Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: E-500 czy E-510?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-500 czy E-510?

Witam serdecznie! Jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że coś doradzicie. Chcę kupić Olympusa i nie mogę zdecydować - E-500 czy E-510.
    E-510 jest nowszy, ma stabilizację, więcej megapixeli, (nie uzywam podglądu na żywo) ale na forach ma różne opinie np, że lampa słaba, przepalone zdjęcia, AF sie gubi, natomiast E-500 mimo, że sporo starszy i pewnie wolniejszy opinie ma super. Licze na wasze opinie wynikające z praktyki. Z góry wszystkim dziękuję.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Odp: E-500 czy E-510?

Może to zestawienie Ci pomoże od strony technicznej, choć zgaduję skąd masz wiedzę o przepałach
    http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...0=351&add1=454

z mojej strony informuje, że nigdy nie miałem w swojej 510 problemu z AF i z przepałem. Może czasem lekko się gubił w trudnych warunkach oświetleniowych, ale nie sądzę, żeby w tym aspekcie specjalnie górował starszy model nad nowszym. Zaletą E-500 była matryca Kodaka. Nowszy model ma troszkę więcej przycisków funkcyjnych w obudowie, ale to chyba wszystkie odczuwalne różnice różnice, poza tymi przez Ciebie wymienionymi. Możesz napisać dlaczego te dwa modele? Masz jakieś obiektywy i szukasz taniej puszki?

tutaj masz "porównywaczkę zdjęć":
    http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post był o 11:44 ----------

wybierz tylko opcję "all cameras" bo to stare modele
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 20.01.13 o 12:49

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Przyczyna jest banalna - brak kasy. Kiedyś kupiłam w okazyjnej cenie E-520 i oddałam go ponieważ miał problemy z AF zapisywał poucinane zdjęcia i ogólnie coś było z nim nie tak. Może stąda ta okazyjna cena Za to jak już ustrzelił zdjęcie to nogi miękły. Kiedys miałam lustrzanke znanej rozreklamowanej firmy i zajechałam ją na smierć, teraż nie chcę o niej słyszeć jak patrzę na zdjęcia z Olka. Chcę się upewnić, że coś musiała mieć uszkodzone i że ten typ tak nie ma.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Ja bym pomyślał o E1 jeżeli nie zależy Ci na 8 mpix. Mam i ciągle używam, choć ISO 400 to maksimum.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar viruuss
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    231
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez luc4s Zobacz posta
    Ja bym pomyślał o E1 jeżeli nie zależy Ci na 8 mpix. Mam i ciągle używam, choć ISO 400 to maksimum.
    dobrze, ze Olek nie robił lustra przed E1
    bierz 510, stabilizacja + LV, lepiej miec , niż nie
    body trzeba się "nauczyć", jezeli korpus jest sprawny technicznie, zadowolenie zagwarantowane !!
    Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Stabilizacja fakt, jednak jakość zdjęcia jest sto razy lepsza w E1 jeżeli ktoś się nie bawi z RAWy. LV w 510 jest bezużyteczny, tylko manualne ustawianie ostrości, to nie LV. Mam oba jeżeli tylko nie potrzebowałem wyższego ISO i stabilizacji, wybierałem E1.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

A ja powiem. Bierz E-500~! miałem i E-1 i E-510 najbardziej obrazek podobał mi się z E-500. Jedno jest pewnie E-1 sobie odpuść na 100% . Jednak na plus e-510 było dla mnie jej szybkość, jest zdecydowanie szybszy od e-500 i mniej szumiała. Ale patrząc na ceny, to te 400-500zł za body to nie jest majątek zawsze można zmienić..
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Mam 510 i dwa proste kity.Mozna cos tam nimi zawsze sfocic.

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Choć jakbym miał już kupić E-500 na nowo. To odpuścił bym i kupił E-400 zawsze to 2mln pikseli więcej do kadrowania i body mniejsze co dla mnie jest plusem
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez xlenka Zobacz posta
    Przyczyna jest banalna - brak kasy. Kiedyś kupiłam w okazyjnej cenie E-520 i oddałam go ponieważ miał problemy z AF zapisywał poucinane zdjęcia i ogólnie coś było z nim nie tak. Może stąda ta okazyjna cena Za to jak już ustrzelił zdjęcie to nogi miękły. Kiedys miałam lustrzanke znanej rozreklamowanej firmy i zajechałam ją na smierć, teraż nie chcę o niej słyszeć jak patrzę na zdjęcia z Olka. Chcę się upewnić, że coś musiała mieć uszkodzone i że ten typ tak nie ma.
    Twoje dotychczasowe doświadczenia dowodzą raczej, że nie jest ważny model, tylko stan konkretnego egzemplarza i moim zdaniem w tej klasie cenowej używek jest to faktycznie najważniejsze.

Uprawnienia umieszczania postów