Strona 29 z 90 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 899

Wątek: Hades - fotografie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Odp: Hades - fotografie

Poniżej nieco inna wersja tym razem (znowu na szybko) w RawTherapee. Jednak wszystkie one pokazują, że czasem warto chociaż odrobinkę się pomęczyć, by uzyskać dość zadowalający efekt. Poza tym mamy "porównanie" z czterech różnych programów, w tym dwa darmowe i dwa płatne.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	HD181619_ah2.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	383,0 KB
ID:	95437
    The question is, who cares?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak tak ciemne zdjęcie wyciągnąć bez żadnych szumów? Mnie zawsze ciemne obszary wychodzą tak zaszumione, że nawet po odszumianiu mam ochotę sobie palnąć w łeb...
    Niskie ISO to klucz do sukcesu. Tu zdjęcie hadesa ma ISO=100. Ale nie wpadajmy w panikę - dobry odszumiacz w wywoływarce RAW-ów to rzecz konieczna. Można też odszumiać lokalnie, np. w Gimpie zaznaczasz zaszumiony obszar i filtr wavelet stosujesz
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

I jeszcze wersja z LightZone. Też darmowy

Nazwa:	Zrzut ekranu z 2013-08-14 12:14:42.jpg
Wyświetleń:	176
Rozmiar:	219,3 KB
ID:	95440
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ahutta Zobacz posta
    Tu na bur beton pokutuje fakt, że Ty poświęciłeś temu "odrobinę" czasu i posiedziałeś, żeby uzyskać najlepszy możliwy efekt, a my (przynajmniej ja) tak dla sportu, że też coś tam damy radę z tego RAW-a wydobyć.
    Nie przeczę, to zdjęcie trochę na dysku siedzi, głównie w archiwum. W LR 2 nie dałem rady. Ostatnio, w trakcie porządków nawet zastanawiałem się czy nie wysłać go do kosza. Ale ostatnie doświadczenia z użyciem LR 4 na zdjęciach z E-500 dało mi nadzieje, że uda się uratować to co wcześniej spartoliłem. Te operacje traktuje bardziej w ramach ćwiczeń niż rzeczywistej potrzeby odzyskania zdjęć.
    Inna kwestia, że sama zmiana aplikacji to trochę jak zmiana młotka, może mieć dawać lepszy chwyt przy wbijaniu gwoździ. Najwięcej daje wypracowanie techniki. Mi to zajęło niezbyt intensywne dwa lata pogłębiania tematu obróbki z użyciem jedynie wywoływarek RAW. W dodatku ciągle mam wrażenie, przeglądając poradniki wideo i książki, że jestem na początku.

Przygotowany merytorycznie i technicznie, po wyciągnięciu zdjęcia z archiwum poświęciłem mu 5 minut. Opiszę dokonane zmiany i dołączę DNG z ustawieniami dla LR 4.

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    W Darktable twarz tego mężczyzny i jego kurtkę (jasność, nasycenie i tonację) na spokojnie można wyciągnąć lokalnie
    Ale robisz to przez strefy? Nie oddziałujesz na inne partie obrazu? Myślałem, że znalazłeś w Darktable jakiś rodzaj adjustment brush z Lightrooma. Maskowanie i ruchome filtry połówkowe to podstawa w ciemni. Takie podejście do tematu to efekt czytania (niewłaściwych) poradników o pracy w analogowej ciemni i przekładania tego na ciemnie cyfrową.

Poza tym słusznie zauważyłeś i wspomniałeś o twarzy i kurtce. Twarz mężczyzny, ale też i chłopca celowo trzeba podbić lokalnie ekspozycją. Raz, że niepotrzebnie giną w mroku, a dwa, operowanie suwakami globalnymi i wyciąganie tylko tego szczegółu popsuje inne partie obrazu. Jak i ile tego wyciągania zastosować to oczywiście sprawa percepcji. Często postacie na zdjęciu są niedoświetlone przysłonięte czapkami, kaszkietami czy złym ułożeniem względem źródła światła. Taki urok uwieczniania chwili, ale wszystko da się wyciągnąć.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta

Ale robisz to przez strefy? Nie oddziałujesz na inne partie obrazu? Myślałem, że znalazłeś w Darktable jakiś rodzaj adjustment brush z Lightrooma. Maskowanie i ruchome filtry połówkowe to podstawa w ciemni. Takie podejście do tematu to efekt czytania (niewłaściwych) poradników o pracy w analogowej ciemni i przekładania tego na ciemnie cyfrową.

