Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
dzisiaj dostałem w łapy Lumix G Fisheye. Sprawdziłem i można uzyskać zadowalające efekty prostowania z Fisheye-Hemi. Kupiłem to szkło ze względu na fotografię UW ale jest tak poręczne, że chyba będę go nosił.
Dosyć oryginalny pomysł - 9 na 10 Forumowiczów Olympusclub raczej by wybrało Samyanga![]()
Jak ktoś woli wydać przeszło trzy razy więcej to ma do tego prawo - i wtedy jest tym jednym z dziesięciu![]()
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Nie wiem po co te złośliwości. Samyang nie nadaje się dla mnie do obudowy podwodnej i potrzebuję AF. Poza tym kupiłem okazyjnie taniej używany.
EDIT
FE robi się pod wodą zdjęcia makro i AF bardzo się przydaje
no fakt, jak się zapomni ustawić ostrość czy przesłonęto może być kicha, ale wiesz - mam Samyangaa od roku, walnąłem nim mnóstwo fotek ale przypadki bym nie zauważył że coś w ustawieniach skopałem były może ze dwa. To szkiełko naprawdę daje się używać w trybie ręcznym, a zostaje w porównaniu do Panasonica tyle, że prawie by wystarczyło na 12/2,0
Do tego pod względem jakości obrazu, ostrości, transmisji i aberacji Samyang wydaje się być górą
---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post był o 17:33 ----------
Jeśli pijesz do tego:
to nie było moim zamiarem się wyzłośliwiać. Po prostu stwierdziłem pewien fakt. Ale Fakt - nie pomyślałem że ktoś może używać rybki do zdjęć podwodnych a tam faktycznie chyba systemówka będzie o wiele bardziej przydatna.
Bardziej pił do tego:
"Jak ktoś woli wydać przeszło trzy razy więcej to ma do tego prawo - i wtedy jest tym jednym z dziesięciu"
![]()
Ten tekst https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post905471
to dla jaj czy na serio?