Strona 16 z 143 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1425

Wątek: Ola_Olga i moje zdjęcia

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

Odp: Ola_Olga i E-PL1

Cytat Zamieszczone przez Ola_Olga Zobacz posta
    Nooo.... koniecznie

---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post był o 22:11 ----------

Ja dostałam kompletnego świra na punkcie stawów milickich. Świat jak z bajki.
    Najwięcej ptaków jest wiosną i jesienią, dlatego planuję kolejny wyjazd na początku października - ale niestety już nie na tak długo (urlop nie guma..).
    Spróbuję wkrótce opowiedzieć trochę więcej na temat tej bajkowej krainy (słowem - nie fotografią), może zachęcę innych do odwiedzenia chyba nie wszystkim znanego kawałka naszego pięknego kraju.
    w ostatnim numerze gazety foto (digital foto video) jest reklama wyjazdu we wrzesniu na stawy milickie na fotki z czatowni. rzeczywiście musi to być piękne miejsce

z przeprosinami dla właściciela wątku
    Ostatnio edytowane przez abir ; 22.08.13 o 08:41
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Na tym 49 bylo az tyle zieleni?? tam w tym lesie??.
    To fakt.
    Widzę Olu, że nabierasz fotopędu przyjemnie się tu zagląda.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Ola_Olga
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    299
    Moja galeria

Chciałabym opowiedzieć trochę więcej o tej pięknej krainie, która zrobiła na mnie takie wrażenie. Jeżeli ktoś ma ochotę poczytać – zapraszam.
    Stawy Milickie składają się z 5 kompleksów: Rudy Sułowskiej , Niezgody, Radziądza, Rudy Żmigrodzkiej i Jamnika. Są obszarem gdzie występują takie gatunki ptaków jak gęgawa, podgorzałka, błotniak stawowy. Jesienią przebywa tu jednorazowo do 25 tysięcy gęsi zbożowych i białoczelnych, 3 tysięcy płaskonosów, 2 tysięcy nurogęsi, a także wielotysięczne stada cyraneczek i krzyżówek. Na błotach odławianych stawów żerują i odpoczywają liczne ptaki siewkowate – biegusy zmienne, czajki i siewki złote. Są także miejscem pobytu czapli białych – do 700 ptaków w całej ostoi i czapli siwych – ok. 430 ptaków na jednym stawie. Występują tu także duże ilości bielików.
    Stawy w Radziądzu są największym na Śląsku skupiskiem żurawi, gdzie jesienią można zobaczyć stada przekraczające 4 tysiące ptaków. To tyle encyklopedycznych informacji. Dalej - obserwacje własne. Większość ptaków w okresie letnim znajduje się dość daleko od brzegów, a te odpoczywające bliżej są bardzo płochliwe, reagują natychmiast na próbę podejścia (tam gdzie podejście w ogóle jest możliwe) i odlatują lub odpływają. Nie można wejść tam gdzie by się chciało, ponieważ prawie wszędzie znajdują się takie informacje:

Wybrałam się kiedyś z Olkiem na spacer wzdłuż brzegu stawu Rudy, gdzie na czterech wyspach zlokalizowana jest kolonia lęgowa mewy śmieszki, a także rybitwy rzecznej. Niestety w maju br. utworzono tu łowiska karpia (ponad 60 stanowisk) i od tego czasu staw stał się komercyjny. Po 15 minutach podjechał do mnie mały jeep z dwoma facetami w panterkach, którzy zapytali, czy mam zezwolenie na przebywanie nad stawem. Nie pomogły kwadratowe oczy i tłumaczenie, że nie łowię karpia Olympusem, tylko robię zdjęcia. Twierdzili, że nawet na przebywanie nad stawem muszę mieć zezwolenie z Zarządu Stawów. Najbardziej bulwersujące było dla mnie to, że zakaz dotyczy również miejscowej ludności (od tego roku). Co ciekawe, przed tym wejściem nad staw, nie było zakazu tylko dwie tablice, gdzie jedna opisująca szlaki ,wręcz zapraszała do zwiedzania:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tablica nr 3.JPG
Wyświetleń:	479
Rozmiar:	641,5 KB
ID:	96273 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tablica nr 2.JPG
Wyświetleń:	456
Rozmiar:	502,8 KB
ID:	96274

Na tym mój spacer nad Rudym się skończył, ale w ciągu całego mojego pobytu w tamtych stronach dowiedziałam dużo więcej na temat powodów wprowadzenia tam akurat szczególnie respektowanego zakazu wstępu – jak zawsze jak nie wiadomo o co chodzi – to chodzi zawsze o to samo. Poszłam jednak tam jeszcze dwa razy na wschód słońca, ale nie zapuszczałam się w głąb wiodącej wzdłuż brzegu drogi. Odtąd ulubionym moim punktem obserwacyjnym była droga prowadząca z Rudy Żmigrodzkiej do Osieka, przechodząca wzdłuż zachodniego brzegu stawu Jamnik Dolny:

droga do Jamnika

Tu już nikt nie mógł mnie wyprosić, bo droga to dobro ogólnodostępne. Również Staw Jeleni III położony częściowo wzdłuż drogi prowadzącej do Radziądza – pozwalał na podziwianie przyrody bez oglądania się za siebie.

