Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 185

Wątek: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Odp: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!

Mam okulary i nawet lekka rysa sprawia mi ogromny dyskomfort zwłaszcza przy niesprzyjającym świetle. Nie otwiera mi się ten link. W tym, który ja widziałem w zdjęciach po prostu nie była jakiejkolwiek różnicy (oczywiście poza ostatnim pokazanym tam przykładem).

Tak tylko wspomniałem o tym co ostatnio przeczytałem i zobaczyłem - daleki jestem od polemiki czy jest różnica czy jej nie ma

Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Z filtrami jest jak z prezerwatywami. Wszyscy wiedza, ze bez jest fajniej, ale mimo tej wiedzy, z powodu mozliwych zagrozen wielu je stosuje.

-k.o.t-
    Ostatnio edytowane przez kot ; 22.06.13 o 19:30

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Mi do tej pory udało się zrobić jedną ryskę na obiektywie, ale to w torbie, gdzie wrzuciłem obiektyw bez dekielka przy jakiejś szybkiej wymianie i zapomniałem o nim. Do tego były tam inne graty więc sam się bardzo postarałem o ryskę.
    Sama rysa nie ma wpływu na zdjęcia pod warunkiem jednak, że nie odbija światła.
    Moja odbijała i przy mocniejszym przymknięciu przysłony środek obrazu robił się jaśniejszy i ze znacznie mniejszym kontrastem.
    Leczenie okazało się banalne: wystarczyło cieniutkim flamastrem pomazać ryskę, tak aby nie odbijała światła. Teraz ani jej nie widać ani na zdjęciach efektu nie ma.
    Jak Dobas pisał, do ochrony obiektywu podczas fotografowania niajlepiej sprawdza się osłona przeciwsłoneczna. Chyba, ze fotografujemy małe dzieci lub psy z bliska, wtedy trzeba się liczyć z różnymi cieczami na obiektywie

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bacio Zobacz posta
    Oczywiście!
    Ubrudzone - można wyczyścić.
    Zarysowane - psuje obraz od momentu porysowania.
    I teraz są dwa pytania:
    a) czy porysowanie psuje bardziej jakość obrazu niż filtr czy mniej,
    b) czy warto mieć _wszystkie_ zdjęcia z pogorszoną jakością (filtr), bo być może kiedyś się jakość pogorszy przy porysowaniu?

Kiedyś debatowaliśmy godzinami przy kuflach piwa przed kominkiem na plenerach (bo to tej klasy dyskusja)... I na pewno lepiej mieć lepszą niż gorszą jakość zdjęcia. Ale cóż - skoro teraz to pewnie 99,9% zdjęć kończy w formacie 640x480 pikseli.

Moim zdaniem filtr jest do filtrowania, a do ochrony jest dekielek.

Witam !

Dobry filtr UV wplywa tak znikomo na pogorszenie jakosci obrazu, ze nie rozpoznasz na oko na koncowych fotach tej roznicy wiec
    nie ma sensu rozwodzic sie nad tym czy uzywac UV czy nie.

Przy obrobce materialu robie resize... i koncowo wyostrzam zdjecia, wiec efekt koncowy jest zawsze ostrym zdjeciem.

Ten temat ma tylu zwolennikow co przeciwnikow, wiec tym bardziej kwestia "tej gorszej jakosci" jest bardzo
    dyskusyjna tym bardziej, ze w fotografii cyfrowej mozna duzo wiecej zmieniac, poprawiac i dorabiac i robic z fotami
    cuda

Co do innych filtrow (polaryzacyjne, polowkowe, szare, specjalne) jest nieco inaczej
    nie sa to filry neutralne i maja tendencje do dominat, zafarbow.
    Jak moge to staram sie ich unikac ale niestety czasem trzeba ich uzyc (oczywiscie UV jest odkrecany jak stosuje inny filtr)

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kot Zobacz posta
    Z filtrami jest jak z prezerwatywami. Wszyscy wiedza, ze bez jest fajniej, ale mimo tej wiedzy, z powodu mozliwych zagrozen wielu je stosuje.

-k.o.t-
    Piękna metafora.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Piękna metafora.
    Piękna, ale chyba nie do końca udana. Zakręcenie filtra UV na stałe, to coś jak onanizm w prezerwatywie, nadmiar asekuracji. Na co dzień spokojnie wystarcza dekielek i osłona przeciwsłoneczna

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Piękna, ale chyba nie do końca udana. Zakręcenie filtra UV na stałe, to coś jak onanizm w prezerwatywie, nadmiar asekuracji. Na co dzień spokojnie wystarcza dekielek i osłona przeciwsłoneczna

Nie no, czytać was.. prawie monitor oplułem...

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Piękna metafora.
    Idąć dalej trzeba napisać, że niektórzy stosują prezerwatywę chcąc robić dzieci ...

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria

Co najsmieszniejsze, konsult nasz kochany dystrybutor, nie podal mocowania kluczowego czyli SA (bagnet sigmy), okazuje sie jednak, ze jest i pierwsze sampelki z SD1 sa zacne.
    Swiadome dzialanie dystrybutora, wszak musieli by sciagnac jakis korpus SD1 do Polski czyli od potencjalnego kupujacego wymagali by wplacenia zaliczki i miesiecznego oczekiwania na puszke.
    Z E N U A.

Taki stary D2Xs z Sigma zaczyna nabierac sensu

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Idąć dalej trzeba napisać, że niektórzy stosują prezerwatywę chcąc robić dzieci ...
    No fakt, faktem bo moja koleżanka z liceum kiedyś na przerwie się nam chwaliła, że jak pierwszy raz ze swoim chłopakiem się kochała to on był taki przewidujący, że aż gumkę na jajka naciągnął
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