Strona 26 z 90 PierwszyPierwszy ... 1624252627283676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 899

Wątek: Hades - fotografie

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Hades - fotografie

Mnie tez podoba się ta ostania seria, no może z wyjątkiem 39g (kolor zbyt nachalnie rzuca się w oczy). Bardzo fajnie, ciekawie i nieszablonowo.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Hades a czym to robiłeś (aparat i obiektyw)? Mnie też to freeeeeeeeeefocenie chodzi po głowie tylko jak zwykle czasu nie mam. Ja chce się pobawić Heliosami ale z dołożoną przejściówką od OM bo zauważyłem bawiąc się na balkonie, że m42 ładnie wchodzi w środek przejściówki i trochę mniej światła wpada
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Łeeeeeee, no super ta ostatnia seria Panie Cmok
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Fajna, spójna ta wrzutka.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Dzięki za odwiedziny i komentarze .

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Hades a czym to robiłeś (aparat i obiektyw)?
    E-PL1 i ZD 9-18. Ale zwykły kit 14-45 też się sprawdza. Podkreślam, że mowa o szkłach systemu 4/3.

Mnie też to freeeeeeeeeefocenie chodzi po głowie tylko jak zwykle czasu nie mam.
    Wyjdź 10 minut wcześniej tam gdzie sobie zaplanowałeś. Aparat przed siebie, obiektyw w drugiej ręce (aparat warto obrócić w stronę ciała by nie złapał większego paprocha prosto w matryce). W takim ujęciu wszystko zaczyna być ciekawe, nawet kamyk na drodze. Ludzie nawet nie wiedzą, że ich fotografujesz, bo obiektyw jest skrzywiony, a mocując się z nim i wyglądasz jakbyś właśnie zepsuł aparat .

Ja chce się pobawić Heliosami ale z dołożoną przejściówką od OM bo zauważyłem bawiąc się na balkonie, że m42 ładnie wchodzi w środek przejściówki i trochę mniej światła wpada
    Przejściówka tylko utrudnia. Chodzi o odległość obiektywu od matrycy. Bez przejściówki można zbliżyć obiektyw i uzyskać ostrość na nieskończoność. Inaczej robi się z niego obiektyw makro.

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    W ramach eksperymentów fotografia uliczna w nieco innym, freelensingowym i stylistycznym ujęciu.
    Podoba mi się to.

M. Tichy
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

| OlyJedi Awatar Lilen
    Mieszka w
    Podbeskidzie
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

38. Super. Lubie takie proste kadry i mocne kolory.
    Kolejne retro zdjęcia to jednak nie mój klimat.
    Więcej moich zdjęć na tomekszpila.com lub spotkajmy się na Instagramie

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Dzięki za komentarze.

APZ, wszystkie te zdjęcia nawet w RAW-ie charakteryzuje specyficzny "budyń". Często mają bardzo małą głębie ostrości. Często pole ostrości pokrywa się z jedną z płaszczyzn fotografowanej sceny. W przykładzie z rowerami ostra jest tylko powierzchnia chodnika w ograniczonym zakresie, wszystko co nie należy do tej płaszczyzny wychodzi z ostrości (czyli de facto GO jest płytka). A jeszcze dochodzą efekty związane z wpadającym światłem między obiektywem i aparatem, co obniża kontrast. To celowy, niekorygowany zabieg, wynikający z techniki. Skoro wspomniałeś o rowerach, pokaże je w oryginale poniżej.
    Faktycznie to dodatkowe światło rozmydla całą kompozycję. ostrośc została tylko na jednym z siodełek. W tej sytuacji tylko ciekawa obróbka może taki materiał uratować.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 20.06.13 o 19:16
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Hades dzięki za info na pewno wcześniej czy później skorzystam. Na razie to wpadłem po uszy w klisze i przestaję się dziwić, że Wuzet za jednym wyjściem kilka filmów wyrabia
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Wieprz Zobacz posta
    Podoba mi się to.

M. Tichy
    Jam niegodzien tego porównania. Krwi i potu wiele przede mną.

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    W tej sytuacji tylko ciekawa obróbka może taki materiał uratować.
    Optyka, choć rozmyślnie, zepsuła to ujęcie. Uznałem, że kadry współczesne, niewspółcześnie trzeba popsuć. A ratunek w inną perspektywę się zmienia.

Hades dzięki za info na pewno wcześniej czy później skorzystam. Na razie to wpadłem po uszy w klisze i przestaję się dziwić, że Wuzet za jednym wyjściem kilka filmów wyrabia
    Freelensing jest jak klisza. Wiele godzin w terenie i ciemni. Oglądanie materiału z wypiekami i oczekiwanie czy cokolwiek pozostanie po selekcji. Możesz mieć dwa uzależnienia, bo kto bogatemu zabroni .