|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bodzip, a teraz bez pośpiechu z użyciem pędzelków, masek i dodge&burn.
Darktable używam na maszynie wirtualnej. Czasami robię zawody między nim a LR. Brak lightroomowego adjustment brush to jednak kalectwo. Ale z drugiej strony tryby mieszania efektów w Darktable to coś co chciałbym zaimportować do LR. Ale przynajmniej oba programy porozumiewają się zrozumiałym językiem. W obu ekspozycja znaczy to samo i jest jednym suwakiem/funkcją.
Na razie nikt nie zbliżył się do tego co pokazałem.
Tak, to ważne co aplikacja oferuje. Przede wszystkim czy pracuje bezpośrednio z RAW-em, czy trzeba zadowolić się pośrednimi TIFF-ami. Dla mnie to kolosalna różnica. Zwłaszcza gdy aplikacja jest przygotowana by rozbić RAW-a na atomy i złożyć po swojemu. To skrót myślowy, ale np. tam gdzie trudno byłoby zwiększyć rozpiętość tonalną i wyciągać jakieś detale (twarz, całą postać, etc.) choćby przez użycie techniki HDR czy wielokrotnego wywołania tego samego RAW-a, czasami wystarczy jedynie lokalnie lekko zróżnicować ekspozycje pędzelkiem tak samo jak maskuje się naświetlany papier pod powiększalnikiem.
Nieźli jesteście w te klocki...![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||