nigdy nie focilem, zawodowcem tez nie jestem i moze sie okazac ze prouserzy nie zgodza sie ze mna :) Ale wydaje mi sie ze mam racje :)
Na Sigmę 30 na tym forum nikt nie narzekał.
Tu moze nie ale czytalem gdzies na zagramanicznym opinie o sigmie
Konkretnie o sigmie 30, o innych różnie...
Konkretnie o Sigmie 30 czytalem, odbiegamy od tematu watku
Zbyszek_0271
26.11.08, 10:34
No nie wiem czy z tym czekaniem na E-30 to taki dobry pomysł. Podejrzewam że przy obecnym kursie USD to na starcie będzie on za drogi (jak to nowość). Też miałem taki dylemat i ostatecznie zakupiłem E-3 z Fl50R. W połączeniu z 14-54 jest to niezły zestaw, duuuuużo lepiej niż poprzedni układ E-300 i 14-54. Jak na razie jeszcze ćwiczę ale coraz bardziej mi się podoba.
Panowie to wątek o E-3
.
Po pierwszych kilku godzinach (używania E-3) wiem jedno
i nie jest to subiektywne
BOLI mnie palec :mrgreen:
powaga
1.Czy osoby które przesiadały się z "Olkowej matrycy CCD" na Olkową matrycę w E-3, też miały takie subiektywne(?) odczucie że na iso 100 bardziej szumi E-3.
2.Robię E-3 foty RAW+jpeg. Jak ustawić/jak ustawiacie/ aparat w menu żeby w takim przypadku uzyskać optymalną jakość jpega?
edit: chodzi mi o odszumianie/z waszej praktyki/ nie o instrukcję obsługi ;)
Ustawienie jpg to w menu : klucz 1 ->klucz g-> ustaw
tam wybierasz jak jpg ma wyglądać
Czy osoby które przesiadały się z "Olkowej matrycy CCD" na Olkową matrycę w E-3, też miały takie subiektywne(?) odczucie że na iso 100 bardziej szumi E-3.
Tak, matryce Panasa zachowują się inaczej - są lepsze od kodakowskich na wysokich czułościach, na niższych - nawet na 100 ISO można się doszukać śladów szumów w cieniach...
W których Olkach oprócz E-1 były matryce Kodaka ?
ostatnim był E-400 i wcześniejsze modele
ostatnim był E-400 i wcześniejsze modele
Tak - za wyjątkiem E-330, który był przed E-400 a E-330 był pierwszym aparatem z panasonikowym live mosem...
Tak - za wyjątkiem E-330, który był przed E-400 a E-330 był pierwszym aparatem z panasonikowym live mosem...
Ktotek, że jak ?? :wink:
Ktotek, że jak ?? :wink:
A czego konkretnie nie rozumiesz lub z czym się nie zgadzasz?
to tak jak u mnie (watek 501), sprzet jest w serwisie juz trzeci tydzien, wiec dam znac jak sie odniesli do tej nieszczelnosci.
chodzi o zacieki na lcd, dokładne info o co lata post 584
i w związku z tymi zaciekami mam pytanie co i jak po serwisie:?:
ps. jeżeli odpowiedź była to proszę o ewentualne wysłanie priwa i usunięcie tego posta
dziękuję bardzo
londonpeter
10.12.08, 14:22
Odnosnie zaciekow wody: wymienili caly wyswietlacz:)
Odnosnie obiektywu (post 501): jakos naprawili.
Trzy tygodnie byl w serwisie. Wszystko naprawione, ale...
Na szkle obiektywu od wewnetrznej strony pojawil sie jakis paproch. Bialy i mniejszy od ziarenka paisku, ale jest. Odeslalem spowrotem obiektyw z adnotacja, ze teraz to ja sie obawiam o szczelnosc tego obiektywu. Odeslali po trzech tygodniach. Niby wyczyszczony. Paproch zniknal, ale... pojawil sie podobny w troszke innym miejscu na tym samym szkle. Swieta ida, narazie nie odsylam, chcialbym miec mozliwosc zdjec porobienia. W nowym roku juz wysmaruje dlugi list o wymiane calego obiektywuw na nowy. Ot, taki dupny serwis w UK.
E-500 tez ma kodakowska matryce.
A mimo to E330 bardzo chwalono za kolory :)
Na moje amatorskie oko bo sobie porównywałem e-500 i e-330 to różnic nie ma. Chyba że w profesjonalnych testach. Nieco gorsze wysokie ISO widoczne w e-500 ale o tym było baaardzo dużo na forum.
