Miałem na myśli możliwość usuwania taki artefaktów jak na ten przykład flary... Nie w każdej aplikacji jest taka możliwość, że o innych jak choćby różnorodność wyostrzania nie wspomnę...
Ty! Romek coś Ty taki dociekliwy Aaaa?![]()
Miałem na myśli możliwość usuwania taki artefaktów jak na ten przykład flary... Nie w każdej aplikacji jest taka możliwość, że o innych jak choćby różnorodność wyostrzania nie wspomnę...
Ty! Romek coś Ty taki dociekliwy Aaaa?![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Niestety Beata z tego o wiem, nie ma na razie możliwości sprzętowo-programowych, żeby zbytnio ingerować w zdjęcia. Ale z drugiej strony, to może i dobrze, więcej musi myśleć i kombinować z kadrem już w trakcie robienia zdjęcia. A to przyniesie jej na pewno wymierne efekty w przyszłości.
Wielu nie zdaje sobie sprawy że niezależnie od modelu aparatu ich zdjęcia będą wyglądały tak samo
Za poprawki pięknie dziękuję
Co do badyli to wędkarzom za bardzo nie przeszkadzają, bo ci wolą wędkować z drugiej strony stawu...aaa... może właśnie ze względu na te badyle?
---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post był o 10:52 ----------
Prawdę mówiąc to nie tylko o sprzętowe ograniczenie chodzi. Ostatnio miałam przyjemność pobawić się PS na PC i... brak mi wiedzy i umiejętności! Będę musiała najpierw trochę poczytać, pooglądać, poćwiczyć... mam nadzieję że jeszcze was zaskoczę![]()
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
Ostatnie zdjęcie podoba mi się. Jest podobne w stylistyce do jednych z pierwszych, które pokazałaś na forum. Moim zdaniem ta seria wyszła Ci najlepiej do tej pory. Zaproponowana poprawka już mi zdecydowanie mniej odpowiada bo jak na mój gust jest zbyt wyostrzona.
Jak masz już PC to zamiast PS zainstaluj sobie LR5 - jeden miesiąc możesz działać gratis - jest sporo materiałów w Internecie pozwalających w miarę szybko zapoznać się z tym programem.
Nie wiem czy jest sens nastawiać się tak bardzo na obróbkę na samym początku. Ten ogrom funkcji, o którym wspomniałaś, tak naprawdę sprowadza się do kilku punktów.
Ale przede wszystkim spróbuj robić zdjęcia gotowe już na etapie aparatu. Odnosi się to szczególnie do kadru, właściwej ekspozycji i ostrości motywu (najbardziej jak to możliwe). Patrz na obraz pod kątem tego gdzie w późniejszej obróbce dodać lub zmniejszyć światło. Wiele tematów wymaga jedynie podstawowego zakresu korekty, który można streścić w kilku punktach: balans bieli, ekspozycja, kontrast, krzywa tonalna lub podobne narzędzia i nasycenie kolorów. Czasami przydają się punktowe rozjaśnienia i symulacja filtra połówkowego do obniżania ekspozycji jasnych partii obrazu by operując ogólną ekspozycją nie prześwietlić tych miejsc. Na koniec jeszcze warto zastosować wyostrzanie. Ze znakomitą większością zdjęć nie trzeba nic więcej robić. A to można w większości wypadków ćwiczyć na tablecie.
Noooo brawo dla tego Pana. Hades dobrze, że w końcu wpadłeś tutaj na 66'stą stronę
![]()
. Trzeba było od początku na pierwszą to teraz byłoby 20 stron fajnych zdjęć a nie 64 stron gadek
![]()
EDIT czyli P.S.
Oczywiście pomijam aspekty czysto towarzyskie bo Be_Be robi to po mistrzowsku wciągając szczególnie męską część forum w długie dyskusje przy kawie i w oparach dymu papierosowego - to też musi być![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 20.06.13 o 15:40
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Staram się robić właśnie tak jak piszesz... choć muszę przyznać że nie jest to łatwe. Biorąc pod uwagę warunki sprzętowe (bo z PC korzystam tylko u siostry) i przede wszystkim umiejętności... muszę tak robić. Jednak jestem uparta i lubię się rozwijać.
