Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 98

Wątek: Używana lustrzanka do 1000PLN

| OlyJedi Awatar Maciek_WM
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Odp: Używana lustrzanka do 1000PLN

@bobdylan, w jednym z założonych tu tematów napisałeś że jesteś świeżym posiadaczem e-pl3 + kit. W tym samym topicu napisałeś, że świeżo kupiłeś panasa 20mm a jakiś czas później w topicu obok, że olka 40-150. Wszystkie teraz dumnie widnieją w twojej sygnaturze. To w sumie nie moja sprawa, koniec końców to Ty decydujesz co robić ze swoimi pieniędzmi, ale tak sobie pomyślałem, że skoro pytasz o radę to może Ci jakąś napiszę.

Jesteś świeżo po dużych zakupach i to co w tej chwili posiadasz daje Ci ogromne możliwości. Lustro to fajna sprawa, ale na Twoim miejscu przemyślałbym dokładniej swoje potrzeby. A przede wszystkim wypróbowałbym w akcji tego pena wraz ze szklarnią... Innymi słowy czas wyjść ze sklepu i zacząć robić zdjęcia. Ale jeśli Ty znasz już swoje potrzeby i wiesz że do swojego Pena potrzebujesz jeszcze lustra, bo tylko w ten sposób sfotografujesz X ...to powiedz i od razu obiecuję się zamknąć. Ewentualnie polecę e-500, mój sprawdził się w bojach

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Znowu chciałbym wydać trochę zarobionych pieniędzy. Tym razem moje oczy zwrócone są w strone lustrzanek. Jestem zachwycony moim PENem jednak nigdy nie miałem lustrzanki. Postanowiłem sprawdzić co znaczy wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body (może są jeszcze inne zalety lustrzanek?). Nie chcę zbytnio rozwijać systemu. Myślę o jednym obiektywie, uniewrsalnym zoomie lub czymś portretowym. Podstawowym sprzetem zostanie PEN z racji na jego mobilność.

Myślę o kupnie używanego Canona 450D (body chodzą po około 600zł). Do tego kit lub coś portretowego. Czy to dobry wybór? Jaki inny sprzęt możeci mi polecić?
    Przy takich założeniach to najlepiej nie kupować żadnego lustra. Oczywiście ergonomia pracy z przyzwoitym korpusem jest zupełnie inna niż z Penem (szczególnie E-PL), ale do tego trzeba kupić co najmniej Nikona D80, Canona 40D, Sony A700 lub Olympusa E-30. Niższe modele nie mają w tej sytuacji sensu.

Jeśli chodzi o obrazowanie to konkretną różnicę zapewni dopiero sprzęt z matrycą FF. Przy czym wcale nie znaczy to że będzie lepiej, ale na pewno powinno być zauważalnie inaczej - tyle że to raczej nie zmieścisz w 1000zł (najtańszy sensowny aparat FF to pierwszy Canon 5D za co najmniej 2500zł).

Podsumowując to moim zdaniem absolutne minimum (przy Twoich założeniach) to Nikon D80 + Nikkor 18-70 3.5-4.5 lub Nikkor 35 1.8 jeśli wolisz stałki, albo 50 1.8 jeśli bardziej portretowo. Raczej nie uda się tego zamknąć w 1000zł.

Oczywiście bez problemu da się kupić coś tańszego - choćby Minolta Dynax 5D za ~500zł z obiektywem 18-70 3.5-5.6 - ale jeśli chcesz sprawdzić "co znaczy wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body" to nie ma sensu kupować małych korpusów z małymi wizjerami.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Albo E1 za 300 zł + 14-54 za 800
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Albo E1 za 300 zł + 14-54 za 800
    E-1 jest super. Nie wspominałem nim z dwu powodów. Z wymienionych: "wizjer, lustro, większa matryca i duże, funckjonalne body" nie ma za dobrego wizjera, a i matryca tej samej wielkości co w Penie.
    Zapraszam do albumu i galerii

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Posiadając E-PL3 masz zapewne problemy z ergonomią. Małe to , śmieszne kółeczko, brak wizjera...

Kup za 400 zł Panasa G1 lub G2. Ma dobry wizjer, świetnie leży w łapce, kręcony wyświetlacz i rozbudowane opcje sterowania na korpusie. Bardzo dobry aparat, szczególnie do dłuższych szkiełek. Obrazek podobny do penów od 1 do 3 generacji a realne ISO wyższe o 1EV. Miałem, polecam.

Oczywiście nie jest to lustrzanka ale mająć kilka szkiełek do m4/3 niczego nie zyskasz kupując tanie lustro z kitowym obiektywem.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Posiadając E-PL3 masz zapewne problemy z ergonomią. Małe to , śmieszne kółeczko, brak wizjera...

Kup za 400 zł Panasa G1 lub G2. Ma dobry wizjer, świetnie leży w łapce, kręcony wyświetlacz i rozbudowane opcje sterowania na korpusie. Bardzo dobry aparat, szczególnie do dłuższych szkiełek. Obrazek podobny do penów od 1 do 3 generacji a realne ISO wyższe o 1EV. Miałem, polecam.

Oczywiście nie jest to lustrzanka ale mająć kilka szkiełek do m4/3 niczego nie zyskasz kupując tanie lustro z kitowym obiektywem.
    Podpisuję sie jedną ręką (drugą trzymam kciuki za moją szóstoklasistkę). Ostatrnie zdanie Twojej wypowiedzi jest podsumowaniem wątku. G1 spełni oczekiwania co do "lustrzankowej filozofii" fotografowania. Świetny aparat ten Panas. Wiem co mówię, bo go mam.

Kupowanie taniego lustra z jakimś marnym kitem jest bez sensu.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta

Raczej G2, jedynka nie ma już wsparcia Panasonica.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Raczej G2, jedynka nie ma już wsparcia Panasonica.
    Czym się to przejawia? Pytam serio.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

A jak ktoś chce się naprawdę poczuć "lustrzankowo" to do G1 zrobili takiego gripa:

http://www.43rumors.com/ft3-panasoni...-battery-grip/

Tfu... Zły link. Ten link jest do właściwego gripa

http://cheesycam.com/panasonic-g1-g2...battery-grips/

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

G1 od Pasikonika jest boskie, mecze od 2008r! nic wiecej nie trzeba!

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.