Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 52

Wątek: [Test] Szybkie spojrzenie amatora na aparat fotograficzny Olympus EPL-3

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

[Test] Szybkie spojrzenie amatora na aparat fotograficzny Olympus EPL-3

Na początku stycznia 2013 miałem przyjemność zostać Olytesterem. Tester? Dobrze. Jakoś spróbuję z tego wybrnąć.
    Po ogłoszeniu na naszym forum informacji, że rusza wypożyczalnia sprzętu postanowiłem się dopisać do listy chętnych. Ponieważ kiedyś byłem w posiadaniu lustrzanek Olympusa (E-30 i E-5) chciałem się zmierzyć z czymś mniejszym. Wybór padł na EPl-5. I tu konsternacja – brak takowego na stanie w wypożyczalni (styczeń 2013). W takim razie na otarcie łez pozostał mi EPl-3.
    Właściwie to zapomniałem, że zapisałem się do tego programu (było to bardzo dawno - jakieś ponad 90 dni temu).
    A tu nagle wiadomość od "Bossa" wypożyczalni: „Proszę o podanie adresu do wysyłki”
    Po kilku dniach dotarł do mnie Epl-3 w całej okazałości + bonus > obiektyw 12-50 (był też 14-42 lecz wstyd się przyznać - nawet nie wyjąłem go z pudełka).
    Wkładam kartę SD (MMC przypominam - nie działa), akumulator oraz podpinam obiektyw i….
    … i nic. Aparat nie wybuchł, nie zawiesił się. Po prostu działał. AF sprawny. Wszystko gra - to znaczy świeci
    Ktoś przede mną był miły i naładował akumulator (przy odsyłce zrewanżowałem się tym samym).
    Szybki przegląd menu. Wszystko jasne. Ktoś, kto wcześniej znał menu Olympusa to spokojnie da sobie radę. Wszystko było proste i przejrzyste. Właściwie do papierowej instrukcji nie zaglądałem. Jedyne, z czym miałem problem to z obsługą obiektywu 12-50, który posiada 3 tryby ustawień. Na trybie macro poległem. Tu z pomocą przyszło mi forum Olyclubu. Wyszło na to, że aby uzyskać tryb macro w obiektywie 12-50, trzeba wcisnąć (dolny) przycisk i przesunąć pierścień max do przodu. Do czego jest górny przycisk w tym obiektywie (ten nad macro) nie wiem do dziś
    Wracamy do aparatu. Model EPl-3 posiada wysuwany ekran LV. Fajna sprawa, ale ten z E-30 czy E-5 był fajniejszy jeżeli chodzi o obracanie. Natomiast jakość wyświetlacza w EPl-3 bije na głowę EP-1 i E-30. W tamtych modelach ekran można było regulować w dowolnym kierunku. No cóż, coś za coś. Niestety przyszło nowe i dla naszego dobra regulacje ekranu LV w aparacie EPl-3 zawężono i to znacznie. Wiem, wiem OMD i EPl-5też tak mają.
    Guzikologia w Epl-3 jest intuicyjna i nie powinna nikomu sprawiać trudności (chociaż bardziej mi się spodobała możliwość regulacji ustawień w modelu XZ-1 przy pomocy pierścienia w obiektywie. Jakoś w XZ jest jakby lepiej ta regulacja funkcjonalna) .
    No dobrze. Wszystko jasne – idę robić zdjęcia. Wiadomo, że w udanym zdjęciu amatorskim , między innymi potrzebna jest znajomość aparatu i….
    …. światło.
    Czyli przydatność aparatu fotograficznego (i obiektywu) warto najlepiej sprawdzić przy słabym oświetleniu. W słoneczny dzień jesteśmy w stanie wykonać udaną amatorską fotkę nawet telefonem komórkowym. Przy słabym oświetleniu może być z tym problem.
    Na początku stycznia nie miałem problemu z niedoborem światła w plenerze. Krótki dzień zimowy przyszedł mi z pomocą. W domu na rodzinie testów nie przeprowadzałem, żebyście przypadkiem nie zostali światkiem koronnym na sprawie rozwodowej lub żebym nie został bezdomnym. Rodzinka nie cierpi się fotografować. W takim razie pozostała mi tylko plener i fotogeniczna choinka (jak w każdym domu na początku stycznia). Kilka zdjęć już publikowałem na naszym forum w wątku „Raport o stanie Wisły” Resztę zamieszczam poniżej. W powyższe zdjęcia starałem się jak najmniej ingerować. kilka razy użyłem filtra gwiazdkowego. Oto co mi wyprodukował aparat:

Śnieg uprzątnięty

fot 1

Choinka styczeń 2013

fot 2

fot 3

Panorama Włocławka

fot 4

Panorama cd

fot 5

Bulwar nad Wisłą

fot 6

Próba macro nad Wisłą

fot 7

Przyjadą nie przyjadą?

fot 8

Do szamba z tym...