Witam
czy e-3 to aparat nadajacy sie do studio? jak tak, to z jakim objektywem?
a jesli nie to co polecacie ?
dzieki wielkie:esystem:
Witam
czy e-3 to aparat nadajacy sie do studio? jak tak, to z jakim objektywem?
a jesli nie to co polecacie ?
dzieki wielkie:esystem:
Popytaj gościa o nicku willow32
https://galeria.olympusclub.pl/index.php?cat=11960
Galeria prawdę Ci powie :)
Odnosnie zaciekow wody: wymienili caly wyswietlacz:)
Odnosnie obiektywu (post 501): jakos naprawili.
Trzy tygodnie byl w serwisie. Wszystko naprawione, ale...
Na szkle obiektywu od wewnetrznej strony pojawil sie jakis paproch. Bialy i mniejszy od ziarenka paisku, ale jest. Odeslalem spowrotem obiektyw z adnotacja, ze teraz to ja sie obawiam o szczelnosc tego obiektywu. Odeslali po trzech tygodniach. Niby wyczyszczony. Paproch zniknal, ale... pojawil sie podobny w troszke innym miejscu na tym samym szkle. Swieta ida, narazie nie odsylam, chcialbym miec mozliwosc zdjec porobienia. W nowym roku juz wysmaruje dlugi list o wymiane calego obiektywuw na nowy. Ot, taki dupny serwis w UK.
Ja bym się raczej tym nie przejmował.
Ja bym się raczej tym nie przejmował.
Teoretycznie taki paproch nie ma wpływu na jakość zdjęć.
Teoretycznie, bo w praktyce potrafi tak wkurzyć, że się rece trzęsą i stabilizacja nie wyrabia ;)
Ja bym nie odpuścił, spać by mi to nie dalo spokojnie :roll:
Mi tez wpuścili niemałego paprocha ale się tym juz od dawnaa nie przejmuję:) szkoda zdrowia i czasu na odsyłanie szkła do serwisu:P
Zbyszek_0271
22.12.08, 12:59
Czy E-3 obsłuży kartę 16 GB?????
Znam gościa z 16GB w e410, więc raczej e3 nie powinno mieć z tą kartą problemu.
Mam pytanie.
Jakim listem wysyłaliście papiery w celu otrzymania FL-50?
Zwykłym, priorytetem, poleconym?
Proszę o odpowiedzi.
obsłuży na pewno.
Używałem Sandiska Extreme III (tego nowego, szybszego) 16GB z tą puszką więc piszę z własnego doświadczenia.
Mam pytanie.
Ja odbiłem wszystko na ksero (na wszelki wypadek, jakby się papiery zgubiły) i jako że jestem sknerą wysłałem zwykłym listem.
Działa w E-3 i E-510, ale musiałem Sandiska Extreme III sformatować bo wykazywał mniejszą pojemność.
Ja odbiłem wszystko na ksero (na wszelki wypadek, jakby się papiery zgubiły) i jako że jestem sknerą wysłałem zwykłym listem.
A wysłałem najszybszym jaki był możliwy i ubezpieczonym na 1400zł xD ( zapłaciłem prawie 50zł) ale lampę miałem juz w domku dokładnie 7 dni od dnia wysłania:)
Pozdrawiam;MicSzu.
Napisał puciu https://forum.olympusclub.pl/images/fotomic_templ/buttons/viewpost.gif (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?p=260310#post260310)
Mam pytanie.
Ja poslalem poleconym z mozliwoscia sledzenia i potwierdzeniem odbioru. Lampe mialem juz w domu po 6 dniach.
Bo Olympus odbiera rozpatruje jedynie listy z potwierdzeniem odbioru, inne gubi w akcji:)
Dzięki wszystkim za szybką odpowiedź.
żeby Ci sie czkawką, to nie odbiło...
Tak, ale troszke dluzej sie uruchamia niz z karta np 2GB.
Bo Olympus odbiera rozpatruje jedynie listy z potwierdzeniem odbioru, inne gubi w akcji:)
Piszesz powaznie ?
Wyslalem priorytetem.
Zbyszek_0271
22.12.08, 15:31
Dzięki za wszystkie odpowiedzi dotyczące karty. Ja w sprawie lampy papiery wysłałem poleconym priorytetem, czekam już ponad dwa tygodnie i nic. Mam nadzieję że się doczekam. Też zrobiłem kopie kodu na wszelki wypadek ale czy to co da????
Buźkę gundi dał na końcu posta!
Ludzie trochę wyczucia ironii :D
Chlopie, taka stawka, trudno o wyczucie ironii :mrgreen:
K_Puchatek
22.12.08, 15:40
Dzięki za wszystkie odpowiedzi dotyczące karty. Ja w sprawie lampy papiery wysłałem poleconym priorytetem, czekam już ponad dwa tygodnie i nic. Mam nadzieję że się doczekam. Też zrobiłem kopie kodu na wszelki wypadek ale czy to co da????
