Strona 74 z 282 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124174 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 2813

Wątek: CzaRmaX BYŁ/BYŁA/BYŁO/BYLI sobie

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Odp: CzaRmaX BYŁ/BYŁA/BYŁO/BYLI sobie

338 jest bardzo dobre. Nie pokuszę się o interpretację bo przychodzą mi do głowy same ekstrema światopoglądowe (w obie strony)

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Panowie każdy sobie zinterpretuje to zdjęcie jak będzie chciał. Dla mnie jest to uczczenie pamięci tych osób w tak bestialski sposób zamordowanych (lekkie słowo) przez Niemców. Tym bardziej, że stało się to w przed dzień wyzwolenia Łodzi z pod okupacji niemieckiej. To tak jakby sportowiec przez cały wyścig prowadził był pewny wygranej i nagle dostał skurczu lub skręcenia nogi i przegrał wyścig a nawet go nie ukończył. Wiadomo, że żadne miejsce odosobnienia nie jest pozbawione informacji z zewnątrz nawet tych drobnych czy szczątkowych i więźniowie musieli sobie zdawać sprawę, że wolność jest na wyciągnięcie ręki. Wszystko jest tym bardziej smutne, że kiedy zaczęto mordować więźniów to pierwszą partię zastrzelono i kiedy pozostali zdali sobie sprawę co się dzieje wszczęli bunt i powstanie a Niemcy widząc co się dzieje podpalili więzienie. Do tych, którym udało wydostać się z płomieni strzelano a na tych, którym udało się wydostać i zbiec a byli oni przeważnie ranni i poparzeni zrobiono obławę i dobijano ich po okolicy jak wieprze. Przeżyło około 30 osób w tym bodajże 6 osób, które jakimś cudem schowały się w zbiorniku na wodę.

Z pewnych ciekawostek to po wojnie na oprawcach z Radogoszcza planowano wykonać egzekucję publicznie na placu spalonego więzienia tam gdzie oni mordowali ale po jakiejś podobnej publicznej egzekucji z Gdyni czy Gdańska zrezygnowano z tego pomysłu. Nie wiem do czego tam doszło w tej Gdyni czy Gdańsku ale zapewne do linczu lub prawie linczu.

Co do krzyża to jestem wierzący i symbolizuje on dla mnie cierpienie ale i też nadzieję

338A. Wpadła mi na myśl jeszcze taka drobna przeróbka wariacji z umieszczeniem elementu pomnika na bramie. Szkoda, że nie maiłem podobnego kadru z ostrością ustawioną na budynek bo efekt poruszenia do przodu tylnej części za krzyżem byłby o wiele fajniejszy

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FF.jpg
Wyświetleń:	95
Rozmiar:	224,8 KB
ID:	88489  
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 13.05.13 o 23:49
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Za powyższy wpis powinien "+" polecieć ale ja już nie mogę :/
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Las Okręglik bardziej znamy jako las zgierski lub harcerski. Leży on na pograniczu Łodzi i Zgierza. Miejsce rozstrzelań i zbiorowych mogił inteligencji i młodzieży zamordowanej przez Niemców w 1939 i 1940 roku. Teren ten był intensywnie w latach 60'tych i 70'tych zalesiany przez harcerzy i stąd częsta nazwa las harcerski. Na terenie tym znajduję się kilka miejsc upamiętniających te zbrodnie a ja Wam pokaże dwa z nich.

Sam byłem harcerzem i mieszkałem niedaleko więc sporo czasu swego czasu tam spędziłem na różnych biwakach, zbiórkach itp. a także pielęgnowaniu pomnika i terenu wokół pomnika poległych harcerzy.

Wśród “rozpoznanych” ofiar egzekucji w lesie Okręglik jest grupa harcerzy z 16 Łódzkiej Drużyny Harcerskiej oraz harcerek z 17 Łódzkiej Drużyny Harcerskiej w większości członków organizacji podziemnej “Legion Wyzwolenia”.

Trochę na wzór Jana_S "Praskiego" ale na zasadzie odwrotności aby sobie raczej wszystko utrudnić, podpiąłem do PEN'a OM'owe Olympus Zuiko AUTO-S 50mm 1:1,8 i tak go zabrałem a KitiKetka zostawiłem w domu

339. Przy wejściu do lasu od strony Radogoszcza jest kamień mówiący kto włada tym lasem

340. Tabliczki wskazujące miejsce upamiętniające harcerzy też się znajdą.

341. Pomnik jest dosyć skromny i składa się z trzech sąsiadujących nagrobków w tym środkowy główny z tablicami upamiętniającymi. Taka mała panoramka.

