Strona 203 z 258 PierwszyPierwszy ... 103153193201202203204205213253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.021 do 2.030 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

Do ptaszka tez tym badziewiem nie strzele...

pozdro
    Z takim szybkim to chyba do lekarza trzeba iść.
    Wiesz co, może jednak znajomy powinien zainwestować w jakiś kurs albo chociaż książkę o fotografowaniu przeczytać bo przed czasem af teź robiło się zdjęcia i nie tylko dzieciom. Ale jeśli nie będzie chciał to faktycznie jakiś mega sprzęt specjalnie do pociech, najlepiej z programem same najlepsze ujęcia.
    Ostatnio edytowane przez odys ; 18.08.13 o 23:42

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez odys Zobacz posta
    Z takim szybkim to chyba do lekarza trzeba iść.
    Wiesz co, może jednak znajomy powinien zainwestować w jakiś kurs albo chociaż książkę o fotografowaniu przeczytać bo przed czasem af teź robiło się zdjęcia i nie tylko dzieciom. Ale jeśli nie będzie chciał to faktycznie jakiś mega sprzęt specjalnie do pociech, najlepiej z programem same najlepsze ujęcia.
    W pewny sensie się zgadzam. Z MF da się zrobić wszystko. Kwestia treningu i trochę szczęścia. Jednak ...

Kiedyś też robiło się zdjęcia sportowe. Ale było ich mało. Teraz ustawia się co 5m wzdłuż bieżni aparat i strzela serią do zapchania buforów. Polecam przejechać się kiedyś na jakieś poważniejsze zawody sportowe i zobaczyć ile tam sprzętu jest poustawiane.

Epoka przed AF to lata 70te. Trochę czasu już minęło. Najzwyczajniej w świecie fuji nie radzi sobie z AF po kontraście. Fakt, że firmwarem można to poprawiać wskazuje, że nie odrobili zadania domowego przed wypuszczeniem produktu.
    Są typy fotografii, nazwijmy to statyczne, gdzie szybkość AF nie gra większej roli. Są też jednak takie, do których z powodu tej wady X-E1 się słabo nadaje.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Nikt nie obiecywał, że to będzie aparat do wszystkiego. I dobrze, że nim nie jest, bo wielkie kloce do wszystkiego zostają w domu, stając się tym samym sprzętem do niczego. Proponuję wejść sobie na 500px.com i przejrzeć trochę dobrych zdjęć. Następnie policzyć, ile wśród tych zdjęć było fotek dzieci biegających po piaskownicy. Refleksja powinna nadejść sama - w przeciwnym razie na to chyba niestety nie ma lekarstwa...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Epoka przed AF to lata 70te. Trochę czasu już minęło. Najzwyczajniej w świecie fuji nie radzi sobie z AF po kontraście. Fakt, że firmwarem można to poprawiać wskazuje, że nie odrobili zadania domowego przed wypuszczeniem produktu.
    Są typy fotografii, nazwijmy to statyczne, gdzie szybkość AF nie gra większej roli. Są też jednak takie, do których z powodu tej wady X-E1 się słabo nadaje.
    Właściciele leiki mają dopiero przechlapane, albo ... nie mają dzieci.
    Banc, oczywiście że AF kuleje tylko dziecinne pisanie o tym że taki to syf i g...ny aparat, sprowadza piszącego do świadomości obiektów, do fotografowania których tego aparatu chciał użyć. A to, że w latach analoga robiło się mało, to chyba nie efekt braku automatyki tylko świadomości i kosztów materiału. Dzisiaj robi się filmy, bo trudno inaczej to nazwać skoro sprzęt wypluwa naście klatek na sec, a kiedyś nawet w filmie trzeba było się ograniczać. Ale przecież to wiesz.
    Jeden z moich ulubionych sprzętów analogowych, czyli contax g2, ostrzył w ciemności na szarej ścianie i w dodatku super szybko. Dlaczego dzisiaj nie korzystają z tych rozwiązań?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Nie mam nic przeciwko MF, pod warunkiem, że obiektyw typu 28, 35 mm ma na tubusie zaznaczoną skalę odległości. Wtedy f/8, hiperfokalna i reszta jest kwestią treningu. Myślę, że nie każde ostre zdjęcie jest dobre i jest sporo bardzo dobrych nieostrych zdjęć.

Powolny AF mi nie przeszkadza, ale denerwuje mnie AF, który fałszywie potwierdza ostrość na obiekcie.
    Rolleicord, Canon
    flickr

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez gibberpl Zobacz posta
    Nie mam nic przeciwko MF, pod warunkiem, że obiektyw typu 28, 35 mm ma na tubusie zaznaczoną skalę odległości. Wtedy f/8, hiperfokalna i reszta jest kwestią treningu. Myślę, że nie każde ostre zdjęcie jest dobre i jest sporo bardzo dobrych nieostrych zdjęć.

Powolny AF mi nie przeszkadza, ale denerwuje mnie AF, który fałszywie potwierdza ostrość na obiekcie.
    No niestety, tylko 14 nadaje się do tego typu fotografii, chociaż .. przy MF widzisz w wizjerze zakres głębi na skali, więc teoretycznie można z każdym szkłem. Nie sprawdziłem, ale może jest szansa na to, żeby sobie pierścień ostrości wyłączyć i ustawić jakąś funkcję customową do reporterki?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

XF 23 f/1,4 też będzie miał podziałkę na obiektywie, aczkolwiek mi ona nie jest potrzebna do szczęścia.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Przy odpowiedniku 35 mm mi też niespecjalnie.

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    AF w tym aparacie uważam za wystarczający - robi to, czego od niego oczekuję. Dobry/zły to nie są kategorie ocen, którymi się posługuję. Stawiam sobie nieco wyższe wymagania jeśli chodzi o opisywanie rzeczywistości.
    epicure nawet nie starasz się być obiektywny. Nie musisz, ale mógłbyś. Mam x100 i jeszcze wczoraj próbowałem sobie zracjonalizować kupno x-e1 lub x-pro1. Dużo czasu poświeciłem obu tym aparatom i mz af jest najsłabszą ich stroną. Bardzo siermiężny. Daleko mu do efektywności Panasonica i Olympusa. Wielu osobom może, to nie przeszkadzać, ale byłoby dobrze, gdyby zdawali sobie z tego sprawę. Mnie bardziej przeszkadza brak obiektywu, który mógłby zastąpić w mojej torbie 75/1,8.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kot Zobacz posta
    epicure nawet nie starasz się być obiektywny.
    Oj widać, że od niedawna tu klikasz ... epicure, dla swojej nowej zabawki, każdego adwersarza zasypie toną, bardziej lub mniej, przemyślanego tekstu ... Czy bardziej czy mniej, odpowiesz sobie sam ... po chwili lektury