Uszczelnienie nie jest z tym związane.
Mamy uszczelnione panasy, gdzie 12-35 jest pompką a 35-100 nie. Mamy też uszczelnianą pompkę olka czyli 12-60.
Jeśli nowe szkło miałoby być czymś w stylu kita do nowego aparatu z serii OM-D to w sumie dosyć naturalne byłoby, żeby było uszczelniane. Jeśli nie, to będzie kolejny plusik do ogródka panasonica.
Odświeżę temat.
Pojawiły się może jakieś nowe informacje na temat nowych/nowego 12-40 f 2.8 od Olka ?
Czy jest szansa że w najbliższym czasie się pojawi - czy pozostanie jedynie patentem zgłoszonym przez Olympusa ?
Innymi słowy czekać czy jednak Panas ?
OM-D E-M5 (Black) + parę stałek
Nowych plotek brak.
Ja zamierzam poczekać, bo zakres Panasonica nie do końca mi odpowiada.
Pytanie brzmi, czy potrzebujesz takiego obiektywu już teraz?
Moja szklana kula niestety nie chce mi zdradzić czy obiektyw się pojawi, pokazuje mi jedynie czarny obraz.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
No i się nie pojawiło nic. No dobra czarne wersje stałek. A zoom znowu hen, hen ... z nowym OM-D. Czyli realnie najwcześniej na gwiazdkę. I nadal nie wiadomo co.
Ech. Chyba zaczynam zbierać fundusze na panasa. Życie mam jedno i nie chcę spędzić go w większości na czekaniu.
Ano brak![]()
Ja jeszcze jednak poczekam, może coś jasnego się pojawi w systemie.
Jak nie od Olympusa, to może którejś trzeciej firmy. I nie musi to mieć stałego światła.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Obawiam się ze na zoomy od innych producentów nie mamy co liczyć - bo niby od kogo? Sigma robi szkła typowe do APSC- kto chciałby takiego jasne zooma? Tamron jest kontrolowany przez Sony wiec raczej nie będzie dbał o konkurencję a małe firmy robią manualne stawki. O kimś zapomniałem?