Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: [Test] Szybkie spojrzenie amatora na aparat fotograficzny Olympus EPL-3

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Odp: [Test] Szybkie spojrzenie amatora na aparat fotograficzny Olympus EPL-3

ma do "testera" kilka pytań ...
    - wyświetlacz, - czy nie było problemu przy słońcu w wyświetlacz z jego dobrą widocznością ?
    - jak z jego uchwytem, czyli jak go się trzyma, bo taki "płaskawy" jest po stronie uchwytu
    - czy tylne pokrętło, jest "użyteczne", to znaczy, czy czuć przeskok i czy łatwo trafić np na odpowiedni czas, lub korekcję ekspozycji, czy nie mam tendencji do "samoprzestawiania" się
    - i jeszcze raz wyświetlacz, - jest panoramiczny, czy w sytuacji robienia fotek w proporcjach 2/3 lub (gorzej) 3/4 - obraz przez niego pokazywany nie jest za mały w porównaniu do tego pena którego masz ?
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Dziękuję, że w ogóle ktoś chciał zajrzeć do tego wątku
    Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Chyba tylko, aby sobie nabić punktów.
    Jestem na tym etapie, że mi na punktach nie zależy, chyba, że tych na drodze rozdawanych przez policję….
    Nie gniewaj się na moich formowych kolegów. Widzę, że jesteś tu krótko. Zapraszam na jakieś Olympusowe spotkanie. Wtedy zrozumiesz naszą idee. Dla mnie aparat służy do zabawy. Wolę się bawić fotografią z aparatu typu PEN niż z telefonu GSM.
    Testy. Inaczej się robi testy w laboratorium, inaczej na szybko w sklepie a jeszcze inaczej jak masz sprzęt do dyspozycji 2 tyg. Po takim czasie o danym modelu możesz się wiele dowiedzieć pod kątem swoich potrzeb. Ja np. nie robię zdjęć sportu, więc mam inne priorytety i np. nigdy nie kupię np. Nikona D4.
    Za to są sytuacje gdzie seria EPL jest naprawdę przydatna. I jest ich wiele….

Cytat Zamieszczone przez bogdi Zobacz posta
    ma do "testera" kilka pytań ...
    - wyświetlacz, - czy nie było problemu przy słońcu w wyświetlacz z jego dobrą widocznością?
    był problem ze słońcem. Przez okres, kiedy aparat miałem u siebie wszystkie dni były pochmurne. Nawet kilka razy musiałem zrezygnować z robienia zdjęć z powodu śnieżycy. przy sztucznym óświetleniu nie zauważyłem problemu z wyświetlaczem.

- jak z jego uchwytem, czyli jak go się trzyma, bo taki "płaskawy" jest po stronie uchwytu
    Mam małe dłonie (rozmiar rękawiczek osiem) dlatego nie miałem z tym problemu. Inna sprawa, że starałem się trzymać aparat „pewnie” Wszak to nie był mój sprzęt.. i kolejka po niego czeka

- czy tylne pokrętło, jest "użyteczne", to znaczy, czy czuć przeskok i czy łatwo trafić np. na odpowiedni czas, lub korekcję ekspozycji, czy nie mam tendencji do "samo przestawiania" się
    Czuć lekki przeskok. Aparat nie ma tendencji do samo przestawiania się (w moich rękach oczywiście)
    Tym bardziej, żeby coś przestawić musisz najpierw wywołać daną funkcje i dopiero przestawiasz.

- i jeszcze raz wyświetlacz, - jest panoramiczny, czy w sytuacji robienia fotek w proporcjach 2/3 lub (gorzej) 3/4 - obraz przez niego pokazywany nie jest za mały w porównaniu do tego pena, którego masz ?
    Dlatego moje przykładowe zdjęcia też są panoramiczne. Po przestawieniu obraz się tylko skraca. Czy jest za mały? Nie wiem. Miałem wrażenie, że trzeba wykorzystać cały wyświetlacz, a resztę można sobie przekadrować w komputerze i prawdopodobnie w body, (ale tego nie zdążyłem sprawdzić-nie obrabiam zdjęć z poziomu body)
    Nie mam Pena. Dlatego skorzystałem z wypożyczalni, żeby zobaczyć czy aparat jest dla mnie przydatny.
    Dla mnie jest.

Jedynie co mi przeszkadzało w "testach" to długi obiektyw 12-50. Ale coś za coś. Nie mogłem chować aparatu do kieszeni i musiałem się posiłkować mini plecakiem. Wiem są dłuższe lufy
    Ostatnio edytowane przez Karampuk ; 1.02.13 o 19:43
    XZ-2|D800E|moje 500px

dzarro
    Gość

Testu nie czytałem bo ten Pen mnie nie interesuje ale fajne to zdjęcie z WC i Cola-kioskiem.

Mieszka w
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Dzięki "dzarro"

Bogdi
    Teraz dopiero się dopatrzyłem, że nie wszystkie zdjęcia, które robiłem były panoramą. Widocznie nie było to dla mnie istotne..
    Nie zastanawiałem się jakiego formatu aktualnie używam
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

to dla mnie pomocny głoś - dzięki + , po prostu "molestują" mnie abym komuś sprzedał moje EP-L1 i niestety obiecałem, tak po prostu zastanawiam się nad następcą - poczekam, może mnie też kiedyś przygarną na testera, abym mógł sam wyrobić sobie opinię
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

Tak z ciekawości zapytam czy te gwiazdki na światełkach to filtrem gwiazdkowym uzyskałeś czy też 12-50 "tak ma" na jakiejś przysłonie. Ostatnio znajomy z Nikonem i 24-70 się chwalił takim efektem po przymknięciu do f/22
    bezbagnetowiec z mianowania

Mieszka w
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

zacytuję sam siebie
    Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    ...kilka razy użyłem filtra gwiazdkowego.
    efekt gwiazdy powstaje w wyniku naniesionych rys na szkle. Na miejscu Twojego znajomego bym tą przypadłością wcale się nie chwalił. Przecież to wada a nie zaleta
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karampuk Zobacz posta
    zacytuję sam siebie

efekt gwiazdy powstaje w wyniku naniesionych rys na szkle. Na miejscu Twojego znajomego bym tą przypadłością wcale się nie chwalił. Przecież to wada a nie zaleta
    powodów może być wiele, czyli
    - przybrudzona soczewka
    - filtry tzw ochronne
    - lamelki przysłony (wytarcie)
    - wysokie f - możliwość efektu dyfrakcji
    - oczywiście jak kolega wyżej - rysy na soczewce
    - też może to występować w zależności od zastosowanych powłok
    przyczyn, czyli efektu może być wiele
    wielosystemowy

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Mało testu z prawdziwego zdarzenia w teście, ale ogólnie bardzo fanie że się wypowiedziałeś w kwestii tego cudeńka.
    Niestety aparat schodzi powoli z półek.
    Dla mnie wpis o tyle wartościowy, że niektórzy w końcu uwierzą, że o ile nowe PENy są świetnie, to starsze modele wcale nie są szmelcem, tylko ciekawą alternatywą dla wiele droższych kompaktów pro.
    Doceniam Twoje szczere komentarze i porządny opis funkcji i choć rep/power mam małą, ode mnie +1.
    Ostatnio edytowane przez themoth ; 1.02.13 o 19:45
    e-pl3

| OlyJedi Awatar glee
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    A skoro używałeś E-30 i E-5 jak się ma testowane cudenko w kwesti wyższych czułości - wyrasta ponad E-5 ?
    Ja uważam że takie testy są potrzebne - czasem jedno słowo jest wartościowsze niż wyniki 20stu tabelek testowych ; )