Po weekendzie odbiorę mk1 z serwisu (czyszczenie) to będę miał okazję porównać.
Po weekendzie odbiorę mk1 z serwisu (czyszczenie) to będę miał okazję porównać.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Jeżeli wierzyć wszystkim recenzjom porównawczym w necie(a nie ma raczej powodów by nie wierzyć) to nowa wersja różni się tylko wyglądem. Właściwości optyczne zostały te same(albo trochę gorsze) i niestety nie poprawiono AF.
Według wszystkich oznak na niebie i na ziemi różnią sie tylko obudową![]()
Żeby nie robić bałaganu w wątku o 12-40 to tutaj napiszę, że niestety w Panasonicu 20mm f/1.7 wer. II banding nadal występuje przy wysokich czułościach, a o to przykład: 1/200s f/1.7 iso:12800
Jako ciekawostkę mogę dodać, że banding na wysokim iso jest widoczny na wyświetlaczu podczas ostrzenia obiektywu.
Ostatnio edytowane przez Matick7 ; 21.11.13 o 22:01
A jak jest na niższych czułościach? Czy rzeczywiście ktoś mając zapiętego pod body 20mm 1.7 będzie zmuszony użyć aż tak dużego iso?
Przy 6400 jest on słabo widoczny, a przy 3200 trzeba przy powiększeniu 1:1 szukać oznak bandingu. Nie wiem, może ktoś używa takich czułości przy takim szkle ja tylko miałem sprawdzić czy w nowej wersji to zjawisko występuje ; )
Co jeszcze ciekawego zauważyłem to dużo łatwiej o banding jeśli wciskamy spust migawki do końca od razu, aby aparat zrobił zdjęcie od razu po złapaniu ostrości. Jakby miało to związek z pracą obiektywu, ale prawdę mówiąc się nie znam i to tylko takie moje spostrzeżenia ; )
dzieki za info. Czy na 1600 występuje banding i jak z szybkością na wysokich iso?
X-E1, X-T10, trochę szkieł i ostatnio po zbyte LX-100, A7II,
Nie zauważyłem u mnie bandingu na iso 1600 żadnego, nawet po powiększeniu.
Silnik w porównaniu do szkieł Olka jest wolny, więc do szybkich ujęć słabo się sprawdzi, a w słabych warunkach jak nie trafi i przejedzie cały zakres to jeszcze dłużej się schodzi ; )
Na E-M1 banding nie występuje - sprawdzone z wersją II - nawet w ISO 25600:
P.B.