Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 100

Wątek: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Odp: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
    Jestem zadowolony. Najbardziej zależy mi na zabawie a tej dostarcza mi możliwość zmiany obiektywu. Pstrykam, pstrykam ale nie wiem dlaczego mam czekać skoro potrzebuję mniejszego obiektywu.

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    To wybór jest prosty - Panasonici:
    1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
    2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
    3. 14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
    Myslałem o Panasonicu X 14-42mm. Jest mały ale nie chcę dublować tego co mam, zwłaszcza za tą cenę.
    Kitem najwięcej fotek pstrykam na 14mm i kąt mi odpowiada. Kusi mnie też cena 14mm 2,5 (tj, ok 600zł). Czy warto jednak dołożyć jescze 500-600zł i mieć 20mm 1,7?

Cytat Zamieszczone przez broda Zobacz posta
    Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
    Dlaczego dystorsja jest poważną wadą? Czy korpus jej nie koryguje (zamierzam korzystać głównie z jpg)? Jak ogólnie wyglądą współpraca korpusu Olympusa i obiektywu Panasonica? Czy coś się wtedy traci?

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
    Sigma jest świetna, ale to nie naleśnik.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Dzięki za sugestie ale chyba idea zakupu któregoś z tych obiektywów nie jest jasna. Kupiłem bezlusterkowca od razu z zamiarem dokupienia do niego naleśnika. Chcę przez to aby całkiem zastąpił dotychczasowego kompakta. Obiektyw musi więc być naleśnikiem. Najważniejsze: musi sprawdzić się jako jedyny obiektyw zabrany na wycieczkę. Czy biorąc pod uwagę te kryteria jesteście w stanie coś doradzić?

Zakup kolejnych szkieł zostawię sobie tak jak radzicie na później, gdy poznam aparat, popstrykam tym co mam i będę wiedział czego potrzebuję.

Dzięki też za zaproszenie do TG. Pewnie skorzystam jak pogodę będziemy mieć w końcu ładną .

Witam !

Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
    Aparat z wymienna optyka oferuje wysoka jakosc zdjec ale przy stalkach jest to kosztem wymiany obiektywow.

Jedna stalka nie zapewni Ci swobody focenia na wycieczkach roznych motywow w roznych warunkach.

W moim przypadku stosuje szkla: 14mm/2.5, 20mm/1.7, 45mm/1.8 oraz zoom 14-150mm
    Natomiast gdybym mial stosowac 1 szklo do wszystkiego bralbym zooma 12-50 albo 14-150.
    Co do stalek najczesciej korzystam z 20mm/1.7 i 45mm/1.8 a ostatnio duzo foce 75mm/1.8

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Wydaje mi sie, ze popelniasz blad myslac ze jedna ogniskowa rozwiaze Twoje wycieczkowe zapotrzebowania.
    Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

bobdylan, jeśli kupisz jedną stałkę z zamiarem używania jej na wycieczkach i spacerach zamiast uniwersalnego zooma, to za kilka miesięcy będziesz zakładał na forum wątek "Jakiego kompakta kupić?"
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Oj tam, mając furmankę sprzętu, na wiele wyjazdów zabieram "jedynie" Pena + 20/1.7. Małe, wygodne, świetny obrazek, jak się nie potrzebuje tele to można fotografować prawie wszystko. Jasne, że więcej sprzętu to większe możliwości fotograficzne, z drugiej strony to potrafi być balast i kula u nogi.
    święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
    e-pl3

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    święte słowa, nie ściągam drania z bagnetu, choć kąta brakuje... ale jest super
    no powiedz mi że tu brakuje kąta. Robione E-P1 + 20/1,7 z ręki. Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem.

Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar easy_rider
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    107
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    ...Sklejane Huginem. Jak się dało zrobić scenę z łażącymi i ruszającymi się ludźmi to tym bardziej się da z krajobrazem...
    To ja poproszę podobną fotkę z jadącym peletonem...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

hahaha, no tego nie próbowałem ale rozmawiamy o krajobrazie
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Ja jak się poważnie zastanawiałem nad zakupem OMD to miedzy innnymi w plusach tego aparatu była mozliwość zakupu naleśnika 20/1,7 panasonica. I to ogromnych plusach Jak ma być uniwersalnie (a do tego z możliwościami nocnego focenia) to chyba będzie najlepszy wybór i warto dać te pare stów więcej.

Jan_S - dla mnie opcja panoram zupełnie by odpadała bo kompletnie ich nie czuje i nie podobają mi się zupełnie.