Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 98

Wątek: Używana lustrzanka do 1000PLN

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Używana lustrzanka do 1000PLN

Znowu chciałbym wydać trochę zarobionych pieniędzy. Tym razem moje oczy zwrócone są w strone lustrzanek. Jestem zachwycony moim PENem jednak nigdy nie miałem lustrzanki. Postanowiłem sprawdzić co znaczy wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body (może są jeszcze inne zalety lustrzanek?). Nie chcę zbytnio rozwijać systemu. Myślę o jednym obiektywie, uniewrsalnym zoomie lub czymś portretowym. Podstawowym sprzetem zostanie PEN z racji na jego mobilność.

Myślę o kupnie używanego Canona 450D (body chodzą po około 600zł). Do tego kit lub coś portretowego. Czy to dobry wybór? Jaki inny sprzęt możeci mi polecić?

Dodam, że zdaję sobie sprawę, iż pewnie lepiej byłoby wydać tą kasę na VF-2 i mZD 45mm.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Odp: Używana lustrzanka do 1000PLN

Sprawdź sobie czy lepiej leży Canon, czy może Nikon D5000/D3100, albo Pentax K-10/K-20.
    Do tego 50/1.8 czy też uniwersalny 17-55 lub podobny.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Żeby na własnej skórze przekonać się, co to znaczy lustrzanka, to trzeba kupić coś lepszego... Dwa kółka, górny wyświetlacz, wizjer na pryzmacie, od cholera przycisków na obudowie. Bo te entry-levele to są mają filozofię obsługi kompaktów, tylko są napompowane do absurdalnych rozmiarów. Za te 1000 zł jakości obrazu lepszej od PENa mieć nie będziesz, więc może lepiej skupić się na ergonomii i wziąć jakiegoś używanego D90 czy 40D.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

D90 odpada bo cena podchodzi pod 2kpln. Porozglądam się za 40D.

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

to ma być cena z obiektywem ?
    - ja bym szukał D200 nikona (przerobiłem ten temat) - oj pOOOOOOlecam, wtedy poczujesz co to lustrzanka
    wielosystemowy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Myślę o kupnie używanego Canona 450D (body chodzą po około 600zł). Do tego kit lub coś portretowego.
    Mam ten aparat i to mój bardzo niepozorny wół roboczy. Zarobił na... no, dużo zarobił - jest to jedno z moich źródeł utrzymania od pięciu lat, a ponieważ działa, to go nie zmieniam. Działa zresztą najczęściej z Tamronem 28-75, głównie w studio, ale nie tylko; robię tym komercyjne sesje plenerowe, co śmieszy postronnych obserwatorów, bo przecież bez ff takich sesji się nie robi, nie mówiąc już, że to staroć i trzycyfrowy - najbardziej amatorski W wad - niska dynamika, niecelny światłomierz (jak to w lustrzankach), filmów nie kręci. Z zalet - świetny, ostry i gładki obrazek, lv z możliwością precyzyjnego ręcznego ostrzenia m42.
    Kit (ten z zestawu, stabilizowany) jest całkiem przyzwoity wbrew powszechnym opiniom. Przymknąć trzeba nieco, wiadomo. Ale ten aparacik to raczej kupowałbym dla dziwnych obiektywów, bo dla kita to nie będzie różnicy względem pena. Acz 600zł... warto się pobawić.

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    to ma być cena z obiektywem ?
    - ja bym szukał D200 nikona (przerobiłem ten temat) - oj pOOOOOOlecam, wtedy poczujesz co to lustrzanka
    Nadal mam tego Nikosia i nieustannie jestem z niego zadowolony, ale to chyba droższa sprawa niż 1000 zł.
    Poza tym w amatorskim d3100 będzie miał tą samą jakość obrazka (a nawet lepszą). Tutaj recenzja Kena Rockwella http://www.kenrockwell.com/nikon/d3100.htm
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Nadal mam tego Nikosia i nieustannie jestem z niego zadowolony, ale to chyba droższa sprawa niż 1000 zł.
    Poza tym w amatorskim d3100 będzie miał tą samą jakość obrazka (a nawet lepszą). Tutaj recenzja Kena Rockwella http://www.kenrockwell.com/nikon/d3100.htm
    co do ceny - był na forum nikona z gripem za 900 zł !!! - ja swojego nie sprzedaję , a ma on ok 250 tyś klatek przerobionych
    wielosystemowy

Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    co do ceny - był na forum nikona z gripem za 900 zł !!! - ja swojego nie sprzedaję , a ma on ok 250 tyś klatek przerobionych
    Też nie zamierzam swojej sprzedawać, zbyt bardzo ją lubię

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

D200 to dobry korpus, ale ze zdecydowanie przestarzałą matrycą. D3XXX/5XXX nie mają wiertarki, co odcina je od wielu niedrogich szkieł (m in. starszych 50/1,8 i 85/1,. Sensowne Nikosie zaczynają się od D90/300, ale niestety widać to także po cenach używek.