Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 67

Wątek: Wchodzę w pełną klatkę

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Wchodzę w pełną klatkę

No to to widzisz ile juz umiesz.Wystarczylo Ci pol dnia poczytac neta i poogladac fotki,a ja bedny siedze juz w tym ponad 30 lat i tak malo umiem.Napisalem Ci wyraznie ,ze rozpoznaje na zdjeciu,zaznaczylem ,ze "moze",nie napisalem,ze jestem pewny.Naswietlilem Ci problem jaki moze byc.
    Ty jednak poustawiales wszystkich po katach,podkresliles Swoja wiedze,poparles sytuacjami,doswiadczeniem.Jednym slowem wielkosc blysla.Jak zwykle.
    Moge Cie zapewnic,ze 90% handlarzy drewnem w polsce i nie tylko nie odroznia w naturze rodzajow drewna egzotycznego.Opieraja sie na nazwach w papierach i pozyczanych probkach zdjeciowych.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta

Nomenklatura i nazewnictwo jest czymś czego należy się trzymać zwłaszcza jeśli komuś w sposób pewny i stanowczy tłumaczymy że jest w błędzie.
    Dlatego warto w dyskusji przyjac jakis wspolny mianownik.
    Mnie osobiscie nigdy nie krecily fanaberie nazewnicze tworzone na potrzeby szerokopojetego handlu, to tak jaki z tym slynnym "prawie jak" ...

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Mnie osobiscie nigdy nie krecily fanaberie nazewnicze tworzone na potrzeby szerokopojetego handlu, to tak jaki z tym slynnym "prawie jak" ...

pozdro
    Coś jak z łososiem, którego wszyscy kupują. W chodowli jest to na ogół troć wedrowna czyli jakaś salmo trutta a nie salmo salar.. Nazwę handlową ma łosoś jakiś tam (np. atlantycki, norweski...) Jakby tego było mało to w paszy granulowanej dostają w pewnym wieku (przedsprzedażnym) karoten by mięso było "łososiowe" czyli czewonawe..To tak w uproszczeniu.. różne chodowle róznie kombinują....
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No to to widzisz ile juz umiesz.Wystarczylo Ci pol dnia poczytac neta i poogladac fotki,a ja bedny siedze juz w tym ponad 30 lat i tak malo umiem.Napisalem Ci wyraznie ,ze rozpoznaje na zdjeciu,zaznaczylem ,ze "moze",nie napisalem,ze jestem pewny.Naswietlilem Ci problem jaki moze byc.
    Ty jednak poustawiales wszystkich po katach,podkresliles Swoja wiedze,poparles sytuacjami,doswiadczeniem.Jednym slowem wielkosc blysla.Jak zwykle.
    Moge Cie zapewnic,ze 90% handlarzy drewnem w polsce i nie tylko nie odroznia w naturze rodzajow drewna egzotycznego.Opieraja sie na nazwach w papierach i pozyczanych probkach zdjeciowych.
    Nie wystarczyło mi Zaś drewno mnie interesuje tyle co nic To nie ja się tym zajmuje i to nie ja z tego robię różne rzeczy.
    Mój kontakt z drewnem na ogół kończy się na tym, ze mam jakiś kawałek drewna gdzieś kupić.

Nie chce mi się ciągnąć tej dyskusji bo jestem coraz mniej zdystansowany tym nie mniej Mirku przejrzyj swe posty i zobacz proszę:

Bo ja nie widzę nigdzie stwierdzenia "może"
    Nie widzę stwierdzenia "ja rozpoznaję"

Ty widzisz ? To padło dopiero po długiej wymianie zdań i dyskusji na ten temat.

Widzę natomiast od początku pewne stwierdzenie jak tutaj
    Na fotce u Ciebie jest meranti a nie mahon. Moze i kupowales mahon ale tu na focie masz meranti.
    Nie widzę w tym zdaniu niepewności tylko pewność znawcy. Nie widzę słowa może, nie widzę stwierdzenia "według mnie'. Raczej pewne stwierdzenie kogoś kto się zna. W końcu jak piszesz od 30 lat się zajmujesz więc wiesz. Wiesz i już.

