Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 98

Wątek: Używana lustrzanka do 1000PLN

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: Używana lustrzanka do 1000PLN

Po to założyłem ten wątek żeby się dowiedzieć czy to ma sens. Po tym co czytam jakoś mi chęć trochę na ten zakup opadła więc jak na razie kasy nie wydaje. Gdybym był "napaleniec-postrzeleniec" to nie zakładałbym wątku na forum tylko od razu szedł do sklepu. :P
    Co do twoich opcji to pierwsze trzy mam pokryte
    Ostatnio edytowane przez bobdylan ; 5.04.13 o 01:42

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

No i dobrze, że Ci trochę przeszło. Powiem szczerze, że najlepszą opcją to będzie zakup fajnej lampy błyskowej do Twojego Olka. Z takiego zakupu będziesz najbardziej zadowolony
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez CzaRmaX Zobacz posta
    No i dobrze, że Ci trochę przeszło. Powiem szczerze, że najlepszą opcją to będzie zakup fajnej lampy błyskowej do Twojego Olka. Z takiego zakupu będziesz najbardziej zadowolony
    Myślałem, że dobra lampa to raczej w studiu najbardziej się przydaje.

| OlyJedi Awatar CzaRmaX
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    153
    Moja galeria

Ty masz tą małą lampkę dodawaną a ja w swoim E-PL2 wbudowaną ale jest to zapewne to samo g...., którym jajka można sobie co najwyżej podświetlić jak w ubikacji światła nie ma z tym, że moja jest lepsza bo jest wbudowana i nie muszę się zastanawiać gdzie ją mam i czy już jej przypadkiem nie zgubiłem i zawsze w ostateczności jest pod ręką kiedy nie mam innej lub kiedy muszę sobie coś pod światło doświetlić.

Kup sobie jakąś firmową Olka od FL 36R w górę plus dyfuzor bo w pełni współpracują z aparatem z każdą jego opcją oprócz podświetlania diodą (dioda działa chyba jedynie z lustrzankami Olka). Nie używa się lampy na co dzień ale gwarantuję Ci, że jak przyjdzie do robienia zdjęć w pomieszczeniach typu impreza rodzinna albo nawet na zewnątrz to będziesz z efektu w 100% zadowolony kiedy te same zdjęcia porównasz sobie z tymi zrobionymi lampeczką dodawaną
    Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

O właśnie, z lampą to dobry pomysł, z tym że do E-PL3 to chyba lepiej FL-600R. Ważne tylko żeby w 95% przypadków zapomnieć o ustawieniu głowicy na wprost. Albo odbijać od sufitu, albo wyzwalać zdalnie.

---------- Post dodany o 00:46 ---------- Poprzedni post był o 00:34 ----------

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Byłem dzisiaj podotykać lustrzanki w sklepie. Jakoś nie byłem szczególnie zachwycony jeżeli chodzi o ergonomię. Z funkcjonalności mojego PENa jestem naprawdę zadowolony. Podejrzewam, że dlatego bo ze mnie amator.
    Bawiłem się też Sony A65 i spodobał mi się jego EVF. Może go ktoś porównać do Olkowego VF-2?
    Zależy co "dotykałeś" jeśli tylko Sony A65 i podobne mu cenowo to jest to ta klasa o której sugerowałem że nie ma sensu kupować przy Twoich założeniach.
    Było poprosić o Sony A77 lub Nikona D7000/7100 lub Canona 7D

Co do EVF w A65 to on się albo bardzo podoba, albo bardzo nie podoba
    Ten wizjer jest w technologii OLED, a VF-2 to LCD. Do VF-2 bardziej porównywalny będzie raczej wizjer z Sony A57.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Po to założyłem ten wątek żeby się dowiedzieć czy to ma sens.
    Naprawdę ma w jednym przypadku: gdy masz zamiar coś tym choćby z rzadka zarobić. Bez dwóch aparatów nie ruszam się nigdy na żadne profi focenie (czytaj: za pieniądze), z różnych względów: bezpieczeństwa niezawodności, różnego rodzaju charakteru pracy czy możliwości szybkiej zmiany ogniskowych (z tego powodu na dreptanie po górach i lasach także biorę dwa peny - nie chce mi się zmieniać szkieł).

Co do ergonomii lustrzanek, sprawa wygląda tak, że one wciąż są projektowane jakby były analogami. Niestety, ale tak też pracuje większość fotografów. Taki sposób pracy kłóci się z ideą cyfrowego zapisu obniżając teoretyczne osiągi. Kto pracuje w rawie i na histogram, musi omijać dziwne ograniczenia. A pole do zagospodarowania jest spore, choćby rodzaj ''bendera'' do przesuwania histogramu kciukiem, synchronizacja czułości z czasem według własnych krzywych... Kiedyś gdzieś robiliśmy takie projekty.
    A tam nadal trzy durne pomiary światła, które wciąż się mylą, zarządzanie wb czy pokładowym ''szopem'' konwertującym jotpegi nie wiadomo po co, że nie wspomnę o ''filtrach artystycznych''... Nadmiar nieistotnych parametrów, brak podstawowych do zawodowej produkcji najwyższej jakości rawów.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Zarobić? Na razie to próbuję zrobić jakieś dobre zdjęcie żeby móc się pochwalić na forum. Mam aparat dopiero miesiąc. Wydawało mi się, że lustrzanka to zupełnie inny, lepszy poziom. Po przeczytaniu waszych postów i pomacaniu sprzętu w sklepie zaspokoiłem trochę swoją ciekawość i nie jestem już nimi tak zachwycony. Nawet więcej, o wiele sensowniejsze wydaje mi się kupienie OM-D niż lustrzanki w tej samej cenie. Pewnie to kwestia w głównej mierze wymagań. Ja jako początkujący nie mam ich wielkich.

Awatar Michel
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria
    Robienie dobrych zdjęć ma niewiele wspólnego z jakością/klasą aparatu...
    Tento post je odeslan s počitače a preto neobsahuje original podpisu
    Zdjęcia : Blog o fotografii i sprzęcie

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Michel Zobacz posta
    Robienie dobrych zdjęć ma niewiele wspólnego z jakością/klasą aparatu...
    Nie wiem do czego odnosi się twoja wypowiedź ale zdaję sobie z tego sprawę. Powtarzałem już to kilka razy, że lustrzanka wzbudziła moją ciekawość ale pod względem ergonomii, wizjera i AF. Nie pod względem "lepszej jakości" zdjęć.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Jak kupisz coś na poziomie D3100/450D to pomiędzy EPL3 a takim dSLR poczujesz różnicę jedynie w bardzo szybkim ruchu. W statycznych zdjęciach będzie to samo albo i nawet lepiej.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"