Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 213

Wątek: Olympus PEN E-P5 - Przecieki

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Odp: Olympus PEN E-P5

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Kompakt musi być napakowany zdobyczami techniki, które są znane przeciętnemu Kowalskiemu - inaczej Kowalski go nie kupi, bo cechy fotograficzne aparatu nic mu przecież nie mówią. Dlatego ładuje się do nich ekrany dotykowe, GPS, WiFi, napisy HD na obudowie itp. To są jedyne rzeczy, które pozwalają Kowalskiemu ocenić, czy ma do czynienia z urządzeniem zaawansowanym, czy nie.
    Witam !

Rozumujesz troche jak moja babcia, ktora nie widziala potrzeby kupowania pralki albo lodówki bo w sumie prawdziwej gospodyni
    do prowadzenia domu wystarczala balia + szare mydlo i woreczek ze suszona kielbasa wystawiana przez okno od polnocnego kierunku

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 12:01 ---------- Poprzedni post był o 11:36 ----------

Cytat Zamieszczone przez zix Zobacz posta
    Za pewne z tego powodu GPS dostanie dopiero e-p7
    e-p9 będzie miał obsługę apek z androida itp itd.

progres w stosunku do starszych wersji musi być tym bardziej, że znacząca ilość osób oczekuje znanych mu nazw
    Zagadnienie rozwijania produktów musi być ciekawe Co jakiś czas trzeba wykazać postęp zarówno megaamatorom, jak i "obytym", a przy tym nie zmieniać cen i trzymać się marży.
    W elektronice to "jeszcze jeszcze"... Elementy tanieją jak i sama produkcja. Jednak jak prace nad np. nowymi przerzutkami do rowerow (w każdej klasie cenowej) to już szkoła wyższa
    Witam

GPS w aparatach to juz zadna nowosc tym bardziej, ze producenci kompaktow bez problemu wyposazyli w ta funkcje wiele aparatow.

Olek ceni sobie innowacje i chce byc rozwojowy ale nie rozumiem dlaczego zaden aparat w m.4/3 nie posiada takiej funkcji tym bardziej
    ze wiele osob lubi podrozowac i czesto zmieniac miejsca pobytu a fajnie by bylo gdyby aparat wstawial bezposrednio do fotek te dane.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Zagadnienie rozwijania produktów musi być ciekawe Co jakiś czas trzeba wykazać postęp zarówno megaamatorom, jak i "obytym", a przy tym nie zmieniać cen i trzymać się marży.
    "Mistrzem" w tej kategorii jest Canon z jego serią G kompaktów. Toż to prawdziwy majstersztyk. Ciągłe ruchy, zabieranie jednaj funkcjonalności, przywracanie drugiej, żeby potem znowu wrócić do tego co zabrano dwie generacje wstecz. Znikające RAWy, ruchome LCD czy jasny obiektyw, raz większa, raz mniejsza ilość piksli.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Rozumujesz troche jak moja babcia, ktora nie widziala potrzeby kupowania pralki albo lodówki bo w sumie prawdziwej gospodyni
    do prowadzenia domu wystarczala balia + szare mydlo i woreczek ze suszona kielbasa wystawiana przez okno od polnocnego kierunku
    Trochę nie tak. Mnie do szczęścia potrzeba dobrej matrycy, dobrego szkła, ręcznego trybu liveview z histogramem i okazjonalnej automatyki w trybie A. Żadnego gpsa, wifi, pomagaczy, fotoszopów w aparacie, trybów nie wiadomo jakich i pozostałych 95% pozycji w menu. I to się nie nazywa ''ograniczenie babci'', lecz, nieskromnie powiem, zawodowstwo.

PS. Z GPSem wędruję od kilkunastu lat, robi i za mapnik, i za rejestrator miejsc, w których jestem. Wifi muszę konfigurować klientom kilka razy w tygodniu

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Wifi muszę konfigurować
    Przepraszam, że jestem z nowościami na bakier, ale czy to, że wifi jest wbudowane, oznacza, że bez karty sdxc typu "wi-fi", pliki/fotki będą się zgrywały na komputer? Czy na dysk jakiegoś NAS, wpiętego w router?
    Jeśli tak, czyli na komputer, to ten bajer mi baaardzo pomoże.