fot 9

Podsumowanie.
    Wg mnie skoro Olympus EPl-3 nadaje się do robienia zdjęć wieczorem w trudnych warunkach oświetleniowych tym bardziej się nada do fotografii w dzień. O dziwo po wypożyczeniu EPl-3 po dłuższej przerwie przekonałem się jak prawidłowo powinien działać autofokus. W między czasie mój Nikon „poległ na amen” wraz z "sic" nowymi Nikkorami sztuk dwie. Przez jakiś czas o AF w Nikonie mogłem zapomnieć. Dlatego tym bardziej robiło mi się sympatycznie fotki maluchem. AF działał OK !!!
    Czyli jest dobrze. Spokojnie EPl-3 mogę polecić na wakacje i do zabawy w foto. U mnie dawał rade nawet w trudniejszych warunkach oświetleniowych. O warunkach technicznych się nie rozpisywałem, bo te zainteresowanym są znane. Niech każdy aparat się broni zdjęciami.
    Jak mi wpadnie jakaś łapówka (teraz taka moda w PL) to zapewne malucha sobie kupię …
    ….. oczywiście nowszego - np. EPl-5

Na deser jeszcze to

Jak ktoś jest roztrzepany to mu się kawa rozsypie (podobieństwo do kolegi przypadkowe-to tylko kawa)

fot 10

Ostatnio edytowane przez Karampuk ; 1.02.13 o 03:00
    XZ-2|D800E|moje 500px

| OlyJedi Awatar Karampuk
    Mieszka w
    Włocławek - miasto nad Wisłą
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Odp: [Test] Szybkie spojrzenie amatora na aparat fotograficzny Olympus EPL-3

ps miało być w miniaturze
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	10.jpg
Wyświetleń:	96
Rozmiar:	866,4 KB
ID:	80286  
    XZ-2|D800E|moje 500px

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria

Hmmm to właściwie co tu jest przetestowane ?? Kto kogo i dlaczego mianuje testerem , i czy to jest konieczne , takie testowanie. Wybacz ale nie rozumiem takich "testów".

| OlyJedi Awatar anmael
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Roberto73 Zobacz posta
    Hmmm to właściwie co tu jest przetestowane ?? Kto kogo i dlaczego mianuje testerem , i czy to jest konieczne , takie testowanie. Wybacz ale nie rozumiem takich "testów".
    Poczytaj, to zrozumiesz:
    https://forum.olympusclub.pl/threads/84349-Regulamin-OlyTest?highlight=olytest

Karampuk - dobry test, dzięki. +1
    Ostatnio edytowane przez anmael ; 1.02.13 o 13:42
    E-620, ZD 14-54/2.8-3.5, ZD 70-300/4.0-5.6, Metz 48 AF-1

Awatar Roberto73
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    182
    Moja galeria

Chyba tylko aby sobie nabić punktów.

| OlyJedi Awatar banc
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    44
    Moja galeria

Tak tak. Nabić. Żeby zostać testerem to trzeba mieć tyle punktów, że .....

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Ty naprawde myslisz,ze Karampukowi chodzi o nabijanie punktow,zeby miec wiecej lat odpustu???
    Jesli razem usiadziemy i Ty wypijesz jedno piwo wiecej to mam myslec,ze chcesz na sile zostac zawodowcem w tej branzy,czy po prostu miales ochote wypic i pogadac czy bylo smaczniejsze od poprzedniego..

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Jak zwykle rzeczowo kol. Mirku....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Masz coś do powiedzenia, na temat czy Trolujesz bo Lubisz?
    Program OlyTest ma konkretne i przesłanie i zastosowanie, może najpierw Poszukaj, Poczytaj,
    a potem Pomyśl.
    Pisząc takie bezsensowne posty, Nabijasz sobie punkty. Teraz Popatrz jak fajnie to wygląda.

---------- Post dodany o 14:19 ---------- Poprzedni post był o 14:12 ----------

1. Hmmm to właściwie co tu jest przetestowane ??
    2. Kto kogo i dlaczego mianuje testerem ,
    3. i czy to jest konieczne , takie testowanie.
    4. Wybacz ale nie rozumiem takich "testów".
    ad. 1. Sprzęt Olympusa
    ad. 2. Ja i Adm. bo widocznie spełnia kryteria programu
    ad. 3. Tak dla tych, którzy noszą się z zamiarem zakupu lub chwilowo potrzebują sprzętu
    ad. 4. Nie wszystkim to zostało dane .... .
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi Awatar Lolita
    Mieszka w
    Za siedmioma lasami...
    Siła reputacji
    195
    Moja galeria

Wyrwało mnie z kozaków...
    P.S. Karampuk dzięki za teścik
    Lola vel Sharlotta >>Sekretarka Prezesa TWA<< <3 Pierwszy zmarzluch forumowy <3
    Nie jestem starą babcią Zlotowiczka: 7