Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 206

Wątek: Nikon D7100 czy warto?

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria

Odp: Nikon D7100 czy warto?

Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    W kazdej nowej kolejnej jest nowy AF, kazdy mowi, ze jest znacznie lepiej, a ja nadal, ze odstaje od chocby N, mialem okazje KII sie pobawic i nadal nie rozumiem drogi Pentaxa...

Reasumujac moje stare A900 dawno dawno temu mialo lepszy AF niz KII teraz, a dzieli je 2parseki czasu

pozdrowionka
    A jakie szkło miałeś podpięte do Pentaxa??
    Pytam z ciekawości bo kupiłem DA 35mm f/2.4 i po kilku miesiącach się rozstaliśmy, AF gubił się i ponad 20% zdjęć wychodziło nieostrych mimo dobrych warunków, zmieniłem puszkę z K-7 na K-5 było nieco lepiej ale i tak nieraz fotografowałem tło.
    Z innymi szkłami tak nie mam, fotografuję prawie wyłącznie w naturalnym świetle zastanym i nawet wieczorem nie mam zastrzeżeń do działania AF.
    Problemem był dla niektórych dość duży punkt AF Pentaxa który ustawiał ostrość często na jego rogach - mnie to bardzo nie przeszkadza, zostało to poprawione w nowszych puszkach.

Ciekawe porównanie D7100 i K-5IIs wykonane przez FunTesterów:
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Ja nie mam problemow z AF, zadna z moich puszek nikona ktore mialem/mam (D300s, D7000, D3s) deklasowala konkurencje, takze K5 i K5II (bez es).
    Po prostu to jest inny swiat, tak szybkosci i precyzji, ze o AF-C nie wspominajac.

Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
    I z rozmowach ze znajomymi ptasiarzami to jest lepiej niz w D300s/D700 itp.
    Martwi tylko maly bufor, i przez to cierpiacy tryb zdjec seryjnych

Po przesiadce na najkona tez mi "chwilke" zajela zabawa z kolorami itd., to jest kwestia przyzwyczajen i nawykow z innych systemow, trzeba sie tego wyzbyc i zaczac od nowa, wtedy latwiej opanowac co jak i gdzie
    Teraz praktycznie wypluwa mi to co widze w rzeczywistosci w plenerze i gmerania suwakami ograniczam do podstawowych rzeczy.
    Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.

pozdro
    Znam człowieka, który zamienił D7000 na Sony bo AF nie trafiał mu w biegającego dzieciaka. I na dodatek jest zadowolony.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Znam człowieka, który zamienił D7000 na Sony bo AF nie trafiał mu w biegającego dzieciaka. I na dodatek jest zadowolony.
    Bo D7k bardzo dobrym aparatem jest...

....pod warunkiem, ze ma sie szczescie i trafi sie na wolnego od wad

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Filonxxxl
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Jesli chodzi o D7100 posiada uklad Nikon Multi-CAM 3500DX (to co w D4), wspomagany przez EXPEED 3, pracuje w zakresie od −2 do +19 EV (czyli to co w najnowszych top pro nikonach).
    I z rozmowach ze znajomymi ptasiarzami to jest lepiej niz w D300s/D700 itp.
    Jednak znowu plus dla D7100, w nim znaczaco "poprawiono" odwzorowanie kolorow, i teraz ci ktorym sie nie udawalo beda mieli latwiej.
    Hmmm, aż sie wierzyć nie chce, że może być tak dobrze, no ale pewnie wiesz co piszesz.
    Jak tak, to jak dla mnie jeszcze tylko ruchowy ekran (dlaczego tego nie zrobili?!) i... malina. I mógłbym wrócić do mego ulubionego szerokątnego szkła czyli Sigmy 10-20/3.5, niestety 12-24 dla FuFu to już nie to...
    Jeszcze kiedyś zrobię dobrą fotkę... kiedyś
    Pozdrawiam serdecznie, Darek

