Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: PEN czy xz-2?

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Odp: PEN czy xz-2?

Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Kto używa lampy wbudowanej?
    wnet skojarzył mi się cytat z reklamy Snikerska czy tam Marsa... "A kto chciałby Cię wąchać?"

a no lampy używają posiadacze kompaktów, bo gdyby owi użytkownicy tak bardzo byli zainteresowani idealnym światłem i jakością zdjęcia jaka za tym idzie to też nie rozpatrywali by raczej aparatów tej klasy, tylko prędzej E-M5 lub GH3.

---------- Post dodany o 19:56 ---------- Poprzedni post był o 19:55 ----------

Cytat Zamieszczone przez goldiesr Zobacz posta
    że kilka sztuk pojawiło się w cenie 1750
    a czy byłbyś uprzejmy podrzucić linka?

---------- Post dodany o 19:57 ---------- Poprzedni post był o 19:56 ----------

i jeszcze jedno odnośnie tej lampki. Stopkę masz, lampę do XZ-2 zawsze możesz dołączyć, w PM2 i PL5 - musisz.
    e-pl3

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    224
    Moja galeria

co do lampy wbudowanej to zawsze lepiej ją mieć niż jej nie mieć. A czy używać to już inna bajka.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

miałem XZ1 był też PEN teraz z perspektywy czasu XZ2 ze swoim jasnym szkiełkiem vs PEN (z kit'm) zdecydowanie XZ jest super wyborem - "gud czojs"

a czy to grzech używać wbudowanej lampy? nie. trzeba tylko umieć z niej korzystać.
    wracając do tematu, widzę, że głosy rozkładają się tak pół na pół, tego się spodziewałem
    ale wybiorę xz2, tymbardziej, że kilka sztuk pojawiło się w cenie 1750, sprawdziłem telefonicznie, dzięki koledze z innego wątku.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

XZ, życie uczy, że po czasie fascynacji rozmiar jest najważniejszy - mieć albo nie mieć aparatu. To bardzo dobry sprzęt, dobry obiektyw, jasny, 400 iso do używania na co dzień. Zresztą... z XZ1 pochodzi większość zdjęć na górze strony, stąd:
    http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    XZ, życie uczy, że po czasie fascynacji rozmiar jest najważniejszy - mieć albo nie mieć aparatu. To bardzo dobry sprzęt, dobry obiektyw, jasny, 400 iso do używania na co dzień. Zresztą... z XZ1 pochodzi większość zdjęć na górze strony, stąd:
    http://as.elte-s.com/patrz/duze.htm
    pisząc rozmiar masz na myśli matrycę czy gabaryty aparatu w ogóle?
    e-pl3

| OlyJedi
    Mieszka w
    biesy i czady
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Kurcze, wiedziałem, że diabeł nie śpi i podsunie mi jeszcze jakiś aparat. Panas lx7. Na kompakt jestem zdecydowany, tylko poczytałem o panasku i też jest bardzo ciekawy, ma jaśniejszy obiektyw, migawka 1/4000, ale brak mu ruchomego wyświetlacza. Czy różnica w jasności 1.4 do 1.8 będzie miała duże znaczenie?
    Sent from my Lumia 710 using Board Express
    ***Olympus Stylus 1s***

IMO w codziennym pstrykaniu wieksze znaczenie ma 24mm na krotszym koncu LX7, niz szklo jasniejsze o 0.7EV

| OlyJedi Awatar themoth
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Kurcze, wiedziałem, że diabeł nie śpi i podsunie mi jeszcze jakiś aparat. Panas lx7. Na kompakt jestem zdecydowany, tylko poczytałem o panasku i też jest bardzo ciekawy, ma jaśniejszy obiektyw, migawka 1/4000, ale brak mu ruchomego wyświetlacza. Czy różnica w jasności 1.4 do 1.8 będzie miała duże znaczenie?
    Sent from my Lumia 710 using Board Express
    przy braku wizjera odchylany LCD to przydatna rzecz.
    LX7 ma ciut mniejszy zoom, ale jak tak dalej będziesz drążył to zaraz przeskoczysz na RX100 bo ma większą matrycę, a skoro już jesteśmy przy matrycach calowych to dlaczego nie nikon 1 j1, można kupić za 1100PLN z kitem 10-30 i dokładając 900PLN masz 10mm obiektyw szerokokątny, co czyni ten aparat całkiem kieszonkowym, a zoom zrealizujesz sobie na drodze cyfrowej - przecież masz kilkukrotnie większą matrycę.
    ale zaraz, zaraz. Zmienny obiektyw duża matryca? TO może od razu NEX-F3, tani, odchylany, wbudowana lampa, ogromna matryca APS-C...
    a może jednak E-PM1? albo E-PL5?

pamiętaj tylko że LX-7 ma na 100% szitowe matryce od Panasonica, bierz XZ-2, ja bym brał.

daj znać.
    e-pl3

| OlyJedi Awatar pers
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Siła reputacji
    45
    Moja galeria

Jak się ma wizjer to odchylany LCD to też przydatna rzecz No chyba że się ma odchylany wizjer. Ja juz proponowałem RX100 - w tej chwili to chyba najlepszy "kompaktowy" wybór przynajmniej dla mnie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez themoth Zobacz posta
    pisząc rozmiar masz na myśli matrycę czy gabaryty aparatu w ogóle?
    Ogólne gabaryty.
    przy braku wizjera odchylany LCD to przydatna rzecz.
    Jeszcze bardziej - odchylany wizjer. Ludzie wciąż nie czują, że ktoś może ich w ten sposób podglądać i zdjęcia są fajniejsze. Tylko to oczywiście kosztuje dodatkowo.
    pamiętaj tylko że LX-7 ma na 100% szitowe matryce od Panasonica
    One wcale nie są szitowe. LX7 daje podobny obrazek.
    Należy pamiętać, że matryce z kompaktów xz, lx itd nie mają nic wspólnego z matrycami m4/3 - nie można ich porównywać przez analogię.

Uprawnienia umieszczania postów