Poza tym słusznie zauważyłeś i wspomniałeś o twarzy i kurtce. Twarz mężczyzny, ale też i chłopca celowo trzeba podbić lokalnie ekspozycją. Raz, że niepotrzebnie giną w mroku, a dwa, operowanie suwakami globalnymi i wyciąganie tylko tego szczegółu popsuje inne partie obrazu. Jak i ile tego wyciągania zastosować to oczywiście sprawa percepcji. Często postacie na zdjęciu są niedoświetlone przysłonięte czapkami, kaszkietami czy złym ułożeniem względem źródła światła. Taki urok uwieczniania chwili, ale wszystko da się wyciągnąć.
    Wielkość strefy możesz regulować kółkiem myszy. Ta strefa może być tak malutka, że obejmie tylko twarz mężczyzny. Przy okazji masz do dyspozycji parametr nasycenia i odcień. Obydwie te wartości trzeba wyregulować, ponieważ twarz jest zbyt czerwona i zbyt mocno nasycona.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Pozwoliłem sobie też spróbować. LR 4 czas ok 10min.

Nazwa:	HD181619.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	657,8 KB
ID:	95443
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Pozwoliłem sobie też spróbować. LR 4 czas ok 10min.
    Nie zrozumiałeś blues'a. Nie chodziło o to kto szybciej

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Zrozumiałem Starałem się dobrze zrobić, a nie chciałem pisać "na szybko", a moze i to długo było...
    G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
    Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez realnasty Zobacz posta
    Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak tak ciemne zdjęcie wyciągnąć bez żadnych szumów? Mnie zawsze ciemne obszary wychodzą tak zaszumione, że nawet po odszumianiu mam ochotę sobie palnąć w łeb...
    Hmmm, wieczorem założymy sobie wątek. Na pierwszy ogień pójdzie to zdjęcie z objaśnieniem co zostało zrobione. Kontynuacja tematu w tym wątku trochę mija się z celem.

---------- Post dodany o 14:39 ---------- Poprzedni post był o 14:36 ----------

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Wielkość strefy możesz regulować kółkiem myszy.
    Muszę pogłębić mój kontakt z Darktable .

---------- Post dodany o 15:09 ---------- Poprzedni post był o 14:39 ----------

Jednak wszystkie one pokazują, że czasem warto chociaż odrobinkę się pomęczyć, by uzyskać dość zadowalający efekt.
    Skoro Bodzip rozpoczął temat z RAW-em, to właśnie o to mi chodziło, podjęcie wyzwania.

Poza tym mamy "porównanie" z czterech różnych programów, w tym dwa darmowe i dwa płatne.
    To może być mylące. Zależy kto jak opanował narzędzie.

---------- Post dodany o 15:14 ---------- Poprzedni post był o 15:09 ----------

Andtor2, dobry kierunek. Ludzie na tym zdjęciu są istotni i trzeba ich pokazać, dodać im światła, zachowując przy tym naturalność tworzących się cieni.

Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez ahutta
    Poza tym mamy "porównanie" z czterech różnych programów, w tym dwa darmowe i dwa płatne.
    To może być mylące. Zależy kto jak opanował narzędzie.
    Oczywiście, że kwestia znajomości warsztatu jest istotna. Jednak jest to dowód na to, że nie trzeba od razu sięgać po duże nakłady budżetowe i można zacząć od darmowych rozwiązań. A nuż się okaże, że są one w 100% wystarczające. Tylko o to mi chodziło.