342. Centralny nagrobek trochę z ostrością przesadziłem co? Musicie mi wybaczyć bo wypuściłem samopas po polance moją 18'sto miesięczną córkę więc jedno oko na pomnik a drugie na nią bo nigdy nie wiadomo co wymyśli mały szkrab

343. Tu już lepiej mi wyszło kręcenie pierścieniem ale że to panorama i z powodu w/w mojego mojego małego szkraba skopałem prawą fotę

344. Tablica ze środkowego nagrobka z płyty poziomej.

345. To samo co 344 ale w innym ujęciu.

346. A tutaj to samo co w 344 i 345 ale w drobnym kawałku

347. A tutaj fragment prawego nagrobka.

Dosłownie 15/20 metrów dalej znajduje się miejsce prawdopodobnie upamiętniające miejsce masowej mogiły ofiar hitlerowców.

348. Ogólnie

349. Sam krzyż z Jezusem.

350. A tu zbiorówka jako potwierdzenie pobytu z moim bobasem. Dla niej najciekawsze były lampiony na nagrobkach i strasznie chciała się do nich dorwać, przez co z dwa razy zaliczyła zająca . Jednak AF jakie są to są ale do małych dzieci są idealne nawet jeżeli dziecko i tak jest szybsze niż AF.

a)

b)

c)

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	582,8 KB
ID:	88584   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	521,7 KB
ID:	88585   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	3.jpg
Rozmiar:	755,0 KB
ID:	88586   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	546,4 KB
ID:	88587  

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	503,7 KB
ID:	88588   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Wyświetleń:	86
Rozmiar:	599,1 KB
ID:	88589   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	7.jpg
Wyświetleń:	85
Rozmiar:	386,2 KB
ID:	88590   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	8.jpg
Rozmiar:	453,6 KB
ID:	88591  

Nazwa:	9.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	508,9 KB
ID:	88592   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	321,0 KB
ID:	88593   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	11.jpg
Wyświetleń:	88
Rozmiar:	307,7 KB
ID:	88594   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12.jpg
Rozmiar:	541,1 KB
ID:	88597  

Nazwa:	13.jpg
Wyświetleń:	90
Rozmiar:	463,8 KB
ID:	88598   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	14.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	464,6 KB
ID:	88599  
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 15.05.13 o 00:49
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

fajna seria, i ciekawe, warte zobaczenia i zapalenia świeczki miejsce.

Z uwag technicznych - dlaczego 343 składałeś z panoramy? taki kadr nie wydaje się specjalnie trudny do zrobienia w jednym ujęciu
    czym składasz te panoramki?
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    dlaczego 343 składałeś z panoramy?
    Szczerze? Nie wiem ale jest to tzw. efekt cudowania, który skończył się przecudowaniem

Panoramy składam w PS'sie przeważnie z automatu a potem co najwyżej coś tam prostuje
    Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 15.05.13 o 09:28

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

No proszę, ten co to mi pisał w wątku że spoważniałem Seria jest całkiem ok. Ja wybieram 346.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Maciek_WM Zobacz posta
    No proszę, ten co to mi pisał w wątku że spoważniałem Seria jest całkiem ok. Ja wybieram 346.
    No wiesz....... w końcu cztery dychy pękły albo mi się udzieliło od ogółu . Ale sądzę raczej, że........., że do następnego razu bo za długo nie wytrzymam w ruchu jednostajnym

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    Janie przyznam, że zastanawiałem się co z tą ptaszyną zrobić

338. To jeszcze taka mała wariacja z Radogoszcza.
    Zdjęcie jest udane - ale jakbyś zrobił tylko BW oryginalnego kadru(bez manipulacji) to byłoby jeszcze lepsze.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dzarro Zobacz posta
    Zdjęcie jest udane - ale jakbyś zrobił tylko BW oryginalnego kadru(bez manipulacji) to byłoby jeszcze lepsze.
    Dzarro przecież wiesz, że u mnie bez udziwnień to nie da rady. Ja je wręcz uwielbiam no i jakoś nic na to nie poradzę, chociaż wiem, że co niektórzy mają inne podejście. Nie robię tego dla zysku czy zawodowo i chyba warto mieć z tego radochę dla samego siebie? Ale mówisz i masz - oto 4 różne wersje w B-C

338 by Dzarro edition

Wybierz jakąś wersję to jutro czy pojutrze wrzucę ją do galerii

Nazwa:	3.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	230,0 KB
ID:	88620   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	255,5 KB
ID:	88621   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	80
Rozmiar:	241,6 KB
ID:	88622   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	6.jpg
Rozmiar:	269,6 KB
ID:	88623  

Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 15.05.13 o 11:56