I coś mi mówi, że jeśli Olek już wypuści jakiegoś jasnego zooma, to będzie to albo 14-50 f/2,8, albo 12-60 f/2,8-4.
I coś mi mówi, że jeśli Olek już wypuści jakiegoś jasnego zooma, to będzie to albo 14-50 f/2,8, albo 12-60 f/2,8-4.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Jeśli współpraca E-M1 ze szkłami 4/3 okaże się przyzwoita, to raczej jasne zoomy Olka dla m43 się nie pojawią ... odkurzą stare linie produkcyjne i dorobią potrzebną ilość sztuk szkieł ZD w być może nieco udoskonalonej wersji, typu nowe powłoki, nowe silniki. Potencjalne, nowe zoomy dla m43 nie byłyby uzasadnione ani cenowo ani gabarytowo.
PS
Jeśli do NEX'a przykręca się 18-200, to dlaczego do korpusu m43 nie można by przykręcić 14-54 czy 12-60? Za duży, za ciężki, zły optycznie?
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1=831&add2=656
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 23.08.13 o 11:34
Gabarytowo bylyby uzasadnione, jednak flange jest znacznie mniejszy w micro a wiec automatycznie szkla tez moglyby byc mniejsze niz w "duzym" 4/3.
Pozdrowienia
Sylwek
the convert
Myślę, że jasne obiektywy do m4/3 prędzej czy później się pojawią, bo na szkłach 4/3 Olek już nic nie zarobi. Nikt nie będzie ich kupował po to, żeby podpinać je do mikrusów - użyją ich co najwyżej ci, którzy już je mają, a więc stosunkowo niewielka grupa w porównaniu do ambicji rynkowych, jakie ma jak sądzę Olympus. Zresztą te szkła pewnie już dawno nie są produkowane i będzie coraz trudniej je dostać, a na powrót na taśmę montażową bym nie liczył.
Potencjalne zoomy m4/3 byłyby mniejsze, niż te 4/3, a ceny zależą już tylko od decyzji marketingowych.
małe, jasne stałki już są. czarne i srebrne. Kity też są: krótsze, dłuższe, czarne, srebrne, w wer. I i II. Jeżeli Oly ma coś teraz do roboty to zoomy z przyzwoitym światłem zamiast wypuszczania kolejnej linii korpusów systemu mikro.
Niewiele się pomyliłeś
Będzie zapowiedziany we wrześniu 12-40 f/2,8
http://www.43rumors.com/ft5-olympus-...w-e-m1-camera/
E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1
Jasne gabarytowo mogłyby być mniejsze kosztem programowo korygowanej dystorsji, winiety, CA ..... czego nie uważam bynajmniej za jakieś wielkie przestępstwo. Pytanie: na ile te gabaryty mogły by zostać zredukowane i jakim kosztem.
---------- Post dodany o 09:56 ---------- Poprzedni post był o 09:49 ----------
Cytat: "I don’t know the price yet but I have been told the quality s higher than the Panasonic 12-35mm X lens. Olympus is expected to announce the E-m1 and the new lens around September 10-11."
Higher quality ... higher pricePo ile chodzą ZD 14-54, 11-22, 7-14 ... 1000, 2000, 3000 PLN (bo 12-35 "chodzi" po 4000, a nowość Olka będzie po 5000?)
Jeśli średnica filtra to 55 mm, to obiektyw ma z 7-8 cm długości. Zgrabny skurczybyk![]()
Zgrabne te zapowiadane obiektywy.
Przydałby mi się taki do Olka.
Oczywiście można kupić szkło do 4/3, ale jakoś nie mam ochoty przypinać obiektywu AF przez przejściówkę.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA