Zaczynam sie o kolege martwic...
Idziesz w kierunku bycia prawdziwym Artystą
Fajne masz pomysły - dawaj dalej.
Zaczynam sie o kolege martwic...
Idziesz w kierunku bycia prawdziwym Artystą
Fajne masz pomysły - dawaj dalej.
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Po ostatnich zdjęciach Bikera jadąc dzisiaj do rodziców postanowiłem też zatrzymać się na moment koło dawnego więzienia i miejsca kaźni Polaków na Radogoszczu.
"Tu spoczywamy zamordowani w przeddzień wolności. Imiona i ciała zabrał nam ogień, żyjemy tylko w waszej pamięci. Niech śmierć tak nieludzka nie powtórzy się więcej"
Radogoszcz – Rozszerzone Więzienie Policyjne, utworzone 1 lipca 1940 r., w fabryce włókienniczej Samuela Abbego, położonej u zbiegu obecnych ulic Zgierskiej i gen. J. Sowińskiego. Radogoszcz był więzieniem wyłącznie męskim. Zasadniczą funkcją więzienia było gromadzenie więźniów w większe grupy w celu wysyłki do więzień docelowych, np. w Sieradzu, Wieluniu czy Łęczycy, do obozów pracy przymusowej, np. do Ostrowa Wielkopolskiego, bądź do obozów koncentracyjnych, np. Auschwitz-Birkenau, Gross-Rosen, Mauthausen-Gusen, Dachau. Radogoszcz nie był miejscem masowej eksterminacji, jednak każdego dnia na skutek głodu, chorób, wycieńczenia, tortur, oraz sadystycznego znęcania się wachmanów ginęli tu więźniowie. Stąd wywożono ludzi na masowe egzekucje w rejonie Łodzi: las lućmierski, lasy łagiewnickie i "Okręglik" w lesie chełmskim. Także stąd zabrano grupę więźniów, których zamordowano w największej publicznej egzekucji, dokonanej w Zgierzu 20 marca 1942 r. Najtragiczniejsza była noc z 17 na 18 stycznia 1945 r., podczas której ewakuujący się Niemcy podpalili budynki i zamordowali blisko 2 tys. Polaków. Mord przeżyło ok. 30 więźniów, którym udało się ukryć podczas ludobójczej masakry. 19 stycznia do Łodzi wkroczyli Rosjanie.
330.
331.
332.
333.
334.
335.
![]()
Ostatnio edytowane przez CzaRmaX ; 12.05.13 o 02:57
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ
Dobrze, że uwieczniasz takie miejsca. Trzeba je ocalić od zapomnienia, aby historia się nie powtórzyła.
“When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in Black and white, you photograph their souls!”
― Ted Grant
bardzo ładne zdjęcia, takie przemyślane... "+" tradycyjnie... w pamięci![]()
Ciekawe zdjęcia, największe wrażenie na mnie zrobiło 333.
Brawo CzaRny, świetne foty i ciekawy materiał jako całość![]()
Latarniany chaos i miejsce kaźni w Radogoszczu - kompletnie odmienna tematyka a świetnie pokazane i bardzo ciekawie skomentowane.
Ostatnio edytowane przez piasbog ; 12.05.13 o 12:02
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Poprawiłem, za szybko czytałem
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
persie ja też tak myslałem, ale CzaRmax ma swój znak że już nie wspomnę o stylu. I Czarkiem nie jest, a szlachetne imię Paweł mu dano
.