Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Wygląda na to, że to jest to dokładnie taki sam obiektyw, w nowej błyszczącej obudowie.
Ta sama konstrukcja optyczna, czyli nadal AF będzie musiał ruszać całym układem soczewek.
Może udało im się zmienić silnik tak aby było nieco ciszej i szybciej, aczkolwiek wątpię.
Panasonic jest ostatnio jakiś dziwny. Wypuszczają najlepsze body (G6) w systemie i pakują do tego przeterminowaną matrycę. Jakby tam była matryca z GH3 to byłoby pozamiatane.
Mają świetny 20/1.7, którego największą wadą jest wolny i głośny AF i wypuszczają nową wersję z dokładnie taką samą wadą.
Panas skumał, że naleśnik pod kolor srebrnego korpusu wygląda słitaśnie, więc przy okazji był pretekst do odświeżenia designu.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
z ciekawosci: czy jak jest taki sam uklad soczewek to nie ma opcji zeby to dzialalo lepiej?
moze chociaz sprezynke wywalą
edit:
http://panasonic.net/avc/lumix/systemcamera/gms/lens/g_20_a.html
jesli to nie jest tylko kopiuj-wklej to faktycznie bez zmian:
"utilizes a lens drive system to realize a compact and bright F1.7 lens. As a result, sound and vibration may occur during focus operation, but this is not a malfunction."
"Operating sounds will be recorded when auto focus is performed during motion image recording. It is recommended to record with Continuous AF set to OFF, if the sound of operation bothers you. Also, it is not possible to set the focus mode to AFC."
Ostatnio edytowane przez ciukacz ; 27.06.13 o 13:25
Co za czasy nastały, że się teraz robi "podrasowanie" wizualne obiektywów, żeby się ładnie z body komponowały!Kto by jeszcze parę lat temu zwrócił na to uwagę. A tu proszę super szkiełko będzie jeszcze bardziej super, bo ładniejsze. Ciekawe kiedy zaczną produkować różowe....
![]()
Złe info dla osób chcących kupić odświeżony design: znowu banding (z PL5).
Stara dwudziestka
Nowa dwudziestka
http://www.dpreview.com/forums/post/51938489
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 7.08.13 o 07:55
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ale pierwsza dwudziestka robi sobie jaja również z GH3.
Mi na GF1 nie przeszkadzał ten wolny (w świecie m43) AF, jak zmieniam 12/2 i 25/1.4 to klnę jak szewc na Lajkę
Prawdziwą opcją jest "dziwnie dziwne" szkło - mZD 17/1.8; patrzę na optyczne wykresy i myślę coś nie halo. Patrzę na fotki... i szukam szczęki.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ale zaraz zjawią się malkontenci i stwierdzą , że 17 mm f/1.8 to nie naleśnik i "strasznie duże"