Nie Przejmuj się - tak to często jest przed Świętami - firmy kurierskie są zawalone przesyłkami - należy uzbroić się w cierpliwość...
Zbyszek_0271
22.12.08, 15:43
Dzięki za słowa pocieszenia. Tak też myślę że to przez święta. E-mailem dostałem potwierdzenie rejestracji więc wszystko chyba OK. Na razie muszę korzystać z posiadanej Fl36.
Mnie się wydaje że podczas całej procedury w którymś momencie Olympus wskazuje jakim listem trzeba papiery wysłać. Wydaje mi się że to gdzieś na stronie jest wskazane.
Wczytalem sie, nie ma na temat sposobu wysylki zadnej annotacji:
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_19417.htm?_s_icmp=0y4m0J48
Wszystkim teoretyzującym polecam sprawdzenie cen na poczcie i w spedycji przy różnych metodach wysyłki listu za granicę. Nagle okazuje się że jest tylko jedna sensowna możliwość i nie ma o co kwękać.
W przypadku cashbacku za obiektywy jest napisane aby:
"Wyżej wymieniony zestaw dokumentów należy przesłać listem priorytetowym pod następujący adres (NIE listem poleconym, NIE kurierem):"
Wczytalem sie, nie ma na temat sposobu wysylki zadnej annotacji:
http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_19417.htm?_s_icmp=0y4m0J48
Na bank było może usunęli.
Było napisane że listem priorytetowym zwykłym nie poleconym i nie za zwrotnym potwierdzeniem odbioru. Ręczę za to może nie głową ale jakimś innym mniej istotnym organem (np. wątrobą bo i tak już niewiele z niej zostało)
"Wyżej wymieniony zestaw dokumentów należy przesłać listem priorytetowym pod następujący adres (NIE listem poleconym, NIE kurierem):"
I co po wątrobie bo w jednym czasie wysyłałem o FL-50 TC-20 i 50-200 SWD sorry zwyczajnie mi się pochrzaniło.
e tam . Ja wysyałałem priorytetem poleconym i doszło . Lampa do mnie też pozdrawiam .
Nie ma sensu wysyłać poleconym do innego kraju. Poczta polska bierze kasę za tą usługę ale nie wykonuje jej poprawnie. Poczta brytyjska lub niemiecka nie ściągna potwierdzeń odbioru od przesyłek z pieczątką pani Jadzi "przesyłka rejestrowana" bo nie wiedza co to jest. W praktyce to wyglada tak że mieszkając w Wielkiej Brytani bardzo często otrzymywałem listy i przesyłki z Polski. Często były to polecone przesyłki i nigdy nie potwierdzałem ich odbioru. Listonosz zostawiał je pod drzwami i tyle.
wujek.samo.h
29.12.08, 10:04
Pani na poczcie mówiła, że list priorytetowy może iść do Niemiec nawet tydzień.
Zbyszek_0271
7.01.09, 14:35
Tak mnie pani na poczcie też tak powiedziała ale tak czy inaczej zaczynam się już denerwować bo już ponad miesiąc a lampy jak nie było tak nie ma. Może miał ktoś taki przypadek???? Cały czas jeszcze tłumaczę sobie że to opóźnienie spowodowane świętami ale ileż można????
Ciekawa sprawa, właśnie sobie oglądałem sprzęt na Allegro i nie ma ani jednego E-3 w ofercie...
Ciekawa sprawa, właśnie sobie oglądałem sprzęt na Allegro i nie ma ani jednego E-3 w ofercie...
http://www.allegro.pl/item519771816_olympus_e_3_12_16mm_f_2_8_4_grip_swi dnica.html
http://www.allegro.pl/item519771816_olympus_e_3_12_16mm_f_2_8_4_grip_swi dnica.html
Chodziło o same body... No ale ok, jeden jest :)
o e-3:
ładniej wygląda na półce, kurz zbiera tak samo jak e-330 :)
Myślę ze może być łyso na allegro bo international sellers pościągali sprzęt - waluta lata w lewo i prawo.
Tak mnie pani na poczcie też tak powiedziała ale tak czy inaczej zaczynam się już denerwować bo już ponad miesiąc a lampy jak nie było tak nie ma. Może miał ktoś taki przypadek???? Cały czas jeszcze tłumaczę sobie że to opóźnienie spowodowane świętami ale ileż można????
Zbyszek nie strasz, bo ja tejż na tą FLkę czekam :?
(znając życie znów mnie moje zezowate szczęście dopadnie)
dzisiaj sie bawiłem E3 plus zd50 i faktycznie szkiełko w miarę chodzi, ale potrafi się pogubić, chociaż ogólnie ładnie to chodzi w porównaniu z np 410. Ale ja nie o tym chciałem, obok leżał D90, pobawiłem się nim chwilę, popiołem Nikkor 105 mm f/2.8 G AF-S VR, zd 50 jest posądzany o słaby af ale ten nikkor za 2500 zł szukał i szukał i nie mógł znaleźć punktu, a czasami ustawiał w punkt odrazu. Zdarzało mu sie to o wiele częściej niż zd 50 z E-3, wniosek
do tej pory myślałem że szkiełka olka starsze mają słaby af , ale nowa pucha nikona z chwalonym nikkorem trochę oddstawała od e-3 i zd 50 macro.
dzisiaj sie bawiłem E3 plus zd50 i faktycznie szkiełko w miarę chodzi, ale potrafi się pogubić, chociaż ogólnie ładnie to chodzi w porównaniu z np 410. Ale ja nie o tym chciałem, obok leżał D90, pobawiłem się nim chwilę, popiołem Nikkor 105 mm f/2.8 G AF-S VR, zd 50 jest posądzany o słaby af ale ten nikkor za 2500 zł szukał i szukał i nie mógł znaleźć punktu, a czasami ustawiał w punkt odrazu. Zdarzało mu sie to o wiele częściej niż zd 50 z E-3, wniosek
do tej pory myślałem że szkiełka olka starsze mają słaby af , ale nowa pucha nikona z chwalonym nikkorem trochę oddstawała od e-3 i zd 50 macro.
Bo zd50 jest jaśniejszy :) a to na AF wpływa :D
Ja jestem bardzo zadowolony z szybkości AF w zestawie ZD50 i E-3. Natomiast szkło L-X025 ze światłem 1.4 jest raczej wolne w E-3.
Przecież już chyba wszyscy wiedzą, że E-3 ma najszybszy na świecie AF :wink:
Przecież już chyba wszyscy wiedzą, że E-3 ma najszybszy na świecie AF :wink:
Najszybszy to ma sony F707 który rysuje laserem siatkę (wypalając siatkówki) ;)
Zbyszek_0271
8.01.09, 08:10
Zbyszek nie strasz, bo ja tejż na tą FLkę czekam :?
(znając życie znów mnie moje zezowate szczęście dopadnie)
Ulga. Wczoraj dostałem info że pomylono adres ale na szczęście był nr telefonu i wszystko się wyjaśniło. Dzisiaj, najpóźniej jutro lampa powinna być w moich łapkach. Tak że nie ma się co martwić. Wcześniej czy później dotrze.
Nie od rzeczy powiedzieć także, że E-3 ma o wiele lepszy autofokus. Wszystkie punkty krzyżowe i wieksza czułośc. W D90 jest tylko jeden, centralny punkt krzyżowy i na nim jest dobrze, boczne sa słabsze.
Może warto byłoby oba aparaty zablokowac na centralnym punkcie AF i wtedy porównać?
Jednak i tak przypuszczam, ze E-3 będzie górą, ma po prostu lepszy AF.
Spróbowałbyś 50-ki macro z E-510, z tym korpusem.jest wolniejsza o całą klasę.
Ja powiem tak, gdybym maił porównać to:
1. Zuiko 12-60mm SWD
2.
3.
4. Leica 25mm
5. Zuiko 50mm
Coz moge napisac, poniewaz byl tu zalazek dyskusji o dostawie lamp FL50R w promocji to informuje, ze ja swoja dostalem wczoraj po 3.5 tyg. oczekiwania (wliczajac swieta). Jestem zadowolony. Over.
Po dwóch dniach rozpoznania obsługi mam kłopot z ustawieniami własnymi (My mode), które w E-1 wprowadzałem błyskawicznie . Czyżby w E-3 wymagane było trzymanie przycisku fn w czasie naciskania spustu? . Jutro rano robię "choinkę" w przedszkolu i chyba nie zdążę tego rozgryźć :)
ps: Nie mogę skorzystać z rozszerzonej instrukcji na DVD, bo padła mi nagrywarka w domu...
Po dwóch dniach rozpoznania obsługi mam kłopot z ustawieniami własnymi (My mode), które w E-1 wprowadzałem błyskawicznie . Czyżby w E-3 wymagane było trzymanie przycisku fn w czasie naciskania spustu? . Jutro rano robię "choinkę" w przedszkolu i chyba nie zdążę tego rozgryźć :)
ps: Nie mogę skorzystać z rozszerzonej instrukcji na DVD, bo padła mi nagrywarka w domu...
Irku, ja ustawienia "my mode" zapisuję z poziomu Menu-->kluczyk1-->kluczykB-->ustaw mój--> np. 1-->ustaw. Jak chcesz ich użyć, to wciskasz Mode i są za trybem "bulb".
