Strona 5 z 16 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 156

Wątek: Kurs i lustrzanka do nauki

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Odp: Kurs i lustrzanka do nauki

Ja ze swojej strony dodam 2 zdjęcia zrobione E500 (jeszcze starszym modelem) z kitowymi obiektywami. Pierwsze zdjęcie "szeroki kit", drugie "długi kit"
    Mnie się podobają

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	tatry~0.jpg
Wyświetleń:	159
Rozmiar:	268,2 KB
ID:	93898Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PB158671m.jpg
Wyświetleń:	160
Rozmiar:	388,4 KB
ID:	93899

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Wszystko pięknie, ale nic tak nie nauczy pracy ze światłem jak stary poczciwy i manualny obiektyw a ten jest skreślony praktycznie z miejsca przez miniaturwy wizjer. To jest jak z samochodem - na automacie można jeździć całe życie, ale manualna skrzynia to jest dopiero lekcja jazdy. Zresztą może przesadzam i dzisiaj już nie ma takiej potrzeby

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Podzielę się moimi przemyśleniami w temacie uczenia się fotografowania.

Nauka fotografowania, to najpierw jest nauka technicznych aspektów fotografii, a dopiero po opanowaniu teoretycznym podstaw, rozeznania jak w muzyce - w tonacjach, krzyżykach, bemolach, itp. można się zająć praktycznym składaniem techniki z wrażliwością i entuzjazmem od podstaw, czyli śpiewaniem gam, prostych kadencji ze stopniowym przechodzeniem do prostych melodii.
    Etap wstępny, to prawie wyłącznie technika, etapy następne, to piosenki.

Jeśli się nie opanuje techniki, nie przyswoi jej w jakiś przystępny sposób, nie koniecznie inżynierski, nie ma co liczyć na tzw. ładne zdjęcia.
    Moja lista tematów technicznych jest następująca

1) Zasada geometryczna – jak powstaje obraz. Obiektyw, płaszczyzna obrazu, sensor. Kąt widzenia obiektywu, ogniskowa obiektywu, "odwrotny" związek pomiędzy ogniskową, a kątem widzenia. Otwór względny obiektywu, przysłona, w czym się wyraża.
    Nie koniecznie trzeba to wszystko super i dogłębnie rozumieć. Należy dokładnie zapamiętać podstawowe związki, korelacje, co zapewni potem swobodę w dalszej nauce.
    2) Co to jest ekspozycja, co to jest EV, co to jest liczba przysłony, wpływ przysłony i migawki na ekspozycję wyrażany w EV. Ekspozycja jest zależna tylko od liczby przysłony i czasu migawki. Tak liczona ekspozycja jest niezależna od ogniskowej obiektywu, z wyjątkiem ekspozycji przy oświetlaniu sceny fleszem.
    3) Co to jest głębia ostrości, wpływ ogniskowej obiektywu oraz przysłony na głębię ostrości. Do czego służy w fotografii głębia ostrości i jak ją można regulować?
    4) Związek kąta widzenia obiektywu z wrażeniem perspektywy na zdjęciu,obiektywy szerokie i tele.
    5) Format sensora obrazu (matrycy) i jego związek z dołączanymi do formatu obiektywami, ich ogniskowymi i ich głębią ostrości. – kompakty 1/1.7", format 4/3", format APS, format FF.
    6) Co to jest WB (balans bieli). Rola ustawień WB w aparacie –WB Auto, światło słoneczne z chmurami i bez, cień, światło żarowe, świetlówki. Co to jest temperatura barwowa światła (nie konieczne dla mniej zaawansowanych technicznie).
    7) Tryby fotografowania w aparacie - A, P,A,S,M, ich przeznaczenie i wykorzystanie. Całkowita odrębność trybu M - manualnego od pozostałych trybów, które są półautomatyczne i całkowicie automatyczne. Tryby Scenes (całkowicie automatyczne), co jest w tych trybach preferowane.
    Budowa sensora obrazu (piksele - punkty światłoczułe na sensorze - RGGB. Od czego zależy ich czułość i zakłócenia w ich pracy? Co to jest szum sensora? Związek szumu z wielkością sensora i liczbą pikseli na nim. Aparaty z jakimi formatami sensora z reguły mniej szumią? Wpływ nagrzania sensora na jego szum. Odszumianie w aparacie, odszumianie w postobróbce.
    9) Co to jest plik RAW (surowy), plik JPEG (skompresowany)? Jak są zapisywane w aparacie obrazy RAW i JPEG? Jakie możliwości daje fotografowi JPEG, jakie RAW?
    10) Lampy błyskowe. Co to jest liczba przewodnia flesza (GN) wyrażana w metrach i podawana dla określonej czułości ISO. Zależność zasięgu flesza od: a) czułości ISO; b) ogniskowej obiektywu. Barwa światła flesza - biała – jak światło dzienne.
    11) Siatka trój podziału obrazu wyznaczająca mocne punkty w obrazie. Pierwsza zasada kompozycji – patrząc na fotografowaną scenę (przez wizjer optyczny lub na monitorze) umieść główny przedmiot lub akcent w mocnym punkcie.
    12) Od techniki do sztuki. Operowanie głębią ostrości w trakcie fotografowania. Światło w fotografii. Światło tylne, boczne, przednie – czego możemy się spodziewać od takich oświetleń. Światło przednie, zdjęcia pod światło, efekty artystyczne, efekty techniczne – odblaski, flary, poszarzenia obrazu. Zależność wrażliwości obiektywu (zadymienie obrazu, odblaski, flary) na światło przednie od jego kąta widzenia, przysłony, warstw przeciwodblaskowych i innych aspektów technicznych.
    Światło pod małym kątem, efekt, jaki wywołuje na powierzchniach sfakturowanych, na scenach innych – długie cienie.
    Zdjęcia pod światło. Walka z niedoświetleniem z cieniach. Jak temu ostatniemu zapobiegać w trakcie focenia, jak poprawiać w postobróbce niedoświetlenia w cieniach? Krzywe ekspozycji czyli krzywe naświetlania, czyli krzywe tonalne. Coraz dalej i dalej.