Byłam też w rezerwacie czapli białej nad stawem Polnym w kompleksie Stawno - tam jednak już samochodem i ze względu na ograniczenie czasowe, mogłam podziwiać te piękne ptaki tylko z dość dużej odległości i przez krótki czas:

Najdłuższym obiektywem jaki miałam był MZD 75-300. Okazało się, że 300 to często za mało. Może inaczej będzie jesienią, kiedy np. nad Jamnikiem zaczynają się odłowy ryb i ptaki będą bliżej. Podobno czasem takie ilości ptactwa wszelkiego siedzi w stawie, że w ogóle nie widać wody. Oprócz stawów znajdują się tam olbrzymie obszary kolorowych łąk i pastwisk, nad którymi również można obserwować ptactwo (i znów - raczej wiosną i jesienią), a rozliczne czatownie i wieże widokowe znacznie to ułatwiają. Najlepszym środkiem przemieszczania się w tej krainie jest rower. Setki kilometrów przepięknych tras rowerowych, od asfaltowych do polnych, pozwala na dotarcie tam, gdzie samochodem się nie dojedzie. 3 tygodnie pobytu w tej baśniowej krainie to z jednej strony dużo, ale jednocześnie za mało, żeby zobaczyć wszystko. Na pewno tam wrócę.

Jeżeli kogoś zanudziłam - sorry..

Zdjęcia celowo nie numerowane.

Nazwa:	fine.JPG
Wyświetleń:	456
Rozmiar:	678,1 KB
ID:	96277
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tablica nr 1.JPG
Wyświetleń:	472
Rozmiar:	497,8 KB
ID:	96272   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	droga do Jamnika.jpg
Wyświetleń:	457
Rozmiar:	251,9 KB
ID:	96275   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	czaple 1.JPG
Wyświetleń:	462
Rozmiar:	794,7 KB
ID:	96276  
    Ostatnio edytowane przez Ola_Olga ; 22.08.13 o 21:21
    Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją (Apolinary Despinoix).

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Przeczytałem i znudzony się nie czuję
    Fajny opis i zdjęcia.

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

dziękuję za ten opis. raj na ziemi, czemu tak daleko
    Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    299
    Moja galeria

Odległość to tylko kwestia czasu.
    Samolot do Wrocławia leciał godzinę z hakiem

| OlyJedi Awatar yac
    Mieszka w
    k/3M
    Siła reputacji
    290
    Moja galeria

6-7 godzin spokojnej jazdy samochodem też szybko zleci.. Kiedyś Kowal73 zapodał hasło do organizacji zlotu w Hubertówce w Dolinie Baryczy.
    Jacek

Mieszka w
    Trójmiasto
    Siła reputacji
    299
    Moja galeria

Dzisiejsze - Rewa. Mocno wiało, było na co popatrzeć.

55

56

57

58

59

60
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	55.jpg
Wyświetleń:	424
Rozmiar:	139,5 KB
ID:	97921   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	56.JPG
Wyświetleń:	424
Rozmiar:	720,2 KB
ID:	97922   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	57.JPG
Wyświetleń:	427
Rozmiar:	679,8 KB
ID:	97923   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	58.JPG
Wyświetleń:	420
Rozmiar:	577,4 KB
ID:	97924  

Nazwa:	59.JPG
Wyświetleń:	410
Rozmiar:	600,4 KB
ID:	97925   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	60.JPG
Wyświetleń:	415
Rozmiar:	666,4 KB
ID:	97926  

| OlyJedi Awatar abir
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    343
    Moja galeria

ładne, dynamiczne fotki. choć słońca mogło być więcej. jak wysoko wylatują w powietrze na tych spadochronach??
    a stawy milickie jeszcze będą?

| OlyJedi Awatar hadan
    Mieszka w
    pomorskie
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Ola_Olga Zobacz posta
    Dzisiejsze - Rewa. Mocno wiało, było na co popatrzeć.
    Ładne te zdjęcia.

Gratuluję i pozdrawiam.