Pozdrawiam
Dzięki-(plus rep)--pozdrawiam serdecznie
Na prośbę kilku osób będę podawał w tym wątku moje opinie o pracy z E-3. Przed chwilą wykonałem robutkę choinkową w przedszkolu i jestem zachwycony operatywnością (sprawnością) tego body. Oświetlałem metzem 45 z moim dasziem plus doświetlenie lampką z korpusu ustawioną na minus 1eV . Całą noc poświęciłem na balans koloru , aby uzyskać "produkcyjne j-pegi...i to się opłaciło. Przy takiej "chałturce szkoda czasu na Rawy.
...dzięki irek50...
i proszę o jeszcze...
Pozdrowionka
Najszybszy to ma sony F707 który rysuje laserem siatkę (wypalając siatkówki) ;)
Pamiętam jak wychodził ten aparacik (c.a. 2003 albo 4 roku) dla samego tego bajeru wspomagania AF - chciało się go mieć, pamiętam jak kolega szpanował na imprezie - wszystkie niewiasty były jego niestety :(
black_bird
31.01.09, 10:08
Dzięki-(plus rep)--pozdrawiam serdecznie
Na prośbę kilku osób będę podawał w tym wątku moje opinie o pracy z E-3. Przed chwilą wykonałem robutkę choinkową w przedszkolu i jestem zachwycony operatywnością (sprawnością) tego body. Oświetlałem metzem 45 z moim dasziem plus doświetlenie lampką z korpusu ustawioną na minus 1eV . Całą noc poświęciłem na balans koloru , aby uzyskać "produkcyjne j-pegi...i to się opłaciło. Przy takiej "chałturce szkoda czasu na Rawy.
Irek, pokazałbys tę chałturkę..jak dostroiles WB? My chałturzymy w Rawach, komfort "opieki" nad zdjęciem nie do pogardzenia ...
black_bird: Tę choinkę robiłem także w rawach dla bezpieczeństwa (śluby bezwzględnie w rawach), ale jpegi wyszły bardzo ładnie z właściwym kolorem skóry i bez przepałów. Wysyłam fotki prosto z aparatu (jedynie zmniejszone i powtórnie zapisane w jpg)--pozdr
----------------------
Ustawienia:
1) kontrast minus 1
2)saturation plus 1
3) WB na piorun 5500K --A-0/G-plus2
Reszta standard
Mój daszek daje cieplejsze odbicie niż 5500K więc wspomaganie lampką wbudowaną zbalansowało mi kolor przy tych ustawieniach.
ps: Uważam, że światło główne bezpośrednio z lampy jest bardzo niekorzystne szczególnie przy tej matrycy --jakieś mleczne nakładki na lampę to za mało (kiepskie zachowanie w światłach w porównaniu do E-1). Ustawienia WB podałem dla mojego przypadku metza 45 itd. --każdy musi to sam rozpracować...
black_bird
31.01.09, 20:14
znakomicie ;) ta królewna na 4 jest modelkowa ;-D o mikolaju nie wspominając. Twoja lampka sprawuje sie bez zarzutu ..
Fotki świetne - nie ma się czego czepić!
Nawet ta czarownica (ta z miotłą - ostatnia) - wyszła sympatycznie!
:wink:
Pozdrówka.
301 Moved Permanently (http://pl.youtube.com/watch?v=A15MgHHS_M8)
Czego to dowodzi ? Wg. mnie tylko tego, ze autor testu jest kretynem.
Czego to dowodzi ? Wg. mnie tylko tego, ze autor testu jest kretynem.
Ale dzięki takim kretynom wiadomo że E-3 to nie zabawka i wytrzymuje dużo ...
Gdzies widziałem jak koleś zrzucał ze schodów C czy tam N ...
Sa ludzie i parapety ... link podałem jako ciekawostke ...
Pozdrawiam.
black_bird: Tę choinkę robiłem także w rawach dla bezpieczeństwa (śluby bezwzględnie w rawach), ale jpegi wyszły bardzo ładnie z właściwym kolorem skóry i bez przepałów. Wysyłam fotki prosto z aparatu (jedynie zmniejszone i powtórnie zapisane w jpg)--pozdr
----------------------
Ustawienia:
1) kontrast minus 1
2)saturation plus 1
3) WB na piorun 5500K --A-0/G-plus2
Reszta standard
Mój daszek daje cieplejsze odbicie niż 5500K więc wspomaganie lampką wbudowaną zbalansowało mi kolor przy tych ustawieniach.
ps: Uważam, że światło główne bezpośrednio z lampy jest bardzo niekorzystne szczególnie przy tej matrycy --jakieś mleczne nakładki na lampę to za mało (kiepskie zachowanie w światłach w porównaniu do E-1). Ustawienia WB podałem dla mojego przypadku metza 45 itd. --każdy musi to sam rozpracować...
