A mogles w domku sobie posiedziec.
A mogles w domku sobie posiedziec.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Witam,
Bardzo fajny zestaw - sam przymierzam się do podobnegoJestem ciekaw Twej opinii o P 100-300 - jak z ostrością i szybkością ostrzenia na OM-D - do przyrody (amatorskie focenie sikorek, wróbli itp.) się nada ?
Jak obie są włączone, to jest jeszcze gorzej niż bezTu robiłem 100-300 z pseudostatywu, z włączonymi obiema stabilizacjami.A jak wygląda sprawa przy stabilizacji włączonej tylko w obiektywie lub tylko w body ?
Pozdrawiam, Alex
Nie wiem czy widziałeś realnie na zdjęciu różnicę, ale dla mnie te 3mm to kolosalna różnicaDo tego jego dolne 9mm to nie aż tak daleko od 12mm
PEN-F, PL 15/1.7, mZD 45/1.8
Latwo cie przestraszyc - chociaz to szczerze mowiac dosc dziwne bo zlozony 12-35 jest sporo wiekszy od 9-18
9mm jest bardzo daleko od 12mm - najwyrazniej nie uzywales tego szkla skoro nie zauwazyles roznicy. Bardzo lubie 12-35 ale 9-18 w miejscach gdzie potrzebny jest szeroki kat sprawuje sie duzo lepiej. No i nie bez znaczenia jest fakt ze to jedno z lepiej pracujacych pod slonce szkiel m43 - sprawuje sie tu duzo lepiej niz 12-35
Jasna szeroka stalke? Obawiam sie ze bedziesz musial zmienic system
Nie uzyskałem zadawalających efektów na 100-300, ale wynikało to z niekompetencji fotografa, a nie sprzętu. Będę próbował.
Widziałem różnicę między 9mm, a 12mm przez ten konkretny obiektyw i nie załatwiało to sprawy.
12-35 vs. 9-18 to dla mnie zupełnie inny komfort trzymania obiektywu.
Ja czasem potrzebuję zrobić zdjęcie w bardzo małym pomieszczeniu. Jak np. to poniżej. 9mm nie załatwia sprawy - i tak muszę sklejać z kilku.
Albo sklejać, albo polubić, albo się nauczyć, albo się odstraszyć![]()
-- Bacio -- Olympus XA | 35RC | OM-D
Posiadacz Karty Stałego Malkontenta
Etam, kwestia ustawienia się. Ja bardzo ciasne miejsca robiłem na jednym zdjęciu z 9-18.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Czyli potrzebujesz szerszego kata - co nie zmienia faktu ze 9 a 12 to zupelnie inna bajka
Wlasnie dlatego ze 12-35 jest sporo wiekszy a nie dlatego ze 9-18 jest za duzy czy rozkladany. Chcesz szerokosci i wygody? Masz 7-14 Panasia
Zawsze znajdzie sie pomieszczenie w ktorym dowolny obiektyw bedzie za waski/za ciemny/itp. 9-18 jest jednym z najlepszych szkiel w systemie i jednym z powodow dla ktorych sie m43 zainteresowalem
Twoje kryteria, twoj problem![]()
Mam 12mm w mZD12/2.0 i 12-35, miałem w 12-50 ale 9-18 był i jest nadal obowiązkowym ich uzupełnieniem. Gdybym nie przeczytał że może się go "niekomfortowo" trzymać to sam bym na to nie wpadłMoże kiedyś jak cza$u starczy zamienię go na 7-14
The question is: What is a Mahna Mahna?