Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 98 z 98

Wątek: Używana lustrzanka do 1000PLN

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odp: Używana lustrzanka do 1000PLN

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Tyle że nie zawsze jest czas na rozstawianie kilku lamp i zabawę z ich mocą.
    Oczywiście jak się chce pobawić bardziej ambitnie to kilka lamp daje dużo większe możliwości, ale ja czasem po prostu chcę mieć przyzwoite zdjęcia dziecka, czy z jakiejś rodzinnej imprezy to mogę postawić lampę FL-600R gdzieś z boku i w trybie zdalnym błyskać sobie otrzymując bardzo często oczekiwane efekty. Tak przynajmniej to działało z D90 i SB600, mam nadzieję że E-PL5 i FL-600R będzie równie dobre pod tym względem.
    I dokładnie to samo zrobisz z tanią chińską lampą. TTL ma przewagę tylko w sytuacjach typowo reporterskich kiedy biegasz z lampą na sankach. Ja nie piszę, że TTL nie ma sensu, ale gdybym miał do wydania 1000 zł to bym za to nie kupił gołej lampy z automatyką, wolałbym dwie chińskie z dodatkami. Jednak prawdą jest też, że piszę to teraz, po kilku latach błyskania. Jak kupowałem pierwszą lampę, to oczywiście była z TTL-em. Dla mnie optymalny zestaw to jedna firmowa i dwie chińskie do pomocy, ale to trochę większy wydatek. W plenerze statywy z lampą czasem się przewracają. W takiej sytuacji też wolę mieć na statywie lampkę za 200 zł

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Zapytam tutaj bo nie chcę zaczynać kolejnego wątku w dziale "Co kupić". :P

Czy może ktoś wskazać mi różnice w tych lampach: FL-300R, FL-36R i Metz 36 AF-5? Chodzi mi głównie o współprace ze E-PL3 i możliwości podpięcia dyfuzorów (wygląda na to ze do FL-300R sie nie da). Czy na wszystkich będę mógł wyzwalać zdalne inne lampy i vice versa? Oczywiste różnice jak moc i rozmiar są mi znane.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Zapytam tutaj bo nie chcę zaczynać kolejnego wątku w dziale "Co kupić". :P

Czy może ktoś wskazać mi różnice w tych lampach: FL-300R, FL-36R i Metz 36 AF-5? Chodzi mi głównie o współprace ze E-PL3 i możliwości podpięcia dyfuzorów (wygląda na to ze do FL-300R sie nie da). Czy na wszystkich będę mógł wyzwalać zdalne inne lampy i vice versa? Oczywiste różnice jak moc i rozmiar są mi znane.
    W FL-36R z Penami nie działa wspomaganie AF. FL-300R to w ogóle jakieś dziwne jak dla mnie urządzenie.
    Zastanów się jeszcze nad FL-600R. Przy cenie FL-36R na pewno bym jej nie kupił nowej teraz, tylko właśnie 600R.

Ze strony Metza wynika że 36 AF5 nie wspiera zdalnego sterowania, więc dla mnie odpada. W tej sytuacji może warto spojrzeć na Metza 44 lub 52?

Więc jak dla mnie to albo iść w kierunku tanich manulanych flashy i pracować w trybie ręcznym, albo zbierać na FL-600R...
    Zapraszam do albumu i galerii

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

FL-600R odpada ze względu na cenę. Chyba na początek nie potrzebuje takiej lampy. FL-36R używaną widzę, że można kupić do 500zł. Za tyle samo chodzi nowy Metz 44. Czy Metz będzie tak samo dobrze współpracował z PENem jak Olkowa lampa? Chodzi mi obsługę z poziomu aparatu, tryb auto, RC.

FL-300R mi właśnie wydaje się bardzo sensowna. Co mi z lampy jak będzie duża i nie będzie mi sie chciało jej zabierać. Do domu i eksperymentów dokupiłbym do niej tego chińskiego manuala, ktorego polecaliście.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

FL-300R mi właśnie wydaje się bardzo sensowna. Co mi z lampy jak będzie duża i nie będzie mi sie chciało jej zabierać. Do domu i eksperymentów dokupiłbym do niej tego chińskiego manuala, ktorego polecaliście.
    Wszystko zależy od stylu pracy z lampą. Oczywiście że zapięta na aparacie FL-600R będzie mniej wygodna od 300R, ale z drugiej strony daje też znacznie większe możliwości modyfikowania światła.

Ja zazwyczaj nie zapinam lampy na aparat, tylko stawiam ją gdzieś z boku. Wtedy rozmiar nie przeszkadza.

Co do ceny to ten problem da się częściowo obejść, ale oczywiście FL-36R, czy Metz 44 zawsze będą tańsze od FL-600R.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Ja zazwyczaj nie zapinam lampy na aparat, tylko stawiam ją gdzieś z boku. Wtedy rozmiar nie przeszkadza.
    Jak to sie robi? Co trzeba mieć? Mogę tak z moim E-PL3?

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Jak to sie robi? Co trzeba mieć? Mogę tak z moim E-PL3?
    Potrzebujesz lampę która wspiera zdalne sterowanie, czyli np.: FL-36R, FL-50R, FL-600R i chyba FL-300R też może być.

W aparacie ustawiasz tryb zdalny, zapinasz lampę błyskową (tą małą co dostałeś razem z E-PL3) i błyskasz normalnie. Lampka steruje tą zewnętrzną, pomiar TTL jest zachowany.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Potrzebujesz lampę która wspiera zdalne sterowanie, czyli np.: FL-36R, FL-50R, FL-600R i chyba FL-300R też może być.

W aparacie ustawiasz tryb zdalny, zapinasz lampę błyskową (tą małą co dostałeś razem z E-PL3) i błyskasz normalnie. Lampka steruje tą zewnętrzną, pomiar TTL jest zachowany.
    To chyba nie do końca tak - E-PL3 z tego co widzę w specyfikacji nie obsługuje błysku zdalnego czyli nie ma pomiaru TTL w trybie zdalnym.

Owszem, możliwe jest wyzwolenie w trybie slave ale to w manualu albo w trybie automatycznym lampy o ile taki tryb będzie obsługiwany a jego pomiar nie będzie zafałszowany błyskiem lampy sterującej...

co do używek - FL36R można kupić już nieco ponad 400 zł, to chyba dobry wybór - lampa wygodna i przyszłościowo fajnie będzie współpracować z aparatem ze sterowaniem zdalnym błyskiem (np. OMD, E-P3). Lampa obsługuje też tryb FP (synchronizacja z krótkimi czasami). Co prawda wtedy mocno traci moc ale może warto popróbować bo zawsze jest to jakaś, teoretycznie przynajmniej ciekawa funkcjonalność.
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"