Wydaje mi się, że doskonale trafiłeś z ustawieniami.
Sam nie potrafiłem utrafić tak, żeby nie musieć poprawiac jotpegów w komputerze.
Dopiero Fuji S5 Pro dawał mi takie kolorki, jakie byc powinny, przynajmniej jesli chodzi o kolor ludzkiej skóry.
Wstawione tu fotki wyglądają bardzo podobnie jak z Fujika :)
tymczasowy_
8.02.09, 18:09
irek50, pewnie o tym wiesz, ale na fotkach z przedszkola, wykadrowałbym ten nieciekawy sufit.
A światło i kolory faktycznie niezłe.
tymczasowy: Przy tych 10mln px z E-3 można sobie spokojnie kadrować na komputerze. Tutaj dałem pełne kadry z aparatu --sedecznie pozdrawiam
Piotr Grześ
8.02.09, 18:19
Irek - świetna robota.
Zależy jakie było światło, jeśli mało to może się gubić. Dodatkowa sprawa to ogniskowa. 105 to jednak odrobinę dłużej niż 50 w Olku. Każdy ruch powoduje większe przesunięcie kadru. To mogło być przyczyną długiego ostrzenia w Nikonie.
ZD50 jest dość specyficzny. AFu szybkiego na pewno nie ma. Trzeba mu "podpowiedzieć" czego się od niego chce.
http://pl.trekearth.com/photos.php?cat=camera&id=5700
adamowski1
13.02.09, 13:06
Wczoraj w końcu kupiłem E-3,w zestawie z obiektywem 14-54 f2.8-3.5,chyba tanio bo za 3999 złociszy,o dziwo w sklepie dla "Idiotów",gdzie wpadłem zupełnie przypadkiem.
Do domu pędziłem aby jak najszybciej rozpakować zestaw i cieszyć się nim jak dziecko,wsadziłem akumulator do ładowarki aby się spokojnie ładował,z torby poczciwej 510 wyjąłem w pełni naładowany,zapakowałem w E-3 i pstrykałem fotki testowe.Moja radość trwała zaledwie przez 25 klatek po których to lustro się zawiesiło,wyjmowałem z niego baterie z myślą że może ruszy.
Pozostawiłem go w spokoju na 16 godzin i nic,za chwilę jadę go reklamować i tak się zastanawiam czy czasami ja nie wyszedłem na idiotę gdyż po zrzuceniu zrobionych fotek numeracja zaczynała się od P2 128610.Czyżby migawka już tyle razy pracowała?,dziwne.
Wczoraj w końcu kupiłem E-3,w zestawie z obiektywem 14-54 f2.8-3.5,chyba tanio bo za 3999 złociszy,o dziwo w sklepie dla "Idiotów",gdzie wpadłem zupełnie przypadkiem.
Pozostawiłem go w spokoju na 16 godzin i nic,za chwilę jadę go reklamować i tak się zastanawiam czy czasami ja nie wyszedłem na idiotę gdyż po zrzuceniu zrobionych fotek numeracja zaczynała się od P2 128610.Czyżby migawka już tyle razy pracowała?,dziwne.
Jakaś promocja, wyprzedaż czy jak?
Sprawdź w menu serwisowym ile ma zrobionych zdjęć...
Jeśli włożyłeś NOWĄ lub SFORMATOWANĄ kartęc CF, to w nowym aparacie numeracja powinna zacząć się od 1. Nowy sprzęt mozna ponadto od razu rozpoznać po wyglądzie i braku ustawionej daty. Menu serwisowe to kolejna sprawa.
z numeracji wynika, że zdjęcie robiłeś 12 lutego, a zam numer zdjęcia 8610 niekoniecznie znaczy że tyle bylo już wypstrykane, trzeba to sprawdzić w menu serwisowym.
Skoro aparat nie chce się włączyć to misja sprawdzenia menu serwisowego może również nie zakończyć się powodzeniem.
adamowski1: pewnie dostałeś jakąś poserwisówke, czy model z półki. Zażądaj wymiany na nowy aparat, weź ze sobą naładowany akumulator i od razu w sklepie sprawdź przebieg aparatu. Jak będą bluzgać, że wszystkie nowe olympusy mają już jakiś przebieg to strasz tvnem :mrgreen:
adamowski1
16.02.09, 00:26
No cóż,aparacik w dalszym ciągu nie działa,od Ollympusa dostałem podpowiedź że bez bateryjki i karty pamięci należy go potrzymać minimum 24-godziny,właśnie wróciłem do domu i oczywiście od razu do Olka,ale niestety,jego stan jest stabilny,rokujący nadzieje (w serwisie).