13) Znajomość podstaw techniki jest dlatego tak ważna, ponieważ uwalniając głowę od techniki pozwala się zająć w czasie fotografowania najważniejszymi sprawami – kompozycją i światłem. Bez dobrego wgryzienia się w technikę, zawsze będzie ona nam przeszkadzać, uprzykrzać, denerwować, wprowadzać w niepewność, stępiać naszą wrażliwość.
    Technika wymaga ćwiczeń. W miarę jej opanowywania fotograf będzie coraz więcej i więcej uwagi zwracał na kompozycję i światło.
    Opanowanie techniki po łebkach w zasadzie bardzo mało daje, bo taki fotograf beztechniczny nawet gdy poprosi o radę, to niekoniecznie musi ja zrozumieć w całokształcie techniki, może ją potraktować w stylu – gdzie nacisnąć? -Ach tu, no to dziękuję. Taka nauka zawsze idzie w las.

14) Do uczenia się techniki prawie każdy aparat jest dobry, z wyjątkiem automatycznych małpek, a już E510 jest idealny.
    Pzdr, TJ
    Fachowo, na temat, cenię takie wypowiedzi +
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    Wszystko pięknie, ale nic tak nie nauczy pracy ze światłem jak stary poczciwy i manualny obiektyw a ten jest skreślony praktycznie z miejsca przez miniaturwy wizjer. To jest jak z samochodem - na automacie można jeździć całe życie, ale manualna skrzynia to jest dopiero lekcja jazdy. Zresztą może przesadzam i dzisiaj już nie ma takiej potrzeby

Cissic wszystko ma swoje plusy i minusy. Ja bardzo lubię stare obiektywy ale jak masz nim sfocić dzieciaka, któremu 100 razy powtarzasz aby stanęło na chwilę a ono ma to w nosie to wtedy docenia się AF
    Manualne skrzynie biegów są bardzo fajne ale kilka razy przez dłuższy okres jeździłem automatami i szczerze to masz później większy problem przestawić się z automatu na manuale niż odwrotnie. Najgenialniejszym rozwiązaniem jakie przetestowałem to był półautomat z motylkami przy kierownicy - gaz, hamulec i ręczna zmiana biegów palcami, mówię Ci poezja . No i chyba takiego rozwiązania brakuje w obecnych obiektywach bo niby wszystko też możesz ustawić ręcznie ale brak tej frajdy ze starych manuali kiedy wiedziałeś, że czymś kręcisz i czułeś, że kręcisz

A wracając do tematu to kolega może robić zdjęcia nawet telefonem bo to jest czasami wielką sztuką w co niektórych modelach zrobić dobre zdjęcie jakościowo aby mieć z niego w miarę samozadowolenia tak więc trzeba trochę się nagimnastykować aby coś sensownego wyszło . Więc rób zdjęcia tym czym masz a jak z jakiś kadrów nie będziesz zadowolony to główkuj jak obejść problemy z tym co masz bo może się okazać, że nowe i niby lepsze ma te same problemy
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 29.07.13 o 11:34
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta

