Witam ,tak jak Adambieg polecam panasonica 14mm 2,5 , na ebayu do dostania za 500-600 zl , nawet na alledrogo teraz chyba taki stoi w tych pieniadzach , 28mm to bardzo uniwersalna ogniskowa , ma naprawde fajne rozmiary , w przedziale przyslon 4-8 calkiem niezle , zasadnicza wada jak dla mnie jest dystorsja , ale jak za te pieniadze to sympatyczne male szkielko ,pozdr
To wybór jest prosty - Panasonici:
1. 20mm 1,7 - moja sugestia - najbardziej uniwersalna ogniskowa i F/1,7
2. 14mm 2,5 - dla mnie jako podstawowy/jedyny obiektyw troche za szeroko, ale jak wolisz.
3. 14-42mm X - jeśli wolisz mieć zooma.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 9.03.13 o 18:18
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Dołącze do tych co polecają 20/1,7. Ten obiektyw ma swoje wady, ale który ich nie ma? Ma wszakże sporo zalet - jest mały, ostry i jak na średnią w m4/3 stosunkowo jasny.
Ogniskowa jest rzeczywiście bardzo uniwersalna - a jak jest zawąsko - to proponuję składać panoramki. Z tym obiektywem robię je tak że podpieram obiektyw kciukiem mniej więcej w połowie środka pierścienia ustawiania ostrości - wtedy przestawiając aparat wokół tego punktu obracamy go wokół punktu nodalnego. Odrobina wprawy + Hugin i zabawa jest przednia
też pomyślałem dzisiaj o dekielku. Jak chce Ci się tachać statyw, to już w ogóle super sprawka i świetny szeroki kadr. Na pewno nie można narzekać w nim na ostrość.
fakt - na pewno lepszy do tego co potrzebujesz byłby xz-2 lub p7700(za zoom)
14-42 nie jest może super długi, ale da naleśników nie należy - a facet chce mieć kieszonkowca
wg mnie najlepszy do krajobrazów 17f2.8 lub (przy zachowaniu określonych warunków - jak statyw) 15f8 - za ostrość i gabaryt
Ostatnio edytowane przez themoth ; 9.03.13 o 21:25
e-pl3