KTOTEK pytał się czy to jakaś promocja?,to chyba wietrzenie magazynów w sklepie dla "idiotów",kilka tygodni temu ten zestawik był u nich tak trochę powyżej 5000 tysiaków,no może bardziej w okolicy 6000.
Niestety z E-3 chwilowo się nie zapoznam,ale obiektyw podpięty do 510-tki,sprawił że AF dostał niezłego wigoru,myślę że nie zgłupieje od nadmiaru światła.
Ja w sobotę odkryłem coś niepokojącego w mojej E-Trójce. Otóż rozpada mi się obracany ekranik. Plastyk w miejscu, w którym przykręcona jest śrubka musiał być od początku trefny albo przy obracaniu mi się urwał, ciężko powiedzieć...
Zaznaczyłem o którą śrubkę mi chodzi na znalezionym w necie zdjęciu.
Ja w sobotę odkryłem coś niepokojącego w mojej E-Trójce. Otóż rozpada mi się obracany ekranik. Plastyk w miejscu, w którym przykręcona jest śrubka musiał być od początku trefny albo przy obracaniu mi się urwał, ciężko powiedzieć...
Właśnie zauważyłem że w tym miejscu rozchodzi mi się obudowa ekranu normalnie jak by nie twój post to bym nawet tego nie zauważył. Bez dotykania plastiki zamiast dolegać do siebie to odstają na 1mm a jak się pociągnie to i na 2mm można odchylić . Jakoś się nie przejmuje. E-3 do serwisu ale nie ma kiedy oddać i to jest problem :(
zonkinho: Dzięki za ostrzeżenie-myślałem że to jest w miarę kobiecoodporne...
Czyli widzę, że nie tylko ja mam problemy z tą szparką po boku ekraniku?
Ja się trochę obawiam tego, że gdyby mi przyszło robić zdjęcia w deszczu, bądź aparat mi gdzieś wpadł to się tam woda przedostanie i będzie po ekranie.
W moim modelu w tym miejscu wszystko jest spasowane jak należy i zaśrubowane dobrze. No chyba, że z czasem się to zmieni. Jednak, nie jest to widocznie przypadłość wszystkich modeli - widocznie, zależy kiedy kierownik produkcji miał urodziny :)
No mój aparat ma jakieś 3 tygodnie i dopiero teraz to zauważyłem...
black_bird
17.02.09, 01:39
u mnie ciasne majtki ;) czyli ok
adamowski1 po pierwsze to jak wkładasz kartę do nowego urządzenia - sformatuj.
Jeśli nie zdejmowano go z półki to teoria o ekspozycyjnym upada. Jeśli mieli 2(twój + ekspozycja) to dość proste skąd ta cena.
Poserwisowy być nie mógł, bo zgodnie z przepisami każdy towar naprawiany musi być oznaczony a klient poinformowany. Nie dotyczy to przeglądu, bo to przecież nie naprawa...
Czy aparat się w ogóle włącza?
ps. Sprawdziłem swoją sztukę i LCD jest dokładnie skręcony i spasowany.
Ja rowniez potwierdzam, ze nie jest to zasada. U mnie wszystko spasowane jest bardzo dokladnie i po dokladnych ogledzinach nie widze zadnych tendencji do podobnych objawow w przyszlosci.
Pozdro.
Jako że zacząłem używać E-trójki mam pytanie. Auto ISO - świetnie, że jest, spełnia moje oczekiwania. Algorytm podnoszenia czułości jest mniej więcej taki, że aparat trzyma się zasady odwrotności ekwiwalentu ogniskowej (w 35 mm) i jak trzeba - podbija ISO żeby zminimalizować możliwość poruszenia... Zastanawia mnie jednak dlaczego ten algorytm zachowuje się identycznie gdy się włączy stabilizację. Jest bardzo skuteczna to fakt i spokojnie utrzymam ze 3 EV więcej będąc pewnym nieporuszenia... Jest więc pytanie - dlaczego auto iso "nie bierze pod uwagę" stabilizacji i podbija czułość niezależnie od jej włączenia:?: Przy włączonej stabilizacji IMHO auto iso powinno mieć mniejszy apetyt na podbijanie czułości a tak nie jest. To by było super przy ujęciach statycznych. A może powinienem coś poprzestawiać:?:
Witam!
