E-510 nie ma wspomagania AF błyskiem wbudowanej lampki?
E-510 nie ma wspomagania AF błyskiem wbudowanej lampki?
Pewnie na pewno ma, jak E-400 miał / ma. Tylko tyle że ta spawarka wiele nie wspomaga, a raczej daje po oczach i ludzi wkurza.
Za to jest przecież druga kurtyna aby złapać światło z tła i doświetlić przód błyskiem.
Bardzo dobry jest Metz 58 AF1 lub AF2. Ten model ma dwa palniki - główny służący do szerokiego doświetlenia i odbicia, mały przedni do doświetlania pyszczków. Moc palników można regulować niezależnie.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Jednego ludzia zawsze można poprosić, żeby zamknął oczy na czas ustawiania ostrościOgólnie wydaje mi się, że autor za dużo wymaga od sprzętu. W skrajnie trudnych warunkach, to już nie "jakie ustawienia?", tylko trzeba odstawiać makgajwera, np. poprosić żonę, żeby włączyła komórkę. Ekran komórki af powinien złapać.
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Jednego ludzia można, ale jak drugim jest rozbrykana 4-latka to już trudne, niewykonalneAle masz rację o tej komórce, radziłem sobie w ten sposób, że łapałem jakąś lampkę, która tliła się najbliżej fotografowanego obiektu. Wpadłem na to po jakimś czasie dopiero.
Masz jeszcze "drugą rację", może zbyt wiele wymagam od sprzętu, i stąd też może wcześniejszy pomysł i temat tego wątku o zmianie aparatu. Np. robię fotę, kiedyś widziałem gdzieś tam zdjęcie w podobnych warunkach i po zrobieniu jest rozczarowanie, a bo jemu to wyszło tak, że palce lizać, a mi .... pewnie mój sprzęt taki fatalny.
Dopiero później nachodzi mnie refleksja, że zapewne był użyty statyw, a ja zrobiłem bez, może godziny, dni spędzone nad tym zrobieniem dobrego ujęcia i oczekiwania na właściwe światło, zapewne czas spędzony na obróbce w PS itd. Taaa, z tym problemem też muszę sobie jeszcze poradzić![]()
Sprytne z tą komórką, ja się posiłkowałem świecąc latarką na jakiś niejednolity obszar (nie po oczach).
"...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."
Gryphoon, ahutta - dzięki, moja reputacja do dzisiaj jest w szoku po takiej dawce punktów![]()