---------- Post dodany o 16:11 ---------- Poprzedni post był o 16:07 ----------
A... tutaj to bym nie była taka pewna...pewnie Hadesa też bym wciągnęła w jakąś pogawędkę...
o ile już w jakiejś nie uczestniczył...
Właściwie to chyba napisałem to ostatnie zdanie (to o ćwiczeniu na tablecie) już kilkaset postów temu, ale dyskusja zeszła za bardzo na... sprzęt. Może trzeba było dodać wtedy to o korekcie podstawowej?
A poza tym, ja tylko rozwinąłem myśl Mirka:
---
Ok. No to wróćmy na chwilę do zamierzchłej przeszłości, czyli postu:
Helmuth wziął się za wydobywanie tej koniczynki: I szczerze mówiąc średnio to wyszło. Krawędzie koniczynki mają drobne włoski. Samego rozmywania nie neguje, ale zaznaczanie tej powierzchni i późniejsze rozmywanie trzeba zrobić bardzo uważnie. I tu był kłopot. Bo takie rozmywanie tła wychodzi tylko wtedy kiedy nasz temat ma idealnie gładki kontur. No trudno. Jednak Helmuth zrobił inną rzecz. Rozświetlił pierwszoplanowe liście i przyciemnił tło. Może tylko nieco przesadził, ale pokazał, że wydobywanie tematu z płaskiego i na pierwszy rzut oka nieciekawego kadru może polegać właśnie na tym.
To jak na scenie teatralnej. W kluczowym momencie zdarza się, że snop delikatnego, acz wyraźnego światła uwypukla na scenie głównego bohatera, który ma do wygłoszenia kwestie podsumowującą. Podobnie jest z fotografią. Powinno się wydobyć tego głównego bohatera. Na tą jedną sekundę, na tą jedną klatkę dać mu dojść do głosu, nawet jeśli to niema koniczynka.
Wydobywanie tematu może mieć różną postać. Temat można rozświetlić albo przyciemnić pokazując jego złowrogie kontury. Można zastosować płytką głębie ostrości i umieścić w polu ostrości albo paradoksalnie rozmyć i zasugerować główny temat przez odbicie w jakieś powierzchni, albo pokazać jego wyrazisty cień. Do tego dochodzą zabiegi z winietą, zmianą nasycenia barw, itd. Oczywiście nie ma recepty na prawidłowe zastosowanie, bo fotografia byłaby nudnym zajęciem. Ale jest recepta na to jak znaleźć najciekawszy dla siebie sposób, a brzmi: "próbować".
A teraz sprzętowo. Przykład z załącznika:
To ta sama koniczynka stąd. Pobrana z RAW-a SnapSeedem, tymże obrobiona i zmniejszona na tablecie (żeby nikt nie mówił, że się nie da) do 800x800. Wybrałem kadr kwadratowy (lepiej mi się to komponowało). Na początek obniżyłem jasność całości, by następnie dodać jasności przez Selective Adjust w centrum tak by trafiło w liście. Przy okazji, jest to bardzo przydatna funkcja, prawie jak w Lightroomie, bo można skupić jej działanie na polach o podobnej jasności i tonacji, np. takich jak wszystkie cztery listki koniczynki. Następnie uwypukliłem nieco lepiej zróżnicowanie światła i ostrości bardzo przyjemną funkcją Center Focus. Umieściłem punkt działania tej funkcji w miejscu łączenia liści, by następnie wybrać preset dla tej funkcji o nazwie Old Lens (oczywiście można to było też zrobić ustawiając wszystko ręcznie). Na koniec wybrałem funkcje Details i podostrzyłem na oko. Cały czas pracowałem ze zdjęciem w rozdzielczości powyżej 3000 punktów. Po zapisaniu przeszedłem do programu zmieniającego wielkość dla publikacji w internecie i dokonałem zmiany rozmiaru do 800x800. Program zmniejszający wyciągnął trochę szumu w światłach, ale to kwestia poszukania lepszego programu.
Na zdjęciu jest wyraźnie zarysowana koniczynka, z widocznymi włoskami na jej krawędziach i powierzchni listków. Można by jej dopompować trochę światła mimo wszystko, ale myślę, że się broni jak na 3 minuty pracy tabletu.
Snapseed to darmowa aplikacja. Robi tyle ile musi. Ale są płatne. Tylko czy potrzebne w ćwiczeniach podstawowych?