Taki zakres mi odpowiada.
Obiektyw fajny bo obejmuję moje ulubione ogniskowe 21mm i 30-35mm. Szkoda tylko, że waży to ponad 800g.
Taki zakres mi odpowiada.
Obiektyw fajny bo obejmuję moje ulubione ogniskowe 21mm i 30-35mm. Szkoda tylko, że waży to ponad 800g.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
z grubsza bym się zgodził z Twoją opinią ale w moim poście który cytowałeś, miałem na myśli dysproporcję cenową obiektywów m4/3 i lustrzankowych... ot choćby mZD 75/1,8 o Nikkor 85/1,8 - podobne ogniskowe, to samo światło a cena 2 razy wyższa Olympusa od Nikona. To samo jest praktycznie w każdym innym obiektywie... Owszem, podobno lustrzankowe 1,8 miewa problemy z jakością wykonania... no ale żeby aż tak cena się różniła?
zresztą inne bezlusterkowce też cierpią na podobny feler...
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Dlatego NIE KUPUJĘ!
Nie powiem ekw. 35tki czy 135, może nawet 24 byle jasnej są w moich planach ale nie za taką kasę jak obecnie. Na szczęście to nie są obiektywy bez których się nie da... więc spokojnie czekam...
Byle Olympus z Panasoniciem nie przespali tego czekania, bo może się skończyć tym że w tym czasie przeskoczę na inny system... Bo na szczęście dla klientów jest w czym wybierać a konkurencja rwie ostro do przodu...
ot, zobacz choćby i u nas na Forum, że pomimo OJ kilku "naszych" przeskoczyło do Fuji i mają się świetnie![]()
Bo Olek się teraz wycwanił, każe sobie płacić za ekwiwalenty ogniskowych. W E-Systemie wszyscy się cieszyli, że jest np. taki 50-200, który dawał ogniskową 400 mm ekw., ale kosztował tyle, co 70-200 na FF. Teraz ludzie się cieszą, że w Mikro 4/3 jest 75-tka f/1,8, ale już nie kosztuje tyle, co typowa 85-tka.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
banc - przeliczanie cropów to jest śliski temat, zestawiając 75tkę z 85tką miałem na myśli ich podobne parametry optyczne - ogniskową i światło. Na chłopski rozum dwa obiektywy o podobnej ogniskowej i podobnym świetle powinny podobnie kosztować. No a sam przyznasz że nie kosztują...
A jeśli się bawić w cropy... wystarczy porównać. Taki D7100 za 4,1 tys. + 85/1,8G za 1,8 kosztuje razem 5,9 tysiaka. Po włączeniu dostępnej w D7100 opcji cyfrowego cropu 1,3 będziesz miał podobny kąt widzenia jak w OMD z 75/1,8 za który to zestaw trzeba zapłacić półtora tysiąca więcej...
i tak jest z każdym innym obiektywem w m4/3
Dlatego duże brawa dla Sigmy, i za ten 18-35 i za te obniżki cen zoomów do APS-C... to jest jak rzucona rękawica, ciekawe czy któryś z producentów, tych renomowanych, ją podniesie, czy dalej zamiast faktów użytkownicy będą karmieni marketingowym bełkotem :/
I dlatego czekam na odpowiedź p
Czy nasi przeskoczyli bo tam jest taniej niż OJ czy może tam jest lepiej, jeśli tak to w którym miejscu?
Dobrze, konkretnie. Ta Sigma, rzeczywiście ma super cenę (pomińmy milczeniem wymiary i wagę), ale i ma f/1.8 - czy ktoś już wie, która puszka, którego producenta, w zależności od wersji oprogramowania wewnętrznego, ogniskowej, odległości czy wreszcie rodzaju światła będzie poprawnie ostrzyć z tym obiektywem? Bo widzisz troszeczkę, niedużo, ale miałem tego w rękach i według mnie do ceny tego/każdego szkła Sigmy trzeba doliczyć jeszcze koszt USB Dock do kalibracji/mikroregulacji AF.
Tak czy siak cena bardzo miło zaskakuje i każe myśleć, że dołożyli się do niej i Nikon i Canon.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Ok. Tylko trzeba pamiętać, że droższe też są na rynku.
Ja też bym wolał, żeby 75mm był tańszy, ale jednak przy pozostawieniu jakości takiej jak teraz. Bo 85/1.8 podłączone pod APSC takiego szału znowu nie robi.
A i wykonanie takie sobie.
To co w olku lubię to fakt, że wszystkie szkła są co najmniej przyzwoite. Czasami zarzutem do konkretnych konstrukcji jest to, że nie są wybitne (np. 17 f/1.. No i jeszcze nigdy nie słyszałem, że trzeba przebrać kilka sztuk, żeby znaleźć tą ostrą. A pod testami innych systemów jakoś notorycznie to widzę.
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów