Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 79

Wątek: E-500 czy E-510?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: E-500 czy E-510?

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Twoje dotychczasowe doświadczenia dowodzą raczej, że nie jest ważny model, tylko stan konkretnego egzemplarza i moim zdaniem w tej klasie cenowej używek jest to faktycznie najważniejsze.

Dla mnie najważniejszy jest efekt, czyli ostre i naturalnie kolorystycznie zdjęcia. Te dwa modele można kupić w bardzo podobnej cenie. Chciałam sie tylko dowiedziec czy to co piszą w recenzjach o e-510 czyli np. przepalone zdjęcia wynikają z niewiedzy obsługi użytkujących ten model, czy to może jego przypadłosc.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez xlenka Zobacz posta
    Dla mnie najważniejszy jest efekt, czyli ostre i naturalnie kolorystycznie zdjęcia. Te dwa modele można kupić w bardzo podobnej cenie. Chciałam sie tylko dowiedziec czy to co piszą w recenzjach o e-510 czyli np. przepalone zdjęcia wynikają z niewiedzy obsługi użytkujących ten model, czy to może jego przypadłosc.
    Aparat sam z siebie nic złego nie zrobi Nawet jeśli przepala, to użytkownik może to skorygować Nie istnieja aparaty robiące złe zdjęcia i nie istnieja aparaty robiące dobre zdjęcia. Wszystkie sprawne lustrzanki umożliwiają zrobienie dobrych zdjęć . To tak jak z samochodami. Nie istnieją sprawne samochody nie lubiące skręcać w lewo. Kierunek jazdy zależy od użytkownika. Cała reszta to mity, dyrdymały i wymówki mniej zdolnych fotografów/kierowców.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Aparat sam z siebie nic złego nie zrobi Nawet jeśli przepala, to użytkownik może to skorygować Nie istnieja aparaty robiące złe zdjęcia i nie istnieja aparaty robiące dobre zdjęcia. Wszystkie sprawne lustrzanki umożliwiają zrobienie dobrych zdjęć . To tak jak z samochodami. Nie istnieją sprawne samochody nie lubiące skręcać w lewo. Kierunek jazdy zależy od użytkownika. Cała reszta to mity, dyrdymały i wymówki mniej zdolnych fotografów/kierowców.

A jak można skorygować przepalanie? oto pytanie kierowcy niedzielnego

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Odpowiedź znajdziesz w instrukcji obsługi aparatu.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

Pamiętajmy, że E-510 ma naprawdę niski zakres tonalny. Paradoksalnie im wyższe ISO tym lepiej, ale ISO 800 już drapie w oczy. Jeśli mam być szczery to nigdy nie bylem fanem tego modelu - owszem jest lekki i w swoim czasie nie odstawał od konkurencji, ale materiały z których jest wykonany aparat zawsze bardzo mnie irytowały. Największym koszmarem był mikroskopowy otwór wizjera oraz ekran LCD. Niestety w tej cenie to chyba nic wybitnie lepszego się nie znajdzie, szczególnie jeśli body jest w komplecie z ZD 14-54 + ZD 9-18

---------- Post dodany o 17:18 ---------- Poprzedni post był o 17:06 ----------

A jak można skorygować przepalanie? oto pytanie kierowcy niedzielnego
    Większość zdjęć robiłem na ISO 200 (natywna wartość) lub ISO 400 na priorytecie przysłony i przepały nie były moim problemem. Podstawa to umiejętność mierzenia światła a także dobre warunki atmosferyczne. sama puszka nie daje zbyt wielkiego pola do popisu, ale z czasem można naprawdę bawić w "fotografie"
    Ostatnio edytowane przez cissic ; 20.01.13 o 20:26

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

To i ja się dołączę do dyskusji. E-500 nie fotografowałem. Ale miałem wcześniej E-510 i byłem bardzo zadowolony. Nigdy nie miałem problemów z tą puszeczką i do tej pory większość zdjęć w swojej własnej albumowej kolekcji pochodzi własnie z tego aparatu. Fotografowałem też E-410 zanim zakupiłem E-510 i brakowało mi właśnie stabilizacji. Przepalenia są raczej wynikiem nieodpowiednich ustawień ekspozycji a nie w tym przypadku problemów z E-510. W tej kwestii nigdy nie mogłem się przyczepić do mojej poprzedniej puszki. Reasumując ja osobiście z racji na swoje miłe doświadczenia z E-510 doradzam własnie tę puszeczkę. Będziesz zadowolona. A jakimi obiektywami dysponujesz?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Mam 510 i dwa proste kity.Mozna cos tam nimi zawsze sfocic.

A jakim modelem są robione zdjęcia na Twoim profilu? Są śliczne.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

A jakim modelem są robione zdjęcia na Twoim profilu? Są śliczne.
    Takim właśnie jak napisał E-510 z obiektywami ZD 14-42 i ZD 40-150. Tu możesz zobaczyć wystawę Mirka https://forum.olympusclub.pl/content...ystawa-Mirka54.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Takim właśnie jak napisał E-510 z obiektywami ZD 14-42 i ZD 40-150. Tu możesz zobaczyć wystawę Mirka https://forum.olympusclub.pl/content...ystawa-Mirka54.
    Nie chcę absolutnie umniejszać umiejętnościom Mirka, bo zdjęcia są przednie, ale na litość boską czym innym jest robienie zdjęć w studiu gdzie przy ISO100 i przysłonach F5.6+ można zrobić ostre zdjęcie nawet słoikiem od dżemu i dodatkowo można sobie dowolnie dobrać i ustawić światło a czym innym boje w plenerze ze światłem zastanym. Nie miałem nigdy 510ki, ale na niskich ISO 500ka była genialna - tak samo jak E-1 ... pod warunkiem, że podepnie się jakieś sensowne szkło - konradkkk do tej pory robi zdjęcia tandemem E-500+14-54 i nie ma na nich przepałów - a plastyka obrazu jest IMHO fenomenalna.
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Racja... tylko, ze maly DR i wolny AF podnosci poprzeczke fotografowi, ktory musi bardziej uwazac przy naswietlaniu kazdego zdjecia.
    Totalny amator ktory nie chce sie za duzo bawic w ustawienia i regulacje moze na takiej puszcze sie latwo przejechac...

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Uprawnienia umieszczania postów