E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
apz - jużoczywiście jeśli o stopkę...
Ciągle się uczę i będę wdzięczna za wszelkie opinie i rady![]()
OLYMPUS OM-D E-M 10 zestaw z 1442 EZ i ED 60mm 1:2,8 Macro
Kompozycja... hmmm nie zawsze to co nam się wydaje być zgodne z zasadami takie jest w rzeczywistości... Ja w swoim aparacie włączyłam sobie funkcję siatki-trójpodział. a co jeśli chcemy zastosować inną zasadę? Jak uzyskać taki podział (nie licząc tylko i wyłącznie na swoją intuicję)? Wymyśliłam że można na folii (takiej jak ta do rzutników) narysować konkretny podział i kontrolować swój kadr przykładając taką folię do ekranu... wydaje mi się że takie ćwiczenia mogą ułatwić początki w fotografii a jednocześnie sporo nauczyć. Co myślicie o tym pomyśle?
Mnie by się nie chciałoale ja jestem z natury leniwy. Staram się pamiętać o podziale fotografując, a już na pewno "poprawiając" zdjęcia w PSie Ale choć to jest reguła to inny , zamierzony podział też jest poprawny.... Chodzi o to by to nie było przypadkowe pstrykanie... Choć dzisiaj można pstrykać by potem wybrać najlepsze. Zwłaszcza , że dzisiaj w aparacie mieści się jednorazowo ok 30 dawnych filmów
![]()
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Co racja to racja... ja pstrykam na potęgę![]()
Krakman ma rację.
Metoda z folią jest niezbyt wygodna. Należałoby mieć kilka folii z różnymi podziałami i zmieniać, sprawdzać próbując kadr.
Lepiej na początku, robić zdjęcie z zapasem i kadrować na etapie obróbki w programie do edycji. Z czasem nabierzesz wprawy i już patrząc w wizjer, będziesz wiedziała jaki podział zastosować, gdzie są mocne punkty itd![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Pewnie tak... Ale zastanawiałam się nad tym zdjęciem które poprawił Krakman, kiedy robiłam to zdjęcie byłam przekonana że "drzewo" jest właśnie w tym mocnym punkcie... Okazuje się że Krakman pokazał mi jak bardzo się myliłam... Cóż pozostaje mi ćwiczyć, czytać i podglądać...![]()
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Budynek starej cegielni, obecnie hotel, restauracja i wieża widokowa - Żerniki Wrocławskie #21
Uuuuuu..... nie wiem od czego zaczac...... malo rzeczy jest dobrze.....
- krzywo
- brak kontrastu
- zly balans
- brak ostrosci po calosci (pewnie po zmniejszaniu)
- nieciekawa kompozycja
No nie bardzo - moze sprobuj jeszcze raz to samo zdjecie?
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++