Klik -> fotka-> wysyłanie do kompa -> sync np. GDrive czy PictureLife -> automagicznie mam kopie w chmurze. Zostaje tylko lokalnie, przez czytnik, zrzucić z karty na Paszporty.

Bajka. Czy dobrze myślę?
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 2.05.13 o 12:21
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Polska
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

Trochę nie tak. Mnie do szczęścia potrzeba dobrej matrycy, dobrego szkła, ręcznego trybu liveview z histogramem i okazjonalnej automatyki w trybie A. Żadnego gpsa, wifi, pomagaczy, fotoszopów w aparacie, trybów nie wiadomo jakich i pozostałych 95% pozycji w menu. I to się nie nazywa ''ograniczenie babci'', lecz, nieskromnie powiem, zawodowstwo.

Chwila moment i możemy robić dział r&d.
    Niech nowy e-p7 ma w pełni personalizowane menu, z którego można wypieprzyć niepotrzebne funkcje, czy robić sobie skróty do zdefiniowanych ustawień *

Skoro jednym coś przeszkadza, a drugim za mało. To róbmy więcej ale uszczęśliwmy też klasycznych fociarzy

* pomysł mój i wykorzystanie go bez mojej wiedzy w nowym modelu za jedne 10 000 pln (i bez dogadywania się w sprawie przelewu - w każdym innym zabronione!

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria

Niech nowy e-p7 ma
    Programowalny światłomierz (daaawno temu pisali o tym Janko - "promil przepału" i muflon z forum CB).
    Do tego opcja zapisu surowych plików (również) do .dng a jeśli zostaje wybrane .dng to z opcją UniWB dla balansu bieli.
    Dla filmików opcja prawdziwe zer0 wyostrzania. Itd, itp.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Rozumujesz troche jak moja babcia, ktora nie widziala potrzeby kupowania pralki albo lodówki...
    Ale ja, w przeciwieństwie do Twojej babci, widzę sens posiadania lodówki i pralki, tylko bez GPSu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar ahutta
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    209
    Moja galeria

Janko, tylko osób myślących tak jak Ty jest zdecydowana mniejszość i gdyby projektować sprzęt tylko pod nich, byłoby to - sloganem rzucę - ekonomicznie nieuzasadnione. Owszem może Olympus, Canon czy inny Nikon zrobić takiego cyfrowego Drucha, tylko ile musiałby on kosztować, żeby firma na tym zarobiła? Ja wiem, wiem, oczekiwania użytkowników i takie tam, ale na to wszystko patrzy zarząd firmy przez wykresy zysków i kosztów. Ot, taki wredny materiaizm.
    The question is, who cares?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

PS. Z GPSem wędruję od kilkunastu lat, robi i za mapnik, i za rejestrator miejsc, w których jestem. Wifi muszę konfigurować klientom kilka razy w tygodniu
    Witam !

Rozwiazania z GPS-em, ktore stosujesz sa znane od dawna i nic w tym niezwyklego.
    Tak robi wiele osob, ktore nie maja innej mozliwosci wyznaczenia pozycji geograficznej wykonanego zdjecia wtedy
    korzysta sie z dodatkowych urzadzen posiadajace funkcje GPS albo w PC wstawia sie recznie pozycje wedlug map.

Rozumiem, ze dla Ciebie wyposazanie aparatow w GPS jest bajerem bo radzisz sobie bez tego ale to i tak...
    nie jest argumentem przeciw GPS w Olkach m.4/3.
    W zaden sposob Twoje zawodowstwo o niczym nie swiadczy w tej sprawie i nie tlumaczy Olka z tego
    ze nie wyposazyl zadnego aparatu m.4/3 w GPS-a

Co do WiFi w aparacie uwazam, ze Olek wykonal bardzo sensowny ruch w kierunku ulatwienia
    ludziom sciagania danych z kart pamieci bez wyciagania ich z aparatu ani bez dolaczania dodatkowych kabelkow.

Patrzac na m.4/3 to rozwiazanie mogli zastosowac juz przy EPL-1

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ja bez GPS przeżyję, tym bardziej, że trochę jednak obciąża baterię. Natomiast dalej czekam na to co już było czyli na pilota. Zabawa w terenie we wkładanie zewnętrznego urządzenia do gniazda coraz bardziej mnie wkurza.