Raczej nie ma takiej opcji, albo też nie umiem jej znaleźć. Generalnie jednak nie korzystam z AUTO ISO. Jedynym wyjściem chyba będzie ustawienie w menu niezbyt wysokiej wartości AUTO ISO, żeby aparat nie podbijał zbyt wysoko np. 800 i liczenie na sprawność IS ;)
Pozdrawiam
RadioErewan
20.02.09, 18:39
Jako że zacząłem używać E-trójki mam pytanie. Auto ISO - świetnie, że jest, spełnia moje oczekiwania. Algorytm podnoszenia czułości jest mniej więcej taki, że aparat trzyma się zasady odwrotności ekwiwalentu ogniskowej (w 35 mm) i jak trzeba - podbija ISO żeby zminimalizować możliwość poruszenia... Zastanawia mnie jednak dlaczego ten algorytm zachowuje się identycznie gdy się włączy stabilizację. Jest bardzo skuteczna to fakt i spokojnie utrzymam ze 3 EV więcej będąc pewnym nieporuszenia... Jest więc pytanie - dlaczego auto iso "nie bierze pod uwagę" stabilizacji i podbija czułość niezależnie od jej włączenia:?: Przy włączonej stabilizacji IMHO auto iso powinno mieć mniejszy apetyt na podbijanie czułości a tak nie jest. To by było super przy ujęciach statycznych. A może powinienem coś poprzestawiać:?:
Auto iso działa zgodnie z algorytmem P. Nie wiem, czy chciałbym by stabilizacja wpływała na działanie automatycznego podbijania czułości. Jak dojedziesz do górnej granicy ISO ustawionej w automacie, to wtedy dodatkowo zagra stabilizacja, która na poruszające się obiekty nie specjalnie działa. A autoiso ma sens przy reportażu, kiedy nie ma czasu na gmeranie w ustawieniach aparatu. Ja tam sobie to rozwiązanie chwalę. Sprawdza się wyśmienicie.
Pozdrawiam
Zbyszek_0271
23.02.09, 19:42
Ja posiadam E-3 od 3 miesięcy i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi o korpus. Wszystko jest spasowane i wygląda na to że egzemplarz niemacany :-). Osobiście odebrałem w sklepie, wszystko było zafoliowane, nie miałem żadnych zastrzeżeń. Mam natomiast pytanie z innej beczki. Otóż mam wrażenie że w połączeniu z obiektywem 14-54 mam niewielki beck focus (tak to sie pisze??? :-) ). Wykonałem kilka fotek tekstu pod kątem 45 stopni z punktowym AF (dodatkowo small) w literkę i wydaje mi się że ostry jest następny rząd liter. Jest na to jakiś sposób czy trzeba z tym żyć???? Będę wdzięczny za radę. Pozdrawiam.
To zależy jak duży jest BF i jak bardzo ci to przeszkadza. Jak nie będziesz mógł z tym żyć, to zawsze do serwisu na kalibracje można odesłać.
Ale przed taką decyzją to pierwsze dobrze sprawdź ten FF/BF bo jak wyślesz to ok 3 tyg brak sprzętu.
Rafał Czarny
23.02.09, 19:54
Jest na to jakiś sposób czy trzeba z tym żyć???? Będę wdzięczny za radę. Pozdrawiam.
Sposób na takie przypadłości jest tylko jeden - serwis.
Sposób na takie przypadłości jest tylko jeden - serwis.
oczywiście nie wliczając w to E30 bo on ma kalibracje w menu
Ja posiadam E-3 od 3 miesięcy i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości jeśli chodzi o korpus. Wszystko jest spasowane i wygląda na to że egzemplarz niemacany :-). Osobiście odebrałem w sklepie, wszystko było zafoliowane, nie miałem żadnych zastrzeżeń. Mam natomiast pytanie z innej beczki. Otóż mam wrażenie że w połączeniu z obiektywem 14-54 mam niewielki beck focus (tak to sie pisze??? :-) ). Wykonałem kilka fotek tekstu pod kątem 45 stopni z punktowym AF (dodatkowo small) w literkę i wydaje mi się że ostry jest następny rząd liter. Jest na to jakiś sposób czy trzeba z tym żyć???? Będę wdzięczny za radę. Pozdrawiam.
Back Focus to coś nowego. Jeśli rzeczywiście przeszkadza ci to na zdjęciach i np masz problem przy portrecie złapać ostrość na oczy to możesz zacząć zabawę z testami, zdjęcia tablicy z http://focustestchart.com/chart.html itp.
Przeglądnij wątki z problemem ostrości w E-510, E-520 i
Ostrość w E-3
Ktotek, rozumiem, ze bardziej niz nieuzywanie do algorytmu mozliwosci stabilizacji boli Cie strach przed szumem. Ogranicz auto ISO do 640 lub 800 i po problemie. Ja mam auto iso ustawiione na 800, jak brakuje czasu to uzywam lampy.