Ty widzisz tu gdzieś jest wątpliwość ? Przypuszczenie ? Stwierdzenie "według mnie" ?

Nie twierdzę że mało umiesz - nie wiem ile umiesz nie mam jak tego ocenić Nie wiem czym się zajmujesz od 30 lat. Wiem tylko, że w sposób pewny wytykałeś że na zdjęciu nie jest mahoń tylko meranti, mimo iż nie byłeś w stanie potem na zdjęciach próbkach rozpoznać tego meranti co do którego byłeś tak pewny.

To nie ja stawiam się tu w roli znawcy tylko Ty. . Generalnie nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia czy ten fornir dookoła obiektywu będzie ze sklejki czy pcv...

Ja tylko próbowałem zweryfikować informację, która mi przekazałeś bo bałem się że ktoś oszukuje ludzi bo jak to napisałeś

Mahon jest duzo drozsze od czerwonego meranti,wiec wykręcić na cenie jest bardzo prosto.
    Więc drążę ten temat z uporem maniaka. Takie mam podejście do rzeczy wyczytanych w internecie - jakoś próbuje weryfikować to co przeczytam a sprawa gruba - ktoś oszukał ktoś się dał oszukać ktoś to wyłapał.

Byłbym wdzięczny gdybyśmy jednak skończyli dalszą debatę na ten temat. Ja sobie pogląd na temat wiarygodności oceny drewna na podstawie miniaturki wyrobiłem. Nie ma co dalej tego tematu ciągnąć zwłaszcza że jak napisałem tego drewna ani nie widziałeś ani nie miałeś w ręku.

Dziś nauczyłem się zajebiście dużo n/t pojęcia mahoń Wiedza pewnie mało mi przydatna ale zawsze cieszy jak coś człowiek wie więcej. Zwłaszcza że botanika mnie kręci nijak i wolałbym poczytać coś na temat ssaków

Myślę, że problemem był właśnie brak stwierdzenia "według mnie" " ja to rozpoznaję jako" "wydaje mi się" 'nie miałem w reku ale możliwe że to nie mahoń, bo..." itp itd.

A tu prosto z mostu. MERANTI !

Ja to odebrałem jako właśnie takie błyśnięcie wielkości znawcy, który beszta sprzedawcę, beszta kupca i wszystkich innych a potem z gracją myli się w oznaczeniu czegoś co można zweryfikować....

Mirku - skończmy temat bo sądzę, że oznaczanie kawałka drewna na podstawie małego obrazka i dyskusje na ten temat - mimo, że pouczające do rozwiązania sprawy nas nie doprowadzą.
    Teraz piszesz że nie byłes pewien tylko nakreślasz problem. Przejrzyj proszę swe poprzednie posty i zwróć uwagę, że nic takiego wcześniej nie padło jak tu:

Napisalem Ci wyraznie ,ze rozpoznaje na zdjeciu,zaznaczylem ,ze "moze",nie napisalem,ze jestem pewny.Naswietlilem Ci problem jaki moze byc.
    Skoro tak - to nie ma problemu. Tylko niestety "może", "nie jestem pewny" czy subiektywność oceny nie padła w żadnej wcześniejszej wypowiedzi co zdecydowanie zaognia dyskusję...

Jeśłi Ty nakreślasz potencjalny problem i nie wyrokujesz że to meranti - to po prostu się nie dogadaliśmy. Taki już urok słowa pisanego. Nie słychac intonacji nie widać mimiki pisze się skrótam czyta się szybko itp itd..

---------- Post dodany o 23:33 ---------- Poprzedni post był o 23:30 ----------

Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta

pozdro
    Ta. Z jednej strony dyskusja czy bielik to orzeł czy nie wydaje mi się jakaś taka idiotyczna. Spotyka się grono Naukowców siada i klasyfikuje.
    i od tego momentu my przestajemy na coś mówić orzeł bo tak.

Podobnie w geologii.

czytasz i uczysz się o trzeciorzędzie podczas gdy

Według podziału dokonanego przez Międzynarodową Unię Nauk Geologicznych w 2004 r. (z późniejszymi poprawkami) trzeciorzęd nie istnieje, era kenozoiczna dzieli się na paleogen, neogen i czwartorzęd (poszerzony o najmłodszy wiek pliocenu, gelas).

