Strona 204 z 258 PierwszyPierwszy ... 104154194202203204205206214254 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2.031 do 2.040 z 2573

Wątek: Fuji X-E1 i X-E2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: Fuji X-E1

Piszesz o kiepskim pod względem AF X100 czy o lata świetlne lepszym X-E1 z najnowszym firmwarem? Jeśli o tym pierwszym, a wnioski o działaniu AF wszystkich Fuji wyciągasz na podstawie ich najmniej udanego produktu, to jak możesz zarzucać mi brak obiektywności?

Testowałem OM-D, na youtubie wisi jeszcze mój filmik z działania AF w porównaniu do X-E1, i to jeszcze na dwie aktualizacje firmware'u wstecz. Chyba nie powiesz, że jest zmanipulowany? Jeśli to ma być ta "efektywność" Olympusa (albo zdjęcia nocne z nietrafioną ostrością, które zamieszczałem bodajże w wątku z recencją aparatu), to ja dziękuję bardzo. Przez pół roku miałem też Panasa GF2, wiem jak AF w nim działa - pisałem o tym w recenzji na długo przed pojawieniem się bezlusterkowców Fuji. Zapewniam, że wcale nie działa on tak pięknie, jak pokazują reklamy.

Napiszę jeszcze raz: AF w Olkach i Panasach jest pewnie ze dwa razy szybszy w dobrym świetle. Co to oznacza? Pewnie jakieś 0,4 w porównaniu do 0,2 s. Ja mam większe opóźnienie mózgu, niż wynosi ta różnica - dłużej zajmuje mi przemyślenie kompozycji zdjęcia. Natomiast w słabym świetle AF we wszystkich tych aparatach jest tak samo wolny, przy czym po przeanalizowaniu zdjęć z trzech tygodni testów OM-D wyszło mi, że mniej spudłowanych nocnych zdjęć mam właśnie z Fuji. Te 0,4 s w dobrym świetle przeżyję - dla mnie to jest wystarczająco szybko, więc z cierpliwością "poczekam" sobie te 0,2 s. Nocnego streeta z ostrością nie wiadomo gdzie jednak już nie przeżyję.

Radzę porównać sprzęt w różnych warunkach, najlepiej w dłuższym okresie czasu. Dopiero wtedy wyjdą faktyczne różnice, których nie da dostrzec robiąc zdjęcia półkom w sklepie.

---
    Od moderatora: cięcie...
    Ostatnio edytowane przez hades ; 24.08.13 o 00:25 Powód: wycięty obraźliwy komentarz
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kot Zobacz posta
    epicure nawet nie starasz się być obiektywny. Nie musisz, ale mógłbyś. Mam x100 i jeszcze wczoraj próbowałem sobie zracjonalizować kupno x-e1 lub x-pro1. Dużo czasu poświeciłem obu tym aparatom i mz af jest najsłabszą ich stroną. Bardzo siermiężny. Daleko mu do efektywności Panasonica i Olympusa. Wielu osobom może, to nie przeszkadzać, ale byłoby dobrze, gdyby zdawali sobie z tego sprawę. Mnie bardziej przeszkadza brak obiektywu, który mógłby zastąpić w mojej torbie 75/1,8.
    Witam !

Po dluzszym przebywaniu na tym portalu bardzo uwazam na to co pisze Epicure.
    Nie jest obiektywny i czasem przez to wprowadza ludzi w blad.
    Najgorsze jest to, ze nawet jak napiszesz mu ze biale jest szare to i tak bedzie
    twierdzil, ze biale to biale niezaleznie co mu bedziesz chcial udowadniac.

Aby nie bylo... Uwazam, ze gosc duzo wie, lubi sprzet i focenie tak jak i ja ale
    czasem wazne jest aby pisac tak jak jest... bo ludzie zbieraja kase i chca inwestowac w
    szkla czy aparaty i nie kazdy ma mozliwosc zapoznanie sie z realnymi mozliwosciami danego sprzetu czy szkla

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Dżizas, następny pacjent... Konkrety, najlepiej z cytatami proszę. Tylko nie miej do mnie pretensji, jak się po raz kolejny okaże, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 19.08.13 o 12:38

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Dżizas, następny pacjent... Konkrety, najlepiej z cytatami proszę. Tylko nie mniej do mniej do mnie pretensji, jak się po raz kolejny okaże, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.
    No gościu, tego to się nie da przeczytać ze zrozumieniem może dlatego że niczego nie palę, kto wie
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Heh, już poprawiłem. Za mało snu, a za dużo kawy dzisiaj...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Podsumowując. Z racją jest jak z d..pą. Każdy ma swoją
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Zmiana tematu, bo zaczyna rybą pachnieć...
    A propos ryby.. Samy 8mm. eManuel fokus.
    Załącznik 95861

Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Piszesz o kiepskim pod względem AF X100 czy o lata świetlne lepszym X-E1 z najnowszym firmwarem?
    Moje spostrzeżenia dotyczą x-pro1/x-e1.

Napiszę jeszcze raz: AF w Olkach i Panasach jest pewnie ze dwa razy szybszy w dobrym świetle. Co to oznacza? Pewnie jakieś 0,4 w porównaniu do 0,2 s. Ja mam większe opóźnienie mózgu, niż wynosi ta różnica - dłużej zajmuje mi przemyślenie kompozycji zdjęcia.
    Myślę, że to kwestia długości drogi jaką musi przebyć informacja od nerwu wzrokowego do mózgu. U Ciebie nim dojdzie do mózgu wcześniej sięga serca

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Ja nie mam serca

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez odys Zobacz posta
    Wiesz co, może jednak znajomy powinien zainwestować w jakiś kurs albo chociaż książkę o fotografowaniu przeczytać bo przed czasem af teź robiło się zdjęcia i nie tylko dzieciom. Ale jeśli nie będzie chciał to faktycznie jakiś mega sprzęt specjalnie do pociech, najlepiej z programem same najlepsze ujęcia.
    Wiesz, mozesz sobie kupic za 5 tys, balie z tarka i prac recznie, mozesz tez za tyle samo kupic automat Miele i miec ful wypas spijajac piwko zrobiona robote.
    Oczywiscie upierzesz i tym i tym, reszty chyba juz nie trzeba wyjasniac - mam nadzieje.
    Wiec nastepnym razem mistrzuniu przystopuj z porownaniami, bo ktos raczyl napisac nieladnie o zabaweczce.
    Ja wiem, ze wielu moze sie cos wydawac, ale pozwol ze ktos inny moze miec nieco odmienne zdanie w tej samej kwestii.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów