Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 185

Wątek: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Sigma 18-35mm f/1,8 - można? można!

Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Pytanie jak szybko wyjdzie na inne, niż CANON, systemy. Bo najwięcej klientów to chyba jednak gdzie indziej.
    Przeciez jest tez na Nikona, jeno optyczni dostali z mocowaniem Canona, i sie juz Pan Arek tlumaczyl, ze darowanemi koniowi itd.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    66
    Moja galeria

Zaczną pewnie C/N, później dojdzie do tego S.

W MFT/NEX nie wyjdzie, bo będzie to za wielka krowa - musieliby wersję bezlusterkową ogarnąć.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    339
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Przeciez jest tez na Nikona, jeno optyczni dostali z mocowaniem Canona, i sie juz Pan Arek tlumaczyl, ze darowanemi koniowi itd.

pozdro
    Optyczni w większości to miłośnicy Canona, czemu więc się dziwić, że Cannowe mocowanie było dla nich atrakcyjnym?
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

ha, fajnie byłoby zobaczyć jak radzi sobie ten obiektyw z 24-megapixelową matrycą nikonów
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Dokuczliwość szumów mozna zmniejszyć gdy używa się wyższego ISO na dobrze oświetlonych planach. W tym uproszczeniu była szczypta prawdy...
    Kulturalnie to napisales.Dokuczliwosc mozna zmniejszyc,ale jego juz nie.To tak jak z temperatura na zewnatrz odczuwalna i ta faktyczna.Tylko to raczej nie szczypta tylko dwie rozne sprawy

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

pozdro

O ile dobrze czytam to co w internecie piszczy to na dzień dobry będzie Canon. A reszta mocowań trochę później. Pytanie o ile później.
    Canon to taki dziwny system gdzie APSC jest kiepskie, a większość ludzi jeśli kupuje szkła to już pod kontem FF.
    W Nikonie APSC daje bardzo dobry obrazek i ludzie nie mają takiego parcia na FF. Więc tutaj widzę większy rynek.
    No a w Pentax-ie i Sonym to ludzie nie mają się specjalnie nad czym zastanawiać

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez banc Zobacz posta
    Zakres tonalny (o ile mówimy o tym samym) w żaden sposób nie zależy od ilości światła, które dostaje cała matryca. Zależy od światła, które dostaje pojedyncza komórka światłoczuła i jak umie go przetworzyć.
    Wielkość szumu (pojęcie dosyć ogólne) również jest mało skorelowana z wielkością matrycy jak i ilością światła.

Jeśli masz jakieś definicje zakresu tonalnego i szumu, które zależą od wielkości matrycy albo ilości światła to podaj.
    Chyba sam nie wiesz co piszesz. Jeśli matryce dostaną tyle samo światła w jednostce czasu, to przy założeniu takiej samej ilości megapikseli każdy piksel też dostanie taką samą ilość światła w jednostce czasu. Jeśli przyjmiemy taką samą technologię i obróbkę sygnału dla obu matryc, to dostaniemy identyczne obrazy. Na tym koniec, tu naprawdę lepiej się sprawdza logiczne myślenie niż wkuwanie definicji, których i tak nie rozumiesz. Dla ułatwienia dodam, że dla zachowania tego samego czasu konieczne będzie ustawienie niższego ISO w mniejszej matrycy. Ten zoom spowoduje śmierć mitu o magii pełnej klatki i mitu o tym, że f/2 w 4/3 to jasne szkło.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Jeśli matryce dostaną tyle samo światła w jednostce czasu, to przy założeniu takiej samej ilości megapikseli każdy piksel też dostanie taką samą ilość światła w jednostce czasu. Jeśli przyjmiemy taką samą technologię i obróbkę sygnału dla obu matryc, to dostaniemy identyczne obrazy.
    Ciężko się nie zgodzić. Tylko w tym hipotetycznym przypadku na aparacie 4/3 (łatwiej się przelicza) będzie widniał napis ekwiwalent ISO100 a na FF ISO400.
    Co więcej, żeby to osiągnąć w takim samym czasie trzeba na 4/3 ustawić f/2 a na FF f/4. Niestety wszystko w tych cyfrowych aparatach jest tak ustawiane, żeby stare poczciwe tabelki z czasów analogów nadal się zgadzały.

Robisz sobie na dzień dobry bardzo wiele założeń, które później prowadzą Cię na manowce. Po pierwsze tak samo obrabianego sygnału z mniejszych i większych pikseli nie znajdziesz nigdzie poza labolatorium. Ten sam producent aparatów może mięć różnych dostawców matryc, różnie oprogramowanych ...

W świecie rzeczywistym pytanie brzmi: co właściciel D7100/K5 II ma sobie rekompensować (zakres tonalny? szumy?) w stosunku do D800/D600 albo Canona 6D?
    Tak więc moja logika mi mówi, że wielkość matrycy ma małe znaczenie dla tych parametrów.

A co do mitów. Magia pełnej klatki nadal będzie kwitła, ze względu na obiektywy typu 85mm 1.2. A obiektyw może zrekompensować brak ciekawych odpowiedników 35mm i 50mm w APSC.