BACH i od dziś trzeciorzęd nie istnieje. No ale z drugiej strony potrzebny właśnie ten wspólny mianownik

Tematu meranti i mahoniów w ogóle już nie tykam. W końcu to i tak celuloza a mnie już wcale ale to wcale nie interesuje co tam jest dookoła szkła...

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Dla uscisielnia bo cos sie chyba w przyplywie tych emocji zawoaluowalo

Dziś nauczyłem się zajebiście dużo n/t pojęcia mahoń Wiedza pewnie mało mi przydatna ale zawsze cieszy jak coś człowiek wie więcej. Zwłaszcza że botanika mnie kręci nijak i wolałbym poczytać coś na temat ssaków
    Raczej to z strikte botanika ma malo wspolnego, predzej z materialoznastwem etc., chcac jakos jednak podciagnac pod ramy nauki przyrodniczej mozna to zawezic od biedy do dendronologi

I:
    Ta. Z jednej strony dyskusja czy bielik to orzeł czy nie wydaje mi się jakaś taka idiotyczna. Spotyka się grono Naukowców siada i klasyfikuje.
    i od tego momentu my przestajemy na coś mówić orzeł bo tak.
    Kompletnie chybione porownanie.
    Nie dywagujecie czy bielik, przedni, amerykanski to orly, tylko, czy amerykanski o wygladzie i cechach zblizonych (juz nie wnikam na jakiej drodze uzyskanej) do tego pierwszego gatunku to defakto jeszcze bielik, czy jednak nadal amerykan

Podobnie w geologii.

czytasz i uczysz się o trzeciorzędzie podczas gdy

Według podziału dokonanego przez Międzynarodową Unię Nauk Geologicznych w 2004 r. (z późniejszymi poprawkami) trzeciorzęd nie istnieje, era kenozoiczna dzieli się na paleogen, neogen i czwartorzęd (poszerzony o najmłodszy wiek pliocenu, gelas).

BACH i od dziś trzeciorzęd nie istnieje. No ale z drugiej strony potrzebny właśnie ten wspólny mianownik
    Tutaj tez raczej nie rozumiem analogii, przeca jak to w tym srodowisku naukowym bywa rozne koncepcje wraz z rozwojem nauki poddawane sa pod oceny i weryfikacje. Wot kolowrotek nauki i tyle

Dlatego sobie pozwolilem wpisac fraze o wspolnym mianowniku liczac na to, ze sobie poukladacie wsio w tej jakze ciekawej dyskusji dotyczacej frontu pelnej klatki do ktorej mocowany jest obiektyw

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Aparacik bardzo fajny, tylko mały format
    Też mi ostatnio coraz bardziej chodzi po głowie duży format, ale raczej 8x10, bo chciałbym robić stykówki.
    Teraz drukuję cyfrowe negatywy, ale to nie jest to samo, chociaż kontrola znacznie większa.
    Pewnie sobie zrobię jakieś proste pudło bez miecha na początek. Trzeba będzie tylko skombinować obiektyw kryjący 8x10.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Strasznie zaczęło mi to przypominać duskysję o pandze na digarcie kilka lat temu...

To ma robić zdjęcia, a nie pachnieć mahoniem
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez strOOs Zobacz posta
    To ma robić zdjęcia, a nie pachnieć mahoniem
    E tam. Do naświetlania błon 120 istnieje pierdyliard tanich, gotowych rozwiązań.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar strOOs
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    65
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    E tam. Do naświetlania błon 120 istnieje pierdyliard tanich, gotowych rozwiązań.
    Tak, ale tu chodzi o 6x17 czyli wkładanie defacto błony 120 w aparat wielkoformatowy.

Takie tańsze rozwiązanie zamiast kupowania gotowego plus zabawa płaszczyzną ostrości.

Gotowe mają plus cenowy - kosztują tyle co średniej klasy dSLR dzisiaj, a są mniejsze i gotowe.
    Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
    "Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria

Nastepny aparacik będzie panoramiczny
    Z tego wnioskuję, że ten z pierwszego wątku nie jest.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.