Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 79

Wątek: E-500 czy E-510?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: E-500 czy E-510?

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Nie chcę absolutnie umniejszać umiejętnościom Mirka,
    Alez mi nie umniejszasz.Wszystkie fotki moje,ktore widzisz to wlasnie wywalczony plener i swiatlo zastane.Tam nie ma zadnej fotki ze studio.Fakt,ze podpinam szkla sensowne,zadne przejsciowki i stare analogowe pieknie rysujace z niezwykla miekkoscia, tylko te normalne kity,ktore producent doklada do zestawu.
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 21.01.13 o 12:35

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Racja... tylko, ze maly DR i wolny AF podnosci poprzeczke fotografowi, ktory musi bardziej uwazac przy naswietlaniu kazdego zdjecia.
    Totalny amator ktory nie chce sie za duzo bawic w ustawienia i regulacje moze na takiej puszcze sie latwo przejechac...
    E-510 jest raczej dla "coś umiejących" lub dla "umiejących wybaczać" bo to nie jest puszka doskonała. Przyznaję jednak, że ciągle można nią robić fajne zdjęcia a w swoim czasie była całkiem ok. Napewno E-1 i E-500 miały lepsze i mniej upakowane matryce

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    64
    Moja galeria

To i ja włączę się do dyskusji. Miałem E-500, dla mnie fantastyczny aparat, dawał piękne kolory. Miał kłopoty z ostrością przy słabszym oświetleniu,
    błyskanie wbudowanym fleszem nic nie dawało poza waleniem po oczach potencjalnych fotografowanych. Zakup lampy zewnętrznej pomógł. Nie poradzę Ci który z modeli wybrać, każdy chwali swego. Myślę, jak i poprzednicy, to nie aparat robi zdjęcie, on tylko w tym pomaga. LV, to przewaga nowszego, czasem się przydaje, właśnie podczas ostrzenia manualnego lub "strzału" zza winkla czy znad głowy, ma za to słabszą dynamikę, ale myślę, że da się z tym żyć.
    jest dobrze

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez cissic Zobacz posta
    E-510 jest raczej dla "coś umiejących" lub dla "umiejących wybaczać" bo to nie jest puszka doskonała. Przyznaję jednak, że ciągle można nią robić fajne zdjęcia a w swoim czasie była całkiem ok. Napewno E-1 i E-500 miały lepsze i mniej upakowane matryce
    Witam !

Mozna tym aparatem wykonac wiele swietnych zdjec co widac na portalu PBASE.

http://www.pbase.com/cameras/olympus/evolt_e_510

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Witam !
    Mozna tym aparatem wykonac wiele swietnych zdjec co widac na portalu PBASE.
    http://www.pbase.com/cameras/olympus/evolt_e_510
    Pozdrawiam
    Nigdy nie twierdziłem inaczej. pozdrawiam

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez RobertW3D Zobacz posta
    Nie chcę absolutnie umniejszać umiejętnościom Mirka, bo zdjęcia są przednie, ale na litość boską czym innym jest robienie zdjęć w studiu gdzie przy ISO100 i przysłonach F5.6+ można zrobić ostre zdjęcie nawet słoikiem od dżemu i dodatkowo można sobie dowolnie dobrać i ustawić światło a czym innym boje w plenerze ze światłem zastanym. Nie miałem nigdy 510ki, ale na niskich ISO 500ka była genialna - tak samo jak E-1 ... pod warunkiem, że podepnie się jakieś sensowne szkło - konradkkk do tej pory robi zdjęcia tandemem E-500+14-54 i nie ma na nich przepałów - a plastyka obrazu jest IMHO fenomenalna.
    Raz, nie wszystkie foty to studio, baa jak sam autor pisal nie ma takich...
    Dwa, skoro to takie latwe to dlaczego nie widze w twoim portfolio pomimo niemalej stopki rownie udanych zdjec?

Trzy, i powiedz mi co to jest to ta plastyka?

pozdro

EDIT:

@xlenka: a nie myslalas o jakims bezlusterkowcu? Mysle, ze w kwesti obrazowania i AF smialo moze konkurowac z tymi starociami

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 21.01.13 o 14:10
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Witam !

Racja... tylko, ze maly DR i wolny AF podnosci poprzeczke fotografowi, ktory musi bardziej uwazac przy naswietlaniu kazdego zdjecia.
    Totalny amator ktory nie chce sie za duzo bawic w ustawienia i regulacje moze na takiej puszcze sie latwo przejechac...

Pozdrawiam
    Myślę, że nim dojdzie się, że jest "mały DR" i "wolny AF" spędzić trzeba trochę czasu na poznaniu podstaw. Przykład z 13 postu skłania do tego by na początek nie zajmować się takimi rzeczami jak DR i AF.

---------- Post dodany o 13:47 ---------- Poprzedni post był o 13:43 ----------

Koledzy wyluzujcie. Kilka postów (łącznie z moim) poleciało jako OT. Wróćcie do tematu.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Posiadam E-500 od 4 lat. jestem bardzo zadowolony. Może fotek nie zrobił za dużo, bo 40k. ale działa. Kolory ma świetne, tylko faktycznie w ciemniejszych pomieszczeniach troszkę słabo z ostrością - po dokupieniu lampy problem można pokonać. Chciałem przenieść się z 500 na 510 lub 520. ale odradzono mi. Zostałem i nie żałuję. Może fakt liveview nie ma ale to kwestia przyzwyczajenie. Dodam że w dalszym ciągu się go uczę i eksperymentuję
    Olympus E-500 + 14-45 3,5-5,6 , E-30 + 14-54 2,8-3,5 + 45-150 3,5-4,5 + METZ 48

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Przede wszystkim to w E-500 siedzi bardzo fajna matryca CCD Kodaka, która do powiedzmy iso800 daje soczyste i bardzo naturalne kolory. Robiąc zdjęcia w niskich czułościach wybrałbym właśnie ten starszy model.
    Pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Nie wiem czy mogę się w poważnym sprzętowym wątku wypowiadać, bo może zbyt mało się w temacie orientuję (ciągle nie wiem do której dziury wsadzić kliszę a E-510 mam już parę lat!).
    Wydaje mi się jednak, że zabrakło dość istotnej informacji - jaką fotografię chcesz uprawiać. Zakładając, że wybór masz absolutnie ograniczony do tych dwóch modeli to nie powinien być trudny (zrób sobie tabelkę i podlicz plusy).
    Jesli coś miałoby się w kadrze ruszać to determinuje wybór szybszego AF. Jeśli miałoby być czasem ciemniej to przeważa w stronę lepszego "wysokiego" ISO. Jeśli dużo bardzo jasnego i bardzo ciemnego za jednym zamachem to pewno lepiej brac ten z lepszym DR.

Niedawno pożyczyłem na chwilę od brata aparat z matrycą o kilka epok nowocześniejszą (d5100) i porządnymi obiektywami (Nikkor 35 1.8 i 105 2.8 ). Okazało się, że zrobiłem tak samo badziewne zdjęcia jakie robię starym E-510 i kitowym szkłem
    A gdy naszła mnie chęć na kupienie innego aparatu to dokupiłem sobie Panasonika bo bajerancko wyglądał i miałem nadzieję, że będą na mnie leciały dziewczęta.

Nie ma się chyba po co specjalnie napinać bo to dla zdrowia niezbyt dobre a różnica rzadko jest tak wielka jak się na początku wydaje.
    Ostatnio edytowane przez Wieprz ; 21.01.13 o 17:26
    przychodzisz do mnie z siekierą, to znaczy że też nie jestem Ci obojętny ...

Uprawnienia umieszczania postów