No i chyba takiego rozwiązania brakuje w obecnych obiektywach bo niby wszystko też możesz ustawić ręcznie ale brak tej frajdy ze starych manuali kiedy wiedziałeś, że czymś kręcisz i czułeś, że kręcisz
    W Fuji ma się tą frajdę i dlatego tak lubię to moje X-E1

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    W Fuji ma się tą frajdę i dlatego tak lubię to moje X-E1
    Muszę wierzyć Ci na słowo bo mi wystarczy moje E-PL2 z kitem plus tam czasami coś ze starej metalowej szklarni . Generalnie sprawia mi frajdę tak wszystko obchodzić aby z tego co się nie da zrobić, że jednak się da czyli jak to się mówi polecieć po kosztach z podobnym efektem gdybym koszty sobie nabił
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Mi to pewnie i dobry smarfon by wystarczył Ale frajda (przynajmniej dla mnie) ze zmianą przysłony na obiektywie jest ogromna. A w życiu frajda z czegoś tam jest przecież bezcenna

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez pers Zobacz posta
    Mi to pewnie i dobry smarfon by wystarczył Ale frajda (przynajmniej dla mnie) ze zmianą przysłony na obiektywie jest ogromna. A w życiu frajda z czegoś tam jest przecież bezcenna
    Grunt to mieć zadowolenie z kadrów, które się robi i nie ważne czym się robi . Moja żona ma iPhona5 i powiem Ci, że robi to bardzo ładne zdjęcia bez wnikania w szczegóły techniczne i do czego to ma służyć . Bo przecież wiadomo, że kierowcy rajdowemu do rajdów będzie potrzebny samochód rajdowy, który w warunkach normalnej eksploatacji drogowej raczej będzie mało komfortowy i w porównaniu z normalnymi osobówkami bardzo upierdliwy

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cissic wszystko ma swoje plusy i minusy. Ja bardzo lubię stare obiektywy ale jak masz nim sfocić dzieciaka, któremu 100 razy powtarzasz aby stanęło na chwilę a ono ma to w nosie to wtedy docenia się AF
    W takim wypadku biorę 50 z jasnym światełkiem 1.4, przymykam troszkę i wszystko wychodzi cacy. Jeśli małolat jest wybitnie żwawy to biorę jasną 135. Plus tego wszystkiego jest taki, że mam szkiełka rewelacyjne optycznie za ok 800 zł. Ile by mnie kosztowała taka eLka w np Canonie?

Manualne skrzynie biegów są bardzo fajne ale kilka razy przez dłuższy okres jeździłem automatami i szczerze to masz później większy problem przestawić się z automatu na manuale niż odwrotnie. Najgenialniejszym rozwiązaniem jakie przetestowałem to był półautomat z motylkami przy kierownicy - gaz hamulec i ręczna zmiana biegów palcami, mówię Ci poezja . No i chyba takiego rozwiązania brakuje w obecnych obiektywach bo niby wszystko też możesz ustawić ręcznie ale brak tej frajdy ze starych manuali kiedy wiedziałeś, że czymś kręcisz i czułeś, że kręcisz
    Pytanie jest takie czy "przestawić się" = "umiejętne posługiwanie". W tematach zasadniczych zawsze lepiej rzucić się na głęboką wodę. Zawsze to potem wychodzi na zdrowie. Im wcześniej tym lepiej

A wracając do tematu to kolega może robić zdjęcia nawet telefonem bo to jest czasami wielką sztuką w co niektórych modelach zrobić dobre zdjęcie jakościowo aby mieć z niego w miarę samozadowolenia tak więc trzeba trochę się nagimnastykować aby coś sensownego wyszło . Więc rób zdjęcia tym czym masz a jak z jakiś kadrów nie będziesz zadowolony to główkuj jak obejść problemy z tym co masz bo może się okazać, że nowe i niby lepsze ma te same problemy
    To cały "problem ludzkości". Niby żyjemy w XXI wieku a ciągle zastanawiamy się "jak przeżyć". Nie wiele się zmieniło w tej materii od epoki kamienia łupanego
    Dzisiaj jestem mam marudny nastrój. Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

CRX - podchodzisz do sprawy jak fotograf pełną gębą Grunt to mieć taki aparat, który powoduje, że chce Ci się wyjść z domu i coś nim pstryknąć a kadry jak wyjdą do dobrze a jak nie to jutro też jest dzień Hehe, no to pojechałem...