Policz sobie ile kitów wydały inne firmy do swoich puszek - np nikon![]()
Policz sobie ile kitów wydały inne firmy do swoich puszek - np nikon![]()
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Ale ja nie twierdzę, że Panasonic jest na tym polu wyjątkowo aktywny. Ten trend niestety dotyczy wszystkich. No, prawie wszystkich...
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wg mnie, jeśli 14-42X "nie schodził" to lepiej było połączyć linię i zrobić jeden mniejszy fizycznie obiektyw.
W końcu GF5 z 14-42G wyglądał idiotycznie ...
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Rozmiar nowego: średnica: 56, długość: 49
Rozmiar starego: średnica: 61, długość: 64
wg mnie te 1,5 cm na długości i 0,5 cm na średnicy nie sprawi nagle, że 14-42 stanie się kompaktowy i z serią GF będzie wyglądał "stylowo". GF z zoomem nie będzie kieszonkowym aparatem. Różnica 55 g na korzyść nowego też nie powala.
Jest to rozsądny krok jeżeli chodzi o wprowadzenie następcy wcześniejszych kitów. Obiektyw lżejszy, mniejszy, dobry optycznie (?) i tani. Nie obok starego 14-42, ale ZAMIAST.
Czy mogli zrobić go lepiej? Jaśniej, lżej, mniej wymiarowo, więcej optycznie? Pewnie mogli, tylko nie takie jest jego przeznaczenie. Ma być tani i dołączany do korpusów. Na pewno nikt specjalnie dla niego aparatu nie kupi, ale dzięki niskiej cenie zestaw obiektyw+aparat może konkurować z innymi bezlusterkowcami na rynku.
Zejście 55g to jest sporo - jeśli brać pod uwagę serię GF - jako odpowiednik serii MINI w Olku. Ja się nie dziwie, że Panas tak zrobił, bo "starszy" 14-42 był za duży do serii GF, być może efektem tego były wyniki sprzedaży GF na tle E-PM1 czy nawet E-PL3 (który też jest w sumie dość mały). Obiektyw 14-42X zapewne miał spowodować odwrócenie tego trendu, ale jego cena dała efekty odwrotne...
Teraz będzie tak samo "kompaktowo" jak u Olka i nie gorzej optycznie (a może i lepiej?) - a przede wszystkim - podobnie w cenach na półkach.
e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).
I podobny design zestawów dwuobiektywowych (vide 45-150 HD).
Ja tam czekam na ceny, może zakupię (a szybciej z kolejnym body na jesieni).
Osobno raczej nie zakupisz. Spójrz na ceny 14-42 II olympusa. 1000-1200zł (a realnie - warte pewnie z 400zł - inaczej kupując dual kita e-pl3 za 1899 wyszłoby, że dopłacają do puszki. Panasonic nie będzie tańszy...
Na Allegro 14-42 nie stoją po 1200zł.
45-150 są po 1100zł do Panasa.
W sumie akurat ten zoom taki zupełnie bezsensowny nie jest. Z tego co rozumiem będzie miał klasyczną regulację a rozmiar będzie jednak sporo mniejszy od poprzednika i 14-45.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=1101&add2=915
---------- Post dodany o 14:01 ---------- Poprzedni post był o 13:56 ----------
Wbrew pozorom 1,5 cm to sporo.
Jasne, że nie - więcej jak 450zł za takiego nie dostaniesz.
Zwróć uwagę tylko ile czasu upłynęło od wypuszczenia m.zuiko 14-42 oraz ile zestawów z tym kitem zostało sprzedanych.
Nawet gdyby rozpatrywać II wersję - to są ponad 2 lata.
Biorąc pod uwagę, jaką wagę Panasonic przykłada do video - z pewnością nowe 14-42 będzie sprawniejsze na tym polu (tak jak II wersja m. zuiko 14-42), czyli szybsze i cichsze.