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    200
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Filonxxxl Zobacz posta
    Hmmm, aż sie wierzyć nie chce, że może być tak dobrze, no ale pewnie wiesz co piszesz.
    Jak tak, to jak dla mnie jeszcze tylko ruchowy ekran (dlaczego tego nie zrobili?!) i... malina. I mógłbym wrócić do mego ulubionego szerokątnego szkła czyli Sigmy 10-20/3.5, niestety 12-24 dla FuFu to już nie to...
    No wlasnie przez bufor nie jest az tak dobrze.
    Pojawily sie dwa wpisy o hotpikselach (ale to raczej norma dla tak upakowanych matryc vide D5200 etc.).
    Gibany jest w D5200, wiec pewnie jak juz by hipotetycznie wypuscili D400 (w co juz przestalem wierzyc) to moglby miec i bufor wiekszy, gibany ekran i pancernosc D300s.

Wracajac do D7100, z rozmow i z poczytania watkow o nim, obejrzeniu podeslanych mi raw'ow, "chyba" naprawde im sie udala ta puszka, swiadomy wybor jesli ktos wie co oferuje, i sadze ze na ladnych pare lat spokoj z puszka.
    Jak sie do tego doda S18-35/f1.8 jest to zestaw petarda

Osobiscie mam teraz dylemat w co zainwestowac fundusze po wyprzedazy klockow.
    Myslalem albo o D800, albo o wlasnie D7100 i tym czyms nowym co olek ma pokazac.
    Tak by miec zabezpieczenie: na robale D7k, na ptaszory D7100, na codzien olek (trza by juz wymienic epl3 po malu).
    Na razie mam dylemat, i poki co czekam na to co olek pokaze, a moze sie zdziwie i wyjdzie w koncu D400 - czego najbardziej chyba pragne.

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 1.09.13 o 16:54
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar aldii
    Mieszka w
    Władysławowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko. Czy ten typ tak ma, że trzeba każdy obiektyw ustawić mikroregulacją. No i czy da sie to samemu zrobić?
    Nikon D750, D610, N 50/1.8, S 24-35/2.0, S 70-200/2.8
    www.piekne-chwile.pl

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez aldii Zobacz posta
    W d90 obiektywy 50/1.8 oraz 18-105/3.5-5.6 ostrzyły od razu jak igła po podpięciu. Natomiast w D7100 mam wrażenie że zdjęcia nie są takie ostre. Jak przybliże to wydaje się troche mydełko. Czy ten typ tak ma, że trzeba każdy obiektyw ustawić mikroregulacją. No i czy da sie to samemu zrobić?
    Spróbuj wyostrzyć zdjęcia. Swego czasu w D80 miałem podobne wrażenie (jeżeli mówimy o tym samej "nieostrości").

| OlyJedi Awatar aldii
    Mieszka w
    Władysławowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Spróbuj wyostrzyć zdjęcia. Swego czasu w D80 miałem podobne wrażenie (jeżeli mówimy o tym samej "nieostrości").
    No właśnie gdy profil Portret trochę ustawiłem ostrość na + to było już lepiej. Tylko chyba wtedy troche przesadziłem.
    www.piekne-chwile.pl

| OlyJedi Awatar petreq
    Mieszka w
    Chrzanów
    Siła reputacji
    207
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez aldii Zobacz posta
    No właśnie gdy profil Portret trochę ustawiłem ostrość na + to było już lepiej. Tylko chyba wtedy troche przesadziłem.
    Bardziej myślałem o wyostrzeniu w programie, w którym obrabiasz zdjęcia. Jeżeli focisz w JPG zdecydowanie wyostrz zdjęcia. Kolejną sprawą może być wspomiany przez Ciebie tryb - portret. Może specjalnie brak w niej ostrości.

| OlyJedi Awatar aldii
    Mieszka w
    Władysławowo
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez petreq Zobacz posta
    Bardziej myślałem o wyostrzeniu w programie, w którym obrabiasz zdjęcia. Jeżeli focisz w JPG zdecydowanie wyostrz zdjęcia. Kolejną sprawą może być wspomiany przez Ciebie tryb - portret. Może specjalnie brak w niej ostrości.
    Tzn. nie mam na myśli Trybu Portret, nie robię zdjęć na programach tematycznych, mam na myśli profil kolorów w aparacie. A foty robię przeważnie RAW + JPG.
    www.piekne-chwile.pl