Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 100

Wątek: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Odp: Panasonic 20mm f/1.7 czy 14mm f/2.5

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
    Lepiej ustawić przysłonę na 8 a ogniskową w zoomie zablokować przy pomocy taśmy klejącej, niż kupować ten wynalazek.
    Zamiast dekielka polecam 14/2,5 za jakieś 600 zł.

| OlyJedi Awatar bobdylan
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Za 600zł kupi jasny obiektyw Sigma 19mm 2,8, a Ty mu wciskasz dekielek F/8 za dwie stówy? Nie żartuj.
    Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki. Sigma chociaż fajna i tania to za odpada bo za duża.
    oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Z naleśników z zoomem możesz kupić 14-42 X Panasonica. Tyle że za jego cenę wolałbym już kupić np. LX5.
    Najbardziej uniwersalnymi szkiełkami z naleśników są 20mm 1,7 Panasonica oraz szybszy i gorszy optycznie 17mm 1,8 Olka.
    Jeśli brakuje Ci $$, to jest jeszcze Sigma 19mm 2,8. Nie taka zła a dużo tańsza od ww.
    Bzzzzt! 17 mm 1.8 to NIE NALEŚNIK. Naleśnikowy jest 2.8.

| OlyJedi Awatar broda
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bobdylan Zobacz posta
    Tak jak pisałem szukam obiektywu małego aby aparat przypominał kompakt więc w grę wchodzą tylko naleśniki.
    To wybór jest prosty - Panasonici:
    1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
    2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
    3. 14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
    Ostatnio edytowane przez Iwo ; 9.03.13 o 18:18
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria

Dołącze do tych co polecają 20/1,7. Ten obiektyw ma swoje wady, ale który ich nie ma? Ma wszakże sporo zalet - jest mały, ostry i jak na średnią w m4/3 stosunkowo jasny.

Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki. Z tym obiektywem robię je tak że podpieram obiektyw kciukiem mniej więcej w połowie środka pierścienia ustawiania ostrości - wtedy przestawiając aparat wokół tego punktu obracamy go wokół punktu nodalnego. Odrobina wprawy + Hugin i zabawa jest przednia
    Szukam linka do "Autobana"
    ---
    "Do Zobaczenia"

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    zostaw sobie zooma, i na próbę kup dekielek 15/f8, zobacz czy ci stałka będzie pasowała, przy odrobinie szczęścia, dekielek kupisz za ok 200zł, jeśli się "nie sprawdzi", za podobną cenę go odsprzedaż, jeśli będzie ci pasował sam zdecydujesz, czy szerzej, a może bardziej wąsko będzie to czego poszukujesz
    też pomyślałem dzisiaj o dekielku. Jak chce Ci się tachać statyw, to już w ogóle super sprawka i świetny szeroki kadr. Na pewno nie można narzekać w nim na ostrość.
    Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    oj nie wiem, czy będziesz zadowolony z wyboru aparatu. wg mnie lepiej było by kupić zaawansowany kompakt. no ale jak już kupiłeś, to spróbuj popstrykać tym co masz. uwierz, nie ma co się spieszyć z zakupami naleśnikowymi.
    fakt - na pewno lepszy do tego co potrzebujesz byłby xz-2 lub p7700(za zoom)
    To wybór jest prosty - Panasonici:
    1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
    2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
    3. 14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
    14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
    wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
    Ostatnio edytowane przez themoth ; 9.03.13 o 21:25
    e-pl3

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta

14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
    wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
    14-42 X jest maly - to wersja power zoom a nie standardowy kit

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jan_S Zobacz posta
    Dołącze do tych co polecają 20/1,7.
    Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki.
    Chciałem napisać to samo.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook